Nemár, a solaredge honlapján nem így van leírva! Ja hogy hazudnak? :-)
Elég hányinger amúgy ahogy ferdítenek a hivatalos sajtóanyagban, de biztos kimagyaráznák hogy hát azt így meg úgy értenék, bypass dióda nélküli napelemre gondoltak.
Ettől függetlenül jó cucc az SE, csak nem kell a marketinget szentírásnak venni.
Ha egy stringben csak egy panel is árnyékban van, akkor az fogja meghatározni az egész string áramát, a soros kapcsolás miatt.
De ha pl egy fronius primo-d van, érdemes lehet esetleg 2x10 panelben gondolkodni, hogy csak a felét érintse az árnyék egyszerre. Egy 4.6-ost raktunk fel így 2x10-el, pont a részleges árnyék miatt, szépen működik.
Elméleti kérdés, mert egyelőre nem kívánom még bővíteni a rendszert. De....
Mi a jobb? Meghagyni a jelenlegi 15 db napelemet, ami gyakorlatilag árnyékmentes, vagy a meglévő 15 árnyékmentes mellé betenni még 1-2-3 db-ot, amik a délelőtti órák nagy részében árnyékos helyen vannak (főleg tavasszal és ősszel, alacsony napállás mellett)?
Összességében jobb lesz a több napelem, vagy az árnyékos(ak) lehúzzák a rendszer teljesítményét annyira, hogy nem érdemes feltenni.
Gondolom, más-más a helyzet, ha csak egy árnyékos van a 15 mellett, vagy kettő, vagy három.
Persze nyáron, magas napállásnál sokkal jobb a helyzet, akkor csak nagyon rövid ideig lenne árnyék, és talán nem is mind a hármon.
0,16 A lehet a zavarszűrők meddő áramfelvétele. Ezt viszont a mérőnek valamilyen módon jeleznie kellene. Meg kellene figyelni, melyik regiszterben nő a mért érték. 1.8.1, 1.8.2, 2.8.1, 2.8.2 vagy más.
Ez már meg volt. A három fázisból kettőt csak az inverter használ. Ha az inverter kismegszakítója le van kapcsolva, a két fázis pillanatnyi áramfelvétele 0. Ha fel van kapcsolva, fázisonként 0,16A. Bejelentettem hibára, aztán majd meglátjuk.
Ha jól tudom, az inverter és a hálózat közt ott az óra is.
Este kapcsolj le mindent a házban a kismegszakítókkal, csak az inverter maradjon. Aztán egy sör mellett nézegesd a mérőórát, hogy fogyaszt-e a hálózatból, vagy sem.
Itt azt írja, hogy éjszaka is üzemkész. A saját leírása szerint lemegy alvóba. Valójában nem reagál semmire este, nincs kijelző, de ezek szerint mégis megy. Reggel, ha kel fel a nap, éledni kezd, van kijelző, üzenet, "csatlakozás", reagál a kopogásra, stb.
A kimenet jelformálásában szűrők is részt vesznek. Aluláteresztő szűrő az inverter rátáplálási frekvenciájának kiszűrésére. Ezek 1-2 uF-os kondenzátort is tartalmaznak. Nem tudom, a 4 kW-osban mekkora lehet, de egy normális inverterben ezt a kondit üzemen kívül relé választja le a hálózatról az inverter teljesítmény elektronikájával együtt. Mint már sokszor írtuk, a Growatt "nem teljesen normális" inverter. :-(
A leírásoddal egyező invertert nem találtam a Growatt oldalán.
Nincsen aktív PFC az inverterekben. Miért is lenne?
A hálózat felől minimális a teljesítményfelvétel, éppen aktív funkciótól függően 1-7 W körül. A nagyobb teljesítményt akkor igényli a vezérlés, amikor meghajtja a kimenő teljesítmény fokozatot. Akkor pedig a napelemekről veszi az energiát.
Ilyen durva meddő felvételt vagy az inverter hibája, vagy a hibás mérő okozza.
Jaja, azert csodalkozom en is. Az engedelyes inverter listara felkerulesnek elvileg feltetele valami laboros vizsgalat, felteszem az ELMU/EON nem fogadja el a kinai invertereket bemondasra (meg a tobbit sem)
Ha ennyi meddo teljesitmenyt vesz fel akkor hogy a banatba engedelyezte a szolgaltato ? Aktiv PFC kell(ene) hogy legyen az osszes inverterben, a monitor kartyak fogyasztasa pedig max par wattnak szabad lennie.
Ez az eon mérője. Nem mérne jól? Ez a mérő kiírja a cos fi-t is. Már ébredezik, úgyhogy most nem tudom megnézni, de este kikapcsolok mindent, csak az inverter fog maradni és megnézem a cos fi-t is majd.
Nálunk (Mátészalka) július vége óta 1x volt komolyabb eső és felhő is alig. Őrület szárazság van, ha a május normális lett volna és a november-december átlagos lesz, ütném a 6000 KWh-t simán a 4,6-tal. Ez nagyon sok. Májusból hiányzik kb. 250-300 kWh, de így is meglesz az átlagos éves termelés, de még az is lehet, hogy így is rekord lesz.
Mérd meg szerintem normális műszerrel is, simán lehet hogy nem jól méri a jingjang mérőd.
Elcseszett cos fi esetén előfordulhat hogy ilyen áramok folynak, de nem hatásos ha nem meddő a teljesítmény, így valójában nem annyi watt az.
A leírás szerint, ha nincs napsütés egy idő múlva bealszik:
"Shutdown Mode
Inverters automatically stop running during periods of little or no sunlight. In shutdown mode the inverters take no power from the grid and panel, and the LCD and LED turns off. Notes: If the PV string DC voltage is too low, the inverter will also turn to Shutdown Mode"