Keresés

Részletes keresés

KTa Creative Commons License 2003.06.21 0 0 14
Kösz a tanácsot, bár tavaly is ilyen volt a levele, de nem lett belőle paradicsomvész. Azért biztos, ami biztos.
Előzmény: pizza 3 (13)
pizza 3 Creative Commons License 2003.06.21 0 0 13
Tartok tőle,hogy ez a paradicsomvész előjele lesz.Nálam legalább is ezekkel a tünetekkel kezdődött mindig, aztán az lett a terméssel, amit lentebb leírtam. Szerintem sürgősen permetezned kéne Mikallal.Frint is írt róla.
Előzmény: KTa (12)
KTa Creative Commons License 2003.06.21 0 0 12
Nekem is az egyik kedvencem a paradicsom. Olyan fajtát szeretnék, ami nagyon édes és illatos, de utoljára igen régen jutottam ilyenhez. Pont Békésben ettem utoljára ilyet. Ti milyen fajtákat ültettetek, és mi a tapasztalatotok? Én most Kecskeméti jubileumot és Gála F1 folyton növőt ültettem. Egyelőre kb. 1 m magasak és 5-6 cm-es zöld termések vannak rajtuk.
Tavaly óta van módom kertészkedni, amióta Érdre költöztünk. Komoly betegség eddig nem jelentkezett, de a levelek egy része bepöndörödik. Akkor is, ha éppen nincs szárazság. Semmi folt, elszíneződés vagy kártevő nem látszik rajta. Mi lehet vajon az oka?
Előzmény: Frint (-)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.06.20 0 0 11
Drukkolok a topicnak, hogy remek csapat alakuljon ki itt is! Hajrá paradicsomosok! :))

Ti pedig drukkoljatok, hogy egyszer már végre legyen hova ültetnem paradicsomot :(

pizza 3 Creative Commons License 2003.06.20 0 0 10
Ezek a számok önmagukért beszélnek.Nem teszem rá a kupakot a flakonokra.A jó pap is holtig tanul.Egyébként jó mélyen vannak a gyökerei, mert elég magas palántákat kaptunk.Én be szoktam ásni a legalsó levelekig majdnem.A paprikáknál egy hét után értem el azt, hogy feltöltéskor már egy rövid ideig megáll a víz a flakonokban, addig akár 4-5litert is önthettem bele,kiszaladt rögtön.
Előzmény: CORTEN (6)
pizza 3 Creative Commons License 2003.06.20 0 0 9
Észak-Magyarországon,Ózdon.Régebben a paprika,paradicsom palántákat magam neveltem,az utóbbi 3-4 évben vásároltam a plántákat.Most már újból lesz helyem,a következő tavasszal csinálok fóliasátrat.Nem nagyot, csak a család számára amit kell ültetnem, azokhoz tudjak palántákat nevelni.Amúgy is sokszor csalódtam már a bolti magokban,mondtam a feleségemnek,hogy idén mindenből teszünk el saját magot, amiből csak lehet.
Előzmény: Frint (7)
Frint Creative Commons License 2003.06.20 0 0 8
Csodálod, hogy kiszívta? Nálunk 1 méterig szinte csontszáraz a talaj...A tegnapi 10mm csapadék utám is locsolni kell. /mail-t küldtem/
Most azon gondolkodok, hogy mikroöntözést honosítok meg a kertben, azzal a bizonyos "japáncső"-vel. A próbanövény a paradicsom lesz.
Előzmény: CORTEN (6)
Frint Creative Commons License 2003.06.20 0 0 7
Ha jól emlékszem, a vízfelhasználását jelző mutatószáma kisebb mint a paprikáé, de ő is nagyon szereti az állandó nedves talajt. Kiterjedtebb és mélyebb gyökérzete lehet, mélyebbről felhozza a nedvességet, mint a paprika. Melyik vidéken kertészkedsz? Én dél-Békésben. Magad neveled a palántákat, vásárolod?
Előzmény: pizza 3 (5)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.20 0 0 6
transpirációs együttható:1 kg szárazanyag (lombozat+gyökérzet+termés) elõállításához elpárologtatott vízmennyiség literben.
Paprika estében :300 l/kg ennek kb 30%-a a terméshez kell
Paradicsomnál:240-370l/kg itt a termés csak 15-20% ot tesz ki.
Viszont a paradicsom gyökérzete sokkal fejletteb, és mélyebbre is hatol.
Én még kupakot sem tettem a flakonokra, a föld meg úgy kiszívta belőlük a vizet, hogy teljesen behorpadtak.

Paradicsom, az Édenkert íze! ;)

Előzmény: pizza 3 (5)
pizza 3 Creative Commons License 2003.06.20 0 0 5
A paradicsomnak kevesebb víz kell, mint a paprikának.Nem jól tudom? Végül is, ha a flakonon rajta marad a kupak, az azon fúrt furat átmérőjével tudjuk szabályozni az átfolyt víz mennyiségét.Ha valóban az egyenetlen vízellátás okozza a bogyórepedést, akkor érdemes a parinál is kipróbálni.Már előre látom, hogy tiszta flakon lesz a kertem.
Előzmény: Frint (4)
Frint Creative Commons License 2003.06.20 0 0 4
Szia, nekem is nagyon tetszik ez a flakonos módszer, a paradicsom nagyon megháláná ezt, főleg ha már nagyobbak a bogyók. Meg lehetne előzi a gyakori bogyórepedést, amit ez egyenetlen vízellátás okoz.
Előzmény: pizza 3 (3)
pizza 3 Creative Commons License 2003.06.20 0 0 3
Örülök az infónak, végre most már a névét is tudom ennek a betegségnek. Eddig szakkönyvekben csak rajzokat láttam a betegségekről ami nem volt számomra egyértelmű még a rövid leírással együtt sem.Holnap,vagy még ma munka után veszek Mikált, és megejtem a permetezést.A Volldüngert szoktam használni én is, a granulált műtrágyát szintén amikor már beálltak a palánták, a tövek mellé szoktam tenni.Közvetlenül mellé szúrok egy lyukat dugófával olyan mélyre, amilyen mélyen kb. a gyökere van. Ebbe teszem a műtrágyát.A paprikánál most én is a flakonos módszert próbálom, amit itt olvastam a fórumon.A Volldüngeres oldatot is ebbe öntöttem a múlt héten.
Előzmény: Frint (2)
Frint Creative Commons License 2003.06.20 0 0 2
Szia pizza3, tökéletesen leírtad a paradicsomvész, fitoftóra tüneteit. Főleg esős tavaszokon, nyárelőkon jelentkezik, és könnyen elpusztíthatja a teljes állományt, az egész termést. Megelőző, prventív védekezés javasolt (mint majd'mindenben)és TERVSZERŰEN. Amint a palántázást követően "beáll" a növény és növekedni, bokrosodni kezd, el lehet kezdeni a 10 naponkénti permetezést. Nálam a Mikál nevű, felszívódó és kontakt hatóanyagot együttesen tartalmazó készítmény vált be a legjobban,természetesen kiegészítem fejtrágyázással(Volldünger, Mikramid vízben olva és tövéhez locsolva, ill. NPK műtrágya szemcsésen, de óvatosan.) A permetezés technikája a döntő, mivel szinte le kell mosni a növényt -> a fertőzés általában a talajból kerül fel a növényre. Én az utolsó permetezést már a dió nagyságú bogyóknál követem el, persze figyelem az időjárást is. Utána jön ez élelmezés egészségügyi várakozási idő, aztán a szüret :) Tanácsos méghozzá erősen javallott a vetésforgó a paradicsomtermesztésben.
Amúgy én is lelkes amatőr vagyok, semmiféle kertészeti végzettségem nincs, szakkönyvet sorát olvastam el, és van 9 éves termesztési tapasztalatom. (meg zöld kezem) Frint
Előzmény: pizza 3 (1)
pizza 3 Creative Commons License 2003.06.20 0 0 1
Én is beszállok, mint amatőr.Kb 15 éve termelek a kertünkben két-három fajtát évente, de csak a Család és jómagam örömére.Biztosan sokat fogok tanulni ezen a topicon.Mindjárt az elején kérdezem is, hogy röviden mi eza fitoftóra, és mivel permetezel ellene.Nekem egy párszor előfordult egy olyan betegség a paradicsomokon, hogy még zölden barna foltok jelentek meg a terméseken.Ezek a foltok egyre negyobbak lettek,megfeketedtek,majd megrohadt az egész. Gombabetegségre gondoltam, de semmi nem használt, az egész vetés tönkre ment idővel.Azóta ez ellen úgy védekezem, hogy minden évben máshová ültetem a paradicsomot, és ősszel tövestő szedem ki, lehetőleg mindenféle gyökérmaradvány nélkül.Egyszer olvastam valahol, hogy van a paradicsomnak olyan fertőző betegsége, ami sajnos át tud telelni a földben maradó növényrészeken, így ha tavasszal újból paradicsom kerül oda, akkor annak annyi.A hét végén egyébként amúgy is permetezni akarok paradicsomvész ellen.Most még szépek, úgy-hogy csak megelőzésképpen.
Előzmény: Frint (-)
najsebva Creative Commons License 2003.06.20 0 0 0
Hurrá! Jelentkezem lelkes amatőrnek!
:)
Frint Creative Commons License 2003.06.20 0 0 topiknyitó
Hát akkor induljon el egy topic a paradicsom valamennyi barátjának,legyen az ínyenc fogyasztó, lelkes gyűjtő, amatőr vagy profi termelő vagy épp' kereskedő. Jó lenne, ha ilymódon megismernénk még jobban kedvenc zödségünket/gyümölcsünket, remélem lehetőség lesz a magcsereberére, bevált technikák, tippek-trükkök átadására. ( fotók is jöhetnek,sőt...)
Most éppen a növényvédelem lehet az aktuális téma, az esők előcsalogatják a fitoftórát, nincs mese permetezni kell. Frint

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!