Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2005.10.18 0 0 273
Az új hordókat úgy avattam be, hogy egy napig áztattam, aztán jól kiforráztam, aztán hideg vízzel kiöblítettem. Ha megforr benne a must, akkor nem okoz problémát (állítólag), a baj akkor kezdődik, ha bort teszel új hordóba (állítólag).

Az erős faíz nem tesz igazán jót a fehér bornak (bár nagytestű és savas fehérborokban a tölgy enyhe vanília-ízt adhat, egyik kollégám szerint), ezért gondolkozom a fehérboros áztatáson is. Sokan javasolják az alkoholos öblítést. Gondolkozom még. Jön egy 4 napos hétvége, alkoholos fürdetés + 48 órás vizes áztatás belefér.

Azt viszont látom, hogy itt is erősen szórnak a vélemények.
BZoltan Creative Commons License 2005.10.18 0 0 272
azokkal a hordókkal amiket mi tavaly vettünk nagyjából mi is ezt csináltuk... csak mi nem eladtuk a bort, hane lepároltattuk. Kiválló konyak lett belőle :) végetnemérni akaró borkóstolók elfolytására kiválló lesz :)

z
Előzmény: kisszszoros (266)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.18 0 0 271
Gyanúdat nem erősítem meg, nemhogy másodtermés, de sok hajtáson semmilyen termés nem volt. AZ év során minden tőkét tőkét több tucatszor végignéztem (100nál nem nagy dolog) hónaljakat, késői virágzatokat, kisebb - később differeniciálódott fürtöket többször leválogattam.  Egyszerűen nem érett be; az aug.-i hűvös napfénytelen idő nagyon betett neki. A fajtára oly jellemző zsendüléskori pirosodás is elmaradt... Pedig minden volt csak túlterhelt  nem, 8-10 hajtás tőkénként, és a hajtások kb. a 80 %-án max 1 db fürt. Hiába nem olyan megbízható mint a világfajták, amik a "jégmezőn is" hozzák a megfelelő cukorfokot. :((  
Előzmény: kisszszoros (264)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 270

Találkoztam már kádárral többel is, de egy átlagos mosáson kívül nem tesznek többet a beavatódás érdekében, de ezzel a cégek is így vannak, nem csak a mesterek...

 

Az más kérdés, ha egy mesternek annyi ideje van, hogy ráér egy hordóval vacakolni napokat :-)

 

Az akáchordó elfogadott dolog, főleg amióta a jóminőségű tölgy ára egyre emelkedik...

 

A rendes beavatás az, amikor a forrázás utáni 48 órás hidegvizes áztatás már nem hoz ki színt a hordóból, azaz a hordó anyaga "stabilizálódott"

Más kérdés az, hogy a savas borital még így is old ki színt és cseranyagot is a hordóból, de jelentősen kevesebbet, mint beavatás nélkül.

Előzmény: pittman (269)
pittman Creative Commons License 2005.10.18 0 0 269

Ezek szerint te nem nagyon talákoztál még rendes kádárral? :-)

Akáchordóba bort? Hmm...

Mi az a "rendes beavatás"?

 

Üdv

p

 

 

Előzmény: kisszszoros (268)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 268

Ezek szerint te nem nagyon találkoztál még új hordóval....

 

A kádár egyszer kiforrázza, de azzal csak a szerszámok és az égetés utáni "mocskot" szedi ki...

Egy rendes tölgyfahordót utána még hetekig kezelhetsz, mert nem csak az ízt, hanem a színt is ereszti. Igen csúnya barna fehérbor tud lenni egy új hordóban,  ami ráadásul nagyon fanyar is. Akáchordó esetén még rosszabb az íz.

 

Szóval kell a rendes beavatás, mese nincs, szép fehérbor hordós érleléssel csak beavatott hordóban esedékes.

Előzmény: pittman (267)
pittman Creative Commons License 2005.10.18 0 0 267

Miért nem elég a rendes kiforrázás? (A kádár általában kérés nélkül megcsinálja.)

Miért gondolod már előre, hogy probléma lesz? Ennyire idegenkedsz a faíztől?

 

Üdv

p

Előzmény: RAMBO (260)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 266

Az újhordós íz egy testesebb vörösborban elmegy, de fehérborban nagy gond!!

Hallottam olyat is, hogy vett az újhordó mellé a gazdája kb annyi fehérszőlőt ami rendesen megtölti a hordót musttal, aztán abban erjesztette ki, és az rendesen kiszedte a faízt a hordóból, aztán a bort potomér eladta (kb. nullszaldós lett így a beavatás... :-)   aki megvete a bort, az meg megérdemli :-) )

Előzmény: BZoltan (263)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 265
Egyik másik nagyobb borászat vállal beavatást, ami abból áll, hogy "nagyüzemi" móccerekkel kiforrázzák, forrógőzzel kezelik meg ilyesmi. Érdemes körülnézni, mert egy csomó munkától kímél meg viszonylag olcsón.
Előzmény: RAMBO (260)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.18 0 0 264

Furcsa módon az utolsó 3 hétben a jó idő ellenére nem nagyon emelkedett a mustfok, viszont rengeteg szem betöppedt, elvesztette levének nagy részét. (Vagy a maradék volt nagyon gyenge cukrú mert ezek a szemek édesek voltak.)

 

Ilyesmit a sok másodtermés tud okozni, erre gyanakszom látatlanban.

Előzmény: Cirfandlia (257)
BZoltan Creative Commons License 2005.10.18 0 0 263
Csitével egyetértek.. sőt kiegészítem, hogy szerintem nem jó dolog jó hordót rosszra tanítani azzal, hogy nem jó bort rakunk bele. Érdemes jó minőségű bort belerakni és vállalni , hogy bizony újhordós íze lesz a bornak... nem biztos, hogy rossz lesz az, sőt van akinek direkt bejön. Esetleg tovább kell pihentetni a bort utánna üvegballonban, vagy palackban. z
Előzmény: RAMBO (260)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.18 0 0 262

Mond meg simán, hogy nemes helyre került!:) Lehet, hogy a darab- és a faíz még javít is rajta; és azután ihatóvá válik - vagy visszadaod, hogy megromlott. :DDD  

 

Távborászkodás: mehetne az; pláne hogy meghosszabbított kezem, apám helyben van, de egy ilyen évben... Volt ahol 3 naponként permetültek mégsem maradt egészséges a gyümölcs.... nem volt könnyű, ráadásul nagyon nincs becsülete a szőlőnek - megértem, hogy egyre többen feladják.

Előzmény: RAMBO (260)
csite Creative Commons License 2005.10.18 0 0 261

bocsi, de nem hinném, hogy egy jó hordót a forrázáson, öblítésen kívül kellene előkezelni borral

az más ha nem jó a hordó, de nem hinném hogy ez állna fenn

Előzmény: RAMBO (260)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.18 0 0 260
A szüretelőim is említették a kocsánybénulást, és én is észrevettem, amikor szüret előtt szemléztem. Nagyon furcsa, nem tudom mitől lehet. Majd utánaolvasok. (Ennyi poloska nem lehet.)

Ja, nem írtam mennyi let, csak azt, hogy mennyi nem: szóval a végleges mérleg: 200l muskotály + korai fajták valamint 200l rizling (+ némi muskotály, amit ott felejtettek a szüretelők az előszüretben.)

Nagyon kíváncsi vagyok a borra.

Probléma az új hordók beavatatlansága: HáGabi ötlete az volt, hogy vegyek 50l bort a szomszéd tavalyi borzasztóan savas borából, és azzal öblögessem a hordót, majd az kiveszi a faízt. Oltári bunkó megoldás, de nagyon igaza van. Hogy mondjam meg a szomszédnak, hogy mire kell a bora?
Előzmény: Cirfandlia (257)
csite Creative Commons License 2005.10.18 0 0 259

Hát igen, a távborászkodás nem igazán jól működő dolog.

Akkor talán már lenne egy kis szőlőm valahol :)

Előzmény: Cirfandlia (257)
tomlaker Creative Commons License 2005.10.18 0 0 258

na de a sándorné!!!

mindenért kárpotol majd:)

Előzmény: Cirfandlia (257)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.18 0 0 257

"Nagyon-nagyon kevés lett."
Hát nálunk is, és ráadásul gyenge is.... akkor sorjában:

Csopakon szinte keresni kellett a fürtöket (igaz itt ifjítás, támrendszerújítás, pótlás, sok legyengült, nemtermő tőke) lett vagy 100 liter a kb ezer tőkehelyen, de nagyrészt egészségesen, 17,5-ös mustfokkal.  (Söpteiék - helyi termelő komoly technológiával, mennyiséggel; 16- 16.5 körül szedett pár napja.)

Pécsett a Cirfandlim a 99es jégverés óta nem volt ilyen kevés; de ennek ellenére gyenge mustfokkal (17,5) jött le. Furcsa módon az utolsó 3 hétben a jó idő ellenére nem nagyon emelkedett a mustfok, viszont rengeteg szem betöppedt, elvesztette levének nagy részét. (Vagy a maradék volt nagyon gyenge cukrú mert ezek a szemek édesek voltak.) Hiába áztattam, nem emelkedett többet 1-2 tizednél a cucc, és olyan lekváros sűrű -és sok- alja volt a mustnak, hogy ilyet még nem láttam.   (a 80 literből legalább 15 l főzelék....)

Nálam is volt nyáron növényvédelmi gond, de a fürtök egészségeseg maradtak (egészen az aug közepi rothadásig) csak a leveken jelent meg a peronosz de az sajnos le is vitt jónéhányat. (Ezek hiánya is okozhatott defektet  a cukorgyűjtésben.)

A sok elrothadt majd beszáradt részt kivágtuk, az amúgy sem agyonterhelt tőkékről, ráadásul jött még ez a durva lévesztés az utóbbi 2-3 hétben, ill. jópár fürtön a kocsánybénuláshoz hasonló elszáradás.... (ami idén áll. erősebben felütötte a fejét) így lett a megszokott 120-160 liter helyett 65 l. (95 termő tökéről)

Még egy érdekesség; szüret előtt felhívtam a helyi kutatót, hogy mi a helyzet ott a Cirandlival. mondják: szedni kell mert már nincs lé, és remek a cukorfok: 20,5 - 21,5... rákérdeztem a savakra: 15 körül!!! 

hát persze a cukorgyarapodás relatív volt, mert ott is elment a lé nagy része, és a savak is szépen bekoncentrálódtak. (nálam nem tűnt kóstolásra soknak; tuti kevesebb mint a vásárolt sárdoné mustté - az 10volt) Elképzelni sem tudom mit csinálnak ilyen alapanyaggal. 

Szóval nekem csalódás - mindenképp jobbat vártam, de jövőre mivel helyben leszek, alaposabban tudom figyelni a folyamatokat, és végre jöhetne egy jó év már.

Előzmény: RAMBO (255)
csite Creative Commons License 2005.10.18 0 0 256
eszenciális dolog született így! ne bánd, élvezd inkább a munka eredményét, és próbáld megoldani a szőlővédelmet valami helyi segítséggel
Előzmény: RAMBO (255)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.18 0 0 255
Nagyon-nagyon kevés lett.

Őszintén megmondom, legalább 400 litert vártam, de nem lettem volna meglepődve a 5-600 literen sem. Ehez vásároltam hordót is, most ott áll 700 liter üresen.

Azhogy visszaolvasod az év során az írásaimat, látható, hogy fokozatosan ment lejjebb a várakozás. Leginkább a lisztharmat kaszálta el, a nyár közepén Prágában dolgoztam, nem maradt időm egy létfontosságú permetezésre.

Hozzáteszem, hogy nagyon komoly terméskorlátozást csináltam, minden vesszőn egy fürt maradt (max 10 fürt / tőke).

Sajnos az esős ősz berakta az ajtót: a lisztharmattól töppedt szemeken megtelepedett szürkepenész, és sok szőlő kárba veszett. Két héttel a szüret előtt még kétszer ennyi volt rajta.

Amint mondtam, a szüretelők válogatva szüreteltek, tehát ha a rothadó szemeket is beleszedetem, kb. 1,5 - 2 szer ennyi lehetett volna rajta, de nem akartam kénsavas nyálkázással indítani, mert szerintem azzal ízt veszít a must.

Szóval kevés de jó. Ez volt az eredeti célkitűzés sikerült tartani magam hozzá.
Előzmény: Zalancelot (254)
Zalancelot Creative Commons License 2005.10.18 0 0 254
Áruld el kb hány tőről, milyen mennyiséget szedtetek, mert nagyon kevésnek kell annak lenni, ha az idén Olaszringet 18 és affölötti musttal szüreteltél.
Az enyém már szépen duruzsol a hordókban, de bármennyire is szerettem volna a 16- ot is inkább csak alulról ütötte meg a cukorfoka.
És ráadásul hiába vártam volna a szürettel is, csak kárt okoztam volna vele, mert az utóbbi héten mondhatni semmit sem javultak a szőlők, ellenben sokat rothadt. A szomszédom próbálta kitolni a szürete, de még rosszabbat szüretelt az elmúlt hétvégén.
A másik szomszédom pedig (mert kevesebb lett a termése) B.Boglárrol vett Olaszrizling szőlőt, hát olyan szemét árut kapott, 14!! -es mustfokkal, hogy én szívem szerint el sem hoztam volna.

A vörös cefrém is szépen dolgozik már a 8.napja a kádakon. A hideg éjjelek miatt lassabban forr mint szokott, még mindíg édes, de már úgy érzékelem gyorsul a forrása.
A hét közepén valószínű présbe kerül. Addig csak forgatgatom és kostolgatom, és várom az optimális időpontot.
Előzmény: RAMBO (253)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.17 0 0 253
Na, megvolt a rizling szüret is. Meglepően jó mustfokkal: 18-19,5 között szórt a darálómust és a présmust.

Az első szüret tanulságait felhasználva, a szüretelőket szemenkénti válogatásra kértem, amit megint remekül oldottak meg, megint nagyon szép cefrém volt.

A zúzó bogyózó után egy kis kézi darálót tettünk egy vödörre, és az így megroppantott a szemekkel töltöttük fel a prést. A préseléskor a szemeket jobban megszorongattam. Még így sem száraz törköly maradt a présben, de a héj melletti sűrű kocsonya előbújt, és ez sokat segített a muston.

A szüretelő kád lecsapolása továbbra is problémás: még a colos csövön sem folyik úgy a must, ahogy szeretném. Igaz, most a bogyózáskor kevesebb must lett, mert töppedtebbek voltak a szemek. Tanulság: előprésmusttal nem lehet megtölteni egy hordót.

Időközben megforrt a muskotály: most olyan mint a homokkal kevert víz, az íze harsogóan savas, de van muskotály jellege az illatának. Persze még tele van szén dioxiddal.feltöltögettem a hordót, majd meglátom mi lesz belőle.
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.11 0 0 252

Szia,

 

Nálunk is szüretdömping lesz; szombaton (rokonnál) Csopakon olaszrizling, vasárnap Pécsett a Cirfandli - meglátjuk mi lesz. Sztem sem érdemes tovább várni, lassan fagy; és a lémennyiség az egy hónappal ezelőttinek kb a felére mehetett le a töppedés, beszáradt rothadás következtében.

 

Más: láttam a helyi hirdetőújságban 50-60 q Cirfandli szőlőt hirdetni eladásra 220ft-ért!!! ez igen durva ár - nyomozom, ki lehet, mert egy 1ha-t feltételez minimum, és nincs sok termelő belőlük...

Előzmény: RAMBO (251)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.11 0 0 251
Van pár fürt , ami töppedt, zölden. Borzalmas. Mint az ecet.

Elhatároztam: csak a halványzöld, szép sárga, narancssárga fürtöket szedetem le a szüretelőkkel. Ami nagyon zöld, az marad. Inkább legyen feleannyi, de iható. Talán a hétvége elégetett némi savat. Talán.

Most hétvégén szüret.

Továbbra is tartom magam a "nem cukrozok" elvhez. Most mustot se forralok le. 2-300 literre számítok.
Előzmény: Cirfandlia (249)
pittman Creative Commons License 2005.10.06 0 0 250

Ha nem rohad, és H. Bóna Márta is jókat mond, akkor szerintem bölcsen döntöttél :-)

 

Üdv

p

Előzmény: RAMBO (248)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.06 0 0 249

Bizony, idén a savak a nagy probléma; Villányban sem szednek olyan fajtákat, amik a cukorfok miatt már szüretelhetőek lennének, de sok a sav.

Nekem is ez volt a tapasztalat - nem tudom egyébként ezekben a csípős hajnali hidegekben mennyire megy le a sav.... Töppedni töpped, de ez koncentrál mindent.... Én sem szüretelek még.   

Előzmény: RAMBO (248)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.06 0 0 248
A múlt hét végén mértem cukrot, 17 fokos volt, és ESZMÉLETLENÜL savas.
Ezért úgy döntöttem, hogy most hétvégén sem szüretelek.
pittman Creative Commons License 2005.10.04 0 0 247

Hát, annyiban mindenképp igazad van, ha otthonhagyod, hogy a refrakto savtartalmat nem mér. Márpedig a savtartalom, sav-cukor arány legalább olyan fontos, mint a cukorfok.

 

Üdv

p

Előzmény: Törölt nick (246)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.04 0 0 245

nem feltétlenül van többre szükség, ugyanis minden alkatrész viszonylag olcsón beszerezhető, amennyiben nem tonnaszámra akarod a feldolgozást elvégezni....

 

A kéttertályos berendezés durván 100000 (százezer) forint-ból összehozható sóval pumpával egyebekkel... (a só ráadásul főzéssel visszanyerhető :-)  )

 

A fagyasztósdi pedig fagyasztóláda és ládák kérdése, ami szintén belefér 100000-be :-)

 

Csak az a kérdés, hogy kinek éri meg.

 

Láttam már elvetemültet, aki képes volt szó szerint "kimagozni" a szőlőt (darálás után addig kavargatta marcangolta a héjakat, hogy az edény aljára leült a mag nagy része...)

 

olyat is aki képes dupla törkölyön erjeszteni azaz a darálás után a fele levet levette rozénak (az eredmény egy kiváló kékfrankos, ami tavaji létére aranyérmes lett)

 

aztán olyat is hallottam, hogy szüret előtt egy héttel elvágta a vesszőket, hogy töppedjenek a szemek

 

vörösboros eljárással készített "fehér" bort ami inkább aszu színű volt, de nagyon finom és jó illatú

 

Szóval még az említett technikák is beférnek :-)

Előzmény: pittman (244)
pittman Creative Commons License 2005.10.04 0 0 244

Szépen bemutattad a reverse osmosis-t és a cryo-extraction-t.

Azért egy kis barkácsoló kedvnél szerintem többre van szükség. :-)

 

Üdv

p

Előzmény: kisszszoros (234)
tomlaker Creative Commons License 2005.10.04 0 0 243
mondtam, hogy töltsük tele
Előzmény: Cirfandlia (242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!