Polikarbonát mostanánban igen népszerű. állja a telet, megszűri az UVt, van aki télikertet is be tud rendezni alatta. Ugyanakkor felmerülnek az üvegházhatásra jellemző problémák is, nyáron nagyon meleg lehet alatta.
Szép az egész. Milyen festéket hsználtál a fára? Ezek a téglák nem régiségek ugye? Csak fél füllel hallottam, hogy manapság egyre nagyobb divat ilyet használni natúrban és egyre többen gyártják.
koszi, anyag van benne 150€ ert, de nem banom szep vaskos az egesz.
nem , nem kell minden szarufara kulon alusin, de nekem nem volt kedvem ramaszni a keszulo tetore igy minden egyes szarufan van a kovetkezo lexan toldasa igy muszaj volt mindenhova sint tenni. De termeszetesen ahogy csinaltad ugy is megfelelo es olcsobb is.
Közben én is elmondom, hogy az enyém mennyibe került. Tehát egy 6 m2 -es terraszfedés a következő volt :
acélszerkezet zárt szelvényből, anyag 25 eft, munkadíj 45 eft. Ezt egy mester készítette a segédjével, műhelymuka 1,5 nap, helyszini szerelés, beemelés, heggesztés, alapmázolás 1 nap. Nekem kiegészítőmunkaként ement kb. 6 munkanapom ( 12 alkalommal fél - fél munkanap ). Beépítettem még 20 kg acélt az eredeti 80 kg-hoz.
A fedés és az oldal szoknya PVC trapézból készült 25 eft + különféle rögzítőkre még kb. 4 eft. A felhasznált kiegészítő acél anyag, a csatorna és a festék korábbi maradék anyag, de ennek értéke kb. 10- 12 eft lenne.
Hátra van még a korlátra műa. lemez szerelés, az anyag megvan /12 eft /, a munkára szánok kb. 3 napot.
Tehát a terraszfedés kijött úgy 130 eft -ból. Maga a terrasz megvan már vagy 25 éve.
Újra kéne burkolni, az lenne mesterrel vagy 100eft, de lehet magam burkolom.
Szép munka, van benne anyag. Hú, a telet ne is mondd, kíváncsi leszek az enyémre...remélem bírni fogja. Igazából minden szarufa fölé kellett volna alu sín? Én csak az ajánlás alapján a gumis, nagy alátéttel lehúztam és kész...
Ez a dísztégla nappal nem is látszott.. :) Az esti kontrasztosabb képnél már jó! De azért ott a beugrón kívül tényleg lesz még mit pucolni, nem? :)
A lefedett terület kb. 20 m2, de a terasz a beugró résszel kicsit nagyobb. A szeletek 22 m2-nyi felületűek de 32.5 m2-t kellett vennem. A különbözetből majd lesz valami.
20-25 munkanapom ment rá. Csak ezért érte meg kinlódni vele, mert igy csak magamat szidhatom.
Nálam a lemez 103k volt a teljes kb. 380k-s anyagköltségből. A kiegészitők még annyi, a többi meg a vas és fa szerkezet, egyebek. És nem tudom, hol tudtam volna fogni még rajta.
Úgy érted a két lemez között, a lefogatás alatt? Úgy van, hogy neki vannak eresztve a fektető gumi középső barázdájának (csatornájának), elvileg. A gyakorlatban azért van némi girbe-gurbaság és igy van hézag, de az nem olyan egyenletes. Az emlitett csatorna kb. 10 mm széles, tehát a lemezek szélei minimum ilyen távol vannak egymástól. Szerintem azt a dilatációt, ami ilyen lemezméretnél fellép, a fektető és a lefogató gumi képes adaptálni. Egyelőre semmilyen deformációt nem látok és nem hallatszik pattogás sem.
Nem tudom mennyire van bevált módszer a lemezek élfóliázására. Nekem elég sokat kellett csinálni ezért gyorsan újitottam egy élbehajtó szerszámot. Csak az első néhány cm-t kellett felrakni kézzel majd ezzel a szánnal gyorsan és egyenletesen lehetett felvinni a többit. A belső élekre raktam ilyen szöszös ragasztó szalagot, ami jobban rásimitotta a fóliát. A védőfólia szépen levált az élzáró szalagról. A fűrészpor kifújására is jól használható a porpisztollyal való egyenkénti célzás helyett. Különösen az én X struktúrámnál jól koncentrálta a levegőt. A kis lukba kell dugni hátulról ( ;-)) a pisztoly csőrét és végighúzni párszor a lemez élén.
Köszi. Örülök, hogy tetszik. Sketchup-val lett rajzolva.
A legmacerásabb része a trapéz szeletek illesztése volt; hogy a lehető legkisebb legyen a veszteség. Plusz megpróbáltam lemérni a felrakott szarufák girbe-gurbaságát és ahhoz alakitani a lemezeket, de aztán rájöttem, hogy ez tök fölösleges, mert a lemezek képesek kiegyengetni és megtartani azokat a 2-4 cm-es oldalirányú belógásokat.
Volt már egyébként tűző napsütés, de persze csak ilyen vénasszonyok nyara féle, és nem volt érezhető, hogy megállt volna alatt a levegő. De valóban, majd nyáron kiderül.
Ha valami árnyékolót feszítesz ki alatta, már az is sokat jelent. Felül még jobb, én nádszövettel szoktam leteríteni, de nekem könnyű, mert téglalap alakú a polikarbonát lap.
Szerencsére csak délelőtt süt oda a nap. Másrészt hagytam ki egy ivet felül, de lehet hogy nem nagyon fog ott forogni a levegő, mert a ház eresze eléggé közel van hozzá.
Jócskán a fórumon szerzett inspirációk és ötletek alapján elkészült a kúpsüveg alakú terasztetőnk.
Tervrajz (jó sokat agyaltam rajta):
Megvalósult állapot:
És a hangulat belülről (még nem volt fenn az eresz):
A rézsűs kertet még rendbe kell rakni, valszeg gyeptégla megy rá.
A project anyagköltsége kb. 385k lett úgy, hogy a sóder is bele van számolva az oszlopok alapjához. Ráment kb. 20-25 munkanapom. Ha nem egyedül csinálom, akkor valszeg kicsit kevesebb munkanap elég lett volna.