Kedves Fórumozók ! HA véletlenül lenne valakinek vagy saját vagy forrása, tippje.. a Budapest belvárosi Zichy Jenő utca 15-17-19.sz. házakról fényképe 1925 - 1955 között, az nagy segítség lenne ! Köszönöm !
Szerintem a Cséry-féle "szemétvasút" (figyelem, nem különírva, az a MÁV szolgáltatásaival elégedetlen emberek szavajárása lenne) teherkocsijait láthatjuk a képen. Magas oldalfal, kétjegyű pályaszám.
Vagy a Lágymányosi híd felőli bejáraton belüli parkolótól, vagy a Hengermalom út végénél lévő bejáraton keresztül. (a szárazföld felől másutt végig kerítés van)
A Szabó Ilonka utca második épülete (9?) nincs többé. Szép volt, állapotra is megfelelő, stílusra, tömegre szépen illeszkedett a várlejtőre. Kíváncsi vagyok, mivel rukkolak elő helyette?
Van a Hungária krt-on egy Sylvester feliratú régi ház, éppen most tatarozzák, új tetőbeépítést is kap. Nem találok róla infót, kié, mit lehet róla tudni?
A Kopaszi gát kapcsán tudja valaki, hogy mi az a kis domborműféleség ott, ami egy delfint, azon 2 kis puttót ábrázol egy kagylóhéjba ágyazva? Elég réginek tűnik.
Mivel a gyerekeimnek épített pedálos autón már túl vagyok, most egy 80-100 centi körüli vitorlás modell következik. (Illetve következne, ha az új munkaköröm mellett lenne rá időm) Fixa ideám, hogy a Városliget egy darab klasszikus, londoni park (Angol park, he-he...) Budapesten, oda pedig sárkány eregetés és vitorlás modell kell. :-)
Megdöbbentően gazdag, elsősorban akváriumi halakból álló kis életközösség volt benne. Néhány nagyobb jószág is élt benne, pl. algaevő harcsa, jaguársügér, Channa sp., stb. Pár napja leeresztették a vizet, minden élet radírozva. Azóta apránként megy a "fekete" visszatelepítés.
A kisföldalattit nem vitték le elég mélyre. Most mindegy hogy miért. De a magas átvezetésével egy gátat hoztak létre a tóban. Régen még volt egy kis szánalmas vízesésféle a két vízszint között, de az sem az igazi. A szökőkút is inkább vigaszféle lett.
A műjégpálya körbekerítése is állandóvá vált. Az sem egy épületes látvány.
De a beton a legordenárébb.
Biztos sokba kerülne újjáépíteni, de a színvonal emelkedésével még a szerintem rossz értelemben vett proletariátus is viszább szorulna. Főleg a sok mozgóárus mexűntetésével, mert szerintem a "jópofa" nyaraló társaság leginkább hozzájuk köthető.
Szerintem is gyönyörű élmény a Vajdahunyadvár tövében korcsolyázni, bár már tizenpár éve nem csináltam, és nem is hiányzik, de ettől az élmény maradandóan klassz. Viszont az tuti, hogy ha én lennék a főnök itt, előírnám, hogy ha nincs a műjég működési idején kívül víz a vár körül, akkor annak pénzügyi következményei vannak. Ez a kihalt betonplacc, amin valahogy újra meg újra tömegrendezvényeket tartanak nyaranta, amióta nincs csónakázó tó (biztos ingyen...), annyira igénytelen, hogy még Tiranában is megszólnák.
Amúgy nem értem, a kisföldalatti alagútja miért gond, ettől még a víztükör lehetne folytonos a Vajdahunyadvártól az Állatkertig, legfeljebb a csónakok megállnának ott. Sokkal komolyabb gondnak tartom, hogy továbbra is divat (egy viszonylag egyszerűen körbeírható réteg körében) a tóban pancsolás és pecázás. Azt hittem, ez már lejárt lemez (a rendszerváltás könyékén nyáron néha strandnak nézett ki a tó, de azóta sokkal ritkábban járok arra), de pár hete arrajártam, és most is láttam kiskorú spontán rapsicot (egyébként lehet ott bármit is fogni? és ha igen, meg lehet enni? vagy miért csinálják?), amint ordítozva társalgott a parttól távolabb hűsölő családtagjaival - nekem nem pont ilyen elképzeléseim lennének a város egyik fő pihenőterületének ideális közegészségügyi és hangulati állapotáról.
Én csak azt mondom, önmagában attól, hogy műjégpálya lett, még megmaradt a tó. Hogy rosszul működtették, az más dolog. Egyébként a Műjég önmagában is látványosság, esemény. Én próbáltam anno, nagyon jó volt. Szerintem ilyen szép környezetű jégpálya nem nagyon van a világban (rendeztek EB-t is).