Akik szeretik a By,Bhv,Bo,Bx.....
Mielőtt feltennéd a személykocsikkal kapcsolatos kérdésed, kérjük, nézz szét az alábbi oldalakon, mert lehet, hogy megtalálod rá a választ!
Kocsik adataival foglalkozó oldalak:
http://vasutikocsi.atw.hu/
Személykocsi fővizsgák: (KISABLAK)
Cseh összefoglaló a MÁV-Start járműveiről:
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_dd.php
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_rd.php
előkerült egy irat az 1969-es kurdi balesetről. Itt az állomás kezdőpont felőli végén, a bejárati jelző előtt lévő útátjárón pályahiba miatt siklott az Adriatica ngy vonat 7 kocsija, melyekből 5 fel is borult. Igaz, hogy az ismert kocsik nagy része CSD felségjelű volt, de talán érdekel valakit így is.
Javaslom, kapd elő légy szíves a 67-es jellerajz albumot, már sokszor idézték a topiktársak!
A korra jellemző kocsi típusokat mind megtalálod benne.
Még egy dolog: bár 1956-ban szünt meg a három kocsiosztály, s ezzel a C/Ca BC, BCa stb. sorozat jelölés, de ha az 50-es évek második felénem járműveiről beszélünk,akkor inkább domináns volt a két kocsiosztály, tehát a C sorozatjelet már csak éppen megemlíthetjük.
A fa-szekrényvázas kocsik- különösen a kéttengelyesek - még dominánsak voltak a hatvanas években is.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Ezek szerint az én általam értekelt időszakban még javában voltak favázas kocsik. Ezekről valaki tudna jellegrajzot berakni? Szóval akkor az eddigi kocsifajták a teljesség igénye nélkül: Bz (Többféle szám); Az; Dnz; C; Mozdonyok: 275; 375; 376; és Mazsola. Köszönöm mégegyszer a válaszokat, most az lesz a következő feladat, hogy melyiket kezdjem el :-)
Ezek voltak az Oravica-Anina vonalra készült, 15.430mm hosszó, 9,3m tengelytávú, de a szokásos kéttengelyeseknél keskenyebb kocsik. Egyébként a nyitott peronnal a Cmn-re hasonlítottak.
Tekintve, hogy még a skiccem alapján nem készítettem el a rajzot, magánban a felülnézeti skiccet átküldöm.
Bár ez 10 évvel később készült, de az Általad kívánt időszakra is jellemző a kocsiösszeállítás. 275+posta+poggyász+ sok favázas kocsi, 1. és 2. o. vegyesen. Érdemben csak a feliratok lettek egy kicsit mások, itt már fent láthatók a kocsiosztály jelölések az ablakok között.
Amit te VIIIS-nek gondolsz, az inkább VIIIe jelleg. A VIIIS-ben a WC mellett fél fülke volt, így kisebb az ablaktávolság mindkét irányban. Rövidebbek is azok a kocsik. Érdekes, hogy szellőzőt látok minden fülke fölött. A rajzokon ez nincs, csak a 2. osztályú kocsikon látszik ilyen.
Amit VIIIIe1-nek irsz, az szerintem lehet az is, meg még egy pár, a tengelytávja nem is látszik. Mindenesetre egy Ganz tetővilágítós, középen WC-vel.
Más kérdés is felmerül. Vajon mikori a kép. A VIIIe még nincs vaslemez borítással ellátva és a tetővilágítósok sem jártak sokáig. Viszont úgy látom, új száma van a kocsiknak. Tehát az 1920-as évek második felére tippelnék.
Most, hogy a hozzászólásom elküldése után (és nem előtte, mint kellett volna) utánanéztem, olvasom, hogy a vasvázasítás már 1955-ben megkezdődött. Így, illetve Szilicium kiegészítését is figyelembe véve (60-as évek első fele is érdekli), már nem is nevezhetőek kisebbségnek a Bz kocsik.
A 41660-ban Szilicium az 1950-es évek "utolsó" (szerintem szebb lenne a második) felére jellemző vonat kocsitípusaira kérdezett. Alkotasu említette, hogy a vasvázasítás 1958-ban kezdődőtt. Így a kérdezett időszakbeli vonatokban még nem lehettek a Bz-kocsik túlsúlyban. Úgy vélem, hogy a Bz 560001-56087 kocsik (tehát az eredetileg is vasvázasnak épültek) inkább a fővonalakon szerepeltek. De ha nem, akkor is kisebbséget képviseltek a kéttengelyes favázasok körében. Persze a kisebbségek jogait komolyan kell venni!
Tudna-e valaki mutatni valamilyen ábrázolást Schlick-Nicholson gyár által 1914-ben gyártott VIII O jellegű, eleinte Cao 105416 105420 pályaszámú kocsikról?
Ezt most nem értem. Miért lett volna ezekből kevés? Egyébként az emlékeimben pár évvel későbbről a leggyakoribb gőzmozdony a 375-ös volt a mellékvonalakon. Főleg a hegyekben. Olyan járt Alsóőrs-Győr között, Eger-Ózd, Szerencs-Hidasnémeti, stb.
A második nem a DSA Caü 14821-es nosztalicska kocsi? Én arra gyanakszom, igaz, a polnische hechtwagent nem ismerem. A 3. kisgyőrinek néz ki, a 4. ... háááát ... az nem tudom, esetleg Bh.
A Bz-kben ne legyélm olyan biztos. Ha jól tévedek, akkor '58-körül indult el a vasvázasítás, tehát akkoriban elég kevés ilyen kocsi futott. Mindenféle rövid B kocsi inkább elképzelhető, aminek egy része (pl. B52xxx,) megtalálható a '67-es járműalbumban, illetve itt nemrég volt szó az idegen teherkocsi alvázakra barkácsolt kocsikról. Na, és persze A 31xxx-es kocsik is voltak ezeken a vonatokon szerintem.
Köszönöm szépen! Így most felmerült bennem még egy kérdés. Egyszer láttam egy filmben az ABmot mellékeit, de csak röviden, valaki tudna erről képet, vagy jellegrajzot feltenni? (Én kerestem ilyen témában, de nem találtam sokmindent.)
Szeretnék rajzolni egy tipikus 50-es évek utolsó felére jellemző összeállítású mellékvonali személyvonatot? Tudna valaki ebben segíteni? Abban az időben 275-ös és Mazsola húzta az ilyen vonatokat?
A két kocsi szerintem német "csuka" volt, az első a 26-s hecht 3. osztályú, 10 ablakkal (9 + 1/2 fülkével), a második már erősen hajaz a polnische hecht-re, annak is a 3. osztályú kocsijára (10 teljes fülke). De még felnagyítva sem tudom az ablakok méretét pontosan meghatározni (a második kocsinak), így csak tippeltem.
Minthogy itthon készült a felvétel, ezért bátorkodtam a pályaszám iránt érdeklődni, de eddig nem érkezett olyantól válasz, aki ismeri a hazánkban "rekedt" kocsik magyar pályaszámait. De én még reménykedem, erre van a net...
Én akárhányszor számolom Ambzso képén az ablakokat, kicsit többre jön ki, mint 7... De ez miféle szekér volt? DR-es? DB-s? Mögöttük ott a magyar csuka, meg a fene tudja mik még.
Itt egy kép (Báros I. jóvoltából, remélem nem haragszik meg ezért a részletért) az ABald 30470 kocsiról.
No, ezen látszik már, hogy eredetileg milyen is volt a kocsi. Olyan, mint a német, csak az ajtók befelé nyíltak. De a németek is gyártották.
Mindenesetre a MÁV tényleg teljesen átfaragta a kasztnit. De az még most sem tiszta, hogy a baleset után végleg ittmaradt-e. Bár, ha azt vesszük, hogy a külföldi eredetű kocsikat nem sokáig tartották meg a 27xx-as számok között, ezt meg csak az '50-es években számozták át, akkor talán nem tévedek nagyot, ha azt valószínűsítem, hogy a kocsi nem tért haza, kapott a CFR valami kárpótlást, és ezek után a legálisan ittmaradt kocsit átépítették. De ez csak találgatás a részemről, ha valaki pontosabbat tud, örömmel veszem.
"létező kocsi volt az Aa 1263, lehetett az azonos az említett 7 ablakos csuka-kocsival?"
Az említett csuka kocsi a MÁV-nál ABa 2701, Ba 2701, Ba 3490, majd Aa 1406, végül GySEV Aa 223 lett. '74-ben megsült szegény Rákosrendezőn. De hogy kerül ide az Aa 1263-as kocsi? Az nem favázas (később Aaf) volt?
"Roco 7 ablakos hecht kocsi"
Az miféle állatfajta? :-) Van róla képed? Ha van, majd összevetjük. (De szerintem más, mert a román állapotában más volt az ablakok kiosztása, mit később a MÁV-nál.)
Logikus a felvetésed, de egyik "vasvázas" 4 tengelyes kocsi sem kapott "z" jelölést: sem a csukák, sem a behúzott végű győriek, sem a Cak/Bak, tehát az ál-vasvázasítottakat sem kellett így jelölni, különösen, hogy a papír-szerinti "jogelőd" kocsiból talán egy csavart sem használtak fel az új építéséhez.
Egyébként Aaz sorozatjelű kocsira nem emlékszem, eddig sehol sem olvastam ilyen sorozatú kocsiról.
Belekotyogok az ABa 2701-es beszélgetésetekbe: sejtésem szerint valóban egy német gyártású, vagy német liszenc alapján gyártott hecht 7 nagy ablakos kocsi lehetett a románok kocsija. Érdekes, hogy ez az egy milyen sokáig megőrizte a 2701-es pályaszámát, mert a többi, háború alatt hozzánk került idegen eredetű kocsit "eltüntették" erről a 270x-es pályaszám csoportból. Kíváncsian várom a fényképét, vagy rajzát, mert (off) a Roco 7 ablakos hecht kocsi szerintem erre a célra felhasználható. (On) További kérdés: létező kocsi volt az Aa 1263, lehetett az azonos az említett 7 ablakos csuka-kocsival?
Tudomásom szerint a 328-asok már a '20-as évektől rendszeresen jártak tehervonatokkal is. Létezik ilyenről Fialovits-fénykép is, talán a világoskék 150 éves a magyar vasútban. Új, korszerű gépek voltak, nagy számban álltak rendelkezésre és bírták a nagyobb terhelésű vonatok indítását is.
Nézd csak meg, milyen pályaszáma van a CFR kocsinak? ABALD 30470. Nézd meg, milyen pályaszámú kocsiból készült a MÁV 2701-es kocsija? (Vasúthistória évkönyv, 93-as év, Dunakeszin gyártott "nehéz és könnyített" kocsikkal foglakozó írás.) Segítek: 30470. Most vettem észre, ahogy zsivany2-nek írtam egy levelet. Ebből a kocsiból készítettek Dunakeszin egy MÁV-osat pár évvel később. Most már csak az a kérdés, hogy a kocsit hazavitték, és Erdély visszacsatolásakor került volna ismét ide, vagy a románok másikat kaptak helyette a baleset után, aztán ezt itthon kikalapálgatták, vagy új kasztnit tettek rá. Ez utóbbi azért lenne érdekes, mert az ominózus írás hegesztett kocsikról ír, márpedig ez szegecselt volt, és maradt is MÁV-os korában.
Ami érdekes volt még számomra az iratban, hogy a 698. sz. vonat előtt haladó gyorstehert is 328. vitte. Eddig azt gondoltam a 328-t abban az időben csak személyszállító vonatok továbbítására használták, tehervonatokat már csak az életük utolsó szakaszában huzigáltak. Persze az is lehet, hogy ez a gyorsteher csak egyszeri alkalom volt.
pénteken sikerült megtalálnom a napokban általam szóba hozott vecsési utoléréses baleset évek óta keresett anyagát. A tisztelt társaságot esetleg érdeklő rész:
Később rájöttem, hogy ennek a pályaszáma már tisztázódott, annak ellenére nem értettem a dolgot; de így részben világos. Csak azt nem értem, hogy akkor miért írták rá, ogy "váz: VAS"
Ugyanakkor a DV eredetű kocsik vasvázasítása (pontosabban új építése ezek szerint) továbbra sem érthető. A Dunakeszin gyártott részben behúzottvégű, részben csuka-szerű végű kocsikból 5 db. volt DSA eredetű, de egyik sem lett Aaz jelölésű. (Ba 3303, BCa 3524-3526, 3528.) Akkor miről írhat a Magyar vasúttörténet 6. kötet 254. oldalon? Egyáltalán: volt tényleg Aaz sorozatú kocsi? Nem az Aa 1400-as sorozatba tették az "acélvázasított" 1. o. kocsikat? Csiba J. ott valamit összekevert volna az írásában?
Ez bizony nem vasvázasított kocsi. A 4 tengelyesek csak papíron voltak vasvázasítottak, ténylegesen új építésű kocsik voltak, csupán a pénzügyi elszámolás miatt nevezték vasvázasítottnak (mert ez felújítás, nem új kocsi gyártása).
A képen látható kocsiról a39831-es gumidani válaszban kaptál eligazítást. Ehhez azt teszem hozzá, hogy 1925-ben Aa 1018 pályaszámot, majd a 30-as években az ABCa 4057-es psz-ot kapta, ezután volt még tisztán 2. osztályú kocsi is.
Látható az ablak kiosztása: WC + 4 x 800mm (ex 3. osztály) + 3 x 1.100mm (ex 2. osztály) + WC. Mindvégig fa-szekrényvázzal rendelkezett. Ugyanilyen külső kivitellel készültek a 20-as évek/30-as évekbeli átalakításkor a BCa kocsik is.
Hűha! Ha ilyen háttér embereid vannak, akkor biztosan tud(sz) segíteni:
A CFR 30470 kocsiból csinálták a magyar ABa 2701-est, amiből később Ba 3490, majd Aa 1406, végül GySEV Aa 223 lett, végül '74 szeptemberében megsült Rákosrendezőn. Bár a többnyire behúzottvégű kocsikkal foglalkozó tanulmányban szerepel a '92-es évkönyvben, a kocsi formára a csukákhoz hasonlít.
Tudnál egy képet, vagy jellegrajzot szerezni (berakni), hogy az eredeti kocsi hogyan nézett ki?
Szerintem a vasvázas kocsira akkor nem kell feszítőmű, ha úgy konstruálták, hogy az oldalfalak (a magyar kocsik esetében a tető is) részt vesznek a teherhordásban. Ha egy kocsit "vasvázasítanak", akkor nem biztos, hogy ilyen lesz a konstrukció. Mondjuk a 7m-es tengelytávú kocsiknál a vasvázasítás után volt olyan, amelyikről levették. A '67-es albumban találsz mindekettőre példát.
Az alábbi képek készítésekor azt hittem, hülyeséget írtak a kocsira, nevezetesen azt, hogy "váz: VAS" Ezt a feszítőmű létével is magyarázhatónak tartottam.
C50 képe
(Ezek már sajátok)
Egy kérdés tolult föl benne tegnap a Magyar Vasúttörténet olvasásakor. A könyvben az áll, hogy a vasvázasításra először DV eredetű kocsikat jelöltek ki a '40-es években, ezek lettek az Aaz kocsik.
Lehetséges lenne, hogy a 84 55 971 8030-4 pályaszámú kocsi is ilyen vasvázasított kocsi lenne? (Ablakosztását nézve nem Aaz-nek néz ki.) Egyáltalán: vasvázas kocsinak minek feszítőmű?
valakinek van ötlete arra, hogy az alábbi képen látható kocsi ABALO 30470 lehet-e? Én legalábbis "O"-nak olvasom az utolsó betűt, de lehet "D" is. Maga a kocsi CFR felségjelű, 1937-ben sérült meg a vecsési balesetben.
Nekem az a benyomásom támadt, hogy a Csuka kocsik nem hálás témák modellezésre, ha valamennyire is igényes modellt akarunk készíteni. Úgy tudom, Ónozó modelljéről készült szilikon minta és egy pár kasztni is. Ezek aztán persze a milliomos gyüjtőknél vannak. Tkp. kár...
(Értem és látom, csak a kollégát akartam biztatni vele, nehogy előre elkeseredjen a feladaton. Ráadásul rávett egy hasonló donor beszerzésére, így már kettőt kell kifaragnia. Ezt még nem tudja, ezért maradjon köztünk. :-)
Az azért nem kúppalást! Mindkét vége jóindulattal ellipszis keresztmetszet, de nem egyforma tengely-arányokkal. De valójában a tetőn is nagy számban látható szegecsekre gondoltam. Persze tudom, hogy nem lehetetlen, hiszen Ónozó elkészítette, nem is akármilyen minőségben! De azt is tudom, mennyi munka volt benne! (hát még mennyi szívás... :-((
"Fapados" kocsit itthon fotózva nem láttam, csak vegyes osztályút.
Évekkel ezelőtt valaki tett közzé egy soproni kiállításról készült képet, a kiállítást egy közforgalomból már kivont ABa polnischer hecht kocsiban rendezték meg. A kocsi végét kicsit átalakították, de én akkor is erre a típusra tippeltem.
Lehet, hogy valaki egyszer megszán bennünket a nálunk "felejtett" u betűs kocsik listájával... de nem is merek álmodni.
Nem tudom, hogy hány polnischer hecht maradt nálunk, én is szeretném tudni.
A Kirchner-Tóth-Villányi szerzők "A MÁV 324 sorozatú mozdonyai" könyv 209. oldal 205. ábrán a második kocsi, továbbá a Gombos Pistáék által kiadott magyar gőzmozdonyok CD-n is látható kb. ez a szerelvény más szögből fényképezve.
"Közép-európai forgóvázat néhány hónapja árusított (kiárusított) az MK, nem vettél?"
Köszönöm az információt, de valószínűleg akkor sem vettem volna, ha tudok a kiárusításról. Van momentán 3 pár Schicht forgóvázam, azokból 1 párat szánok az Aa1403 (ex Ba3301) alá.
Az igazság az, hogy a modellboltok honlapjait csak nagyon szórványosan látogatom, új dolgot igen ritkán vásárolok. És azóta, hogy belefogtam a barkácsolásba, még ritkábban.
A polnische hecht még hosszabb, 22020 mm ütközők közötti távolsággal, 14600mm-es forgócsaptávval.
Azonban polnische hecht maradt nálunk a háború után, egy Balaton menti szerelvényben Kubinszky professzor úr egy 324-es vontatta szerelvényben lefényképezte (ez egy ABa kocsi volt, a szerelvény többi kocsija magyar Bam és Bak). Tehát modellezhetünk "olcsó" BRAWA modellből is.
A "lengyel-csuka" tetőzete valóban hasonló a magyar csuka-kocsi tetejéhez.
Kedves Alkotásu! Közép-európai forgóvázat néhány hónapja árusított (kiárusított) az MK, nem vettél?
A szegecselésnél biztosan fogok csalni. A gyáriakat nem óhajtom lemaszírozni, hogy utána újra csinálhassam, hanem meghagyom az egysorost. Az oldalfali lemezcsatlakozás takaró lemezei is az eredeti helyükön maradnak. A tetőn a lemezcsatlakozás sem fog ilyen formábanelkészülni, legfeljebb egy csíkot karcolok bele. Az ajtó is marad az eredeti, ami kissé más, mint a magyarnál. Úgyhogy ez biztosan nem a legpontosabb modellem lesz, de hatásában azért talán nem lesz rossz. Ha egyáltalán sikerülni fog.
Szándékosan írtam 3301-et. Két ilyen kocsi készült, a 3300-as és a 3301-es. Ez utóbbi a mai napig megvan, az általam betett (de gumidani által lőtt) kép erről a kocsiról készült. De van itt még egy róla, ami valószínűleg Erdély viszacsatolásakor készülhetett Kolozsváron. A kép nem teljes, a bácsik lábait én amputáltam, hogy ne legyen nagy (mármint a kép mérete). Alul olvasható a pályaszám (nem a bácsiké!). :-)
Ezek szerint egy kicsit hossztorzított lesz a modell, kb. 1 m-nyi hosszeltérés van (ha a Ba3301-es ugyanolyan hosszú, mint az ABa változat).
A tetőnél a faragáshoz az anyag pótlását a tető sarkainál már elkezdtem... :-)))) Aztán (mivel PS lemezdarabikból csinálom, elteszem egy fél évre pihenni. Nem sürgős...
A modell is Hechtwagen, csak nem a közismertebb Bauart23, hanem a 26-os. A Ba3300-hoz a tető alapján a "polnische Hecht" lenne jó (tök olcsó Brawa modell :-), de nem tudom, hogy a hossz, ablakok stb. mennyire passzol?
Miért, egy amolyan közönséges kúppalást. Csak megrajzolták eredetileg is valahogy. (Most olvasgattam a 325-ös építését bemutató sorozatodat, pl. azon a henger fölötti burkolat sem látszik könnyebb feladatnak. :-)
Tegnap este hét körül Győrben volt a tárolón két 20-17-es kocsi. Ezek mi célból voltak ott? Csak húsvéti erősítés, esetleg különvonat? Vagy valamelyik vonat újabban ilyenekkel jár? Fanatikusoknak: melyik kocsik voltak ezek? :)
Van-e valakinek adata arról, hogy ennek a két kocsinak a hossza (ütközők között és szekrényhossz) hogyan viszonyul egymáshoz? Mekkora az eltérés?
A német (a modellről van képem csak):
És a magyar Ba 3301:
Aki nekem erre válaszol, hálám örökké üldözni fogja... :-)
(Mielőtt valaki még szentségtöréssel kezdene vádolni, megnyugtatom, hogy a magyarított kocsi alatt nem hattyúnyaktartós forgóváz lesz. Már ha egyáltalán egyszer elkészül a modell.)
Anno volt egy miskolci lengyel gyártású Bo kocsi, aminek a komplett belseje egy győri gyártású kocsiból származott, de számot én sem jegyeztem meg hozzá. Anno jópárszor megfordult Szombathelyen a Sújhelyes gyors szerelvényében.
Az a 20-37 009. Az egyetlen emeltszintű fővizsgát kapott példány volt. Asszem valamikor a 2000-es évek közepén (2005?) porig égett Novajidrány térségében a hidasi vonalon a 20-37 305-el együtt.
Lehet már meg sincs, ez valamikor 1998 és 2002 között volt, ugyanis a sújhelyes gyors szerelvénye hétköznap reggelenként csinált egy gotthárdi kanyart, az volt az iskolás járat, elég sokat utaztam vele. A másik érdekesség ugyanennél a vonatnál a teliablakos vezérlő volt mint biciklis kocsi. :-)
Nem tudom, hogy melyik az, de van egy ms honos bolhás lengyel, aminek a forgóvázán pl a győri kocsiknál alkalmazott generátor van. Eleinte gőze sem volt senkinek, hogy került oda, mert a lengyel konstrukció merőben más, de aztán kisült, hogy nagy valószínűűséggel posta alól származő forgóváz volt.
Anno volt egy miskolci lengyel gyártású Bo kocsi, aminek a komplett belseje egy győri gyártású kocsiból származott, de számot én sem jegyeztem meg hozzá. Anno jópárszor megfordult Szombathelyen a Sújhelyes gyors szerelvényében.
Mondjuk én is nagyon örülnék ha látnám vagyis utaznék újra egy pápaszemes kocsiban, de annak is örülök hogy egyáltalán utazhatunk a még közlekedö "nagy" győri kocsikban, mert igen sok élményt illetve igazi vonatozást találhatjuk benne, hasonlítva egy mai modern vonathoz képest felejtős. Gyerekkoromban a 90-es évek második felében emlékeim szerint sokat utaztuk ilyen pápaszemes kocsiban a közlekedö Budapest Nyugati-Mátészalka sebesvonatban, meg vissza fele is. Nekem nagyon tetszett az utazás a 110-es vonalon egy pápaszemes kocsival, a visszhangos csattagás, a kocsi ugrálása, naplemente hangulat és a csörgönek a hangjai. :-)
Hát ja, érdekes ez az egész, mármint hogy 1993-ban már selejteztek ki ilyen kocsit nem is keveset, majd 1996 és 2002 volt a következő nagyobb selejthullám. Ha 13-14 évesen megette őket a rozsda akkor tényleg biliacélból készültek. És az is érdekes, hogy mindennek ellenére 33 évesen is futnak belőlük szép számmal bármilyen xar anyagból is készültek. Legalább az alkatrész utánpótlás így biztosított.
"Nem tudtam akkor -most se- felfogni, hogy kinek ártottak szegény sarkított ablakú kocsik amiket Hatvanban láttam félredobva, kivert ablakokkal leszerelt ajtókal."
Nem ártottak senkinek, az idő vasfoga viszont megette nagyon sok kocsi főkeretét (sajnos a lengyelek nem megfelelő minőségű acélból gyártották őket), érdemes megnézni, némely kocsiban mekkora kifli van :( . Sajnálom őket én is, mert nekem is nagy kedvenceim, rengeteget utaztam Bko-n a Balatonra.
Én a lengyelek szupersarkított ablakvilágát kifejezetten szeretem. :-)
Igen-igen, nekem azok voltak "A GYORSVONATI" kocsik. Gyerekkoromban Ózd alsón mindig figyeltem, hogy a pesti gyorsban vannak e olyanok. Aztán egyszer az Ózd-Gyékényes stokkal mentünk Pestre bánatomra full By-onos szerelvénnyel (emlékeim szerint a 20-17 089-en voltunk, és emlékszem a szerelvényben volt az akkor újnak számító 19-05 056).
Ez 1993 év elején volt. Nem tudtam akkor -most se- felfogni, hogy kinek ártottak szegény sarkított ablakú kocsik amiket Hatvanban láttam félredobva, kivert ablakokkal leszerelt ajtókal. Egy 13-15 kocsis szerelvény lehetett. Pályaszámokat abban az időben még csak ritkán jegyeztem meg de lenne egy-két tippem melyek lehettek azok. Szal' nosztalgia meg időgép :)
Ha csereszabatosak az alkatrészek, akkor biza én a leselejtezett kocsik jó állapotban levő ajtóit leszereltetném és a még forgalomban levő kocsikon később elromló ajtókat ezekkel pótolnám.
Nem tudom ki hogy látja, de szerintem a lengyel ajtók nagyságrenddel jobbak mint az itthoni gyártásúak. Legalábbis sokkal passzosabban záródnak, könnyebben lehet őket becsukni-kinyitni. Magyar ajtó nehezen zárható ráadásul sokszor lehetetlen normálisan becsukni. Én a magyar gyártású ajtót mindennek nevezném csak jó konstrukciónak nem.
OFF Esetleg tudnátok egy oldalt mondani, ahonnan a RailCarNum-t le lehetne tölteni? A rail.hu nem hoz be semmit sem, csak egy képet, más helyet pedig nem találok, ahol fent van. Sokszor nincs időm felírni az önellenőrző számokat, amikor a kocsik psz.-t és REV dátumát felírom. Köszönöm előre is! ON
Ha csereszabatosak az alkatrészek, akkor biza én a leselejtezett kocsik jó állapotban levő ajtóit leszereltetném és a még forgalomban levő kocsikon később elromló ajtókat ezekkel pótolnám. Gondolom, hogy senkinek sem lesz baja abból, ha egy lengyel gyártású kocsiba magyar gyártású ajtón száll fel. Ezt még a zúnió is támogathatja.
Azoknak sem sajátossága mivel nem cserélgetik őket. Egyszer így alakult az átépítésekkor és azóta is gy közlekednek azok a kocsik. Amiket korábban alakítottak át azoknak megmaradt az eredeti ajtó, a későbbieknél lett kicserélve magyar típusura. Az okra én is kíváncsi lennék.
A 20-37 131-nek olyan ajtaja van nagyon régóta. 15 éve láttam a Tisza gyorsvonatban a Keletiben és akkor is ilyen ajtók voltak már rajta. Gyanítom hogy a 90-es évek elején kerülhetett rá. Van még egy ilyen kocsi, ha jól emlékszem a 191.
Hú de bajban lennél, ha ma tennéd ugyanezt! Láttad esetleg mostanában a 20-37 131-es kocsit? (Én épp tegnap.) Az ajtaja nem az eredeti lengyel, hanem a 20-37 300-as sorozatéval azonos.
@Mindenki:
Ez egyedi dolog, vagy megszokott, hogy "össze-vissza" cserélgetik az ajtókat?
"miért is van eltérő számuk" - és már tudod? :-) Nem elviccelve: ma már hiába szeretnék járkálni a 20-57-es mellett, nem tehetem. Így maradnak a leírások (nekem megvan pl. a MÁV személyvagonokról szóló album) és a fotófelvételek böngészése. De minden pótlólagos információ nagy örömet okoz.
Nem kérdeztél butaságot. Ezek az ismeretek sehol sem tanulhatók meg egyben. Kölcsönösen okosítgatjuk egymást. Bennem is csak 10-15 éve ébredt fel az érdeklődés a vasúti kocsi iránt. Emlékszem még arra, hogy hosszú időn át járkáltam fel, s alá egy lengyel gyártású 50 55 20-37 xxx-x és egy győri gyártású 50 55 20-57 xxx-x kocsi mellett kitalálandó, hogy miért is van eltérő számuk.
Megtaláltam. Remélem, nem veszi wrn rossz néven, hogy itt bemásolom a nekem írt levelét. Semmilyen személyes adatot, közlendőt nem tartalmaz. (végülis megspórolom neki, hogy még egyszer leírja ;-)))
" A fotó alapján a kocsi a GySEV Ci 71-78 (fék nélküli) ill. Ci 94-100 kocsijainak egyike lehet. Ezen a számon 1899-től tartja nyílván őket a GySEV. Kb. 10.700 mm ütközők közötti hossz, 6.500 mm tengelytáv, két végén nyitott peron, 6 ablak, ablakok felett szellőzőrács, ami nem minden kocsin volt. 50 III. o. ülőhely. A fék nélküli kocsikat 1930/31-ben fékkel látták el, a 71-75 számú kocsikat 1939/40-ben, a 76-78 sz. kocsikat 1935-től 48 férőhelyesre építették át. A kocsik egy részét 1956-tól átminősítették II. o. kocsivá (átfestették a C-t B-re) és átszámozták, majd később vasvázasították őket, így lettek Bz kocsik. A kért állapot (nyitott peron, szellőzők) szerinti fotóm, rajzom sajnos nincsen."
Mint említettem volt, az én kocsim a 6,5m-es tengelytáv miatt nem alakítható könnyen át ilyenre. A különbség nagyon látszik.
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. Megkeresem Wnr-t.
Nézzétek el nekem ha majd néha butaságokat kérdezek. Most kezdtem újra ezt a hobbyt és néha olyan tanácstalan vagyok mint Húsvétinyuszi a magas hóban. :)
Az élen a GYSEV 17 mozdony osztrák zászlóval. A vonat végén a GYSEV Cn 94 és Cn 153-at sejtem. A GYSEV nagyon sokáig használt régi kocsikat. Láttam 1956-os felvételen oldalgombolós kocsit. Javaslom, hogy wrn30601 kollegát interjúvold meg! Nála többet egyikünktől sem remélhetsz ezügyben. http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=688854
Sajnos nem tudom. Ezt a képet itt a fórumon találtam. Tippem az, hogy GySEV-es szerelvény. Itt az eredeti.
Rézgarastól kaptam múltkor egy képet amin GySEV kocsik láthatóak. Alább a kép. A bekarikázott előtt látható egy 5 ablakos kocsi ami az előző képen is megtalálható.
A legjobb az lenne, ha a GYSEV minél előbb beszerezné az "új" IC kocsijait, ezeket a kacat Bpm-eket pedig szépen használhatná a Start pl. a gyorsvonatokban!
Segítenél a megfejtésben azzal, hogy megírod a helyszínt? Netán a Bp - Ráckeve közti BHÉV vonalon készült a kép? Akkor talán az oda összegyűjtött egykori CSD és ACSEV járművek lehetnek.
Utaztam ma a Bpm 51 55 20-70 069-8 pályaszámú kocsiban, és arra lettem figyelmes, hogy az utastérben a zöld/vörös futószőnyeg helyett az egész kocsiban barna padlószőnyeg volt. A kocsi friss fővizsgás (2013.02.27 Sl). Esetleg azt lehet tudni, hogy a többi Bpm is kap ilyen teljes felületű szőnyeget? (fotó dok. jelleggel)
Mindkét világháború után igen zavarosan alakult az összekeveredett vasúti járművek sorsa. Történtek visszacsereberélések, egyezségek arra vonatkozóan, hogy kölcsönösen megtartják a náluk maradt járműveket, stb. Nem állítom, hogy mindig mindegyik vasúttársaság tökéletesen korrektül járt volna el. Nyilván igyekeztek eltitkolni a náluk levő idegen járműveket és egyidejűleg felderíteni a tőlük elhurcolt járműveket. De szerintem nem vethetnek túl sokat egymás szemére. Természetesen nem értem ebbe a körbe az első világháborút követő román megszállás idején tőlünk zsákmányolt járművek tömegét. De ilyen módon a MÁV-hoz egyetlen jármű sem került.
Sajnos csak a rajta messziről olvasható két számát ismerem. Amikor megméregetted, nem láttál a baloldali lépcső környékén az alvázon táblát, vagy beütött pályaszámot? Onnan talán kiderülhetne az Azx 19??? hiányzó része. Nem lehetetlen, hogy 008.
Szervusz. Kedves gumidani én nem vágom hogy pontossan mi ez de az ténykérdés hogy ez itt van!A ráírt azonsító számot már hat éve ismerem(vagy hét-nyolc)ettől még nem tudom a történetét,és bár az eredeti kérdésemtől ez messze távol áll,de most már kíváncsi vagyok ennek a vagonnak a történetére . Ha fényt tudsz deríteni rá,vagy az ilyen jellegü vagonokra akkor jelezz a személyes v. publikus mailomra , és szerintem meg tudunk alkudni.Köszönettel:H.Péter.
A képen egy háló kocsi látható. A másikkrédésedre meg a választ te magad is leírtad. az Utasellátós képeket te hol találtad meg? Nekem nem dob elő egyet se ezen az oldalon.