Most néztem meg az oldalt ahonan rendeltem. Ők is azt írták, hogy burgonya levelű. Beefsteak parinak vettem:) Azt írja még, hogy a brandywine-hoz hasonlít, de koraibb. A méretük szerinted megfelelő a kiültetéshez?A képek elég nyomik, mert telefonnal készültek, de azért talán a lényeg látszódik.
Burgonyalevelűnek tűnik a a kép alapján. Finom, nagyra ( 120 g feletti ) növő paradicsom, vékony héja van, tapasztalatom szerint rosszul tárolható, könnyen rothad. Akiknek a gyomrát bántja a paradicsom, ők általában ezt bírják.
Olvastam, hogy a paradicsom szereti, ha csalánlével öntözik. Most éppen nincs a kertemben egy szál csalán sem, van viszont rengeteg árvacsalán (lila virágú izé, és nem csip). Néhány palántát már kiraktam, mert a poharukban csak kornyadoztak, valoszinűleg rossz volt a földjük. Kérdésem, hátha tud valaki válaszolni: az árvacsalán lé is hasznos a paradicsomoknak?
Itt a neten is olvastam róla, de termelők is mondták, hogy a folytonos és a féldet. fajták hatalmas termésre képesek gúlás elrendezésben.
A klasszkus gúla esetén egy karót levernek és annak a csúcsából indul 4 felé a 4 zsinór.
Én csavarok egyet a dolgon: én 4 karót helyezek el 70*70es négyzet sarkaira és fent összehozom őket egy csomóba. (kispiramis) Stabil, szellős, és tartják egymást - ez a fontos. Kacsazás, permetezés megoldható.
110 karó áll készenlétbe. :)
Egyébként a kiültetés abszolút időjárás és talajhőmérséklet függő, és az sem mindegy, hogy mekkora a palántád. Talán nem lesznek kései fagyok...
Van infótok a balkoparadicsomról? A New Gardenben vettem egy zacsival, de mivel egyedül vagyok nem vetettem sokat. A 4 magból három kikelt. Azt írja, hogy ezt lehet cserépbe, balkonba is ültetni.
Van valakinek infója erről a módszerről? A fotón úgy látom, hogy vmi determinált vagy féldeterminált fajta lehet, de mindenesetre elég jól mutat abban a balkonládában. A fajta neve: Vilma
Akkor te azt ajánlod, hogy május közepe előtt ne is ültessem ki a palántákat? Ami fóliát ajánlottál azt, hogy lehet használni. Kell neki egy keretet készíteni? Akkor nem fogok neki. Viszont szerettem volna minél hamarabb kint látni a paradicsomokat. Már alig várom a saját termést.
Nálunk csak 16 féle növekszik a két ablak között:)) Viszont ezzel kapcsolatban megkérdezném, hogy láttál-e már olyan paradicsomot, aminek nem az a "szokásos" szeldelt levele van, hanem sima , és kész. Nagyon megijedtem, hogy lehet, hogy nem is paradicsom lesz belőle:(
A gúlás rendszerhez annyit, hogy mi a párom szüleitől az ívelt rózsafuttatójukat fogjuk elkérni:)
Meg van még egy kérdésem. Én ápr. végével ültetem ki a szabadba a növényeket. Megvédi őket a fagyoktól , ha rájuk rakok egy kutyaház kinézetű mobil fóliasátracskát?
Nem, kell a hely a paprikáknak...Még kb egy hónapig lesznek bent, aztán edzés és irány kifelé.
Idén olyan lesz a kertem, mint letarolt erdő, 110 hengeres fakaró ( egyenként 2m-esek) lesz négyesével, gúla alakban letűzve... Izgalmas látvány lesz. Most fogom kipróbálni a gúlás termesztési módot.
Én már vasárnap óta szoktatom a szabad levegőhöz a palántáimat. Kint vannak az erkélyen. Mértem a hőmérsékletet, 10oC van éjszaka is. Szerintem a paradicsom elég jól viseli a hideget, -3-4oC-ig nem fagy meg. A hétvégén megy a földbe ki. Meglátjuk, mi lesz az eredménye. Igaz, nagy meglepetés nem érhet, mert minden évben ki szoktam rakni öket ápr. közepén és még soha nem fagyott el. Nekem nem sok palántám van, mert keveset ültettem, de akinek sok van, az kisérlet képpen kitehet párat és beszámolhat majd később, mennyivel termett előbb, vagy később az ilyenkor kitett paradicsom. Kiváncsi lennék rá. Maj beszámolunk egymásnak, ki szedte az első szem piros paradicsomot, vagy sárgát.
Én mindig egy magot ültetek egy pohárba, így nem kell szétültetni, nem esik vissza a növény átültetéskor. Régen mindig kikelt minden szem mag, az idén viszont pontosan 25%-a nem kelt ki.
Na beszereztem néhány másfél decis joghurtospoharat. :-) Helyesbítek: nem dobtam ki - mint máskor. Most már csak egyetlen nagyon lámer kérdés: egy ilyen pohárba egyetlen magot tesztek, vagy többet?
A kevésbé sikeres cserepes magvetésem szerint talán a harmada kelt ki. Pedig 2007-ig szavatos olasz magom van. Egy cserépben 5 palántácska éldegél most, a két sziklevél után már van két-két pici normál levelük is. De a száruk mint a laokon csoport... :-)))))
Ma újabb próbát teszek. A konyhakertes topikban tanácsolta valaki, hogy mikróban fertőtlenítsem a földet. Meglátjuk, működik-e a módszer.
Sikerülni fog az első próbálkozásod. Csak arra kell figyelni, a magot ne ültesd nagyon mélyre. Jó a 1,5 dl-es pohár, mert se nem nagy, se nem kicsi. Melegen tartod, 4-5 nap alatt kikel. Nem kell smirglizni, se szikével bántani. A természet maga megoldja.
Ó, én abszolút kezdő vagyok. :-) Egyébként tucatszámra kapom mindjárt a palántákat a szomszédoktól, úgyhogy nem kell attól tartanom, hogy paradicsom nélkül maradunk... Ez lesz az első kísérletem magrólvetéssel.
Ha kevés a föld, akkor a melegen gyorsan kiszárad.
Elég későn palántázól. Ha ma elülteted, akkor 30-a körül kel ki a mag, április közepén meg már ki lehet ültetni és a Te palántáid igen csak kicsik lesznek még. Szeptemberben már lesz is paradicsomod.
Jó a tojásdoboz, de akkor nagyon nedves környezet kell, mert az azért elég vaskos papírbölcső ám! Akkor már inkább a tejszínhabos-csokipudingos doboz! Mélyebb, mint a hagyományos tejfölös/joghurtos és jobb az anyaga. ( A csokipudingot amúgy jobban szeretem mint a tejfölt.) Ezek, látod komoly szakmai kérdések :) Frint
Igazából csak azért gondoltam a tojássodobozra, mert talán kényelmesebb: azon átnő a gyökér, és azzal együtt el lehet ültetni a palántát. Csak abban nem voltam biztos, hogy az a kevés köbcm föld elég-e addig a palánta gyökérzetének, amíg a végleges földbe nem kerül.
Szerintem egy szimpla tejfölös vagy joghurtos pohár jobb. Tudom gyűjtögetni kell őket de nem ázik szét, és ha lyukat fúrsz az aljára a fölösleges víz sem lesz gond.