Ennyire sokat nem számít, nem jár annyira alacsonyan még a nap. Szerintem ott valami nem karika. Érdemes lenne hasonló adottságú rendszerekkel összevetni, ha van monitoring (pvoutput pl.).
- a sztringfeszültségeket >> arányos a napelemszámmal és
- a sztringáramokat >> arányos a besugárzás erősségével
----
Amúgy meg sokat számítanak az apróságok is pl. az utcai-kerti por és a légköri párásság is!
Akad gyakorlatilag azonos rendszerem egymástól párszáz méterre. (napelem típus és szám, inverter típus, tájolás azonos, csak a tetőszög más 43 kontra 35 fok)
Az egyik az erdő szélén van közvetlenül és az bizony ~10-15%-al termel kevesebbet általában. Kivételek csak az extrém napos, szárazmeleg és szélcsendes napok.
Ezt a különbséget az általában párásabb légkörnek tudom be az erdő miatt.
A túltermelés kifizettetése is macera ( levél, számolgatás, volt akinél hirtelen soron kívüli ellenőrzés).
COP=1 el fűteni nem gazdaságos és nem a környezetkimélő módja a napenergia felhasználásának, de logikus megoldás.
Nem vagyok szakember, de az EU-s kalkulátor szerint két 4 kWp-s rendszernél 10% eltérést jelent a tetőszög (330 vs. 360 kWh termelés egész októberre). Ekkora eltérés elképzelhetetlen számomra, szerintem itt biztos, hogy valami baj van. Hibás, vagy folyamatosan árnyékolt napelem lehúzza az egész rendszer teljesítményét.
Ki az aki minősíthetetlen stílusban ír?
Ki az aki nem állított igazat arról, hogy több fórumba utána mentem?
Kiről bizonyosodott be, hogy - állítása ellenére - nem látott belülről 2 stringes SE invertert, miközben ebből él és tanácsokat osztogat?
Ki nyomozta le a más ajánlatát elfogadó ügyfelet, és állította azt, hogy csak 1 db mailt küldött, holott láthatóan 2 db volt?
A céget véleményezni lehet pro és kontra, ezért most csak az egyértelműen megválaszolható dolgokat soroltam fel.
Ez már itt nagyon a késdobáló kocsma szintje, a szakmaiság kikopott, nem olyan régóta követem ezen a fórumon a topicot, de ami itt megy az nagyon alja. További jó szájkaratét, én elköszöntem innen.
Akkor van félreértés, ha azt hiszed, le akarlak beszélni. :)
Akkor mondom máshogy:
Van x kWh túltermelésed. Ha ezt a nyomott (~1/3) áron eladod a szolgáltatónak, a kapott pénzből kb. annyi gázt kapsz, amennyit ennyi villannyal tudsz fűteni. Azaz a gázon "spórolsz", y m3-rel kevesebbet használsz el, de valójában nem sok mindent csinálsz. Illetve kell venned egy fűtőpanelt, ami ellene szól - igaz, így viszont tudsz csak egy helyiséget fűteni, ami azért járhat spórolással is, főleg, ha olyan a fűtési rendszer.
Maradjunk annyiban hogy a te fajtád vállalkozót is messziről elkerüli a normális ember...
A stílus amit megengedsz mindenkivel szemben akivel nem értesz egyet, az hogy büszke vagy arra hogy csalsz adót nagyjából legálisan (persze), az hogy büszke vagy arra hogy téged nem baszogat a modi illegális reklámozásért, miközben mást felnyomsz azonnal ha reklámot rak be ide. Ahogy pocskondiáztad a konkurenciát régebben, stb...
Lehet a hullám vendéglőben ez a módi, de itt nem kéne ennek alapnak lennie.
Szerintem le kéne nyugodni, irány a kocsma, aztán adjuk vissza a topicot a napenergiának.
A magára büszke magyar liberális gerisoft csak ezt tudja nyújtani?! Egy kis tények nélküli csúsztatás-rágalmazás-rugdosás és kész?
Nem lennék az ügyfeled az is biztos. Az olyan sunyi emberekkelel, mint amit pl. a gerisoft.hu/ gazdája itt felmutat magáról tuti... nem jó ómen bizniszelni.
+1 a tények a legkisebb mértékben sem zavarják.
Ekkora bukták után inkább hallgatnia kellene.
Tegnap nagyon durva mattot kapott, és még neki áll feljebb!
Ne várj sokat a fórumozók azon meghatározható tagjaitól akik megfelelő intelligencia hiányában szenvednek és ugyanakkor okosabbnak képzelik magukat az akadémikusoknál. Interneten előhalászott részinformációkkal alapvető tudás nélkül próbálnak másokat kioktatni, magukat olyan színben feltüntetni mintha ők lennének a terület tévedhetetlen szakértői.
Ezektől meg kell szabadulni és nem kell rá reagálni mert őket az élteti.
A klímás topikban volt egy "kombiopeles" telepítő, aki mindenkinél okosabb volt, mindenkinél több klímát rakott fel, mindeközben mindenkinél több időt ült itt a fórumon és nonstop privátban zaklatta az érdeklődőket ajánlatokkal.
És volt egy cég, kb abból megélt volna, hogy ment utána javítani a telepítéseket
DejaVu-m van.
De mindenki úgy választ kivitelezőt, ahogy akar. És mindenki úgy hadakozik, ahogy akar.
Ha úgy érzed, megáll a per, hajrá. Pest megyei bíróság, aztán lehet beadni az indítványt.
Jómagam többször abbahagytam már ugyebár még a védekezést is az idők során,még nicket is váltva is.
Gondolván csend lesz végre és békén hagynak.
Azonban a falka valamely tagja mindig újra és újra elölről kezdte valami apropóval. ...és amíg ezt eltűri nekik a környezet (pl. te is) addig meg is teszik újra és újra!
Mert azok a szaremberek akik kipécéznek valakit valamiért és aztán falkában ráugorva basztatják-rágalmazzák vaktában. Azok így működnek ! A fórumokon, a facebookon, az iskolákban, a munkahelyeken ...mindenhol.
Nem állnak le csak úgy maguktól, a halálig üzik-alázzák a kinézett áldozatukat és még utána is.
Miközben még büszkék is magukra.... az ilyen rohadék alakok.
Itt a fórumon is az a pár ember aki beszállt ebbe pont ugyanaz az aljanép akit látni lehet néha a hírdaóban ahogyan gyalázzák az osztálytásukat pl.
A többiek meg eltűrik sőt egy részük még drukkol is nekik és bíztatja őket >> aggyá még neki!
A magára büszek magyar liberális értelmiség itteni példányai ezt tudták-tudják nyújtani.
Nem szégyellem magam. Nem én beszélek ordenáré módon másokkal, nem fényezem agyon magam, lenini magasságú irományokkal nem bizonygatom, hogy mindenhez (is) jobban értek, és nem én adom el magam, hogy évek (évtizedek óta) én vagyok a legnagyobb és legjobb, miközben a pénzügyi adatok szerint évi 2 telepítés lehet a bevétel. (ja, két éve már alkalmazott sincs a cégben)
Aki ennyit feketézik, az jobban tenné, ha csendben ügyködne.
A fórumon való hirdetésért meg lehet tejelni az indexnek, kapsz szép rózsaszín kiemelést minden posztra, és szabadon nyomhatod a bété reklámjait.
félreértesz (vagy én téged :)) - nekem semmi bajom a gázfűtésemmel, egyszerűen arra gondoltam, kicsit talán csökkenteni tudok a fogyasztáson, ha az eleve feleslegben lévő áramot (lesz legalább 700 kWh/év) elhasználom fűtésre.
Azzal tisztában vagyok, hogy ez a fajta villanyfűtés önmagában jóval drágább a gáznál, de ha van "ingyen" áramom, akkor azt lehet erre fordítani. Van, aki medencét fűt vele vagy kétszer annyit flexel hétvégén, és fűtök :)