Köszönöm, akkor marad a sima rezes permet. Ha már ennyire belelendültem a kérdezgetésbe, lenne még egy dolog (bocs, ha már picit sok lenne belőlem): tavaly (az első évem ebben a kertben) a gombás problémák mellett igen sok gondom volt a rovarokkal is (ismét hála az akkori segítségért). Az olajos kénes lemosó permetezésen kívül van még valami, amit már most megtehetek a megelőzés jegyében?
Különféle gyümölcsfákról lenne szó (amik tavaly a szükséges beavatkozások során sem mutatták a rézérzékenység jelét nyáron), de akkor ha jól értem szavaidat, kár ellőni már ilyen korán az "éves mankoceb adagot".
Igen ezek alapján rézel kell permetezned. Az első lemosásra én bordói levet használok a másodikra rügyfakadás előtt már championt használok. Az őszibarackot utoljára akkor permetezem mikor a levelek egérfül nagyságuak. A szernél hogy mit használsz fontosabb az időzítés és persze az hogy ne mosa le az eső mivel ez kontakt szer csak ugy véd ha teljes a lefedettség.
Igen, van némi rezisztencia (sajnos nem kaptán) de nem túl gyors kialakulású. A réz + mankoceb egy triviális keverék, lehet készen is kapni (Miltox speciál extra).
És hát szerintem lemosásra csak akkor érdemes ilyent használni, ha a növény vélhetően réz-érzékenyebb, valami örökzöld dísznövény, vagy akármi.
És igen, vannak évi max értékek, általában évi 4 kezelés, paradicsom 5, burgonya 8.
Én úgy tudom, hogy csak az imágó telel át. Akkor azok netán tavalyi döglött lárvák? Nem feltételezem, hogy idei tojásrakásból már kikelt lárva lenne. (Vagy igen?)
Rézzel kapcsolatban nekem is lenne egy kérdésem (vagy rögtön kettő): az előző héten megvolt a lemosó permetezés, első körben Agrokénnel, másodikban picit emelt dózisú Champion WG-vel. Viszont nem végeztem a metszéssel a permetezésig (a nagyon elvadult kert kipofozása több időbe kerül, mint gondoltam), ezen a héten végig esőt mondanak, és általában mindenhol azt írják, hogy célszerű metszés után permetezni.
- Az egyik kérdés tehát az lenne, hogy szabad-e ilyen rövid időkülönbséggel kétszer rezet permetezni?
- A másik pedig azzal kapcsolatos, hogy a napokban említette itt valaki, hogy a rézhez rendszeresen szokott Dithane-t keverni. Érdemes lenne már most valamilyen mankoceb tartalmú permetszert a rézhez keverni?
- Bónusz kérdés: a mankoceb hogyan áll a rezisztenciával? Van-e évi limit a használata során, ha igen, mivel érdemes váltogatva használni?
Nagyon belekeveredtél ebbe a rézbe nem kell enyire tudományosan kezelni. Elmondanád hogy milyen fát akarsz permetezni mert lehet hogy nem is rézre van szükséged.
Mozo66, Antisystem: köszönöm a diagnózist. Az már biztos, hogy pár szalonnasütés kijön majd a faanyagból, az meg jó hír, hogy nem kell az egész földet fertőtleníteni. Majd a vágáskor csinálok fotókat, hátha találkozom valamilyen féreggel, amiből jobban beazonosítható, mi eszi meg így a cseresznyét.
És melyiket érdemes figyelnem? Mert igaz, hogy rézvegyület majdnem pont azonos a Bordói lé + kén nano SC-ben (rézszulfát 21,5 % 17,2 gr)
, mint a Champion 50 WG-ben (rézhidroxid 77% 15,4 gr).
De mint Antisystem is írja, tiszta réz kétszer annyi van a Championban (10 gr). (Én nem találtam meg a Bordói lé tiszta réz tartalmát, de elhiszem az 5 gr-ot a 80 ml-ben).
Idén nyomtam már étolajat és Agrol Pluszt. Naponta nézem a két körtefát, néhány bánatosan mozgó egyedet látok (alig akad olyan, amelyik elugrik). Amikor tavaly besodródtak a levélszélek, és rengeteg kis fehér kukac volt a sodratban, még nem tudtam, mi az. Úgy gondolom, hogy levélbolha volt. Ezért egérfülesen még adnék kissé gyengébb Agrolt nekik, majd ahogy zöld levélzetet látok, valami erős felszívódót.
Van-e itt valaki, aki kivágja a rezet? Én elakadtam:-((
Champion 50 WG 20 gr 10 liter vízbe rézhidroxid 77% 15,4 gr
Bordói lé + kén nano SC 80 ml 10 liter vízbe rézszulfát 21,5 % 17,2 gr
Melyiket válasszam lemosásra? Esetleg a kéntől el is tekinthetünk az összehasonlításnál. Valójában a rézhidroxid kontra rézszulfát érdekel, valamint a 10 l vízben lévő réz "kiszámolt" mennyisége (vagy ezt át kellene számítani tiszta rézre?). No ezeket nem tudtam kinyomozni...
Ha már permetező szórófej témába belemelegedtem... A végsőkig fokozom! :-)
A gagyi permetezőknek (van belőle nekem néhány) ha van valami "értékes" része, az a szórófej választék. Az egyik kedvencem pl a lentebbi képen látható "rés" szórófej.
Ezzel ugye az a baj, hogy a magyar típusú permetezőgéphez nem illeszthető, mert a menetek között eltérés van. Ma sikerült megoldanom ezt a kérdést is az alább látható módon. Esztergáltattam egy köztes darabot (karmantyút), ami áthidalja a különbséget. Öröm és bódottá' van, immár teljes a kompatibilitás minden irányban! :-)
Én ez őszintén szólva egy ilyen növényvédelmi "állatorvosi lónak" látom, egyetértve azzal, hogy hernyóféle is lehetett a pakliban valamikor. Az egyenes vágások nyilván a Te rendbehozási próbálkozásod, de amellett mint ha madár is próbálkozott volna már... legalább is néhány részlet úgy tűnik. Az alulról a 2. képen mézgásodás látszik?
Az meg megint egyértelmű, hogy a farontó gombák is teszik a dolgukat már:(
Nekem is kellemes tapasztalattal zárult, Sokkal gyorsabban végeztem, mint legutóbb és még csak több szert sem szórtam ki, tehát nem pazaroltam vele többet, mint szimpla hagyományos szórófejjel.