Ebben is van ráció ez tény, majd egyszer a jövőben, most még nagyon messze vagyunk nagy átlagban ettől.
Bár tudnék ellenpéldát is hozni, öcsémék most akarnak felrakni napelemet, de lehet nem kapnak rá engedélyt a szolgáltatótól, mert tele van az utca náluk napelemmel. Szóval már van ilyen is, de valljuk be ez még nem jellemző annyira.
Teljesen igazad van, nálam is "mellékágként" alakult ki a sziget üzem, egyfajta biztonsági háttér tároló. Volt pár áramszünetünk éjszaka fatüzelés mell4tt, és l4tt gőzgép is belőle. Alapból első körben erre készült, hogy pl a kazánhelyiség akkor is menjen, ha nincs áram. Erre persze elég egy sima UPS akár. de ha már van nagy akku is meg minden, akkor érdekességből hogyan is lehetne a házat átkapcsolni rá ha esetleg szükség van rá.
Aztán lett napelem, majd felmerült mi van ha van napsütés, és nincs hálózat, tudnám-e tölteni az akkut. Az is meg lett oldva.
Majd lett egy rakás kisebb nagyobb elektromos jármű, és azt is töltsem, vagy épp a segéd elektromos padlófűtést ahsználjam, így ez is sokmindent meghatározott.
De igazából ezek játékok, érdekességek, pl semmi értelme egy akkupackot tartani a ft/kwh mutató miatt amit eltárol benne, mert az bizony többszáz ft/kwh-ra jön ki. Ha használom is napi szinten akkor is 150-100Ft környéke. Szóval gazdaságilag teljesen értelmetlen ott a sziget üzem megléte ahol van hálózat. Én is mint hobbi és érdekesség játszom csak vele.
Kicsit más szempontból látnék benne fantáziát. Majd amikor a hálólózatra visszatáplálósdi már olyan mértékű lesz, hogy a napközbeni teljesítmény ingadozással már kezdeni kell valamit. Esetleg az áramszolgáltató is megkövetelheti, hogy a visszatáplált teljesítmény ne legyen drasztikusan ingadozó, mint a hagyományos erőműveknél.
A folyamatos növekedés ebbe az irányba tereli a dolgot...
Az is egy megoldás, bár egyelőre ott ahol hálózat van értelmetlennek látom az akkupakkot. Jelen árak mellett persze.
Ha kiszámolod hogy élete során egy akkupakk hány Ft/kWh áron tárolta az energiát elég elképesztő.
Nem reklámozni akarom, de a solaredge storedge rendszere is zseniális ebből a szempontból.
Az optimalizálók miatt a napelemek darabszámától függetlenül fix a DC fesz az inverter bemenetén. Abba az irányba fejlesztettek, hogy ezt a pontot lehet közvetlen akkupakk töltésre használni, gyenge napsütés esetén akkuról üzemelni.
Azt is meg merem kockáztatni a rendszer kommunkiációs megoldása alapján (DC kábel), hogy a régebbi modellek egy firmware upgrade után tudni fogkák.
Nálam ugyanez van, csak kicsit máshogy. Pontosabban nagyon máshogy :-).
A dc ágon én is tudok kapcsolni dc fogyasztót, ami egy akkupack, és azt töltöm vele (házi kis félsziget üzem, amin van 24V 200Ah akkukapacítás).
AC oldalon meg van egy "segédrelém". Ami azt csinálja, hogy ki van építve egy 230V -os aljzat, és abban csak akkor van fesz, ha az inverterről minimum 2.5kW lejön (az érték állítható). Erre meg elektromos jármű van téve, ami lehrt autó motor és bringa is. Azaz ezt csak akkor tölti, ha van elég napelemes termelés. Ez utóbbi pusztán érdekesség, hogy kvázi akkor töltsük a járművet ha van napsütés.
Ezeket ismerem, van sok ilyen megoldás a piacon de az én problémámra (a baromi magas ár ellenére sem) alkalmas.
Ugyanis ezek az inverter után, az AC hálózaton kapcsolgatják ki/be a fogyasztókat.
Azaz az inverter maximális teljesítménye továbbra is korlát benne.
Én ezért használok DC fűtőbetétet, így nem megy át a fűtőbetét teljesítménye a inverteren.
Olyan országokra vannak ezek kitalálva ahol nem egálban van a visszatáplált és az elfogyasztott energia ára, azaz ösztönöznek a helyben fogyasztásra.
"Ehhez mondjuk kellene valami okoskütyü, ami az 1kW-os hősugárzót csak akkor engedi bekapcsolni, ha a táblákról több, mint 1kW jön le"
Hasonló kütyüt tesztelek épp, ha véglegesedik beszámolok róla.
Nálam úgy alakult hogy a 3kVA inverteren már 6kWp napelem van (olcsón veszegetve bővítgettem).
Az inverter amikor eléri a maximumát és a napelemek többet termelnének akkor a termelési görbén jól látszik a levágás.
Ekkor kapcsolódik be az elektronikus vezérlés ami a napelem DC oldalát (nálam 350V DC körül) rákapcsolja egy félvezetővel egy fűtőbetétre ami a HMV tároló aljában van. Ez egy 3 fázisú betêt aminek sorba vannak kötve a fűtőszálai, így 690V-os.
Magyarul az a termelés amit nem tud az inverter kezelni az a bojler fűtésére fordítódik, nem megy veszendőbe.
Végülis el lehet fűteni COP1-el is, de hogy környezetbarát módon tegyük, csak akkor, mikor süt a nap, és csak akkora terheléssel, amit a napelemek megtermelnek. Ehhez mondjuk kellene valami okoskütyü, ami az 1kW-os hősugárzót csak akkor engedi bekapcsolni, ha a táblákról több, mint 1kW jön le.
"Nem gondoltam, de végülis hiába "hálós", ez mégiscsak elég sok árnyék. Ez lesz a gond inkább. Megpróbálok a fa tetején alakítani. Kivágni nem akarom."
Az árnyék igen komoly gond, mert amelyik panelre árnyék vetül, annak lekorlátozza az áramát. És mivel a panelek sorba vannak kötve, az összes többi panel árama is korlátozódik ugyanígy. Erre a problémára találták ki a Solar Edge rendszert, illetve vannak panelekre egyesével köthető optimizer-ek, de ezek kb. panelenként 15000 Ft költséggel szerelhetőek fel.
Ezt a különbséget az általában párásabb légkörnek tudom be az erdő miatt.
Én inkább az intenzív madárcsicsergésnek, és lombsusogásnak. Valószínűleg jobban lenyugszabak a fotonok, esetleg elmennek kirándulni, és eltévednek az erdő sötétjében.
Az utcában meg eleve nagyobb az elektroszmog, közel a kocsma is, az jobban vonzza a fotonokat.
Az a 8 fok dőlésszőgbeli külömbség, az tényleg nem is számít...
Még a légkábel árnyéka is számít, ha betakar (a kép alapján az áthelyezés is szerencsétlen ebből a szempontból). Lehetőleg semmi árnyék ne vetüljön rájuk.
Ilyen a rendszer: Vetett "hálós" árnyék van (régi kép):
Az első szeptember közepi kép, de még nem lehetett bekapcsolni, csak múlt hét pénteken cseréltek mérőt. Azóta meg lejjebb megy a nap és eléri az árnyék a paneleket. Nem gondoltam, de végülis hiába "hálós", ez mégiscsak elég sok árnyék. Ez lesz a gond inkább. Megpróbálok a fa tetején alakítani. Kivágni nem akarom.
Ennyire sokat nem számít, nem jár annyira alacsonyan még a nap. Szerintem ott valami nem karika. Érdemes lenne hasonló adottságú rendszerekkel összevetni, ha van monitoring (pvoutput pl.).
- a sztringfeszültségeket >> arányos a napelemszámmal és
- a sztringáramokat >> arányos a besugárzás erősségével
----
Amúgy meg sokat számítanak az apróságok is pl. az utcai-kerti por és a légköri párásság is!
Akad gyakorlatilag azonos rendszerem egymástól párszáz méterre. (napelem típus és szám, inverter típus, tájolás azonos, csak a tetőszög más 43 kontra 35 fok)
Az egyik az erdő szélén van közvetlenül és az bizony ~10-15%-al termel kevesebbet általában. Kivételek csak az extrém napos, szárazmeleg és szélcsendes napok.
Ezt a különbséget az általában párásabb légkörnek tudom be az erdő miatt.
A túltermelés kifizettetése is macera ( levél, számolgatás, volt akinél hirtelen soron kívüli ellenőrzés).
COP=1 el fűteni nem gazdaságos és nem a környezetkimélő módja a napenergia felhasználásának, de logikus megoldás.
Nem vagyok szakember, de az EU-s kalkulátor szerint két 4 kWp-s rendszernél 10% eltérést jelent a tetőszög (330 vs. 360 kWh termelés egész októberre). Ekkora eltérés elképzelhetetlen számomra, szerintem itt biztos, hogy valami baj van. Hibás, vagy folyamatosan árnyékolt napelem lehúzza az egész rendszer teljesítményét.
Ki az aki minősíthetetlen stílusban ír?
Ki az aki nem állított igazat arról, hogy több fórumba utána mentem?
Kiről bizonyosodott be, hogy - állítása ellenére - nem látott belülről 2 stringes SE invertert, miközben ebből él és tanácsokat osztogat?
Ki nyomozta le a más ajánlatát elfogadó ügyfelet, és állította azt, hogy csak 1 db mailt küldött, holott láthatóan 2 db volt?
A céget véleményezni lehet pro és kontra, ezért most csak az egyértelműen megválaszolható dolgokat soroltam fel.
Ez már itt nagyon a késdobáló kocsma szintje, a szakmaiság kikopott, nem olyan régóta követem ezen a fórumon a topicot, de ami itt megy az nagyon alja. További jó szájkaratét, én elköszöntem innen.
Akkor van félreértés, ha azt hiszed, le akarlak beszélni. :)
Akkor mondom máshogy:
Van x kWh túltermelésed. Ha ezt a nyomott (~1/3) áron eladod a szolgáltatónak, a kapott pénzből kb. annyi gázt kapsz, amennyit ennyi villannyal tudsz fűteni. Azaz a gázon "spórolsz", y m3-rel kevesebbet használsz el, de valójában nem sok mindent csinálsz. Illetve kell venned egy fűtőpanelt, ami ellene szól - igaz, így viszont tudsz csak egy helyiséget fűteni, ami azért járhat spórolással is, főleg, ha olyan a fűtési rendszer.
Maradjunk annyiban hogy a te fajtád vállalkozót is messziről elkerüli a normális ember...
A stílus amit megengedsz mindenkivel szemben akivel nem értesz egyet, az hogy büszke vagy arra hogy csalsz adót nagyjából legálisan (persze), az hogy büszke vagy arra hogy téged nem baszogat a modi illegális reklámozásért, miközben mást felnyomsz azonnal ha reklámot rak be ide. Ahogy pocskondiáztad a konkurenciát régebben, stb...
Lehet a hullám vendéglőben ez a módi, de itt nem kéne ennek alapnak lennie.
Szerintem le kéne nyugodni, irány a kocsma, aztán adjuk vissza a topicot a napenergiának.
A magára büszke magyar liberális gerisoft csak ezt tudja nyújtani?! Egy kis tények nélküli csúsztatás-rágalmazás-rugdosás és kész?
Nem lennék az ügyfeled az is biztos. Az olyan sunyi emberekkelel, mint amit pl. a gerisoft.hu/ gazdája itt felmutat magáról tuti... nem jó ómen bizniszelni.
+1 a tények a legkisebb mértékben sem zavarják.
Ekkora bukták után inkább hallgatnia kellene.
Tegnap nagyon durva mattot kapott, és még neki áll feljebb!
Ne várj sokat a fórumozók azon meghatározható tagjaitól akik megfelelő intelligencia hiányában szenvednek és ugyanakkor okosabbnak képzelik magukat az akadémikusoknál. Interneten előhalászott részinformációkkal alapvető tudás nélkül próbálnak másokat kioktatni, magukat olyan színben feltüntetni mintha ők lennének a terület tévedhetetlen szakértői.
Ezektől meg kell szabadulni és nem kell rá reagálni mert őket az élteti.
A klímás topikban volt egy "kombiopeles" telepítő, aki mindenkinél okosabb volt, mindenkinél több klímát rakott fel, mindeközben mindenkinél több időt ült itt a fórumon és nonstop privátban zaklatta az érdeklődőket ajánlatokkal.
És volt egy cég, kb abból megélt volna, hogy ment utána javítani a telepítéseket
DejaVu-m van.
De mindenki úgy választ kivitelezőt, ahogy akar. És mindenki úgy hadakozik, ahogy akar.
Ha úgy érzed, megáll a per, hajrá. Pest megyei bíróság, aztán lehet beadni az indítványt.
Jómagam többször abbahagytam már ugyebár még a védekezést is az idők során,még nicket is váltva is.
Gondolván csend lesz végre és békén hagynak.
Azonban a falka valamely tagja mindig újra és újra elölről kezdte valami apropóval. ...és amíg ezt eltűri nekik a környezet (pl. te is) addig meg is teszik újra és újra!
Mert azok a szaremberek akik kipécéznek valakit valamiért és aztán falkában ráugorva basztatják-rágalmazzák vaktában. Azok így működnek ! A fórumokon, a facebookon, az iskolákban, a munkahelyeken ...mindenhol.
Nem állnak le csak úgy maguktól, a halálig üzik-alázzák a kinézett áldozatukat és még utána is.
Miközben még büszkék is magukra.... az ilyen rohadék alakok.
Itt a fórumon is az a pár ember aki beszállt ebbe pont ugyanaz az aljanép akit látni lehet néha a hírdaóban ahogyan gyalázzák az osztálytásukat pl.
A többiek meg eltűrik sőt egy részük még drukkol is nekik és bíztatja őket >> aggyá még neki!
A magára büszek magyar liberális értelmiség itteni példányai ezt tudták-tudják nyújtani.
Nem szégyellem magam. Nem én beszélek ordenáré módon másokkal, nem fényezem agyon magam, lenini magasságú irományokkal nem bizonygatom, hogy mindenhez (is) jobban értek, és nem én adom el magam, hogy évek (évtizedek óta) én vagyok a legnagyobb és legjobb, miközben a pénzügyi adatok szerint évi 2 telepítés lehet a bevétel. (ja, két éve már alkalmazott sincs a cégben)
Aki ennyit feketézik, az jobban tenné, ha csendben ügyködne.
A fórumon való hirdetésért meg lehet tejelni az indexnek, kapsz szép rózsaszín kiemelést minden posztra, és szabadon nyomhatod a bété reklámjait.
félreértesz (vagy én téged :)) - nekem semmi bajom a gázfűtésemmel, egyszerűen arra gondoltam, kicsit talán csökkenteni tudok a fogyasztáson, ha az eleve feleslegben lévő áramot (lesz legalább 700 kWh/év) elhasználom fűtésre.
Azzal tisztában vagyok, hogy ez a fajta villanyfűtés önmagában jóval drágább a gáznál, de ha van "ingyen" áramom, akkor azt lehet erre fordítani. Van, aki medencét fűt vele vagy kétszer annyit flexel hétvégén, és fűtök :)
Van nekem frissen (múlt hét pénteken) üzembe helyezett rendszerem: 16 db 280W-os maysun solar napelem és Growatt 4000 TL3-S inverter, kb. 27°-os tetőn. Van egy másik rendszer (a szomszéd faluban), ami 12 db 280W-os c-sun napelem és Growatt 4000 UE inverter kb. 40°-os tetőn Az elmúlt négy napon a 12db-os rendszer 13,x kWh-t termelt, az én 16 db-os rendszerem 7,x kWh-t. Nekem a max teljesítményem 1400W-nál nem nagyobb dél körül, a másik rendszer 2200W körül muzsikál ilyenkor.
Létezik, hogy a dőlésszög miatt ennyire nagy az eltérés, vagy a napelemek típusa miatt is lehet, vagy az én rendszeremmel nem stimmel valami?
Nem mondom, hogy ne tedd :), csak annyit írtam, hogy kb. ugyanott leszel árban (+ veszel egy ilyen panelt).
Ezért nehéz dolog ez a villamosítás meglévő gázrendszer mellett, mert a cop1 fűtés forma-forma a gázzal (de kell kis betuházás), a cop sok fűtés sokkal olcsóbb, csak az meg elég nagy beruházás.
semmi más célom ezzel a fűtőpanellel, mint hogy elhasználjam a túltermelésemet, és valamennyit rásegítsek a kazán melójára. Értem ezalatt, hogy kora reggel hamarabb legyen meleg a nappaliban (nálunk nap közben 21 fok van, de estére-éjszakára levesszük 19-re, úgy jobb aludni. Más kérdés, hogy nem volt még olyan hideg, hogy a ház 19 fokig hűlt volna)
Meg esetleg az átmeneti időszakban, amikor már lekapcsoltuk a kazánt, de bejön egy-egy hűvösebb nap.
Én is hasonlóan gondolkodtam. Azért bővítettem, hogy az addig "normál" használatból eredeő null szaldót tovább tudjam emelni és az átmeneti időben a fűtést a klímákkal oldom meg. Így a gázszámla csökkenését várom.
Ha csak 1 panelt tudsz feltenni akkor én a helyedben nem gatyáznék hanem feltenném.
1 db 300 W-os napelem éves termelése 360-370 Kw körüli. Nálam ilyesmi érték jött ki. Kipróbáltam és a 2-3 db inverteres klíma egésznapra bekapcsolva ( csak éjjel volt offon ) 6-7 Kw plussz fogyasztást eredményezett. Normál használatnál 10-11 Kw szokott lenni a napi fogyasztás és most klímákkal 17 Kw volt, ebben benne volt 2 db klíma folyamatosan kb 14-16 óra és egy harmadik klíma is ami csak délutántól késő estik ment. Érdemes többször különböző időjárásnál figyelni és ennek megfelelően számolgatni.
Számold ki a rendszerednél mennyi lenne a plusz napelem termelése és nézd meg a panel tényleges fogyasztását egy napra vetítve.
Egy jobb inverteres klímával azért más a helyzet, amíg a cop érték jó, mondjuk 0 fokig, ami mo. -n elég sokat lefed a fűtési szezonból. Sima elektromos, infra, stb marhaságokkal én sem fűtenék villannyal.
Konkrétan a gázon tudsz spórolni, de összességében nem nagyon. A villanyfűtés a1 tarifával kb. 3-4 x drágább, mint a gáz. Mivel a szolgáltató kb. 1/3 áron venné át tőled a felesleget, gyakorlatilag ugyanott vagy.
márc 1-én kezdett működni a 3,36 kWp-s rendszerem, és ma fogja elérni a termelés a 3360 kWh-t. Ha innentől csak a pvgis-becslést hozná, akkor is 3900 kWh felett lenne az éves termelés, ami bőven túlszárnyalná a várakozásomat.
Kondenzációs kazánunk van, vettem mellé egy elektromos fűtőpanelt a nappaliba, hogy azzal fogyasszam el a felesleget, hátha a gázon is lehet spórolni valamit. Bár ilyen még nem nagyon volt, hogy okt 22-én még nincs átállítva a kazán fűtésre.
Eredetileg gondolkodtam még egy panel felrakásán (több nemigen fér), de egyelőre feleslegesnek tűnik.
Azon kívül, hogy folyamatosan és arcátlanul reklámozza saját vállalkozását, ami tökéletesen ellene megy a fórum szabályzatának? Semmi.
Én azt sem tartom jó ötletnek, hogy itt a cégét kezdik kapargatni sokan, mert csak arra ad lehetőséget, hogy újra és újra elhangozzék annak a neve. Vannak itt tudtommal mások is, akik szakmabeliek, ők valahogy meg tudják állni, hogy ne írják be rendszeresen a cégük nevét, és ne itt halásszanak ügyfeleket.
Soha fórumon nem jelentettem senkit, ezután sem fogok, mindig bízom benne, hogy szorul annyi tisztesség mindenkibe, hogy ha már regisztrál, tartja magát a szabályokhoz. Sajnálatos, hogy ez nem mindenkinek sikerül.
Pedig hidd el nincs semmilyen kapcsolatom. Egyszerűen egy korrekt riportot kell összerakni fényképekkel és tényekkel alátámasztva. Mivel valamit tenniük kell ha engedélyezték és a 230 V névleges feszültség már kora reggel 240-244 V között van ez szerintem nem számít "normál" üzemnek főleg olyan helyen ahol én közel vagyok a trafóhoz az igaz de nem nagy területet ( 5-6 rövid utcát ) látnak el.
Véleményem szerint az nem járható hosszútávon, hogy a termelés csúcsán kikapcsol az invertered feszültség túllépés hibával. Nálam pl volt olyan nap szeptemberben, hogy 1 óra kiesés volt mert mire újra feléledt az inverter és bekapcsolt megint magas feszültség miatt leállt. Ezen a napon lényegében 4 Kw termelésem kiesett. Ha most ez rendszeres akkor összeadogatva már egy napi biztosan de akár egy heti vagy mégtöbb termelés is kijöhet ami hiányozhat télen. És itt nem az összeg nagysága ami fáj, hanem bosszant, hogy a rendszer nem megy folyamatosan.
Tényleg azt tudom javasolni, hogy akinek ilyen jellegű problémája van mindenképpen jelentse be és csatoljon hibaüzenetet az inverterből valamint feszültség mérésről képeket.
Ha elolvasod az előző hozzászólásod abból nekem nem a javaslatod jön át hanem a stílusod ahogy írtad.
Én nem bántottalak egy rossz szavam nem volt de olvasd el mégegyszer ahogyan írtál. Tényleg ne haragudj de megkérdezem, hogy a szeretteiddel is így kommunikálsz ?
"kapise" --> Szerinted ezt normálisan hogyan kell értelmezni ? Vagy fogjam fel hogy "Érted köcsög ?".
Sajnálom de nekem egy ilyen stílus jött át nem a tartalom hanem ahogy felindulásból írtál úgy, hogy egy rossz szó vagy hangsúly nem volt irányodba. És ebben az utóbbi vitasorozatban az ilyen típusú stílus a zavaró számomra.
Oké, én is felhasználó vagyok. Elolvastam mindent, hogy lássam pontosan, mert anélkül partvonalról való szurkolásnak fogható fel. Ezért javasoltam, hogy olvass el mindent vagy ha nem, lépj túl az összesen. :)
Az ajánlatban szereplő védelmet én mindkét oldalnak értelmeztem, ők nem, elektromos tervet már csak kivitelezésnél láttam, azon nem szerepelt, nem fogja csak úgy puszira beépíteni a kivitelező, az inverterben van integrált DC túlvesz-védelem, ha gebasz lenne lekapcsol, ha meg villám akkor tökmindegy van-e védelem vagy nincs, azt az 1 plusz doboz nem fogja meg.
Kicsit összejöttek a dolgok mostanság, utólag berakatom majd, ha kicsit rendeződök
Felhasználó vagyok nem kivitelező. Nem olvastam el mindent mert nem érdekel. Csak a vitát és a személyeskedést látom.
Továbbiakban csak és kizárólag szakmai problémával kapcsolatban fogok írni és nem érdekel ki kibe fog belekötni. Majd skippelem ezeket a hozzászólásokat.
Fel kell hívni a kivitelezőt, hogy fáradjon vissza és építse be!
Beépíthető utólag, de szigorúan hozzáértő szakember révén, az ott jelen lévő DC feszültség és annak kapcsolása nem játék! Hamar por lehet az elosztóból (a kisebbik gond az anyagi kár). Bár ha jól sejtem, azt sem tettek, csak simán bekötötték az inverterbe, igaz?
Mond, egyébként elolvastál mindent, vagy csak kiállsz a partvonalra?
Én vettem a fáradtságot és végigolvastam.
Nem arról van szó, hogy árajánlatot kért és nem kapott választ a kérdésére. Több levelet írt neki, kutatgatott utána, majd az egyik hozzászólását lementette, becsatolta a jelek szerint egy emailbe, bizonyítandó, hogy látod, megtaláltalak, és látom ám, hogy megcsináltattad mással. A mondatban szereplő kérdés is már azt mutatja, hogy nem hiszi el, bármit is írt volna. Nem kell magából kiindulnia.
Bocs, de teljesen érthető a felháborodása annak ellenére, hogy nincs kötelezettsége senkinek arra, hogy megindokolja a döntését, miért másnak adja a pénzét. Ez talán még nem közpénz. Így nem is tudta elveszíteni közpénzjellegét. Kapise?
Ráadásul elmondása alapján már messze túl van azon, hogy kezdő vállalkozó lenne.
Ha visszaolvasol, az is általános vélemény, hogy nem a szakmaiság a fő probléma - bár, sok esetben ezt is kétségbe vonják, akik értenek hozzá - hanem a stílus.
Ahogy más is említi, ez egy nyilvános fórum, szakmai topic, ő felvállalta, hogy mit csinál, hogy próbál innen vadászni ügyfelet, akkor mi a baj a kritikával? jaa, hogy szeretem a kritikát, ha én oszthatom csak? Ez már a főhadvezérnél sem jön össze.
Ahogy kiderült, nívósabb helyeken egyszerűen kimoderálják az ilyet, ez az index....
No reméljük hogy lecsillapodnak a kedélyek és egyik oldal sem húzogatja a másik bajszát. Ha megoldható akkor a reklámozást is jó lenne kerülni, mégha félig legális is.
Ja, van az a táblázat. P600 és P300 nem keverhető már egy stringbe.
Aztán vannak olyan gyagyaságok is, hogy inverter tipusonként is változik, hogy melyikből mennyi a minimum-maximum darabszám. Probléma pl, hogy SE15K-ra P600-as optimalizálóból 13 kell minimum egy stringre. Nem tudsz pl 50 db 300-as panelt feltenni rá 25db 600-as optimalizálóval, mert egyben sok, kettőben kevés. Bőviteni kellett 52-re, úgy adta ki a 2x13 optimalizálót. Így még mindíg jobban jött ki, mint ha P300-al raktunk volna 50 panelt.
Szeretném kérni, hogy a barcomp kontra XY vitákat privátban tegyétek és ne itt a nyilvánosság előtt. Ne haragudjatok de nagyon unalmas és teljesen szétveri a szakmaiságot. barcomp társunknak szive joga úgy végezni a tevékenységét ahogy akarja, ha törvénybe ütközik akkor előbb utóbb megüti a bokáját, ha nem akkor meg mi a baj vele ? Az, hogy milyen minőségű munkát ad ki a kezéből majd eldöntik az ügyfelek, hogy szeretnének-e vele dolgoztatni vagy sem. Ha meg valaki árajánlatot kér tőle és nem őt választja majd barcomp megkérdezi az okát ez egyáltalán nem zaklatás hanem szeretne visszajelzést kapni, hogy esetleg mit rontott el vagy min változtasson. Ez ugyanolyan mint amikor állásinterjún elutasítanak de te úgy érzed nagyon jó voltál. Szeretnéd megtudni miért nem téged választottak.
Mindenki volt kezdő és senki sem született több tízéves gyakorlattal, ha barcomp az elején van és szeretné ezt csinálni meg kell tanulnia akár a saját kárán is. Légy szíves hagyjátok békén ezen a fórumon vagy privátban veszekedjetek.
Szia, nálam is ez fordult elő 1 hónapja rendszeresen amióta bővítettem a napelemeket. Bejelentettem az ELMŰ-nek a weoldalukon és csatoltam fényképet az inverter hibaüzenetéről és a fázisok feszültség méréséről amit magam végeztem egy multiméterrel szombat reggel. Az értékek ekkor 240-244 Volt körül voltak úgy hogy a település még csak ébredezett és a napelem sem termelt vissza.
kb 1,5 hét múlva kaptam egy levelet, hogy átállítják a trafót most október 24.-én. Szerintem ennyi idő alatt nem jöttek ki méricskélni hanem elfogadták a bejelentésem adatait.
Azóta méregetem a feszültségeket, hogy legyen összehasonlításom amikor átállítják, mennyivel csökken.
Nehezedre esik befogni és nem válaszolgatni, beszólogatni?
Visszaolvasva a hozzászólásaid, éppen Te vagy az, aki állandó összeesküvés-elméleteket gyárt.
Fel nem merült bennem, hogy egy rohadt szót is mondjak rólad, egészen addig, amíg nem kezdtél keresgélni utánam, lementeni a hozzászólásaim és azokat használni, mások ajánlatait kunyerálni, ami egyébként nyilvános, mert megtalálható a honlapjukon, szemben a Te "honlapoddal", az ami ott van, annyi volt. Részegységenként összeadod és láss csodát, megkapod.
De mivel másoknak is szereltek, némi kedvezményt kaptam, de ez meg nem tartozik másra. Egyébként pedig árban a harmadik voltál. Ja és olyan jutányos áron oldották meg a kábel elvezetését, hogy csak az anyagot kellett kifizetnem.
Gondolkozz el kicsit, bár látva a megnyilvánulásaid...
Sziasztok! Fordult már elő valakivel, hogy az invertere azéret nem tudott kifelé termelni, mert túl nagy volt a hálózati feszültség? Ha igen, milyen gyakran?
Nem ismerem a SAj invertert. Katalógus alapján 600 V os. Ugyan leírása alapján beépített túlfeszültség védelemmel rendelkezik, de többet nem ír róla ( AC oldali D kategóriásra tippelek).
- Villámvédelem esetén a védőtávolságon belül telepített PV rendszernél T1 védelmi fokozat kell 16 mm2 es rézvezeték levezetővel,
- villámvédelmi rendszer nélkül vagy annak védőtávolságán kívüli telepítésnél az előírás T2 6 mm2 rézvezeték levezetővel.
Én inkább a nagyobb védelmet nyújtó kombinált T1+2 híve vagyok legalább 16 mm2 levezetővel és 10 Ohm alatti földeléssel.
Összefoglalva stringenként T1+2 600 V pl. OBO PV Combi V50 600V, J.Pröpster P-HYS R PV 600V.
AC oldalon a T1+2 (B+C) szerencsére sokkal nagyobb a választék.
A leggyakrabban használt napelemekhez való P300/350/370 optimalizálók simán rakhatók 1 stringre.
Kompatibilitási táblázat:
https://www.solaredge.com/sites/default/files/application_note_intercompatibility_se_power_optimizers.pdf
Azt nem értem, hogy már többször is láttam hogy azért is jó az SE mert eltérő panelek is mehetnek akár utólag is.
De volt itt olyan írás is, hogy az eleve SE rendszerét nem tudja bővíteni, mert csak egyforma optimalizálók lehetnek.
Vagy ilyesmi, most hadd ne keressem vissza a konkrét hozzászólást.
Nem ezzel van a gond, hanem a következőkkel. Remélem érthető?
Belinkelt egy olyan fórum hozzászólásomat, aminek a nickem más, mint itt.
Honnan tudta? Leírtam. Aztán ahogy a második levél jött, ami nekem (!!!) már sok és tolakodó, aki elviseli az ilyet, az az ő dolga, de én ha egyszer azt mondtam, hogy nem, akkor mit kell még nyomozgatni?
Mindegy. Leírtam, nem akarok senkit pro/kontra befolyásolni, pont letojom ki és honnan veszi meg, amíg nem én fizetek helyette.
Nem akartam vele többet foglalkozni, mint amit ért az ügylet. Nem mondtam volna semmit rá, ha nem kezd el zaklatni, mint azok a szektás majmok.
Szerintem akinél már jártak biztosítósok, szektások, pontosan tudják miről beszélek. Egyszer elmegy, másodjára "bicska nyílik a zsebben"
Szia! Utólag is be lehet rakni. Kell venni hozzá komplett egységet + MC4 csatlakozókat. Villanyszerelő gyorsan berakja. Minősített egységcsomag esetén nem kell hozzá ÉV felülvizsgálat.
Túlgondoláson azt érted, hogy rendben van, hogy egy napelemes vállalkozó lenyomozza a megrendelést lemondó ügyfelet vagy azt, hogy többedszerre általa tudottan könnyen cáfolható kijelentéseket tesz, esetleg a hozzászólásai stítusa (ráadásul vállalkozóként!) megfelelő?
Abban igazad van, hogy nem kell rá több szót vesztegetni, kiállította a bizonyítványt.
Olvasom itt a történéseket és azért az elmúlt pár napban rendesen osztjatok egymást.
Nem célom Barcomp mellé állni, de amit most küldtél e-maileket, én abban semmilyen zaklatás nem látok. Egy egyszerű kérdést tett fel, amiben semmi sincs. Normálisan érdeklődött, ami az általa készített felmérés és ajánlattétel ellenében teljesen rendben van. Ő ebbe belerakott x energiát és cserébe pár mondatot várt. Szerintem az sem lett volna gáz, ha csak leirod "Mástól jobb ajánlatot kaptam.". Ennyi. Ez is egy válasz és kész.
Szerintem nagyon túl van ez gondolva.
Ha nem került DC oldali védelem kiépítésre, mire számíthatok?
Utólag ha összerakom beépítem, tudom, hogy saját költség, de mivel jár ha nincs, nem volt tételesen felsorolva az ajánlatban, kiépített védelem kapcsán nekem egyértelmű volt a DC-AC oldal, hát nekik nem, pech, így jártam, de érdekelne, hogy mit jelent ha nincs, mekkora gáz lehet belőle, illetve utólag ha berakom akkor az mit okoz, mivel jár?
A topictárstól azért kértem elnézést, mert felkavartam. Tőled nincs miért elnézést kérnem. Megvádoltál, tételesen cáfoltam.
Sajnálom, hogy fel sem merült bennem, hogy Te hibáztál.
Legalább most már mindenki tisztában van azzal, hogy üzletfélként Nálad mire számíthat.
Nem volt csak egyetlen rövidke (olvashattad itt is) email, az érdeklődő. Aminek a melléklete volt a rendszeréről szóló fórum bejegyzés. Nyilván egyszerűen az apropó okán...
Arról, hogy ki mikor és mi miatt sértődik meg aligha tehetek, ha az okot magába zárva csak dúl-fúl.
Honnan kellett volna tudnom pl. azt, hogy speciel pont utálja azokat akik nekem referenciám.
Ez a dolog alighanem már ekkor az elején eldölt .... csak hagyott még futni egy kört. Aztán zokon vette azt is, hogy ez ki is derült.
Szerintem ennyi az egész, nincs itt látnivaló.
---
Nem sok értelme van ezen (is) rágódni a fórumban. Csakhát agyarka mester előrángatta itt is a témát... némi barcomp rugdosási céllal. Bár köze hozzá ugye semmi! csak muszáj volt baszakodnia egyet, ismét.
Mondjuk legalább már elnézést kért érte az egyik féltől. Gondolom megteszi ezt a barcomp felé is, belátva a hibáját.
Úgy tűnt, hogy már az első email is zaklatásnak minősült (lehet, nem a Te hsz-od volt), csak azért írtam, hogy az - szerintem - még teljesen rendben van, ha nem lehet számonkérésnek értelmezi.
Ezt olvasva örülök, hogy nem engem választottál... jobban járunk mindketten. Mert nagyon nem vagyunk kompatibilesek. Én pozitív világképpel élem az életem amihez nem passzolnak a negatív hullám generátorok.
Nem vagyok barcomp-fan, a szitut nyilván nem ismerem, de önmagában egy normális érdeklődő email (úgy látom, nem rám esett a választás, semmi probléma, de szeretnék jobb lenni/fejlődni, ezért érdekelne, mi miatt döntött más mellett) szerintem nem gáz.
A többi az, de itt felmerült, hogy már ez is "zaklatás", szerintem nem.
Az pedig, hogy akkor nem voltál tag a prohardveren, amikor az egyik hozzászólásomat fogtad és képernyőmentéssel lementetted, majd betetted a következő emailbe amit ismét küldtél azok után, hogy megírtam, NEM aktuális, azt mutatja, hogy keresgéltél utánam. Az email címem az ottani nick nevem, nem volt nehéz feladat. Mondjam, hogy nyomoztál? Maj miután ezt szóvá tettem elég sokára a ph-n, beregeltél és ott magyarázkodtál. Megmondtam mi a probléma kaptál egy világos visszajelzést, de ahogy agyarka is leírta, nem sokat tudsz belőle hasznosítani. Ez a stílus folyik napi szinten a médiából, amitől hányingerem van és még sok millió embernek. Ez a baj. Az sem szerencsés, hogy 1 terméked van összesen. Ha az ember elmegy vásárolni, van két üzlet, ahol az egyikben van egy vizes kifli, ami olcsó, és van egy másik, ahol van 4 féle kifli, odamegy be a 90% és onnan választ. Lehet, hogy ott is a vizes kiflit viszi a 70%, de a sokból majd kiválasztja. Nálam ezen bukott meg több cég is. Pl. a szlovák számlás cég is, nem a szlovák számla miatt.
Tudod sokat ügynökösködtem az életemben - nem, nem fogom területi képviselőnek, termék managernek és még franc tudja milyen szépen csengőnek nevezni azt a munkát - szerettem csinálni, de hát nem vagyok már fiatal hozzá, baromi jól is kerestem vele, sok-sok terméket, szolgáltatást eladtam, még olyat is, amire sokan nem lennének ma büszkék, de én igen, amikor pedig sokan elmondják 5-10 év után hogy köszönik, hogy elmondtam az összes termékről amit kellett, tudtak dönteni és azt is, hogy kicsit a jó irány felé tereltem őket - akkor még nem tűnt annak egy 2%-os hitellel szembeni 6%-os - az jelent valamit. Az országot átjártam, szinte minden szegletét, de eszembe se jutott, hogy amikor visszatértem egy településre, és ott virított más cég redőnye a tulaj házán, pedig előtte elmentem 200km-t ingyen, és adtam az ajánlatot, felmérve, tájékoztatva, nekiálljak "érdeklődni", hogy miért nem engem választott? Így döntött, az ő döntése. Mentem tovább és dolgoztam, kerestem azt, aki tőlem vásárolt.
Ennyit magamról, csak azért, lásd milyen is vagyok úgy általában, milyen a hozzáállásom, amit elvárok másról, az csak az, amit magamtól is. A lehetőséged adva volt. Talán még az 1 kiflit is megveszem, de nem minden a pénzről szól, az értékarányról.
Az pedig, akit felhoztál nekem "referenciaként" Kecelen.. Nos, azokra én nem lennék büszke, borzasztó sok rosszat tettek a családommal. Ezt nem tudhattad, nem is mondtam akkor erről semmit inkább. De pl. ezt a fajtát már elzavartam a házam elől - az ottaninál, amikor még ott éltünk - amikor nézegették, és megkérdeztem mit nézegetnek az utcán szinte az összes új háznál? Hát azt nézik, majd melyikbe költöznek amikor jön a világvége és ők lesznek a kiválasztottak, ők maradnak és most keresgélik a jövőbeli házukat! Mondtam nekik ha nem takarodtok innen férgek, soha nem élitek meg a világ végét, mert az most jön el a fajtátoknak!
Szóval kedves József!
Nem adok tanácsot, hogyan csináld, mit csinálj! De ez amit itt és a Ph-n is csinálsz, arra jó, hogy lejárasd magad. Szerezhetsz 1-2 ügyfelet, de baromi sokat vesztettél, privátok tömkelegében írták a Ph-n is olyanok, akik csak olvasva tájékozódnak, hogy visszataszító volt számukra a viselkedésed.
Az, ahogyan az ottani topicgazda válaszolt egy kérdésre, vagy agyarka és még ezek után replikázol, ugyanazt.. Ugye érted?
Tőlem elférsz bárhol, van annyi munkám, annyi problémám, hogy az leköt. Nem is vagyok szakember ebben a témában, bár sok ragadt rám, de ez csak annyi, hogy nem vagyok megvezethető és nekem ez elég.
ÉV szakember: bármilyen hihetetlen kettő embert is megkérdeztem, de köszönték szépen, nem kértek belőle.
Mondanám, hogy hallgass másokra és foglalkozz a szakmai dolgokkal, fejezd be ezeket a mocskolódó személyeskedő írásaid, de szerintem úgysem tennéd.
Az pedig, hogy reklámozod magad.... Hidd el, hogy informatív honlap, egy FB oldal, ezerszer több érdeklődőt hozna, én tudom. De az amid most van, nem hoz, hanem elriaszt. Ma egy kereskedelmi cégnél kötelező ez: Referenciáink. Ettől még lehet gázos, de a google sok dolgot felszínre hoz, jót-rosszat is. De a semmi, az semmi, az még rossznál is gázosabb.
Nem drágább az sokkal, kb 10%. Nyilván sokan belátják, hogy a hozama nem ideális helyeken jobb, mint a többinek. Volt már olyan ügyfél is, akinek szimplán csak tetszett ez a megoldás, de a helyszín nem indokolta. Az egy fázis-5kW meg erősen lehúzza az átlagot, van 35 db, ami 10kW, vagy nagyobb.
Még szimpatiks lehet benne az is, főleg az egyfázisúaknál, hogy az inverter eléggé kicsi, és csendes, mivel a jelentős része a panelek alatt van.
Volt idén egy olyan eset, amikor meglévő Fronius rendszer lett átalakítva, mert a tető jobb kihasználtsága érdekében kerültek 400W-os panelek is elhelyezésre, a 290-esek mellé, bővítésként. De egy tetősík volt így is. Az előző heti és a telepítés utáni adatokból látszott, hogy a névleges teljesítményhez viszonyítva több a hozama...
Kisebb, mint 10 kW az átlag rendszer? Ilyen sok tagolt/árnyékos tető van arrafelé? (Csak mert nagy SE-fanok szerint is kis rendszereknél sokkal drágább a többinél, csak ilyen esetekben éri meg a felára ellenére.)
ÉV szakit kerestem konrétan. Mivel a korábbi váratlanul elment melózni nyugatra egy jó ajánlatra és még nem volt másik aki napelemet is vállal.
Te pedig olyan munkakörben melózol ahol megfordulnak ÉV-sek olykor, tehát ismerhetsz-ajánlhatsz szakit. Az okot is elmondtam...
---
Hát ez jó! Éreztem, hogy valami nem oké. De azt hittem nem mersz valamire rákérdezni ami pedig érdekelne.
Ezért vártam és variáltam a témákat, hátha kiderül... A fene sem gondolta, hogy más (szimpátia jellegű) oka van éppen a fura hangulatnak.
Megjegyzem nem zaklattalak nem hívtalak, nem emaliztem, nem akartam magam rádtolni az ajánlat adás után. Hetek múlva kérdeztem meg azt is, mivel nem jött válasz tőled addig, hogy kukázzam-e az ajánlatot vagy tartsam még ?
Azért kérdeztem rá, mert azt mondtad, hogy majd a tetőcsere és egyebek függvényében döntesz arról, hogy lesz a napelem végül is.
Ekkor már azt írtad válaszul, hogy nem aktuális. Szó nélkül tudomásul vettem és töröltelek a rendszeremből.
Aztán mégis lett... Kifejezve az örömömet megkérdeztem, hogy a szerintem jó ajánlatom ellenére miért nem kerültem képbe. (mert ez ritka eset, mivel jellemzően nyer az ajánlatom) Ezért szeretem megtudni az okot ilyenkorm ha kapok választ (tőled nem kaptam).
Amit azóta sem értek, hogy ez az ártatlan utólagos érdeklődésem miért lett baj? Hisz nem írtam-tettem semmi olyat ami bántó-sértő lenne. (szerintem)
A stílussal van itt a gond, meg a beképzeltséggel... Mindenki magának kavarja a szart.
Nálam ott nyílt ki a bicska, amikor emberünkről kiderült, hogy nem is látott még SolarEdge invertert kinyitva, miközben ő itt ebből üzletelni akar. Mikor rávilágítottam eme hiányosságra, mindjárt jött a félremagyarázás, kussoltatás, meg a nyugszik a beteg, stb. Na azt nem kellett volna...
Magamról annyit, hogy olyan cégnek dolgozom alvállalkozásban, aki tavaly a dél-alföldi régióban az első 5-ben benne volt az áramszolgáltató statisztikája szerint.
Ennyi solaredge rendszer van már mögöttünk:
Nem vagyunk egy súlycsoport.
Mint ezzel foglalkozó vállalkozó, nyilván tisztában vagyok, mik a játékszabályok.
Az viszont roppantul felbasz, amikor nálam hülyébbek engem akarnak kioktatni, megmagyarázni hogy az nem úgy van, amikor én is ebből élek.
Jöhetsz itt most, hogy egy nicknév mögül, névtelenül írok. Igen, mert nem vagyok rászorulva az igyen reklámra, nem erőszakolom rá magam senkire.
Te pedig, hogy ezt teszed, rendezetlen vállalkozással, nagy hibát követsz el.
Nem vagyok genyó, de elég egy árajánlatodat a NAV elé tolni, szar dolog egy jogkövetési vizsgálat, ha nem vagy jogosult a tevékenység végzésére.
Ja, azt is írtam, hogy a 432104 - Napelem szerelése tevékenység nincs szakképesítéshez kötve. Akkor mi választ el attól, hogy regisztrálva legyél a kamaránál, és ne lehessen beléd kötni?
Szerintem amíg ilyen var van a seggeden, ne nagyon ugrándozz!
Nem kenyerem írogatni van munkám és elfoglaltságom bőven.
A történet ott kezdődött, hogy érdeklődtem (egy másik ismerősnek is) a rendszer telepítésre. Itt jutottam el a nevezett bt-hez, az emlegetett személyhez emailben.
Mivel 30km se nagyon a távolság, feljánlotta, hogy eljön. jött is és megnézte a helyet, a telepítendő tetőre adott tanácsot - ami más lett végül - többek között.
Kértem ajánlatot, írásban. Megkérdezte, hogy kp vagy mfb? Remélem nem fogsz cáfolni!
Megkérdeztem, ha kp olcsóbb? Nem, akkor más számlázás kell, mondtad. Nem érdekelt. A szlovák számlázós cégek is emlegetve lettek, ami megint nem érdekelt, mert EU, számlát adnak, akkor meg?
A lényeg, hogy amit kellett megbeszéltünk, azt is elmondtam, hogy nem lesz ma semmi megrendelés. Ajánlatokat gyűjtök be.
Többször jeleztem, hogy befejezettnek tekintem a megbeszélést. Felálltam az asztaltól, ilyenkor illik a másik félnek is ezt tennie. Ez nem történt meg. Ilyet az álllatorvosunk szokott, de néha elpálinkázunk.
A történet többi részét agyarka közzétette. Ezt nem kívánom ismételni.
Miért nem? Ezt is leírtam neki a Prohardver fórumon, nekem borzasztó sok volt. A stílus is, de nejem azt mondta, hogy tőle nem! Nem ő hordja a gatyót, de ő is fizet.
Azt nem tudom, hogy a villanyszerelési mizéria mit takar, de akkor nem volt neki embere, aki elvégzi a szolgáltató felé leadandó papírokat, még tőlem kérdezte, nem tudok-e valakit? Így volt?
Örülök, ha másnak jobb tapasztalata volt vele.
Számlázás: passz, nem rendeltem, az ajánlat a F... Bt-től, 27% áfa tartalommal készült.
Nem kívántam reagálni az egészre, mert nem érdekel, de beleolvasva a fórumba döntöttem így. Nem mondom, hogy rossz szakember lenne - ellenkezőjét sem tudom mondani - de a habituson lenne mit csiszolni kedves József!
Sokakat irritál az ügyfélszerzés ilyetén módja, bevallom engem is. 20 évet ügynökösködtem, megkerestem az ügyfeleket direktbe, házról-házra. Igen. Aztán 3-4 hónapig jött a munka ajánlások alapján.
Talpalós munka, sokan lenézik, de így találkoztam az emberekkel, akikből ügyfelek lettek. Voltak vezérigazgatók, ügyvédek, NAV ellenőrzési osztályvezető, országgyűlési képviselő, pedagógus, betegápoló stb.
Magam csináltam olyan honlapot már akkor, amiben termékek voltak, ajánlatot tudtak kérni, és kaptak is úgy, hogy online kapták. Egy jó honlap +30% bizalom, egy üres, tartalmatlantól idegenkednek a vásárlók (ettől, aki még egy rohadt lapot sem tud összedobni?)
Szóval hajrá.
Ja és akkor ketten rendeltünk ugyanattól a cégtől, egyszerre.
Igazából nem is neked szólt bocsi ezért,csak éppen most szóltál te is hozzá és beleestél a szórásba..
Nekem csak a stílussal van bajom. Nem azzal,hogy kibeszélnek egy céget.És ráadásul ezt olyanok teszik rossz stílussal akik nem is olyan buták.Csak hát attól ,hogy valakinek esetleg 140 fölött a IQ-ja az nem mindig jelenti azt,hogy még normálisan is tud viselkedni.
Őszintén megmondva itt ezen a fórumon kezdtem a napelemhez "érteni" de gyorsan átmentem egy facsebuk csoportba ott már lecsitultak ezek az egymás baszogatások.Ráadásul ott jóval pörgősebb is a téma és elég sok szakember is van ott.
Viszont vissza járok ide is,csak nemigen van miért.
Amúgy teljesen megszokott dolog hogy kibeszélik a fórumon a vállalkozásokat, hol máshol ha nem itt? Hiszen a vevők innen tudnak információt szerezni (jót és rosszat is).
A legjobb példám az autógáz topic, sok nagy nevű (akiket a google kidob elsőre) beszerelő műhely hitvány, tróger, lenyúlós hozzáállását osztották meg a topictársak, tudtam kit kell messzire elkerülni.
Azon ismerőseim akik nem olvassák ezeket a véleményeket bele is szaladtak tátott szájjal a f@szerdőbe, azóta is szívnak a neves cégek által szétkókányolt autójuk miatt.
Ugyanez van itt is.
Szakmailag egyébként elhiszem hogy jó a kecskeméti srác, nem hülyeségeket ír ide.
Az arc nagy, de engem nem zavar míg nem hülyeségről van szó.
Nem tudom észrevetted-e, nem is álltam bele ebbe az őrületbe ami most ment, csak megjegyeztem hogy lehetne lezárni a legegyszerűbben.
Mint írtam is (és szerintem semmi kötözködés nem volt benne) ha leírja ezt amit te mondtál akkor a téma lezárva, a kötözködni vágyók elcsitulnak.
Annyit meg hagy tegyek már meg hogy javaslok egy ilyen kedély csitító megoldást, mert ha visszaolvasol régebb óta vagyok ennek a topicnak aktív tagja, már rég sörkollektort ácsoltunk itt amikor a legtöbben sehol se voltak...
Ha mindenki ki lenne tiltva aki konfrontálódik akkor üres lenne a topic, és te se kaptál volna hasznos tanácsokat.
Szóval ha tényleg a f...s bt-vel szerződtél, tőle van a teljes összegről számlád, akkor van hova menned az esetleges garanciás problémák esetén is, és ez megnyugtató.
De ha ezt leírta volna akkor a csaholó ebek elkussolnak és téma lezárva.
De hát ez túl egyszerű lett volna...
Szóval örülök hogy elégedett vásárló vagy, és majd ha arra kanyargok legközelebb a homokhátságban (kb hetente járok arra) akkor kilesem merre is vannak azok a longi panelek :-)
Most olvastam a prohardveres testvér topikban hogy okt.15.-e óta meg lehet csináltatni önerőből a napelemes rendszert,és az mfb nekem utalja majd az összeget pozitív elbírálás esetén.Erről tud itt valaki valamit?Nem találtam ezt az infót az mfb honlapján!
Baccátok meg,hogy mi megy itten,az ember csak győzze olvasni.
Egyébként nekem a famulus bt csinálta a rendszert mondhatni kész van,csak egy kis papírmunka és a végelszámolás van hátra.
A számlán famulus bt szerepel. De ez engem nem is igazából érdekel,hogy megvédjem nem is akarom. Engem egy érdekel működjön a rendszer,a többi az ő illetve a ti problémátok.
Természetesen feldobtam a kérést a MNNSZ oldalára és meg is kerestek sokan árajánlattal amik közt az övé is szerepelt.Összeségében nem az volt a legolcsóbb de ár-érték arányban már versenyképes volt. Akkor meg mit is problémázzak?
Az meg, hogy ti itt szórakozni jártok ide ővele együtt nem az én problémám.
Barcomb, elég jó a saját területén,viszont könnyű felbaszni.
Agyarka, szintén nem rossz szakember.Őt is könnyű felbaszni.
Kíggyó, dettó őt nehezebb felbaszni.
Naox,hát ő tényleg elég sok mindenhez ért ,könnyű felbaszni és fogja a csontot el nem engedi,kár érte ekkora tudás mellett ilyennek lenni.
Ha lenyugodnátok végre akkor értelmesen is hozzá tudnátok szólni végre ez mindegyikőtöknek szól azoknak is akiket kihagytam.
Tuti ha admin lennék itt mindannyian mennétek a levesbe.
A személyednek nem fog szólni. A NAV eléggé mélyre tud ásni, megtudja keresni a szálakat nyugi :) Semmi gond azzal, ha kiszórják a csaló, trükköző embereket. Ha minden legális, nem kell parázni.
A KATA lényege a magas hozzáadott érték és az alacsony költség. A napelemes beruházás esetén a felhasznált anyagok tovâbbszámlázása esetén elég gyorsan át lehet lépni a kedvező 12M-s határt.
Felállásban PV rendszert tervezőnek érdemes választani. Nyugdíja és TB a főállásból, a többi meg egységesen adózva le van tudva.
Napelemes kivitelezőknek a sok kiadás miatt... .
Valóban tele az internet majmokkal, olyanokkal, mint magácska, akinek annyi ideje van, mint csillag az égen, ezért szerencsétlenkedik lúzer módjára nyilvános fórumokon, rinyálva, hogy valaki rendeljen már tőle, hogy ne csak a "rendszergazdai" tevékenységből csurranjon-cseppenjen, meg órakereskedelemből :)
Annyira szánalmas már ez az igyekezeted, hogy már gyűjtést szerveznek neked, mint izaurának, hogy eltudják végezni az agynövelő műtétet :)
Ha lenne értőolvasó képességed, ami alsós szintű tananyag, akkor megérthetted volna, hogy kérdéseket tettem fel, ami már magában háború a te felfogásod értelmében és ismét csak mocskolódsz, ahogy folyamatosan teszel itt mindenkivel. Komolyan néha elgondolkodom, hogy valójában nem köteles K. László vagy-e, esetleg civil B. Zsolt. Kb. ezeknek a szintjén vagy
Villanyszerelési regisztráció: vannak itt állítások, mondások, de tudod mit? Majd kérünk rá állásfoglalást a kamarától, mi is a pontos helyzet és ha igazad van, azt is kitesszük, mert én szeretném ezt pontosan tudni. Most van 1vs1 állítás, ellenállítás.
Aztán majd lépünk tovább. Annyira menőnek adod el magad, hogy heti 3-5 kérelmet adatsz be MFB nullásra, tehát ennyit szerelsz, vagy szereltetsz. Alkalmazott nincs a BT-ben csak 1 fő kültag a feleség. Szóval tegyék átláthatóvá a sokat reklámozott Bt-t. :)
Ja és felesleges fenyegetőznöd a jó hírneveddel, mert az itt nincs.
Szóval KATA-s vagy. Ez nem is probléma. Az ÁFÁ-t belekalkulálod a 0% áfás számlába, vagy eleve nem is számolod fel a 27% áfát, effektív nettóban számolsz?
Jártam már úgy sokszor hogy kértem ajánlatot X cégtől, megjött. A megrendeléskor küldték a szerződést egy tök más cég nevében. Na ekkor írtam vissza hogy a jó K****** anyátokkal szórakozzatok, nem a cigány autókupecokkal akarok üzletet kötni akik a mindig pont éppen más nevén lévő, biankó szerződéses lomokat árulják hogy ne kelljen adót fizetni, ne menjen át a nevükön semmi. Szóval vagy küldik az eredeti ajánlaton szereplő névre szólva vagy tárgytalan a dolog.
Mindig cégtárral, utánajárással kezdem a beszerzést.
Engem moderáltak ki onnan :) Pedig csak arra kértem, ne azt a stílust adja ott elő, mint itt.
És összesen két nickem van 1999 óta, mindkettő a mai napig él. A ph/hwsw vonalas nicket nem lehet változtatni, ezért úgy maradt, itt meg van ez. mindenhol minden kommentem vállalom, és nem törölgetek, kamuzok, stb
1. Itt egyáltalan nem ráugrásról, és nem egyszeri alkalomról irtál:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152688045&t=9055259
"Nem egyszer pincsikutya módjára direkt utánam jöve más fórumokba is!"
Mellesleg a PH n van moderáció, megjelenését után én nem lettem kimoderálva, mert nem ugrottam rád.
2.Simán megkérdezted? https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_2346-2346.html
"az meg az email címem alapján megkereste az itteni hozzászólásaim és számon kért, hogy miért más mellett döntöttem."
"Egy díjtalan helyszíni felmérés és tanácsadás valamint későbbi informálás után (ami alatt már gondolom tudta, hogy mással fogja csináltatni).
Miközben elfelejtett arról szólni, hogy ne küzdj marha, mert úgy sem te csinálod majd végül."
Először is nem dijtalan, senki nem dolgozik ingyen, mint magad írtad Te sem. A végül üzletkötéssel nem záródó felmérések, információ adósok benne vannak a sikeres projektek árában, de nem ez az igazán érdekes, hanem az ami utána történt:
https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_2358-2358.html
"Amikor rám írtál, megírtam, hogy nem aktuális az üzlet. Aztán jött egy újabb email, amit itt bemásoltál és tetted mellé az itteni hozzászólásomat, képernyőmentéssel. Kb. köpni-nyelni nem tudtam. "
Biztosan meglepődtél, hogy nem voltál elég szimpi, és erre ez lett egy 28 éves múltú vállalkozó reakciója.
Félreértés ne essék én most azért idézek mert megvádoltál. Az információ elsőkézből származik és egybevág a fórumos viselkedéseddel.
"Párszor már hagytam magam és új nicket nyitottam, mint könnyebb utat."
Érdekes, az elmúlt több mint 20 éves topicolásom óta én nem kényszerültem nick et váltani, mindenhol ezt használom. Vajon mi lehet a hiba?
Egy úriember bocsánatot kér, és vállalja a hibáit.
Nincs külföldi szál... a KATA korában miért kéne túlbonyolítani ?
Magyarország jelenleg az EU egyik teljesen LEGÁLIS adóparadicsoma :-) Ha jól éípted fel a vállalkozási rendszered.
(igen, ehhez legalább 3 adószám kell... ami nem minősül kapcsoltnak)
----
Tudod miért nem árulok el semmit erről ? Mert akkor a többit is elkezdenék kinyírni, ha nyilvánosságra kerülnek a résztvevők.
Mivel ez a játék direkt a személyemnek szól! Nem a Famulus a lényeg az csak eszköz nekik amivel revolvereznek, amikor ártani próbálnak.
Szinte kivétel nélkül olyanok baszakodnak itt (is) velem akikel egyébként SOHA nem volt semmilyen való világbeli kapcsolatom. Néhányan mániás zakkantként követnek az interneten, akad köztük aki már évek óta és próbálnak lehúzni a sárba, maguk közé. Persze akad olyan is aki csak a törzsfalkaház csapódik egy kis időre.
Ilyen egyszerű történet ez valójában, aminek az eredete az újak számára a 10+ éves történet miatt persze ismeretlen már.
Csak elhúzódik a történés , mert hiába váltok pl. nicknevet a mániás barmai akkor is újra kezdik!!! újra és újra. Hozzájuk csapodó újoncok pedig mindig akadnak, hisz a vonyító falkához csapódni és együtt vonyítani jó érzés... Pláne eleinte.
-----
... persze mindig akadnak akik szerint inkább hagyjam magam és ne jajjgassak, mert őket zavarja.
Nanem a szarakodás, hanem az hogy mégsem hagyom magam...
Párszor már hagytam magam és új nicket nyitottam, mint könnyebb utat.
De ez nem megoldás a szar alakok ellen akik kipécéznek valakit. (akár a neten, akár az iskolában, melóhelyen, családban teszik, mert mindenhol elfordulnak)
Mint az látható! az esetem kapcsán is.
Mivel az egyén a stílusa alapján azért elég gyorsan felismehető a neten is. És akkor már jönenk is rohadékok újra ...
Maradt tehát az undormányok elleni hangos háborgás és harc. Ez van!
Az elsőt olvasd újra, félre értés esete, szerintem. Nem arról volt szó, hogymikor regisztráltál oda, hanem arról, hogy ott is rá ugrottál a témára helyből. (miután megláttad, hogy kiről van szó konkrétan)
2. Ezt meg tuti rosszul tudod. Semmilyen kutakodás nem volt.
Megkérdeztem valamit amit zokon vett. Van ilyen.
Konkrétan ezt.
-------- és szerintem ez nem kutakodás/számonkérés volt ------- Szép Napot!
Úgy látom elkészült a tető és a napelemes rendszer... Aminek örülök, mert egy újabb ember tett jót a világunknak.
Segítesz azzal, hogy elmondod milyen valódi okból nem lett végül a Famulus Solar a megvalósító nálad?
Egy díjtalan helyszíni felmérés és tanácsadás valamint későbbi informálás után (ami alatt már gondolom tudta, hogy mással fogja csináltatni). Miközben elfelejtett arról szólni, hogy ne küzdj marha, mert úgy sem te csinálod majd végül.
Miért baj az, ha megkérdezem egy emailben (tehát még csak nem is telefonon vagy élőben) , hogy
szerinte vajon miért nem lett végül biznisz abból, amit esélyesnek gondoltam egyébként. Tudod szeretem megtudni ezt és még soha senki nem vette zokon, rajta kívül.... Mert ebből lehet levonni a tanulságokat.
Mint kiderül három okból nem lett.
1. Cirka 80 eFt-al alám kínált más (~1,6 millió esetén) rendszer szinten egy másfajta összeállítással. És persze nem volt kérdés, hogy tudok-e, akarok-e esetleg engedni ennyit netán.
2. Nem voltam elég szimpi valamiért.
Azonban az ajánlattal mint műszaki megoldással neki sem volt baja, tudtommal. A szokásos FRONIUS+LONGi amibe nem is nagyon lehet belekötni műszakilag, ugyebár. Hisz elismerten az egyik legjobb ár/értékarányú jó minőségű páros a jelenlegi hazai piacon.
Ezt írta ő maga erről:
"Adtál egy ajánlatot, ami igaz, hogy nem volt rossz, de közel sem volt a legjobb. Kb. a harmadik volt a sorban."
3. Azonabn nem akart LONGi-t, de nem kérdezte meg, hogy tudok-e mást is netán. Vélhetően, mert már eldőlt, nem a Famulus Solar a nyerő.
Van ilyen is időnként. Ez nem okoz nekem lelki problémát. Aki sokat ügyfelezik az egy idő után nem lepődik meg semmin. Még azon sem, hogy az ügyfelek zöme mennyire semibe veszi a vállalkozót.
-----
Az, hogy valaki megsértődik egy ilyen érdeklődésen az meglepett. Viszont aligha tehetek róla.
Az, hogy egyesek (mint most te pl.) ebből próbálnak, mint apró negatív csak hallomásból ismert esetből próbálnak meg negatív kép hegyet építeni a Famulus Solár köré.
Az amellett, hogy szintén meglep, gyalázátos módszer is szerintem. Amit a személyes ellenszenv aligha hoz ki egy normális emberből.
...és igen ott is beleszóltál kéretlenül acsarkodó bulldog módra a témába. Azaz utánam jöttél, ahogy írtam.
Csak ott ki is moderálják az ilyet, ahogy veled is történt, emlékeim szerint.
----------
Amúgy nincs neked családod-rokonod akit baszogathatsz?
Mert úgy tünik jobb híján velem foglalkozol hónapok óta... és ez már aligha normális állapot, kezdjek aggódni miattad?
Mondjuk így legalább persez néha szóba áll veled valaki és hát az is valami. Ezt belátom.
Zárd már rövidre légyszi a kérdést és írd le hogy kivel szerződik a vevő amikor a famulus solart bízza meg napelem telepítéssel. A számlát, garanciát gondolom ugyanattól a cégtől kapja.
Gondolom ezen semmi titkolni való sincs, ha már a cégnevet te magad raktad fel itt többször.
A témakört a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szabályozza
A TÖRVÉNYI ELŐÍRÁS ALAPJÁN A SZOLGÁLTATÓ KÖTELES ELEKTRONIKUS ÚTON KÖZVETLENÜL ÉS FOLYAMATOSAN, KÖNNYEN HOZZÁFÉRHETŐ MÓDON LEGALÁBB A KÖVETKEZŐ ADATOKAT KÖZZÉTENNI
a) a szolgáltató nevét, b) a szolgáltató székhelyét, telephelyét, ennek hiányában lakcímét, c) a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét, d) ha a szolgáltató létrejöttét vagy tevékenysége gyakorlásának megkezdését jogszabály nyilvántartásba való bejegyzéshez köti, a szolgáltatót a nyilvántartásba bejegyző bíróság vagy hatóság megnevezését, és a szolgáltató nyilvántartásba vételi számát, e) ha a szolgáltató tevékenységének gyakorlása jogszabály alapján engedélyköteles, ezt a tényt az engedélyező hatóság megnevezésével és elérhetőségi adataival, valamint az engedély számával együtt, f) ha a szolgáltató az általános forgalmi adó alanya, a szolgáltató adószámát, g) a szabályozott szakmák gyakorlásának körében: ga) annak a szakmai érdek-képviseleti szervnek (kamarának) a megnevezését, amelynek a szolgáltató akár kötelező előírás alapján, akár önkéntesen tagja; gb) a természetes személy szolgáltató szakképzettségének, illetve szakmai, tudományos fokozatának, valamint annak a tagállamnak a megjelölését, ahol ezt a szakképzettséget, illetve fokozatot megszerezte; gc) hivatkozást a szabályozott szakma gyakorlásának a szolgáltató letelepedési helye szerinti államban alkalmazandó szakmai szabályaira, és az azokhoz való hozzáférés módjára, h) a szolgáltató részére a tárhelyet biztosító, a 2. § l) pont lc) alpontjában meghatározott szolgáltató székhelyét, telephelyét, az elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét, kivéve, ha a szolgáltató részére nyújtott tárhelyszolgáltatás jellegéből adódóan ezek az adatok egyébként is megismerhetőek.
Ezek közül jelöld be azokat, amiket teljesítettél. Azt a kettőt könnyebb, mint amit nem.
Ahog elnézem ismét váltania kell, mert már megint kezd botrány lenni körülötte. A nem teljesítések és a mindig az ügyfél a hibás alapaállás okán.
(olvasok fészbukot is olykor)
Sajnos sokan bedőlnek az ÁFA sumákoló-elcsaló külföldi számlás cégeknek. Főleg, hogy így pénzügyileg jobban járnak ez elején, mivel osztoznak az ÁFA csalás hasznán.
Azonban az EU adminisztráció is gyorsul és az internet is egyre népszerübb. Ezért kell egyre sűrűbben új országban és/vagy új cégeket alapítva rongálni a magyar piacot egyeseknek.
Az ilyen ügyek kibukása a jó oldala az internetnek!
Az olyan alaptalan mocskolódás pedig amit pl. itt is művelnek egyesek a rossz oldala :-(
Mióta vagy liberális? Csak mert Te vagy az (egyik) leghangosabb hőbörgő itt.
Én nem vonom kétségbe a tudásod, de az egyebek... És ha hátra tudnál egyet lépni és objektíven nézni az adóoptimalizálásod/ügyeskedésed, értenéd, miért látják sokan problémásnak, hogy hirdet egy cég 28 éves hazai, makulátlan múlttal, miközben leírja, hogy adott tevékenységet nem is ez a cég(e) végzi. Biztos minden ok a tényleges céggel, csak furcsa azért, hogy egy hozzá csak a tulajdonoson keresztül kapcsolódó másik céggel hirdeti magát. Mondhatnám megtévesztőnek is.
Egyébként, persze csak tipp, de én a "hazai" ellenére némi szlovák szálat gondolnék a történetben, legalábbis anno nem láttál semmi rosszat a szlovák rendszámban sem. De hangsúlyozottan csak érzés, nekem ez ugrott be, simán lehet tévedés.
Gondolatolvasó???
#67909 érdekes, hogy ezt éppen Te írtad, azok után, hogy nagy nyilvánosság előtt azzal vádoltál, hogy én mentem utánad másik fórumra, ami a régebbi jelenlétét miatt ugye lehetetlen.
Ellenben ott kiderült, hogy Te kutakodsz az olyan ügyfeled után, akinek sok volt belőled, és ezért megszakította az üzleti kapcsolatot.
( Fenyegetőzésednek köszönhetően jogilag bebiztosítottam magam. Köszi a figyelmeztetést! )
Valóban, csak közben az NEM ütközhet a PTK védelme alatt álló a személyhez füződő alapjogokkal. - jóhírnév megsértése - becsületsértés - stb. És főleg nem ütközhet aBTK védelem alatt állókkal. - rágalmazás - stb. Különösen nem nem a "nagy nyilvánosság" (internet az az ugyebár) előtt és "rendszeresen, ismétlődve" elkövetve. A szándékososág pedig helyből súlyosbító tényező, ugyebár.
Magyarország és Európai Unió jogállam! Így aztán ha gondod van egy vállalkozással bizalommal fordulhatsz a hatóságaihoz. Persze ott már nem elég csak feltételezni-rágalmazni, hanem kell némi indoklás és tény is. Sőt hamis vád esetén az okozott károkért netán helyt is kell állni. Könnyű tét nélkül baszakodni az interneten másokkal.
Nos, úgy tűnik te magad válaszoltál a felvetésedre.
Ha úgy érzed megsértették a jogaidat, és ezt az álláspontod meg tudod védeni a bíróságon is, akkor tégy feljelentést.
Valóban, csak közben az NEM ütközhet a PTK védelme alatt álló a személyhez füződő alapjogokkal. - jóhírnév megsértése
- becsületsértés
- stb.
És főleg nem ütközhet aBTK védelem alatt állókkal.
- rágalmazás
- stb.
Különösen nem nem a "nagy nyilvánosság" (internet az az ugyebár) előtt és "rendszeresen, ismétlődve" elkövetve. A szándékososág pedig helyből súlyosbító tényező, ugyebár.
Ezek szerint nagyon gyorsan elfelejted az ügyfeledtől nemrég kapott negativ kritikát, pedig inkább tanulnod kellett volna belőle. -(
Az online üzletszerzésnek nemcsak előnyei vannak.
Szóval, láttál-e negatív ügyfél kritikát a Famulusról mint vállalkozásról ? Tudtommal nem, akkor meg.... pedig olykor-olykor hibázunk is. (többezer ügy során ez kb. elkerülhetetlen agyakorlatban a nagy számok okán) ... Remek ár/értékű, jó minőségű napelemes HMKE rendszerek érhetők el az érdeklődők számára. Egy tissztességes helyről, immár 28 éve foltmentes múlttal bíró HAZAI vállalkozástól. ... a Famulus bt. nem végez és nem számláz ilyesmit. Ezért nem kell neki ez a regisztráció sem.
Mindhárom idézet tőled van.
Ha a cég nem végez ilyen munkát akkor nyilván nem is lesz róla soha negatív kritika.
Van egy kérdésem: olvastál-e már negatív kritikát a vállalkozási tevékenységemről bámely nyilvános felületen?!
Láttál-e elkúrt megoldásról és/vagy szarban hagyot ügyfélről szóló írást valahol? (merthogy több mint 10 éve vagyok jelen a neten...)
Oké hogy 10 éve vagy jelen a neten, de 100 nicknéven, olyan cégekkel amik a te üzleti titkaid, úgyhogy ez semmit sem jelent.
Hát amíg "csak" adót optimalizál a cégei közt oda-vissza számlázással addig az ügyfél nem feltétlenül jár rosszul, bár azért felvett kérdéseket.
Az ilyen cégháló ritkán a becsületes vállalkozó ismérve.
Gondolnom nem véletlenül hívja ostoba egybites cégnek amelyik rendesen fizeti az adókat, bejelenti az alkalmazottait, és arra van engedélye amivel foglalkozik.
Persze ha a végső kivitelező cég már egy ukrán hajléktalan nevén van, akkor megeshet hogy garanciális probléma esetén megszívja az ügyfél.
Az ügyfélre sem tartozik a szóbahozott, számonkért dolgok zöme, mert azok a vállalkozás belső ügyei, üzleti titkai javarészt.
Ami a ügyfélre tartozik (vagy éppen az érdeklődő fórumozókra) egy vállalkozás életéből.
Az a NYILVÁNOS adatbázisokból lekérhető, ingyenesen bárki által és bármikor.
----
Van egy kérdésem: olvastál-e már negatív kritikát a vállalkozási tevékenységemről bámely nyilvános felületen?!
Láttál-e elkúrt megoldásról és/vagy szarban hagyot ügyfélről szóló írást valahol? (merthogy több mint 10 éve vagyok jelen a neten...)
Vagy csak a személyemet támadó aljaskodásokat némely (valami okból) sértödőttek részéről ? Olyanoktól akik közül amúgy egy sem vett még tőlem soha-semmit, sőt ajánlatot sem kért tudtommal. Csak online egy nicknév mögé elbújva jár a szája és ömlik belőle az ocsmányság.
Szóval, láttál-e negatív ügyfél kritikát a Famulusról mint vállalkozásról ?
Tudtommal nem, akkor meg.... pedig olykor-olykor hibázunk is. (többezer ügy során ez kb. elkerülhetetlen agyakorlatban a nagy számok okán)
Pozítív jelzés viszont fellelhető néha itt-ott, pedig azt ugye rikán tesznek közzé az ügyfelek.
A felsorolásból az ügyfelet kihagytad. Erről a fórumról 1 ügyfeled biztosan volt.
Az mindenkinek a saját döntése, hogy könnyen áttakinthető működési- számlázási rendben működő céggel üzletel, vagy olyannal amelyiknél ez nem olyan egyszerű.
Pláne amikor magabiztos, mert azt hiszi, hogy igaza van :-) Ami persze nem biztos ugyebár.
-----
Magyarország és Európai Unió jogállam! Így aztán ha gondod van egy vállalkozással bizalommal fordulhatsz a hatóságaihoz.
Persze ott már nem elég csak feltételezni-rágalmazni, hanem kell némi indoklás és tény is. Sőt hamis vád esetén az okozott károkért netán helyt is kell állni.
Könnyű tét nélkül baszakodni az interneten másokkal. Ez még a hülyéknek is megy... ugyebár, mint azt a fórum néhány lakója is szépen mutatja.
De legyen tétje a meccsnek! Tessék hivatalos útra vinni és ne csak pofázni gyáván egy nick név mögül arctalanul.
Vagy hallgatni, ha azt nem meri-akarja... mert csak vaktában lövöldözik.
------------
Ezzel a magam részésről lezártem ezt a témát, végleg. Mert nem érdemel többet és nem is a fórum témája.
További jó szórakozást! az esetleg még tovább is baszskodni vágyóknak...
Nem hiszem, hogy közzé kéne tenni bármely vállalkozásnak a működési-számlázási rendjét egy fórumban. Csak azért, mert pár okoska nem képes 1-nél tovább számolni... és legalább alapszinten gondolkodni, ismerni a lehetőségeket.
Pláne, hogy ez a téma valójában nem is tartozik másra csak az adott vállalkozóra és a hatóságokra. Ahogy a cégforma, a könyvelési mód, az adózás és többi eljárási-működési téma is...
Csakhát némely ostoba magyar emberek szeretnek mások zsebében turkálni és beleokoskodni tudatlanul a mások dolgaiba.
Aztán, ha valami nem úgy van mint ahogy azt ők az egyszerű eszével gondolják-tudnivélik, akkor máris kitalálnak, összehordanak mindenféle baromságot.
Miközben
- nem tudnak semmit! csak elképzelt-kitalált dolgokat tesznek közzé - ráadásul semmi közük hozzá, nem is tartoznak rájuk
Aztán csodálkoznak, ha lemeri írni valaki, hogy ez így rosszindulatú aljas eljárás és mellesleg nem is oké. Sem emberileg, sem jogilag.
Az internet ilyetén barmaival nehéz csatározni... de olykor elkerülhetetlen. Másként sosem derül ki róluk, hogy milyen emberek is a maguk valójában.
Tényleg ... nehéz felfogni, hogy a Famulus bt. nem végez és nem számláz ilyesmit.
Ezért nem kell neki ez a regisztráció sem.
Eddig már 3x írtam le neked, hogy tévúton járva rágalmazol és kelted rosszhíremet ráadásul "nagy nyilvánosság" előtt. (ami elég kemény jogi kategória és jobb lenne, ha leállnál vele, javaslom, hogy ezt mint figyelmeztetést vedd komolyan,mert még 1x nem türöm el neked)
---
Csakhátugye a rosszindulatú agyatlansággodal képtelen vagy ezt elfogni és leállni a személyes célú baszakodással.
Csakhogy tudd bammeg...
A tevékenységi körbe egyébként azért került be a "villanyszerelés", mert egy nagyker csak akkor szolgált ki anyaggal, ha szerepel benne. Ennyi a történet kisbutus.
De te túlokoskodod ezt is és faszfej bulldog módon rácuppanva a témára szarakadosz tudatlan módon. Mert egy okokodó butus vagy csak ebben a témában is
Mrt ahogy elnézem pl. a tegnapi villantásod a villanyszerelő fórumban... másban is.
A cébíróság bt, kft stb alapításakor, tevékenységi kör bővítésekor nem kér semmit, bármit felvehetsz.
Aztán ha a villanyszerelést ténylegesen végezni is szeretnéd, MKIK (országos) regisztrációra vagy kötelezve. Ők viszont már kérik a villanyszerelésre jogosító szakképesítést, ami valószínűleg kis szélhámos barátunknak nincs.
Köszönöm a pontosítást. De ha rongyos 5e Ft-ról szól a történet, akkor miért hiányzik? Egy kezdő vállalkozásnak sem jelenthet megélhetési problémát okozó kiadást 5e Ft.. Kivéve persze, ha tényleg nincs annyi pénz a kasszában, vagy végzettséghez kötött, ami meg nincs.
Vállalkozás esetén az 5e Ft os tagdíj meg nem fizetése nem jelent versenyelőnyt.
Az adott kamarát nem ismerem, de a mérnöki, az orvosi és a gyógyszerész kamaránál a tagság érvényes szakmai végzettséghez kötött ( kreditpontok vagy központilag előirt időszakos vizsga).
Ha jól értem, azt kifogásolja, hogy olyan tevékenységi kör is szerepel a betéti társaságában, melyek kamarai tagság kötelesek. Annak meg van egy tagdíja, nyilván nem fizeti, ezzel viszont occsósíjja a munkáját. Nyilván én nem tudom, hogy ez igaz vagy sem. De gondolom ha igen, akkor más területeken is"optimalizálja" a költségeit, így ha ez igaz, akkor úgy akar olcsóbb lenni, hogy közben nem fizeti meg azokat a költségeket, amiket a becsületes vállalkozók megtesznek.
Igen én is erre gondoltam. A PT100 az már adott, mert van mögötte egy komoly műszer, és nem akarok tudok vele variálni. És még 4 vezetékes is kell, nem helyben van a mérés.
Az aluszalag - gondolom az öntapadós fajtára gondoltál - mennyire tartós?
Esetleg mértél már ugyanazon napelemnél elől és hátul ugyanott hőmérsékletet? Ha igen mennyi a differencia?
Mindenképpen a hátoldalán mérnék, sokkal közelebb lesz a cella hőmérséklethez az az adat.
Én kis tranzisztor tokos (mint a TO-92) szenzorokat szeretek használni, kis paszta alá, aluszalaggal rögzítve.
Loggolási célból szeretném mérni a napelemek felületi hőmérsékletét. A hőelem típusa mindenképpen PT100 lenne, elő is van rá készítve a rendszer. Viszont van pár kérdés ami felmerült.
- elől vagy hátoldalon érdemes mérni? Elsőre egyszerűnek tűnt a válasz, de mostmár a fejemben sikerült megbonyolítani. Ha a cellára ráteszek kívülről kitakarja a cellát. A külső napfény is melegíti a hőelemet, ami elrontja a mérés pontosságát, hisz a cellahőmérsékletet szeretném mérni. Meg még sosem mértem, hogy a hátoldali hőmérséklet mennyiben tér el az elülső oldaltól.
- milyen tokozású és milyen felrögzítési módszerrel lenne érdemes mérni? Ha esetleg van valami gyári kialakítási cucc az is érdekelne. Gondoltam már hővezetős pasuzás felragasztásra, vagy hasonlóra, de ha van elegánsabb arra vevő lennél.
Mit gondoltok, amennyiben tegnapelőtt beküldtem (a vélhetően hiányos) pályázati anyagot az MFB online felületén, még jó vagyok, vagy csak akkor tekintik beérkezettnek, amikor már a választott MFB pont is átnézte és jóváhagyta az anyagot? A szüneteltetés miatt kérdezem..
Ehhez képest még ma is sikeresen beadtak 2-t is (OTP-ben) és lesz aki csak holnap viszi be.
Mivel holnap 16 óráig lehet beadni! Utána él csak a felfügegsztés a bpesti-pestmegyei területre azaz a VEKOP-ra.
----
2019 október 14. 13:30
SZÜNETELTETÉSRE KERÜL A KÖLCSÖNKÉRELMEK BEADÁSI LEHETŐSÉGE A VEKOP-5.2.1-17 KÓDSZÁMÚ, „LAKÓÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁNAK ÉS MEGÚJULÓ ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK NÖVELÉSÉT CÉLZÓ HITEL” CÍMŰ HITELPROGRAM ESETÉBEN
Tájékoztatjuk a tisztelt kölcsönigénylőket, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent
„Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című
(VEKOP-5.2.1-17 kódszámú) hitelprogram esetében a beérkezett kölcsönök
forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezért
a kérelmek befogadása 2019. október 17. 16:00 órától szüneteltetésre kerül.
Tegnapelőtt panaszt tettem én is az otp-nél,igaz csak email-ben,de válaszoltak rá annyit hogy utánanéznek a dolgoknak.Kíváncsi leszek mit reagálnak majd.Jövőhét elején úja rájuk írok,mert a telefont nem veszik fel.Amikor leadtam először a papírokat,akkor adott egy telefonszámot az ügyintéző,amin elvileg egyböl őt lehet elérni.Múlthéten többször is próbáltam hívni,de nem vette fel senki.Ha most meg közlik hogy kifulladt a keret,rendkívül ideges leszek!
Ugye emlékszel, hogy ellenzékben a fidesz 250 vagy 300 Ft-os benzinárnál a jövedéki adó csökkentését követelte? Aztán hatalmon még 400 Ft-nál sem volt hajlandó. Miközben éppen alázzuk a világot. Vajon miért nem?
Egyszerűen kell ez a bevétel. Igen, szembe megy a zöldüléssel, de szükség lesz rá. Lehet, hogy 10 év múlva, annyira nem fenyeget, hogy mindenki villany autó vesz, de eljön az ideje.
Az államnak kismillió más lehetősége is van... nem csak a jövedéki adó. Vannak a világnak jóval nagyobb részei az EU-nál ahol elvannak jövedéki adó nélkül is.
A jövedéki adó benzinre/gázoljra/gázra viszonylag egyszerűen megoldható. Az elektronra nem, ergo alighanem más megoldás lesz.
HA az e-autozást valóban adóztatni akarják majd. Azonban ez még vagy 20-30 évig nem valószínű itt az EU-ban.
Azért fogják megadóztatni, mert adóbevételre szükség van. Amíg elenyésző számú a villanyautó, addig nem érdekes a dolog, de ha már túl sok esik ki, akkor lépniük kell.
Te is pontosan tudod, hogy a jövedéki adó nem a környezet-szennyezés miatt kell, hanem az állam normál működéséhez.
Miért pont úgy kéne megoldani, hogy adóztatják az elektront?
Pláne, hogy éppenségel az e-közlkdés terjesztése a deklarált cél és marad is még jó ideig. Miközben a másik oldalon adódnak jókora elmaradó költségvetési kiadások is a foszilishez képest, az egészségügyben pl.
A foszilis üzemanyag és közlekedés nemsokára a múlt lesz. Az szgk kategória túlnyomó részére ez már tutira vehető...
Ezért az is lehet, hogy a foszilis autózást fogják inkább az eddiginél is jobban adóztatni pl. És/vagy éppenséggel magát az autó birtoklását és/vagy a lakott helyen való használatát, ezzel a tömegküzlkdés felé tolva az emebereket és/vagy nem autó járgányok felé.
Kismillió lehetőség lesz, de a változó célok miatt ma még megtippelni sem, lehet a közeli (néhány éves) jövőt sem. A kicsit távolabbit, meg pláne nem...
Egyetlen objektív a havi/évi kötelező km-óra állás, mínusz bizonylattal igazolt "tankolás". Persze ez sem pontos, mert a fogyasztás nem egyforma minden autónál. Meg ugye a tekergetés...
Minden más csak ennél pontatlanabb.
Lehetne persze az autóra előírt "villanyóra", de az meg visszamenőleg nem működne.
Érdekes lesz, valóban, de lesz valami. :) Ha a VW tényleg kijön Golf+ méretű autóval 6 milla körül, az is generálhat jókora lökést. Bár nem tudom, az konnektoros lesz-e.
Még jó, hogy név nélkük írtam, kinek nem inge alapon. Szépen felöltöztél...
Szóval, ha a cégjegyzékben szerepel a céged tevékenységi körében a 4321 Villanyszerelés, bizony az építőipari tevékenység, kamarai regisztrációra van kötelezve.
Valami ilyesmit kellene találni a cégedre rábökve, mint az enyém is.
Ja, hogy a cégbíróságon nem kérnek a tevékenységhez szükséges szakképesítést, a kamaránál már igen? Nem tudsz felmutatni egy nyomorult villanyszerelő szakmunkásvizsgát, vagy valami magasabb képesítést, ami feljogosít a tevékenység végzésére??? Negatív?!
A 432104 Napelem szerelése című tevékenység egyébként nem szakképesítéshez kötött, de ha nem lennél gagyi a könyvelőddel együtt, regisztrálva lehetnél a kamaránál. Vagy sok a tagdíj? Egyszri 5000 az MKIK-nak, és évi 5000 a megyei kamarának? Ennyire sutyerák vagy?
Csak addig sumákolsz szerencsésen, amíg komolyabban fel nem bosszantasz valakit, aki ír egy emailt az illetékes hatóságnak. Örömmel veszik az ilyet.
Ja, magyarázhatod a nemlétező bizonyítványod, hogy felvetted a következőt.: 3511 '08 Villamosenergia-termelés. Van esetleg 50 kW feletti napelemparkod, vagy más erőműved?
Ezek jönnek le bárkinek, aki ajánlatkérés előtt utánanéz a cégednek, teljesen nyilvános adatokból az erőltetett önreklámozás után.
Referenciák? Lefényképezted, hogy a sajátházadra már tettél napelemet?
A SolarEdge invertert sem láttál még kinyitva, ezt is bizonyítottad már.
Ha már szabály/törvény változás, arra leszek kíváncsi, mikor jön valami adóféle az otthon "tankolt" autókra. Hosszú távon (jelentősen növekvő számú autó) biztos, hogy pótolni kell a kieső üzemanyag jövedéki adóját.
Keress tovább vagy rendelj egy rendszert és akkor megtudod, hogy mi-hogyan-mióta működik. Mert nem csak egybites működési rendű vállalkozások léteznek ám...
... és épp ezért nem is ésszerű elhamarkodottan minősíteni, hiányos ismeretek alapján.
Még jó, hogy olyan világban élünk, ahol a céginformációk nyilvánosak....
És aki reklámozza magát, kiderül róla, hogy egy éve sincs a téma a praxisában.
Most sem teljesen kerek a dolog, mert a villanyszerelés, napelem szerelése tevékenységek építőipari tevékenységek, amelyek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarai regisztrációhoz kötöttek. A lekérdezhető nyilvántartásban meg itt reklámozott cége nem is szerepel. (nyilván spórolt egy tizest, de majd jól seggbekúrják) Korrekt kis figura ez!
Igen, ha a közösség ( amelybe jársz ) írt és íratlan illemszabályai ezt kívánnák meg, illene betartani. Mint ahogy nagyon-nagyon sok segítőkész, normális szaki is betartja, és aki akarja az megtalálja őket. Ettől szerintem nem találnak kevesebb vevőt itt, csak tisztességesebben teszik.
A te stílusod hogy elmész a falig, előtte 1 mm-rrel pattogsz mert megteheted, nem ütközöl szabályba. Pont mint a katás VS. rendesen adózós telepítês és társai. Ettől szerintem sok-sok potenciális vevőnek el is ment a kedve tőled.
Nincs ezzel gond, így is lehet csak nem értem miért szidod a liberális faszságot, amikor pont ezt képviseled.
De mivel ez itt off (és valószínűleg teljesen feleslegesen próbálják többen is elmagyarázni neked) ezért nem ragozom tovább.
Miért kéne abbahagyni valamit, ami az ÉRDEKELTET és egyben a jog tulajdonosát nem zavarja. Csak mert pár fórumlakó úgy gondolja?
Ha mégis úgy érzi valaki, hogy de neki akkor sem szimpi
Akkor viszont van moderációs topik oda kell újra és újra írni. Ahogyan meg is tették ezt már páran és nem is egyszer már némelyek.
Aztán kiderül mi az ábra akkor éppen .... Lehet, hogy nyer az indítvány és lehet, hogy nem. Eddig mondjuk nem nyert ennyit lehet tudni a múltból. De a helyzet bármikor változhat, próba-szerencse.
Te is abbahagygatnád már a kisgyerekes hisztizést-duzzogást, kék-fekete kiemelt színnel kiabálást, és legfőképpen a (bár szerinted legális, de elég pofátlan) reklámozást és lehet nem állnának beléd.
Normális, segítőkész emberekbe nem szoktak belekötni, ezen se ártana elgondolkodni.
Ami érdekedben áll, azt hangsúlyozod, ami azzal ellentétes, arról "elfelejted " tájékoztatatni a beruházót.
A helyzet az, hogy te bizony NEM tudhatod, hogy kit, miről- és hogyan tájékoztatok.
Mivel nem voltál még az ügyfelem, tudtommal.
Azon azért elgondolkozhatnál okoskatörp, hogy vajon a 10 évnél régebbi fórumozásom alatt...
Vajon miért nem írt még SOHA senki rosszat rólam a vállalkozási-szakmai témában? Pedighátugye ott vagyok kb. az öszes érdemi on-line felületen sok-sok éve már.
Szerintem ez a tény pontosan mutatja, hogy: igazából csak egy oktondi, alaptalunl vádaskodó vakegér vagy ebben a kérdésben. Aki képtelen leállni a marhaságaival valami személyes okból... mert valamin egyszer jól megsértődött és azóta csak agyarkodik.
----
Ami érdekedben áll, azt hangsúlyozod, ami azzal ellentétes, arról "elfelejted " tájékoztatatni a beruházót.
Szóval,
Ezt a marhasághot csak te találtad ki és irogatod valami okból Nem egyszer pincsikutya módjára direkt utánam jöve más fórumokba is!
Aljas-undorító módon jársz el és sokadszor már! Talán mert olyan ember lehetsz... a magad valójában? Ki tudja, de erősődik a gyanú az eddigi tetteid alapján.
Mellesleg amit művelsz az a jog szemében nem egy esetben: nagy nyilvánosság előtt rendszeresen elkövetett becsületsértés... ugyebár. Nem ártana erre is gondolnod és leszoknod róla.
Szerencsédre nem vagyok egy pereskedő típus ezért tehetted.
De már erősen unlak ez ügyben és épp ezért szerintem ne feszítsd még tovább a húrt. Nyugodjál le szépen és hanyagolj engem. Jobb lesz az neked is, mert kisimulhat végre az arcod az agyarad körül...
Én el sem tudtam érni múlthéten az ügyintézőt telefonon az OTP-nél.Jövőhéten bemegyek személyesen,hogy mostmár csináljon valamit.Jövőhéten lesz megint 6 hete hogy bevittem neki újra a papirokat!Akkor mondott 2-3 hetet!
Ezek szerint az eszedbe sem jutott, hogy nem az a gond, hogy vki keres vmi munkán. Mindenkinek élni kell vmiből, ez természetes.
Aki viszont vmin keres, annak a véleménye nem biztos, hogy anyagi befolyásolástól mentes.
Erre Te is példa vagy. Ami érdekedben áll, azt hangsúlyozod, ami azzal ellentétes, arról "elfelejted " tájékoztatatni a beruházót.
Aki egyébként a kockázatot viseli, mert ugye nem 20-25 éven keresztül, a megtérüléshez kötötten kapod a fizetséged.
Már kb. ezerszer kerültek szóba a jövőbeni pénzügyi kockázatok.
Mindeki pontosan tudja a tényeket! akit érdekel egyáltalán.
----
Csak te nem bírsz leszakadni rólam és szemeteled tele hetente a fórumot ezzel a személyre szóló agyatlan baszakodásoddal. Mint egy hülyegyerek mániákusan előhozod újra-és-újra, közben nem veszed észe, hogy mekkora gáz vagy ezzel.
A hozzád hasonló szánalmas módon kötözködő agyatlanokon kívűl mindeki tudja, hogy:
Igen bazmeg... napelemet is haszonért ad el MINDENKI !!!! a világon.
Szerinted az befolyásol bárkit is a döntésében, hogy az eladó keres rajta? Ugyanmár.... ne röhögtesd ezzel körbe magad rendszeresen, mert ultra ciki vagy vele.
IGEN, keresek a napelemem!
Ha megveszi tőlem valaki, mert nem ajándékba, adom hanem csak jó ár/érték arányban. Ilyen játék ez a Famulus Solar-os világ és az elégedett napelem tulajdonosokat ez nem zavarja. Hisz felnőtt emberek, akik ismerik a világot, tudják a játék szabályokat.
Elégedett vagy már...? Vagy provokász még tovább? Na, pá édeske!
Ebben teljesen igazad van. Nem megtérülés oldalról kell nézni a dolgot, a reklám duma azonban főleg a befektetés anyagi oldaláról szól, ami biztosan hasznot csak a forgalmazó / telepítő/ tervezőnek hoz. A befektetés megtérülése a jelenlegi elszámolás és adózás függvénye. Sajnos erről következetesen " elfelejtkezik " az anyagilag érdekelt topictársunk.
Végre valaki akinek eszébe jutott ez a rész is, öröm olvasni néha 1-1 ilyen felvetést.
Nekem még folyamatban a telepítés, kedden kerülnek fel fizikailag a panelek, stb, de igen ha már nem zsigerelem ki annyira a földet mint most, akkor is jót tettem, azzal , hogy felrakattam, persze ennek is van CO2 kibocsájtása, nekem is van, de talán kisebb lesz az ökolábnyomom mint most, és nekem ez is számít, az hogy ezt olcsóbban, kevesebb pénzből, mert MFB-s pályázat, tudtam megoldani, nekem jó, azt a pénzt majd elköltöm másra
Baszkikám a tarifa rendszer átrendezése is pont ugyanúgy BÁRMIKOR lehetséges!!!! a kormány által.
HA holnaptól 150 Ft lesz az "A" tarifa és 90 Ft a "B" "H" GEO" tarifa plusz melette 200 Ft lesz a földgáz is. Mert a politikai-mutyi érdeke ezt kívánja ...akkor mi lesz?!
Pláne, hogy az állam és csókosai épp mostanában teszik be a lábukat az energia piacra is.
Ennek MÉG NAGYOBB is a reális esélye mint a szaldó eltörlésének pl. Mert a politikai-mutyi mellet a zöld irányvonal IS erre felé tolja a jövőt.
A foszilis szaroknak ideje lejáróban van!!!!!!
- szén - olaj - földgáz - benzin/dízel
Levegő tisztasági okból kicsiben hazsnálva a tűzifának is.
A belátható jövő jókora részben a NAPÁRAM-é, az elektromobilitiásé és a vilamos/táv fűtésé. Sőt ez már jelen, hisz az átállás elkezdődöt a felfutás elindult.
Évtizedes távlatú elfogadott politikai döntés van, az EU és annak vezetőereje a németek ráléptek az útra. napáram, széláram, e-autó, stb. stb.
Persze, persze változhat is az irányvonal, de nem igazán valósszínű a változás, mert miért változna? Ahhoz kéne valami trend törő műszaki és/vagy politikai fordulat, ami egyelőre nem sejlik fel a belátható jövőbe előre nézve.
----
Igen a baszki a napelem és más zöld bizniszek (hőszigetelés, e-autó) most és még jó ideig egy felfutó biznisz lesz! KERESLET van ezekre mégpedig évente minimum duplázódó kereslet... és ez csak nőni fog még jó ideig. Korunk aranybányái ezek..
Valóban jómagam felismerve a megatrendet ráálltam a napelemre egy ideje és azoknak akik napelemmel oldják a maguk energia ügyeit napelemet adok el és telepítek. Mi ezzel a bajod?
Tudod az emberek sorba állnak a zöld cuccokért közte a napelemért is.
Mert azt gondolják, hogy jót tesznek a Földdel, az Emberekkel és így magukkal is miközben még anyagilag is jól járnak. Sőt sokan vannak akik elsősorban az anyagi jól járás reményében döntenek.
Mert bíznak a zöld megatrendben!!!! Azt gondolják, hogy ez a belátható jövő és akkora trend amit nem tud a politika sem meggátolni, sőt támogatja.
Igen jelenleg nagy bisznisz sokkal jobb bármilyen állampapírnál vagy nyugdíj kasszánál. Akinek van pénze, de
- nem akar vállalkozni a jelentős hozamért a nagy kockázat miatt, de
- nem akarja bankba/állampapírba/nyugdíjkasszába tenni sem, mert kicsi a reálhozam és az állam ezeket is el tudja kúrni BÁRMIKOR
Az fogjamagát és belerakja a pénzét a zöld vonalba! - hőszigetel
- napelemet telepít
- e-autót vesz
Ma ezek a trendi közepes hozamú (10% körüli) és nem túl kockázatosan pénz fialtató megoldások a kisembernek.
Igen, az állam ezen is bármikor tud módosítani.
Pont mint bármi máson is...
Ahogy rinyálsz azon pl. hogy jajajji mi lesz, ha eltörlik a szaldót és/vagy nő a napáram önköltsége más okból. Úgyanúgy rinyálhastz azon is, hogy véget ér-e a rezsicsökkentés, elszedik-e a magánnyugdíjat, kifizetike-e az állampapírod kamatát...
Miért csak a napelem miatt rinyálsz folyton?! pláne, hogy amúgy neked is van már.
---
Azt meg simám a tuskóságdnak-irigységednek tudom be amikor ilyeneket irkálsz, hogy: Valóban, tuti jó üzlet. Neked. Pénz a zsebben, amíg megy a buli addig a szekér is négy, utána meg váltás lesz vmi másra. Te mindenképp jól jársz
Igen bazmeg ...üzlet is és akkor mi van?!
Csak ez nem értem mi a faszért hozod fel ezt itt kb. hetente? Be akarsz szólogatni amikor faszfejkedős kedvedben vagy miért agyarkodsz ezzel non-stop mint egy monomániás hülyegyerek ? Ha erre vagy rákkatanva akkor akkor írd be ide akár naponta 2x is... hátha javit az agyi állapotodon.
Tudod nem kell pisztolyt tartani senki fejéhez, hisz pl. TE IS önként VETTÉL napelemet magadnak.
... és ha úgy döntesz bármikor beléphetsz az eladók-telepítők közé is! a fikázásuk helyett.
Bizony pl. a Famulus Solar és így jómagam is ezzel is foglalkozik, ebből is élek. Jó ár/értrék arányú napelemes rendszereket adunk el azoknak akik valamilyen indokkal eldöntik, hogy kell nekik a napelem.
A rossz hír az az, hogy akkor is ez történik, ha az ez valamiért zavar téged. A jó hír, hogy hálás vagyok neked, mert önként reklámozod a Famulus Solart :-)
Már megint elég hülye irányba ment el ez a fórum. Valaki beszélt egy falusi villanyszerelővel, akinek belsős infói vannak, erre nyilvánosan elkezdi győzködni magát, hogy hülyeség napelemet telepíteni. Mi a faszért nem hagyjátok rá?
Azért egy dolgot ne feledjünk már el! Valami rohadt szar dolog megy végbe az földünkkel, velünk. Nyomtunk annyi szennyező, olcsó szart a levegőbe, a talajba, ami megbosszulja magát éppen most is. Ha nem lépünk, ha nem fektetünk bele saját létünk megmentésébe, baszhatjátok Ti itten a tervezhető termelést, meg a többi süket dumát. Azzal, ha megveszed O1 zseniális finanszírozási papírjait, tettél bármit is a jövődért? Az Ő nyugodt álmáért igen, de ennyi. Áldozni kell rá, hogy esélyt adjunk? Igen! Lehet, hogy veszteséges? Még az is lehet. Ha baromi sokan gondolják így és tesznek érte, lesz értelme? Remélem igen és nem késő már. Eddig kizsákmányoltuk a földet, hasznot húztunk mindenből, talán ideje lenne a károgás helyett visszaadni is.
Nem vagyok már 50 éves, de rakattam fel, ha nem térül meg, hát nem térül meg. Inkább ebbe teszem a pénzem, mint a fentebb leírtba.
Az erőművek 5 perces bontásban előre le kell, hogy adják a tervezett termelésüket. A HMKE k meg termelnek ahogyan tudnak.
Nem nehéz kitalálni, hogy melyik hozamával könnyebb kalkulálni.
Az időszakosan szüneteltetett szolgáltatású tarifák vezérlése használható a hálózati egyensúly fenntartásában.
Nem érdeke a szolgáltatónak a megszüntetésük, mert ugyan drágábban adhatnák az áramot, de a fogyasztás előb- utóbb követi az árváltozást.
Valóban, tuti jó üzlet. Neked. Pénz a zsebben, amíg megy a buli addig a szekér is négy, utána meg váltás lesz vmi másra. Te mindenképp jól jársz
1. Alacsony kamatkörnyezet.
Állampapír elég jól hoz, és kevésbé rizikós.
2. A mostani 50+ osoknak semmi garancia nincs a a munka utáni alacsony rezsire, talán a helybeni fogyasztás amivel nagyon nagy valószínűséggel csökkenhet.
Sajnos a nyári termelést egyáltalán nem biztos, hogy olcsón elteheti téli fűtésre. A H tarifa olcsóbb és jó sok évszlája jön ki egy PV.
3. A zöldség attól függ, hogy a termelési völgyidőszakokat mivel pótolják. A németeknél még pár lapát szénnel, de remélhetőleg ez mindenhol jó irányba fog változni.
Ezt kéne megérteni, hogy tökmindegy, hogy van-e lesz-e szaldó...
Mert a napelem attól függetlenül is jó beruházás.
Legfeljebb a pénzügyi lefutás és a nyereség mértéke változik.
----
A napelemet telepítők három fő csoportba sorolhatók.
1.
A többség azok akik a mostani (és még várhatóan jó ideig tartó) alacsony kamatkörnyezetben jó megtérülést látnak benne.
Akkor nyereséges a történet nekik, ha teljesen ki tudják váltani a saját fogyasztásukat a következő 25-30 évben.
Akkor járnak jól, ha legalább a megtérülés idejére, ami 8-11 év (tipikusan 9-10 év) vagy annak nagy részében maradnak a jó feltételek.
Akkor kaszálnak nagyot, ha a megtérülés ideje után is minél tovább maradnak a jó feltételek. Náluk fontos, de csak másodlagos szempont a zöld tudat. Ők azok akiket sürget az idő, hisz minden eltelt év-hónap-nap nettó tiszta haszon és kockázat csökkenés nekik.
2.
Sok a nyugdíjas vagy nyugdíjközeli is az 55-65 éves korosztályból. Akik passzív korukra szeretnék a rezsikiadást minimalizálni. Nekik most van befektethető pénzük.
Ami a gyengécske kamat és nyugdíj hozam valamint a gyors reálbér növekedés miatt rohamosan!!! elértéktelendik. Gyakorlatilag a mai 1 milliójuk pár év múlva kb. semmit nem ér majd, hiába örizgetik a bankban/nyögdíjpénztárban. Ők arra játszanak, hogy az áram viszont a jövőben is áram lesz, nem értéktelenedik el :-) Remélik, hogy nem kell majd fizetniük a megtermelt napáramért vagy csak jóval kevesebbet mint a vett áram ára. Náluk a zöld tudat nem nagyon játszik és a megtérülés sem érdemi szempont, lehet hogy meg sem érik alapon.
3.
Egy spéci csoport a menőző-yuppie-zöldtudatos beruházok. Ezen belül is fősodor a zöldtudatosoké, akik tényleg fontosnak tartják, hogy hozzájáruljanak a környezetvédelemhez, és ehhez a pénzük is megvan. A megtérülés nem fontos szempont náluk, mert a zöld értékek mentén döntenek. Gyakran a vállalkozásukat is zöldítik, mert büszkék rá, hogy a tesznek a Foldért és az Emberekért.
------
A többiek meg az örök fanyalgók, vacillálók, negatív hullám keltők.
Akik majd utólag siránkoznak, jó eséllel, hogy ők ebből is kimaradtak... Ilyenkor jön a tipikus önmentegető duma, hogy "mert nem voltunk csókosok" vagy "nagyok a jövőeni kockázatuk" vagy "nem éri meg", vagy stb. stb. Van kismillió kifogás, csak más legyen a hibás, amiért őmaga döntésképtelen.
Pedig nekik is MOST van lehetőségük beszállni a buliba, ahogy mások teszik is! Nem kell hozzá csókosnak lenni, bárki telepíthet napelemet, ha úgy dönt.
Pont ugyanaz megy mint a hőszigetelésnél is .... Éveket kúrnak el a vacillálással és szívnak a magas fűtésköltséggel és/vagy a szar komforttal.
Ami alatt már meg is térült volna a befektetésük, de mindenképpen élveznék az előnyét. Közben csak non-stop siránkoznak látván azok előnyét akik léptek már. Könnyű nekik... mondják, pedig ugyanolyan könnyű lehetne nekik is. Ha nem csak álmodoznának évekig-örökké.
Trükkös kérdés: ha ma bennfentes forrásból tudomást szereznél arról, hogy 3 hónap múlva megszűnik a szaldó, közölnéd ezt a tőled árajánlatot kérőkkel? :)
Nincs megbízható információforrás. Aki tudhatná, anyagilag érdekelt abban, hogy ne árulja el.
Évek óta olvasom ezt a topikot, mert tényleg szeretnék napelemet
...és ezeknek az éveknek a hozadéka így hát el is maradt, végleg. Miközben a megtérülési évek is jócskán fogytak volna már eddigre.
---
Meglepő. de napelemet nem mellesleg nem csak a megtérülés/hozam szempont alapján vesznek ez emberek.
Hanem a környezet- és ember védelem okán is.
Legalábbis a zöm számára ez is fontos szempont.
Ők azok akik tesznek is pl. ezzel is a jelenért-jövőért és nem csak tét nélkül társalognak-ábrándoznak az ökö/bio/tiszta jobb világról. Nem másoktól várják a megoldást, hanem döntenek és beleállnak az ügyekbe egy picinyke kockázatot is vállalva ezzel.
Merthát a realitások világában maradva olyan matekot itt sem tudott eddig kiagyalni még a legdurvább rémeket vizionáló sem, ami alapján ne futna ki nullára legalább a napelem.
Ahhoz kell valami extrém feltétel is. Ami azért eléggé kicsi eséllyel játszik a való világban.
Valamikor réges-régen. mikor felraktam a napelemeimet, beneveztem az osztrákoknál egy gyorstalpaló internetes tréningre. Utána kezdtem tárgyalni velük, hogy szeretnék minősített szerelőjük lenni. Közben kifaggattam az egyik helyi cég mérnökét. Neki már megvan ez a minősítése, de még eddig soha nem javított Fronius Solar invertert. Igaz, mást se. Így aztán hagytam ezt a jól fizető üzletágat. :-(
A tisztán látás, józan gondolkozás többet segít mint a lila köd ha az ember befektet/vállalkozik.
És igen, még így is megérheti a napelem, érdemes belevágni. Sosem állítottam az ellenkezőjét. Csak nem árt tisztán látni.
Én nem irigykedek más sikerére, tényleg őszintén kívánom hogy örökké tartson a szaldó, sose romoljanak el az inverterek, vagy olcsó legyen javítani, és mindenki gazdagodjon meg napelemekből.
De komolyan, nekem nem fáj.
Viszont pontosan ez a fajta általad vacilálásnak hívott előrelátás óvott meg attól, hogy belevágjak pár biztosnak látszó, de mégiscsak bebukó befektetésbe.
Lehet hogy emiatt lemaradok életem üzletéről, de nem kell mennem tüntetni hogy bedőlt a frankhitelem/brókercégem/trafikom és most már kajára se futja.
Illetve egyszer egy csaj rádumált egy unitlinked befektetésre, azon azért buktam úgy 200ezret.
Hiába: a halnak is van feje, mégis a farka dönti el merre menjen.
Évek óta olvasom ezt a topikot, mert tényleg szeretnék napelemet, de akárhogy számolom, újra és újra arra jutok hogy nekem ez most nem jó biznisz.
Alacsony a fogyasztásom, van vezérelt áramom, nem hiszek abban hogy 10 év múlva is ilyen lesz a jogi környezet.
Ettől még másnak lehet hogy bejön, sok sikert hozzá.
Az "okos" kisember pedig IDŐBEN becsatlakozik a fősodorba és kilép belőle amikor kell. Mivel az áramlást valóban nem ő irányítja...
De legalább élvezi a morzsákat mégha ott van is kockázat, hogy egyszercsak vége a bulinak és felsöprik a padlót.
Már évek óta, jelenleg is az és még várhatóan évekig jó buli lesz a napelem.
A későn eszmélő vacilláló viszont tuti kimarad végül a jóból. Miközben csak irigykedik másokra, akik mertek lépni (minimálisat kockáztatva) időben.
Az külön tetszik, amikor olyanok ontják itt a negatív hullámokat akiknek egyébként már van napelemük!
----
A jó magyaros "a szar is szar lesz úgyis" alapállást meg végképp nem értem. Aki így áll hozzá az élethez/dolgokhoz annak az is lesz! Ez az önsors rontás...
Aki pozitívan áll az élethez/dolgokhoz annak pedig tipikusan be is jönnek az elképzelései :-)
Mert a sorsát mindenki maga szabja meg nagyjából a SAJÁT hozzáállásával, jelen- és jövőképével. Az ember gondolatai programozzák az életét is....
Még akkor is, ha a vis major történesek belerondítanak olykor a történetbe.
Volt egy barátom aki azt hitte hogy nyerőgépet üzemeltetni tuti biznisz, vette is a gépeket serényen, visszaforgatta a nyereséget ahogy tanítják, aztán egyszercsak mégis Endy-é lett az egész üzletág.
Más trafikot vett, hogy az mégse olyan, hogy csak úgy holnapután elveszik tőlük az engedélyt, de az is megtetszett valakinek odafönt.
És még sorolhatnám.
Őszintén nem tudom meddig lesz szaldó, de ezt nem az eus vállalások, vagy környezetvédelmi, gazdasági, esetleg elektromos rendszerirányítási megfontolások, vagy akár lakosság boldogsága miatt fogják fenntartani vagy eltörölni, hanem annak függvényében hogy épp mi a jó az öltönyös rablóknak.
Gondolom beszéltél már befektetési tanácsadóval, ők is optimisták a pénzpiac jövőbeni alakulásával kapcsolatban. Hiszen másképp nem adnának el semmit. Sokan még vakon hisznek is abban amit árulnak, ők a legsikeresebbek.
Viszont ha bármi bukta is van ők már nem buknak, pénz a zsebben. Ilyen világ ez :-)
Az autóra, repülőre/számítógépre/mobilra/internetre/digitálsiTV/stb.-re is a hasonlókat mondtak... Az éppen ügyletes pesszimista és hitetelenkedő negatív hullám sugárzók.
Azonban mindig téves-félrevezető eljárás a jelenből kiindulni a jövőt illetően.
Még alig van napelem és már probléma sok helyen a feszültség. Ha nem elég a potit tekergetni, az zsebbe nyúlós az üzemeltetőnek. Aki nálunk Lölő lesz, nem egy hülye német, aki "így járt".
Mondom, majd meglátjuk. Nem állítom, hogy megszűnik a szaldó, de a Te full optimizmusodat sem osztom.
Haveromnál, akinek májusban telepítették a 3 kW-os egyfázisú rendszerét, most volt az éves leolvasás, és azt mondta kb 600 Ft rendszerhasználati díjat kért tőle a szolgáltató (Pákozd; E.On)
Értem én, mit akarsz mondani, egyet is értek, de a törvény/szabályalkotók felől kell közelíteni, amikor az a kérdés, lesz-e változás. Szerinted ott is azt mondják, ne Lölő meg a török gazdagodjon? :)
És ettől függetlenül, be kell látni, hogy a villamos hálózat felől nézve sokkal egyszerűbb lenne néhány nagy telep kezelése, mint a sok kicsié.
"Lölő, a török meg a jó ég tudja még kik telepítik a hatalmas parkokat, szerintem tudnak ők többet is, ha kell, nem szorulnak ránk."
Szerintem meg SOKKAL hasznosabb, ha a lakosság telepít minél több HMKE-t:
- Ne a török, meg Lölö számára hajtson hasznot, hanem a magyar embereknek.
- Egy szétosztott rendszer (mindenki megtermeli magának) sokkal logikusabb, mert nem kell az áramot utána szállítani, helyben el lehet használni (beleértve a szomszédokat).
- Elosztott rendszerre később lehet akkupackokat telepíteni, amivel a rendszer akár sziget üzemű is lehet (ez még nagyon a jövő zenéje, van előnye és hátránya is).
- Háztetőkre telepítve a rendszert nem foglal el zöld felületeket, tartószerkezet egyszerűbb.
- A lakossági rendszerek elterjedése egységes szabályozást kényszerít ki (talán tovább marad fent a szaldó). Ipari rendszerekkel könnyen lehet jogilag trükközni (támogatás, átvétel, egyedi szerződések).
- Elosztott rendszer kiegyenlítettebben termel (nem kerül egyszerre az egész egy felhő alá).
Hátránya, hogy nehezebben tartható karban, egyedi megoldásokkal telepíthető.
Ha szó szerint értelmezem, akkor az a.) pontot választva nem kell jövedelemigazolás.
Lazítottak a biztosítéknyújtási szabályokon
Természetes személyeknél az 5 millió Ft-ot elérő vagy meghaladó kölcsönösszeg esetén biztosítéki könnyítések az alábbiak szerint
a.) a teljes tőkekitettség legalább 50%-ára kell fedezetet biztosítani ingatlan és/vagy természetes személy által elhelyezett óvadék formájában; VAGY
b.) az 5 millió Ft-ot meghaladó tőkekitettség legalább 50%-ára kell fedezetet biztosítani ingatlan és/vagy természetes személy által elhelyezett óvadék formájában; VAGY
c.) olyan Adóstárs bevonása, akinek a havi nettó jövedelme, az Adós személyéhez hasonlóan, önállóan is megfelel a JTM rendeletben szereplő mutatóknak.
Fontos kitétel, hogy a fenti b.) vagy a c.) pontok választása esetén az alábbi feltételeknek szükséges továbbá megfelelni:
Az Adós havi nettó jövedelme el kell, hogy érje a 250 ezer Ft-ot [a c.) pont választása esetén az Adóstárs nettó jövedelme is el kell, hogy érje a 250 ezer Ft-ot];
Az Adós munkaviszony esetén nem állhat próbaidő alatt [a c) pont választása esetén az Adóstárs nem állhat próbaidő alatt munkaviszony esetén];
Kíváncsiságból kiszámoltam a megtérülést a saját fogyasztásunkra egy nekünk nagyon kedvező elképzelt havi szaldóra, ahol átveszik a túltermelést 9 Ft-ért számla nélkül (nincs adózás és könyvelési költség). 11-ről 17 évre nőtt a 4 kWp-s rendszer megtérülése. Ha nem veszik át az áramot nyáron, akkor 24 év.
1. A 10% önerőbe minden adminisztratív költség, amiket írtál beleszámítható (100-150ezer), csak át kell kicsit gondolni. Én így tettem.
2. Nekem a 2,75 kWp-s rendszerre is bőven megéri az MFB-s konstrukció, ahogy korábban is leírtam. De természetesen a nagyobb rendszerek mindig költséghatékonyabbak.
Az igénylő pakk akár egy hét alatt összerakható és beadható ... Nem kell, hozzá pályázat író, díjtalanul segítünk összerakni.
Utána a bankon múlik az elbírálási idő, ha elsőre minden oké akkor 3-6 hét, bár néha elhúzódik jobban is. (ha hiánypótlás is kell, akkor az körönként újabb 20-30 nap)
A jóváhagyott kölcsönre a kölcsön szerződés megkötése a bankkal és a közjegyzőzés 2-4 hét.
De e közben már mehet a megvalósítás! Hisz a bank elkötelezte magát a kölcsön már biztos :-)
Költségek:
energetika 40-60 eFt (tipikusan 50 eFt szokott lenni) tulajdoni lap 3600 Ft közjegyző 60-80 eFt saccra (a kölcsön összegétől is függ) elektronikus eljárásban
-------
Az MFB pakkban van...
Van egy kölcsönkérelem nyomtatvány.
Kell mellé néhány igazolás (2018-as adóiagzolás, adótartozás mentesség igazolás, jövedelemek igazolása, közüzemi, munkáltatói) ami a kérelembe írtakat alátámasztja. (a NAV igazolások online kérhetők az ügyfékapuval beküldve)
---
Van egy xls irat csomag is, ami az energetika és az árajánlat alapján készre kitölthető.
Kell mellé az energetika+nyilatkozat és a feltételes vállalkozói szerződés+ajánlat+nyilatkozat, ami az xls-be írtakat alátámasztja.
Fontos, hogy: A napelem kWp és az inverter kW között max 20% eltérés lehetséges.
(a zárónyilatkozat rész egyelőre nem érdekes az excelből, csak az első 5 fül)
---
Van egy "mindenféléről" nyilatkozó nyilatkozat csomag is.
---
Ez egész pakk néhány óra alatt kitölthető, ha az alátámasztó iratok már megvannak.
1. Energetikai tanúsítványok >> készen adja az energetikus. (egy hitelest a meglévő és egy nem hitelest a majdani állapotról)
2. Jövedelem igazolás a munkáltatótól, ha van bérjövedelem. Munkáltatóinak CSAK azt fogadják el ami az MFB csomagban van.
3. Jövedelem igazolás a NAV-tól (2018-ról) nyomtatványkitöltővel+ügyfélkapuval on-line 1-2 nap, papír alapon is lehet, de akkor be kell menni és sorba állni.
4. Adótartozás mentesség igazolás a NAV-tól on-line 1-2 nap, papír alapon is lehet, de akkor be kell menni és sorba állni. Vagy a KÖMA listára fel kell iartkozni és akkor nem kell az igazolás.
5. Közüzemi számlák (víz/gáz/villany) utolsó számla+befizetésigazolása megvan otthon, vagy a szolgáltatóktól kérhető. Nem lehet hátralék rajtuk.
>> Eddig el lehet jutni önállóan is.... de innen már kell a telepítő is.
7. Telepítési szerződés+árajánlat >> készen adja a napelemes rendszert szállító.
---------------
Ez egész pakk kitöltve-kinyomtatva és szépen összerakva, aláírva+2tanúzva beviendő a kiválasztott MFB Pont bankba.
Aztán ül rajta hetekig a bank és mond rá valamit, remélhetőleg OKÉ-t.
Az energetika díja és a földhivatali illeték a SAJÁT kockázatok első körben.
Ezeket zsebből előre kell kifizetni és aztán kiderül , hogy kidobott pénz lett-e, mert nem jött össze az MFB kölcsön. (ha a feltételekne megfelel a beadot pakk akkor öszejön! tutira)
A közjegyzőt is előre kell fizetni, de az már nem kockázatos, mivel csak akkor kell fizetni, ha megvan a kölcsön.
A 10% önerőből fennmaradó részt is előre kell fizetni a telepítőnek. Ez sem kockázatos már, mert ezt is CSAK a hitel megkapása után kell kifizetni.
Vagyis úgy 50-60 eFt az amit rossz esetben ellehet(ne) bukni egy esetleg sikertelen MFB kölcsön kérelemmel valami extrém okból.
Az általam alkalmazott egyszerű és átlátható megoldásban.
1. Az ügyfél "zsebből" fizeti ki a kölcsön igénylés ügyviteli költségeit.
Azaz ezek a díjak nem kerülnek bele az MFB-s ügymenetbe (a "pályázatba"), mert csak bonyolítják az ügymenetet és megzavarják a pénzügyi átláthatóságot.
- energetikák (40-60 eFt) - tulajdoni lap (3600/6250 Ft) - közjegyző (50-120-sok eFt, jellemzően 60-80 eFt)
2. A napelemes HMKE árát pedig 3 jól ütemezett számla fedi le.
A számlázási és fizetési ütemezés az MFB hitel esetén így alakul célszerűen az eljárási rend keretei között.
- 10 % önerő, készpénz az ügyféltől - 45 % előleg, átutalás a bank által (MFB kölcsön 50%-a) - 45 % végszámla, átutalás a bank által (MFB kölcsön 50%-a)
Az ügyfél a kölcsön megítélésének értesítője után (célszerűen eljárva) mielőbb befizeti kp-ben a vállalkozónak kp számlára a 10% önerőt.
Mivel életbe lépett a feltéteteles szerződés és indul a megvalósítás...
(Nem muszáj megvárni a szerződés banki aláírását és pláne nem a közjegyzőzést is. Hisz a bank már elkötelezte magát... indulhat a megvalósítási ügymenet. Da aki aggódósabb az persze kivárhatja a banki aláírás+közjegyzőzés idejét is, biztos ami biztos alapon.)
Ezzel elindul élesben a tervkészítés+benyújtás és a várakozás a terv jóvágyására. Ami úgy 3-4 hét szokott lenni.
Ez alatt párhuzamosan lezajlik a bankkal az aláírás és a közjegyzőzés is ...
Amikor a tervet jóváhagyták akkor megkapja az előleg számlát is. A két számlával (önerő+előleg) és a terv jóváhagyással bemegy a bankba. - leadja az önerő számlát (mivel az kp-s így ez SIMA ÜGY, nem kell igazolgatni semmit) - leadja az előleg számlát is és egyúttal meg is bízza a bankot az előleg számla kifizetésével (cirka 2 hét alatt meg is érkezik a pénz)
Ekkor/addigra/rövidesen készre szereljük a napelames HMKE-t nála. Amikor kész, akkor a próba üzemés a műszaki átadás/átvétel után megkapja a végszámlát és telejsítés igazolást.
Amikkel ismét bemegy a bankba leadja őket és meg is bízza a bankot a számla kifizetésével. (cirka 2 hét alatt meg is érkezik a pénz)
A pénz megérkezésekor megkapja - a készrejelentést és indulhat a mérőóra csere ügymenete - a záró nyilatkozatokat és lezárhatja a banki ügymenetet
-------
Ebben a rendszerben tisztán látszik, hogy
1. Mennyi a pénz megszerzési költsége >> energetika, tulajdonilap közjegyző. (pályázat író nem kell hozzá, mert díjatalanul segítünk beadni az MFB pakkot)
2. A napelemes rendszer ára.
3. Mennyi SAJÁT pénzt kell beletenni >> díjak + 10% önerő.
A tipikus kölcsönzött összeg ~2 millió Ft. Aminek a pénzszerzési költsége ~120 eFt.
Azaz 120/2000=~6% a kölcsön pánzsrezési díja ....
Cserébe kap - 320 eFt körüli saját pénz lekötésével egy működő HMKE-t és - 2 millió körüli pénzt kölcsön KAMAT mentesen azaz >> elinflálódóan :-)
Ami azért jó, mert a mostani 2 milió és a törlesztője 10-15-20 év múlva már csak aprópénz lesz majd!
Havi 12-14 eFt fölötti villanyszámla esetén a törlesztője már kevesebb is lesz, mint amennyi villanyszámlája volt. (és az arány a jövőben még javul is majd alighanem)
Havi 18-20 eFt villany számal esetén pl. már csak kb. a 60%-a lesz...
Havi ~10 eFt alatt viszont tipikusan nem igazán buli az MFB pénz pénzügyi alapon.
------------------
Ha nem bonyolítják túl, akkor ilyen egyszerű-átlátható és sima ügy az MFB kölcsönből napelem végigjátszása.
Pénzügyileg a KAMATMENTESSÉG miatt éri meg elsősorban! Másodsorban pedig az 5 millióig tartó jelzálog mentesség miatt.
Továbbá az inverter is egyre olcsóbb lesz, ha mégis cserélni kell.
2030-ig a napenergia elterjesztése van napirenden! au unióbanés nálunk is.
Ergo addig aligha fogják szívatni a napelemeseket...
Azonban aki halogatja az könnyen lehet, hogy végül kimarad a jóból azaz a támogatásokból.
Itt a lehetőség ez elinflálódó értékét vesztő kölcsönpénzből való telepítésre. A kamat- és bankköltség mentes MFB nullás GINOP/VEKOP kölcsönből, amit ráadásul jelzálog nélkül adnak 5 millióig.
Egyelőre 100% a nyerési arány, hisz a feltételeknek megfelel az igénylés, pénz meg van a keretben.
A tipikus családi rendszer ~2 miliióFt (1,8-2,3 milla) mostanság >> 4,5-6,0 kWp napelemmel leginkább 5,5 kWp körül.
Amihez kell meglévő saját pénzből befektetni ~320 eFt-t Mivel kb. ennyiből lesz készen egy 2 milliós napelemes cucc.
- 10% önerő SAJÁT pénzből azaz ~200 eFt (180-240 eFt)
- 5-7% pénzszerzési költség ~120 eFt (100-140 eFt) a kölcsön összegtől is függően
energetikai tanúsítvány 50 eFt (35-60 eFt) tulajdoni lap 3600 Ft (vagy 6250 Ft papíron)
közjegyző 60-80 eFt (elektronikus eljárással)
A felvett 1,8 millióFt (1,6-2,2 milla) kölcsönt pedig akár 230 hónap alatt lehet törleszteni. Azaz 8-10 eFt/hó FIX és értékét vesztő havi részleteként :-)
A mai 10 eFt 15-20 év múlva már egy fagyira sem lesz elég alighanem! Azaz az infláció annak dolgozik akik tartozik...
Ez benne a támogatás és a buli a kölcsön ténye mellett.
A törlesztő az ekkora rendszerek esetén jelenleg a hozzátartozó villanyszámla 50-60%. És hát ugyebár - a törlesztő már nem fog nőni - a villanyszámla viszont tuti nőne idővel (a rezsicsökkentés a választások után nemsokkal véget fog érni, a tél végén szerintem)
Jelenleg a szaldó elszámolás a 1 kWh napáram esetén cirka 37-14=23 Ft-t hoz a konyhára A teljes beruházás 9-10 éves megtérülésú (8-11 év tipikusan) ebben az 5-6 kWp méretben.
Megj: úgy 4 kWp méret alatt az MFB kölcsön egyre kevésbé jó megoldás a kezdeti pénzszerzási költsége miatt. Az ilyen kisebb cuccoknál már ez egyéb alacsony FIX kamatú kölcsön is játszik a hitelképeseknek, bár nagyobb önerővel. De az 5-6 kWp és az e fölötti méret esetén az MFB kb. verhetetlen kölcsönként.
Külön bonusz lehet, ha egyébkéntmeg is van a kp. a teljes összegre, de mégis inkább az MFB kölcsön áll a napelemben. A megmaradt kp. pedig másban fial közben :-)
-----
Szóval, hajrá! napelemre fel amíg tart a buli. Mert a napelem napjaink egyik aranybányája a kisember számára.
Amihez ráadásul az EU olcsón ad tőkét, szinte tukmálja. - a vékony zsebűeknek (~6% egyszeri díjért) akik csak így tudnak előre lépni és - a vastagabb zsebűeknek, de a pénzt inkább másban (is) fialtatóknak
Igen, van egy minimális kockázata is a jövőbeni változások lehetősége okán. De kockázat nélkül nem lehet nyerni sem...
Bukni viszont nemlehet nagyot. Éppen az elinfálodó tőke miatt!
Hisz minden a már működő napelmmel eltelt hónap >> nyereség, miközben a tartozás értéke egyre romlik.
Nem szerelné le, de nem is újítaná meg, ha mondjuk az invertere megadja magát.
Jut eszembe: mindig azt írják, hogy a rendszer élettartamára számolni kell egy második inverterrel. Ez azt jelenti, hogy az inverter mindig javíthatatlanul megy tönkre? Nem lehet abban valamit cserélni? Felrobban, vagy mi?
A barcomp altal linkelt adatok alapjan egyelore meg igenis nagyon fontos a HMKE-k szerepe a napernergia kapacitas boviteseben. Szoval a jelentos kapacitas boviteshez kell ez is, amihez a szaldo alapveto fontossagu.
Klímacélt nem befolyásolná, akinek már van, nem szerelné le, új telepítés meg lesz dögivel a nagyoknál. Ellenben Lölő biztos nem bánná, ha fizetnénk neki rhd-at. No meg a rendszer fejlesztés is olcsóbb, ha néhány nagy telep készül, nem sokezer apró.
A szaldo megszunesere eddig semmi hivatalos info nem utal.
Eleg nagy ongol lenne a klimacelok megvalositasahoz vezeto uton. Tudom naiv vagyok, de azert a jozan eszt helyezem eloterbe es ugy gondolom hosszu tavon maradni fog a szaldo.
Az infláció jogos érv. Az már most is csak papíron 3%, amúgy közelebb van a 10-hez. A hitel sajnos nálam nem játszik, nincs állandó jövedelmem. Az elektromos autó jó gondolat, de egyelőre nem látom, hogy mikorra lesz reális ára, még mindig az early adopterek lehúzása folyik.
Viszont a szaldó megszűnése esetén a te helyzeted is változna, mert fizetheted a hitelt ÉS a téli áramdíjat egyszerre.
Pontosabban 5% mínusz infláció, lesz az államkötvényed hozama.
Én 0%-os Eu-s hitelből telepítettem a rendszert tavaly. 20 éves futamidővel vettem fel, amit két év után kell kezdeni törleszteni. A 10% önrészt kb. bő egy 1 alatt megtermelte a rendszer. Mikor elkezdem törleszteni, akkor kb. pont annyi havi törlesztőt fogok fizetni 18 évig, mint amennyi volt eddig az áramszámlánk, de a rendszer kb. 50-60%-kal többet termel, mint eddig, amit jelenleg fűtéskiegészítésre használok fel klímás fűtéssel, később meg majd elektromos autó töltésére tervezem elhasználni. Röviden, a befektetett pénzem az első két évben bőven megtérül(t), utána meg nem papíron 2-2,5%-ot (inflációtól függően), hanem kb. +50%-ot termel a rendszer a havi szinten kifizetendő törlesztőrészlethez képest. Ez az én konkrét példámnál maradva az jelenti, hogy kb. 6500Ft-ot fogok törleszteni és kb. 11000Ft-nyi áramot termelnek átlagosan havonta a napelemek.
Kb. 1.5 millióba került a rendszer kb. 150000 Ft önrésszel.
Mivel az Eu finanszírozza a hitelt, ezért ez legalább annyira kőbe van vésve a lejáratig, mint egy magyar állampapír.
Az sem 100%, de ott már olyan nemzetközi következményei vannak a nem fizetésnek, amit nem nagyon mer egyetlen kormány se bevállalni. De az biztos, hogy kevesebb inverter hibával kell számolni az állampapírnál. :)
Már engem is azzal rémisztget a falusi villanyszerelő, aki szokott napelemezni is, hogy már nem érdemes telepíteni, mert három hónap múlva megszűnik a szaldó és havi elszámolás lesz. Nem nagyon hiszek az ilyen forrásmegjelölés nélküli falusi pletykákban, de kellemetlen lenne, ha kidobnék majd 2 milliót napelemre, ami 3 hónap múlva szinte teljesen értéktelenné válik.
Nálam ugyan csak 10cm a szigetelés, de 100mm tiplivel lett felrakva, lyukat kifúrta, tiplit simán beütötte a szigetelésen keresztül, hogy a pereme felakadjon a téglafalon, 300mm -es állványcsavart meg már lehet venni, nem nagy ügy.
22 kilós inverter felszerelése 20 centis hungarocellel burkolt téglafalra lehetséges? A csigatipli szerintem nem bírja el. Még kétféle dolgot találtam, de az egyik rövid és egyiknél se beszélnek teherbírásról, bár az, hogy a kamerát és a lámpát nevezik nehéz tárgynak, sokat elmond.
Eddig, csak olvasgattam a hozzászólásokat, hogy nálad minden jobban megy, de most már nekem is sok egy kicsit, hogy nálad mindig minden flottul megy, és működik, már bánom, hogy a véletlenül sem a legolcsóbb ajánlatot amit küldtél választottuk(ja mert nem a legolcsóbb volt), mennyivel szerencsésebb is lett volna az életünk, ha a tied választjuk, kezdem átérezni
Ezzel az általánosítással csak az a baj, hogy éppenséggel múlt csütörtökön telepítettünk készre egy OTP-s rendszert.
Amihez Július 2.-án lett leadva az OTP-nél az MFB pakk ... és 07.19.-én már meg is volt a jóváhagyó döntés is.
Azaz 17 nap alatt cakkumpakk letudta az OTP a feladatát. (ezzel a 2. helyezett... jelenleg az eddigi praxisban)
Sajnos minden banknál akadnak gyors és lassú ügymenetek is a tapasztalatok szerint. Mégpedig nagy szórással, miközben az MFB maga a döntéssel nem szokott extrém lassú lenni.
Inkább a bank-MFB-bank és főleg a bank-ügyfél útvonal kommunikációja szokott belassulni (elfekszik a bankban az MFB irat).
------
Egyébként milyen dátumok vannak az MFB jóváhagyó döntésről szóló iratban konkrétan?
Ezen pl. Április 8. >> Május 23. azaz 55 nap kellett hozzá...
Az ügyfél kiértestése laza 3 hétig tartott és az is csak erőteljes panasz hatására, pedig már OTT VOLT a döntés a bankban régóta :-( Így a bank 98 napig ügyintézett összesen és nem az OTP volt az, hanem az MKB ebben az esetben.
De tudnék mesélni a B3 takarék esetén is gyors és naggggyon lassú ügymenetről, ráadásul ugyanannál az ügyintézőnél.
Szóval, az MFB kölcsön ügyintézési ideje... Finom szólva is "megsaccolhatatlan" ami eléggé gáz az MFB pont bankokra nézve! vagy inkább szégyen.
Szia.
Hasonló tapasztalataim vannak a B3 takarékkal.
- Addig ültek a beadott papírokon míg az 1 hónapig érvényesek lejártak, majd én potolhattam mindent az ő nemtörődömségük/leszaromságuk miatt.
- Sikerült egy buta/nagyképű /olvasni alig tudó (csak nyökögött, sokszor ki kellett javítanom) közjegyzőt választaniuk.
- Az előzőleg a közjegyzővel lebeszélt díjat, a fizetéskor átárazták. Ez sem két forint volt, +30 ezret hozzáadtak még.
- Egy... Ismétlem 1 db ügyintéző volt, aki az MFB-vel foglalkozott a bankban. A felújítások befejeződtek, a Project lezárásához a papírokat és a végzelszámoló számlákat is hiába vittem be hozzájuk ( 12 órás éjjeles szolgálat után 2 órát vártam a bank nyitására.), mivel az MFB-s ügyintéző 3 hetes szabadságát kezdte meg aznap. A vállalkozó is boldog volt, hogy a pénzét nem 1-2 hét, hanem 5-6 hét múlva kapja meg. Nem pár százezres tételről volt szó, hanem milliósról.
Ez csak pár apróság, amivel próbára tettek. Még úgy is örülök, hogy mindennel végeztem, hogy az én idegeim kötélből vannak.
07.05 jött a levél, hogy központba küldve, tehát itt helyi illetékesség szerint minden rendben volt
MFB eljárási rend alapján 20 nap formai ellenőrzés, majd 60 nap, mindkettő naptári nap áll rendelkezésükre az elbírálásra, 09.23-án panaszt tettem az OTP-nél, hogy semmi jelzést nem kaptam, azt is papíron tudtam megtenni, mert aki a panaszokkal foglalkozik, nem dolgozott, nekem melóban van helyettesem, banki szférában ez úgy látszik nem így működik, de lényegtelen jelen helyzetben, miután panaszt tettem, semmi visszajelzés, majd 09.27 megkérdeztem, hogy mi van akkor ha visszakérek mindent és leadom olyan banknál ahol érdemben foglalkoznak velem.
09.30 hívtak, hogy elfogadta a bank a pályázatot, MFB-nek 5 napja van, hogy elfogadja, majd mehetek szerződést kötni.
Jelen tervek szerint 10.07 megyek közjegyzőhöz
De ezek alapján OTP-t senkinek nem ajánlom, még ha adna kedvezményt akkor sem, ekkora cigány bandát, pofátlanság netovábbja, elképesztő.
Most várom, hogy mikor fogok tudni menni szerződést kötni
Várom a kivitelezőt stb, de kezd látszódni a fény az alagút végén, eddig az OTP bedöntötte az alagutat, hányingerem van tőlük :(
Újabb év zárult októbertől októberig, 5672 kWh / 4,6 = 1233 kWh/kWp lett az éves termelés. Ha a január és a május nem lett volna gyenge, akár 5900 kWh-nál is több lett volna (5 éves átlag alapján), ami nagyon csúnya rekordot hozott volna.
Sajnos nem mindenkinek természetes, a monitoring portálon vmikor végignéztem több magyar települést, jónéhánynak nem Magyarország volt beállítva ( normál hálózati feszültség mellett).
Nálunk ez úgy működött,hogy először volt egy trafó mindenkire.Most perpillanat négy trafóra van szétbontva a hálózat.Ahol akarok most napelemet ott a trafóra csak hat fogyasztási hely van kötve.Nincs is feszültség ingadozás eddig. De majd lesz nemsokára ha elkezdek én is termelni.
"... a harmadik, amire az inverter rá van kötve, szinte csak a garázsban használatos, úgyhogy a lakásban nem sok vizet zavar."
Pedig akkor jársz legjobban, ha a nálad legjobban terhelt fázisra termel az inverter.
Egyrészt a fogyasztás nagyobb része marad "házon belül", másrészt a jobban terhelt fázis feszültsége alacsonyabb.
Nemrég hívtak el egy rendszerhez, aminek kevesellték az éves termelését. A tavalyi gyűjtésben 271 V a csúcs, az ideiben 269 V. Na ez már sok. Közel vannak a trafóhoz, ritkán beépített az utca és még ritkábban lakott. A telepítő a beállítható legmagasabb feszültségre tette az invertert. Korábban nem volt benne adatgyűjtő (Fronius - Pendrive). Lassan már meg lehetne nézni, mit szedett össze. Nem hinném, hogy az utcában található 4-5 ház miatt átállítaná a szolgáltató, hiszen a vége jó 1 km-rel odébb van.
A házban meg csak egy fázis van és nem lenne egyszerű kideríteni, melyik az átlagosan legalacsonyabb feszültségű. :-(
Nálam akkor nincs gáz. Ma 6.30 körül +- 10 perc indul az inverter, onnan egészen kB. 19ig termel. 9kW az inverter, rajta 8.25 kWp napelem. Fazisonkent 245V és 250 között van folyamatosan a feszültség. Nincsenek ennél nagyobb ingadozások (legalábbis én nem láttam) . A trafó azt sem tudom milyen messze van tőlem, ha minden igaz az utca elején van és én vagyok a 130as házszám.
Az engedély kiadták az adott teljesítményű HMKE rendszerre, innentől kezdve a szolgáltató dolga,hogy a hálózati feltételeket továbbra is biztosítsa. A szolgáltató a fejlesztések elkerülése érdekében megteheti, hogy minden további HMKE csatlakozónak csak 2,5 kW os rendszert enged. Arra van kötelezettsége, hogy mindenkinek biztosítsa a 2,5 kW os betáplálást, ez felett csak adható. Aki későn ébred, annak előfordulhat, hogy csak kisebb teljesítményűt engednek ( min. 2,5).
Az, hogy a szolgáltató hogyan biztosítja az általa engedélyezett HMKE rendszerekkel együtt egy területen az ellátást, az a magán ügye ( ameddig betartja a jogszabályokat). Hosszabb távon simán lehet, hogy egy alacsonyabb teljesítményű, jobb hatásfokkal üzemelő trafóval jön ki olcsóbban. Van ahol lehet módosítani a hálózati topológiát, amivel a terület fogyasztása ( és a hálózati frekvencia) stabilabb lesz.
A névleges 230V tól a szabvány lefele is enged eltérni, nyugodtan lehet az trafótól a legtávolabbi mérőhelyen a megengedett minimum.
A túlfeszültségből eredő károkért a szolgáltatónak nincs kártérítési kötelezettsége már évek óta.
A fogyasztó feladata a megfelelő túlfeszültség védelem kiépítése és üzemben tartása. Ez egyedül a társasházaknak kötelező, a családi házakat jogszabály nem kötelezi, csak MABISZ és szakmai ajánlásokban szerepel.
Milyen ország van beállítva az inverteren? Magyarországon a 10%+ azaz 253V a tartósan megengedett legmagasabb feszültség. Hivatalosan az inverter sem termelhet ez felett.
A túlfeszültség védelemi eszközök gyártóként eltérő 260 -280 V felett lépnek működésbe, ennek megfelelően az elektromos eszközök is már magasabb tűréssel készülnek.
( 25 éves mikrosütő még régi szabvány szerint készült, el is pukkant a tápja.)
Az inverter nyilvánvalóan csak a túlfeszültség védelem határértékén belül üzemelhet.
Értem én amit akarsz mondani , csak a szolgáltatónak mint írtam a legtávolabbi ügyfelet is úgy kell kiszolgálnia , hogy az ne reklamáljon , mert nincs meg az elöírt feszültség . Viszont ha túl magas a feszi a trafóhoz még közelebbi ügyfélnél , mint nálad és tönkremegy valamilyen fogyasztója és kéri a 24 órás monitoringot , akkor a szolgáltató lesz a hunyó és neki kell a kárt lerendezni . Ugye Te sem vállalnád ennek a lehetöségét , ha Te lennél a szolgáltató ?
Bocsi, de nem én nyomtam rá az okét, engedélyeztem az 1 fázis 4,6-ot. Kérhették volna, hogy legyen 3 fázisú inverter inkább, mert műszakilag az a megfelelő, de nem tették.
Azért megnéznélek , ha az általad írt megoldás árát veled fizettetnék meg . Ugyanis nem potméterrel , hanem trafócserével oldanák meg szerintem . Lehet , hogy tévedek , de én így gondolom . Nekik hosszútávon kell gondolkodniuk és figyelembe venni az utolsó vételezö igényeit is .
Nincs más lehetőségem, mint átállítani. Telepítés után HU beállítással kapásból levágta az inverter amikor 2,5 kW fölé ment a termelés, nem tudott a telepítő sem jobb megoldást, mint EU-ra átállítani, az nem oldja le 253V-nál. Én is megreklamáltam, kijöttek, széttárták a kezüket, hogy a 243 induló teljesen jó, mert az utca végén is meg kell lennie a 230-nak (hogy miért nem elég a 220, azt nem tudom, ha csak 10 V-ot lecsavarnának, semmi gond nem lenne). Ha ők így, akkor én meg úgy. A házban nekem is szét van osztva a három fázis, a harmadik, amire az inverter rá van kötve, szinte csak a garázsban használatos, úgyhogy a lakásban nem sok vizet zavar.
Egyébként az inverter mérése is elég érdekes, mert az inverter ír 256 V AC-t, én meg multiméterrel nem bírok 249 V felett mérni közvetlenül mellette sem.
Mihez képest nézed a %-okat? Mert 230-hoz képest a 253 már +10 %. A másik, hogy ok, hogy ki tudod kerülni a (le)szabályozást, viszont az meg szabálytalan. Hiába mondod, hogy de hát a szolgáltató "kezdte". Persze megértelek, én is átállítanám.
Mihez képest ? A berendezések az újabbak 260V-ig . A régiek meg 240V-ig . Szerintem nem egészséges a felsö határon járatni , mert ugye az áramfelvétel is arányosan nöhet . Nagyobb feszi nagyobb áramot tud átvinni a berendezésen .
Értem és a SolarEdge-nél is át lehet paraméterezni ahogy láttam de kérdés meddig egészséges hiszen ilyenkor a házadban lévő dolgaid is kozel 260 V-on vannak. Szóval azért óvatosan. Most például 3,57 Kw és 248 V. A hibanapló szerint ma 5 x volt overvoltage leállás 12:00-12:41 között.
246V? Nálam annyival indul reggel az inverter, 4 kW környékén 256V szokott lenni az AC. Igen, én is a trafóhoz közel lakom, de szerencsére a Froniusomat lehetett úgy konfigolni, hogy ne álljon le 253V-nál. :)
Nem fél-egy éve, hanem már évek óta megy erről a diskurzus, a szabályozást készítő is hol ezt mond, hol azt. Közben meg a minap 6 éves rendszerem már bőven túl van a megtérülése felén...
Nálunk pl. az utca végén is 230 V fölött van a feszültség, szóval nem az általad írt az ok, egyszerűen "fel van tekerve a poti", mintha csak magasabb feszültség férne a szabványba, alacsonyabb nem. De gondot még nem okozott, így nem törtem magam. (Mellettünk egy bolt van, havi 40 e-s villanyszámlával (ha jól emlékszem), szerintem sokat felvesz az én termelésemből.)
Ha nagyon elterjed a napelemes rendszer a lakóövezetekben , akkor sajnos ez lesz az egyik fö probléma . A szolgáltatónak az lenne a jó , ha mindenki igényét kitudná szolgálni . Csak ugye ez nem megoldható , mert évszakok vannak és a napsütésmentes idöszakban , télen is a legtávolabbi fogyasztónak is biztosítani kell a megfelelö energiaszintet az elöírások szerint . Ez csak kompromisszumok árán megoldható . Itt jön majd képbe a NATI valamilyen változata . Maximálisan helyben fogyasztani a megtermelt energiát . Amíg viszont van szaldó , addíg ez nem fog elötérbe kerülni. A Te eseted lesz egyre a gyakoribb ilyen esetben , ha közel laksz a trafóhoz , vagy egyre több szomszéd telepít napelemeket .
Majd sorsolni fogtok , hogy kinek a rendszere melyik órában termeljen a hálózatra :)
Ez egy kertes házas környezet és én vagyok a második telek ahol van egy trafó a villanyoszlopon ( olajradiátor is van mellette ). Délután megnézem, hogy erről kapjuk-e az áramot vagy sem mert régen volt erre egy bánya is és annak külön oszlopai voltak. Nem-e ahhoz tartozik. Ha erről jön az elosztás akkor igen közel vagyok hozzá. Rövid utcák vannak jobbra balra ami az elosztást jelenti a környéken. Magát az ELMŰ vezetékelési elosztását nem ismerem mit hova és honnan kötnek a környéken.
És igen pontosan jól érted mi a problémám. Most néztem a távoli elérésen és 246 V ezen a fázison a feszültség érték, mivel kisütött a nap és a pillanatnyi termelés 4,11 Kw.
Nem lehet olyan gond , hogy a topiktárs a trafóhoz közel lakik ? Mert nála alacsony fogyasztásnál az utcában elöfordulhat , hogy eleve a felsö határon van a trafó megengedett feszültsége . Viszont az utca lehet egy hosszú szakasz , ahol az utolsó fogyasztónak nagy terhelésnél meg az volt a panasza , hogy nincs meg az elöírt feszültség . Az inverter meg fogyasztásilag holtidöben , de veröfényes napsütésben nem tud a hálózatra dolgozni . Ha jól értettem a problémát .
Persze, innentől viszont hitvita jellegű. Van aki szerint jogos eltörölni, mert használjuk a hálózatot. Más szerint nem, mert a termelési felesleget a szomszédok használják el, nincs szállítási, transzformálási veszteség. Az igazság valószínűleg félúton van, tényleg túl kedvező a mostani rendszer, de a teljes rhd kivetése is igazságtalan lenne.
Teljesen igazat adok neked és ez lenne a "normál" menetrend. De nyilván te is tudod, hogy hosszú távon mindíg a felhasználó van szivató ágon. Ok, megoldódik és az ELMŰ alacsonyabbra veszi alapból a feszültség szintet. Egy darabig jó lesz majd jön egy beruházás/fejlesztés stb újra állítják majd pár év múlva kezdődik előlről a kardoskodás. Emiatt szeretném magát a rendszert olyan állapotba hozni hogy ELMŰ probléma "független" legyen amennyire lehet.
A 16 db optimalizáló megvan egy sztringen mert most 20 db van és további bővítést terveztem még 3-4 db-al.
Az az idegesítő, hogy most szeptemberben volt egy olyan napom amikor kb 1 óra kiesésem volt emiatt. Mire újraindul a rendszer az 5 perc ( 300 sec ) visszaszámlálás majd utána feléled stb. Aznap buktam a napi termelésből kb 4 Kw-ot. Mi lesz nyáron ?
3F SE inverterekhez min. 16 db normál optimalizáló/ string van előírva. A szabályozás ugyanúgy működik, mint az 1F esetén, csak magasabb stringfeszültségre konvertálnak az optimalizálók.
Az új 3F inverter és túlfeszültség védelem árának benyelése helyett inkább a szolgáltatónál kezdeményeznék hiteles mérést. Amennyiben jegyzőkönyvezik a hibát, akkor még kell oldaniuk. Abban az esetben, ha a jegyzőkönyv szerint megfelelőek a hálózati paraméterek, akkor a labda a telepítőhöz kerül. A probléma műszaki részét nem Neked a beruházónak kell megoldania. Neked engedélyezett az 1F ra az 5 kW, a többit oldják meg akik ezért kapják a fizetésüket.
A szolgáltatónak akkor is lépnie kell, ha Te ugyan lecseréled 3F úra az invertered, de az utcában néhányan úgy döntenek, hogy pár 2,5 kW os invertert üzemelnek be.
Egy kis okosítást szeretnék kérni 1 fázisú és 3 fázisú inverter működésével kapcsolatban. Mint korábban írtam a hálózati magasabb feszültség miatt csúcsidőben le szokott kapcsolni az 1 fázisú SolarEdge SE5000 inverterem. Mivel a 3 fázisú nem emeli meg annyira a feszültséget a visszatáplálásnál gondolkodtam a cserén SE5K 3 fázisúra. Minden panelen van optimalizáló 14 db P300-as és 6 db P350-es összesen 20 db panel. Paramétereiben az optimalizálók teljesen egyformák.
Na és itt jön az érdekesség mert átnéztem az SE5000 és az SE5K adatlapját.
Az 1 fázisú SE5000 névleges bemeneti DC feszültség 350 V.
A működés alapján azt látom, hogy amint megvan a 350 V DC az inverter bekapcsol és kezdődik a termelés. Üzem közben max 375 V körülire szokott megemelkedni. Ezt idáig értem.
A 3 fázisú inverternél SE5K a névleges bemeneti DC feszültség 750 V. Hasonlóakat feltételezve az 1 fázisú működéséhez ez az inverter 750 V DC feszültségnél fog bekapcsolni ? Ha igen akkor valaki magyarázza el, hogy pl a legkisebb SE3K-nál ( 3 KW ) hogy jön ki a napelemek száma és a 750 V bekapcsolási feszültség ?
EU Solarhoz csak ajánlati szinten volt szerencsém, az előkészítési szakaszban nálam elbuktak. Öcsém most a Pentelével egyeztet, eddig jók a tapasztalatai. A harmadikat nem ismerem
Nálam volt ilyen nemrég. Öt év gondtalan működés után szombat délelőttönként elkezdett lekapcsolni az inverter. Az egyik fázis 200V alá ment ...
Bejelenetettem, kijöttek, persze akkor már jó volt. De, azért egy ideje megoldódott a dolog, bár nálam nem csináltak semmit. Lehet hogy kiszúrtűk, ki, mivel rántja le az egész utcát 35 volttal? Vagy csak megszűnt a terhelés, nem tudom.
Nem mondom, hogy valószínű, csak az elméleti lehetőségen gondolkodtam.
Konkrétan arra gondoltam, hogy az utcában van egy 3F napelem rendszer és olyan nagy a feszültség-különbség, hogy már a működést zavarja. Nyilván nem tudnak ott segíteni, marad az, hogy valamelyik (néhány) 1F házat raknak másik fázisra és erről szerintem nem is kell értesíteni az ügyfelet.
Nem tudom biztosan, nem vagyok szolgaltato, de nem erzem eletszerunek. Az aktualisan panaszos tulajt atrakhatjak, de nem fognak nekiallni masokat atpakolni mert az egyreszt szolgaltataskiesessel jar, masreszt eddig mukodott a rendszer, egy ugyfel panaszkodik, miert piszkaljak a tobbit ?
Nyilvan ha nagyon akarjak megcsinalhatjak, viszont szerintem itt elotte kell(ene) egy levelezesnek tortennie.
Mindenesetre a tobbit nagyobb problemanak erzem mint ezt a fazispakolgatast.
Esetleg éppen egy másik napelem tulaj panasza miatt az utcában 1-2 házat átraknak másik fflázisra, nem tudva, hogy az egyikben a 3 fázis stikában össze van kötve?
(továbbra is feltételezve, hogy 3 db 1 fázisról tud a szolgáltató)
"> a te 3 fázisú gépeiden keresztül feszültség kerülhet a lekapcsolt lakás hálózatára
Dehogy. Csak nullszakadas eseten, normal uzemben nem. "
Vagy ha delta kötésben vannak a tekercsek. De a lényegen nem változtat: durván balesetveszélyes.
"> hogy kint a villanyoszlopon bármikor átrakhat egy egy fázisra kötött lakást egyik fázisról a másikra
Nem igazan. "
Ügyesen levágtad az elejéről amit írtam: "Nem tudom, hogy az elmű szokott-e ilyet csinálni, de elképzelhetőnek tartom, hogy kint a villanyoszlopon bármikor átrakhat egy egy fázisra kötött lakást egyik fázisról a másikra."
Ja a saját mérési fényképeket csak azért csatoltam, hogy lássák nem csak a levegőbe beszélek. Nyilván ha akarják lesz@rják hiszen a multiméterem sem hitelesített. Igazándiból csak arra akartam rávilágítani, hogy mennyire tér el a 230 V-tól. És igen a rendszert az ELMŰ engedélyezte tehát ha hibás működés van akkor foglalkozniuk kell vele, máskülönben lehet akár jogi orvoslást is benyújtani végső esetben de ez egy másik történet és nem egyszerű.
Na majd kíváncsi leszek. Ettől függetlenül várom a kivitelezőtől is a javaslatot a megoldásra, hiszen az ELMŰ-vel nem lehet folyamatosan kardoskodni, egyéni megoldás kell.
Ha esetleg van valakinek tapasztalata, hogy a 3 fázisú inverterek mennyire emelik a fázisonkénti feszültséget 5-6 KW-os inverterek esetében azt megköszönném. Vagy esetleg kivitelezőknek van tapasztalata ugyanolyan körülmények között 1 fázisú és 3 fázisú inverter feszültség emelés adataival az is jó lenne. Szeretném látni, van-e értelme 3 fázisúra cserélni az invertert.
Gondolom, az elmü-t sem érdekli a saját mérés (ami valahol jogos), majd felrakják a saját mérőjüket. A baj, hogy a szabvány elég megengedő.
Ha abba beleférsz, de az inverternek már nem megfelelő, akkor jöhet a következő harc. Szerintem el lehet érni, hogy oldják meg (hiszen jóváhagyták a rendszert - igaz, mást nem tehettek - és nálam ebből az következik, hogy akkor a feltételeket biztosítaniuk kell), de többen írták, hogy mást tapasztaltak.
Igen, hétvégén a mérések alapján írtam egy hibabejelentőt és csatoltam a multiméterrel végzett mérési képeket valamint az inverter hibaüzeneteit dátumokkal. Egyenlőre csak az automata választ kaptam, hogy nyugtázták és hamarosan jelentkeznek.
Szerintem nincs, csak az a gondom, hogy a magasabb alap feszültség miatt hamarabb eléri a 252 V-ot ahol lekapcsol az inverter túlfeszültség miatt.
Hétvégén mértem és kísérleteztem de az a fázis a stabilabb a 3 közül amire eredetileg is rá volt kötve. A másik kettő alapból magasabb feszültségen van 240 és 244 volt között. Ha az ELMŰ levinné az előírt 230 V-ra akkor szerintem nem lenne gond.
Az inverter, ill. a termelés szempontjából van-e érdemi jelentősége, hogy alacsonyabb vagy magasabb feszültség, ha az inverter működési tartományán belül van?
Egy ügyfél (felhasználó) 3 fázisú betápjának több almérős rendszeréről van szó, ahol nehéz lenne egyik lakást áttenni másik fázisra, hiszen a szolgáltató 1 db háromfázisú ügyfelet ismer. :-(
Én ugyan nem értek hozzá, de józan paraszti ésszel szerinte ez tud úgy működni, hogy 3-fázisú főmérő, utána levéve a 3-fázis a műhelynek, ezután a 3 fázis külön-külön almérőkkel 1-fázisként fut a lakásokba. Ezekre a lakásonkénti hálózatokra az almérőknél rá lehet aggatni 3 db 1-fázisú invertert, egymástól függetlenül, és ezek szépen dolgozni is fognak, ha az adott fázis elmegy, le is fognak kapcsolni. Ebben szerintem nincs semmi kivetnivaló. Nyilván a műhely fogyasztása a főmérő és az elmérők összegének különbsége lesz...
"A rendszer több mint 20 éve üzemel probléma nélkül."
Ahogy Barcomp is leírta, a dolog teljesen szabálytalan. Nem csak szerződésszegés, de balesetvédelmi szempontból is aggályos. Például ha egyik lakásban lenyomják a villanyóránál a megszakítót, gondolván, hogy ezzel áramtalanítják a rendszert (a napelemes rendszert szintén), akkor a a másik 2 lakás villanyóráin a te 3 fázisú gépeiden keresztül feszültség kerülhet a lekapcsolt lakás hálózatára. Amiről te tudsz, de adott esetben agyonvághat valakit, aki ennek nincs tudatában.
Nem tudom, hogy az elmű szokott-e ilyet csinálni, de elképzelhetőnek tartom, hogy kint a villanyoszlopon bármikor átrakhat egy egy fázisra kötött lakást egyik fázisról a másikra. Bár kicsi az esélye, de ilyenkor a 3 fázisú géped működésénél szintén előfordulhatnak gondok.
Emellett pedig biztos hogy egyik lakásban sincs (vagy ki van iktatva) érintésvédelmi (fi) relé, ami manapság új rendszereknél már kötelező (tudtommal - csak hallomásból, nem követem a jogszabályokat), mert alapban egy egy fázisú lakásba befolyó áram a nulla vezetőn távozik - nálad meg a gépeken keresztül a másik lakás felé. Szóval nem hinném, hogy annyira biztonságos lenne a dolog.
Valószínű megszegtél jó pár, villanyszerelésre vonatkozó biztonsági szabályt is (földelés pl. hogy van kialakítva az egyes lakásoknál).
Köszönöm mindenkinek a témában megfogalmazott véleményt. A 3 db villanyóra egy szekrényben van. Minden lakásban vannak kismegszakitók, az óraszekrényben is minden lakáshoz elmenő vezetékeken is van kismegszakitó.
A mühelyben is természetesen minden táblán van és minden biztositékokkal ellátva.
Sajnálom, hogy miattam ilyen parázs helyzet alakult ki. A vélemények ütköztetése során.
Fi relé nélkül 10ezer számra vannak Magyarországon lakóházak,tehát ebbe belekötni felesleges!
Mint írta,valami szaki csinálta annó.A kivitelezés minőségéről,megoldásairól nem tudsz semmit,tehát csak feltételezel dolgokat.
Nem írta sehol hogy három vagy egy óraszekrényben vannak-e az órák.Tehát mivel a részletek ismeretlenek,nem lehetsz benne biztos hogy gány az egész.
Illetve neked kellene értelmezni amit olvasol!Nem azt írtam hogy nála hogy van,hanem egy elvi bekötést vázoltam.Eleve úgy írtam hogy "kötöm rá a motort"!
Szerintem mindenki más megértette/meg akarta érteni,hogy az elvi lehetőségre voltam kíváncsi.És erre kaptam is választ, hogy van ahol csinálták is így.
Tehát nem olvastam félre semmit!
Nekem egyébként nincs is 3 fázisom,tehát tényleg csak kiváncsi voltam.
Gondolom a "ha" kotoszot nem olvastad, az is figyelmen kivul maradt hogy nincs FI, illetve azt is hogy miert nem jo ez igy.
"Azt a hirt kaptuk hogy moszkvaban volgakat osztogatnak. - Igen, a hir igaz, de nem moszkvaban hanem szentpetervaron, nem volgakat hanem mercedeszeket es nem osztogatnak hanem fosztogatnak"
Nem az érintésvédelem volt a kérdés.Igazából csak feltételezések voltak,és az esetleges hibák,szabálytalanságok kitárgyalása.De a konkrét kérdésre (és csak arra) válasz nem érkezett.
Az már kiderült,hogy napelem nélkül nem okoz gondot ez a fajta bekötés.
Visszaolvastam es ja, rosszul fogalmaztam, nyilvan nem 1db fazison lesz 400V, hanem a fogyaszto szempontjabol a L-N kozott. Barhonnan nezzuk es semmikepp se jo.
> Földhöz képest melyik három fázisú rendszerben van 400V
Hol irtam ezt ?
a 400V pont ugy lesz ahogy irtad, nulla es fazis kozott, amit irtam csupan annyi hogy ez kiegeti az aramkort illetve legrosszabb esetben atut a femhazra. Az hogy a femhaz le van foldelve es lecsap a kismegszakito a jobbik eset, de az mar jóslás kerdese hogy eppen akkor hol es mekkora ellenallas lesz, fogja-e azt a femhazat valaki, milyen a foldeles minosege, stb. Nyilvan sarkitott eset, de az aramutes altali halalozasok szinte mindig azok.
"3 fázisra kerül egy mérőóra külön-külön,és utána kötöm rá a motort a továbbra is 3 fázisra"
Ezzel nem lenne semmi gond. Létező felállás, néhol még előfordul, hogy 3 mérő van 3 fázisra az óraszekrényben. Amit a kolléga leírt, azt sem lehet szabálytalannak tekinteni, ha a 3 lakás 3 mérője közös óraszekrényben van és az egyedi lakáselosztók előtt vették le a műhely 3 fázisát (külön kismegszakítókkal védve). Ez a megoldás csupán a lakások függetlenített mérését hamisítja meg. :-(
Az már a szolgáltató hibája, hogy a bővítés engedélyezésénél nem követelte meg a mérők összevonását. Utána még lehetnének további almérők.
Fi reléket szét kell osztani pl. külön a 3 F fogyasztóknak ( értelemszerűen 3 F -út), és a többinek nagyfogyasztói körönként és/ vagy helyiségenként ( 1 F út).
Ettől még rendkívüli esemény esetén meg fognak mérni, de a károkat mérsékli.
A túlfeszültség levezetésre, EPH ra fokozottan ügyelni kell.
Földelésnél szerintem 1 szonda nem szonda, a több ebben is mindig jobb.
"Ezt nem mernem igy kijelenteni. 3 fazisnal, nullszakadasnal siman poroghet 400V barmelyik fazison, ami adott esetben atuthet mondjuk a fem gephazra -> eleg nagy gebasz. "
Ugye átgondolod mégegyszer???
Földhöz képest melyik három fázisú rendszerben van 400V?????????????????
Nullaszakadásnál azért lesz L-N közt magasabb feszültség, mert a nulla helyett egy másik fogyasztó másik fázisán keresztül záródhat a kör, és így lehet 230V és 400V közt bármilyen feszültség. De földhöz képest nem létezik más feszültség.
Én sem vagyok villanyszerelő,de ha a házba bejön a 3 fázis,és erről működtetek pl villanymotort,az teljesen normális.
Ha viszont mind a 3 fázisra kerül egy mérőóra külön-külön,és utána kötöm rá a motort a továbbra is 3 fázisra,az miben különbözik?Mármint a működés szempontjából.Hiszen ugyan azok a vezetékek mennek tovább.
Itt most napelemtől függetlenül kérdezem.Tehát a 3 óra megbolondítja a folyamatot?
Nem irom le megegyszer amit GeriSoft mar leirt. Igaza van, erdemes megfogadni.
Nem volt celom a kioktatas, de belekerdeztel egy temakorben amiben - mar bocs - de lathatoan nem sok ismereted van, es varod a megerosito valaszt a forumrol. Ez azert hiba mert megnyugodsz hogy minden franko (lehet hogy az inverterek szempontjabol az) viszont sajnos vagyon- es eletveszelyes amit csinalsz. Ha 20 eve mukodik, ha nem.
Ezt nem mernem igy kijelenteni. 3 fazisnal, nullszakadasnal siman poroghet 400V barmelyik fazison, ami adott esetben atuthet mondjuk a fem gephazra -> eleg nagy gebasz.
>>A rendszer több mint 20 évee üzemel probléma nélkül.
Ez semmit nem jelent, szerencse is lehet
>>Mindenütt vannak védelmi eszközök beépitve, villámvédelemre szolgáló relé szerű kismegszakitó méretű egység, és a 3 fázis egybehozása sem házi barkács megoldás, hanem régebben szakember által szerelt rendszer.
Nem lehetett jó szakember :(
>> Az, hogy fázis kiesésnél, tönkremegy valami a lakásban, az nem kérdés, ha megtörténik fizet a biztositó.
Nem, nem fizet ha kivitelezői hiba, vagy szakszerűtlen kivitelezés.
>>VAn földelő szonda, és FI relék ugyan nincsenek de nem hiszem, hogy gondot okozna 3 db beszereltetése.
>>Lehet a jövö héten meg is csináltatom, közvetlenül az óra után 1-1 db ot.
Qrva nagy gondot fog okozni a 3db egyfázisú fi relé után közösíteni és 3 fázist beindítani.
>>Az pedig , hogy leverne folyamatosan, nem világos számomra, ugyanis bár teljesen távol esik a szakterületemtől a villamosság kérdése, talán annyit még értek, a FI rellé csak akkor vált le ha valami rendellenességet észlel, - Gondolom én. a naiv.
Nem értesz hozzá, ezért.
Ha közösíted, és 3db egyfázisú FI relé van, akkor a 3db L-N viszonylatában felbomlik az L=N áramegyensúly, és le fognak oldani. Ehhez elég az, hogy az egyik nulla vezeték 10m-el hosszabb mint a másik, és milliohmra más az ellenállás, máris a három párhuzamos nullavezetéken nem I1=I2=I3 fog folyni, amik nem egyenlőek a fázisok ellentétes értékével.
A rendszer több mint 20 évee üzemel probléma nélkül.
Az 1 db napelemes rendszer 5 éve épült, a további 2 pár hónapja, a mult héten lett beüzemelve. Minden óra utánni átkötés gondolom saját ügy, az elmü csak az óráig foglalkozik a dolgokkal, legjobb tudomásom szerint.
Mindenütt vannak védelmi eszközök beépitve, villámvédelemre szolgáló relé szerű kismegszakitó méretű egység, és a 3 fázis egybehozása sem házi barkács megoldás, hanem régebben szakember által szerelt rendszer.
Az, hogy fázis kiesésnél, tönkremegy valami a lakásban, az nem kérdés, ha megtörténik fizet a biztositó. Engem csak az érdekelne, amit kérdeztem, miután itt elsősorban napelemes összefüggésben tárgyalodnak a dolgok, sajnos egy sima villanyszerelő nem biztos, hogy megfelelő tanácsot információt tud adni.
De köszönöm a válaszokat, még ha kissé kioktató jellegüek , - akkor is.
VAn földelő szonda, és FI relék ugyan nincsenek de nem hiszem, hogy gondot okozna 3 db beszereltetése.
Lehet a jövö héten meg is csináltatom, közvetlenül az óra után 1-1 db ot.
Az pedig , hogy leverne folyamatosan, nem világos számomra, ugyanis bár teljesen távol esik a szakterületemtől a villamosság kérdése, talán annyit még értek, a FI rellé csak akkor vált le ha valami rendellenességet észlel, - Gondolom én. a naiv.
"A problema hogy ezt kerdezed, ahelyett hogy azt kerdezned hogy faziskieses / nullszakadas eseten az egyik lakasban tonkremehet-e _minden_, esetleg meghalhat-e valaki. Ez lenne a kerdes amire valaszolni kellene. "
nullaszakadásnál meghalni nem fog senki, legfeljebb a bedugott dolgok tönkremennek. Kivéve ha van FI relé minden óra után, mert akkor az leoldana asszimetria esetén.
Sanszos, hogy itt vagy nincs, vagy elé van kötve mert lehet mindenképp lecsattognának.
Ez biztosan nem szabalyos. A kerdes hogy mennyire veszelyes egy ilyen hazibarkacs ganyolas (mar bocs).
> meghibásodhatnak e az inverterek
A problema hogy ezt kerdezed, ahelyett hogy azt kerdezned hogy faziskieses / nullszakadas eseten az egyik lakasban tonkremehet-e _minden_, esetleg meghalhat-e valaki. Ez lenne a kerdes amire valaszolni kellene.
Hany foldeloszonda van ?
> Mindenütt vannak védelmek
Na, ezek amik nem ernek sz@rt se, mert egy fazisra vannak tervezve, te viszont 3 fazist hasznalsz.
A korrekt bekotes az lett volna hogy telekhataron egy darab 3 fazisu ora, onnan direktben lekotve a muhenyed. A lakasokhoz mehet 1-1 fazis amik almerokre vannak kotve ami alapjan el lehet szamolni. Fontos hogy 1db foldeloszonda (bemert, megfelelo ellenallasu) legyen az egesz rendszeren.
A helyedben atneznek a villanyszereles topicba es ott kerdeznem meg ugyanezt, mert tobb a hozzaerto.
Köszönöm az eddigi hozzászolásokat, de eddig még nem lettem okosabb - sajnos.
A saját telkemen van 3 lakás, mindhárom lakásnak külön villanyorája van, mindegyikhez külön fázis jön be az utcárol, Mindegyik lakás tetejére napelemes rendszer lett telepitve, mindegyikre oda visszamérő órát szerelt az elmü.
Én a 3 fázist egy mühelyben összesitettem régebben, ami lehet, hogy nem szabályos, de azt szeretném tudni, ha 3 fázisú gépet használok nappal, amikor a napelemek áramot termelnek, meghibásodhatnak e az inverterek, a gépek használata alatt, miatt?
Mindenütt vannak védelmek, a napelemek is teljesen szabályszerüen vannak felszerelve.
Eddig csak 1 lakás feletti rendszer üzemelt, az elmúlt héten kötötték be a másik két rendszert.
Eddig nem is lehetett gond, hiszen csak 1 fázisra ment a visszatermelés, most azonban már mindhárom fázisra termel a rendszer, - ezért merült fel ez a kérdés számomra - laikusként, - hogy esetleg nem teheti e tönkre az invertereket ha valamelyik gépet használom?
Ize, 3 fazis bejon az utcarol, 1-1 megy minden lakasba ahol van villanyora ? A villanyorak hitelesek (szolgaltato telepitette oket) vagy van 1db 3 fazisu ora es a lakasok orai csak az elszamolasban segitenek ? A 3db villanyora _utan_ egyesitetted a 3 fazist ?
Tisztelt Fórum. Előre is elnézést kérek a bevezetőért, de csak valóban hozzáértők tanácsára, véleményére volnék kiváncsi, miután én teljesen járatlan vagyok asz elektronikában.
Tehát a kérdés:
Családi házamban van 3 kis lakás, mindegyiknek külön villanyorája van és mindegyik külön fázison. A műhelyembe összesitettem a 3 fázist, ami lehet, hogy ebben a formában nem szabványos, van egy két 3 fázisrol müködö gép, amiket viszonylag rendszeresen használok.
Felszereltettem mindhárom tetőre napelemeket és mindegyikhez külön külön egyfázisú invertereket (froniusz). A kérdés, hogy ha a napelemek termelnek és az oda vissza mérő órák befele és kifele is engedik az áramot, nem történhet e meg az, hogy a 3 fázisról müködő gépek bezavarnak és tönkreteszik az invertert?
Ahogy pár napja méregetem illetve a régebbi mérések tapasztalati azt mutatják, hogy az L1 fázis amire az inverter is van kötve nagyon ingadozik. Régebben is sokszor volt 195-200 Volt környékén amíg a szabvány 220 V volt. Gondolom a kivitelező is azért kötötte erre mert akkor amikor mérte akkor ez volt a szokásosan a legalacsonyabb értékű.
Az L2 nagyjából stabil szokott lenni.
L3 meg inkább magasabb mint alacsony.
Majd figyelgetem és ha kell akkor a következő lépés az L2-re kötés lesz.
Nem tudom. Már beszéltem a kivitelezővel mit lehetne tenni.
Figyelni fogom a továbbiakban, hogyan alakulnak a fázis feszültségek amit azután lejelentek az ELMŰ-nek. Szerintem alapból nagyon ingadoznak az értékek és ez is lehet a hiba oka.
A házba 3 fázis van bevezetve de az inverter csak egyfázisú és így csak az egyik fázisra van kötve.
Tgenap este 21:30-kor rámértem a 3 fázisra mert ekkor már az inverter éjszakai üzemben volt. Mind a 3 fázison 240 V-ot mértem.
Ma reggel 6:30-kor az állapot:
L1 = 235 V
L2 = 240 V
L3 = 247 V
És ekkor még csak éppen kezdett világosodni és kb 85 W-on volt az inverter termelése. Az inverterem pont az L1-re van kötve ami általában alacsonyabb szokott lenni.
Nekem most pl. 3,2 kW termelés mellett is elszalad 256-ig, de azért, mert már kora reggel, termelés nélkül is 245-ről indul... 3-fázisú inverternél csak kb. 1,1 kW-ot terhelne rá a fázisra, nyilván nem kellen 256-ig emelni ehhez a feszt, megállnánk 250 V-nál...
258 az sok, csak az áramszolgáltató segíthet, ha akar. De 3-fázisúnál azért durva, hogy ennyire megemelkedik, minden fázisra kellene terhelnie egyenletesen (mert hogy nekem 4,6 van 1 fázison, és megemelkedik 253 fölé, az OK, de 3-fázisúnál nem így lenne) néznék egy AC-t akkor a napelem rátermelése nélkül, amikor ez történik...
Hehe. A Solar.web (nem prémium) ugyebár elvileg csak az utolsó három nap energiamérlegét mutatja.
Viszont ha nem az energiamérleget, hanem az analízist nézzük, Ádám-Éváig visszamenőleg látszik az összes energiatermelési adat és teljesítménygörbe is (fázisonkénti AC áramerősségek és AC feszültségek, DC áram, DC feszültség, látszólagos teljesítmény, meddő teljesítmény, összteljesítmény, szabványos teljesítmény és cosinus fi).
Egy újabb ellenérv a prémium tagsággal szemben.
Persze ha van fogyasztásmérő is a rendszerben, akkor a Prémium tudja a fogyasztási, közvetlen fogyasztási adatokat, a hálózatba termelést és az onnan vételezést, illetve ha van powerwall, akkor az akksiba tárolást és az akksiból vételezést is.
Mellesleg ma rekordot döntött a rendszer. Annak ellenére, hogy egyre rövidebbek a nappalok, a kedvező időjárásnak köszönhetően ma 29,100 kWh-t termelt.
Köszi, akkor figyelem és lementegetem vagy mérem otthon a feszültséget és bejelentem a szolgáltató felé. Csak az a furcs, hogy most visszaesett. Ezt hogyan kezeli a szolgáltató, hogy a napelemes csúcs időszakban csökkenti a feszt ? Ezt pl az ELMŰ nem csak fixen tudja csökkenteni állandó jelleggel ( nyilván a lakossági használat is befolyásolja ).
Már sajnos nem emlékszem miért nem a 3 fázisú inverter került beszerzésre.
Kimennek, mérnek 1 hétig és ha kell csökkentik az utcai feszültséget.
2. Végső soron meglehet emelni a szabványos fölé is betápfeszültséget (saját kockázatra!) Vagy autótrafóval lehet kevesebbet mutatni az inverternek az utcai feszültségből.
+1
A 3 fázisú inverter jobb lett volna, jóval kevésbé emeli meg a feszültséget azonos betáplálásnál.
Napelem bővítésem óta a maximum időszakban 11:00-13:00 között naponta 1-4 alkalommal van AC oldalon túlfeszültség miatti lekapcsolásom. Inverter SolarEdge SE5000 és a hiba 33 Grid Lower Threshold Over-voltage Fault. A hibaleírás alapján az AC feszültség megemelkesett a felső küszöb fölé és értesítsem a szolgáltatót. Bővítésem előtt egyetlen ilyen hibaüzenetem sem volt. A házba 3 fázis jön. Azon kívül, hogy leellenőrzöm a fázisok feszültségét és esetleg átkötöm az alacsonyabb feszültségű fázisra van-e valamilyen más lehetőség ezeket kivédeni ?
Amit észrevettem, hogy a SolarEdge monitorozó felületén ha lekérdezem az inverter adatait akkor az AC értéknél 258 V-ot láttam. Csatoltam képet de mivel már leesett a termelés így a feszültség is elkezdett csökkenni.
Korábban 4,13 Kw-os volt a rendszer és max 3,5 Kw teljesítmény volt a napi maximum. Most 5,96 Kw-lett de a bővítés nem közel sem ideális tájolású és a napi maximum 4400 Watt ami eddig volt. Minden napelem optimalizálóval ellátott.
Sziasztok. Én is napelemet szeretnék háztetőmre telepitetni. Éves fogyasztásom kb 3800 Kwh. Rengeteg cég kinálja magát,mire figyeljek mik a buktatók? Minden tanácsot szivesen fogadok.köszönöm
800 volt a visszatáplálás,a termelés majdnem 2ezer.Úgyhogy a 4 klíma,3 villanybojler,meg az eszterga,gyalu stb.,elég jól megdobta a helyben fogyasztást.
Így már nem annyira rossz a termelés.Azt mondta 35-40között volt előtte a havi villanyszámlájuk.
Rosszul van beállítva a szolgáltató mérőórája! (elcserélték a regisztereket)
Rosszul mér.
(hibás)
Napos időben dél körül ...
A házban MINDEN fogyasztó lekapcsol, csak az inverter maradjon bekapcsolva. A mérőóra 2 regisztere leolvas és felír. Az inverter termelés számlálója is.
Mondjuk 3 órát így megy a rendszer. Ekkor minden termelés a hálózatba kerül, tehát >> a mérő betáplálás számlálója változhat>>nőhet CSAK! Nagyjából annyival mint az inverter termelés számlálója is.
----
Ellenpróba, az inverter leállít párórára és a házban is csak egy nagyobbacska fogyasztó (hősugárzó pl.) menjen egy konnektoros saját fogyasztásmérőn át. Ekkor pedig a mérőn CSAK a fogyasztás regiszter nőhet >> reálisan!!! és a saját konnektorossal kb. azonosan. Mivel nincs napáram termelés és csak az egy ismert teszt fogyasztó van.
Sajnos nem tudok ráközelíteni,de a linken a kertes utca közepén van egy szürke tető kb vízszintesen,amin fekete apró foltok vannak.Azok lennének a panelek,tehát közel déli a tájolás.
Legalább a solar.web-et be kellene izzítania, látni, most is tud-e sokat termelni.
Mivel minden ház (tájolása) más, sokat nem ér az enyémmel, de nálam a 4.95 kWp panelről durván 6 MWh jön le 1 ev alatt. Az a 800 KWh nudli. Vagy nem jó valami, vagy durván árnyékos (vagy dzsuvás). Én biztos megkeresném az okát, mert így semmi értelme sem volt a napelemnek.
Én sem értem mit akart és hogyan.Ez egy 3 lakásos családi ház,külön bejáratokkal,egy mérőhellyel.
Kp megvolt a dologhoz,így besegítésnek szánta.A másik 2.5kWp panelt a későbbiekben akarja feltenni.Láttam az inverteren estefelé mikor arra jártam ilyen 50-200W körüli termelést is,tehát elvileg elindul az inverter kevés termelés mellett is.Meg mondta hogy látott rajta 2400W-ot is kiírva,tehát elvileg tud sokat is termelni.
Én már régebben is mondtam neki hogy valami nem kerek.
Csak kíváncsi voltam hogy szerintetek is hiba van-e a rendszerben!
Akkor nagyon ügyes, főleg, hogy nem figyelte a havi termelést, amiből rögtön az elején észrevehette volna, hogy valami nem százas. Nem lehet, hogy kevés a panel és sokáig be sem indul az inverter, mert nem éri el a szükséges DC-feszt a mező?
Ha a solar.web nincs beüzemelve, akkor az inverter kijelzőjén nézze meg a csúcs termelést. Ha az kevés, akkor egyértelműen hívni kell a kivitelezőt. Ha az rendben van, akkor talán időközben történt valami. A solar.web vagy pl. a pvoutput sokat segítene.
Már persze ha a 800 kwh tényleg a termelés, nem a túltermelés.
Nekem hasonlóan lapos a tetőm kb. déli fekvéssel, 2,75 kWp-s rendszerről, tavaly novembertől számítva idén júliusig 2266 kWh jött le. Ha az augusztust is beleveszem, akkor 2672. Ez 2,5 kWp-s rendszernél szerintem mindenképp 2000 kWh fölött kéne hogy legyen. Szerintem érdemes lenne kihívni a kivitelezőt...
Nyomja a nagyképű, lekezelő szöveget, jópárszor tele baromsággal, ráadásul próbálja összeszedni az itt megjelenő, gyanútlan kérdezőket, hátha ügyfél lesz belőle.
Ugyanis van egy bt-je mindenféle referencia nélkül, amit itt reklámoz ingyen és bérmentve naphosszat. Közben meg lehülyéz, ócsáról mindenkit, amiért már fene tudja hányszor kib@szták innen, nem véletlenül használja már a századik nicknevét.....
Az egyik ismerősömnek tavaly november óta van napelem a tetőn.5kw-os frónius 3 fázisú invertere van,és 2,5kwp panel van rákötve.A tető nagyon lapos méterenként kb 20centit esik (ez kb 10 fok ha jól emlékszem).
Szóval novembertől,idén augusztusig 800kwh volt a termelt áram.Ez borzasztó kevés szerintem.Vagy nem?dél-kelet irányú a tető.
Az eu-s saccoló szerint 1080kWh/év/kWp termelésnek kellene legyen.Nekik meg kb 320kWh/kWp eddig.
Augusztus 14-én szerelték fel az új mérőt. Valamikor augusztus végén regisztráltam a rendszerbe, és pár napja kaptam meg a jogosultságot a belépéshez.
Visszamenőleg láttam az adatokat augusztus 14-ig, de ahogy telnek a napok, már nem látom a legkorábbiakat, úgy veszem észre, hogy 24 napot lehet visszamenni. Nem értem, miért csak annyit.
De akkor lényeg a lényeg, hogy nincs monitorozás. De akkor most már érdekel, másnál sincs? Egyébként naponta legalább 3x levágja az invertert a hálózat 8x38-as hibával, amire az a megoldás a troubleshoot szerint, hogy vegyem fel a szolgáltatóval a kapcsolatot, merthogy hálózati hiba. Na ez megtörtént, kíváncsi vagyok, mit tudnak tenni itt Zuglóban. Gondolom fáziskimaradás vagy túlfesz vagy nem tom mi. Na majd akkor a monitorozásra is rákérdezek, ha hívnak...
Most nem tudok belépni az EON távleolvasási portálra Runtime error miatt, de korábban beállítottam a napi exportot és kapom is emailben pdf-ben és Excelben. Sajnos mindig csak egy sor 0 az adatsor, mert a modemhibás távleolvasható mérővel azonos típusfeliratú mérő az EON szerint nem távleolvasható.
A mérő felszerelése után mennyi idővel jelentek meg nálad az adatok?
Erről van szó egyébképnt, rámegyek az ELMŰnél az okosmérő fülre és azt írja, nincs jogosultságom. Ezt mondta is az ügyintéző, hogy nem lesz. Az adataim megjelennek persze, csak kiszedtem a képből.
Akkor máshogy fogalmazok: az ELMŰnél elmondásuk alapján nem tudod monitorozni az ő honlapjukon az áramtermelésedet, se ki, se be. Ezek szerint mindegy az inverter típusa. Nekem az ügyintéző azt mondta, SolarEdge esetén nem lehet. Én nem értek hozzá, de eze szerint akkor ő se, ami nagyobb baj. De mondjuk amonitoring tényleg nem megy,pedig ugye az az érdekes, nem az inverter típusának megfelelő saját honlap, hisz az ELMŰnélmegjelenő adatok alapján kell fizetni.
Nem tudom, ezért kérdezem. Ha közös a bemenet,hogyan kell a DC védelmet alkalmazni. Mindkét stringre egy-egy túlfeszültség védőt, vagy elég az egyikre, mert a bemenet úgy is közös?
A két bemenet a panelen párhuzamosítva van, egy bemenet az, csak két csatlakozó van rajta... Az optimalizálók állítják ke a munkapontot, több stringnél a logikai elrendezésben meg lehet adni , melyik optimalizáló hova tartozik.
Amíg nincs elérve/túllépve a maximális darabszám, nem érdemes ketté szedni, mert később fog csak elindulni.
Van egy ipse a környéken, rakatott fel 2x10 panelt k-ny-i ellentétes tájolással, két stringbe kötötték neki, aztán jött hozzánk panaszkodni, hogy nem azt hozza, amit kellene.
Nem igazan ertem mi a korrelacio, az ELMU csak az orat latja, hogy SE vagy Fronius vagy (kinai) termeli be, az teljesen mindegy. Amit mondasz az alapjan kb az is igaz lehet hogy ELMU-nel nem lehet szamolni az SE termeleset a halozatba.
Jópár napja jeleztem az E.On felé a távleolvasási portálon regisztrációs igényemet, ma jóváhagyták.
Így meg tudom nézni a villanyórám távleolvasási adatait 15 percenként.
Mindenféle adat, statisztika, stb. exportálható Excel táblába is.
Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy be lehet-e állítani, hogy naponként összesítsen (nincs szükségem a 15 percenkénti adatra), és azt tegye egy táblázatba.
Csak azért van, hogy szükség esetén 2x15 Amperrel tolhassa a két sztring.
Mindkettőre külön igaz
- a minimum 8(6) és maximum 25 opti - a max 5250 Watt sztring
- de a kető együtt is csak max 6750 Watt lehet egyidőben
Akkor muzsikál jól a két sztring, ha kevés/nincs árnyék a paneleken >> dől a power :-)
Számottevő mennyiségű árnyékos/gyengénmenő panelt tartalmazó sztring esetén a lehető leghosszabb egy sztring a nyerőbb, ha megoldható.
A lényeg, hogy a sztringen MINDIG!!! meglegyen a minimum 8(6) darab MŰKÖDNI KÉPES!!! opti+napelem.
és
Akkor tud működni egy opti+panel, ha az opti által ráterhelten is marad legalább 8 Volt a napelemen. Ehhez úgy 3 Watt körüli "besugárzás" kellhet a panelen... saccra.
Ha ténylegesen csak 5250 W ameddig el lehet menni akkor addig maxolom ki csak tudjam mennyi az annyi. Egyenlőre +2 panelnek van előkészítve a helye mert a bővítés alkalmával 6 db-ot rendeltem meg de 8 db-ra kértem a tartó konzolok és sínek felrakását. A másik két panel csak mint elmélet szerepel ha lehet akkor mehet fel. Ha csak 1 mehet akkor egy fog felmenni.
Mint korábban írtam 4100 W volt a pillanatnyi termelés amikor be lett kapcsolva délben ( maximum időszakban ). Ha ehhez hozzáadom a 2 db 305-310 W-os panelt melyek az ellentétes tájolás miatt kb 340 W-ot tudnak együtt akkor bőven az 5250 W alatt maradok --> 4430 W de legyen 4600 W. A 4600 W is csak 88%-a az 5250 W-nak.
Amit írtál pontosan ezen rágódtam én is. Főleg az utolsó mondatod a lényeges mert ez itt a lényeg, hogy ameddig lehet maxoljam ki az egy sztringet a gyakorlati adatok függvényében és pl mint a mai felhős nap a rendszer termelt ha nem is sokat de pont most van 9KW-nál a napi termelés és 618 W a pillanatnyi délután 17:00-kor.
Ha szétbontom két sztringre akkor a hatásfok romlik. Az inverter 2 DC bemenetét én úgy értelmezem, hogy külön külön kell meglenni a 350V-nak és akkor indul az amelyik elérte. Sajnos nem találtam sehol erre vonatkozó infókat, hogy pontosan mi történik a 2 DC bemenettel ha mind a kettőre van sztring kötve. Lehet, hogy rosszul gondolom ezért lenne jó egy hozzáértő válasza, hogy mi történik olyankor ha a 2 DC bemeneten pl 200-300 V között van a feszültség ? Természetesen külön-külön.
A 5960Wp el soha nem menne a string a megengedett 5250W fölé?
Jelenleg 14 x295 +6 x305 van rárakva, és további 2 +2 bővítést is szeretne a topictárs. Két stringre bontva nem probléma.
Köszi a választ. Értem amit írsz és jó lenne ha a "normál" előírás alapján is tudná a maximumot hozni, de nem látom hogyan lehetne megoldani, hogy a bővítés valóban az legyen és ne a korábbi rendszer butítása majd panelek hozzáadása után nem a megfelelő % lesz a bővítés amit elvárnék.
A két DC bemenettel kapcsolatos kérdésemre van-e tapasztalatod ?
Jó lesz az egy sztringen is ilyen sok optival/panellel...
5250 Watt 15 Amper és 60 Volt illetve 350 Volt a kulcsszámok
Az egyetlen alsóhatár feltétel, hogy: LEGALÁBB 6 optimalizáló tudjon működni!
Mivel 6x60=360 Volt és ez már több a 350 Voltnál amit elvár az SE...
(a minimum 8 az már biztonsági tartalék az árnyék miatt kiesők/gyengéntermelők miatt)
Vagyis: AMÍG!!! legalább 6 opti tud működni a sokból addig menni fog rendszer.
Tökmindegy, hogy azok esetleg elléntétes oldalon vannak-e....
A felsőhatár feltétel elvben a névleges 15x350=5250 Watt az SE5000 esetén.
De mivel a DC max 500 Volt ... így elvben akár 15x500=7500 Wattal is elbánhatna.
Más kérdés, hogy az adatlap e helyett csak 6750 Wattot enged meg (nyilván áramköri okokból). Amihez 6750/15=450 Volt tartozik és ez hogy-hogynem éppen a 450/60=7,8 >> 8 optimalizáló ezekből.
----
Avagy, mivel MINDIG minden valós üzemállapotan az alsó és a felső határ közé esik ... teljesen jól fog működni egy sztringen is a kérdezett esetben. Jól mondta neki a telepítő.
Mert a sztringjéről elmondottak alapján, ha jól értem az egy sztringgel is mindig
- lesz minimum 6 működő optija, sőt több is >> elindul
- sosem megy a teljesítmény korlát fölé >> nem áll le
Sőt borus időben és hajbalban/este az egy sztringgel alighanem jobban is megy mint kettővel menne.
Elég szomorú, hogy nem kaptál választ azoktól, akik ebből élnek, pedig nem bonyolult.
Az ellentétes tájolás egy stringre lerontja a teljesítményt, erre a tervező program is figyelmeztet.
Az SE rendszernél nem úgy van a stringfeszültség, mint a hagyományos invertereknél, hanem fix ( egy szűk határon belül). A normál ( (P300- 370) optimalizálóknál 8 db, az emelt feszültségűeknél (P404,405) 6db tól már megfelelő szintre transzformálja a sztring feszültséget.
Én 5 v. 6 D -DK -i panelt a Ny-i panelekkel tennék külön sztringre, A keletiek pedig mehetnének a maradék 9 v. 8 panel stringjégre. Így mindegyik string feszültsége rendben lesz, nem okoz számottevő teljesítmény csökkenést a közel ellentétes tájolás.
Köszi a választ. Amit írtál én is olvastam valamelyik SolarEdge leírásban de ezt én a legideálisabb tájolásnak gondolom.
Az, hogy az SE szereti vagy sem az ellenkező tájolást úgy gondolom, hogy az optimalizálók használata kompenzálja. Azért választottam, hogy minden panel kapjon optimalizálót, hogy ha nem éri "telibe" a nap akkor árnyékba kerül és ezt a helyzetet kezelje le. Sajnos a tető tájolása és kialalkítása olyan, hogy reggel a D-DK oldalon lévő panelek nem egyszerre kapják a napot hanem szépen sorba és kb 8:30-9:00 körül lesz mire mindegyik direktben napsütésben lesz. Délután jobb a helyzet, nagyjából egyszerre tűnik el a nap. Ráadásul ahogy jön az ősz majd a tél is a szomszéd ház is kezd árnyékolni reggelente.
A helyzet az, hogy az eredeti 14 db-os D-DK elemekhez ragaszkodom és nem engedtem megbontani a kört. Több mint 2 éve megy és tudom melyik panel és így ez az összeállítás mit tud akár napos akár felhős időben. Eddigi éves hozam 4800-5200 Kw között van attól függően, hogy naptári vagy éves leolvasáshoz viszonyítom.
Eredetileg mondtam a kivitelezőnek, hogy a bővítést a másik sztringre tegye. Majd Ő javasolta, hogy mehet egy sztringre nem kell kettő.
Majd jött a számolgatás a programmal és az azt hozta ki amit te is írtál. Ezt én is megkaptam valamelyik leírásból de ott nincs feltűntetve a tájolással kapcsolatos eltérések kompenzációja. Ezért szerintem ez a számolás ami a 5250 W-ot hozza jó lehet az optimalizálók használata miatt de a mennyiséget illetőleg csak az ideális tájoláshoz adja meg a jó eredményt.
Azért gondolom mert amikor a kivitelező beírta a SolarEdge programba a valós adatokat akkor engedélyezte 17 panelnál több egy sztringre történő kiépítését. Vagyis Ő eredetileg D-i oldallal és 30 fokos tetővel számolt. E helyett 14 db D-DK, 3 db ÉK-K és 3 db DNY-D pozicióban van a tető pedig kb 45 fokos ( az előző hozzászólásomban direkt írtam K és NY-i tájolást mert nem akartam bonyolítani ).
Ezek miatt még a 20 db panellel a mostani felállásban sem lesz meg a maximum 5250 W a gyakorlati tapasztalat alapján. Csúcs termelésnél épphogy 4000 fölé fog menni.
Felmerült az is amit írtál, hogy megbontva a 14 db-os kört, legyen 2 kör de ezzel a panelszámmal meg elbukom a mostani bekapcsolási időt, hiszen ha kiveszek a D-i körből paneleket akkor az a sztring később éri el a termeléshez szükséges 350 V-ot.
Az inverter 2 db DC bemenetének működésére nem találtam konkrét példát vagy működéshez köthető leírást. Gondolok itt arra, hogy ha 1 sztringen van 20 panel mint most akkor korábban eléri a rendszer a szükséges 350V indítási feszültséget és beindul a termelés még reggeli felhős stb időben is. Ha pl ezt megbontom 2 sztringre és mondjuk az egyik sztringen 200 V míg a másik sztringen 280 V a DC feszültség akkor mi történik ?
1, összeadódik és elindul a termelés --> ekkor semmi gond szedjük szét két sztringre
2, semmi sem történik mert egyik sztring sem érte el a termelés indításához a küszöböt. Így két sztringre szedéssel a termelésem sokkal gazdaságtalanabb lesz éves szinten.
Kérdésem, hogy melyik a helyes az 1-es vagy 2-es pont ?
Sajnos erre a kivitelezőtől sem kaptam megnyugtató választ.
További megkötés az optimalizálók részéről, hogy 1 stringre 5250 W, HD inverter esetén 5700 W maximális teljesítmény rakható.
14x295= 4130 , azaz az 5 KVA es inverternél a pontos típustól függően még 1120 W, vagy ( HD nál) 1570W, ami 305W os panelből 3 vagy HD inverternél 5 db bővítést enged a stringen! Azaz a 6 db már garancia vesztéssel jár!
DC oldali teljesítményre gondolhatott, ott az SE5000 nél 6750 W és/ vagy 19,5 A, az SE5000H nál pedig 7750 W és/ vagy 13,5 A a megengedett maximum.
Az ellentétes tájolású paneleket az SE sem szereti, jobb lenne 2 külön stringre bontani a keleti és a nyugati paneleket, a többit meg szétosztani közöttük.
SolarEdge hozzáértők segítségére lenne szükségem. Lehet, hogy egy kicsit hosszú leszek ezért elnézést.
Telepítve volt egy 14 db Aleo Solar 295 W-os napelem rendszer 14 db SolarEdge P300-as optimalizálóval. Ezek a panelek D-DK tájolásúak és kb 45 fokos tetőn vannak. Az optimalizálókra azért van szükség mert tagolt a tető és nem egyszerre kapják a napsugárzást. Ezt a rendszert bővítettem tegnap előtt 6 db Aleo Solar 305 W-os napelemmel és SolarEdge P350-es optimalizálóval amiből 3 db K és 3 db NY-i tájolású. Az inverter SolarEdge SE5000 egyfázisú.
A probléma már itt kezdődött, hogy a kivitelező a SolarEdge tervező programba bevitte az adatokat és a program 17,8 napelemet hozott ki egy sztringre vagyis 17 db-ot. Ilyen-olyan állítgatás után végül a program is engedélyezte a 20 db panelt.
A szerelés utáni bekapcsolás délben volt így rögtön lehetett látni milyen max körüli hozam várható mert szép napos idő volt akkor. Az inverteren 4100 W teljesítmény jött le.
A plusz 6 db panel úgy lett kialakítva, hogy még 1-1 db-nak a tartója és a sínek fel lettek szerelve vagyis Keletre 4 és Nyugatra is 4 db lenne ami a komplett rendszer esetén 22 db panel + optimalizáló. Ezen kívül még lenne 2 db panelnek hely a D-DK oldalon is ahogy elnéztem. Így már 24 panel lenne.
Átnéztem a SolarEdge adatlapjait és az alábbira jutottam:
- Az SE5000 inverter összesen 25 db optimalizálót tud kezelni. Tehát ez pipa.
- A P300 és P350-es optimalizálók is kimeneti max 60 Volt és kimeneti max 15 Amperre képesek
A SolarEdge tervező segédletben a képen látható formula van a számoláshoz.
A gyakorlat viszont az, hogy a nem optimális elhelyezkedés miatt illetve, hogy a Keleti és Nyugati panelek soha sem fognak egyszerre ugyanannyi maximális teljesítményt leadni, emiatt több panelt is lehetne feltenni.
Számolásom szerint ( lehet, hogy van benne hiba de ezért kérem a hozzáértőket ) a jelenlegi 20 paneles rendszer a legjobb körülmények mellett 4300-4400 W-ra képes. Ehhez hozzáteszem a + 1-1 panelt ( 305-310 W ) a Keleti és Nyugati oldalra akkor + 300-340 W érhető el a kettővel. Ez eddig 4740 Watt. Ehhez hozzáadom a 2 db D-DK szintén 305-310 W-os panelt melyek mondjuk maximumon nyomják akkor az +620 Watt. Így már összesen 5360 Watt-nál járunk, de legyen 5500 Watt.
Az inverter DC feszültsége 350 Volt körüli, de számoljunk két értékkel mert láttam, hogy van amikor felviszi 360-370 Voltra.
1, 5500 Watt / 370 Volt = 14,86 A
2, 5500 Watt / 350 Volt = 15,7 A
3, A valóság szerint inkább ez lesz jellemző 5200 Watt / 350 Volt = 14,85 A vagy 5300 Watt / 350 V = 15,1 A
Mivel többször is felfelé kerekítettem így a 15 A max érték környékén lenne az áramerősség amikor a rendszer a maximum közelében termel.
Mi történik ha az áramerősség feljebb „szeretne” menni mint 15 A ?
Ilyenkor emelkedni fogy a feszültség, hogy az áramerősséget szinten tartsa ? Arra gondolok mint a szigetüzemnél amikor az akkumlátor már 14,4 Volton van olyankor megemeli a panel feszültséget és nem tölt annyira ( ezt látom a szigetüzemű panelomnál ).
Van-e valamilyen védelem az ilyen esetekre ? ( gondolom lennie kell de erősítsetek meg ).
Lényegében van-e esély, hogy tervezett 24 panelt rátegyem ? Az sem baj ha a csúcs termeléseknél „levágja” a felső határnál mert ez az évnek max az 1-3%-a lenne, illetve ahogy öregszenek a panelek csökken a termelés is és így az áramerősség.
A kedves bárkomp, nekem nincs szükségem arra, amit neked használnod kell :)
Nem vagy nyilvános beszámolóköteles, értem.
Akkor nyilvánosan volt 3 munkád 2017-ben. Nyilván ez annyira jól sikerült év volt. 2018-ban is elérted ezt? :)
Szerintem nem.
Igazad van, nem vagyok hatóság, hála Istennek ügyfeled sem. Csak egy fórumozó, aki nem szereti, ha hazudozva vádaskodsz, (továbbra sem adtál választ arra, amivel vádoltál, helyette személyeskedsz, ami továbbra sem tesz jót az idegállapotodnak láthatóan) és úgy ekézel más vállalkozókat, hogy nem látható mit is ténykedsz valójában.
Ha valakinek nincs takargatnivalója cégként, ha valaki büszke az elért eredményeire, azt megosztja a világgal. Nyilván ha nem teszi, annak lehetnek olyan okai is, hogy van mit szégyellnie :)
Na legyen mosolygós szép napod, ne felejtsd el, hogy állj meg ott, ahol a mindenképpen szoktál: az agyturkásznál és a kurvánál.
Nem hajt engem komi semmi. Te szálltál belém, nem egyszer, akkor viseld a kritikát. De azt nem bírod elviselni, ez látszik a fórumon, nekem végül mindegy.
Szóval mikor találkozunk a bíróságon? Tudod, mondtam, hogy keress ügyvédet és tedd meg a jogi lépéseket ellenem :)
Ja, ez is csak hantagyár terméke, ahogy az is, amivel vádoltál, és nem tudtál választ adni még arra sem, hogy mi alapján állítottad azt. Hát kb. ennyit érsz.
Tudod, akire meg tartozik, hogy hogyan működsz, azok meg baromi mélyre tudnak ám érdeklődni :)
Jaj, dehogy is, nem foglak én jelentgetni nyugi, nem érsz te annyit és egyébként se vagyok én olyan, mint ....
Jó lenne komi ha leakadnál végre erről a stílusról, mert a fórum nem erről szól. Adj tanácsokat, igazakat, nyomasd cégnevet tartalmazó hozzászólásaid és nyilvános árajánlataid, aminél vannak rosszabbak és jobbak is.
De fejezd be mások ekézését és ezt a stílust. Lehet akkor megdupláznád a 2017-es eredményt.
2017-es év, tényleg, nem kellene már a 2018-nak is elérhetőnek lenni?)
Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek. Álmodni képes.
(Shakespeare: Hamlet)
Baszki okoska.... NEM VOLTAM nyilvános beszámoló köteles 2018-ban.
Ahogy 2008 és 2016 között sem voltam az.
Sőt, képzeld 2019-ben sem leszek az :-)
De a tyúkeszedel ezt sem tudod, hogy van ilyen is, csak dumálsz összevissza... és okokodsz, rágalmazol. Pont mint ahogy azt az okoskodó ámde buta-tudatlan emberek szokták.
Az hogy milyen módon működöm pedig végkép nemtarozi másra CSAK!!!! - rám - az állami/önkormányzati szervekre - és esetleg az ügyfelemre, ha érdekli....
Te nem vagy az ügyfelem! és hatóság sem vagy.
------
Téged nyilvánvalóan a rosszindulat és a kötözködés hajt csak napok-hetek óta.
Ezt már a vak is látja.
Ami nem jó jel... keress egy agyturkászt vagy legalább egy jó kurvát és nyugodj le végre.
Látod kedves, megint személyeskedsz. Tény adatokat közöltem. Bárki számára hozzáférhető és még fizetni sem kell érte.
Az utolsó, nyilvános beszámoló (2017-es év, tényleg, nem kellene már a 2018-nak is elérhetőnek lenni?) szerint a nettó árbevétele, annak a cégnek, amit te itten annyira nyomatsz, 4100e HUF nettó. Egy rendszer manapság 1,5 körül indul, két éve lehet több volt. El kell osztani és kijön, hogy a bétéd kb. mennyit telepített 2017-ben. (2-4db, ami lúfasz). Ha ennél többet, akkor több cégednek kellene lennie. Miért?
Ha jogsértő ez, javaslom fordulj ügyvédhez.
Nem válaszoltál komi, ne terelj! Válaszolj a kérdésre!
Az, hogy Te minek tartasz, az semmit nem jelent számomra. Ez is téged minősít. Tényeket írok le.
Azt érzem, hogy baromi könnyen elvesztett az eszed és folyamatosan személyeskedsz itt. Nem kellene.
Próbálj meg inkább szakmai dolgokkal foglalkozni. Adj tanácsot olyanoknak, akik igénylik.
Felénk sok dakota él. Ők szeretik közmondásokba csomagolni a véleményüket de most sommás véleményt fogalmaznak meg: néhányan összekeverik a napelem optimalizálókat az adó optimalizálóval, mely végső soron egyfajta csalás. Milyen érdekes igaz?
Egy olyan ember, aki vagdalkozik, hadonászik, sérteget.
Ezt jól kitaláltad a magad "eszétől": "Aztán abból kiindulva oktatsz, javasolsz és okoskodsz bele mások dolgába, mellesleg kértelenül."
Ez egy fórum, ahol mindenki leírhatja a véleményét, tapasztalatát. Még te is. Sőt még egy mondatban 100x leírva a bétéd nevét. Mondjuk tényleg érdekes, hogy mennyi munkád lehetett, ha az utolsó nyilvános beszámoló szerint nettó 4 milla bevételed volt. Az mennyi? 2-3 rendszer/év? Vagy sok céged van és adóelkerülést végzel? Csak kérdem.
Akkor látsz ott elérhetőséget a honlapján és mint szakmabéli, tegyél észrevételt nála.
Nálad ilyen biztos nincs, mert ott semmi nincs :)
A lényeg, hogy ugyanazon teljesítményt, minőséget 200k-val olcsóbban ad, egy pici rendszer esetén.
Szerintem próbálj meg arra koncentrálni, hogy nem a konkurenciát próbálod ekézni. Ezt sokan nem voltak hajlandóak, mikor rákérdeztem egy-egy olyan panelre, ami nekik nem volt. Volt aki fikázta, de a normális többség egyszerűen azt mondta, hogy nem tudja, neki nincs olyannal tapasztalata. Ez korrekt.
Próbálj meg korrekt lenni. Ha kritikát fogalmaznak meg veled szemben, akkor számolj el 1000000-ig és jusson eszedbe: a vevőből élek, a vevőnek mindig igaza van!
Duma, hablaty. Ne gondold, hogy csak Te tudod használni a calculátort. Ne nézz már hülyének másokat.
Az új rendszer meg új rendszer mindenkinek.
Egyébként meg olvass és értelmezz: oda vagyon írva, hogy mi alapján kalkulált, ezt te is megteheted, ha van SE terveződ. Azon számok alapján, amit leírt mellé.