Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Elég sokat olvastam az őstopicot de szeretnék párat kérdezni biztos ami biztos 14.-én utazom az esti Wizzair géppel az FR-1 el mennénk Rómába ha nem késik a gép Hol tudok jegyet venni rá a leggyorsabban FCO-n este 22 körül? Késés esetén ha taxival kell mennünk társulna-e velünk valaki (50-60 Euro/taxi)? Mi ketten vagyunk és a Nomentana megállónál (FR1 Tiburtina utáni megálló) foglaltuk az első éjszakai szállást Előre is köszönöm ha tudtok segíteni! Tóth László
régebben a zuram próbált bizniszelni velük (más témában) és szintén nagyon kedvesek és nagyon elutasítóak voltak. nem olyan kezdeményezők és befogadók mint a francia intézet. (ezt a programjaik öszevetése alapján, illetve a kult életben való részvételük alapján értem inkább) illetve amiért még nem lepett meg az h nem támogatták a honlapot azért talán, mert a mi városunkról mi tudjuk a legtöbbet és majd mi... nemá hogy ilyen hobbisták... :-) de ezt csak én gondolom.
viszont a kávé náluk a legjobb bp-en ez fix, és emiatt minden "bűnüket" megbocsátottuk! :-)
értem. ez esetben nem volt szerencsénk. nem valami egyszerű kiigazodni azon a táblán, amire fel vannak tüntetve a hónapok, meg hogy mikor is van akkor most nyitva. mindenesetre jó nagy sorok lehetnek ott is, a kordonok erre utalnak a fal mentén legalábbis:)
Elnézést, hogy bele javítok, de a vatikáni múzeum a három vasárnapot leszámítva (az utolsó vasárnap nyitva és ingyenes) általában nyitva van egész hónapban.
Azt szeretném kérni, hogy ha valaki olyan infót talál a roma-szenvedely.eu oldalon, ami már megváltozott, az írja meg nekem (legjobb lenne emailben, mert akkor, amíg nem javítom, biztos ott van) , hogy mindig a legfrissebb legyen fent. Belépőjegyek, múzeumok, közlekedés stb. Szállás és étteremajánló is jöhet linkkel és akár fotóval együtt. Köszi:)
amúgy sztem megéri, csak reggel 10 előtt kell menni, különben elég nagy lesz a sor, így mi csak 20 percet álltunk sorba, a forumba viszont már a sor mellett mentünk be, hiszen volt jegy. ami még eszembe jutott: napijegy most 4 EUR/fő, éjfélig érvényes, szóval nem valódi 24 órás, viszont mi a termini mellett laktunk a palladiumban, ami remek volt, és gyakorlatilag első nap gyalog mentünk mindenhova, el is fáradtam. talán este visszafelé jöttünk két metrómegállót. terminire bejutni a reptérről (FCO) csak a michelangeloval lehet, 11 EUR/fő/irány, 32 perc alatt bent van. visszafelé előre megvettük a pályaudvaron kártyával automatából. vatikán ingyenes, viszont a vatikáni múzeum szívás, mert nagyon ritkán van nyitva talán 3 vasárnap/1 hónapban, és elég hamar be is zár, így oda nem jutottunk be, mert nem volt most nyitva. ha a 10 előtt ér az ember a székesegyházhoz, nagyjából 15 perces sorban állás után átjut a biztonsági kapukon, bent semmi nem volt fizetős, csak a treasury lett volna (6EUR). viszont beengedtek a misére is előre (10. sor:-), csak meg kell ígérni, hogy nem fényképezünk. a pápa (minden?) vasárnap délben megjelenik az ablakban és elég karneváli hangulat alakul ki, ahogy köszönti sok nyelven a népeket, azok meg kiabálnak neki:-) kaja nekünk annyira nem jött be, a pizza extravékony (mint a roti), és egy előétel, két pizza meg némi víz 24,5 EUR volt 2 főre. trevi kútnál a kötelező pénzdobálás után a nutellás crépes 3,5 EUR/fő, de csak 10 EUR felett lehet kártyával fizetni, ez elég sok helyre igaz volt. szóval a közlekedés a városban naponta 4EUR/főből megoldható, a kaja meg olyan 15-20 EUR-ból, bár nekünk volt reggelink. ajándékot nem sokat vettünk, ezt-azt, őrölt kávé 4,9 EUR/250gr volt, vatikánban apróságok családnak 3-5 EUR/db. a fagyi viszont lehúzás, nem szabad a látványosságok közelében venni, és egyáltalán, indiai mindenholottvagyokazegyenlakókocsimmal-árusoktól sem venni, mert pl. a colosseum közelében egy nyamvadt gombóc 4EUR (!) volt, míg rendes fagyozóban 3 gombóc 3-4 EUR. hát remélem, ez segít valakinek, nagyjából ennyi jutott most eszembe.
haho:) na csak gondoltam mivel vasárnap jöttem haza rómából, meg tudom erősíteni, hogy 12 EUR a colosseumi belépő, ami érvényes a forum romanumra és a palatinus dombra is. elvileg úgy van kiírva hogy 9 a colosseum és 3 a palatinus, de gyakorlatilag nem adják külön, csak tájékoztatás.
Akkor most ide írom a hétvégi másfél napom néhány tapasztalatát. Nyílt két új Spar szupermarket, Despar néven. Az egyik a Via Nazionalen a Palazzo delle Espozizioni és a Piazza della Repubblica között, az előbbihez közelebb , minden este 9-ig nyitva. A másik a Via Giustinianin a Pantheon és a Navona között, 10-ig nyitva. Pantheonnal szemben McDonalds. Abszurd. Balra le ingyenes wc. Augustus háza a Palatinuson csak 11-kor nyit. A bejáratnál a tábla szerint csak hétfői napon nyit ekkor. Pénztárban rákérdeztem, a hölgy biztosított, hogy vasárnap 9-kor már nyitva. Nem volt nyitva. Egyébként jól ki van táblázva. Megütütt a guta. A San Luigi dei Francesiben a Caravaggio képek kápolnája március végéig fel van állványozva, a képeket nem lehet látni. A Santa Maria Maggioreben az emeleti loggián a mozaikokkat csak előzetes bejelentkezéssel lehet megnézni. Vasárnap nem lehet. A Navonan a Sant'Agnese in Agoneben tilos fotózni.
A Forum, Palatinus, Colosseum közös belépő 12€. A kiírás szerint 9€+ 3€ az időszaki kiállításokra
Egy helyen van a bejárata a Palatinusszal. És a Palatinoról át lehet menni a Fórumra. Ugyanaz a jegy jó, ami a Colosseumba. Persze lehet, hogy ez a fő turista szezon beköszöntével megváltozik.