Keresés

Részletes keresés

Mr Spock Creative Commons License 2002.06.24 0 0 713
Kedves Mindenki,

Ivan Gaborral most mar.....hmmm.....jo egyketeve vitatkozunk az Egely kerekrol odaátt a (volt) Internetton (egy picit meg mindig van). Vegul, Gabor tett egy oriasi szivesseget es beszerzett nekem egy Egely kereket es elkuldte (USA-ban elek). Ugyhogy most nagy kiserletezgetesekben vagyok. Velemenyemet majd kesobb, most csak ki akarom probalni, hogy a kis filmreszletek belinkelhetok-e ide. Ez csak probanak: Ide kattints hogy letolts egy 60 masodperces kis (rossz minosegu a kis file meret miatt) filmreszletet, ahol az 1-24 skalan 22-ig "felporgettem" a kereket (ma). Filemeret 1.4 Meg.

Gabor (szinten)

Hostile Creative Commons License 2002.06.24 0 0 712
JFEry: nincs ilyen szerkentyűm, épp ezért nem is hivatkoztam sehol a leírásra, mert nem ismerem. Nekem a pár évvel korábban megjelent Energy Wheel volt meg, ami egy könyvnek a melléklete volt. Ez ugyanaz, mint az Egelyé, csak nem olyan érzékeny, jóval durvább konstrukció; a működése viszont ugyanaz.

"...a kézhömérséklet eloszlás-vitalitás összefüggés nem szükségszerű..."

Ez így van. Nem szükségszerű, viszont nem is lehetetlen. Létezik bizonyos esetekben, és mi (legalábbis én) pont arról az esetről beszélünk, mikor fennáll az összefüggés.

Nem logika nélkül fogadom el a működését. Nem tudom hogyan működik: abból a szempontból, hogy nem ismerem a kémiai folyamatokat, amik ilyenkor lejátszódnak a testben. De mikor megmozdítom valamelyik végtagom, vagy levegőt veszek, akkor sem tudom a részleteket. Mégis "bízom benne", és mégis működik. A kerékforgatás ugyanígy megy, semmi extra nincs benne. Eldöntöm, koncentrálok, és kész. A részleteket az agyamra meg a testemre bízom, mert a részletek tudatosítása nem szükséges a folyamat megvalósulásához. Egyébként biztos vagyok benne, hogy le lehet írni konkrétan a dolog működését, ugyanúgy, ahogy pl. a végtagok mozgatását le lehet írni. A kettő között csak annyi a különbség, hogy a tenyér hőeloszlásának a változása nem annyira látványos folyamat. Legalábbis szemmel nem látható.
Kétségtelen, hogy a dolog összefüggésben áll az elme és azon túl az agy működésével. Az elme működésére viszont nem létezik pontos tudományos leírás, csak vizsgálati tapasztalatok és eredmények. Ezzel az indokkal akár el is lehetne vetni az összes ilyen érvet, de az botorság lenne. Mert akkor el kéne vetni minden dolgot a való világban, ami összefüggésben áll az elmével, a gondolatokkal, az akarattal. Márpedig az egész életünket főként ez irányítja. Tahát nem lehet csak úgy félredobni az ügyet azzal, hogy nem tudományos tény.

A bannerre nem tudom, mit kéne mondanom. Sima átlagos (felületes) banner, címszavakkal meg illusztrációkkal. Az Egely-kerék képe sem biztos, hogy szoros összefüggésben áll a parakutatással. Persze lehet, hogy ettől függetlenül a Paulinyi hiteles mérőműszerként használja. Ő dolga... Nem tudom mit kezdjek a bannerrel, nem érzem, hogy szorosan kapcsolódna a mi témánkhoz. Hidegen hagy.
Egyébként sosem mondtam olyat, hogy amit nem tudok, az nem is érdekel.

A beidézett ismertetőkről:
Egely és Paulinyi sokmindenben túloz, és valszeg téved is, de ez nem az én problémám. A mi vitánkkal kapcsolatban az ő nyilatkozatuk nem számít, én nem őket védem, de ezt utoljára mondtam el.
Ami a para- és egyéb titokzatos vagy ismeretlen erőket illeti, én nem hiszem, hogy normál esetben közrejátszana bármi ilyen dolog. Szerintem teljesen "hétköznapi" módon, minden extra nélkül meg lehet magyarázni a kerék működését - az ezzel kapcsolatos elképzelésemet le is írtam korábban. Tény, hogy léteznek olyan dolgok, amik furcsák és esetleg hihetetlenek sok embernek (telekinézis, telepátia, stb..); bár ezeknek a "light" változatát minden ember használja a mindennapi élete során. De ezt nem kell belekeverni. Amiről én beszélek az Egely-kerékkel kapcsolatban, annak semmi köze a paranormális tevékenységekhez.

Hogy a Paulinyi vagy az Egely para-erőkkel magyarázzák a dolgokat, az nem az én asztalom. Egyébként biztos van a dologban valami, sokat kísérleteznek ilyesmivel, és nem kell mindent rögtön kétségbe vonni, ami elsőre furcsán hangzik. Ezek a különféle magyarázatok, amik születnek (Iván Gábor vasalói, az én magyarázatom és Egely paranormális tevékenysége) mind 1-1 lehetséges válasz, és egyáltalán nem zárják ki és nem cáfolják egymást. De külön kell őket választani, vagy legalábbis nagyon érdemes külön-külön kezelni/tárgyalni őket.

Végül: az, hogy gúnyos módon kineveted ezeket a paratudományos magyarázatokat, neked sem válik előnyödre. Valószínűleg keveset tudsz a dologról, nem foglalkoztál eleget vele, vagy nem érted a működését. Attól függetlenül, hogy én sem ezt tartom a kerék fő magyarázatának, nem vetném el, hogy ilyen módon is foroghat. Ha ilyen előítéletekkel közeledsz bármihez, az sose szül jó végeredményt.

Na, remélem ezt most el tudom küldeni:)

Előzmény: Törölt nick (701)
Hostile Creative Commons License 2002.06.24 0 0 711
Iván Gábor: most, hogy egy Totya nevű arc beszerkesztette az oldalába a linket erre a fórumra, máris hihetőbb lett az egész baromságod! Igen... És még véletlenül sincs közöd hozzá, hogy oda került ;)) Gratulálok. Van még több ilyen megkérdőjelezhetetlenül bizonyító erejű oldal a neten? :)
Előzmény: Iván Gábor (709)
Hostile Creative Commons License 2002.06.23 0 0 710
JFEry: már válaszoltam egyszer, csak közben lehalt a szexplorerem, és elúszott a válasz. De mindjárt nekiállok megint...
Előzmény: Törölt nick (708)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.23 0 0 709

Érdemes benézni a

http://fogyasztovedelem.lap.hu/

"nagy átverések"

rovatába:-)

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.23 0 0 708
Hostile!

Várom a válaszod 699-re, vagy 699-702-re!

JFEry

Hostile Creative Commons License 2002.06.23 0 0 707
vpe: ha a lexikális tudást tekintjük, minden bizonnyal "okos" embernek mondható. Ha azonban ennek a tudásnak a gyakorlati felhasználását nézzük, és kombinálását más információkkal - ez ugye jóval fontosabb rész -, akkor... Hát, elég elszomorító. Szerintem még sokkal hülyébb, mint első ránézésre tűnik.

Gróf spanyol z. csodacuccát nem ismerem, azt se tudom, miről van szó. Az Egely-kerékben meg nem hiszek. Felületes vagy ;)

Előzmény: Törölt nick (702)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.23 0 0 706
Beleolvasva ilyeneket találtam:

"A tárcsa hőt sugárzó test közelségére is forgásba hozható, de a forgatónyomaték esetenként rendkívül gyors változásai nem magyarázhatók a tenyér hőmérséklet változásaival, figyelembe véve a tenyér szöveteinek hőtani tehetetlenségét. A megfigyelések alapján a hatás fizikai hordozója egyelőre ismeretlennek mondható."

JF: De mivel a tárcsa más környezeti hatásnak is kitett szabad-e az ilyen hirtelen változást egy tendenciózussan kezelhető megfigylésnél figyelembe venni? Ez nekem így ellentmondó mert nem hiszek a szerkenytűben!

Ez is:

"A kísérletek egységesen kimutatják, hogy a vitalitásmérésre kifejlesztett mérőműszer (JF: Ja mérőműszer!) a testi egészségi kondícióktól nagymértékben független, az értékek a mentális tevékenységet tükrözik, és ember-ember közötti interaktív hatásra utalnak, pozitív összefüggéseket egyértelműen a kreatív lelki hatásokkal mutatva. "

JF: Tehát most ellentmondanak a kiadott füzetkének, a vitalitás fogalma megint mint egy megfoghatatlan leírhatatlan sok tulajdonságú kígyó odébb csusszant! Még a dimenzió váltásra is képes lessz!:o)
Eddig én azt hitem az egészség, a fiziológiai állapot a vitalitás! De mi is más!... Kiderülhet, hogy az élet nem három+egy dimenziós. hanem az testünk lényünk 3D vetülete! (copyright JF) :)

"A készülék módosított változatánál a tárcsa patkó alakú acéllemezzel féloldalról körülvéve elektromágneses térben lebeg. Ez a készülék a test közelsége nélkül, akár tíz méter távolságról is a kézi mérésre fejlesztett műszerre jellemző fordulatszámra gyorsítható (5-25 fordulat/perc). A forgatónyomaték megjelenése azonban kivételes és általában spontán módon megjelenő mentális állapotokhoz kötött, így a megismételhetőség rendkívül nehéz. A tárcsa forgását a katartikus, ihletett, intuitív, kreatív csúcsélmények eredményezik, természetesen a hatás itt már nehezen rendelhető személyhez, mentális csoporttevékenység is összegződhet.

JF:-) : Mondtam én, hogy para-cucc!!! Csak a néhány 10 mikronos nylonon át nem tud működni, de a 10m lufton...úgy működik, sőt így már egyszerre a nagy közös tudat is hat rá...

Hostile, kérlek nézd meg Te is, kivácsi vagyok a Te, mint másik oldal véleményére is!

JF

Ja és ha mégiscsak kiderül, hogy nem igaz akkor még mindig lehet visszakozni mert ezek az eredmények csak a sejtetni engedett kategóriába tartoznak, ha akarom elhihetem!...

Ez ideillő politika remélem mindenki úgy érti ahogy neki tetszik.

JF

Előzmény: Iván Gábor (704)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.23 0 0 705
Kedves Hostile!

Várom a bannerre a válaszod, de kérlek ne az a stílusú legyen, hogy amit nem tudsz az nem is érdekel!
JF

Előzmény: Iván Gábor (704)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.23 0 0 704

A Paulinyi-Vassy-Egely féle Szintézis Szabadegyetem bannerje is kiemelt szerepet szán a kütyünek. Ime:


Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 703
Azt hiszem én próbáltam néhány érvet felvetni amelyek szerint a Te állításod melyben a kerék-légáram-kézhömérséklet eloszlás-vitalitás összefüggés sor ott borul, hogy a kézhömérséklet eloszlás-vitalitás összefüggés nem szükségszerű! Gondolom az érveim nem győztek meg. Nem segítenél megérteni miért?
Ha Te nem tudod, hogyan is működik a rendszer, hogy bízhatsz benne? Ha logika nélkül fogadsz el valamit az hitnek hívjuk.
Erről lenne szó! Az, hogy útálod Gábort, a hiteddel együtt Egely felé visz és ez esetben nem tudok veled vitázni/beszélgetni, mert nincs miről!

JF

Előzmény: Hostile (700)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 702
bocs de szerintem I.G nem olyan hülye mint első ránézésre tűnik. tul hamar itélkezel.
amugy mit szolsz a grof spanyol z. csodacuccához,
ha az egely kerékben annyira hiszel?
Előzmény: Hostile (699)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 701
Úgy tudom van ilyen szerkenytűd, célszerű lenne elolvasnod mi is van a kezedben!(Egelyi szerint)

Te ezek szerint Egelyitől függetlenűl állítod amit, lehet hogy Neked kellene Egely Györgyöt felkeresned, mintegy tolmácsolva a topíc béli értekezéssel kapcsolatos tapasztalataidat, és talán együtt, a kerékhez kapcsolt füzetkét is kijavíthatnátok! Segíthetnél neki a fordítógépben is:-)

JF

Előzmény: Hostile (700)
Hostile Creative Commons License 2002.06.22 0 0 700
JFEry:
"Azt hiszem Gábor felkereste Egelyt, valami hasonlóval de Egely elutasító volt, illetve nem reagált!"

Hát ismerve a stílusát, én is elhajtottam volna a halál f@szára :)) Másrészt Egely sem igazán az a földönjáró fajta. Szerencsétlen párosítás :)

"Tehát Te fenntartod azt a véleményed, hogy a kerék mozgása összefüggésben, méghozzá szoros és egyértelmű összefüggésben van a fiziológiai, lelki, szellemi állapotoddal, amit vitalitásnak nevezünk..."

Igen.

"...és véleményed szerint, alkalmas arra a célra amit Egely György állít róla?"

Ezt nem tudom. Még nem olvastam a tájékoztatót, amit adnak a kerékhez. Amit nagy vonalakban tudok Egely elképzeléséről, azt jónak tartom, de hiányosnak. Szerintem alapvetően nem cáfolni kéne, hanem kiegészíteni pár dologgal; és a hanyag túlzásokat átfogalmazni.

Előzmény: Törölt nick (698)
Hostile Creative Commons License 2002.06.22 0 0 699
Iván Gábor: nézd, mivel te csökkentértelmű vagy, nem hiszem, hogy lenne alapod bárkit is hülyeséggel vádolni ;)

Másrészt ha nem mellébeszélnél, és megpróbálnád azt cáfolni, ami az Egely-kerék lényege, akkor talán elérnél valamit. De végig olyan dolgokat hozol fel "érvként", amik senkit sem érdekelnek, mert nem is kapcsolódnak a témához. Aminek köze lenne hozzá, abban pedig egyszerűen tévedsz, és hülyeségeket zagyválsz. Amíg nem fogtad fel, hogy a kerék miről szól, addig cáfolni sem tudod, sajnos.

Lehet komolytalan játékszernek nevezni, de senki sem mondta szerintem, hogy hiteles tudományos mérőműszer. Szóval megint olyasmit erőltetsz, amivel egyébként is tisztában van mindenki.

Hogy USA-ból behozott koppintás, ez érdekel bárkit is a legkevésbé. Ez már olyan adalék, ami nem a dolog közvetlen cáfolásához tartozik, csak egyszerű rosszindulatú megjegyzés. Elöntötte a szar az agyadat, ez van. De amíg le nem nyugodtál, és nem tudod aránylag nagy objektivitással szemlélni a dolgokat, addig ne bocsátkozz komolyabb szakmai vitákba, mert mégkomolytalanabbá válsz, és mégtöbb helyről fognak kiutálni. Most sem azért utál ennyi ember, mert túl okos vagy - bármit is hiszel ;)) Eleve rossz a hozzáállásod az egész dologhoz.

Előzmény: Iván Gábor (697)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 698
Helló! Örülök, hogy ebben egyetértünk!

Talán Egely, ha már nem korrigál, rá is szolgált az elsöprésre!

Azt hiszem Gábor felkereste Egelyt, valami hasonlóval de Egely elutasító volt, illetve nem reagált!

Tehát Te fenntartod azt a véleményed, hogy a kerék mozgása összefüggésben, méghozzá szoros és egyértelmű összefüggésben van a fiziológiai, lelki, szellemi állapotoddal, amit vitalitásnak nevezünk és véleményed szerint, alkalmas arra a célra amit Egely György állít róla?

Előzmény: Hostile (696)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.22 0 0 697

Bocsánat, de meg nem állom.

Hogy lehet egy ember ennyire hülye, mint Hostile.

Ha valaki réz gyürüt árul aranyként az csaló.
Ha pedig ráírja, hogy réz gyürű, akkor nem lehet forgalomba hozni, mert ártalmas az egészségre.

Tehát, ha Egely korrekt tájékoztatót írna, azzal egyrészt senkinek sem kellele az USA-ból behozott koppintása, másrészt mérőmüszer megnezéssel nem kerülhetne forgalomba, mert ahhoz kell néhány hitelesítési eljárás.

Egy dolgot tehetne, ami felé igyekszik is lebegtetni a témét, hogy ráirja, ami valójában.

Egy komolytalan játékszer.

Hostile Creative Commons License 2002.06.22 0 0 696
JFEry:
"Már nem a kerékről, annak működéséről, hanem Egely kapcsolatos viselkedéséről beszélek, vitázok!"

Erről viszont velem nem fogsz vitázni. Már csak azért sem, mert ebben egyetértek veled :)

I.G. támadása egyértelműen rossz irányból indult, a szövegéből meg kitűnik, hogy nem is a probléma megoldása volt a célja, hanem Egelyt elsöpörni a Föld felszínéről. Ez nem vezet semmire, de nem is kéne mondanom, ha I.G. egy normális ember lenne ;) Ő azért nem fog elérni soha semmit az ilyen dolgokban, mert gőgösen és nagyképűen bele akar kötni mindenkibe, és ezzel kapásból hatalmas ellenszenvet vált ki.

Szóval én első körben megkerestem volna Egelyt, hogy dolgozzon ki egy para-hablatytól mentes tájékoztatót a füzetecskéjéhez, és felajánlottam volna a segítségem. Ha normálisan megy oda az ember, és normális érvei vannak, akkor még egy Egely is belemenne a dologba, és a történetnek máris vége lenne.

Előzmény: Törölt nick (691)
Hostile Creative Commons License 2002.06.22 0 0 695
Silan: ha neked nincs szükséged a kerékre, akkor ne vedd meg, senki nem kényszerít rá. Viszont sokszor van, hogy az ember téved önmagával kapcsolatban; másrészt pedig kísérletezgetni, vagy valamiféle ellenőrző visszajelző szerkezetként is elég jól tud működni a kerék is.

Párszor már elmondtam azt is, hogy a kereket nem betegen kell használni. Ha valaki nem tudja felmérni, hogy épp 40 fokos lázas, depressziós, vagy éppen haldoklik, és ezt összetéveszti a frissességgel, akkor az az ő baja.
Te azért nem érted meg és fogadod el a kerék működését, mert direkt nem akarod.

Amit a kerék reklámjáról mondasz, abban van igazság. Kétlem, hogy normális embernél para-erők meg titokzatos mókák forgatnák. Egely kétségtelenül túloz nagyon sok dologban; gondoljunk csak arra, mikor annak idején mindent gömbvillámokkal magyarázott :)) A kerék viszont ettől függetlenül működik, és bizonyos területeken nagyon jól lehet használni. Engem cseppet sem fog érdekelni, ha betiltják az Egely-kereket, olyan indokkal, hogy a mellékelt tájékoztatója megtévesztő. Viszont amiket Iván Gábor felhoz érvként, azok nem állnak meg a lábukon, mert nem cáfolják a kerék működését, csak egy másik működési sémát ábrázolnak, egyet a sok közül. Ez két külön dolog.

Nem a kereket kell támadni, hanem Egely tájékoztatóját. Arra kell rábírni, hogy ésszerűbb ismertetőt írjon róla, ami hétköznapi embernek is emészthető. És aztán a kereket ugyanúgy el lehet adni, mint pl. a mérleget vagy a lázmérőt.

Előzmény: Silan (690)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 694
Köszi! Gondoltam, hogy csak valami szófordulat, mert a szövegkörnyezetek ahol találtam ettől nem változtak!

Kösz a segítséget, a neten inkább csak "hobbi" és "móricka" kapcsolási rajzok vannak, használhatót a témában nem találtam!

JF

Előzmény: Iván Gábor (693)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.22 0 0 693
Az "szvsz" = szerény véleményem szerinttel, amit sokan előszeretettel alkalmaznak. Persze, a nélkül is az, ha nem írja ki valaki.

Kapcsolási rajzokat nem tudok neked küldeni, mert már kb 8 éve csak műszaki-pénzügyi-markating dolgokkal foglalkozom. De akár a könyvtárakban, vagy a műszaki könyvesboltokban rábukkanhatsz ilyen szakkönyvekre. Még itt a neten is rákereshetsz a szóra.

Előzmény: Törölt nick (692)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 692
Off Valaki segítsen mit jelent az "szvsz" formula! sok helyen látom, de nem jöttem rá pontosan mit is jelent.
Köszi JFEry
On
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 691
Kedves Hostile!

Amíg én ebben a jó meleg nyárban aludtam Silan " a számból vette ki a szót"!

Amire eddig jutottunk( mert az előzőekben sokszor csak elbeszéltünk egymás mellet): A kerék egy kutya közönséges fizikai eszköz, pontosabban annak is, mint tenyérkörüli légáramlásmérőnek eléggé csapni való! Arról még tudunk vitázni mit is mér, pontosabban mivel is hozható összefüggésbe amit mutat. Amit Te állítasz azt hiszem legjobban a poligráfos hazugságvizsgálattal lehet összevetni, legalábbis abban az értelemben, hogy annak is a pszihikai (a szerkezet és a JÓL kérdező pszihikai) hatása alapján derül ki az igaz-hamis, ezért is becsapható!
Nem azt mondom, hogy itt saját magát kívánja becsapni az alany! Nem is biztos, hogy tisztában van vele, mit tesz hiszen ahogy Te is írod a kézhőeloszlását nemigen tudatossan változtatja, a próbálkozó! Valóban az agyukn sok részmozdulatból autómatizmusból rak össze egy cselekvést, hiszen a legegyszerűbb dolgok is millió résztevékenységet igényelnek, összefüggnek különösen az élőlényekben, nem tudatosan légzünk és az is mennyi mindennel jár! STB...

Már nem a kerékről, annak működéséről, hanem Egely kapcsolatos viselkedéséről beszélek, vitázok!
Bevezeti ezt a vitalitást mint(ismert)fogalmat, hogy legyen célja a kerék vásárlásanak! Ahogy Silan írja a kutyának sem kellene ha tenyér-hőeloszlás-vizsgáló lenne a neve! Aztán mivel sok nem egyértelmű, és első látásra nem nyilvánvaló dolog van a szerkezet működése körül, a leírás jó alapot tud adni a csodaváró reménykedések kiteljesedésére! Körübelül(érzésem szerint) annyi benne a csibészség, és a kockázat mint ha aluljáróban cigánytól veszel "@r@nyat"(6k. Cu-Zn)

Előzmény: Hostile (689)
Silan Creative Commons License 2002.06.22 0 0 690
De hat az ember egyebkent is erzi, hogy most eppen jol erzi-e magat vagy rosszul, tele van-e energiaval, vagy kimerult, stb. Mi a fenenek ehhez kereket porgetni? En sokkal jobban meg tudom mondani magamrol, hogy hogy erzem magam, mint a kerek altal jelzett fordulatszam. Ha tok jol erzem magam, es megse megy jol a kerekporgetes, akkor kezdjek el aggodni, hogy hu a fene, lehet, hogy valami rejtett bajom van? Vagy forditva, most diagnosztizaltak panikbetegseggel, de baromi jol forgatom a kereket, akkor nyugodjak meg, hogy soha nem voltam jobban? Ugyan mar. A vak is latja, hogy a kerek hajitofat sem er.

Meg aztan, tudjuk, hogy beteg emberek altalaban sokkal jobban tudjak porgetni a kereket, Paulinyi egy haldoklonal merte a legnagyobb fordulatszamot, stb. Ugyhogy szvsz kurvara nem lehet a "vitalitasra" kovetkeztetni belole, akarmi is az. Es ne feledjuk el, hogy Egely nem azt irja, hogy minel jobban tudsz koncentralni a kerekre, minel inkabb az akaratod szerint forog, annal nagyobb a vitalitasod, hanem azt irja, hogy a kijelzon megjelenik szamszeruen egy ertek, ami a fordulatszammal aranyos, es ez volna a "vitalitas".

Az addig oke, hogy a psziches es fizikai allapot befolyasolja a tenyerunk homersekleteloszlasat, ez a legaramlatot, amit pedig a kerek valamilyen szinten jelez. De ha bevallottan csak ennyirol volna szo, az emberek nem vasarolnak a kereket, mert ki a franc kivancsi arra, hogy a tenyeren milyen a homersekleteloszlas. Azert vasaroljak, mert olyan duma van melle mondva, hogy az aurad energetizaltsagat mutatja es valami rejtelyes, a mai fizika szamara ismeretlen es megmagyarazhatatlan para-akarmi kepesseggel, titokzatos eletenergiaval forgatod, s minel gyorsabban forog neked, annal nagyobb parafenomen vagy. Ebbol pedig alighanem egy szo sem igaz, ezert atveres a kerek.

Előzmény: Hostile (689)
Hostile Creative Commons License 2002.06.21 0 0 689
JFEry: szerintem a kerékre alapvetően a légmozgás hat. El lehet képzelni, hogy vannak más erők is, pl. telekinézis, vagy ilyesmi, bár ezt valószínűtlennek tartom. Egyes emberek képesek rá talán. De mivel elég sok embernek sikerül a kereket forgatni egész könnyen, kétlem, hogy valami különleges para-ügy lenne a dologban. Szóval a légmozgás, egyértelműen.

A "vitalitás" nekem egy általános testi és szellemi állapotot, frissességet jelöl; nem pedig valami para-erőt. Ebből kifolyólag úgy gondolom, hogy minél jobb állapotban van valaki, minél jobban érzi magát, annál könnyebben tud koncentrálni arra, hogy a kerék merre és hogyan forogjon. A tenyér hőeloszlásának változtatása nem tudatos folyamat, ahogy pl. a kéz felemelése sem az: nem gondolkozunk rajta, hogy mit és hogyan kell csinálni hozzá, vagy milyen kémiai folyamat játszódik le, csak egyszerűen felemeljük a kezünket. Az agy és a test összhangja általában automatikus folyamat, valamire gondolunk, és "vérehajtatjuk" a testünkkel. Én sem tudom, hogy a koncentrálás milyen folyamat révén változtatja a tenyér hőeloszlását...megváltozik és kész.

Szóval a vitalitás nem para-jelenség, hanem általános testi és szellemi egészség vagy frissesség. Ezt valószínűleg rengeteg-féle módon lehet vizsgálni, ennek csak az egyik változata a tenyér hőeloszlása, mivel a tenyér pont az egyik olyan testrész, ami a legjobban kimutatható és legkönnyebben érzékelhető elektromágneses és hősugárzással rendelkezik.

Előzmény: Törölt nick (686)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.21 0 0 688
OFF
Ja igen! de csak annak akit érint! A feladó nélküli E-mail-t Én sem bontom fel
ON
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.21 0 0 687
Szerbusz Silan!

Igen! Jobban esik a tudatunknak a hit, hogy különlegesek vagyunk mint, hogy molekulánként végig fizikázzunk egy zavarba ejtő jeleséget!

JF

Előzmény: Silan (684)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.21 0 0 686
Igen mivel az előzőben egyetértünk, akövetkező logikus kérdés: mi készteti a levegőt és milyen mozgásra. Ezt egy kicsit meg kell magyaráznom!Tehát ha, és mostmég csak ha, a "vitalitás" vagy azzal beláthatóan összefüggő dolog csavarja a levegőt a kerék körül akkor a légmozgás akalmas-e az őt létrehozó valami jellemzésére, vizsgálatára! Jó lenne fizikai , vagy legalábbis egyértelmű fogalmakat használnunk!

Még valami: ha a tudatoddal befolyásolod a kerék mozgását(mint ahogy írtad) akkor a kerékre a véleményed szerint szintén csak a légmozgás hat, vagy esetleg valami para-ügy? A válaszodtól függően ezt a vonalat is tovább fogom kérdezni!

JF

Előzmény: Hostile (682)
Silan Creative Commons License 2002.06.21 0 0 685
Hat en jelenleg legfeljebb otletekkel, javaslatokkal tudnek segiteni, ennel tobbre sajnos nincs idom. Meg ez is sok, hogy ide irogatok neha par sort.
Előzmény: Iván Gábor (675)
Silan Creative Commons License 2002.06.21 0 0 684
Azt is megfigyeltem a kiserleteknel, hogy nagyon rugalmasan mindig arra akarta forgatni az illeto a kereket, amerre az elindult. Ha valtozott a legaramlat, akkor hopp.... maris az ellenkezo iranyba akarta forgatni. :-)

Itt szerintem nagyon lenyeges dologra tapintottal ra. Amikor en kiserletezgettem ilyesmivel, hasonlot tapasztaltam. Alapvetoen a kerek forgasi iranya nem tul stabil, hol erre, hol arra forog, kiszamithatatlan idopontokban iranyt valtoztatva, a legaramlas kaotikus jellege miatt. Es ha az ember ugy all neki, hogy most en is hol erre, hol arra akarom forgatni, akkor igen konnyen szinkronizalja a sajat akaratat a megfigyelt forgassal. Pl. forog a kerek az egyik iranyba, es en aszondom magamban, hogy oke, most akkor a masik iranyba akarom forgatni. Akarom... akarom... szepen kivarom, amig iranyt valtoztat, es akkor aszondom: na ugye, meg tudtam forditani a forgasi iranyt akarattal! Ha meg megse sikerul, akkor aszondom, ugy latszik, nem koncentraltam elegge, erosebben kell akarni, nosza probaljuk meg meg egyszer! Aztan amikor osszejon, elegedetten nyugtazom, hogy megiscsak megy.

Szoval ezzel azt akarom mondani, hogy az ember igen konnyen becsapja magat ezen a teren, es egyaltalan nem biztos az, hogy tenyleg arra forog a kerek, amerre akarjuk; az is konnyen lehet, hogy mi akarjuk arra forgatni, amerre forog. Termeszetesen nem zarom ki az akaratlagosan kontrollalt tenyerhomerseklet-eloszlas lehetoseget (sot, tobbnyire az orrunkbol kilegzett levegonek is szerepe van, mert a legritkabb esetben vesznek fel az emberek legzomaszkot a kerekezeshez), de az akarat es a kerek forgasa kozotti korrelacio kimutatasa egyaltalan nem konnyu feladat, es nagyon sok tevedesi, onbecsapasi lehetoseget rejt magaban. Nem konnyu eldonteni: arra forog, amerre akarom, vagy arra akarom forgatni, amerre forog.

Előzmény: Törölt nick (655)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!