Sajnos nem tudok én sem semmit de majd érdeklődöm,de az idén nagyom jellemző volt valószínű az időjárás is közre játszott és a botritysnek is van köze hozzá! ez a szőlő cabernet sauvignon, de a kékfrankosomba is találtunk ott kevesebbet .
Elöször is üdvözlök mindenkit, aki a szölötermelés müvészetéhez ért ...és persze azokat is, akik csak szabadidejükben foglalkoznak szölötermeléssel - mint én is!
Amphenol topiktárs nyomát követve kerültem ide, akit az origoról ismerek. Az origon nekem is van egy topikom "...Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél ..." cimmel, ahol a szölö- és bortermelésröl szeretnék többet megtudni.
Sajnos az origon csak kevesen vannak, akik erröl a témáról beszélgetnek, ezért is jöttem ide kukucskálni.
Mindjárt az elsö kérdésem a topikgazdához:
Kedves köpcös 111, tudnál e bövebben irni a kocsánybénulásról?
Mint a képen látom, nálad is az izabellán lépett fel - vagy tévedek?
Az idén én is több fürtön tapasztaltam de kiváltó okát nem ismerem....és az ellene való védekezést sem!
...jaaa, én Németországban élek és ezért hiányzik némely ékezet. :))
Visszaolvasva látom, hogy Otelló... Így könnyű!!:)) A leveleket a fagy barnította meg, vagy azért vmi betegség is megjelent? Télleg mit tud az otelló cukorgyűjtésben?
Hát igen, kész csoda, hogy ilyen környezetbarát termesztés mellett ennyire egészséges maradt. Erre magyarázatot adhat a fajta is - elárulod micsoda? Engem is érdekelne a mustfok, esetleg sav, ha mértél.
Vegyszert neeeee!!!Az én jó nevű borász barátom csak a fűrészpor miatt öbliti ki a hordót,azt sem engedi hogy a kádár teletötse vizzel és kipróbálja nem -e enged valahol!!!
Egyetlen jó megoldás van jó kádártól kell hordót venni és akkor nem kell áztatni meg forrázni,mint itt többen tudják én alföldi vagyok tehát a hordókba nem egy nagy bor került de bírt a fával. Akitől mi vesszük az 3-4 évig szárított fát használ és ez a lényeg!!!!!!!!!!!Nem pörköli agyonra csak úgy tokajiasan.Csite nem biztos hogy olyan rossz az az akác hordó.A szüretről majd teszek fel egy két képet.
Amit leszedtél szőlő elég koncentrált anyag lehet (ha sav, extrakt rendben van, no para!), ennek következtében nem kell félned attól, hogy ha újfába teszed eluralkodik rajta a hordó. Persze ne a 2-3 hónapos benne állás után értékeld a bort, érdemes legalább 6-9 hónapot benne hagyni, folyamatosan kóstolgatni 3-4 hónap után, érezni fogod ahogy rohamosan visszaszorul a fa. Én vegyszert nem tennék bele semmi pénzért!!! Akác meg szóba se jöhet ilyen minőségű lénél. Az alkoholos áztatás nem lesz gond? Erről még nem hallottam.
A kisördög megmozdult bennem az előbbi beírás kapcsán, hát beütöttem a Gugliba a szer nevét, hát dobott is ki találat, és érdekes, hogy eredendően borkő leválasztásra ajánlják. Minden esetre én kipróbáltam az alant ajánlott módra is (jó nevű szőlész borász ajánlotta) és erre is bevált.
Mondtak itt sok jó megoldást, amivel az új hordók kezdeti faízét jól lehet csökkenteni. Ha valóban el akarod kerülni ezt, mert zavaró íznek tartod, van rá vegyszeres megoldás is. Egy olasz szer a Szanaton alkalmas a faíz eltüntetésére, eredeteileg az elromlott hordók rendbahozására ajánlják, de az új hordók kezelésére is hatékony. A csomagoláson használati utasítás is van , bárki tudja alkalmazni, aki előtte nem használta is.
Akkor te hasonlóképp jártál, mint én a múlt évben.
A 2003-as bozótműveléses rekordtermésem után, valami hasonlóval kísérleteztem, csakhogy a 2003-as év egy erősen aszályos, rengeteg napsütéses év volt, míg a tavalyi szintén hűvös , csapadékos, erős perenoszfertőzésekkel.
Nos nekem a fürtperenoszpóra egy kis lisztharmattal megspékelve jól lefelezte a termésemet, ennek hatására senki sem hitte el, hogy 18 as mustokat szüreteltem, amikor más 15-öst.
Ennek tapasztalatán az idén sokkal nagyobb figyelmet szenteltem a zöldmunkáknak mert így sokkal hatékonyabbá vált a permetezés. Így az ismétlődő fertőzések ellenére jó kondícióban megmaradt a termésem.
Így a szüret befejeztével, ha összeszámolom, lett vagy 25 hl mustom, bár ez még becslés csak, mert a vörös egyik kádban még forr, míg a nagyobbikat ma este présbe raktam és éppen szorongatom.
Mi az utóbbi 4 évben két új hordót állítottunk be. Egyik sem túl kicsi (ugyanis a méret is számít természetesen), az egyik 410, a msáik 320 literes. Erjedt is bennük, és ért is bor. A kádár forrázta ki standard módon. (Forró víz, trisó, negyed óránként negyed fordulat kihűlésig stb.) A kisebbik elég markáns faízt adott még tavaly is (3. szüret), bár már gyengül. Én kimondottan szeretem. Semmiféle színprobléma nem volt a legelső használatkor sem. Akáccal biztos nem fogunk kísérletezni.
Üdv a tsaságnak, élvezet Önöket olvasni. Hadd dicsekedek kicsinyt: Zenit, 7végi szüret (Bia mellett), töppedős-botrytises, 23 fokkal jött le, huhh. Savat viszont nem tudok, sajna.
Az új hordókat úgy avattam be, hogy egy napig áztattam, aztán jól kiforráztam, aztán hideg vízzel kiöblítettem. Ha megforr benne a must, akkor nem okoz problémát (állítólag), a baj akkor kezdődik, ha bort teszel új hordóba (állítólag).
Az erős faíz nem tesz igazán jót a fehér bornak (bár nagytestű és savas fehérborokban a tölgy enyhe vanília-ízt adhat, egyik kollégám szerint), ezért gondolkozom a fehérboros áztatáson is. Sokan javasolják az alkoholos öblítést. Gondolkozom még. Jön egy 4 napos hétvége, alkoholos fürdetés + 48 órás vizes áztatás belefér.
Azt viszont látom, hogy itt is erősen szórnak a vélemények.
azokkal a hordókkal amiket mi tavaly vettünk nagyjából mi is ezt csináltuk... csak mi nem eladtuk a bort, hane lepároltattuk. Kiválló konyak lett belőle :) végetnemérni akaró borkóstolók elfolytására kiválló lesz :)
Gyanúdat nem erősítem meg, nemhogy másodtermés, de sok hajtáson semmilyen termés nem volt. AZ év során minden tőkét tőkét több tucatszor végignéztem (100nál nem nagy dolog) hónaljakat, késői virágzatokat, kisebb - később differeniciálódott fürtöket többször leválogattam. Egyszerűen nem érett be; az aug.-i hűvös napfénytelen idő nagyon betett neki. A fajtára oly jellemző zsendüléskori pirosodás is elmaradt... Pedig minden volt csak túlterhelt nem, 8-10 hajtás tőkénként, és a hajtások kb. a 80 %-án max 1 db fürt. Hiába nem olyan megbízható mint a világfajták, amik a "jégmezőn is" hozzák a megfelelő cukorfokot. :((
Találkoztam már kádárral többel is, de egy átlagos mosáson kívül nem tesznek többet a beavatódás érdekében, de ezzel a cégek is így vannak, nem csak a mesterek...
Az más kérdés, ha egy mesternek annyi ideje van, hogy ráér egy hordóval vacakolni napokat :-)
Az akáchordó elfogadott dolog, főleg amióta a jóminőségű tölgy ára egyre emelkedik...
A rendes beavatás az, amikor a forrázás utáni 48 órás hidegvizes áztatás már nem hoz ki színt a hordóból, azaz a hordó anyaga "stabilizálódott"
Más kérdés az, hogy a savas borital még így is old ki színt és cseranyagot is a hordóból, de jelentősen kevesebbet, mint beavatás nélkül.
Ezek szerint te nem nagyon találkoztál még új hordóval....
A kádár egyszer kiforrázza, de azzal csak a szerszámok és az égetés utáni "mocskot" szedi ki...
Egy rendes tölgyfahordót utána még hetekig kezelhetsz, mert nem csak az ízt, hanem a színt is ereszti. Igen csúnya barna fehérbor tud lenni egy új hordóban, ami ráadásul nagyon fanyar is. Akáchordó esetén még rosszabb az íz.
Szóval kell a rendes beavatás, mese nincs, szép fehérbor hordós érleléssel csak beavatott hordóban esedékes.
Az újhordós íz egy testesebb vörösborban elmegy, de fehérborban nagy gond!!
Hallottam olyat is, hogy vett az újhordó mellé a gazdája kb annyi fehérszőlőt ami rendesen megtölti a hordót musttal, aztán abban erjesztette ki, és az rendesen kiszedte a faízt a hordóból, aztán a bort potomér eladta (kb. nullszaldós lett így a beavatás... :-) aki megvete a bort, az meg megérdemli :-) )
Egyik másik nagyobb borászat vállal beavatást, ami abból áll, hogy "nagyüzemi" móccerekkel kiforrázzák, forrógőzzel kezelik meg ilyesmi. Érdemes körülnézni, mert egy csomó munkától kímél meg viszonylag olcsón.
Furcsa módon az utolsó 3 hétben a jó idő ellenére nem nagyon emelkedett a mustfok, viszont rengeteg szem betöppedt, elvesztette levének nagy részét. (Vagy a maradék volt nagyon gyenge cukrú mert ezek a szemek édesek voltak.)
Ilyesmit a sok másodtermés tud okozni, erre gyanakszom látatlanban.
Csitével egyetértek.. sőt kiegészítem, hogy szerintem nem jó dolog jó hordót rosszra tanítani azzal, hogy nem jó bort rakunk bele. Érdemes jó minőségű bort belerakni és vállalni , hogy bizony újhordós íze lesz a bornak... nem biztos, hogy rossz lesz az, sőt van akinek direkt bejön. Esetleg tovább kell pihentetni a bort utánna üvegballonban, vagy palackban.
z