Keresés

Részletes keresés

zsuzsi07 Creative Commons License 2008.11.05 0 0 763
"Akkor Neked soha sem lesz víztisztítód, hiszen csak más véleménye alapján dönthetsz,"


Pedig lesz víztisztítóm, már dolgozom rajta!:) Mégpedig így: egyszerűen belövök egy középkategóriásat, és reménykedem, hogy ha másoknál bevált, akkor - mérések nélkül - nálam is beválik. Szerinted ez rossz hozzáállás?:)
Előzmény: paljoc (740)
cumpika Creative Commons License 2008.11.04 0 0 762
Na de azért bizalom is van a világon, azt tudták rólam,hogy elégedett ügyfelük vagyok,hiszen a vízlágyító berendezést is náluk vásároltam.

Konkurenciáról szerintem esetükben nem is beszélhetünk,hiszen egy Mercedesnek sem konkurenciája a Dacia.
Előzmény: naox (758)
Uldin Creative Commons License 2008.11.04 0 0 761

Ja ja perisztaltikus szivattyúhoz anno vettem élemiszeripari minősítésű csövet, de annak csak másfél bárt kellett elviselnie. Víztisztítókban én eddig 1/4"-os PE pneumatika csöveket láttam. Még a konyhai cuccnál is 6 bárt tudnia kell nincs mese. 10 bárig jó is a 10-es PE cső, eldurranni nem fog, csak 40 bár körül, viszont, ha valahol megtapossák 15 bár már kifoghat rajta.

 

>Ha lágyabb a cső, mert lágyítószert tartalmaz, mint a PET palackok

 

A poliamid vékonyabb falú ezért nem annyira merev és nagyobb nyomást tud 19 bárig használható. Lehet elég lett volna csak a szívó oldalra 10-es csövet rakni, nyomó oldalon 6-os vagy 8-as PE cső elég lett volna. A PE csővel nincs probléma, csak gyengébb a poliamidnál azért csinálják vastagabb falúra.

 

Lágyítószert nem tudom hogy tratalmaz-e a poliamid cső, szaga az nincs, pontosabban én nem érzem. 

 

A PE csövet vagy melegítéssel és erőszakolással lehet csak bekötni, vagy 8-as fúróval fel kell fúrni, a melegítés az kinlódás a felfúrás után a csatlakozónál meggyengül a cső.

Előzmény: Törölt nick (736)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 760

Azt el is hiszem, hogy műanyag tartályos rendszernél lehet ilyen problema pár nap állás után. Ezért szeretem az átfolyós rendszerű W 25-öt, melyből nem csak az ajánlott 3 nap üzemszünet után folyatok ki vizet használat előtt, hanem minden reggel! 

 

Előzmény: cumpika (756)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 759
Nagyon szarul látszik, de mintha a lapon az lenne hgy mintavétel módja: nem akkreditált!
Előzmény: naox (758)
naox Creative Commons License 2008.11.04 0 0 758
akkreditalt labor, tehat nem lehet elsullyeszteni egy jegyzokonyvet. ha leadtak c. vizet, annak az eredmenye visszakeresheto.
ha en mongyuk a konkurrencia embere vagyok, leadok egy kis csatornalevet, es kapok egy ilyen jkv-et, akkor bemegyek a laborhoz, leadom megint a csatornalevet (azzal, hogy ellenminta), persze tele lesz bacival, es egybol az akkreditaciot kiadonak irok, hogy hoppa, az ellenminta nem stimmel, mire a labor pillanatok alatt kideriti, hogy a megrendelo nem ezt a mintat adta le. A megrendelo pedig egy orult birsagon tul szamithat ra, hogy a konkurrencia (en) egesz oldalas hirdetesekben hozza le, hogy meghamisitott egy jegyzokonyvet. Az ANTSZ valszeg felfuggeszti a termek engedelyet, ilyenkor ez a minimum.
na ezert fura, amit c. irt. nagyon. ilyet egy normalis ceg nem reszkiroz.
Előzmény: paljoc (757)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 757

Mivel az eredmény a gyártóhoz érkezik először nincs bukásveszély.

Más lenne a helyzet, ha a gyártó beadja a terméket vizsgálat céljára cumpika kérésére és a labor egyből cumpikát értesítené az eredményről.

De elég valószínű amit írsz amúgy!

Előzmény: naox (754)
cumpika Creative Commons License 2008.11.04 0 0 756
Neked azonban tök fölösleges volt, hisz az RO rendszer "semmit" nem hagy a vízben!

Szeretek biztosra menni.
A kávéfőzőm,viszont a büdös életben nem lesz vízköves :-))

Megszerzem az ismerősöm Ökonetes RO ketyerének a vizsg.eredményét, el fogsz képedni.
Ugyebár gagyi membrán van benne és a tartályban nincs UV.

Az OTH nem véletlenül tér ki az "engedélyükben" arra,hogy 3 havonta fertőtleníteni kell a rendszert,és ezt a forgalmazónak kell biztosítani.
Na ezt várhatja az mlm-es cégtől, szervize sincs.
Előzmény: paljoc (749)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 755

Ennek most van jelentősége az ügy szempontjából szerinted????? :-)

Előzmény: naox (752)
naox Creative Commons License 2008.11.04 0 0 754
szerintem a gep jo. nagyon jo.

a dolog nem azert nem stimmel, hanem azert, amit leirtam. a ceg kvazi semmit sem nyer az ugyon, viszont veletlenul, vagy rosszakaratbol hatalmasat zakozhat. egy komoly donteshozo nem enged meg ilyet. egyszeruen kizart.
Előzmény: paljoc (753)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 753

Én is magam szándékozom elbaktatni a laborba. Eszem ágában sincs elküldeni a vízet Tatabányára, hogy ugyan vizsgáltassák meg, mert nem bízom a termékben.

Amúgy cumpika esetében nem hiszem hogy szükség volt svindlire. 300000ft-os RO masina már csak tud tiszta vizet gyártani.

Előzmény: naox (751)
naox Creative Commons License 2008.11.04 0 0 752
"vizsgálati díjat az ÁNTSZ-nek"
az engedelyezes illeteket. mar tisztaztuk, hogy az antsz nem vizsgal. a gyarto a fodortol rendelt egy vizsgalatot, es ennek eredmenyet csatolta az antsz engedely-kerelemhez.
Előzmény: paljoc (750)
naox Creative Commons License 2008.11.04 0 0 751
"Bevittem a forgalmazóhoz a vizet,elvitték bevizsgáltatni,az eredmény:"
huhu, ez igy egy kisse fura. gondoljuk vegig. OK, a forgalmazo tuggya, hogy jo a gepe, probal korrekt lenni, de ilyet egy jozan ember nem enged meg maganak, hogy az ellenerdekelt fel veszi a mintat, en meg bevizsgaltatom. Egy felelos cegvezeto ilyet nem enged meg.
Gondolj bele, ha a vevo csak elcseszi a mintavetelt, es elszennyezi a vizet, vagy szarul installalta a gepet, es ezert nem megfeleloen muxik, vagy egyszeruen csak szabotalni akar! Ott fogja lobogtatni a nem megfelelo jegyzokonyvet!
Ilyet egyetlen komoly ceg sem reszkiroz meg, ne is tegye. Az, hogy kimegy a szervizmernok, es mintat vesz, az ok, de igy ez csak egy dolgot jelethet, megpedig azt, hogy szepen hoztak a patikabol steril vizet, a tiedet kiontottek, es leadtak a sajatjukat.
Előzmény: cumpika (748)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 750

Ez nagyon logikusnak és valószínűnek hangzik.

Pl. a W25 gyártója már asszem tizenegynéhány éve forgalmaz tisztítót. Közben, néhány éve gondoltak egyet és jelentősen megnöveltésk a töltet mennyiségét, új nevet kapott a cucc, kifizették a nyolcvanezres vizsgálati díjat az ÁNTSZ-nek és már a boltokban is volt a gép!

 

 

 

 

 

Előzmény: naox (747)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 749

Na ezt én is megcsináltatom pár hónap múlva!

Neked azonban tök fölösleges volt, hisz az RO rendszer "semmit" nem hagy a vízben!

 

Én azért nem borítékolnám az általad írt eredmény 3 hónap után, mert akkor nem fél/egy év csereperiódusokat írnának elő a szűrőkre!

Előzmény: cumpika (748)
cumpika Creative Commons License 2008.11.04 0 0 748
Az általam használt víztisztítónál így jártam el.
Bevittem a forgalmazóhoz a vizet,elvitték bevizsgáltatni,az eredmény:
Előzmény: cumpika (746)
naox Creative Commons License 2008.11.04 0 0 747
csak ez az egy minosites evi tobb 10milla a gyartonak. es mivel a gyartas kinaban van, termeszetes, hogy a gyar nemcsak minositett termeket gyart, hanem pontosan ugyanazt minosites nelkul is eladja otodaron.
ez minden minosegbizt. rsz. egyik nagy rakfeneje. es meg egy dolog. barmely minositett termek eseten a fejlesztes nagyon draga. ezert a nem min bizt-i rszrel gyartott konkurrens termekek nemcsak hogy sokkal olcsobbak, de altalaban jobbak is. es igen, lehetnek rosszabbak is.
Előzmény: paljoc (745)
cumpika Creative Commons License 2008.11.04 0 0 746
Ez rendben van, de én akkor sem tudom eldönteni, hogy a lakóhelyemen a csapvíznél szükség van-e UV fényre a mikrobák elpusztításához, mint ahogy azt sem, hogy az aktívszén mennyi idő után mit és mennyit ereszt vissza a megkötött és átalakult dolgokból

Pedig tök egyszerű.
Használd 3 hónapig,majd egy steril üveget tölts meg teljesen a szűrőböl kifolyó vízzel,és vizsgáltasd be mikrobiológiailag,és THM-re.
Mindjárt kiderül átvágtak-e.

Borítékolom,hogy komoly telepszám lesz az eredmény.
A THM is nagyon magas lesz.
Előzmény: paljoc (744)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 745

Mindamellett meg az hogy NSF minősített az egyik aktívszenes tisztító a másik meg nem, számomra nem feltétlenül jelenti, hogy jobb, mint a másik. Inkább gondolok arra, hogy amerika első számú víztisztító gyártó cégének sokkal kisebb problémát jelent egy NSF engedélyeztetés, mint pl. egy sokkal kisebb piacon jelen levő tatabányai cégnek. De azért megnyugtatóbb, ha van ilyen minősítés. Viszont akkor bukik a vásároljunk hazai terméket elv. Na mindegy, nehéz okosnak lenni.

 

Pl. a szomszéd bácsinál kilyukadt a verda kipufogója. Az öreg legyártotta másfél miliméter vastag korróziómentes anyagból a kérdéses csőrészt. megmutatta...beszartam! :-) Az soha nem fog tönkremenni...és semmilyen TÜV minősítése nincs! :-)))))

Előzmény: paljoc (744)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 744

Ez rendben van, de én akkor sem tudom eldönteni, hogy a lakóhelyemen a csapvíznél szükség van-e UV fényre a mikrobák elpusztításához, mint ahogy azt sem, hogy az aktívszén mennyi idő után mit és mennyit ereszt vissza a megkötött és átalakult dolgokból. De megmondom őszintén, hogy már nem is nagyon érdekel.

 

Tudom hogy több százezer ft-ot nem vagyok hajlandó kiadni erre a termékre ill. azt is tudom, hogy aktívszenes AQ 4000-es tisztítót minősítette az NSF. Ennyi nekem elég, legközelebb azt veszem! /és addig teljes nyugalommal használom a jelenlegi szintén szenes tisztítómat/

Előzmény: cumpika (741)
Teaway Creative Commons License 2008.11.04 0 0 743
Már elmondtam, hogy mit vegyél.
Nálam pl. kiváló minőségű az ivóvíz, ezért csak a lebegő szemetet meg a homokot kell kiszűrni (mechanikus szűrő) és az esetleges klórt (aktív szén).
Előzmény: zsuzsi07 (738)
naox Creative Commons License 2008.11.04 0 0 742
/off
az ogyi mar jo ideje lepasszolta az oeti-nek a taplalekkiegeszitoket. egy kicsit kezd eldurvulni ugyanis a dolog, rengeteg "csodaszert" arulnak tapl. kiegeszitokent de gyakorlatilag gyogyszerkent reklamozzak. A havi adag siman 100+kHUF
A jelenlegi felalallas szvsz korrekt: ha tudod bizonyitani a gyogyhatast, akkor OGYI, es gyogyszer, ha nem, akkor tapl. kiegeszito, de akkor folyamatosan szoritjak ki a nem kozonseges tapanyogakat az osszetetelbol, kemikaliat az asvanyi anyagokon es a vitaminokon kivul nem engednek. MOstanaban mar nem engednek egy novenyi kivonatot forgalmazni azzal, hogy "kinaban 1000 eve isszak", elvarjak,hogy biznyitsd, hogy artalmatlan.

nezd meg, volt nehany kemeny itelet is ezugyben, pl. Lenkei, Olimipq, etc.
az alkoholrol: nem tiltjak (tuttommal), csak akkor alkoholos italkent kell forgalmaznod, annak minden nehezsegevel.
/on
Előzmény: Uldin (735)
cumpika Creative Commons License 2008.11.04 0 0 741
itt egy tisztító, meg egy laboratórium, kezdjünk el vele szűrni és folyamatosan ellenőrizzük az itt jelenlevő biokémikusokkal és tudósokkal a vízminőséget a szűrő gyártó által megjelölt teljes teljesítményintervallum végéig!

Már hogyne lenne ilyen, ez az NSF.

Mit jelent az, hogy egy rendszert az NSF International hitelesít?

Az NSF hitelesítés megadásához a víztisztító rendszert nem csak abból a szempontból vizsgálják, hogy képes-e a szennyeződéseket a vízből eltávolítani.
További öt kritériumnak kell megfelelni:
1.) A szennyeződés eltávolítását ill. megfelelő csökkentését az NSF I-nek kell igazolnia saját laboratóriumukban végzett ellenőrzés alapján.
2.) A rendszer semmilyen káros anyagot nem bocsáthat a vízbe és szigorú extrakciós vizsgálaton kell átesnie a vízzel érintkező anyagok tekintetében.
3.) A rendszert szilárdan kell kialakítani, és úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen a vízvezeték-szerelési követelményeinek.
4.) A reklámoknak, a szakirodalomnak és feliratozásnak nem szabad hamis vagy félrevezető állításokat tartalmazniuk.
5.) Az anyagnak és a gyártási folyamatoknak összhangban kell lenniük és éves vizsgálatoknak megfelelniük.
Több tucat víztisztító rendszerre vonatkozó nagyszámú állítás közül melyiknek higgyenek a vásárlók?
Az NSF I/ANSI szabványok alapján lehet a legpontosabban, a legteljesebben és a legtárgyilagosabban megítélni egy konkrét rendszer teljesítményét, a rendszert forgalmazó cég megbízhatóságát.
Ha egy víztisztító rendszert a fent említett szabványok alapján hitelesít az NSF I, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a vizsgálatot olyan tárgyilagos, független, kívülálló szervezet végezte, amely az ivóvízkezelés vezető szakértőjeként ismert és elismert szerte a világon.
Ennek eredményeként teljesen megbízhat abban, hogy az NSF I. által hitelesített teljesítmény-értékek pontosan tükrözik a termék valós teljesítményét, ezért biztos lehet benne, hogy az általuk minősített rendszerek ennek megfelelően fognak működni.

42. szabvány - Érzékszervi hatások
Vízkezelő-rendszerek vizsgálata, az ivóvíz színét, szagát és átlátszóságát befolyásoló szennyezőanyagok mennyiségének csökkentésére való képességük szempontjából.
53. szabvány - Egészségügyi hatások
Vízkezelő rendszerek vizsgálata az ivóvízben levő különböző szennyezőanyagok többek között az ólom, az azbeszt, az illó szerves vegyületek és a fertőtlenítőszerek melléktermékeinek mennyiségének csökkentésére, ill. eltávolítására való képességük szempontjából.
Ezt sokkal nehezebb teljesíteni, mint a 42-est.
55.szabvány- Ultraibolya fénnyel végzett mikrobiológiai víztisztítás: Az 55-ös norma kizárólag az ultraibolya fényt használó rendszerekre alkalmazható. A tanúsítvány szerint a rendszer képes csökkenteni a városi ivóvízhálózat vizében normálisan előforduló mikroorganizmusok mennyiségét.
58. szabvány RO rendszerek
Szervetlen oldott szennyezőanyagok, az emberi szervezetre bizonyítottan toxikus, rákkeltő, /Arzén, Azbeszt, Bárium, Kadmium, Kloramin, Klór, Klorin, Réz, Cyst, (Giardia Crystosporidium), Entamoeba, Toxoplaema, Fluor, Króm (6), Ólom, Higany, MTBE (Metil-Tert Butyl Éter), PCB (Poliklórozott Bifenilek), Rádium (226/228), teljes oldott anyagok, Króm (3), Toxafém, illó szerves vegyületek (VOC), Nitrát, Nitrit/ eltávolítására, ill. csökkentésére való képesség.
Előzmény: paljoc (740)
paljoc Creative Commons License 2008.11.04 0 0 740

 "nem akarok belemenni, mert amíg nincsenek megbízható és hosszú távú kísérletek erre, addig mindenki csak a saját véleményét hangoztathatja (káros-nem káros, milyen mennyiség káros stb.)"

 

Akkor Neked soha sem lesz víztisztítód, hiszen csak más véleménye alapján dönthetsz, mivel Te nem tudsz sem mérni, sem ellenőrizni, sem analizálni ivóvizet!!!

A "hosszú távú kísérleteket" is más fogja elvégezni és nem a Te jelenlétedben!

"Sajnos" Te nem fogod ezek alapján gazdagítani a víztisztítógyártók bankszámláját! :-)))))))

 

Ha akarsz tisztítót, azt csak TE tudod eldönteni, mégpedig az alapján, hogy személy szerint Téged melyik ill. mi győzött meg legjobban!

Soha senki nem fogja azt mondani Neked, hogy gyere Zsuzsa itt egy tisztító, meg egy laboratórium, kezdjünk el vele szűrni és folyamatosan ellenőrizzük az itt jelenlevő biokémikusokkal és tudósokkal a vízminőséget a szűrő gyártó által megjelölt teljes teljesítményintervallum végéig! :-))))

Sajnos én sem találtam ilyen lehetőséget, így választottam egyet a termékek közül, de biztosan nem tudhatom, hogy a legjobbat sikerült-e!

 

 

Előzmény: zsuzsi07 (738)
cumpika Creative Commons License 2008.11.04 0 0 739
mert amíg nincsenek megbízható és hosszú távú kísérletek erre, addig mindenki csak a saját véleményét hangoztathatja (káros-nem káros, milyen mennyiség káros stb.)

De hiszen erre reagálva idéztem egy tudományos vizsgálatból.

50 év nem elég hosszú idő?
Előzmény: zsuzsi07 (738)
zsuzsi07 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 738
Szerintem én olyat nem is állítottam, hogy a desztillált víz ártalmas lenne utánsózás nélkül. Az ásványi anyagokat nagy valószínűséggel amúgy sem a vízből vesszük fel főleg, hanem az ételekből.
A vita itt arról folyik - ahogy én látom - , hogy kell-e, illetve mennyire kell megtisztítani a csapból folyó vizet. Ebbe pedig nem akarok belemenni, mert amíg nincsenek megbízható és hosszú távú kísérletek erre, addig mindenki csak a saját véleményét hangoztathatja (káros-nem káros, milyen mennyiség káros stb.)
Előzmény: cumpika (732)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.04 0 0 737

Még egy főzés közbeni észrevétel. Ha van olyan edényetek, amit csak vízforralásra használtok, akkor látod rajta, hogy vízköves. Ugyanakkor a főzőedények nem azok....én ebből arra következtetek, hogy az a mész bizony az ételben van.

 

Ételek, fűszerek tartalmazhatnak — akár elenyésző mennyiségben is — szerves savakat, amivel a kalcium- és magnéziumkarbonát reakcióba lépve, szerves sókat képez. Ilyenkor már megszűnik a zavarosság, továbbá a szerves sók az ember számára jobban hasznosulnak.

 

Nem véletlenül gyártanak például olyan kalciumkiegészítő tablettákat, ami kalciumkarbonát mellett citromsavat és D-vitamint is tartalmaz. Reakció során a gyomorban (vagy pezsgőtabletta esetében már a pohárban) kalciumcitrát keletkezik, ami jobban hasznosul, ha nem is tökéletesen. D-vitamin pedig közismerten segíti a kalcium beépülését. Alkalmazzák még a tejsav, esetleg ecetsav kalciumsóját is (laktát, acetát), de ezek még mindig csak az egyszerűbb és (egyéb körülményektől is függően) kisebb hatékonyságú eszközök.

Előzmény: wagashi (729)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.04 0 0 736

Konkrétan nincs fogalmam róla, de ott van egyrészt az aggály, hogy ezeket a pneumatikacsöveket nem az élelmiszerekkel és ivóvízkezeléssel kapcsolatos szabványoknak megfelelően gyártották. Vajon milyen anyagokat, adalékokat tartalmazhat? Legjobb lenne talán a gyártónál érdeklődni.

 

Csak példaként: mint ahogy létezik étkezési célú üveg, porcelán, kerámia, ezeknél nyilvánvalóan tiltott az ólomadalék használata. Viszont egyéb célú tárgyak, üvegek, üvegmázak tartalmazhatnak ólmot is, az ólom bizonyos előnyös fizikai tulajdonságai miatt.


Ha lágyabb a cső, mert lágyítószert tartalmaz, mint a PET palackok (ami esetleg az erős "műanyagszagról" is felismerhető) az beoldódhat a vízbe, főleg a már tisztított, ezáltal nagyobb oldóképességű RO víz jobban felvehet anyagokat, szagokat. De ezt befolyásolhatja még az áramlás sebessége is.

Előzmény: Uldin (734)
Uldin Creative Commons License 2008.11.04 0 0 735

Bocs az OFF - topic-ért:

 

Naox!

 

Rebesgetik, hogy az OGYI már nem regisztrál gyógyhatású termékeket. 2011-ben lejárnak az eddig kiadott regisztrációk, utána már csak gyógyszerek lehetnek forgalomban.

 

Mi lesz a jó kis gyógynövényes tinktúrákkal? Házilag kell majd megcsinálni? Az OÉTI csak 10 % alkoholt enged az étrendkiegészítőkbe az meg még tartósításra is kevés. :-(

 

Van erről valami információd?

előre is kösz

 

ON

mégegyszer bocsika

Uldin Creative Commons License 2008.11.04 0 0 734

Üdv. mindenkinek!

 

Rég járttam erre.

(Tetszett a csontleveses kísérlet)

 

Ki lehetne próbálni natur Duna, Vagy Tiszavízzel is ;-)

 

Van-e valakinek kifogása poliamid pneumatika csövek ellen? RO víztisztítóhoz használnám, ha nincs komoly kifogás ellene. A 10-es PE csövek borzasztó ridegek, és nem kaptam hozzájuk passzoló csavaros csatlakozót. (10 bár környékén a gyorscsatlakozó felejtős.) A PE cső belső átmérője 7-es a poliamid cső pedig 8-as, csak 10/8-as csőhöz kaptam csatlakozót. Szóval minden csatlakozás kinlódás a rideg 7-es PE csővel 8-as csatlakozóra. 

 

Korábban írtam, hogy házilag próbálok barkácsolni egy RO víztisztítót, megvannak az alkatrészek, összerakás alatt van a gép. Nem volt egyszerű összeszedni az alkatrészeket hozzá.

 

Előszűrés: aktív szénszűrő + 1mikronos PP szűrő és RO nanoszűrő, utána 1 nap pihenés (gázkiválás) és ez után megy a víz az RO szűrőbe egy UV fertőtlenítőn keresztül. A membránt így védem a baciktól.

 

1000 liter/nap teljesítményű gép volt a cél. Kitaláltam milyen membrán kellene hozzá, viszont nem tudtam itthon beszerezni csak 3-szor nagyobb teljesítményű membránt. 

 

Fimtec TW30-2540 membránt sikerült beszereznem 3,2 m3 tisztított vizet tud naponta produkálni. Kb. 1 m-hosszú a membrán és 15 bár nyomáson dolgozik. 700 liter/óra teljesítményű szivattyú kellene hozzá. Sajnos ezen a területen is beszerzési problémák vannak. Kávégépegben használnak nagynyomású szivattyúkat. PROCON és a Fluid-O-Tech gyártmányú pumpafejeket be lehet szerezni 1000 liter/órás teljesítményig, bronz ill. rozsdamentes házú kivitelben. Csapvízhez jó a bronzházas is. Viszont mivel nem nagyon használja szinte senki ezeket a pumpafejeket 15 bár nyomáson, ezért 300W-nál nagyobb teljesítményű motort nem árulnak a pumpafejekhez. A másik gond, hogy a kávégépekben rövid ideig dolgozik a pumpa, így a motort is úgy méretezték, hogy van ideje hülni. Állandó használat esetén mocskosul melegszik. Vettem egy 400 liter/órás Prokon pumpafejet 300W-os motorral, mivel nagy a membrán, így a szükséges mennyiségű vizet 15 bárnál kisebb nyomáson is le tudja adni. Remélem nem égetem le a motort, termikus védelem van benne állítólag. Utólag okos az ember, érdemes csavaros rögzítésű karimás pumpafejet venni és egy 1440 1/min fordultú megfelelő teljesítményű aszinkron motorral összehozni a tengelyét egy kuplungon keresztül, én lusta voltam barkácsolni. A membránház az műanyagból készült, kanadai gyártmány, költségkímélés miatt nem vettem rozsdamentes acélból készült membránházat.

 

Amint öszeállt a ketyere, teszek fel fotókat róla.

 

Lesz egy nyomásmérő a membrán előtt, valamint szereztem 2 áramlásmérőt, később, ha már működik a szerkezet, azzal is kiegészítem a cuccot. A koszos és tiszta víz arányát egyszerűbb legyen beállítani. Lesz még egy vízhőmérséklet mérőke is, ami letiltja a motort 30 fok feletti vízhőmérséklet esetén.   

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!