Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
1000 harcjárműhöz kb. 10000 fő kell a szükséges háttérhez + a kezeléséhez.
100 darab drónhoz kb. 300 fő kell. Azaz 1000 darabhoz mindösszesen 3000.
Viszont.
A kétfajta technika nem felcserélhető, és nem feleltethető meg egymásnak...
Nincs olyan hogy egyik felválthatja a másikat.
Egy valóban korszerű elvek mentén szervezett dandár kis létszámú harccsoportokkal páncélozott járművek fedezetével, és erős kombinált támogatással (tüzérség, drónok, légierő).
Harccsoportonként a létszám viszonylag kicsi, viszont nagyszámú harccsoport működik együtt.
Nem a "páncélos ékre" alapoz az áttörés, hanem a sorozatos komoly tűztámogatással történő gyors támadásokra. Gyakorlatilag ma egy jól felszerelt dandár képes a frontvonalán bárhol áttörésre.
Az "anyagcsata" végül is még mindig kudarc. Legalább tíz az egyhez erőfölényt igényel, és még akkor sem biztos a siker.
Az a kétségbeesett kapkodás ami az orosz erők személyi kiegészítését jellemzi, ezt szerintem tökéletesen igazolja.
Ukrajnában is viszonylag kis harccsoportok tevékenykednek mindkét oldalon. 1-2 tank, pár csapatszállító, persze ezekből a rohamokból naponta sok megtörténik.
Persze attól még, hogy ilyen kis csapatok harcolnak, nem jelenti azt, hogy ne lenne szervezett, vagy ne lennének magasabbegységek, csak azok most nem tömegestül felvonulva harcolnak.
Ember nem jut mindenhová, viszont úgy tűnik, drónból egyre inkább. Nézem párszor a tudósításokat, vannak frontszakaszok, ahol szinte csak drónok vannak. Azok elbánnak a kisebb betörésekkel, ha valami nagyobbról van szó, akkor szólnak a rohamdandárnak, ami küld földi egységeket. És igen, a drónok általában nem egyedül vannak. Ha egyet nagy nehezen le is szednek kézifegyverrel, jön a többi/még a figyelmet is felhívta magára.
Gondolom láttad a videókat arról, mire jutottak a hagyományos katonai gondolkodást képviselő Észak-Koreaiak, amikor belefutottak az ukrán drónkezelőkbe...
Jelenleg ott tartunk, hogy nem ukrajna szorul rá a nyugati kiképzésre, hanem mindenki is rászorul az ukrán tapasztalatokra.
"a harctéren minden gép önállóan egyesével legyen"
Ezt nem mondtam, de az tény, hogy ma egy erőkoncentráció azonnali, totális megsemmisülést jelent. Ezért ma kimondottan nagy összevonásnak számít, ha együtt van 6 jármű... ezek közül jó, ha 2 eléri a kitűzött célpontot és csak ott semmisül meg, nem útközben.
A többszáz járműves felvonulás felvetése is őrültség.
És egyszerűen nincs eléggé kihangsúlyozva, hogy a vas mellé legalább annyi drón (és kezelő) is kell.
"a kézifegyveres lelövés is sok helyen vérzik"
Észak-Koreaiak utolsó pillanatai videók tucatjai szólnak a lelövési próbálkozás kudarcáról, a hagyományos szemlélet véres veszteségéről.
Magyarországon sok ezer drónkezelő kellene, ha egyáltalán komolyan akarnánk venni a honvédelmet...
Igen, értem, hogy nincs létszám, de azért azt látni kell, hogy az embert a vasra MELLÉ ma már oda kell tenni, hogy drónkezelőt a kontrollerre, mert az is kell.
Mindenki azon sír, hogy a vasra nincs ember, pedig ma a vassal egyenértékű a drón, illetve a vas drón nélkül csak katasztrofába vezet...
"800 db akármi, teljes személyzettel, lőszerrel, kiképezve el tud menni 50 km-t"
Mint micsoda? Célpont?
El kellene már felejteni a járművek százainak ÖNGYILKOS felvonulását.
Észak-Korea épp most mutatja be a csatatéren, hogy a hagyományos gondolkodás megbukott.
Illetve NAGYON ROSSZUL ÖREGEDTEK azok a vélemények, hogy kézifegyverrel le lehet lőni a drónokat. A youtube tele van azokkal a nyomorult koreaiakkal, akik megpróbálták, de nem sikerült...
Mi már eljátszottuk 199x-ben a területvédelmi dandárral (lehet, hogy a románok is csináltak már ilyet ?)hogy 19-29 helyről összehordtunk mindent Ceglédre sok pénzért.
Bejöttek a tartalékosok és "kölcsönbe" pár napra máshonnan a hivatásosok.
Felállt a Területvédelmi dandár.
Nem voltak kiképezve se, összekovácsolva se.
Odavittük az akkori köztársasági elnököt meg 13 TV Híradót, filmes bagázst.
Lett sok 45-140 másodperces Tv ill. film darabka.
Megtapsolták az ügyet.
Majd másnap elkezdtük visszahordani mindent arra a 29 helyőrségbe ahonnan egy héttel azelőtt Ceglédre szállították.
Patyomkin herceges buli volt a Területvédelmi Dandárunk.
Ezért az ilyen X ország vett 800 db akármit című hír sz@rt sem ér.
Majd ha az 800 db akármi, teljes személyzettel, lőszerrel, kiképezve el tud menni 50 km-t a saját országán belül, na onnan lehet érdekes a történet.
Az megvan neked, hogy a Hanti-manysik mara gyakorlatilag kihaltak? Pontosabban mint nep, kiirtodott. az oroszok altal. Mondjuk nincsenek ezzel egyedul.
> Oroszorszáh ellenséges államnak jegyzett bennünket...
putyinisztán nem ellenséges államnak, hanem az újáalakítandó CCCP egyik tagköztársaságának autonóm körzetének tekinti Magyarországot és a nyelvrokonság alapján a hanti-manysi autonóm körzettel leszünk egy közigazgatás alatt.
Azt nem tudom. De az biztos, hogy valami ötszáz darab körüli HUMVEE-jük van, több mint kétszáz MRAP és több mint kétszáz Iveco LMV-jük. Van még ötven Polaris ULMV-jük, idén jöttek. Meg egy csomó alacsony darabszámú mindenféle 4x4-es, páncélozott terepjárójuk épldául Arqus PVP.
Abban a számban is lehetséges hogy benne vannak még azok az ARO-k is, amiket kiárultak az elmúlt években. Legalábbis ha ott is ilyen lassan követik a realitásokat a statisztikai adatok. A normális az lenne, ha ez fordítva működne, az inkurrenciát felszabadítanák és törölnék az állományból, azután értékesítenék.
A román hadseregnek jelenleg is van 1000+ darab terepjáróra, aminek nagyrésze páncélozott. Ezeket használják is, amennyire békeidőben lehet. Nem véletlenül jött ki az 1079 darab Cobra II igénye.
Komoly szerződést írtak alá, ami tartalmazza az új összeszerelő üzem létesítését is, amihez a know-howt és a szerszámok nagy részét is átadja az otokar. Nem olyan szerződést írtak mint mi a Gidránokkal kapcsolatban, ugyanis mi csak egy keretszerződést kötöttünk, ha nem vesszük meg a 300 Yalcint, akkor nem vesszük meg. (A jövő év végére itt kellene lennie mindnek.) Az új összeszerelő üzemet is mi erőltettük és csak know-howt kapunk hozzá, az üzem megépítése, felszerszámozása a mi dolgunk lenne.
Leginkább az csinálná össze magát ijedtében ha a Jézuska hozna neki 1000+ db-t karácsonyra, aki ezt kimondja, közzé teszi, leírja.
Kiket ültet bele?
Mert az 1000+ db-hoz tartozik 6000 ember is.
Az meg nincs.
Se Romániának, se Németországnak de még a Francia hadseregnek se.
Nem lövünk nagyon mellé, hogy Európa legtöbb hadseregének még az is gondot jelentene, hogy 1000+ akármit megtankolja.
Nem hogy lőszer is legyen hozzá.
Ezek az 1000+ db mondatok nagyobb részt firkászoknak, kisebb részt újságíróknak és olyan civileknek készülnek akiknek a katonai ismereteik kimerülnek/tek abban hogy láttak kettő részt anno az angyalbőrben sorozatból.
Értem. Tehát ha a románok szerzik akkor az instant megjelenik náluk a készlétben? Vagy ott is van egy idő amíg meglesz? És ha meglesz ok tudják majd használni? Éjjel nappal mennek vele kisegíteni? Vagy ott is csendesen állnak majd egy helyen és négy öt évig le se szarja senki?
Nem, én az MN korra gondolok. Nem tudom hány helyen , rohadozott. De Tatán rohadozott biztosan jópár. Hirz,komz .Az egykori 9935 thn , az akkor meg működő Környei lőszer raktárban stb. Most a 16 os épület mögött van egy szin . Ott tárolják a Gidranokat, a fényes fürdő fele vezető útról lehet látni. Ott tárolják. Meg is lehet számolni. Nem tudom mi az a szám ami vágyálom , de a 48 simán lehet . Nem tudom hogy ebből mennyi fut. De ha járművet használ valaki akkor amortizálódik , ha nem akkor ez az tönkremegy raja bizonyos idő után. Ez minden hogyan pénzes szórakozás.
na es ott azt lattad , hogy ugrasra kesz, tip top haditechnika ? Mert en egesz mast? Meg nem csak en, hanem hàt valamennyien. Mennyisegileg lehet hogy sok. Nade a többit haggyjuk mar.
De eldugult durvaszűrővel se. Teljesen normális eljárás amit Tanktiszt elmesélt. És azért nem úgy van, hogy ha kiveszed a durvaszűrőt, akkor azonnal és biztosan beáll az adagoló. Szóval én ezen nem akadok fenn.
Jó dolgokat sorolsz fel, viszont ha az nincs a gépen? Akkor marad a kreatív és gyors problémamegoldás. Egyébként a paraffinkiválásra legjobb a megfelelően adalékolt gázolaj. Ha már kivált a paraffin, akkor nem oldódik fel. Megkerülőcsap lehetséges, a nem duguló duplaszűrőt még nem találtak fel.
A 22-es hadiút évente egyszeri végig járást Zsurktól (ez Záhony mellett van) a Jugoszláv-Osztrák határig 1983-ban szüntették meg VKF parancsra.
Addig (kb. 20-25 évig) mindig egy frissen előléptetett főhadnagy dolga volt és addig szolgált ott (4 év) amíg elő nem léptették századossá.
Amikor előlépett átadta beosztását egy friss főhadnagynak.
Mivel főhadnagy nem igen szolgálhatott VK-n, ezért létszámilag a MN Közlekedési szolgálathoz tartozott, mi adtuk neki az UAZ-t is meg a min. őrvezető gépkocsit.
Mivel három gazdája is volt :
- VKF,
- MN KSZF,
- Hátországvédelmi Parancsnok
ezért soha nem találta senki.................................:-)))
Néha a MN Térképészeti szolgálat is kért még egy UAZ-t és ketten a két UAZ-zal meg a két tisztessel eltűntek 20-30 napra, útbejárás címen.
Természetesen nem felesleges a tüzelőanyag szűrő. Viszont a szükség törvényt bont alapon elofordulhat, hogy kiveszed a szűrőt, és úgy mész tovább, van az a helyzet, amit így lehet a leggyorsabban megoldani. A paraffin kiválás pl. ilyen. Bár az inkább indulás után szokott előjönni a hidegben, pár perc járás után lebök a motor, szétszeded a durvaszűrőt és televan ilyen kocsonyás valamivel.
Ugyan egyszer már megírtam. Aki nem olvasta, most felteszem ismét.
Én végig jártam a 22-es hadiutat a 2001-ben télen, egyébként térdig érő hóban, mint oszlop parancsnok. Indulás a Határ erdőtől, a cél Tapolca. Egy BMP (amiben én ültem), egy 2SZ1, T-72, 1 szakasz felderítő BMP, BMR1K, stb. Kb 13 láncos eszköz. Mikor megtettem a jelentésemet volt csodálkozás. Téli viszonyok között a fajlagos üzemanyag felhasználás majdnem háromszorosa volt a normának. Kinn aludtunk sátorban a "Bolgár tábor""alatt sátrakban kb, mínusz tíz fokban, fűtés nélkül. Másnap vissza ezen az úton. Visszafelé a BMP-k sorra álltak le, pedig Tapolcáról jött egy tartálykocsi, feltölteni. A BMP-k üza szűrője úgy eltömődött, hogy az összesből kihányattam a betéteket. Mikor visszaértünk a kedves dd pk-nok azt kérdezte, Józsikám jó volt az út? Válaszoltam, természetesen, hiszen ilyet senki nem csinált 20 éve. A jelentést megtettem, aztán mindenki elfelejtette. És a gyakorlótéren el lehet tévedni.
És most mondom, aki a várpalotai lő, és gyakorlóteret jól ismeri, annak legalább 20 évet kellett oda járnia. Az nem csak a Csum-ból áll, meg a Hagyma tetőből, az öt fából, meg az Aszó völgy-ből.
Nyilván idősebb tisztek még többet töltöttek ott, ez csak az én személyes tapasztalatom.
Nem ma volt. Egyébként az oszlopot nem nekem kellett volna vezetni. Csak az akkori elöljáróimnak hirtelen sürgős dolga akadt. Reggel héttől este tízig kinn ülni a BMP pk-i ülésében, hidegben, kis szellőben, néhol hófúvásban egészen kellemes volt.
Törzsbeosztásban szolgált egy misszióban. Egy usákok bázison besétált a PX-be. Nézelődött, majd zsebre vágott egy tőrkést. Mikor ki akart menni, mondták neki, hogy ki kellene fizetni. A kamera felvételek megtekintése után lett egy kis balhé. Talán még a Korom Feri, akkori ÖHP pk. próbálta elsimítani az ügyet? No de hát egy évfolyamon végeztünk. A Korom (akivel Zeg-en együtt szolgáltunk 3 évig), a SA vörgy és én. Később Tatán is volt a srác. 1997 június. Delta 97 gyakorlaton hozzám volt beosztva mint felderítő tiszt. Kicsit nagyképű volt már akkor is. Rég volt... Igaz sem volt...
Továbbá, úgy hirlik, hogy a fia a Csányi lányát vette el feleségül. Az Afganisztáni szereplése fényében én is szkeptikus vagyok a hatékonyságát illetően. A bicskás esetről nem tudtam, ez hol történt?
Lázár János nem szüntethette meg a HM BH-t, mert az kb. 8 éve megszűnt, beolvadt az FLÜ-be, amiből FHH, majd VGH lett. De a lényeg igaz, a tárcától elvették a fontos beszerzéseket és odaadták Maróthéknak.
Orbán elbaszta a reformot azzal, hogy hadiipar fejlesztéssel gondolta kezdeni. Kártevését azzal fokozta, hogy az egész fejlesztést az orvos végzettségű Maróth Gáspárra bízta. A következő kártevő Lázár János, aki racionalizálás címen megszüntette a Hm beszerzési hivatalát. Maróth ennek pótlására létrehozott egy civil szervezetet, a VBÜ Zrt.-t, amelynek tulajdoni jogát kezdetben ő gyakorolta és feladata volt a HM, BM beszerzések koordinálása, a legmagasabb korrupciós kihozatali rátával. A megoldás tehát a felszámolás lenne és a HM beszerzési hivatal visszaállítása.
Arany ember, kb 200 000 ember halála fűződik a nevéhez...
On the 12th Anniversary of the Popular Uprising: A Total of 230,224 Civilians Documented as Dead, including 15,275 Who Died due to Torture, 154,871 Arrested and/or Forcibly Disappeared, and Roughly 14 Million Syrians Displaced
The Syrian regime was responsible for 201,055 of these deaths, with the victims including 22,981 children and 11,976 women, while Russian forces killed 6,950 civilians, including 2,048 children and 977 women.
Persze az ISIS 3.0 sem lenne jó, meglátjuk, hogy ez a HTS mennyiben lenne más. Úgy tűnik, elég régóta készülnek erre, katonailag és úgy is, hogy forduljanak a nép felé. Videókban azt nyilatkozták, hogy egységkormányt képzelnek el, demokrácia persze nem lesz, egy sariára alapozott rendszer, de semmi burka/gender szétválasztás, valamivel enyhébb, mint a szaúdi.
A másik probléma amit írtak, hogy Asszád a szövetségesei szemében sem túl szalonképes már, azért támogatták, mert nem volt más.
Ha a ruszkik eltakarodnak onnan, már pedig eltakarodnak, mert nincs más választásuk, akkor azzal már nagyot nyer a világ, mert hatalmasat gyengüle zzela fiaskóval a muszka hadsereg. A többit meg majd meglátjuk.
Ez egyébként nagyon szomorú. Aszad egy viszonylag szekuláris rendszert futtatott. Most vélhetően hatalomra kerül a szuni csőcselék, méghozzá szégyenletes módon nyugati támogatással.
Sajnos a nyugat Iránból és sííta szövetségeseiből próbál ellenséget csinálni, holott az európában radikálódó, robbatgató, késelgető iszlamista csőcselék az bizony nem a sííták, hanem a szunniták közül kerül ki.
Semmi jóra nem számíthat szíriában a nem szunnita népesség ezeknek a hatalomra jutásával.
"...Én is hittem 2017-től hogy elindul Nemzeti Konszenzuson alapuló összefegyvernemi haderőfejlesztés, és minden vartyogás ellenére ez ment is egészen az utolsó választásokig. Aztán kibukott, hogy a NER oligarcják nem érdekeltek benne, mert még Szijj Laci is bukott a Gidrángyártással, más meg nem igazán volt, nincs kvázi ipar hozzá amik meg vannak, abban nem a hazai klánvezérek a fő részvényesek. Hirtelen elfogyott a pénz, mert a NER inkább magára költötte (reptér, irodaépületek, 4IG , autópályák rogyásig stb. Arra is rájöttek, mégsem huzó ágazat a védelmi ipar, mert semmi külső megrendelésünk nincs.. A NER-nek rögtön kell pénz, nem tervezetten.
Közben Kínából jöttek a kölcsönök, mert tolvajoknak nem ad a Unió (nem a nép a tolvaj hanem a NER oligarcák+kormányzati ágak összefonodásában lubickoló egyének az Isten lábának apjáig és vejéig.
Igy aztán megrekedt a program, helyette lefejezték a HM/MH vezetését, majd átszerveztek, majd azóta minden korábban megrendelt eszköznek akkora feneket kerítenek, hogy csak na, de új beszerzések nem nagyon vannak, és ami probléma, hogy ezek miatt a beszerzett eszközök sem használhatóak teljes vertikumban. (Még a lassan elavuló JAS-39 ből az "S" betü hiányzik mert a tervezett Reccelite konténer is lecsoba ment (majd megszakértik, hogy helyette lesz a drónképesség)... De gyakorlatilag pld. nincs CAS helikopterrel, mert csak gépúgyuk vannak a helikoptereken (minimális 5 készlet, meg amelyik Mi-24-nél müködik.. rakéták nincsnek stb. A Leo2A7HU-k jönnek, menetrendszerűen a németek teljesítenek ahogy kell, csak hát vannak hiányok.. Nem írom le.. A Pzh2000 egy részét Ukránok vették át ami nekünk készült - a mi beleegyezésünkkel a késésbe, legalább nem kell fizetni... A lőszerek mennyisége az új eszközökhöz, hát minimális, pedig készletet kéne ebből is gyüjten majd (persze, ha indulnak a gyárak, akkor annyi lesz.. huha. A Gidrán program elcsúszott éveket, A Lynx prototípusokkal tartanak lövészeteket stb. meg benne vannak már a rendszerben, de még elég távol vannak a tényleges képességig. Megjöttek a H225M-ek.. Itt is érvényes a fegyverzeti probléma.. A H225M és 145M tárolóhelyek, hangárok épülnek csekély 2-3 évses késéssel.. Ha megjöttek volna a cseheknek átadott L--39NG-k, akkor nincs helyük mert Kecskeméten sem épült fel semmilyen hangár a NER-Foxnak.. Még jó, hogy el lett tolva az átvétel..
A brazil első szállító megjött. Örüljünk neki, de félek, hogy annyit repked a gép, és még (Pi)Csádba is akarják küldeni, hogy kirepülik az időt belőle rövid idő alatt. HOzzáteszem, valami fedél kéne a gép fölé, mert Magyarországon más az éghajlatt mint Braziliában, vagy Portugáliában. Igaz hasonló méretű szállítók is szabad ég alatt vannak, de gondolom a karbantartási javítási intervallumok mások egy hangárban vagy egy csillagos ég alatt álló repülőgép esetén, közép-európai éghajlaton..
Az akksigyártás projekt egy kurva nagy bukta volt és nem igazán lehet kiszállni..
Az utolsó országyülési választások óta kormány baklovései miatt honvédelmi program az egyik nagy kárvallot, a másik az önkormányzati rendszer, az oktatás, és eü és a többi ténylegesen fontos országos értékű dolgokra pedig nem nő a ráköltött összeg (nem a kormány játszása szerint alakuló forintban, hanem EUR-ban számítva."
Erdemes megnezni a videot. Par perc alatt osszehoztak a szirek annyi veszteseget, amit korabban napokig tartott. Ez a sereg nem ugy nez ki, mint amelyik megall es frontot epit. Jelenleg.
Az koldusszegeny Egyiptom 100 millios orszag szemben a 8 millios Izraellel, annyira nem is szegeny, raadasul Egyiptom ugyanugy kap fegyverkezesi segelyt az USA-tol, mint Izrael.
Hogy bevetheto gepek szamaban mi a helyzet, az altalaban ugye allamtitok.
Ettol meg nem allitom, hogy a listad jo.
Mindenesetre csak korrigalom a hsz.-edet, hogy valamivel tenyszerubb legyen.;)
Mi meg abban a fura helyzetben vagyunk, hogy a szinte csak papíron létező saját hadiiparunk is orbitálisan túlárazva ad nekünk haditechnikai eszközöket. Mindezt megfejeljük azzal, hogy full baromságokra is elköltünk egy csomó pénzt (például a Gidrán összeszerelés előkészítése Kaposváron), aztán amikor meg nincs pénz (mint most), akkor meg pislogunk, mint hal szatyorban.
> Global military fleet Country Active fleet Share 1. USA 13,043 25% 2. Russia 4,292 8% 3. China 3,309 6% 4. India 2,229 4% 5. South Korea 1,592 3% 6. Japan 1,443 3% 7. Pakistan 1,399 3% 8. Egypt 1,093 2% 9. Turkey 1,083 2% 10. France 976 2% Other 22,183 42% Total 52,642 100%
A magát választott népet a rengeteg ingyen kapott harci gépével és 400 atombombájával szemérmesen kihagyták a listából. Aki elhiszi, hogy pl. a koldus szegény és saját pénzén fegyverkező Egyiptomnak több katonai gépe van, mint a cionpistáknak, az bolond.
A románok a fejlesztett új gyártású verziót vették teljes rendszerrel (kiképzéssel/üzemeltetéssel/kiszolgáló rendszerekkel) együtt.
De például a lengyelek 6 és fél milliós darabáron szerzik be a 212 egységet, alrendszerekkel együtt. Ebbe belefér a lenygyelországi gyártó kapacitás felépítése is.
"A tartalékos katona is katona, nem "lelkes civil". Csak éppen nem aktív.
Attól még kiképzett és egy ilyen műveletre mint a koszovói békefenntartó misszió, egy megfelelő felkészítés után bevethető."
Szerintem az idézett sorokból eléggé ilyesmi tűnik ki.
Egyébként a "tartalékos" eleve nem kap valódi kiképzést. Alapban a "legmagasabb szint" öt hetes bentlakásos kiképzés, plusz évi 7 nap. Ezekhez jön hozzá a misszióba jelentkezők maximum 30 napos felkészítése.
Legjobb esetben a saját kézifegyverének alapvető kezelését tanulja meg.
Szóval nem válik kiképzett katonává.
Ezzel a kiképzéssel még a saját kézifegyverével sem tud készségszinten lőni.
Koszovó egy relatíve nyugis békefenntartó misszió. Már kivéve, amikor Orbán ottani haverjának -- nem mellékesen Orbánt éltető -- csürhéje a békefenntartókra támad.
Hogy oda alapesetben önkéntes tartalékosok mennek, az szerintem rendben van.
De Csádban egy teljesen ismeretlen és ellenséges közeg van, ráadásul -- ahogy közben más is írta már -- tök egyedül, minden tekintetben önellátóan kellene működnie ott egy katonai kontingensnek.
Majdnem mintha ellenséges vonalak mögött lennének.
Itt nem lesz NATO tamogatas. NATO legihid, NATO felderites, NATO anyagi segitseg a muveleti teruleten, ellatmany, loszer, felszereles, karbantartas teren.
Csak katonából a 200 fős misszióhoz kellene minimum 600, tartós jelenlét esetén 1000.
Ennek talán tizede áll rendelkezésre.
Egyéb felszerelésből pedig semmi. (Páncélozott járművek, aknavetők, gránátvetők, kézi rakétavetők/hátrasiklás nélküli lövegek, éjjellátók, navigációs eszközök, rádiók, lövedékálló mellények, stb. ugyanis nincsenek kétszáz főre sem. A logisztikához/szervizeléshez szükséges ellátó kapacitás pedig teljesen hiányzik.)
Csad felmondta a katonai egyuttmukodesrol szolo szerzodest Franciaorszaggal.
Akkor most a magyar kontingens az orosz hadsereggel, vagy a wagnerrel, vagy kinai csapatokkal fog egyuttmukodni Csadban? Vagy vamalemyik kombinacioja az elozo 3-nak?
Mi meg majd felsorakoztatjuk a mezőre kezet rázni és átkozódni az ellen ellen :
- a kevés légvédelmi katonánkat,
- a mezőőröket,
- a halúröket,
- a vadőröket,
- a BKK jegy és bérlet ellenőröket,
- a KÖJÁL ellenőröket,
- a zöldekből a sötét (akaratos zöldeket),
- s végül slussz csapásként az 50 éven felüli. tüntetni, tiltakozni mindíg ráérő és kellően hangos, erőszakos NER csoportokat akik válogatás elküldik az a zannyányába bármilyen betolakodót, bármikor,
Ha jő az ellen, ilyen öklötrázó sokaságtól, ennyi átkozótól úgy megijed, hogy azonnal visszafordul.
Légvédelemben át kell venni az albán rendszert 1967-ből.
Nekik már bevált.
A légvédelmi katonák felsorakoznak majd vezényszóra, begyakorolt mozdulatokkal jobb öklüket az ég felé rázva megátkozzák az ellenséges repülő eszközöket.
Mikor majd önmagukat csak végszükség esetén feláldozó tartós energiaforrású okosdrónok szórják az áldást és robotok gyártanak és szerelnek össze robotokat nehéz lesz emberként túlélni a harcot.
Milyen. Másik idő, másik galaktika. Csillagok háborúja kezdősora. Első (egyébként 4. rész).
Abban az időben (80-as évek) volt releszidő, magassági szelek 23 km-ig az ÜTI naplóba bevezetve. Az idősebb tisztek ismerik. Orfusz, platina, jelkódok, VK 897 (ha jól emlékszem). Nem voltak drónok. Az öbölháború hozta meg a Douhet elmélet igazát. Szétbombázni a vezetést, az infrastuktúrát, megbénítani a légvédelmet. Aztán mehet a szárazföldi támadás.
De annak is bő 30 éve. Hogy mit hoz a jövő? Nem tudjuk. De senki sem gondolt 1979- ben (akkor debütált nálunk a csillagok háborúja), hogy egyszer ebből valóság lesz. És lassan itt van.
Hogy mi lesz ebből a háborúból? Nálam sokkal okosabb emberek sem tudják. Amíg az ember nevű idióta lény él ezen a bolygón, addig vagy piros, vagy fekete. (rulett) Egy két hülye, hatalommániás ember képes lenne elpusztítani a bolygót. Szánalmas, hogy eszükbe sem jut, hogy saját maguk is áldozatul fognak esni ennek. De mindent a hatalomért, amit soha nem fognak élvezni.
Milyen tanulságokkal szolgált eddig neked az ukrán háború?
Baba Jaga leszedi este a parkoló járműveket, milyen távolságban legyenek a csapatok a fronttól, mennyire szétszórtan? Hogyan lehet vagy érdemes támadni?
Kell-e nagykaliberű löveg, vagy jobb egy gyalogságot is szállító jármű gépágyúval?
Miként látod a lehetséges fejlődési irányt? Itt arra gondolok, hogy a 2024.11.25 állapot már a múlt, ezen tovább lépnek, de milyen irányban?
Gondolom a jelző állományt is a gyakorlatot, elnézést, kiképzést vezető tiszt irányította. Persze teljesen más frekvencián. A baj az, hogy ezelőtt 18 évvel, amikor egy hadnagy (ma már gondolom alezredes) a tatai gyakorlótéren bóklászott a szakaszával, és megkérdeztem tőle, hogy hol van a jelző állomány. Nem is értette a kérdést. Mondom, mire reagálnak a katonái. Válasz, Hogy ő kiabál, hogy ellenség jobbról. Mosolyogtam egyet. Hadnagy még sokat kellene tanulnod. Nem az ő hibája volt. Egyszerűen a parancsnokainak sem jutott eszébe ez a megoldás. Hol van már a régi beidegződés? A jelző állomány parancsnokának is levezetési tervvel kellett rendelkeznie. Mit, mikor, hogyan, melyik terepszakaszon. És nem is beszélek század, zászlóalj, esetleg dandár gyakorlatokról. Ezek már a múlt. Anno századparancsnok koromban ( 1988) a tapolcai gyakorlótéren kellett találkozóharcot vívnom egy tapolcai harckocsi századdal. Mi Zalaegerszegről voltunk lenn akkor. Csak hab a tortán, hogy a két zászlóalj parancsnok vezette az egészet. Felderítés, lesállás, harcfelderítő járőr stb. alkalmazásával. Ágyú, és géppuska vaklőszerekkel. Ős ők döntötték el a harcot. Persze volt puffancs, durrancs, kijelölt aknamező, KMT-6 szerelés, stb. No ez az egész másfél napot tartott. Ha az eredményre kíváncsi valaki, akkor megírom.
A hozzászólásodban annyi figyelemre méltó elem van hogy az SS-20-at említed.
Ugyanaz a "játék" történik most is mint a 80-as évek elején az SS-20 kontra Pershing II, BGM-109G esetében.
(Inkább egy persing a tanyámon, mint egy ruszki az anyámon :)
Putyin egy csökkentett hatótávolságú ICBM-el fenyegeti Európát, erre válaszul jönnek a rakéta telepítések a NATO országokba. Az előző hidegháború erdményét ismerjük.
Ez azt jelenti, hogy a 24 Pzh árából 136 K9 Thunder (mellesleg a lengyeleknek ez megfelelt), azaz 3 db 18 löveges osztály a dandároknak, meg egy 4 osztályoa . VK közvetlen tü.dd. fegyverzete kijött volna. Gyakorlatilag agy teljes, komplett tüzérség....
Blöfföt? Hívták és meg is érkezett hozzájuk Asztrahánból egy ruszki IRBM vagy ICBM (valószínűleg egy SS-20 utód), igaz egyelőre a MIRV fejei csak súlymakettek voltak, nem hasadt bennük az atom.
Mindenki nagyon mondja a Kremltől a Fehérházig, hogy "csak" IRBM volt, nem ICBM, de hát ez szarvakarás - hiszen oroszo. és Ukrajna egy földrészen fekszik, így elvileg sem lehet INTERKONTINENTÁLIS ballisztikus rakétát indítani előbbiből az utóbbiba...
A NASAMS egyáltalán nem bevethető a szükséges kiképzés/vezetési rendszer/felderítő rendszer hiányában, plusz eleve fix telepítésű lenne, mertmivelhogy azt a változatot vettük meg. (És nem, nem vettünk 24 rakétaindítót, merthogy az lenne két üteg.)
Mistralokból kb 4-5 állványra van kiképzett személyzet, és kettő-háromhoz rakéta. Céladatokat ezek sem tudnak kapni.
A KUB rendszert felszámolták, helyét sóval bevetették, az eszközök "tartós tárolásban", azaz selejtezve.
De megismétlem, még az a pár meglévő eszköz sincs a rendszerbe szervezésnek még csak a közelében sem.
Itt állunk letolt gatyával az ukrajnai háború harmadik évének végén.
Na, es ez utobbi ugyebar azt jelenti, hogy megszavaztat nehany szabolcsi disszisenst, hogy szabolcs mindig is a Ruszkij Mir resze akart lenni, es akkor onnantol szabolcs Oroszorszag resze. Es vagy kitakarodnak onnan a megszallok, vagy jon az atomcsapas.
Kozben az ukranok mar hangosan kimondtak, hogy Magyarorszag azert telepitette 22 februarjaban a fegyveres eroit Debrecen es a hatar koze, hogyha osszeomlik az Ukran allam, akkor bevonult volna Karpataljara.
Mivel senki mas nem vonultatta fel a csapatait a hatarra ugyanakkor, ertheto , hogy miert gondoljak ezt az ukranok.
Az uj doktrina szerint atommal kellett volna valaszolniuk, de Putyin maskent dontott.
Szoval akarmi van, Putyin donti el, hogy van atomhaboru, vagy nincs. Ennyit az orosz nuklearis doktrinanak nevezett pamflettekrol.
Ami viszont tenyleg alkalmazott nuklearis doktrina, az a strategiai nuklearis erok taktikai celokra torteno alkalmazasa, amit az utobbi 2 evtizedben dolgoztak ki, es teljes mertekben hasznaljak. Ez gyakorlatilag az orosz invazios celpontok katonai es politikai elszigetelese a tamogatoktol a nuklearis arzenal bevetesenek fenyegeteskent valo hasznalata altal.
BTW, anno Zicherman Pista irt errol valamiket, csak akkor nem figyeltem oda, mert el nem tudtam kepzelni, hogy mukodhetne ez. Pedig mukodik szemmel lathatoan. E nelkul mar szarra vertek volna az oroszokat Ukrajnaban, jo esellyel 2023 elso vagy masodik negyedevere vege lett volna a haborunak.
Ám az is feltételezhető, hogy egy ilyen nukleáris csapást nem hazánk északkeleti része ellen követnének el, Magyarország ezen területét inkább az olyan orosz rakétacsapások veszélyeztethetik, mint amilyet nem sokkal ezelőtt a magyar határnál, Kárpátalja környékén követtek el az orosz erők, mindezt még azelőtt, hogy bármiféle hír terjengett volna az amerikai ATACMS ballisztikus rakéták, a brit Storm Shadow és ezek francia variánsa, a SCALP cirkálórakéták oroszországi célpontok elleni bevetését lehetővé tevő döntéseknek. Az említett területet ért támadásra reagálva Szijjártó Péter a béketörekvések fokozását javasolta.
osszeult a vedelmi tanacs, mikozben ukrajna lehivta az ujabb orosz atombloffot? at van irva a doktrina nemde? ha a car + a rosszija agyin kommentatorai nem hazudoztak mar megint a kamerakba folyamatosan szeptember ota, akkor a stormshadow tamadasok ota a NATO hadban all oroszorszaggal? :)
most oszinten... eleg ranezni egy demografiai terkepre... egy olyan orszagbol, ahol a kepzett munkaero + a vagyon 70+%-a ket nagyvaraosba (moszkva + szt. petervar) osszpontosul atomhaboruval fenyegetni, mikozben mindkettot elerik az ukran dronok... hat az ize...
Ráadásul Orbán nem csak Vucsiccsal találkozott, hanem a nagyfejű koszovói szerb vezetővel is. Nagyon bensőséges volt, ölelgették is egymást. Koszovó 27 súlyos sérült, 3 amputáció.Egy belgrádi rendőr őrnagy vezényelte a vascsövekkel verdesőket Ráadásul kiderült, hogy hódmezővásárhelyi önkéntes területvédelmi tartalékosokat szedtek rá a misszióra. A parancsnok nem rendelt el önvédelemből fegyverhasználatot. Senki katonai, politikai vezetőt nem vontak felelősségre. Csád?
En csak a reklamjat lattam, es nem tudtam megnezni belole egy reszt sem.
Komolyan nem tudom mit akartak vele uzenni. A bekeparti kormany harcolni kuldi a magyar katonakat a csadi terroristak ellen, ahol aztan jol megkinozzak a magyar katonat?
Arrol nem akarnak filmet forgatni, hogy a magyar penzbol tamogatott Vucic hogy rendelt el lincselest a magyar KFOR-os katonak ellen?
Miert eszkalalnanak akarmit is a NATO-ban? Mi lenne a kovetkezmeny? Kizaras vagy "csunyannezes"?
Tobb ertelme van kozvetlen szankciokkal + diplomaciai elszigetelessel valaszolni. Ha trumpli megemliti, hogy "ojjban az EU eros embere" meg szelfizhet kettot huvelykujjat lengetve, a vadhajassal, az pont ingyen van. Ellenberger nem hallottam rola, hogy feloldottak volna az oligarchait sujto szankciokat. Az informacioaramlasbol es a donteshozatalbol valo de Facto kizarasa (meg ha de Jure engedik is a reszvetelet) is befejezodott, hiszen mar egy ideje egyaltalan nem veszik figyelembe a magyar szempontokat nemzetkozi kerdesek rendezesekor.
Kiktol es milyen aron kap pl Magyarorszag gazt 2025 januar elsejetol (Ukrajnan keresztul szallitot gaz leallitasa), majd a gazprom szerzodesek 2027-es kifutasa utan? Mennyibe fognak kerulni a szallitmanyok 2027-ig a magyar felnek?
Mivel csak 100 MRD az összes tartalék, ezért valószínűleg az a taktika, hogy névleg kiosztják a pénzt mindenféle célra, aztán nem engedik elkölteni, majd év közben megy az összevissza átcsoportosítás.
A védelmi költségvetést is lehet lengetni Trump előtt, meg a NATO-ban, a valós végrehajtás úgyis csak '26-ban derül ki, zárszámadáskor.
A Maróthhal egyszer találkoztam pár éve a tankos napon Tatán. Arra gondoltam, míg váltottam vele pár mondatot, hogy a cipőfűzőjét sem tudja segítség nélkül megkötni.
Ipari fideszes volt akkor. Olyan sületleneket mondott a pohárköszöntőjében, hogy csak néztem az aktív tisztek arcán a csodálkozást, és az iszonyú sajnálatot.
A támadás ugyanakkor – mint írtuk – sokkal súlyosabbnak látszik, mint amikor orosz katonai hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervereit, mert annak nyomán nem szivárogtak ki anyagok
Ez mit jelent? Moszkva úgyis tud mindent? Csak leellenőrizték, hogy Basiföld nem hallgat-e el titkokat előlük?
VBÜ Zrt. Zrt.!!?? Régebben a költségvetésben a HM fejezeten belül volt olyan sor, hogy HM Beszerzési Hivatal. E sor után tüntették fel a beszerzett eszközök nevét, bekerülési költségét. Lázár racionalizált, a hivatalt megszüntették, helyette hozták létre a VBÜ Zrt.-t, amelyben kezdetben az egyszemélyes tulajdonosi jogokat Maróth Gáspár gyakorolta. Ezzel a beszerzések kikerültek a nyilvános adatok köréből. Maróth azóta a Rheinmetall kelet európai képviselője lett, a VBÜ. Zrt. maradt. HM hivatal helyett magántulajdonú Zrt.? Hungarikum, Orbanisztán.
"a huszármenték átprémezése idén bruttó 2,6 millió forintba kerül az adófizetőknek, és 19 millió forintért vásároltak két darab szárító- és ugyanennyi mosógépet."
Ez azt jelenti, hogy a katonák hatóságilag nem röhöghetnek visítva, amikor ebben a világszínvonalú opusban olyanokat írnak ki a képernyőre, hogy "Beosztása: főhadnagy"?
"addig szinte biztosan tudunk olyan hadsereget es olyan kepessegekkel tervezni + olyan hadiipart felepiteni, ami a biztonsagunk garantalasara a joletunk jelentos reszenek feladasa nelkul IS kepes. "
A magabiztossagodat azert a tortentek nemikeppen arnyaljak, cafoljak. A kezifegyvergyartas nem a top ligaja a hadiiparnak. Nekunk megsem ment ugy hogy liszensz es vele egyutt a termek tamogatas is rendelkezesre allt. Ehez kepest minden mas csak bonyolultabb. Hogy lesz ebbol mukodo es nem Patyomkin hadiipar ?
Es ezzel mar majdnem at is vagtuk a gordiuszi csomot...
...mivel nem csak te, hanem kb mindenki mas is azt mondta 30, 20, meg meg 15 eve is, hogy Europaban tobbe nem szukseges... ezert ahhoz az gazitottak az "igenyt" es elkoltottek a penzt masra...
...most sem arrol van szo, hogy az faj a nepnek, hogy akarunk kolteni a hadseregre, hanem az, hogy a hadseregre koltes ara a valami masra valo nemkoltes... ezen alapszik az egesz muszkafan / hasznosidiota allaspont.
-----------------------
Ha odaig eljutottunk, hogy KELL a hadsereg, akkor a kovetkezo lepesben meg azt nem art tudni eldonteni, hogy milyen kepessegekkel rendelkezo es mekkora meretu hadsereget kell fejleszteni? Kell-e es szabad-e egyaltalan az allamoknak kulon-kulon fegyverkeznie VAGY SEM? Ha egyetlen EU tagallamnak sincs a tobbiek ellen vagy a tobbiek nelkul hatekonyan bevetheto hadserege, akkor kell-e egymas ellen fegyverkezni, vagy megelegedhetunk az EU-n kivuli ellenfelek ellen valo kepessegek fejlesztesevel? Hogyan garantalod az egyes tagorszagok biztonsagat egy ilyen rendszerben (garabtalhato-e egyaltalan?)
-----------------------
Es meg mielott... nem... nem a kotozkodes kedveert kotozkodom, hanem azert, mert amig ezekre a kerdesekre nincs kozmegegyezeses alapon adott valaszunk, addig szinte biztosan tudunk olyan hadsereget es olyan kepessegekkel tervezni + olyan hadiipart felepiteni, ami a biztonsagunk garantalasara a joletunk jelentos reszenek feladasa nelkul IS kepes.
Kérdés, hogy Trump hiúsága megengedi-e neki, hogy olyan áron legyen a nagy béketeremtő, hogy a szövetségeseit szarban hagyja és az USA stratégiai ellenfelét (az oroszokat) győzni hagyja.
"Plane akkor mi ertelme is van hadseregcsoportokat letrehozni + a fegyverben tartasukhoz elegseges eroforrast beletolni a hadi-ipari komplexumba + 5-10 evente lecserelgetni a teljes fegyverarzenaljukat, ha soha senki nem akar "tamado hadsereget" letrehozni? :)"
Mi szuli szerinted megis az igenyt / szuksegletet X vagy Y meretu hadsereg letrehozasra? A hadsereg az kotelezo dolog vagy onmagat beteljesito joslat?
A lenyeg szempontjabol mindegy, hogy soha be nem vetett hadsereget, sehova nem vezeto autopalyakat, szellemvarosokat vagy a minimalber 7-szeresere rugo 17. havi nyugdij kifizetesebe oljuk a penzt normalis egeszsegugyi rendszer vagy oktatas helyett.
Mi ertelme is van hadseregcsoport/hadsereg/dandar/hadosztaly/zaszloalj/szazad/szakasz/raj alapon szervezni egy haderot? Eleve elrendeltetes, vagy van/volt ennek anno gyakorlati ertelme is? Ha valaha volt, akkor az azt jelenti-e, hogy ennek ma is van ertelme?
Mennyi ido alatt es mennyi penzbol hoztal letre a 60-as 70-es evekben, a kor szinvonalan modern, evi 200-300 pancelost + az alkatresz es loszer utanpotlast eloallitani kepes ipari komplexumot? Mennyibe kerul ennek a fenntartasa? Mennyi ido alatt es mennyi penzbol tudod megtenni mindezt ma?
Plane akkor mi ertelme is van hadseregcsoportokat letrehozni + a fegyverben tartasukhoz elegseges eroforrast beletolni a hadi-ipari komplexumba + 5-10 evente lecserelgetni a teljes fegyverarzenaljukat, ha soha senki nem akar "tamado hadsereget" letrehozni? :)
Nadehát a hadseregszervezés szempontjából a "képességek" beépítése mindig utólagos.
Én az alapvető szervezés kérdéséről beszélek.
(Hadseregcsoport/hadsereg/dandár/hadosztály/zászlóalj/század/szakasz/raj és ezek képességei.)
A technikai fejlődés során már rég kiderült, hogy alapvető egység/alegység/magasabbegység csak az összfegyvernemi harc megvívására képes seregtest lehet.
Hadsereget tervezni muszáj.
Viszont a 19. század vége óta ezek a kísérletek sikertelenek a harctéren.
Ismerek orosz tolmácsot, anyanyelvi szinten beszél oroszul (gyerekkorában ott élt).
Volt velünk önkéntesen tolmácskodni 2022-ben, a háború elején, a Keletiben-Nyugatiban, amikor naponta ezres nagyságrendben jöttek vonaton Ukrajnából menekültek.
Ha egy ukrán egyébként nem tudott oroszul, akkor nem tudott vele kommunikálni, mert nem értette.
Az ukrán egy más nyelv, nincs olyan, hogy "a beszélt nyelv szinte teljesen megegyezik" orosszal.
Szerintem az ok egyreszt a technologiai fejlodes altalanos felgyorsulasaban, masreszt a hadseregekkel szemben tamasztott kovetelmenyek gyokeres megvaltozasaban keresendo. Mivel a katonai strategia ugyanis epitett strategia, ezert az egyes csapattestek, fegyvernemek olyan kepessegekkel rendelkeznek, amire az altalaban evtizedekkel korabban megalkotott katonai doktrinahoz igazodo szerepuk megkovetel.
Hogyan tervezel hadsereget a rajrobotika alkalmazasara epulo dronok jelentette fenyegetes ellen, ha se a rajrobotikarol, se a celokat emberi segitseg nelkul bemerni, kovetni es eltalani kepes eszkozokrol nem hallottal meg? Szabad-e ilyen korulmenyek kozott barmifele eszkozok gyartasat is egy ponton tul felskalazni? Mi tortenik akkor, ha felskelezod a hadiipari kapacitasaidat es mi tortenik akkor, ha nem? :)
A szomszédunkban zajló háború további folyása és kimenetele szempontjából nem lényegtelen körülmény, hogy ki lesz a második Trump elnökség külügyminisztere, illetve nemzetbiztonsági főtanácsadója.
Nos, mindkét pozícióra olyan jelölt tűnik most már igen nagy valószínűséggel befutónak, akik a hagyományos washingtoni kategóriák szerint háborús héják.
A fő ellenségnek természetesen Kínát tekintik.
De ha az amerikai érdek azt diktálja, hogy az oroszok legyenek még lekötve Ukrajnával vagy ne köthessenek olyan tűzszünetet, ami kifelé győzelemként tűnik (hiszen akkor felbátorodik majd sok mindenki), akkor ehhez mérten folytatni fogják Ukrajna támogatását.
Lehet, hogy nem segélyként (ahogy most) és hogy majd Európának kell fizetni a fegyverekért, esetleg még több amerikai gázt vesz majd az EU, jobban be lesz tartatva a védelmi költségvetés elvárt szintje az olyan potyautasokkal is, mint Magyarország -- de a jelek egyelőre nem abba az irányba mutatnak, hogy rövid úton vége lesz a háborúnak.
Nem véletlen, hogy az oroszok most nagyon megnyomják az offenzívájukat, napi 1500-as veszteségeik vannak. (Amiből ha levonjuk a szinte kötelező túlzást ukrán részről, akkor is 1000-1200 fős veszteségről beszélünk, minden nap, hetek óta.)
Megpróbálják kenyértörésre vinni a dolgot addigra, amikorra Trump hivatalba lép.
Egész Európa kicsi népek tömkelegén épült fel. Ha nincs I. VH akkor az emberek elmagyarosodtak volna, vegyes házasságok stb.
Miből gondolod, hogy miközben mindenhol asszimilálódtak a kis népek csak pont az Osztrák-Magyar Monarchia lett volna a kivétel?
Amit mondasz, az egy jól kitalált narratíva, ami azért működik, mert neked egy narratíva kell, nem az igazság. Ha az igazság valaha is érdekelt volna, utána nézel és látod, mi zajlott Európában.
Amit nyomatsz, az egy hatalmi narratíva, a merjenek a magyarok kicsik lenni és örüljenek is annak, hogy kicsik. Ez az osztrákoktól eredt és mélyen megfertőzte a közgondolkodást.
Lássuk Franciaországot. Hány darabra kellett volna Franciaországnak esnie a homogén nemzetiségi cél érdekében?
MINT AZT NEM TUDOD:
Franciaország sokszínű és gazdag kulturális örökséggel rendelkező ország, amelynek területén az évszázadok során számos etnikai kisebbség élt, és kulturális hatásuk a mai napig megfigyelhető. Az ország történelmét és nyelvi táját jelentős mértékben alakították a különböző népek és nyelvek, amelyek gyakran regionális nyelvjárások és kulturális sajátosságok formájában éltek tovább. Az alábbiakban bemutatom a legfontosabb történelmi kisebbségeket és nyelvi csoportokat Franciaországban.
1. Kelta kisebbségek
A kelta eredetű népek Franciaország nyugati részén, főként Bretagne területén éltek és még ma is megtalálhatóak. A legjelentősebb kelta nyelv a breton (Brezhoneg), amely különböző dialektusokra oszlik, mint például a Léonard, Cornouaillais, Trégorrois és Vannetais. A breton nyelv a brit szigetek felől érkező kelták leszármazottjaitól ered, és máig élő kisebbségi nyelvnek számít. A kelta kultúra, a zenei hagyományok és a helyi legendák is meghatározóak Bretagne-ban.
2. Germán nyelvű kisebbségek
Franciaország északkeleti régióiban, különösen Elzászban és Lotaringiában, a germán eredetű népcsoportok voltak jelen. Az alszáci (Elsässerditsch) és a lotaringiai frank (Lothringisch) nyelvek ma is használatban vannak. A flamand területeken az észak-franciaországi nyugat-flamand dialektus is megmaradt, amely a holland nyelv egyik változata. A jenisch (Jenisch) nyelv is jelen van, amely a vándorló közösségekkel, főként Svájc és Németország felől érkezett családokkal került Franciaországba. Az európai zsidó közösségekhez köthető jiddis nyelv is megjelent a térségben, különösen az északkeleti területeken.
3. Italo-Dalmát nyelvű kisebbségek
A korzikai (Corsu) nyelv, amely az Italo-Dalmát nyelvek családjába tartozik, Franciaország déli részén, Korzika szigetén található. A korzikai nyelvet olaszos jellegzetességek és sajátos dialektusok különböztetik meg, és a szigetlakók identitásának fontos részét képezi.
4. Gallo-román nyelvű kisebbségek
A gallo-román nyelvek Franciaország nagy részén elterjedtek, és az ország nyelvi hagyományainak alapját képezik. Az oïl nyelvek, amelyek közé tartozik a berrichon, bourguignon-morvandiau, champenois, franc-comtois, gallo, lorrain, normann, picard, poitevin-saintongeais, walloon és angevin, Észak- és Nyugat-Franciaország régióiban fejlődtek ki. Az occitán nyelv (langue d'oc) Dél-Franciaországban használatos, és több dialektusa van, mint például a vivaroalpenc, mentonasc, auvergnat, gascon, languedocien, limousin és provençal. Az occitán kultúra és irodalom fontos szerepet játszott a középkori Franciaországban.
5. Katalán kisebbség
A katalán nyelv Franciaország délkeleti részén, a spanyol határ közelében elterjedt. A katalán közösség a Pireneusok környékén, főként Perpignan környékén él, ahol a katalán kultúra és nyelv a spanyol katalán területekkel szoros kapcsolatban maradt.
6. Franco-provencei (Arpitan) nyelvű kisebbségek
A franco-provencei vagy arpitán nyelv Franciaország keleti részén található, olyan régiókban, mint Bresse, Dauphiné, Forézien, Jura, Lyonnais és Savoie. Az arpitán nyelv sajátos nyelvi jellemzőkkel rendelkezik, amelyek a francia és az olasz hatásokat is tükrözik, és különbözik az oïl és occitán nyelvektől.
7. Gallo-italiai kisebbségek
A gallo-italiai nyelvek, mint például a ligúr nyelv, Délkelet-Franciaországban, Ligúria határán találhatóak. A ligúr dialektusok, például a royasc, olasz hatásokat mutatnak, és a határmenti településeken jelentős jelenlétük van.
8. Baszkok
A baszkok (Euskara beszélők) egy különleges etnikai és nyelvi csoportot alkotnak, amelynek nyelve, az euskara, nem kapcsolódik az indoeurópai nyelvekhez, és egyedülálló Európában. A baszkok Franciaország délnyugati részén, a spanyol határ közelében élnek, és megőrizték sajátos kulturális identitásukat és nyelvüket.
9. Roma közösség
A roma (romani) népcsoport a 15. századtól kezdve érkezett Franciaországba, és máig jelentős kisebbséget alkot az országban. A romák többnyire nomád életmódot folytattak, és a 20. század folyamán letelepedésük erősen növekedett.
Franciaország területén élő kisebbségek tehát rendkívül sokszínűek, és mind kulturális, mind nyelvi tekintetben jelentősen hozzájárultak az ország gazdag örökségéhez.
Akkor szerintem irok a szerkesztosegnek, mert az oldal a mostani formajaban nem csak felreertheto, de a mashol kozolt adatoktol elegge markansan eltero aranyt mutat ki, ha mar egyszer ott szerepel, hogy "ellenorzott forras" akkor ennel kicsit pontosabb informaciokat var el az ember.
2009 oktobereben (gyakorlatilag az elso publikalastol kezdve) rajta van a kordiagram
------
Ha a tablazatod hitelesebb/pontosabb forrasbol szarmazik, akkor nem art tajekoztatni a wikipedia magyar szerkesztoseget es helyesbitest kerni, mert az elteres elegge komoly es senkinek nem tesz jot, ha a wikipedia oldalon rossza adatok vannak
Emlekezetbol irtam, ezert osszekevertem a reformkori nepessegben bekovetkezo aranyeltolodast a dualizmus koraban bekovetkezovel. A betelepitesek utani ket emberolto soran valoban nem volt jelentos az eltolodas, a kiegyezest kovetoen azonban elegge jol latszanak az egybkent mar a Kossuth-ek altal is szorgalmazott elmagyarositasi torekvesek hatasa
Magyarország etnikai, nemzetiségi viszonyait részletesen és pontosan először Fényes Elek mérte fel 1836 és 1842 között. A hivatalos népszámlálás először 1850-51-ben kérdezte a lakosság nemzetiségét. A népszámlálási adatok lényegében ugyanazt a nemzetiségi megoszlást mutatják, mint Fényes adatgyűjtése. Mind Fényes Elek, mind a népszámlálás adataiból kiderül, hogy a magyar nemzetiség a történeti Magyarország lakosságának csupán 36-37 %-át alkotta, s még a szűkebb (Erdély és Horvátország nélkül vett) Magyarországon is csak viszonylagos (45 %-os) többségben volt.
Az ukrán meg az orosz, az már elég régóta két külön nemzet és külön nyelv is.
Aki beszéli az egyiket, az még nem beszéli a másikat. (Hogy az ukránok nagy része azért megérti az oroszt, az inkább azért van, mert olyan közegben voltak évtizedeket keresztül. Zelenszkij is felnőtt fejjel tanult meg rendesen ukránul.)
A szerb-horvát, meg a cseh-szlovák páronként közelebb vannak egymáshoz, de egyik sincs közel az oroszhoz, ukránhoz, meg a többi szláv nyelvhez.
"elege szembeotlo mertekben elmagyarosodtak a betelepitettek"
Valóban?
Tekintve hogy a Magyar Királyság háború előtti utolsó népszámlálási adatai szerint a népesség kevesebb mint a fele (48 százaléka) vallotta magát magyar nemzetiségűnek, ezt erősen kétlem.
A habsburgok nem tudtak volna a magyar nemesseg nelkul olyan belpolitikat csinalni, amilyet... nem is ertem miert nem elgondolkodtato a tobbseg szamara kivel es miert is eppen vele vivtuk a szabadsagharc elso csatajat ;)
...az elmagyarosodas sokkal rovidebb idotavokon is tenyszeruen tetten erheto. Erdekes megnezni a Maria-Terezia betelepitesi programjai utani, meg a 19. szazad kozepi adatokat... alig ket emberolto (40-50 ev) alatt elege szembeotlo mertekben elmagyarosodtak a betelepitettek
A nyelvnek legalábbis Európában nem sok köze van az etnikumokhoz.
(Pár példa: szerbek, horvátok, oroszok, ukránok, székelyek beloruszok mind külön nemzetiségnek határozzák meg magukat miközben a nyelvük másokkal közös, legfeljebb nyelvjárásbeli különbségek vannak. Ezek a nemzetiségek a tizenkilencedik század előtt nem léteztek.)
Egyébként nyelvi szinten éppenhogy növekvő különbségek határozzák meg a mai világot. Több új nyelv alakul ki mint amennyi "kihal". (Lásd például az angol nyelvet. Csak a "hivatalos" angol nyelvekből van 19.)
Az OMM simán EU szerű képződmény lehetett volna mára... másrészt ha nincs I. és II. VH akkor a korona lakossága nagyrésze mára elmagyarosodott volna...
Trianon Szapolyai után 380 évvel megteremtette a Habsburgoktól független Magyarországot, Horthy beleült a készbe és elkezdett lázadozni a 93 ezer négyzetkilométer miatt.
Erősen OFF de nem trianonnal volt a fő probléma, hanem a magyari urak néphez való hozzáállásával. Urak alatt értendő itt a nemességen kívül a hivatalnok és értelmiségi réteg is. Ha összehasonlítjuk a Lengyel, Finn, Ír, Skót nemesség és értelmiség hozzáállását a saját népükhöz, látjuk, miért nem okozta népük megsemmisülését az elcsatolás és idegen uralom.
2017-ben Trump az orális teremben heveny tökönrúgdosással fenyegette meg Orbánt, ha nem teljesíti védelmi kiadásokban a GDP 2%-át. Azóta Orbán a tervben, de legkésőbb az évközi módosításban betervezi a GDP 2%-ot. Ebből elkölti a személyi kiadások 100%-át, a dologi kiadások 84%-át, a fejlesztési kiadások elköltésére képtelen. Pl. 2022 betervez 223 Mrd-ot. NATO szól, hogy keves. Év közben módosít 548 Mrd, elkölt 78 Mrd-ot, vagyis a betervezett 13,8%-át. Lelkiismeret nélkül simán veri át szövetségeseit. Fejlesztésen 2017 óta az alábbi maradványok vannak (Mrd-ban): 2017 74, 2018 123, 2019 112, 2020 320, 2021 472.Az elkövetés tehát folytatólagos.
Indeed, Pompeo has backed creating a $500 billion (£390 billion) lend-lease programme to help Ukraine defend itself and also supports giving the country Nato membership – though O’Brien said last month that would be ‘too provocative at this point.’
Én régóta mondom több fórumon, hogy amennyiben az orosz úgy érzi, hogy fordul a háború menete - pl. jelentős nyugati támogatást kapnak - egyszerűen felrobbantják a Dnyeper hidakat/átkelőket. Ezt meg tudnák tenni, azért nem teszik, mert még mindig egész Ukrajnával számolnak (nem az egészet foglalnák el, de a maradékot is magukhoz kötnék).
Onnantól megvan az új Orosz-Ukrán/Kelet-Nyugat határ.
Hát igen, Európa egyedül ehhez kevés lesz, jelenlegi állapotában. Az oroszok már kb 8%-nál tartanak, ennyi GDP-t költenek a háborúra. Ez nem éri el az európai NATO országok összköltségvetését, de meghaladja bármelyik európai hatalom egyedüli ráköltését.
De nem csak a (hadi)gazdaság kérdéses, hanem az elkötelezettség, támogatás ami sokszor az épp megválasztottaktól függ.
A diktatúrák nagy előnyben vannak, amíg él a vezér, addig lesz támogatás. :)
Zelenszkij nemrég panaszkodott, hogy a britektől se kaptak azóta Storm Shadow-t, amióta nem Sunak a min.elnök...
Azt olvastam valahol, valamiféle land-lease egyezményben gondolkoznak. Tehát ajándékozzon csak Európa ha akar, az USA-val ezentúl majd el kell számolni, ha lejár a szerződés.
Ez egyébként nem biztos, hogy rossz megoldás lenne, amíg a hitelkeret tart, addig az amerikai adófizetők idegesítése nélkül, megakadások nélkül folyamatosan lehet szállítani.
Vagy abbamarad az Uki támogatás, vagy nem hagyja veszni az eddig belepumpált milliárdokat.
Amennyiben az első verzió lesz, akkor még az Unio nyög egy nagyot utána belefullad.
És ekkor jön a hazai vonatkozás, azaz a honvédségnek kell két légvédelmi üteget felállítani Debrecen vagy Miskolc körzetében, mert ahogy mondtam több éve, az Uki nagyon mérges lesz.
A neten keringő tűzszüneti ajánlat nyilvánvalóan elfogadhatatlan Oroszország részéről.
A minimum az lenne, hogy a 4 megye + Krím békeszerződésben, szankciók java feloldva + Ukrajna semmilyen katonai szövetségnek nem lehet a tagja, területén külföldiek nem állomásozhatnak.
És még ez is egy jó fogatókönyv az ukránok helyzetében.
Azzal az egocentrikus szemelyiseggel amivel Trump rendelkezik meg o maga sem tudja milyen donteseket fog hozni masnap. A pillanatnyi hangulata gondolkodasmodja hatarozza meg a donteseit.
Osszegyujtik a penzt, aztan a hadugyminiszteriumuk, meg az ukran kovetseg mar rendezi, amit kell.Az, hogy mit es honnan rendelnek, az jo kerdes. Nem tudom mi alapjan dontenek, es ki vegzi a piackutatast.
Egyszer a tiszthelyettes hallgatók vizsgalövészetén egy T34-esbe, majd a pécsi rajparancsnokok közvetlen irányzású vizsgalövészetén egy T55-ösbe sikerült betalálni a Falanga ütötte lyukon 152mm-es gránáttal. Mindkét esetben elrepült a torony 4-5 méterre és kifordult a test mind a négy oldala, elengedve a hegesztést. A T 34-est valószínűleg a háború alatt gyártották, néztem a varratokat, rozsdásak voltak, az imádság tartotta egyben a tankot. Lőttünk szét PT 76-ot, két lövés után nem volt mire célozni. A T34-55-ös páncélon simán szétkenődött a repeszgránát, semmi kárt nem tett benne. 73-ban volt egy gyakorlat, ahol betonerődre is lőttek betonrombolóval falra, repesszel lőrésre. Birkákat raktak be, elpusztultak.
Amíg a "soha nem látott fejlesztések" pártíz darabról szólnak, és egyszerre mindig csak pár darabot kell mozgatni, addig még pártíz ember is bőven sok.
Még ez a pár darab technikai eszköz is előbb fog szétrohadni az állásban mint elkopni a használatban...
Nem sok harckocsizó látott a rendszeresített festékkel való álcázást. Télen még mésszel le lehetett kenni, mert az könnyen lejött. Egyébként nem volt ez akkora probléma. Rengetegen lefotózták, hiszen nem láttak még ilyet.
Egyébként a fém sapkajelvényt is úgy gyártattam le, és viseltük, hogy semmilyen engedélyünk nem volt hozzá. Sokan azt hitték, hogy le van papírozva, hiszen ekkorát nem mernének gurítani. A mai napig ezt viselik (illetve ennek az után-gyártott silány változatát) a tatai katonák.
Zalaegerszegen a fényes víz volt a divat. A harckocsik mosás után olyan fakózöldre száradtak.
Ezen segített a fényes víz, ami nem más volt mint gázolajba beáztatott ronggyal áttöröltük. Az elöljárók sokszor kérdezték, hogy ugye nem gázolaj? Minden katona ki volt oktatva: Jelentem nem gázolaj, ez fényes víz.
2004. Állomány felesleg harckocsik leadása. Azért is lemázoltunk egy szakaszt. Nem sokszor volt igénybe véve a festék. A tárintézet képviselője ki volt akadva. Mondtam neki, ezeket pedig viszitek.
"A HIMARS után nagy a kereslet, nincs akkora gyártókapacitás, hogy mindenki igényét kielégítsék. Eddig évi 48db-ot tudott gyártani a Lockheed, ezt felvitték 60-ra, de sok a megrendelő, közöttük a stratégiailag szintén fontos Tajvan."
Annyi pénz van ebben, hogy meg fogják oldani.
Nem egy-két hónap alatt, de fel fogják építeni az ehhez szükséges gyártókapacitásokat.
Az összesen megrendelt 506db HIMARS-ból 18 van fizikailag Lengyelországban. A megrendelések jövőre és 2026-ban érkeznek meg - reméljük nem elkésett ez a nagy beszerzési láz. A HIMARS után nagy a kereslet, nincs akkora gyártókapacitás, hogy mindenki igényét kielégítsék. Eddig évi 48db-ot tudott gyártani a Lockheed, ezt felvitték 60-ra, de sok a megrendelő, közöttük a stratégiailag szintén fontos Tajvan.
Nem jutott eszedbe a topik témája mielôtt az aktuális propagandavádat idehánytad? Oszt' meg még a lelkes pártmunkás elvtársaz... tényleg különleges anyagból vagy gyúrva.
off . az ügy ott tart , hogy egy hasonló hamis váddal megbukott majd kirúgott "újságíró" próbál ellenzéki embereket kriminalizálni ... a többit majd a hatósági vizsgálatok után , míg az általam anno említett esetekben bizonyított tények voltak ( rendőrség , bíróság stb)
"ff: mostanság a főállású köztiszteletben álló vallásos atyafiakról derül ki , hogy tőlük kell félteni a gyerekeket , nem a másságot felvállalóktól ..."
A hideghaboru alatt a nyugati harckocsizo es pancelgranatos csapatoknal az volt a parncs hogy ha meglatnak egy ellenseges legvedelmi jarmuvet annak kiloveset akar barmi mas pl harckocsi kilovese ele kell helyezni. Ha lehamoztak a csapatlegvedelmet akkor a nyugati legifoleny ervenyre tudott jutni.
Adós vagyok magával a sztorival, hogy apósom hogy tett szert MPH Emlékéremre. Apósom apja I világháborús hadifogoly volt Uljanovszkban. Ez nem gátolta abban, hogy ott elvegye feleségül Maríja Zaharovát. (most is ismerős a név, külügyi szóvivő) 1941-ben, amikor a szovjet elvtársak visszaadták a 48-as zászlókat, hadifoglyokat is hazaengedtek. Apósom akkor 16 éves volt, szinte csak oroszul tudott amikor a család Tokajra hazatelepült. Suszternek tanult, de végül vasbetonszerelőként élte meg a felszabadulást. 48-49-ben megalakult az új magyar haderő, a parancsnokok mellett akkor orosz katonai tanácsadók (TADÓ-k) voltak. Vasbetonszerelő apósomat berángatták, előléptették alhadnagynak és Halason Hodosán Imre orosz tanácsadójának a tolmácsa lett. 56-ban Hodosán rendteremtési szándékkal bevonult Budapestre, ennek e rendcsinálásnak részese lett tolmácsa is, vagyis apósom, így tett szert a MPH emlékéremre. Apósom tolmácskodott Leningrádban, amikor a tapolcai rakétások tanfolyama folyt 62-63-ban. Végül ott ragadt a rakétadandárnál üza.szf-ként. Ott aztán szert tettem apósom szebbik lányára, el vagyok vele a családi tűzfészek melegénél immár 54 éve.
Budapesti sörbisztróban volt, cukrászdában nem, balatonparti pizzériában volt, fôút menti vba/nemzetidohány/pihenô éttermében nem (a tartárjuk is hashajtóként mûködött) , de eleve tartok magamnál elforgatható tetô lyukán kirázható-húzható csomagolású fajtát, otthon pedig ahhoz tartalék utántöltôket ( Légy résen!), így aztán mindenhol tökéletesen jogszerûen meg tudom védeni az alkotmányos rendet, o7 :)
Nem sokáig bitoroltam a MPH Emlékérmet, mert a sógorom, aki szintén katona volt az építő alakulatokkal pl. ő építette a Budapest körüli honi légvédelmi objektumokat közölte, hogy az emlékérem fiú ágon öröklődik, mi elégedjünk meg a családi ezüsttel, amit apósom importált a Szu.-ból.
A kizárólagos hatalomgyakorlásra irányuló törekvések ellen mindenki köteles és egyben jogosult fellépni minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel... fékezd meg a veszett kutyát, ezzel a fogvájóval :D
Igazán megható történet, a már (újra) Fülkeforradalmi Rendôrezred nevet viselni hivatott szervezet egységpárti hagyományt ápoló személyzeti politikáját ismertetô elemmel. Köszönöm, hogy posztoltad!
Az előzőhöz még annyit, hogy mikor őrnagy lettem, nagyon örült neki, hogy utolértem. Aztán elég gyorsan alezredes lettem, és mondtam neki, hogy innentől átveszem a családi parancsnoki beosztást. Nem esett jól neki. Aztán mikor előléptették nyugdíjasként, bejelentette, hogy visszaveszi a parancsnokságot, mert már Ő is alezredes, mire mondtam neki, hogy ez nem megy, mert én vagyok a rangidős. Elismerte az igazamat, de azonnal lemondtam a beosztásomról, és átadtam neki a parancsnokságot.
A jogszabály-módosítás alapján a jövőben az Országgyűlés helyett a kormány dönthet a honvédség külföldi bevetéséről és állomásozásáról.
Ugyancsak a kormány dönthet a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról és magyarországi állomásozásáról, ha azok az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a NATO vagy az EU határozatán alapulnak.
Az MTI összefoglalója szerint a kormány dönthet a honvédség bevetéséről olyan esetekben is, amikor bajba jutott magyar állampolgár vagy más személy külföldi kimenekítéséről van szó. Mindezek mellett a honvédelmi miniszter határozhatja meg, hogy a honvédség milyen külföldi gyakorlatokon vagy kiképzéseken vegyen részt.
A november 1-jén hatályba lépő módosítások szerint az Országgyűlés jogkörében csak azoknak a külföldi fegyveres erőknek a magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazása marad, amelyek nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a NATO vagy az EU döntésén alapulnak."
Boldogult apósom még meglevő BM Karhatalmista zubbonyán /előtte honvéd tiszt volt/ is fenn van a Munkás Paraszt Hatalomért Emlékérem az őrnagyi vállappal együtt.
Mikor betöltötte a 80-at kapott a "Vöröscsillag Érdemrenddel Kitüntetett BM Forradalmi Rendőri Ezred" jogutódjától a Készenléti Rendőrségtől egy meghívót az október 23.-i ünnepségre, ahol előléptették ny. r. alezredesnek.
Hetekig röhögtünk a személyzeti munka alaposságán.
... vagy lépjen be egy politikai pártba ... azért az esete jól mutatja , hogy van baj rendesen a seregben a végrehajtó állományban a talpnyaló felsővezetés miatt ....
Kettôt triggereltem? Részvétem, hópihék, ne legyetek ennyire törékenyek, vegyétek elô rógyinanyátok szellemi és erkölcsi mocskának visszhangzásához és népirtásainak mosdatásához viselt medvebôrt, hogy ne sebezzen meg ennyire egy mocckossz lippschyy nyelv gyilkos döfése. Vagy sivalkodhattok a delhatalmista elvtársaitoknak, hogy bántom a magyart, tán nickváltással tetézve a minuszokat.
Mikor Mackóka lekvárban találja magát, rögtön koppra nyitja a hantaszivattyú csapját, és elôzizzenti önkéntes és bérelt rajongói hadát, fütyülése ez a sötétben.
A demokratikusan az Ukrán nép által megválasztott kormány bármilyen barát is, az nem beavatkozás. Az volt ugye Janukovics, lásd az EBESZ megfigyelők linkelt jelentését.
Az USA által puccsal hatalomba tett oligarchák, na az beavatkozás.
Jó mondjuk tisztában vagyok vele hogy a nemzetközi jog csak akkor érdekes ha éppen az USA nak kedvez :D
De ettől még tény marad hogy az USA illegálisan beavatkozott a független Ukrajna belügyeibe, hatalomváltást hozott tető alá és lecserélte a saját embereire a demokratikusan megválasztott Ukrán vezetést.
Igen, demokratikusan, lásd az EBESZ megfigyelők jelentését:
Szóval, az Orosznak minden joga megvan konzultálni az esetről a szerződő felekkel.
Mert ezt tartalmazza a Budapesti egyezmény. Szó sincs benne segítségről.
A lényeg, a Budapesti egyezményt még 2014 ben felrúgta az USA, nagyon vicces később események kapcsán, pláne az USA-nak hivatkozni rá. Másrészt abban annyi szerepel hogy ha ilyesmi történik konzultálnak a felek. Pont.
Na most jöhet a felháborodot fröcsögés amiért a tények nem egyeznek a prekoncepciókkal meg a NATO propagandával, lehet leügynöközni engem, orosz propagandának minősíteni a CNN-t és a Szabad Európa rádiót, meg az EBESZ-t :D
De ettől még a tények nem változnak. Ez a konfliktus azzal indult hogy az USA a puccsal agressziót követett el Ukrajna ellen és felszámolta annak szuverenitását. Azóta nagyhatalmi pofozkodás megy a térségben, az Ukrán népet meg mind a két fél ágyútölteléknek használja.
Oroszország Harmadik Birodalmának orális szolgálattevôi imádnak visítva nemzetközi bíróság elôtt megálló bizonyítékot követelni mindenki minden állításának minden betûjére, de saját vádaskodásukat hasonlóan alátámasztani sosem rohannak, és ilyen elvárásra rendszerint fröcsögéssel, hantaszpemmeléssel, álmagabiztos nonsequitur-rohammal, vagy Amerikábanverikanégereketezéssel reagálnak. Melyik jön most?
Sajnos a Budapesti Memorandum puszta szándéknyilatkozat.
Egyik aláíró állam sem nyújtott garanciákat az egyezményben leírtak betartására, sem a megszegő állam/államok szankcionálására, így nemzetközi jogi következményei sincsenek a megszegésének.
Az akkor még kezdeti állapotban lévő ukrán állam pedig sajnos komolyan vette, így lemondott a neki jutó atomfegyverekről. (Ezeket a FÁK szerződés ukrán fennhatóság alatt hagyta, mint ahogy a beloruszoknál és a kazahoknál lévő fegyvereket is.)
Tehát valóban minden joga megvan az aláíró országoknak (és minden más országnak) Ukrakjna támogatására, de kötelezettségük a Memorandumból levezethetően nincs.
Oroszország már 2014-ben megszegte vállalásait, de ezért jogkövetkezmények nem fenyegetik.
(Hasonló a helyzet mint a Müncheni egyezménnyel anno.)
Azért mert az Ukránok ezt alku alapnak használták, a Magyarok meg nem.
És persze nem kénytelenek voltak aláírni, hanem örömmel írták alá, mert a Budapesti egyezményben elvileg garanciák voltak a 2014-es típusu puccsal szemben is. Na de persze akkor még nem tudták hogy az USA nem szándékozik egyetlen biztonsági garanciát vagy nemzetközi egyezményt sem betartani. Nagyon nehéz olyan nemzetközi egyezményt találni amit az USA nem szegett meg.
Másképpen fogalmazva, így jár az aki megbízik egy USA típusú lator állam szavában.
Mindenesetre a független Magyarországról az oroszok minden különösebb faxni nélkül elvitték az itt is orosz irányítás és felügyelet alatt őrzött atomeszközöket, a független Ukrajna esetében ehhez valamiért kénytelenek voltak aláírni a budapesti egyezményt - ami messze nem csak az atomfegyverek elszállításáról szólt.
Hanem arról is, hogy ennek fejében az USA, Nagybritannia és igen, az oroszok garantálják Ukrajna akkori határainak és területének sérthetetlenségét.
Az más kérdés, hogy az oroszok ezt Ukrajnán belülről gondolják, az USA, GB és az azóta csatlakozott többi állam meg Münchenből tanulva nem dőltek be az orosz trükköknek.
Ergo minden joguk megvan Ukrajna támogatására.sőt, ez vállalt kötelességük.
Ez a te fajta, magad fajta ez trollmóka, én se kérem rajtad számon az összes többi troll agymenéseit.
Másrészt ezek sima tények, az atomfegyvereket olyan orosz katonák őrizték akinek a feletesei moszkvában ültek, és az indítókódok is Moszkvában voltak, mint az a csatol dokumentumokból kiderül világosan. Ukrajnának annyi köze volt hozzá hogy a területén tárolták őket.
A te logikád szerint akkor a nagyvázsonyban tárolt szovjet atomfegyverek Magyar Atom volt? LOL
A Budapesti Egyezmény meg arról szólt hogy engedik elszállítani és megsemmisíteni őket. De az már a szétválláskor tiszázva lett hogy ezek NEM Ukrán atomfegyverek hanem CIS (Orosz) felügyelet alatt vannak.
Ajánlott olvasmány az 1991 december 21.-ei Alma-Ata protokoll, ahol a kiválás pillanatában az atomfegyvereket CIS felügyelet alá helyezték. Igen. Ukrajna is.
Ott forrás ha akarod elolvasod, ha akarod megérted. Vagy trollkodhatsz is, nem igazán hat meg :D
Nekem az tetszik a legjobban a magadfajta propagandisták agymenéseiben , hogy mikor az atomfegyverekről van szó a Szovjetunió keretén belül , akkor azok oroszok voltak , oroszok őrizték a mai Ukrajna területén , az ukránoknak ahhoz semmi közük sem volt , hiába volt az a rész a Szovjetunió területe , az ukránok meg szovjet katonák ... de amikor '56-ról , vagy a második világháborúról van szó , akkor az ukránok voltak azok akik lerohanták Magyarországot , nem az oroszok ... szánalmas ...
A valóság meg az hogy a Defcon szinteket nem publikálják, de persze mindig akadnak emberek a kik a találgatásokat készpénznek veszik, és megint mások akik szándékosan terjesztenek dezinformációt.
Q: Yeah, thanks, SDO. I guess the question I have here is what, so I know you don't want to talk more about nuclear forces? Is this just policy that you will not talk about changes in DEFCON or any other sort of strategy or homeland defense?
SDO: That is correct. We do not talk about our strategic posture as a matter of policy.
Obvious troll is obvious. Huszonkettô ôszén már beégtek vele, kiscsillag. Lesz nukleáriskészültség-emeléssel fenyegetôzés is megint, míg újra pofára nem esnek egy DEFCON2 bejentésen? Na gyerünk, Dubyázz is egypárat, és ígérj atomcsapást Hágára! Ha megint annyira szarul áll Mackóka szénája, talán kerülhetné a metilt.
Nem kell ám bedőlni az olcsó propagandának, Ukrajnának sohasem voltak nukleáris fegyverei.
FYI:
President Leonid Kravchuk and General Morozov asked all the commanders and their men to take the new oath of allegiance to Ukraine
..
But General Mikhtyuk did not, nor did most of the rocket army’s officers and men. At that January 1992 meeting, the 43rd Rocket Army commander explained his dilemma to Ukraine’s Minister of Defense Morozov and President Kravchuk. As commanding general of a strategic rocket army, subordinated to the CIS Armed Forces, he could not split his army’s allegiance. He asked the Ukrainian president to intervene with the CIS leaders and devise a new oath for the CIS Armed Forces.7 Kravchuk agreed; and a week later the Ukrainian president persuaded the other CIS leaders to issue a new agreement, “Concerning the Military Oath in the Strategic Forces.” It affirmed that the 43rd Rocket Army and the other strategic forces would owe their allegiance to the CIS Commander-in-Chief, and not to the national defense ministers or the president.
Zelenszkij eddig nem nagyon mondott olyat ami mögött nem voltak tények.
Viccelsz, bolondozol? :D
A piszkos bomba nem valódi fegyver. Csak PR, a valóságban nem működik
Sosem adtak át atomfegyvereket, mert sosem volt nekik. Azok végig a orosz ellenőrzés alatt álltak a kódokkal együtt. Ukrán területen voltak, orosz őrizetben.
Zelenszkij eddig nem nagyon mondott olyat ami mögött nem voltak tények.
Ukrajna minden további nélkül képes összerakni egy/több rossz hatásfokú atombombát, pusztán fel kell áldoznia néhány fűtőelem köteget. (Rövid idővel a behelyezés után ki kell venni a reaktorból őket. Ez könnyen lehet hogy már régebben megtörtént.)
Az ehhez szükséges technikát nem számolták fel az atomfegyverek átadásakor.
Mivel nincsenek nagyhatótávolságú célbajuttató eszközeik, nagyjából a Kijev-Moszkva távolságnak megfelelő bevetési hatósugárban tudják bevetni.
Nagyon valószínű szerintem, hogy erre a végső forgatókönyvre röviddel az orosz invázió után megkezdték a felkészülést.
Piszkos bombát szerintem biztosan nem fognak bevetni mert a szennyezés őket is (és egész Európát) mindenképp érintené, és azért Csernobil még nem "halványult el".
Hát a fene tudja. Ezt elég árgus szemekkel nézték a háború előtt is a nagyhatalmak az ilyen dolgokat, valaki csak rájött volna. Az hogy az elméleti háttér, esetleg felszerelés is létezik, még nem különleges, elméletileg Magyarország is tudna atomfegyvert készíteni. Vagy tudott volna valamikor a közelmúltban. De a dúsítás, felhalmozás, hasadóanyag beszerzésére elég érzékenyek a nagyhatalmak hírszerzései. Az orosz titkosszolgálat ugyan sok mindent nem látott tisztán, de egy évek alatti készülődésre csak rájött volna. Ez most inkább egy kétségbeesett lépésnek tűnik Zelé részéről, hogy a NATO meghívást megsürgesse, bár sajnos ezzel szerintem a Nyugatot is legalább annyira megijesztette, mint az oroszokat.
amit erröl tudok, a piszkos bomba nem jó ötlet. nagyon veszélyes anyagokkal kellene manipulálni, már csak az árnyékolás is több száz kiló lenne. ennél egyszeröbb az atombomba.....
Szerintem is. Be is fosatták a ruszkikat szerintem ezzel, Medvegyev tegnap már arról delirált, hogy az ukránok piszkos bombás támadást terveznek Oroszországban. (Egyébként szerintem k* jó ötlet, az ukránok ezt is bevehetik az atomfenyegetés mellé)
"Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket állíthat elő, amennyiben Oroszország úgy dönt, hogy megkísérel egy újabb offenzívát a főváros, Kijev ellen – mondta egy magas beosztású ukrán tisztviselő a német Bild beszámolója szerint."
Ha Ukrajna az idén bejelenti, hogy rendelkezik atomfegyverrel és ezt a katlnai doktrínája értelmében beveti a főváros védelmében, az jelentős változást hoz.
Tud arról valaki, hogy rendelkeuik-e ukrajna elegendő centrifugával ehhez?
"Tehát az ilyen új eszközeinket (kb. 90%-t) úgy kell szállítanunk országon belül is mint 1940-ben."
Mégcsak nem is lehet őket "úgy" szállítani sem.
Dupla korlátozás lesz rajtuk. Egyrészről a vasúti pálya, aminek kétharmada nem terhelhető ezen járművek súlyával, másrészt a vasúti hidak amiknek kétharmada szintén nem terhelhető velük.
Ráadásul ez a két dolog csak részben fedi egymást.
Nehézvontatókon szállítva is erősen korlátos hogy hol közlekedhetnek (szintén a hidak teherbírása miatt) de sokkal sokkal nagyobb lenne így a mozgástér.
– 15 db nagysebességű EuroCity szerelvény, – 29 db belföldi InterCity motorvonat, – 51 db InterCity ingaszerelvény, – 10 db magas minőségű éjszakai szerelvény, – 95 db regionális villamos motorvonat, – 68 db felsővezeték nélküli motorvonat, – 15 db felsővezeték nélküli mozdony, – 100 db nehézpőre, – 115 db villamosmozdony.
Ebből ami ide tartozik az utolsó előtti sor, a 100 db nehézpőre.
az 1970-es évek elején-közepén beszerzett S (Sa) vagy később Sammp sorozatú vasúti nehéz pöre kocsik fogynak, kopnak.
Sose volt elég db amig volt addig se.
A csúcson (kb. 1982) a kb. 890 tankhoz volt 100-150 ilyen tankszállító nehéz pőre vasúti vagon.
De ugye az akkori kb. 890 harckocsinkól kb. 400 db T-34-es volt még (lásd Pingyom tető) és a T-34-hez nem kellett a Sammp teherbírása lévén a T-34-es tank súlya csak 27 tonna azt meg elbírta az Rs sorozatú vasúti pőre vagon is.
csak a kb. 70 db T.72-hez, ami harckészen ugye 43 tonna volt-hoz kellellettek a Sammp vagonok.
Megint új világ jött és vettünk 44 db új tankokat Leopard-2,ami már 43 tonna mint a T-72 volt hanem 68 tonna.
Plusz új tűzérségi önjáró lövegeket anik meg 57 tonnát nyomnak, meg a régi láncos PSZH-k (BMP) helyett új láncos PSZH-kat (Hiúz)
Megint kell vasúti szállítás a láncos eszközöknek.
Ezért akarnak most izibe 100 nehéz pőre vagont venni a MÁV-nak.
Nem lesz olcsó.
Nem lesz elég se, mert az új eszközök nehezebbek mint a régiek voltak és nem minden meglévő és működő vasútvonalra engedhetőek rá (tengelynyomás problémák miatt) az új vasúti vonatok ha rajtuk van a tank is.
Tehát Tatáról, Vásárhelyeről, valahonnan elviszük valahová.
Nem oda ahová kell de annak 30-50 km-es körzetébe.
Ott kirakjuk onnan menj a háborúdba Isten hírével csatázni, vigyázz magadra.
Mondjuk az alkalmazási terület peremvonalától kb. 20-40-60 km-ig.
Onnan lábon azaz láncon mennek a megindulási terepszakaszig.
Van/lenne megoldás:
Van 8 vagy 10 olyan trélerünk amit ilyen feladatra gyártottak (hk.szállító).
Akkor nem kell bevagonírozás, vasúti szállítás, kivagonírozás, lábon menet hosszan. hanem a laktanyában feláll a trélerre a szükséges terepszakaszon meg leszáll.
Slussz.
De az új láncos eszközök többen lesznek mint százan, az őket szállítani képes trélerek meg csak hatan ? - nyolcan ? - tizen vannak?
Tehát az ilyen új eszközeinket (kb. 90%-t) úgy kell szállítanunk országon belül is mint 1940-ben.
Emiatt fájjon az unokám feje. De nem lehetetlen. Alkalmazási, tárolási, karbantartási ismereteik még megvannak. És ahogy mi szereztünk az oroszoktól pálinkáért SCUD hordozó alkatrészeket, ez az út az oroszoknál nem kitaposott ösvény, hanem sztráda.
Épp most hallottam megbízható forrásból egy orosz pk-ról, aki megbukott azzal, hogy a fronton kábítószerért lőszerrel üzletelt na kivel: az ukránokkal....
Nem gömb alakban terjed ugyanis a repeszfelhője, hanem "tölcsér alakban" felfelé.
Földön robbanásra van ugyanis tervezve.
Egy frászt A tölcsér azért alakul ki, mert a földön robban, és a saját lökőhulláma se tud másfele menni, mint visszaverődre fölfelé. Nincs semmiféle földönrobbanásra tervezés. A gránáttestet teljesen kitölti a robbanóanyag, a test meg szerkezetileg és hossztengelyre szimmetrikus. Úgyannyira, hogy mi pl. nyílt élőeröre vagy árokra időzíthető gyújtóval vagy felpattanóval lövünk, jóval hatékonyabban, mint csapódóval. Magam is lőttem így. A 152-es lőszere 50 m helyett 80-120 méteren tarol a levegőből. És véletlenül se tölcsér alakú ilyenkor a robbanópont. A 10-15 m magasan robbanó grát robbanópontja gömb alakú, a repeszek viszont jobbra-balra egy széles sávban pusztítanak a gránát pillanatnyi hossztengelyéhez képest.
A kézigránát hatósugara meg jó, ha 5-10 m.
Másoknak: Aki olvasta Széchenyi vadászkalandjait, tudhatja, hogy hajtásban is előfordul, hogy gyakorlott vadászok 5-10 lövésből érnek el 1 fácánt.
Namost a fácán nem támad és nem robban. Lehet saccolni, hogy egy pánikban lévő katonának (és miért lenne minden katonánál sörétes fegyver), mennyi esélye van.
És igen, ha valaki pánikban menekül, az bizony eldobál mindent. Kapát, kaszát, fegyvert. Nem csak az orosz hadifoglyok, az orosz katonák (sőt, az ukránok is) is tudják, hogy 15-20 kg felszerelés nélkül könnyebb inalni.
Meg kellene értened hogy a robbanás irányát nem a burok határozza meg.
A töltet van formázva.
Házibarkács tölteteket pedig nem szerelnek drónra, nem lenne értelme.
Van olyan töltet amit direkt levegőben robbantásra találtak ki gyalogság ellen, ez a shrapnel.
Ez viszont több probléma is van. Nem igazán szerelhető fel egy pár kilogramm terhelhetőségű drónra, valamint a hatáskörzete túl nagy ahhoz hogy a drón időben el tudjon távolodni.
És ugye a diskurzus eleve a kicsi öngyilkos drónokkal indult amik legfeljebb kis kaliberű aknagránát nagyságú tölteteket tudnak szállítani...
"egy régi repeszgránát is 40m körüli területet tud beteriteni"
Ha a földön robban. Ha a levegőben, akkor sokkal sokkal kisebb területet. Nem gömb alakban terjed ugyanis a repeszfelhője, hanem "tölcsér alakban" felfelé.
Félreértés ne essék, nem az összes drónos video megrendezett, csak kifejezetten azokról van szó, ahol az egyedül menekülő fegyvertelen katonát vadásszák le.
"Azok jellemzően hadifoglyok, akiket legyilkolnak drónokkal az Ukránok a PR videok kedvéért. Nincs olyan feladat ahova fegyvertelenül, egyedül, és rendes taktikai felszerelés nélkül megy a katona."
Majd 1000 nap, sok tízezer halott, testi és lelki nyomorék ellenére, azért egész jól megőrizted a naivitásod, hogy milyen is egy háború.
rengetek olyan videó van, ahol a drón 1-2 katonát támad, akik vagy egy támadás után maradtak egyedül
Azok jellemzően hadifoglyok, akiket legyilkolnak drónokkal az Ukránok a PR videok kedvéért. Nincs olyan feladat ahova fegyvertelenül, egyedül, és rendes taktikai felszerelés nélkül megy a katona.
Át. Egyedül a sörétes fegyverek érnek velük szemben bármit ilyen helyzetben. Nem véletlen, hogy sok orosz anyagban látszanak katonák mindenféle sörétes puskákkal. Ebből sem jut elég, illetve rengetek olyan videó van, ahol a drón 1-2 katonát támad, akik vagy egy támadás után maradtak egyedül, vagy ilyen feladatuk van, pl ételhordók.
Best of önvédelem ebben a témában, amikor valakinek sikerült egy bottal ledobni az őt támadó drónt, de a nagy többség nem ilyen szerencsés.
saját bevallása szerint Orbán-hívő Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a közmédia Kommentár című műsorában azt mondta:
„A probléma az – most őszinte leszek –, hogy nem jó blokkban vagyunk. Ez a blokk, az észak-atlanti blokk, az értékrendszerünk szerint, az nem a mi blokkunk, mi mégis ebben vagyunk. Hogy ennek mi lesz a vége, az egy nehéz kérdés.”
Tegnap a 604-es oldalszámú Airbus (HUAF355) elrepült Tuniszba, majd onnan tovább, Algéria felett elveszett ajel. Ma ött haza valahonnan, Algéria fölött jött meg a jel. Ilyenkor sunnyognak Csádba?
„Milyen jó, hogy '56-ban nem segítettek bennünket, mert lehet, hogy mi is úgy jártunk volna, mint az ukránok” – ezt mondta Somkuti Bálint, a Szuverenitásvédelmi Hivatal munkatársa, az Orbán Balázs vezette MCC kutatótanára
most hogy igy mondod... az lenne csak az igazi bekeharc!
Joshi Barat a HirTV-altal kozvetitve eloben tolna vasarnap reggelenkent a Gandhikepzot... ott uldogelne kopaszra beretvalt fejjel a sok kis NER-Buddha az elso sorban.... a narancssarga raadasul a partszinuk :)
Tokeletesen illeszkedik a miniszterelnokuri fotanacsosuri velemenybe - fegyveres ellenallast nem tanusitunk + "Haboru eseten tusz" besorolast minden katonanak :)
Nekünk ilyen célra sátorlapunk volt, szerencsére nem kellett sose sátrat készíteni belőlük, de esőben fel kellett vennünk. A hátizsák aljára volt felszíjazva. Az ÖFI ruhát is csak egyszer kellett felvenni lepelként, köpenyként, és valami másként, de hogy azt hogyhívták, arra már nem emlékszem. ÖFI nekünk ki se volt adva.
Három vv köpenyt összekapcsoltad leböktél kb 1m-es botot tettél rá egy sisakot.Köpegyek csuklyáját ráhúztad a sisakra,kapartál alatta egy kis gödröt és kész volt tábori sátor 2 személyre.
A haderő létszámáról OGY határozatot kell hozni. https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A18H0025.OGY 37650 fő. Az éves költségvetésben már csak 28000 fő. Van 10000 békehiány. A maradék 18 ezerből 14 ezer a vízfej, 4 ezer a végrehajtó.
Mi rakétások 69-ben átéltük a repülő hajtóműves sugármentesítést. A technikát az oroszok mentesítették. Két gép állt fal az út két oldalán, oszlopban haladtunk el előttük. Az én Csepelemnek teljesen letépte a ponyváját, ezzel az is nyilvánvalóvá vált, hogy ott rejtőzik Berkes honvéd, aki a tapolcai induláskor nem vitte le a vv ruháját, ott kapaszkodott védtelenül, nehezen viselte a 120 fokos gőzt. A kezelők észrevették és felfelé irányították a sugarat. A személyi mentesítés saját fürdető gépkocsinkkal történt.