Keresés

Részletes keresés

Félhomár Creative Commons License 2003.12.03 0 0 185
Ne tessék haragudni hogy sokat kérdezek de kíváncsi vagyok. Egymás anyagcseretermkét szabad meginni mert nekem azt mondták hogy nem. De mért nem?
Előzmény: elterito (149)
actionman Creative Commons License 2003.12.03 0 0 184
Ha ez valoban igy van, az persze into jel.

ActionMan

Előzmény: BZoltan (183)
BZoltan Creative Commons License 2003.12.03 0 0 183
Onnan hogy tudom, hogy kiprédikálják azt aki nem fizet tizedet. Nem sejtem, hanem tudom... ciki nem fizetni, égő. Ezt te is pontosan olyan jól tudod mint én.

z

Előzmény: elterito (182)
elterito Creative Commons License 2003.12.03 0 0 182
Ezt, éppenhogy nem prédikálják, te honnan veszed?
Előzmény: BZoltan (181)
BZoltan Creative Commons License 2003.12.03 0 0 181
Ehhh, nem kötelező, nem kötelező. De kinéznek és kiprédikálnak ha nem fizetsz.

Milyen önkéntesség az amikor egyértelműen azt prédikálják a szószékről, hogy aki fizet az jó fej aki meg nem az meg szarházi?

z

Előzmény: actionman (179)
actionman Creative Commons License 2003.12.03 0 0 180
Igen, ezert irtam, hogy az aldozat tipusatol is fugg, es abban az esetben az is egyfajta javadalmazas a papoknak. De maga az aldozat alapvetoen mas szerepet tolt be.

ActionMan

Előzmény: elterito (176)
actionman Creative Commons License 2003.12.03 0 0 179
Egyszer (amikor lattam az atv-n a musort) mondta Nemeth Sandor egy TV-nezo kerdesere, hogy nem kotelezo fizetni a tizedet. Bartus is megerositette ezt a konyveben, hozzateve, hogy a presbiterek/pasztorok nezzenek az illeto kormere (rossz szelleme lehet...). Valtozott ez?

ActionMan

Előzmény: BZoltan (173)
BZoltan Creative Commons License 2003.12.03 0 0 178
"Bárki, már a megtérés előtt megtudhatja ..."

Te mikor tudtad meg?

z

Előzmény: elterito (175)
actionman Creative Commons License 2003.12.03 0 0 177
elterito

mert az hogy valaki extatikus állapotban iázik, vagy kakukkol, az még számomra nem bizonyítja azt, hogy démon hatására teszi,

Isten meg tudja ezt cselekedni az emberrel, de ketelkedem abban, hogy meg is akarna tenni. Isten maximalisan tiszteletben tartja az ember meltosagat (ami imho kisse megfogyatkozik, amikor nagy nyilvanossag elott onkivuleti allapotban allatokat utanoz az ember).

Hol van olyan eset a BIbliaban, hogy Isten es ember talalkozasakor az emberek 'ia'-ztak, kakukkoltak (vagy valami hasonlo erthetetlen dolgot tettek volna)? Ha pedig (nem) talalsz ilyet, akkor miert tenne ilyet Isten?

ActionMan

Előzmény: elterito (171)
elterito Creative Commons License 2003.12.03 0 0 176
Azt hiszem az állatáldozatok egy részét is megette a pap, vagyis őneki ez fizettség is volt.
Előzmény: actionman (174)
elterito Creative Commons License 2003.12.03 0 0 175
"Vagyis egy lelki és szociális kötődés kialakulása után derül ki, hogy mibe is kerül ez a megtérőnek. "

Bárki, már a megtérés előtt megtudhatja hogy az adott felekezetben tizedet szoktak többnyire fizetni (persze nem mindenki, hisz nem is kötelező)

Előzmény: BZoltan (173)
actionman Creative Commons License 2003.12.03 0 0 174
Hadd pontositsak nehany dologban.

Nem a melkisedeki papsag lenyege az aldozat, hanem az egesz OSZ-i papsage. Hogy Jezus Melkisedek rendje szerinti pap volt, az annyit tesz, hogy az o (fo)papsaga szinten egyedi/kiveteles.

A tized/adomany lenyege pedig imho nem elsosorban az aldozat. Kwt kulon dologrol van szo. Mert az aldozatot (jo, tipusatol is erosen fugg) teljesen (vagy nem) megsemmisitik, mig a tizedet/adomanyt nem. Annak celja a papsag eltartasa.

ActionMan

Előzmény: vfo (151)
BZoltan Creative Commons License 2003.12.03 0 0 173
"nem kötelező a hülyeség, de nem is tilos?"

nem ok nélkül kérdeztem, hogy ikor is kezdték el fizetni a tizedet... Több esetben is azt az információt kaptam, hogy a betérés után a közösségbe való befogadás után tudták meg a friss hívek, hogy akkor nekik most a sztentírás (mert kivétel nélkül erre hivatkoznak) alapján fizetniök illő.
Vagyis egy lelki és szociális kötődés kialakulása után derül ki, hogy mibe is kerül ez a megtérőnek.

Én ezt nem egészen tartom az önkéntesség és a lelki szabadság mintaesetének.

"A különböző felekezetek pedig igenis ellenérdekeltjei egymásnak"

Szerintem nem, szerintem eg ymalómban őröl mindenki é sminden felekezet. Toleránsnak kellene lenni és vfo nagyon csúful szolta el magát ez ügyben. Kár.

"a másik felekezet tagjának dalolva illene támogatni."

Ehhh, Nemo, már te is ezzel az argumentummal jössz... Leírom mégegyszer máshogyan.

Az a rendszer amikor az ember adójábóül csak és kizárólag arra költ amire csak az adott embernek van szüksége azt elitizmusnak hívják és a közteherviselés szöges ellentéte és a polgári demokráciákban ennek már nyoma sem szabad, hogy legyen.

Az nem zavar, hogy egy MTK drukker adójából a Ferencvárosi focicspatot is támogatja az állam???

Ez a lényeg... a szolidaritás, a tolerancia és az együtmúködés!!!

És nem az izoláció és a szembenállás.

z

Előzmény: Nemo (168)
elterito Creative Commons License 2003.12.03 0 0 172
"Kérlek, ne bántsd vfo-t."

Melyik bántásomra céloztál Ödönövics? :-)

Előzmény: Báthory Ödönke (159)
elterito Creative Commons License 2003.12.03 0 0 171
Kedves Cserfa,

Nem tudok neked felelni, mert az hogy valaki extatikus állapotban iázik, vagy kakukkol, az még számomra nem bizonyítja azt, hogy démon hatására teszi, hiszen fennáll a lehetősége, hogy tényleg a Szentlélekkel való betöltekezés hatása a lélekre, vagy az, hogy egyszerűen emberi erőlködés, figyelemfelhívás. Ha a hívő hitéletében egyébként nincs negatív elhajlás, sőt inkább megszentelődés, akkor pláne nem tartom valószínűnek a démonizálódást.

elterito

Előzmény: CSerfa (152)
elterito Creative Commons License 2003.12.03 0 0 170
Nem is beszélve arról, hogy amit nem tilt a törvény, azt szabad. Pláne ha még az erkölcs, és jóizlés sem tiltja.
Az pedig, hogy valakinek nem szimpatikus, az bizony gyenge érv.

elterito

Előzmény: Nemo (168)
elterito Creative Commons License 2003.12.03 0 0 169
Pedig úgy van ahogy mondja ő!!
Előzmény: Don Vittorio (167)
Nemo Creative Commons License 2003.12.03 0 0 168
Kedves BZoltán!

A mindkét oldali indulatokat látva csak egy futólagos módszertani megjegyzés erejéig szólok bele a kosárba adakozásról szóló vitába. Te mint a demokrácia játékszabályain belül működő gyakorlatot védelmezed a központi egyházfinanszírozás jelenlegi rendszerét, noha (ahogy szavaidból kivettem) nem tartod eredendően jobbnak pl. a német modellnél. Ha jól emlékszem, mondtál ez ügyben olyat is, hogy a népakaratot tiszteletben kell tartani akkor is, ha a nép hülyeséget akar.

Most viszont szubjektív alapon rossznak bélyegzed a kosárba adakozásnak az a válfaját, amit itteni és egyéb HGY-sek gyakorolnak, olykor a tizeden felül is vastagon dobálva a kosárba. De miért nem fogadod el ugyanazt az érvelést vitapartnereidtől, amit az előbb te magad alkalmaztál: hogy tudniillik nem kötelező a hülyeség, de nem is tilos? Ha a HGY-s 15%-ot akar adni, akkor miért ne tehetné, ha a törvény nem tiltja? A Biblia pedig ez ügyben szabadságot hagy nekik, mert az Újszövetség sem tiltja a tizedet.

A különböző felekezetek pedig igenis ellenérdekeltjei egymásnak (Vfo ezt a szót használta), ami mégsem jelent vallásháborút, csupán teológiai, egyházpolitikai szembenállást, amely hol erősebb, hol enyhébb. De az egyes felekezetek a maguk felekezeti voltában semmiképpen nem közszolgálati intézmények, amelyeket a másik felekezet tagjának dalolva illene támogatni. Ennél még az ellenőrizetlen perselyezés is jobb.

Előzmény: BZoltan (134)
Don Vittorio Creative Commons License 2003.12.03 0 0 167
Mi ismerjük egymást? Ráadásul 11 éve?
Előzmény: Báthory Ödönke (164)
BZoltan Creative Commons License 2003.12.03 0 0 166
"Nem sunyi provokátor vagy, hanem korlátolt."

merészeltem érzékeny területtel kapcsolatban kérdést feltenni... egyből le lettem fikázva általatok.
Ha módotok lenne rá tán még egy kis gyülis inkvizíciót is tartanátok...

"sőt még a Bibliát sem ismered"

Ismerem...de az én tanáraim nem azokat a részeket dörgölték az orrom alá ami alapján nekik fizetnem kell jó sokat, hanem azokat amik alapján tisztességes és becsületes kereszténnyé válhat az ember... így nem csoda, ha ti és én más részeket tartunk fontosnak az írásból.

"nem vagyunk azonos platformon"

Na ebben kivételesen egyetértünk.

"én keresztény vagyok."

na ezt látod megintcsak elhiszem... biztos az vagy, csak azt tudnám, hogy mások hitének a becsmérlése milyen keresztény tanításból ered... Nem emlékszem erre utaló részre a szentírásból.

Bár mint kiderült ti azokat a részeket húzzátok alá am alapján tizdetet fizettek és ami alapján a másvallásuakat szembenállónak tartjátok.... Én nem.

z

Előzmény: vfo (157)
BZoltan Creative Commons License 2003.12.03 0 0 165
Az első három kérdésedre a válasz:
Igen.
Igen.
Igen.

"egy velem szemben ellenérdekelt vallásfelekezet"

Hogyan vagy képes ilyet leírni??? :( Mi az hogy ellenérdekelt vallásfelekezet? Te még a vallásháborúknál tartasz??? Milyen ellenérdekről beszélsz, nagy a világ, elfér benne mindenki. Ez borzasztő...komolyan :(

Értelmes embernek hittelek eddig vfo, mégha más is a világnézetünk, de ez most megingott. Te ellenségnek tartasz más vallásokat...Ez elképesztő!!! A XXI. században élünk és te ilyen hozzáállásről szólod el magad???

z

Előzmény: vfo (156)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2003.12.03 0 0 164
Úgy várom, mint Makó Jeruzsálemtől... Ez egy vicc volt a régi ismeretég jogán. 11 év! Mennyi minden történt azóta.
Az Úr sokasítsa meg Neked az időt.
Kellemes napot:b
ui: picit segíthetnél. Mi az hogy nem tudom szösszeneteimet elküldeni izibe, mert "nem telt le a várakozási idő"? Modemmel nyomulok, minden perc számít, szeretném redukálni ahol lehet.
kösz b
Előzmény: Don Vittorio (162)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2003.12.03 0 0 163
Más kérdésem nincs ebben a témában, mint amiket már egyszer leírtam. kb 5 db, elég részletes. Ha még írhatsz valamit, elfogadom, esetleg magánban is. Ha nem, azt is. Talán nem is lene etikus erről többet közölnöd. Én is olyan helyen voltam katona, hogy leszerelés után nem volt szabad beszélni dolgokról. Azért kérdezgetek ilyen óvatosan.
Kellemes szedát:b
Előzmény: vfo (161)
Don Vittorio Creative Commons License 2003.12.03 0 0 162
Még lógok Neked egy rövid sztorizással, csak nagyon el vagyok havazva...
Előzmény: Báthory Ödönke (160)
vfo Creative Commons License 2003.12.02 0 0 161
Nyugodtan nyaggassál, nem zavar.:)
Előzmény: Báthory Ödönke (160)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2003.12.02 0 0 160
Kedves vfo!

Köszi a választ, érteni vélem. Nyitott szemmel járok. Találtam is néhány gyanús helyet, amit igen ötletesen választottak ki, de bután oldottak meg. Már ha nem tévedek. Az egyik ilyet próbáltam jobban szemügyre venni feltűnés nélkül. Olyan lehettem, mint a Rejtő könyvben a 150 ember, aki éjszaka osont, kerülve minden feltűnést. Képzelem a monitornál ülőket (már ha nem tévedek), néztek, hogy mit bámul ez itten, nem látott még izét? (én sem írok konkrét tárgyat, talán nem is fontos) Mégegyszer köszi, ígérem nem nyaggatlak tovább.
Üdv neked:b

Előzmény: vfo (127)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2003.12.02 0 0 159
Kedves elterito!

Kérlek, ne bántsd vfo-t. Direkt azért tettem föl neki ilyen körülményesen a kérdéseket, hogy szabadon eldönthesse, hogy mire válaszol és mire nem. Szerintem így is elért a vállalható bátorság határáig. Tehát ne erőltessük.
Üdv neked:b

Előzmény: elterito (128)
Don Vittorio Creative Commons License 2003.12.02 0 0 158
Ez íz(é)lés kérdése. :-)))
Előzmény: elterito (141)
vfo Creative Commons License 2003.12.02 0 0 157
Nem sunyi provokátor vagy, hanem korlátolt. Azt sem értetted meg, amit leírtam, sőt még a Bibliát sem ismered annak alapján, amit ide beírogatsz.
Úgyhogy nem vagyunk azonos platformon, ezzel az erővel lehetnél buddhista is, aki rajtam kéred számon a tulajdon vallásod elveit, holott én keresztény vagyok.
Előzmény: BZoltan (155)
vfo Creative Commons License 2003.12.02 0 0 156
Szerinted egy közhasznú, mindenki számára vallási hovatartozástól függetlenül hasznos kórház finanszírozása az én adómból azonos értékű bizonyos felekezetű emberek vallási tevékenységének az én adómból történő finanszírozásával?

Szerinted egy nemzetiségi nyelven történő közoktatási tevékenység az én adómból nem az egész ország képzettségi szintjének növekedését szolgálja és egyenértékű adott felekezetű emberek vallási tevékenységének az én adómból történő finanszírozásával?

Szerinted a MÁV, ami közfeladatot lát el azáltal, hogy a teherfuvarozási tevékenysége jórészt az ország közellátását szolgálja, ne kaphasson az én adómból, aki részesülök a MÁV szállítmányozói tevékenységéből még akkor is, ha nem utazom vonaton és egyenértékű bizonyos felekezetű emberek vallási tevékenységének az én adómból történő finanszírozásával??

Szerinted egy velem szemben ellenérdekelt vallásfelekezet finanszírozása az én adómból egyenrangú az általad felsorolt első három tevékenység adóból való finanszírozási gyakorlatával?

Előzmény: BZoltan (153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!