AZ OTP türelmi idős konstrukciójával kapcsolatban van valakinek naprakész infoja, vagy tapasztalata a közelmúltból? Mert engem durvára szivatnak vele, s nehéz úgy előrejutni, ha az ügyintéző csak azokat a szókapcsolatokat ismeri, hogy "nem tudom", "sajnos nem rajtam múlik", "ezt biztos nem én mondtam" és megintcsak: "nem tudom". Mint szakaszos építésű lakásra kértünk hitelt (10 milla, 20 évre + 1 milla nem kedvezményes hitel, 20 évre), egy év türelmi idővel. 1 hónap papírtöltögetés + 3 hónap bírálati idő után csak annyit mondtak, mehetünk aláírni, de nincs türelmi idő. Miért? - kérdem én. Csak - szól a válasz. Ennél a konstrukciónál nincs (még épül a jelzálogosítható ingatlan) türelmi idő. punktum.
- Tényleg nincs??? -
Ha nincs, hát nincs. Elfogadom. Csak ba***a a csőrömet, hogy ez 4 hónap után derül ki. Ha nem kérdezek rá, lehet hogy csak az első csekk kézhezvételekor derül ki. Nem semmi.
Ne bízd el magad:)
Nekem 45perc volt sorbanállással, elsőre minden klappolt, bevették. Másnap már hívtak az értékbecslés miatt. Jól fellelkesültem, hogy ha 1 hét alatt értékbecslés van, akkor mint a villám úgy megy majd. Háát nem! A 6.héttől kezdtem érdeklődni, csak mire telefonon kapsz infót befásulsz. A Flórián téri OTP audiotext-jében nincs lakásvásárlási hitel menüpont, ezért kálvári mire valami tudó ügyintézőhöz kapcsolnak, ha épp kapcsolnak. 6. héten még csak annyi volt, hogy várjak türelemmel, 7. héten megvan az eredménye az értékbecslésnek+ellenőrzés ok de várjak türelemmel, 8. héten várjak türelemmel, 9.héten 3óra próbálkozás után sem bírtam beszélni senkivel, erre berágtam, oszt' küdtem küdtem egy bázi hosszú kissé pikirt lebaszó mailt! (lakashitel@otp.hu) Na erre megmozdultak és a levél másnapján hívtak, hogy köv. nap mehetek szerződni!!:)
Sajna az a gond velük, hogy a melóra iszonyat kevesen vannak és elképesztő bürokratikus a szervezetük.:) Az ügyintézőkkel egyébként nincs baj szerintem, mert kedvesek voltak, bár infót kihúzni meglehetősen nehéz!:)
Tegnap adtuk be a hitelkérelmünket az OTP-be. Lehet, hogy világrekordot döntöttünk, ugyanis elsőre minden stimmelt és be is fogadták a kérelmet.
Egyébként egy dolgoban bizotsan nagyon gyors az OTP. A számlámról kb. 2 órán belül már le is volt vonva az értékbecslési díj. :o)
Ha továbbra is minden ilyen gyorsan menne, holnap már mehtnénk is a szerződést aláírni...
1,5 hónapot mondtak..
Még egy apróság, amiről nem szóltak a híradások a hitelváltozádsok kapcsán. Az OTP-nél pl. szigorítottak a hitelelbiráláson, vagyis kisebb összegeket adnak ugyanarra a költségvetésre, mint júlkius előtt. Nahát ígz lehet majd az államnak pénzt megtakarítani...
A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12./2001. (I.31.) Korm. rendelet módosításának következtében 2003. június 16-tól az OTP Bank által nyújtott Lakáshitel termékek megújultak.
A változások miatt a Lakáshitel Asszisztens átalakítása is szükséges. Kérjük, néhány nap múlva látogasson vissza oldalunkra!
Megértését köszönjük!
OTP Bank"
Én, mint tisztelt látogató rendkívül megértő és türelmes vagyok. Szorgalmasan vissza is látogatok, de eddig eredménytelenül. Végülis életem idejéhez képest - remélem - az elmúlt hetek valóban néhány napnak tűnhetnek.
Kíváncsian várom, hogy az OTP a néhány nap fogalomnak végül milyen jelentéstartalmat kölcsönöz. :)
Aham, ertem, igy mar igaz.
Es mivel valszeg ez a kondicios listaban van, nem pedig rogzitve a hitelszerzodesben, tehat visszamenoleg is megy, mindenkire...
Eddig is benne volt, csak épp volt egy havi korláta, ami miatt nagyobb összegű hitelnél nem 4+2es hitel lett, hanem 4+1,xx. Mivel ezt most megszüntetik, a plafon nem változik, csak épp elveszt az embör egy kedvezményt. Amire még azt mondám, hogy jó ettől még a 6% nem változik és így is jó, csak épp akkor nem biztos, hogy az OTP-hez megyek hitelérért. Asszem az FHB-nél nem is volt ilyen kezelési költség maximum., ezért volt ócsóbb az OTP. Most viszont már inkább a gyorsabb ügyintézést választanám!! Bár az előtörlesztési kondíciók még mindig az OTP mellett szólnak, de ha így haladnak akkor lehet, hogy azt is bebukjuk:)
"a használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez és bővítéséhez felvett állami kamattámogatásos hitelek ügyleti kamata és a támogatás időtartama alatt bármilyen jogcímen (kivéve a szerződésszegést és az előtörlesztési díjat) felszámított költség nem haladhatja meg 6 százalékot, új lakásnál pedig az 5 százalékot."
"
DE!
Ez a tamogatott idoszakra vonatkozik. Ha valakinek pl. meg nincs meg a vett uj lakasnak az albetetesitese, vagy pl. tobb mint 20 evre vesz fel tamogatott hitelt, akkor utana mar piaci kamatot, es plafon nelkuli kez.ktsg-et fizet.
A +6 vagy 7e huf bejohet igy is, hiszen a plafon maximumara emeltek a kamatokat (tehat pl. a 2+2.75 rol mondjuk 6%-ra), es nagyobb hitelnel olyan 10e+ is lehet ez...
A kamatperiodus mondjuk jo kerdes. Szerintem az nincs benne, azt valtoztathatjak tetszolegesen akar havonta is, DE a fenti szabalyba (5 v. 6%) bele kell ferjen. Mar ha tamogatott hitelekrol beszelunk persze.
>megszüntetik a havi 9000Ft kezelési kltsg. maximumot!
Hát ez igen durva dolog az OTP-től! Mi pont azért adtuk be még múlt csütörtökön, mert már lehetett hallani a kamatemelésről és arról, hogy eltörlik a kezelési költség maximumát és így jobban jártunk volna. De már egyáltalán nem biztos.
Például mi lesz azzal, aki már beadta mondjuk 2 hónapja a hitelkérelmet, szépen ki is számolta mennyi lesz a törlesztőrészlet?? 10 millió Ft-nál az éves szinten +92 ezer Ft. Az havi 7667 Ft!!
Most várom, hogy a honlapon ki tudjam számolni az új részleteket. Ha más nincs valahogy visszamondom a mostanit és beadom mégegyszer.
Olvasta valaki a neten, hogy a jun. 16 előtti hitelkérelmekre (régi szabályok:) is vonatkozóan (ill a már futó hiteleknél is) megszüntetik a havi 9000Ft kezelési kltsg. maximumot! Az ügyintéző akit kérdeztem, azt mondta, hogy ez mindenkire vonatkozik. (Ez nagyobb összegű hitelnél akár 6-7e pluszt is jelent havonta). Akkor most valamit nem értek. Az annuitás csak a tőke+kamat törlesztésre vonatkozik,a kezelési kltsg. pedig éves szinten változó fizetésű? Tudja ezt valaki?
Ja a Flórián téri OTP-ről annyit, hogy kb. 45perc volt áprilisban a kérelem beadás sorbanállással együtt és tök rendesek voltak. Az értékbecslés is 1 héten belül megvolt. Ami nem teccik, hogy azóta 8 hét telt el, hivogatom őket és csak annyit sikerült kiszednem belőlük, hogy az értékbecslés alapján fizethető, de még nincs elbírálva nem is tudják, hogy mikor lesz! 8hét után ezt gáznak találom, de megígérték, hogy mostmár előszedik a papírjaim és hamarosan meglesz. Asszem amit itt olvastam, hogy a fizetési határidőre szelektálnak, az igaz lehet. Nekem jul. vége a határidő (nem bíztam a szélre) és mindig csak azt mondták, hogy addig biztos meglesz. Úgy látszik sokat kell telózni nekik.
Sziasztok!
Mostmar ugy nez ki vmennyire elindult az ugyem az OTP-nel ezzel kapcsolatban lenne egy fontos kerdesem.
Ugye a tajekoztatoban azt irjak, hogy a jelzalogjog bejegyzese nem feltetele a folyositasnak, eleg nekik a szeljegy is. Kerdesem , hogy ilyenkor nincs-e valami retorzio (pl. piaci kamatok fizetese, ami havi 50e-vel tobb) amig be nem jegyzik hatarozatba a jelzalogot. Mintha valami ilyen tapasztalatrol hallottam volna, de lehet, hogy mas banknal.
koszi
Az eredeti topic címhez kapcsolódva: nem csak a tempó érdekes, hanem egyéb is. Ma beszéltem velük, mert van egy kicsit több, mint két hónapja beadott hitelkérelmem. Egy hónapja azt mondták, hogy max. két héten belül megvan az eredmény... Szerintem a rendeletmódosítás miatt egy időre leálltak a bírálatokkal. Ezt csak abból gondolom, hogy ma az ügyintéző elszólta magát, hogy berendelték őket hétvégi adatrögzítésre, mert az utóbbi időben sok kérelem összegyűlt, amik nincsenek berögzítve a rendszerbe. Hogy is van ez?
Jó volna néhány konkrét infot összegyűjteni it a HB értékekről. Szóval, ha valakinek van konrét tapasztalata, akkor írja ide.A bankok úgysem mondják meg :(
Ami kellene:
-város
-Budapest esetében kerület
-új vagy használt
-panel vagy tégla
-hány emeletes
-négyzetméter
-HB érték
Az én hitelkérelmemnél már csak az utolsó a kérdéses :)
Sőt, elvileg kellene az épületen belüli elhelyezkedés is. Nekem e nélkül bevették.
Ami nem kell, csak családi ház esetében, az a hivatalos helyszínrajz(térképmásolat), ami mutatja, hogy hol helyezkedik el a telek és rajta az épület, meg rajta vannak a környező telkek is.
Alaprajz lakótelepi lakások esetében nem kell, családi ház esetében is elegendő sajátkezűleg elkészíteni. (Ezt az OTP-től kapott egyik lapon olvastam.)
Hali!
Voltam ma az otp-ben, nagyon szimpinek tuntek es azt igertek, ha realis hataridot irunk a szerzodesbe akkor igyekeznek tartani. Es meg egy kerdes. Nezem a dokumentumlistat, hogy miket kell vinni az igenyleshez. Ebbol csak egy meglepo van ill. amirol meg nem hallottam. Komolyan kell a lakasrol alaprajzi vazlat? Ha igen kivel kell csinaltatni? Vagy jo ha en barkacsolok vmit? :)
kis kiegészítés:
a BAR valóban közös, viszont ha valaki felkerült akkor 5 évig nem lehet/tudják leszedni.
azonban, ha "csak" otp-s feketelistán van, azt más bank nem látja
Az un. "BAR" lista közös. Akármely magyarországi pénzintézet felrakhat rá, ha zűrös voltál, és csak ő vehet le róla. Vagy 5 év múlva automatikusan törlődik.
Tehát sehol sem fog hitelt kapni, semmilyen feltétellel. Akkor se, ha az 5.000 Ft-os elektromos fogkefe részleteit nem fizette.
sziasztok!
egy ismerősöm a következő kérdéssel fordult hozzám, én meg hozzátok:
Az OTP-nél hitel-ügyben fekete listára került, mert nem fizetett valamit, viszont úgy hallották, hogy az ilyen "fekete" ügyfelek nevét a bankok egymás között is felhasználják, informálják egymást. A kérdés pedig az, hogy vajon tudhat-e a Raiffesien (ezt így írják?) bank arról, hogy ők az OTP-nél fekete-listán vannak. Köszi előre is
mi is a flórián téri OTpben vettük fel a manit!
az OTP nagyjából korrekt volt , hanem a kirendelt közjegyzö baltázta el a helyrajzi számot a földhivatal nem jegyezte be szóval figyelni kell!:-))
összességben jók voltak!
Hat igen, diohelyban ami remlik annyi: a legtobb konkret tapasztalat a florian terrol volt, vagy egy tucat hozzaszolo vett ott fel hitelt, es a vegletek helye volt: egyik fele problema nelkul par het alatt jutott a hitelhez, masik felet iszonyuan szivattak, hosszu ido es mindenfele papirokkal zaklattak meg...
Ezert sem lehet az eredeti kerdesedre mit mondani...
Ezek szerint nem mindenkinek pozitiv a velemenye a Florian teri fiokrol :( majd ha lesz idom vegigolvasom.
Akkor azt hiszem beirjuk a szerzodesbe, hogy az utolso reszlet aug. 15. esedekes, az tobb mint 2 honap.
Florian?... akkor javaslom toltsd le egyben az egesz topikot (meg a tobbi hitelest), es keress ra a florian szora... erdekeseket fogsz talalni...
Amugy szvsz hatarido termeszetesen KELL az adasvetelibe. Kulonben mikor fizet a vevo? Szaz ev mulva? Kell bele hatarido, de ugy kell megegyezni, hogyha hitel is van a dologban, hogy az utolso reszlet(=hitel) kifizetesere legyen 2-3 honap.
Bar tobben mondtak, hogyha ket honapot irtak bele, akkor masfel alatt megvolt, ha ot honapot irtak bele, akkor negy honap volt a hitelbiralat. Szoval allitolag az otp figyel erre, de hat eleg kockazatos szukre szabni...
nekem jo tapasztalataim vannak a Florian terivel kapcsolatban. Marc. legvegen adtuk be a kerelmet, es majus kozepen irtuk ala a hitelszerzodest. elotte azt mondtak, olyan szerzodest be se vesznek, amiben nincs legalabb 90 napos fizetesi hatarido, erre masfel honap alatt elinteztek. (bar van egy olyan sanda gyanum, hogy az ingatlanos, akin keresztul csinaltuk, talan juttatott egy kis penzmagot az ugyintezonek a dijabol, de ezt nem tudom.) egyebkent en is fel voltam keszulve minden rosszra, idegbajra, nyugtatokra, erre tok normalis volt mindenki, a sracok akik bevettek a kerelmet, meg aki no aki biralta, meg az is aki a szerzodeskotest intezte. lehet, hogy csak makom volt, de nem ereztem az a kocsog lotepes hozzaallast amirol mindenutt olvastam meg amire szamitottam.
koszi a valaszt mindenkinek!
Amugy III. ker. Florian teri fiokrol lenne szo. Ez nem annyira jo akkor?
Ja es gondolom a szerzodesben az elado nem kothet ki semmilyen hataridot mert akkor a bank nem fogadja el. Jol gondolom?
koszi
Egyet tudok: nekem lehet, hogy soha nem lenne lakásom enélkül a támogatások nélkül. Amikor sok-sok éve elkezdtük gyűjteni a pénzt, akkor úgy nézett ki, hogy bő fél évtized, és lesz lakásunk. Most, mileőtt megvettük a mostanit sokkal több pénzünk volt, mit ami 5 éve elég lett volna egy lakásra. Ez azonban most az önrészt is eléggé nehezen fedezi. És ez így menne tovább...
Már csak azokat sajnálom, akiknek eélyük sincs lakást venni, mert az önrész soha nem fog nekik összejönni, pláne ha albérletet fizetnek. És lehet, hogy olyannak fizetnek, aki éppen egy támogatott hitelből vette a lakást, amit kiad. Tökéletesen persze semmit nem lehet megoldani, meg nem is vagyunk egy olyan gazdag ország.
Hát ez azért nem teljesen így van ahogy leírod, mivel nagyon leegyszerűsíted...
Gondold meg hogy az építkezések hány embernek adnak munkát a kőbányáktól a tatai cserépgyártásig, a kőművestől a gázszerelőkig...
Továbbá én nagyobb lakásba költözöm, de elhozom az anyósomat az omladozó lakásából, mert már rádől.
Tehát azt akarom mondani az általános és a személyes példámmal, hogy annyi folyamatot indított el a lakástámogatási rendszer, amit vagy nehéz (1.példa - áthatások) vagy lehetetlen (2.példa - pszichés hatások) forintban kifejezni.
Bár lenne annyi forrása ennek az országnak, hogy a vasútépítéssel beindítsa az ózdi kohókat :-)))))