Keresés

Részletes keresés

köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 289
A szüret vége és ami nem ártana karácsonyi ajándéknak!
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 288
De válogatás után azért volt mit leszedni!
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 287
Egy két képet rakok fel én is a szüret rosszabb oldaláról:rothadás és kocsánybénulás!!
RAMBO Creative Commons License 2005.10.25 0 0 286
Megirigyeltem a szép képeidet...hiába, engem is az alantas ösztönk mozgatnak :))

Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.25 0 0 285
Visszaolvasva látom, hogy Otelló... Így könnyű!!:)) A leveleket a fagy barnította meg, vagy azért vmi betegség is megjelent? Télleg mit tud az otelló cukorgyűjtésben?
Előzmény: Cirfandlia (284)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.25 0 0 284
Hát igen, kész csoda, hogy ilyen környezetbarát termesztés mellett ennyire egészséges maradt. Erre magyarázatot adhat a fajta is - elárulod micsoda? Engem is érdekelne a mustfok, esetleg sav, ha mértél. 
Előzmény: RAMBO (283)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.25 0 0 283
Gyönyörű a szőlőd, de az én ízlésemnek egy cseppet soknak tűnik az egy tőkén hagyott fürtszám.

Milyen mustod lett?
Kézileg csömöszkölöd a törkölykalapot, vagy van keverőlapátos erjesztőtartályod?
Előzmény: Amphenol (282)
Amphenol Creative Commons License 2005.10.25 0 0 282

A tavaszi képek után az ősziek . Hétvégén volt szüret , egy gyenge fagy után ..

 

 

 AMp

 

köpcös111 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 281
Vegyszert neeeee!!!Az én jó nevű borász barátom csak a fűrészpor miatt öbliti ki a hordót,azt sem engedi hogy a kádár teletötse vizzel és kipróbálja nem -e enged valahol!!!
Előzmény: Zalancelot (277)
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 280
Egyetlen jó megoldás van jó kádártól kell hordót venni és akkor nem kell áztatni meg forrázni,mint itt többen tudják én alföldi vagyok tehát a hordókba nem egy nagy bor került de bírt a fával. Akitől mi vesszük az 3-4 évig szárított fát használ és ez a lényeg!!!!!!!!!!!Nem pörköli agyonra csak úgy tokajiasan.Csite nem biztos hogy olyan rossz az az akác hordó.A szüretről majd teszek fel egy két képet.
Előzmény: RAMBO (273)
csite Creative Commons License 2005.10.19 0 0 279

Amit leszedtél szőlő elég koncentrált anyag lehet (ha sav, extrakt rendben van, no para!), ennek következtében nem kell félned attól, hogy ha újfába teszed eluralkodik rajta a hordó. Persze ne a 2-3 hónapos benne állás után értékeld a bort, érdemes legalább 6-9 hónapot benne hagyni, folyamatosan kóstolgatni 3-4 hónap után, érezni fogod ahogy rohamosan visszaszorul a fa. Én vegyszert nem tennék bele semmi pénzért!!! Akác meg szóba se jöhet ilyen minőségű lénél. Az alkoholos áztatás nem lesz gond? Erről még nem hallottam.

Előzmény: RAMBO (273)
Zalancelot Creative Commons License 2005.10.19 0 0 278
A kisördög megmozdult bennem az előbbi beírás kapcsán, hát beütöttem a Gugliba a szer nevét, hát dobott is ki találat, és érdekes, hogy eredendően borkő leválasztásra ajánlják.
Minden esetre én kipróbáltam az alant ajánlott módra is (jó nevű szőlész borász ajánlotta) és erre is bevált.
Előzmény: Zalancelot (277)
Zalancelot Creative Commons License 2005.10.19 0 0 277
Mondtak itt sok jó megoldást, amivel az új hordók kezdeti faízét jól lehet csökkenteni.
Ha valóban el akarod kerülni ezt, mert zavaró íznek tartod, van rá vegyszeres megoldás is.
Egy olasz szer a Szanaton alkalmas a faíz eltüntetésére, eredeteileg az elromlott hordók rendbahozására ajánlják, de az új hordók kezelésére is hatékony.
A csomagoláson használati utasítás is van , bárki tudja alkalmazni, aki előtte nem használta is.
Előzmény: RAMBO (273)
Zalancelot Creative Commons License 2005.10.19 0 0 276

Akkor te hasonlóképp jártál, mint én a múlt évben.

A 2003-as bozótműveléses rekordtermésem után, valami hasonlóval kísérleteztem, csakhogy a 2003-as év egy erősen aszályos, rengeteg napsütéses év volt, míg a tavalyi szintén hűvös , csapadékos, erős perenoszfertőzésekkel.

Nos nekem a fürtperenoszpóra egy kis lisztharmattal megspékelve jól lefelezte a termésemet, ennek hatására senki sem hitte el, hogy 18 as mustokat szüreteltem, amikor más 15-öst.

Ennek tapasztalatán az idén sokkal nagyobb figyelmet szenteltem a zöldmunkáknak mert így sokkal hatékonyabbá vált a permetezés. Így az ismétlődő fertőzések ellenére jó kondícióban megmaradt a termésem.

Így a szüret befejeztével, ha összeszámolom, lett vagy 25 hl mustom, bár ez még becslés csak, mert a vörös egyik kádban még forr, míg a nagyobbikat ma este présbe raktam és éppen szorongatom.

Jó közepes termésnek elmegy.

Előzmény: RAMBO (255)
pittman Creative Commons License 2005.10.18 0 0 275

Mi az utóbbi 4 évben két új hordót állítottunk be. Egyik sem túl kicsi (ugyanis a méret is számít természetesen), az egyik 410, a msáik 320 literes. Erjedt is bennük, és ért is bor. A kádár forrázta ki standard módon. (Forró víz, trisó, negyed óránként negyed fordulat kihűlésig stb.)  A kisebbik elég markáns faízt adott még tavaly is (3. szüret), bár már gyengül. Én kimondottan szeretem. Semmiféle színprobléma nem volt a legelső használatkor sem. Akáccal biztos nem fogunk kísérletezni.

 

Üdv

p

kadar j Creative Commons License 2005.10.18 0 0 274

Üdv a tsaságnak, élvezet Önöket olvasni. Hadd dicsekedek kicsinyt: Zenit, 7végi szüret (Bia mellett), töppedős-botrytises, 23 fokkal jött le, huhh. Savat viszont nem tudok, sajna.

RAMBO Creative Commons License 2005.10.18 0 0 273
Az új hordókat úgy avattam be, hogy egy napig áztattam, aztán jól kiforráztam, aztán hideg vízzel kiöblítettem. Ha megforr benne a must, akkor nem okoz problémát (állítólag), a baj akkor kezdődik, ha bort teszel új hordóba (állítólag).

Az erős faíz nem tesz igazán jót a fehér bornak (bár nagytestű és savas fehérborokban a tölgy enyhe vanília-ízt adhat, egyik kollégám szerint), ezért gondolkozom a fehérboros áztatáson is. Sokan javasolják az alkoholos öblítést. Gondolkozom még. Jön egy 4 napos hétvége, alkoholos fürdetés + 48 órás vizes áztatás belefér.

Azt viszont látom, hogy itt is erősen szórnak a vélemények.
BZoltan Creative Commons License 2005.10.18 0 0 272
azokkal a hordókkal amiket mi tavaly vettünk nagyjából mi is ezt csináltuk... csak mi nem eladtuk a bort, hane lepároltattuk. Kiválló konyak lett belőle :) végetnemérni akaró borkóstolók elfolytására kiválló lesz :)

z
Előzmény: kisszszoros (266)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.18 0 0 271
Gyanúdat nem erősítem meg, nemhogy másodtermés, de sok hajtáson semmilyen termés nem volt. AZ év során minden tőkét tőkét több tucatszor végignéztem (100nál nem nagy dolog) hónaljakat, késői virágzatokat, kisebb - később differeniciálódott fürtöket többször leválogattam.  Egyszerűen nem érett be; az aug.-i hűvös napfénytelen idő nagyon betett neki. A fajtára oly jellemző zsendüléskori pirosodás is elmaradt... Pedig minden volt csak túlterhelt  nem, 8-10 hajtás tőkénként, és a hajtások kb. a 80 %-án max 1 db fürt. Hiába nem olyan megbízható mint a világfajták, amik a "jégmezőn is" hozzák a megfelelő cukorfokot. :((  
Előzmény: kisszszoros (264)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 270

Találkoztam már kádárral többel is, de egy átlagos mosáson kívül nem tesznek többet a beavatódás érdekében, de ezzel a cégek is így vannak, nem csak a mesterek...

 

Az más kérdés, ha egy mesternek annyi ideje van, hogy ráér egy hordóval vacakolni napokat :-)

 

Az akáchordó elfogadott dolog, főleg amióta a jóminőségű tölgy ára egyre emelkedik...

 

A rendes beavatás az, amikor a forrázás utáni 48 órás hidegvizes áztatás már nem hoz ki színt a hordóból, azaz a hordó anyaga "stabilizálódott"

Más kérdés az, hogy a savas borital még így is old ki színt és cseranyagot is a hordóból, de jelentősen kevesebbet, mint beavatás nélkül.

Előzmény: pittman (269)
pittman Creative Commons License 2005.10.18 0 0 269

Ezek szerint te nem nagyon talákoztál még rendes kádárral? :-)

Akáchordóba bort? Hmm...

Mi az a "rendes beavatás"?

 

Üdv

p

 

 

Előzmény: kisszszoros (268)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 268

Ezek szerint te nem nagyon találkoztál még új hordóval....

 

A kádár egyszer kiforrázza, de azzal csak a szerszámok és az égetés utáni "mocskot" szedi ki...

Egy rendes tölgyfahordót utána még hetekig kezelhetsz, mert nem csak az ízt, hanem a színt is ereszti. Igen csúnya barna fehérbor tud lenni egy új hordóban,  ami ráadásul nagyon fanyar is. Akáchordó esetén még rosszabb az íz.

 

Szóval kell a rendes beavatás, mese nincs, szép fehérbor hordós érleléssel csak beavatott hordóban esedékes.

Előzmény: pittman (267)
pittman Creative Commons License 2005.10.18 0 0 267

Miért nem elég a rendes kiforrázás? (A kádár általában kérés nélkül megcsinálja.)

Miért gondolod már előre, hogy probléma lesz? Ennyire idegenkedsz a faíztől?

 

Üdv

p

Előzmény: RAMBO (260)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 266

Az újhordós íz egy testesebb vörösborban elmegy, de fehérborban nagy gond!!

Hallottam olyat is, hogy vett az újhordó mellé a gazdája kb annyi fehérszőlőt ami rendesen megtölti a hordót musttal, aztán abban erjesztette ki, és az rendesen kiszedte a faízt a hordóból, aztán a bort potomér eladta (kb. nullszaldós lett így a beavatás... :-)   aki megvete a bort, az meg megérdemli :-) )

Előzmény: BZoltan (263)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 265
Egyik másik nagyobb borászat vállal beavatást, ami abból áll, hogy "nagyüzemi" móccerekkel kiforrázzák, forrógőzzel kezelik meg ilyesmi. Érdemes körülnézni, mert egy csomó munkától kímél meg viszonylag olcsón.
Előzmény: RAMBO (260)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 264

Furcsa módon az utolsó 3 hétben a jó idő ellenére nem nagyon emelkedett a mustfok, viszont rengeteg szem betöppedt, elvesztette levének nagy részét. (Vagy a maradék volt nagyon gyenge cukrú mert ezek a szemek édesek voltak.)

 

Ilyesmit a sok másodtermés tud okozni, erre gyanakszom látatlanban.

Előzmény: Cirfandlia (257)
BZoltan Creative Commons License 2005.10.18 0 0 263
Csitével egyetértek.. sőt kiegészítem, hogy szerintem nem jó dolog jó hordót rosszra tanítani azzal, hogy nem jó bort rakunk bele. Érdemes jó minőségű bort belerakni és vállalni , hogy bizony újhordós íze lesz a bornak... nem biztos, hogy rossz lesz az, sőt van akinek direkt bejön. Esetleg tovább kell pihentetni a bort utánna üvegballonban, vagy palackban. z
Előzmény: RAMBO (260)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.18 0 0 262

Mond meg simán, hogy nemes helyre került!:) Lehet, hogy a darab- és a faíz még javít is rajta; és azután ihatóvá válik - vagy visszadaod, hogy megromlott. :DDD  

 

Távborászkodás: mehetne az; pláne hogy meghosszabbított kezem, apám helyben van, de egy ilyen évben... Volt ahol 3 naponként permetültek mégsem maradt egészséges a gyümölcs.... nem volt könnyű, ráadásul nagyon nincs becsülete a szőlőnek - megértem, hogy egyre többen feladják.

Előzmény: RAMBO (260)
csite Creative Commons License 2005.10.18 0 0 261

bocsi, de nem hinném, hogy egy jó hordót a forrázáson, öblítésen kívül kellene előkezelni borral

az más ha nem jó a hordó, de nem hinném hogy ez állna fenn

Előzmény: RAMBO (260)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.18 0 0 260
A szüretelőim is említették a kocsánybénulást, és én is észrevettem, amikor szüret előtt szemléztem. Nagyon furcsa, nem tudom mitől lehet. Majd utánaolvasok. (Ennyi poloska nem lehet.)

Ja, nem írtam mennyi let, csak azt, hogy mennyi nem: szóval a végleges mérleg: 200l muskotály + korai fajták valamint 200l rizling (+ némi muskotály, amit ott felejtettek a szüretelők az előszüretben.)

Nagyon kíváncsi vagyok a borra.

Probléma az új hordók beavatatlansága: HáGabi ötlete az volt, hogy vegyek 50l bort a szomszéd tavalyi borzasztóan savas borából, és azzal öblögessem a hordót, majd az kiveszi a faízt. Oltári bunkó megoldás, de nagyon igaza van. Hogy mondjam meg a szomszédnak, hogy mire kell a bora?
Előzmény: Cirfandlia (257)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!