Keresés

Részletes keresés

VBné Creative Commons License 2020.12.11 0 0 17290

Itt még nem jártam,de szeretném kikérni a vélemenyeteket.

A szomszéd szerelt kéményt rakna fel a fatüzelésű kandallóhoz.

az ő tűzfala 4 m-re van a miénktől,és a kémény nem érne fel a gerincig,sőt közel sem.kb a tető nyeregtető,és a mi

oldalunkon lenne a kémény,ami kb 2.5 m,és a gerinc kb a kémény végétől még 4 m.

A félelmem az,hogy hozzánk jönne az összes égéstermék.A szerelők ma megjelentek,semmi engedély,semmi szemle

nélkül.Nem engedtük szerelni a kéményt.Kértük hozzanak hivatalos engedélyt,és velünk sem lett megbeszélve semmi

bár lehet,hogy ha van engedély az más.Szerintetek helyesen jártunk el?Nem találok semmi ehhez tartozó útmutatót a

neten.Mostmár azért meg lesz a harag,de ez van.

Köszi ha válaszoltok.

ddsteel Creative Commons License 2020.12.09 0 0 17289

Persze, ezt tudom. A lakás nagyon jó helyen van, az Örs és a Pillangó között. Nem meggazdagodni szeretnék, csak amíg a gyerek felnő, legyen valahogy kiadva... Meglátjuk. Addig is, ha van valakinek kémnybélelős csapata, aki "olcsón" dolgozik, szívesen veszem a kontaktot. Csak hogy megrudjam, mennyiért bélelnek kéményt.

Előzmény: Ofenbau (17288)
Ofenbau Creative Commons License 2020.12.09 0 0 17288

34 nm -n éppen elmegy a villanyfűtés.

Kérdés, hogy a leendő bérlők mennyire díjazzak.

Anno nekem volt egy villanytűzhelyem. Amikor jöttek a bérlő jelöltek mindegyik fanyalgot amikor meglátta a villanytűzhelyt.

Előzmény: ddsteel (17287)
ddsteel Creative Commons License 2020.12.08 0 0 17287

Köszi a választ. Alternatívának a Nobo panelt gondoltuk. Tudom, hogy a vilany nagyon gazdaságtalan és ez ráadásul 1:1-es fűtés, nem klíma, de középen van a lakás (alul, felül, jobbra, balra lakás van), tehát teljesen körbe van fűtve, új műanyag ajtó és ablak és az egész 34 nm. Cirkót biztos nem rakatok be, mert ahhoz végig kell csövezni mindent. Ez befektetés lesz, tehát ki lesz adva addig, amíg a gyerek fel nem nő (talán még 8-10 év). Szerintem a villany az alternatíva... Meg ugye nem tudom, mennyi lenne a Hérát megszüntetni (ledugóztatni vagy ilyesmi), ha mégsem béleltetjük a kéményt.

Előzmény: Ofenbau (17286)
Ofenbau Creative Commons License 2020.12.08 0 0 17286

Helló !

Tehát még nem vagy túl a vásárláson  !!  

" most vásárolok egy kis lakást,  "

"amiben egy tökéletes állapotú Héra gázos cserépkályha üzemel."  Igaz lehet annyi  megszorítással, hogy meddig ?

A Héra  egy  korai  konstrukció, kb.  50  - 55  éve jelent meg a piacon.

Ma már legalább 20 éve  nincs üzembe helyezés, így az alkatrész utánpótlás  nem valószínű. Saccra ez a kályha legalább 25 éves... lehet megy még 2 - 4 évig.  Így erre egy    4 -500 ezres beruházás nem biztos ,hogy megéri.

Anno    55 éve  ez a Héra  nagyon jó volt ( még a gázkazánok előtt erjedt el szűk körben ).

Jellemzője  a nagyfokú  kémény gyilkosság.

Ha az a lakás  kitűnő helyen van, jó a beosztása  alkú poziciónak jó.  Mondjuk   ez az ár  a bélés cső saválló voltára utal, merev alú csővel az ár barátibb lenne.

Kérdés , hogy engedik e  és hogyan lehet megkerülni.

Maguk a kéményseprők  és a kémény bélelők is monopol helyzetben vannak  ezt az árképzésnél jó kihasználják.

A másik út a  gázkazános fűtés, de az meg  úgy 1 milla körüli.

Bélelni  ott is 

kell a kéményt csak másképpen. 

És az is  300 eft körül mozog legalább, de 10 évig jó.

Előzmény: ddsteel (17285)
ddsteel Creative Commons License 2020.12.08 0 0 17285

Sziasztok, most vásárolok egy kis lakást, amiben egy tökéletes állapotú Héra gázos cserépkályha üzemel. Az eladó tájékoztatott, hogy 2021. július 31-ig béleltetnem kell. Elvileg van is rá a kéményseprőnél embere, de én nem szeretek sosem egy embertől árajánlatot kérni. A lakás a 2. emeleten van, fölötte van még egy emelet, padlástér és külvilág. Olyan embert keresek, aki megcsinálja a bélelést és a kéményseprőnél is intézi a dolgokat, nehogy ne vegyék át vagy ilyesmi... Az eladó szerint 4-500 ezres tételre számíthatok. Kb. láttam az árakat, ez tippre max 8-9 méter lehet, kicsit soknak tűnik ez az ár... Tudtok esetleg ilyen embert ajánlani? Január közepén lesz aktuális a. munka, akkor veszem birtokba a lakást.

Mariusi Creative Commons License 2020.12.05 0 0 17284

Semmi akadálya !

Előzmény: ZP (17283)
ZP Creative Commons License 2020.12.04 0 0 17283

Sziasztok,

a fürdőszobai falifűtő és gázbojler hivatalos megszüntetése után felszabadult, rozsdamentes bélelésű 130 mm átmérőjű kürtőt használhatom a páraelszívó kivezetésére?

Köszi a tanácsot!

Üdv,

ZP

zsinga Creative Commons License 2020.12.03 0 0 17282

Sziasztok! Van a garázsban egy kivs kályhám annak a kivezetését szeretném megoldani. Épített kémény noncs így kívül is füstcső lesz szigetelve. A kérdésem az lenne hogy a 25-ös téglafalon hogy vezessem ki a csövet? fúrjam ki és dugjak keresztül rajta egy 1 méteres csövet vagy kell valami közdarab a falba és kétoldalról csatlakozzak bele?. Én az első megoldásban gondolkoztam. 150és lyuk keresztül a 120as cső a rést meg kitömöm kőzettel vagy valamivel amivel lehet. Vagy milyen megoldást javasoltok. Jogi része nem érdekel a dolognak. hogy szabályos vagy nem szabályos. Az érdekel hogy működjön. A paragrafusokkal ráérek akkor foglalkozni amikor muszály lesz.Alkalom adtán lesz fűtve a helység nem állandóan. Szomszéd meg nincs akinek csípné a szemét a füst. Előre is köszi a hasznos tippeket

AteszX16SZR Creative Commons License 2020.11.23 0 0 17281

Gázkazánról írtam :-) 

Előzmény: Brikk stone (17280)
Brikk stone Creative Commons License 2020.11.23 0 0 17280

Rosszul tüzelhetsz.

Keveset  és vizes tüzelőanyagot raksz a tűzre !!

Legalább 120 foknak kell ellni !!

Előzmény: AteszX16SZR (17279)
AteszX16SZR Creative Commons License 2020.11.19 0 0 17279

Köszönöm a választ! Az általam leírtakat szeretném még kiegészíteni egy adattal, ami lehet, változtat az összképen.

A felfűtés során lézeres hőmérővel mérve a kazánba csatlakozó függőleges cső kilépési pontjától 20 cm-re mindösszesen 80 fokot mérek. Ez nekem nagyon kevésnek tűnik, de bármit csinálok nem tudom ezt az értéket "emelni".

Változtat ez az általad leírtakon?  

Előzmény: zöldeskékek (17278)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.11.19 0 0 17278

Semmi probléma nem lesz ebből.

Előzmény: AteszX16SZR (17277)
AteszX16SZR Creative Commons License 2020.11.19 0 0 17277

Sziasztok!

Nem konkrétan kémény, de égéstermék elvezetéssel kapcsolatban kérdeznék!

Okozhat-e az gondot, hogy egy öntöttvas kazántesttel rendelkező gázkazán a leírása szerinti 110-es füstcső helyett 130-as csővel van szerelve/bekötve a kéménybe? Gondolok itt arra, hogy az égéstermék áramlása esetleg lecsökken, így nincs kellő mértékű huzat az égéstérben keletkezett vízgőz gyors eltávozásához, aminek következménye a kazántest fokozott korróziója lehet.

Az égéstermék elvezetése így néz ki a kazántól indulva: 60 cm-es függőleges - 90 fokos könyök - 70 cm-es vízszintes - 90 fokos könyök a kéménybe. A füstcső anyaga alumínium. 

Előre is köszönöm a segítő jellegű válaszokat!   

Meister Creative Commons License 2020.11.08 0 0 17276

Köszi

Előzmény: Ofenbau (17275)
Ofenbau Creative Commons License 2020.11.08 0 0 17275

A fal mellett egy szigetelt lemezkémény  megteszi. A kicsatlakozástó kb. 4 m magasság elég elsőre !

Előzmény: Meister (17274)
Meister Creative Commons License 2020.11.08 0 0 17274

Sziasztok! Egy fatüzelésű sparheithez egy faházba milyen kéményt javasolnátok? (Most nincs kémény, és a sparheit felett a falon kéne kivinni, nem a födémen át.

csiriz Creative Commons License 2020.11.08 0 0 17273

Március 17.-től Július 1.-ig a Főkétüsz az állampolgárok védelme érdekében a koronavírus fertőzések miatt szüneteltette az előzetesen meghirdetett (ún. sormunka jellegű) kéményellenőrzéseket Budapesten.

A kéményellenőrzések veszélyhelyzet miatti szüneteltetése alatt a fővárosi kéményseprők a rászorulók ellátásában vettek részt.

Most, hogy újra elrendelték a vészhelyzetet, már nem szüneteltetnek? Már nem védik az állampolgárokat?

Semmit nem írnak a honlapjukon róla: http://www.kemenysepro.hu/

A kapukra pedig továbbra is ragasztgatják az értesítőket.

Dunit2 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 17272

Már mint Elekünk kérdezte tőlem kb. 10 napja. Kissé  provokatívnak éreztem, ezért nem válaszoltam rá. Na meg  konkrétan nem is tudtam, csak úgy halványan emlékeztem erre az ellenállás növelő tényezőre.

A második link a szemléletes.

Előzmény: Csavarhúzós (17271)
Csavarhúzós Creative Commons License 2020.11.02 0 0 17271

Mármint maga az átmenet növeli. 
Itt olvashatsz róla: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011_0059_SCORM_MFKGT5051/sco_06_01.scorm

Ez alatt az ábra alatt kezdődik: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011_0059_SCORM_MFKGT5051/content/6/1_1/image091.png
A veszteség csökkenthető, ha fokozatos az átmenet.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (17262)
petyo40 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 17270

Sziasztok!

Egy amatőr kérdéssel fordulnék Hozzátok: A kéményseprő szerint nagyon kátrányos a kéményünk melyet minden évben kicucáltatunk.

A kérdésem, hogy ezt a kátrányt csak égetéssel lehet hatékonyan eltüntetni, vagy van egyéb módszer is és esetleg a kat. védelem megcsinálja? Akár pénzért is? Előre is kösözönöm a válaszokat.

joco81 Creative Commons License 2020.10.29 0 0 17269

Már 20 éve megépült. Zavarja a füst. Begyújtáskor van, hogy picit gomolyog a füst az udvaron pár percig. Mikor bemelegszik, minden rendben.
(A közeli sertéstelepnek is nekiment. Ő az a tipikus fecskefészek leverő városi polgár, akit zavar a trágyaszag. Minek jön az ilyen falura, szagolja csak a városi szmogot.)

Az önkormányzat sokszor nem áll a helyzet magaslatán, sok a rokon a hivatalban. Általában azt sem tudják, hogy mi a feladatuk és a hatáskörük :(

Előzmény: Mezőföldi 2 (17268)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.10.29 0 0 17268

Mi köze a szomszédnak a még csak engedélyezett, de nem megépült kéményedhez ?

Semmi !!

Előzmény: joco81 (17267)
joco81 Creative Commons License 2020.10.29 0 0 17267

Bocs, de tavasszal új szomszédom lett. Fél év alatt oda jutottunk, hogy már megfenyegettem, hogy elajándékozom a házamat egy nagy létszámú kisebbségi családnak és majd velük kötekedhet.

Az idős néni aki sajnos tavaly meghalt soha semmit nem problémázott. 

Legutóbb belekötött a 20 éves tervezett/engedélyezett kéményembe. Az önkormányzat kiküldött egy kéményseprőt, felmérni a kéményemet.

Általános szabályok a kémény építéséhez:
1. a kémény magassága nem lehet 420 cm-nél alacsonyabb a
bekötéstől számítva
2. a kémény kitorkolása 40 cm-el a tetőgerinc fölött kell lennie
3. legkisebb vízszintes távolság a tető síkjától 230 cm
4. Tetőn elhelyezett nyílászárótól való távolsága 100 cm

Előzmény: zsinga (17266)
zsinga Creative Commons License 2020.10.27 0 0 17266

Köszönöm! Ez egy sokkal értékelhetőbb és hasznosabb válasz az előzőnél.Ezzel érünk is valamit. Természetesen nem élni akarok ott csak barkácsolok és nem a 0-4 fokban szeretném tenni. És meghalni se áll szándékomban ezért is kérdeztem. Mindenképp értelmesen akarom megcsinálni de lehetőleg költség hatékonyan. Mégis csak egy garázs és csak alkalom adtán lesz fűtve. Az "elég magas" mit takar? 4 méter elég.

Előzmény: Mariusi (17265)
Mariusi Creative Commons License 2020.10.27 0 0 17265

Jól megijesztett a közvetlen utánad szóló. Azért sok mindenben igaza van.

Tehát ha nagyon kell akkor inkább az oldalfalon vezesd ki a füstcsövet és ha megfelelően szigeteled  át vedlik kéményé.

Mert a kémény egy függőleges és szigetelt   füstjárat. A padláson az ilyen barkács nem ajánlható a tűzveszély miatt.

Hogy működik é ?Hát ha elég magas a cső működhet.

Ja fekvő alkalmatosságot ne vigyél a garázsba.  Az közelebb vihet a halálhoz !

Előzmény: zsinga (17263)
joco81 Creative Commons License 2020.10.26 0 0 17264

A szomszédokkal eddig jóban voltál? Ezután lehet változni fog a helyzet :)

A füst megfelelő eltávozásához megfelelő nyomás különbség kell, ehhez pedig magasság.
Tűzvédelmi szempontokat már ne is említsük.

A jogszabályokat hagyjuk, avval ráérsz foglalkozni mikor a birság indoklását olvasod.
Ehhez elég egy jóakaró szomszéd.

A szabálytalan kémény következménye, mai hír:

https://www.origo.hu/itthon/20201026-keszthelyi-vendeghorgaszok-voltak-a-zalaszentmihalynal-meghalt-ferfiak.html

Előzmény: zsinga (17263)
zsinga Creative Commons License 2020.10.26 0 0 17263

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. A garázsomba szeretnék betenni egy kályhát. Nincs épített kémény csak simán füstcsővel szeretném megoldani.Kérdésem az lenne hogy az működni fog úgy vagy kell az épített kémény.Továbbá milyen hosszú kémény kell és hogy falon kivezetve vagy a padláson keresztül az ideálisabb. Előre is köszönöm a segítségeteket.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.10.23 0 0 17262

"A szűkítés és a bővítés is  ellenállás növelést okoz."

A keresztmetszet bővülése növeli az áramlási ellenállást?

Hol lehetne további részleteket olvasni erről?

Előzmény: Dunit2 (17259)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.10.23 0 0 17261

"rre a felso szereltkemeny szakaszra erdemes lehet felbovulni 150re, vagy nincs jelentosege, menjen (az is) 130as belsovel?"

A bővítés ilyen rövid szakaszon annyira keveset javítana a huzaton, hogy nem érdemes bővíteni, menjen végig 130-cal.

Előzmény: durkonorbi (17258)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!