Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.24 0 0 372

Na, és milyen? ;-)

Tegnap kiküzdöttem a hegyre este; -metsző hideg szél, 10 cm porhó, az úton tükör jég, kocsival fel sem lehetett jutni a célig- és ránéztem az újborokra. A cirfandli illata várakozáson felül igéretes, viszont annyira ress még, hogy büntetni lehet vele :) remélem kerekedik majd. Szépen letisztult, baja egyébként nincs. "Nagyon kis" hordóban van; jobban fogyaszt mint egy masszív alkesz; 2-3 hét alatt eltűnt 3 dl belőle. :)

A chardonnay mintha nem is 3 héttel korábban lett volna szűrve; élesztős, szénsavas opálos, de nagyon ígéretes, illatbomba, és harmónikusnak induló ízösszetétel. (kár hogy nem az én alapanyagom volt :))) Igaz ez 4x akkora mennyiség, lassabban történik minden. Még nem fejtem le, (a cirfit leszedtem a seprűnek nem nevezhető sűrű főzelékről már régebben) várok vele.

Előzmény: RAMBO (371)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.24 0 0 371
Halihó!
Kóstolgatjátok a boraitokat?
Én igen!

Anzika Creative Commons License 2005.11.23 0 0 370
Permetezek Kasumin-nal és ha kell, lemosható kénnel addig amig el nem fagy.
Előzmény: kisszszoros (365)
germanungar Creative Commons License 2005.11.23 0 0 369

Off

 

Halló kissszoros!

Én tegnap elött szedtem le az utolsó paprikát és paradicsomot, de nincs ebben semmi csoda! :)))

 

...na ja, talán annyi, hogy a télikertbe volt fazékba ültetve! :))

 

Ennek két nagy elönye is volt;

 - szinte nem volt  egész nyáron légy a télikertben

 - semmi betegség nem lépett fel, igy védekezni sem kellett

Előzmény: kisszszoros (365)
germanungar Creative Commons License 2005.11.23 0 0 368

A permetezéssel kapcsolatosan teljesen igazad van Anzika!

Emlékszem, az én faterom is minden szölöbetegséget rézgáliccal akart leküzdeni. ....és csakis akkor, ha éppen ideje volt rá!

Persze a mai modern, és föleg nagyüzemi szölömüvelésben,  már nem ilyen egyszerü a védekezés. 

Bár ennek aztán az lehet a nagy hátránya, hogy néhányan átesnek a ló másik oldalára és agyba-föbe vegykezelik a szölöt, söt késöbb a bort is!

Ha ebböl a szemszögböl nézzük, akkor csakis a kistermelök a legjobb bio-borászok! ....gondolom!

Előzmény: Anzika (362)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.22 0 0 367

A hét felfedezése: Az egri "medina" (korábban "medoc noir") félszáraz vörös borát lényegében a mornen noir egyik változatából nyerik. A medoc noir fiatal korom kedvenc bora volt, ha valóban Medina szőlőből készül, akkor biztosan telepítek.

zmrzlina Creative Commons License 2005.11.22 0 0 366
Az sem egy életbiztosítás ha tudod a nevét, én legalább tíz oltványt veszek fajtánként és eddig minden alkalommal volt valami más is mint a többség.
Előzmény: kisszszoros (365)
kisszszoros Creative Commons License 2005.11.22 0 0 365

Az októberi paradicsom és uborka csodája érdekelne, de komolyan, gúny és lenézés nélkül... mi a technika lényege.... nekem mindkettő legkésőbb szeptember közepére KO

 

Előzmény: Anzika (362)
Anzika Creative Commons License 2005.11.22 0 0 364

Már ki is nyomtattam tegnap.

 

Visszamentem a lerakatba, ami 17óráig kellene, hogy nyítva legyen. Fél ötkor értem oda, már be volt lánccal zárva a kapu. Korábban nem tudok menni, mert dolgozom. Csak pénteken vagy szombaton. Arra már annyira felhúzom magam, hogy azon gondolkodom, jobb lenne, ha nem is mennék, de azért visszamegyek.

Azért abnormális dolog, ha egy vevő elmondja mit szeretne, ha a nevét nem is ismeri, azért felesleges becsapni.

Ha magamnak kellett volna a szőlő, akkor felkészültem volna rá és pontosan a nevét is megmondtam volna.

Előzmény: zmrzlina (361)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.22 0 0 363
lsd 356-os hsz! ;-)
Előzmény: zmrzlina (361)
Anzika Creative Commons License 2005.11.22 0 0 362

Ezen nem kell csodálkoznod. Az élet mindenhol így zajlódik. Mindenki csinál valamit, ha ért hozzá, ha nem.

Én városi vagyok, soha nem laktam falun, de vonzódom a talajműveléshez. Ezért van kertem, aminek egy részét megművelem. Sokat szoktam falusiaktól kérdezgetni, mivel kell permetezni, milyen fajtát ültessek, stb.

Rá kellett döbbennem, az embereknek halvány fogalmuk sincs, mit miért csinálnak. Szokás alapján permeteznek, ültetik a növényeket.

Én egy kis területen többszörösét termelem, mint ők. Amikor elmondom, mit teszek, kinevetnek. Ha elmesélem,hogy én októberben még uborkát, paradicsomot szedek, kinevetnek és nem hiszik el. Gúny tárgyává akarnak tenni. El sem tudják képzelni, mielőtt elültetem a magot, több könyvet olvasok el.

A szomszédom (a szőlős nyáron) a megmaradt permetlét felajánlotta, hogy permetezzem el. Kérdeztem, mi van benne. Mondta, van benne zöldrothadás ellen stb. Kérdeztem, miaz? Gondoltam, még ezt sem tudom. Azért kértem a permetszeres zacskókat, mutassa meg. Kisült, szürkerothadásról van szó, egyszer permetez csak vele mindig július első hetében és kész.

Óvatos vagyok, mert egyszer kérdeztem egy falun élőt mivel permetez krumplibogár ellen? Válasz:Decis

Lisztharmat ellen: Decis

Peronoszpóra: Decis.

Itt már nincs miről beszélni.

A szomszédom szőlőjében egy szál fű sincs, egész nyáron kapál, hetente permetez, ősszel várja a vevőt a szőlőre. Ennyi munkát fektet bel, sokat költ rá, de szerintem még nem számolta ki, gazdaságos-e a tevékenység?

Előzmény: germanungar (360)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.22 0 0 361
Találtam egy jó linket magnélküli fajtákról is: Szőlőfajták
Előzmény: Anzika (359)
germanungar Creative Commons License 2005.11.21 0 0 360

Tudod Anzika, én csak azon csodálkozok, hogy a szomszédod - annak ellenére, hogy állitólag 1 ha szölöje van - ilyen pontatlan rendelést ad fel nálad.

Ez nem valami profeszionális szölötermelöre utal, ezért aztán TE ne hibáztasd magadat, hogy nem a kivánt szölöfajtát vetted meg!

Előzmény: Anzika (359)
Anzika Creative Commons License 2005.11.21 0 0 359

A baj az, hogy a szomszédom szőlővel foglalkozik, egész nyáron azt műveli és a termést eladja. Kb mellettem 1ha szőlője van.

Mondtam neki, hogy megyek falerakatba, erre megkért, hogy vegyek korai magnélküli szőlőt. Az elsőben azt mondták van, de késői, Kismis. Felhívtam jó-e neki, azt mondta, nem kell neki, mert korait és fehéret akar.

Tehát nem szőlő kell neki, hanem korai, fehér és magnélküli.

Előzmény: zmrzlina (358)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.21 0 0 358
Szerintem nem fogja megbánni a szomszéd, a Palatina az egyik legjobb csemegeszőlő fajta, korai, szép aranysárga bogyói vannak és nagyon kellemes muskotályos íze.
Előzmény: Anzika (357)
Anzika Creative Commons License 2005.11.21 0 0 357

Köszönöm segítségedet.

Nem hiszem, hogy örülni fognak ma  érkezésemkor a faiskolában, ahol adták.

A baj az, hogy a szomszédomnak már odaadtam és már el is ültette.

Előzmény: Cirfandlia (356)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.21 0 0 356

Szia,

Oltványnak nevezik. A Palatina toleráns (betegségekre kevésbé fogékony) fajta; nem tudok róla hogy magnélküli lenne és a szakirodalom sem említi annak.

http://www.csemegeszolo.hu/fajtak.html itt találsz sokfélét, magnélkülit is.

Előzmény: Anzika (355)
Anzika Creative Commons License 2005.11.21 0 0 355

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem.

A szomszédom megkért, vegyek neki magnélküli szőlő-palántát. Nem jut eszembe, minek nevezik a kicsi szőlőt.

A lényeg. Palatina-t adott, amit most néztem meg e neten és nem tüntetik fel, hogy magnélküli. Az, vagy nem?

Nem szeretném, ha a szomszédomat megvezetném. Ha nem az, akkor még vissza tudok menni és reklamálhatok, mert emlékeznek még rám.

germanungar Creative Commons License 2005.11.18 0 0 354
....és nem mindig az van az palackban ami a cimkén áll! :))
Előzmény: zmrzlina (353)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.18 0 0 353
Kishazánkban a kémikusok arról is híresek, hogy nem minden bort készítenek szőlőből:)
Előzmény: Cirfandlia (351)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.17 0 0 351
áá tényleg ez volt az adrián mindíg kiírva, azt hittem szőlőfagyi :))
Előzmény: Hatvani Szabolcs (350)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2005.11.17 0 0 350
Zmrzlina = fagylalt. :-)
Előzmény: Cirfandlia (348)
dezso Creative Commons License 2005.11.17 0 0 349
Kérdezd meg itt, nem-e van nekik.
Előzmény: RAMBO (347)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.17 0 0 348

Szia, pécsett ebben a nagyon kis borászboltban http://web.axelero.hu/ovoros56/kezelo/6torzs.html (egyébként szekszárdi) van, tömény (45%) és higított is. Móron borászkodó haverom is simán talál a falu gazdaboltjában. Pesten lehet nehezebb;itt konkrétan nem tudok; budafokon van vmi borászati bolt (megtaláltam: http://www.boraszatianyag.hu/termekek.pl?ID=A&VALUE=06,40&GUID=0) kérdezz rájuk hogy milyük van.

 

zmrzlina: (off az szálvul nem szőlőt jelent? :)) bizony nem; ill. a halál oka nem a vegyszeres borok fogyasztása hane az alk. inkább.

Bár korábbi igazgatóm a borok egészségességével kapcsolatban mindíg azt hajtogatta; hogy orvost már láttunk fiatalon meghalni, de vincellért még nem :)

Előzmény: RAMBO (347)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.17 0 0 347
Hali!
Hol a bánatos fenében veszel kénessav oldatot?
A budapesti boltok "Porított borkén" terméke K tartalmú, a "Borászati kénoldat" meg ammónia tartalmú.
Ez kapható még de ez meg csak utánvétellel rendelhető.
Előzmény: Cirfandlia (337)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.17 0 0 346
Jó kis link, a japán szőlők lenyűgözőek és megtanulhattam, hogy csirkét ne itassak borral. A vegyszerezés ártalmáról hosszan lehetne vitatkozni, szerintem csak statisztikával lehetne igazolni de a borivókról nem nagyon vezetnek ilyent, a dohányzókról inkább.
Előzmény: Cirfandlia (345)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.17 0 0 345

A Medinában van direktermő vonal nem? (http://www.terebess.hu/tiszaorveny/szolo.html) Nem is készíthető belőle a szabályozás miatt minőségi bor;bár attól még lehet kellemes.

Azt azért visszautasítom, hogy egy - a szabályokat betartva permetezett- szőlőből egészségre ártalmas bort lehet csak készíteni, a csecsemőnek inkább az alkohol ártat meg :) nem a vegyszermaradék.

 

Tf1: a rothadás ellen nincs rezisztencia; ott csak kevésbé fogékony vagy fogékony fajta létezik (vékony héjú, tömött fürtű); miután a bogyóhéj felrepedésén mindenhol meg tud telepedni a polifág kórokozó. (azaz nem válogatós, ez van a szamócán, barackon, szilván is) 

Előzmény: zmrzlina (343)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.17 0 0 343
Éppen ez az, én olyan fajtákat keresek, melyet nem kell permetezni. Bort Medina szőlőből szeretnék készíteni, várom a tapasztalatokat. Ha a bio módszerek meghonosodnának a peremetezés munkái és költségei elmaradnának, olcsóbban lehetne talán jobbat is termelni. Nagy álmom, hogy olyan bort készítsek, melyet csecsemők is fogyaszthatnak:)
Előzmény: Cirfandlia (342)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.16 0 0 342
Ezek rezisztens fajták!! A pölöskei nálunk is hibátlan volt; rothadó szemet is csak keresni lehetett, találni nem nagyon. De - hogy bort milyet adnának.... mert ezek étkezési szőlők, annak viszont kiválóak, főleg olyan telken ahol az ember nem mindíg tud beavatkozni.
Előzmény: zmrzlina (340)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.16 0 0 341
Persze, de pl. ha rizlingszilvánit, muskotályt vagy egyéb lisztharmatra, rothadásra érzékeny fajtát termesztesz, akkor nincs igazán választásod.
Előzmény: zmrzlina (340)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!