CURRY (One Planet oldalairól ford.)
Származása: Dél-India és Sri-Lanka.
A curry-leveleket széles körben használják Dél-Indiában és Sri Lankán (régebbi nevén Ceylon-on) /és alapvetõ fontosságúak a hiteles ízhatás eléréséhez/, de Észak-Indiában kisebb a szerepe. Malajziába a számos dél-indiai (többségében tamil) bevándorló által jutott el még a Brit gyarmatbirodalom fennállása során. Ott, ahol az indiai hatás kevésbé érvényesül, csak ritkán fellehetõ.
A curry-por a britek találmánya az indiai ételek, konyha ízeinek a legkisebb nehézségek árán történõ utánzására. Néhány curry-por, ahogy azt a könyvek tanúsítják, valójában tartalmazott curry levelet, de valószínûleg csak történelmi, vagy nyelvészeti okokból kifolyólag, mivel a szárított curry levelek napokon belül elvesztik kellemes illatukat.
A curry-por jellegzetes ízét fõleg a pirított római köménytõl, a pirított koriandertõl, a fekete borstól, a chili-paprikától és a pirított görögszéna magtól kapja. Kiegészítésképpen gyakran gyömbért, lencseport, sót és édesfûszereket (fahéjat, szegfûszeget és zöld kardamomot) is tartalmazhat. A sárga szín a kurkuma használatának köszönhetõ. Az olyan fûszerek használata, amelyek nem tradicionálísak Indiában (ilyen a galangagyökér, réti kömény, zeller, vagy zedoária-gyökér) indokolatlan és nem szerepelhet olyan ételekben, melyeket indiai származásúnak tartanak, annak ellenére, hogy bizonyos curry-porokban, mint alapanyagok mégis szerepelhetnek.
Mivel a curry por receptje nem egy tradicionális recept, ezért mindenki árulhatja a saját változatát.
A figyelmes olvasó észreveheti, hogy a curry por receptje, melyet az elõzõ bekezdésben olvashatott, mintha az észak-indai garam masalaés a dél-indiai sambaar podi keveréke lenne Mindenesetre lehetetlen bemutatni az indiai fõzési stílusok változatosságát egyetlen fûszerkeverékben; az indiaiak minden étel számára külön készítik el keverékeiket, és azokat általában nem tárolják, ekképpen garantálva minden egyes recept egyedi ízét. A curry-por következésképpen inkább a brit, vagy nemzetközi konyhához tartozik, mint Indiához. Bárki, aki eredeti indiai recepteket akar megfõzni, jobban teszi, ha a tradicionális indiai fûszerkeverékekhez, vagy még jobb, ha az egyes fûszerekhez ragaszkodik.
Ha szeretné kipróbálni a curry leveleket, akkor azokat forró vajban kell egy rövid ideig sütnie, majd a tálalás elõtt közvetlenül kell az ételhez adnia (ld. az ajwain-nál ezt a módszert). Mivel a dél-indiai konyha túlnyomó többségében vegetáriánus, a curry leveleket csak ritkán használják nem növényi ételekhez, a legfontosabb alkalmazási területe a híg lencse, vagy zöldség curry-k (sambaar) és töltelékek a ropogós samosa számára.
A curry elnevezést túl sokféle távol-keleti eredetû ételre alkalmazzák. Ahogy azt korábban bemutattuk, a curry étel igazi hazája Dél-India, ahol a megnevezés egy híg, fûszeres zöldségételt jelöl, míg Thaiföldön bármely ételt, amit kókusztejben fõznek, curry-nek neveznek. A burmai curryk ízüket az összesütött reszelt hagyma és más fûszerek keverékének köszönhetik. Legvégül, Indonéziában bármely fûszeres ételt hívhatnak curry-nek (Indonéz neve kari). Néha még etiópiai és karib-tengeri ételeket is neveznek curry-nek!
A kereskedelemben kapható curry porok alapösszetevõi a kurkuma (melynek a jellegzetes sárga színét köszönheti), a római kömény, a koriander, a piros, vagy cayenne paprika. További alapanyagokat is tartalmazhat, mint amilyen a chili, szegfûszeg, fahéj, görögszéna, szerecsendió, gyömbér, szerecsendió-virág, mustármag, édeskömény, mák, szegfûbors, ánizs, babérlevél, fekete és fehérbors, valamennyi megpirítva és finomra õrölve.
Ugy gondolom, hogy a 150 év alatt sok minden, igy a társalgási stilus is változott, nem véletlenül, de nem akarok vitatközni, csak fáj, hogy a köznapi stilusunk eléggé durva.
A curry fűszer pedig teljesen más, olyan, mint a babérlevél, és teát főznek belőle.
Nem vagyok egy szakerto de a curry levelet sok helyen hasznaljak hus es vegetarianus etelekhez, curry-s szoszokban, curry porban (!), zold chutneyhez es pacokhoz.
Tehát a klasszikus, tradicionális kajában nincs curry-fűszerkeverék. És nincs vindallo sem, mert azt a portugál gyarmatosítók találták ki.
off: Nem tudom, hogy ti megszoktátok-e, de az tény, hogy a bazmeg, segg és szarás szavak is a magyar nyelv részeit képezik. Megfelelő stílusértékük van, és azért használtam őket, mert a velük kiváltható hatást szerettem volna elérni. A "trágárság" mindig is a magyar nyelv része volt, hallgasd meg a magyar népzenére igencsak jellemző csujjogatásokat, pl: "1842, a pinának nem kell gyeplő, mert a pinán gyeplő volna, egész nap csak lovagolna."; vagy olvasd el az erdélyi magyar szótörténeti tárban pl. a fasz szó első megjelenését, 1653-ból, a szöveg: "Az Var(me)gie hada hires kurua valoga, erelt lo fasza; Meszaros Peternek is az bestye lelek kurua fianak az Annya ..., kuruak kergetõie volt". Tehát a mai leckét összefoglalva: a trágárság nem mai keletű és nem "fokozódik", nem félni kell tőle és tilos álszenteskedni vele kapcsolatban, hanem tudni kell használni - a megfelelő helyen. :on
1. szerintem NEM. Inkább az itthon is kapható sárga curry fűszerkeverék. Az Ázsia boltban legutóbb vagy 4-5 fajtát is láttam. Madras curry, Colombo curry, enyhe, csípős, stb.
a curry, mint fűszerkeverék tényleg nem létezik a klasszikus indiai konyhában. A garam masalát (kardamom, őrölt babér, szerecsendió, koriander, római kömény, görögszénamag, bors, szekfűszeg) ha összekevered kurkumával, esteleg szárított fokhagymával és csiliporral, akkor megkapod a curry fűszerkeveréket. Ezt az angoloknak "fejlesztették" ki, ugyanis kicsit más arányokban keverik a cuccost, nem annyira intenzív az íze, és az angol gyarmati konyha egyik alapja volt. A curry valóban egyfajta kajának a neve, ebből származik - egyszerűsítés útján - a curry fűszerkeverék elnevzése (az angolok a porszívót is hoovernek hívják a legnépszerűbb porszívógyártó után ...). A curry fűszer pedig teljesen más, olyan, mint a babérlevél, és teát főznek belőle.
Tehát a klasszikus, tradicionális kajában nincs curry-fűszerkeverék. És nincs vindallo sem, mert azt a portugál gyarmatosítók találták ki.
Nem vagyok zöldfülü, de szeretem a szép magyar beszédet, s borzasztóan zavar, amikor mindenüü annak ellenkezőjét hallom. Ezt adjuk át a gyerekeknek, s csodálkozunk, ha a trágár kifejezések ömlenek belölük. Vagy már megszoktuk?
1.az a curry, amit már Lajos Mari receptjeiben is olvashattunk 20 éve, az ugye a karilevél - curry leaves - kadipatha? Egyetlen fűszernövényt tartalmaz? Gondolom én, mivel mindig-mindenhol tökugyanolyan
2. van a curry mint fűszerkeverék (egyfajta masala?), ami régiónként változik (kurkuma, babér...)
3. és van a curry mint főzési technika, szószos pöri?
Nem vagyok KL rajongó, idegesít az erőltetett jópofáskodása és idétlenkedése a kamera előtt, viszont ott voltam egy borkóstolón,ahol ő komponált Árvay és Gere A. borai mellé ételeket. S ami tény az tény: ért hozzá. Ez a TVben annyira nem jön át.
Ha csak sétálgatsz melette, attól még nem laksz jól, bátorság:) A vasszékes megoldás még a volt Bristol öröksége.
Miután a főnök minden hangszeren játszik, nem hiszem hogy a dizájnnal kifejezhető lenne a konyhája. Aki a kocsmát kedveli az is jól érezheti magát aki eleganciára vágyik kérjen fent asztalt.
Én a múlt héten olyan vargányás grillezett csirkemellet kaptam, hogy padlótfogtam, azt hiszem az sem zavart volna ha a vasszék lett volna alattam.
Szerintem érdemes. Valaki itt emlegette a honlapot, - www.rozsdaspelikan.com ha jól emlékszem - egyszer megnéztem és mintha ott lennének telefonszámok is.