Keresés

Részletes keresés

agicza Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1933
Előzmény: zytasu (1932)
zytasu Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1932

jaj, de klassz.... nagyon köszi... megint kaptam egy kis lökést .... :))

Előzmény: agicza (1929)
Tánya- Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1931

Még ez is oda van írva:))))

 

"A honlapon található képek, információk, szövegek másolása és üzleti célú felhasználása nem engedélyezett és törvénybe ütközik!"

 

Aztán nem lehet, hogy ők csinálták Angliában?;)

Vannak cégek, akik Chelseás fotókat tesznek be a galériájukba:)

Előzmény: agicza (1923)
robida Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1930

Talán öt évvel ezelőtt elcitáltam a családot a vácrátóti arborétumba. Most kövezzetek meg, de nekem csalódás volt. Na jó, az a vérbükk az valami pompás, hihetetlenül szép, de pl. amikor ott álltam a páfrányfenyő előtt, nyakkitörős pózban, és akkor is csak a törzsét láttam, mert kb. méterre tőle már másik fa volt ,és attól méterre szintén, vagyis tulajdonképpen tényleg nem láttam a fától az erdőt. Ezzel nem azt mondom, hogy nem szép, csak én mást vártam.

 

Kadarkúton a magánarborétum első részén, mivel folyamatosan telepítget az illető, és nyilván az első része a legszebb, ott azok a kb. 20-25 éves növények valami elképesztő szépek voltak. Még a "sima" oszlopos hamisciprus is. A mamutfenyő szoknyája alá beállni, és fölnézni az ágak közé, az meg leírhatatlan. Persze hogy az ember lánya azt mondja, hogy ilyen neki is kell.

Mondjuk fél év múlva, mikor újra mentünk, piszokul nem értettem, mi a fenének kellett felnyírni jó pár gyönyörű szép örökzöldet, köztük a hamisciprust, japánciprust (közel 10 méteres gyönyörűség), ugyan telepített alájuk rhodikat, de mire azok megnőnek! Szerintem szebb volt, amíg talajig zártak voltak az örökzöldjei.

 

Paktia cédrust én is rendeltem, kb. 20 centis, gondolhatod milyen impozáns, azt olvastam, hogy gyorsan nő, Remélem is! Picea brewerianát a cserkerttől rendeltem, kb. fél méteres, persze, nem nőtt semmit sem, de az mondjuk piciben is formás.

Amire még azért kíváncsi leszek, az a pinus korieansis -nak valami kék, jobban mondva csíkos fajtája, nagyon kis pofás, remélem tavasszal beindul.

Előzmény: agicza (1918)
agicza Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1929
agicza Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1928

Két oldal, kicsit puccosabb, mint amiket linkelni szoktam, de érdemes átpörgetni őket:

http://www.aguafina.com/portfolio.htm

http://www.maryleblanc.com/gallery/landscaping-photo-gallery.html

 

agicza Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1927

Türelem mondatot terem. :-)))) Bár én maradnék a kézzel fogható gyümölcsöknél... ;-P

Előzmény: m.musashi (1926)
m.musashi Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1926

ó de rég vártam ezt a mondatot ;-)

Előzmény: agicza (1922)
agicza Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1925

Nem, ez a gyanútlan emberek megtévesztése, és elég ocsmány dolog... Ennyi erővel belinkelem az oldalunkra, hogy a Notre-Dame-ot is mi terveztük... Ééérted.

Előzmény: sz_attila (1924)
sz_attila Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1924

Ácsi :)

A nép 99%-a valóban nem tudja, milyen növények vannak a képeken, még ha valaki meg is mondaná nekik, akkor is csak tippelni tudnának, hogy eszik-e vagy isszák azt a formiumot meg a dixóniát :)))

Ez a tipikus magyar (de egyébként szlovák is) vállalkozás!

Előzmény: agicza (1923)
agicza Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1923

Ekkora pofátlanságot is nagyon régen láttam már!

 

Kertes cég a saját teraszai közé szemérmetlenül tesz fel angliai kertekből ollózottakat is, már a növényanyagról meg a felhasznált építőanyagokról ordít, még ha nem láttam volna egyik-másik fotót az évek alatt belinkelt weboldalakon.... http://www.drkert.hu/html/terasz.html

 

És Phormium meg Dicksonia egy magyar kertben? Télleg ennyire hülyének nézik az embereket???!!!???????????????

agicza Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1922

Növényezés: a különlegességekért én is egy időben teljesen odavoltam, de évek alatt sokkal jobban teljesítettek a régi, jól bevált fajok, évelőkből különösen, és inkább a nagy, masszív színfoltot adók, a könnyen szaporodó és problémamentesek mellett teszem le a voksomat most már, mint a pátyolgatni való kényeskék életben tartása mellett....

Előzmény: CBNora (1921)
CBNora Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1921

Tulajdonképpen a növények igényeivel korábban sem volt sok gondom, általában a nekik megfelelő helyet kapták. Inkább a saját igényeim voltak azok, amit eleinte nem tudtam igazán átlátni. Pl. hogy hová, mennyi burkolt felület kerüljön, lesz-e energiám a gyep ápolgatására, mennyire helyezem előterbe a rovarok vagy a növények igényeit, dísznövény vagy tök legyen-e a kerítésen, ilyesmi.

A kedvenc színeim nem sokat váloztak, kezdetben is inkább az élénk, túlnyomóan meleg színeket kedveltem néhány kontrasztos kékeslilával (de mégis tele vagyok rózsaszín virágokkal, mert azért a forma és a későbbi kóró is szemopont), de más növényfajok a kedvenceim, mint eleinte. Kevésbé számít, hogy mennyire különleges, inkább meglátom a közönséges növényekben a szépet. Ami persze egyértelmű lenne, ha nem szoktunk volna már hozzá. Ilyen például a mahónia. Munkába menet minden második kertből ez kandikált ki, tele volt vele a buszmegálló, szinte gaznak tűnt. Pedig milyen szép.

Előzmény: agicza (1920)
agicza Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1920

"Sok minden nem olyan lett a végén, mint ahogy kezdetben elképzeltem. Igaz, hogy ez talán főleg kezdő kertészekre igaz, most már inkább tudom, mi fontos, és mi kevésbé, mint eleinte."

 

Egyrészt a gyakorlat, másrészt a tervezés is könnyebben, gördülékenyebben megy pár év elteltével, amikor már tudod, milyen körümények közé kell a növényeket elhelyezni, meg hogy a kert különböző sarkai mit engednek, mivel kár kísérletezni. Ha én indításnak megkaptam volna, mit lehet, mit nem, talán el sem hittem volna...

 

Most már könnyedén összeütök bármilyen körülményeknek megfelelő ágyást a mocsáritól a futóhomokig, vagy tavaszi-nyári-őszit külön-külön is... Viszont kellett hozzá az a pár évnyi tapasztalat.

Előzmény: CBNora (1914)
agicza Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1919

Azért már a Borgiák idejében sem kellett félteni őket attól, hogy a jégkrém (vagy a vaj néhányuk fején) rájuk olvad, nincs új a nap alatt, csak éppen néha jobb az árnyékban... ;-P (Egyébként a tabu-döntögetési  kedvencem még anno a Benetton-reklám volt, hogy abból is mekkora balhét csináltak, pedig tökéletes a kép... )

 

Vatikáni kertek: http://www.vaticanstate.va/EN/Monuments/The_Vatican_Gardens/

Előzmény: zytasu (1915)
agicza Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1918

Köszönöm szépen, fel fogom tüntetni a szerző nickjét. :-))))

 

Még a tegnapi rohanásban kimaradt Csákvár: az arborétum még csak növöget, kicsit rumlis még az én szememmel is, meg én valszleg más dizájnt vittem volna bele, nem csak a tőtávokat tartom egymástól, de ez már csak a morgolódás kategória, mert tényleg jó látni, azok a kis botocskák hova tudnak fejlődni. A Cedrus deodara 'Paktia' pl. ott nyugtatott meg, hogy tényleg szép lesz... Majd. ;-P 

 

Egyébként elég sokminden jött akkor velem, de amire nagyon ráfaragtam, az a Picea smithiana meg a Picea breweriana, sehova sem haladnak, de pl. a Pinus brutia hihetetlen zöldje felüdülés a tűsök zordabb, tompább tónusai között. Persze aki megteheti, ültessen helyette Pinus radiata-t meg Pinus patula-t meg P. montezumae-t a hosszabb tűk reményében, itt ugye esélytelenek... Bejött még a Pinus x holfordiana is, és a már említett P. luchuensis is, nőnek, szépülnek, kb. olyan tempóban,  mint a mellettük levő P. wallichiana.

Előzmény: robida (1916)
robida Creative Commons License 2011.01.26 0 0 1917

Ne izgulj, én sem vagyok az a tervezgetős típus, ezért aztán a sövényeken kívül nincs is olyan növény talán a kertben, amit legalább egyszer nem ültettem át. De le van fütyülve.

 

Egyébként is, mi is az, hogy szép kert? Kinek mit jelent vajon? Persze, órákig el tudom nézegetni én is a szebbnél szebb képeket, és tulajdonképpen mindegyikben találni valami szépet. Igazából még azt sem mondhatom hogy nekem csak ez vagy az a stílus tetszik, mert sokféle van, ami közel áll hozzám, kivéve a vonalzó mellett meghúzott szegélyek,  pár oszlopos örökzöld + fű, mert ott nincs mit nézni.

De ha falun akár ismerőshöz, akár rokonhoz megy az ember, és a kertet nagyon nehéz lenne bármelyik stílushoz is hasonlítani, mégis, megáll az idő, ellustul az ember lánya, megfogja valami időtlenség, és hangulat, hangulatuk van ezeknek a kerteknek, a gyümölcsfákkal, öreg rózsákkal, évelőkkel, veteményessel.

 

És igazából ez az ami nagyon nehéz, hangulatot teremteni, egy kis időtlenséget, mert ehhez viszont "idő", vagyis évek kellenek.

Mire a kertem igazán megmutatja majd magát, addigra sajna én már randa vénasszony leszek.

Előzmény: CBNora (1914)
robida Creative Commons License 2011.01.26 0 0 1916

Neked adom!

Előzmény: agicza (1912)
zytasu Creative Commons License 2011.01.26 0 0 1915

azért kertészkedni tudtak és ma is tudnak  ....:)) szegények...... 

övön-aluli az biztos, de csak felszinre hozták, ami a bibor szőnyeg alá van soporve -

Előzmény: agicza (1911)
CBNora Creative Commons License 2011.01.26 0 0 1914

Az ízlés pedig gyakran változik, ilyenkor örül az ember, hogy az elején nem volt mindenre pénz és idő. Sok minden nem olyan lett a végén, mint ahogy kezdetben elképzeltem.

Igaz, hogy ez talán főleg kezdő kertészekre igaz, most már inkább tudom, mi fontos, és mi kevésbé, mint eleinte. Bár a gondos tervezés még mindig nem erősségem, sok minden alakul ahogy esik, úgy puffan alapon, vagy ott lesznek dolgok, ahová a mag éppen szóródott. Sokszor csak csodállak benneteket a gondos kerttervekkel, nekem ez valahogy nem megy.

Előzmény: agicza (1913)
agicza Creative Commons License 2011.01.26 0 0 1913

Jössz, adok egy nagyítót és lehet keresgélni, bár helyben azért szabad szemmel is simán kibukik ez-az, csak azokat nem nagyon szoktam fotózni... ;-D

 

Azt hiszem, a tökélességre való törekvés és a maximalizmus sehol nem árt, a kert meg elég flexibilis gyakorlópálya, hogy megtaláld a számodra ideális elrendezést és beültetést. Nyilván egy-egy szezonban lehet próbálkozni, a másik felévben meg tervezgetni, aztán szépen lassan összeáll a mozaik, a gáz akkor van, ha öt-tízévente változik az ízlésed... ;-P

 

Előzmény: robida (1910)
agicza Creative Commons License 2011.01.26 0 0 1912

Csúnyán hangzik, de egy bizonyos méret felett sajnos igaz. Ha nem ezt tartod szem előtt, akkor csak a munkát kapod és a robot részét, a pihenésből meg a kikapcsolódásból semmit.

 

Azok a sok-sok acre területű cottage gardenek, amiket mi nyálcsorgatva nézegetünk, egy egész kertészcsapat keze nyomát viselik magukon, nem egy ember tartja karban, nem a háziak művelik minden cm2-ét, szóval itt is meg kell találni az élhető kompromisszumot, és csak annyit adni a fenntarthatóságnak, amivel el is boldogulunk....

 

Az utolsó sorodat esküszöm, elrakom szlogennek, ha nem bánod.... ;-)))))

Előzmény: robida (1909)
agicza Creative Commons License 2011.01.26 0 0 1911

A klerikális tapasztalatszerzésről a nagy port kavart Federici jégkrém-reklámok jutottak egy pillanatra eszembe... ;-P

Előzmény: zytasu (1908)
robida Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1910

Ha az ember lánya a mostani tudásával állhatna neki kertészkedni, ugye milyen jó lenne? Vagy csak az örök elégedetlen szól belőlünk, mert őszintén szólva nagyítóval sem találnék hibát a kertedben. Az enyémben igen, nem is keveset, de már nem bántják annyira a szememet. Lesz amit kijavítok, lesz amit meg nem.

 

Tetszett a csákvári arborétum? Vettél is tőlük valamit?

 

Előzmény: agicza (1906)
robida Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1909

Na, ez így csúnyán hangzik! Viszont tényleg hülyeség egy kertet, főleg ha ilyen bazi nagy van, mint nekünk is, olyan növényekkel beültetni, amiket állandóan pátyolgatni kell. Persze, van egypár olyan is, de nem állhat olyanokból az egész.

 

Nálam a hortenziák élnek, virulnak, a kerti hortikat elrontani nem tudom, most már akkora bokrok lettek mint a csuda. De a tölgylevelű is nagyon szép, tavaly Yvonne nevűt rendeltem, cseperedik aranyosan.

 

De a davidia szívügyem, mert az anyukám emlékére ültettem.

 

Lassan azt is ki lehet jelenteni, ami Ágicza kertjében kibírja a telet, azt nyugodtan lehet Magyarországon ültetni.

Előzmény: agicza (1905)
zytasu Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1908

Állitólag akkor kezdődik az igazi tudás... :))

Előzmény: agicza (1907)
agicza Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1907

Csak ezzel is úgy van az ember, mint a jó pap, holtáig tanulja a szakmát, aztán rájön, hogy minél többet tanult, egyre kevesebbet tud az egészről globalice... ;-PPPP

Előzmény: zytasu (1903)
agicza Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1906

Valóban egyfajta szemléletváltáson megy keresztül az ember, amíg belejön a kertezésbe, hiszen a tapasztalat megtanítja erre-arra az évek folyamán.

 

Amit én pl. másként csinálnék, és ez a gyümölcsfáidról jutott eszembe, hogy a kert csontvázát kell jófajta, honos, könnyen fejlődő, növekvő növényekből kialakítani, aztán a kényeskék meg a hisztiskék úgy nőnek, ahogy akarnak, nem rajtuk múlik a kert összképe...

Előzmény: robida (1902)
agicza Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1905

Valszleg nálad is megmaradt, Csákvárott is a hegyen elvan jól egy nagyobbacska példány, szóval nem mindenki völgyi mélyben és jégveremben próbálja megtartani a növényeit, szóval neked mindenképpen több esélyed lesz. ;-P

 

Davidia: z6, magyarul hortenzia-próbás a növény: ahol nem virágzik hortenzia, oda Davidiát is felesleges tenni....

 

"a földlabda körül be van mulcsozva, meg fenyőágakkal is körbevettem, viszont túlzásba sem akarom vinni a pátyolgatást, mert egy kisebb növényt még betakargat az ember, több méteressel ugyanezt már nem lehet megtenni, szóval csak hadd hulljon a férgese."

 

Tökéletes szelekciós felfogás, ami nem bírja, annak mennie kell, elvégre a kert van érted, nem te a kertért...

Előzmény: robida (1901)
agicza Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1904

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!