Keresés

Részletes keresés

TU001 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 363
Krulis, szeretnék 1 kis segytséget kérni. írtam a brouwland-nak emailt, de olyan lassan válaszolnak. az érdekelne, h a fizetés hogy történik? dombornyomott bankkártya kell, mint az e-bay-en? vagy utánvéttel kell fizetni a csomagot? rendelnék majd tőlük ezt-azt, csak előre tájékozódnék. a honlapjuk persze nem találtam semmi ilyet. még a postaköltségről se írnak semmit, vagy hogy milyen postával küldik. most nézegetem a holzeis.com-ot. igaz németből gyenge vagyok, de az ő áraik most kedvezőbbnek tűnnek. meg csak Bécsből küldik, nem Belgiumból. köszi
Előzmény: krulis (362)
krulis Creative Commons License 2008.11.14 0 0 362
A fertőzés para miatt fedem le, nehogy belemenjen valami.

Az erjedés végét egészen biztosan a fajsúly mérésével lehet megállapítani. Én hagyni szoktam két hétig, annyi idő alatt biztosan vége az erjedésnek, sőt olvastam több helyen, hogy kifejezetten jót tesz a sörnek, ha tovább hagyod rajta. Ilyenkor az élesztők mindenféle mellékterméket kezdenek felzabálni, ha jól emlékszem. Viszont három hétnél tovább nem ajánlatos erjeszteni.

Sokan úgy csinálják, hogy két hét után még nem palackozzák, hanem átszűrik egy másik erjesztőtartályba (másodlagos erjedés) és érlelik még 2-3 hétig. Ilyenkor viszont már törekedni kell, hogy minnél kevesebb levegőt kapjon a sör, tehát lehetőleg demizsonban, jól teletölteni és légmentesen lezárni. Próbáltam már , hogy felét kipalackoztam, másik felét másodlagos erjesztettem, de nem láttam nagy különbséget a végeredményben.

A habbal a tetején szerintem ne foglalkozz, majd idővel visszahúzódik. Palackozás előtt nem szoktam leszívni a sörlét sem a sörélesztőről, -lehet, hogy Te sem, csak félreértettelek - persze azért igyekszem, hogy ne keverjem fel nagyon az alját, de a zavaros sört is kipalackozom a végén. Majd leüllepedik,annyi a különbség, hogy kicsit vastagabb lesz az élesztőréteg az alján.

Arányok: 15 liter víz a cefrézéshez, 24 litert szűrök le amiből a forralás után marad 19-20 liter. Igaz a forralás nem túl heves...
Előzmény: paulus birra (361)
paulus birra Creative Commons License 2008.11.14 0 0 361
Krulis a starter felhabzott, egészen fel is jött a pohárban, ilyenkor egyet-egyet még kevertem rajta. Nem fedtem le, látom, te le szoktad. Ennek van jelentősége?
paulus birra Creative Commons License 2008.11.14 0 0 360
sörfőzés helyett főerjedést akartam írni....:)
paulus birra Creative Commons License 2008.11.14 0 0 359
Üdv!
Százalékot én még nem mértem eddig. Összesen a 8 liter cefrézővíz + 4,5 liter körüli máslóvízből 5,5 liter sörlét kaptam. Ez nyilván még kevesebb lenne, ha nem hűtőtáskában cefréztem volna a párolgás miatt. Nálatok ezek a számok hogy néznek ki? Valamit biztos még mindig rosszul csinálok. Arra gondoltam, h talán túl nagy lángon lobogtatom a cefrét a komlóforraláskor, és akkor párolog el túl sok víz. Lehet h be kéne szereznem egy nagyobb fazekat, és akkor lenne optimális a forralás intenzitása a maximális lángon.
Hivatalosan mikor van vége a főerjedésnek? Amikor összeesik a hab? Vagy ti mindig meghatározott nap után állítjátok le a sörfőzést?
A sörélesztőről leszívom a sörlét, és még előtte a tetejéről is szedjem le a zavaros habot?
Kösz megint a tanácsokat! És éljen a hűtőtáska!!!
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 358
Gratulálok!
KB hány liter lesz a végén a hűtőtáskás módszerrel?
Máslás nincs?
Hány százalékos lett?
Előzmény: paulus birra (356)
krulis Creative Commons License 2008.11.12 0 0 357
No akkor csak beindul az erjedés... A starter egyébként felhabzott?
Levegőztetésről : Az élesztőnek az optimális működéshez szüksége van oxigénre, ami nincs túl sok a sörlében forralás után. Ilyenkor kisebb mennyiségnél illetve megfelelő izomzatnál jól összerázod az erjesztőtartály tartalmát mielőtt beleteszed az élesztőt, vagy pedig akvárium pumpát használsz.
Előzmény: paulus birra (356)
paulus birra Creative Commons License 2008.11.11 0 0 356
Kösz srácok a villám segítséget!!!
Igazából nem is tudom h mi a levegőztetés. Komlóforralás után kint az udvaron jó hidegben megcsináltam az alapos szűrést szűrön és ruhán át (persze minden fertőtlenítve), utána hagytam lehűlni a cuccot 19 fokra (ez meg volt nagyjából másfél óra alatt a forrás leállításától számolva).
Végül beleraktam a sörélesztőt, amit pár órával korábban elkevertem kb egy deci vízben, és adtam hozzá egy kevés cukrot is.
Az éelsztő csomagolásán egyébként azt írják, h negyed órával a beoltás előtt kell megcsinálni a startert, de nem derül ki a mondatból, h pontosan negyed órával előtte, v legalább negyed órával előtte (nyilván nem olyan tudatlanoknak írták, amilyen én vagyok).
A 19 fokkal elvileg nem lehetett baj, mert 14-18 fokot írnak az optimális főerjesztési hőmérsékletnek.
Még néhány tapasztalat:
Most a múltkorival ellentétben "pelenka" nélkül cefréztem. Csak egy szűrővel szűrtem le komlóforralás előtt a malátát, így némi kis cucc maradt a sörlében. A komlóforralás után barnás sörlevet kaptam, sztem odaégtek ezek a kis maláta darabok (amiket aztán mint már írtam, leszűrtem ruhával), és attól lett sötét a sörlé. Az illata egyébként nagyon jó, kíváncsi vagyok a végeredményre.
Történt egy olyan "baleset" is, amire eddig nem gondoltam, és nem is írta senki, h ilyen töketlenséget elkövetett. Forraltam ezerrel a komlót, közben a páraelszívót alapjáraton járattam, és be volt csukva a konyha ajtaja, ablaka. Kicsit belemerültem a Vogel bibliába, s amikor felnéztem, az egész fal tiszta foltos volt (tavaly lett kifesttetve), a bútorokról csöpögött a víz, a korsógyűjteményem totál be volt párásodva. Kinyitottam az ajtót, mint egy gyár kéményén a füst, úgy ömlött ki a gőz az udvarra...... Úgyhogy csak óvatosan:)
A hűtőtáskás cefrézés iszonyat jó dolog! (Ezért az ötéetért is köszönet Krulisnak!)
A ventillátort maxra kapcsoltam, 70 fokos vizet öntöttem a malátára, jól átkevertem, és mentem be tévét nézni. 2 óra elteltével (bent akkor 66 fok volt) csináltam egy jódpróbát, ami tökéletes eredményt mutatott! Tehát a hűtőtáskás cefrézés ugyanazt az eredményt hozta, mint a "gázos", és totál kényelmes volt.
És sztem sima hűtőtáskával ugyanúgy lehet csinálni, mint ezzel a ventillátorossal. A vaterán láttam simát 600 Ft-ért, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A sörlevem egyébként szépen óvatosan elkezdett fodrozódni.
Nyugodalmas jóéjszakát mindenkinek!
Paulus
zolakoma Creative Commons License 2008.11.11 0 0 355
ööö...izé, krulis vagyok, idegen gépről léptem be és úgylátszik két nickem van, ez nekem is új...
Előzmény: zolakoma (354)
zolakoma Creative Commons License 2008.11.11 0 0 354

A 19 lehet kicsit hideg a felsőerjesztésűnek, a csomagolásán nem írták mi az ideális?

Jártam már úgy, hogy közelebb kellett tenni a radiátorhoz, hogy beinduljon. Levegőztetted a sörlét mielőtt hozzáadtad az élesztőt?

Csináltál startert az élesztőnek, vagy közvetlenül beletetted a erjesztőtartályba?

Ezek jutottak eszembe, mint lehetséges problémák...

Egy nap után még korai pánikoloni, majd csak akkor oltsd be szerintem újra, ha 3-4 nap után sem lesz semmi. Ja és csinálj startert, azon meglátszik, hogy jó-e az élesztő (fél liter víz, pár evőkanál cukor, forral, lehűt, bele az élesztő).

Hajrá bacik!

Előzmény: paulus birra (351)
TU001 Creative Commons License 2008.11.11 0 0 353
valaki rendelt már malátát a pistike01.uw.hu-ról? érdekelnének a tapasztalatok
TU001 Creative Commons License 2008.11.11 0 0 352
Paulus, sztem nem kell aggódnod, be fog indulni. előfordulhat, h megfázik az élesztő, de most még nincs olyan hideg. mindenképp jó lenne, ha vhogy szabályoznád a hőmérsékletet. egyébként szerintem 1-2 nap, és be fog indulni.
Előzmény: paulus birra (351)
paulus birra Creative Commons License 2008.11.11 0 0 351
Help me!!!!
Srácok, ha valaki tud valami tanácsot adni, azt nagyon megköszönném!
Tegnap főztem sört. 19 fokos volt a sörlé, amikor beoltottam felsőerjesztésű ale sörélesztővel. Ezidáig nem mutatja az erjedésnek semmit jelét.
Beoltsam mégegyszer, v mit kell ilyenkor csinálni?
Egyébként az előírtnál még kicsivel több élesztőt is raktam bele a biztonság kedvéért. A spájzban volt éjszaka, nyitott ablak mellett. Lehet, hogy megfázott? Oltsam be mégegyszer? Ha valaki tud vmi tanácsot adni (minél előbb, annál jobb), kérem, tegye meg!
Üdv!
TU001 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 350

neked legalább van udvar :D

én geytemistaként egy 6 négyzetméteres szobában élek. jobb lehetőségekkel én is próbálkoznék ilyesmivel. így még a cefréző eszközöket is alig tudom besúvasztani 1 sarokba. a lényeg, h ügyesek vagytok! így tovább! ;)

Előzmény: KRISZ2007 (349)
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.11.05 0 0 349
BO köszi a részletes leírást az aszalásról. Arra nem is gondoltam, hogy a lehulló csíra ráég a fűtőbetétre, úgyhogy valamiképp áttervezem a dolgot, hogy ne tudjon közvetlen ráhullani a cucc.

PB kössz a bíztatást és a bizalmat. A sokszorosítást majd megbeszéljük, ha elkészült és működik. A legnagyobb gondom, hogy nagyon kevés az időm. Nemrég költöztünk haza, a cuccaink egy része még az udvaron van és lassan ráesik a hó. A munka és a 3 éves kislányom a másik akikre sok időm megy el. (Persze nem bánom.) De azért megoldom.

Jó főzőcskézést mindenkinek.
paulus birra Creative Commons License 2008.11.05 0 0 348
Krisz tudom h még marha messze vagy, de én már ezért a kezdeményezésért, tervért, képért azt mondom h le a kalappal! (csinálj kettőt belőle:))
BoBoYSA Creative Commons License 2008.11.05 0 0 347

Nagy feladatra vállalkoztál.

Azt kell tudni, hogy az egész folyamat majdnem egy teljes napig tart, és két fázisa van. Az első a fonnyasztás, amikor a kb 45% nedvességtartalmú zöld malátátát megszárítod kb 10% -osra. Ez kb 12-13 óra hosszat tart, kezdetben alacsony hőmérsékleten: az alsó szekrény részben kb 45 C. Folyamatosan mérni kell az alsó tér és a távozó levegő hőmérséklet különbségét, továbbá a távozó levegő páratartalmát. Van egy nehézség 18-20% maláta nedvességtartalom környékén, akkor nehezebben szárad. Ez kb 5-6 óra után történik. Akkor meg kell emelni a hőmérsékletet 60-65 C-ra. A fonnyasztás akkor ér véget, amikor az un áttörés van, azaz hiretlen lecsökken  a befújt és a távozó levegő hőmérséklete között a hőmérséklet különbség kb 20 C ra (be 65C ki 45-50C), ugyanakkor a távozó levegő páratartalma leesik 10-15% ra. (Eleinte 100% páratartalmú levegő távozik).

A második fázis ekkor kezdődik, világos malátánál kb 85-90 C befújt levegő hőmérséklettel. Ekkor a szelőztetést már felére kell csökkenteni.

(A nagy aszalók tonnánként 4000 köbméter/óra levegővel indítanak, és 2000 köbméter/óra fejezik be. Namost egy tonna az ezer kiló, tehát tíz kilóhoz elméletileg olyan ventillátor kell, ami 20-40 köbméter/ órát szállít. Ha jól csalódom, egy konyhai elszavó ennek kb 10x tudja. Nyilván nem lehet persze egyszerűen osztani mikro méretekben, de valami induló tájékozódási érték kell. )

 

Röviden:

1) Ki kell szárítani, viszonylag alacsony hőmérsékleten (45-65C) sok levegővel, meglehetősen hosszú időn keresztül 12 óra

2) Utána kell aszalni, 85C kb 6-8 órát.

 

A fűtőszálat tehát a levegő bevitel köbméterhez kell megválasztani és állíthatónak kell lenni. Számítani kell továbbá, hogy a száradó csírák lepotyognak, és ráégnek a fűtőszálra, ezért valami felfogó tálca kell a rács alá.

 

Az Erő legyen veled

 

Üdv

B

 

Előzmény: KRISZ2007 (346)
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 346
Nem-Nem kedves barátaim, nem a sörtől láttok kettőt! Most meg kétszer is beszúrta.
Persze az én hibám.
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 345
Nem szúrta be a képet.aszalóaszaló
Előzmény: KRISZ2007 (344)
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 344
Valahogy így nézne ki az aszaló. (Nem kéne megmosolyogni a rajztudásom!)
a fűtőbetét fölött lesz egy ventilátor, azt nem tudtam odavarázsolni.
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 343
"nekik csak ossze kell dobalni a gzumolcsoket egy hordoba, h cefrejuk legyen."
Áááá. Valamikor így volt, most meglepődnél miket csinálnak a cefrével, hogy jobb minőségű pálesz legyen. (Pálinkafőzés otthon c. fórum az indexen.)
Na de térjünk vissza a sörhöz.
A malátázást egy sima vizeskannában csináltam, egy nagyobb tésztaszűrőben csepegtettem le, aztán vissza a kannába.
Az aszaló még nincs kész. KB 50x50x50 cm osb doboz kívül hungarocell szigeteléssel. Belül: a közepében egy kivehető lyukacsos (hogy jól átjárja a levegő) tálca a malátának, alul egy fűtőbetét és egy ventilátor a tálcánál a hőfokszabályzó érzékelője, a tetején lyukak a távozó párának.
(És még akár szilvát is aszalhatok benne!)
Előzmény: TU001 (340)
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 342
Egy kicsit erős volt az összehasonlítás, de én inkább arra gondoltam, hogy az alapanyagtól a végtermékig mindent ők csinálnak.
Viszont az ár az ott van!
Mivel az árpa olcsó, nem fogok csődbe menni, ha néhány kilót ki kell dobnom, mire olyan lesz amit szeretnék. ;)
TU001 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 341
na, jol leirtam ugyanazt, amit a tobbiek :D
TU001 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 340
Krisz, a gepedrol szivesen megnesnem a kepeket. jo otlet hazilag megprobalni 1 ilyen gepet. azert a palinkasok cefrejet ne hasonlisd ossze a sorcefrevel, semmi kozuk egymashoz. nekik csak ossze kell dobalni a gzumolcsoket egy hordoba, h cefrejuk legyen.
Előzmény: KRISZ2007 (337)
paulus birra Creative Commons License 2008.11.04 0 0 339
Krisz sztem az a legegyszerűbb, ha kölcsönzöl szakirodalmat valamelyik könyvtárból. Kb a 60-as, 70-es évekig sokat foglalkozott a hazai szakirodalom a komlótermesztéssel, azóta viszont semmi.
A következő könyhöz még viszonylag könnyen és olcsón hozzá tudsz jutni akár interneten keresztül is (persze csak használtan):
dr. Cseh S. - Ternai J.: A komló
Egyébként át kell minél mélyebben forgatni a talajt (50-60 cm), erősen trágyázni kell és talajfertőtleníteni. Lehetőleg novemberben leültetni a dugványokat, tavasszal amikor elég hosszú már az inda, akkor valamire felfuttatni (tövenként 2 indát kell meghagyni, a többit le kell metszeni - ezek ehetőek, jó főzeléknek v salátának).
1-1,5 mm vastag drótra kell futtatni, amit egy leásott hosszú cölöpre erősítesz, másik végét pedig a földön valamibe (pl betonhorgony). De lehet úgy is h két oszlopot ásol le, és azok között legfelül kifeszítesz egy vezérdrótot, és aztán ez alatt lesznek a növényeid, és ehhez a vezérdróthoz erősíted a drótokat. Ennek előnye, h alul nem is kell a drótokat rögzíteni, csak felül, de hátránya, h magasabb az anyagigénye.
Az első módszernél az oszlop (aminek egyébként alaphangon is 5-7 méteresnek kell lenni) helyettesíthető élő fával (én is azzal próbálom).
Júliusban és augusztusban csapadékszegény időjárás esetén öntözni célszerű.
A szüret fajtától függően augusztus-szeptember, amikor még nincs pontszerűen megbarnulva. Lehetőleg északról védett helyre kell ültetni, mert az erős északi szélnek kitett komlónál fennál az a veszély h a szél tönkreteszi, ill h a lupulin kihullik belőle.
Nagyon komlplex a dolog, ebben így még az összes szükséges infó tizede sincs benne.
Mindenképp szerezz be szakirodalmat, ha csinálni akarod!
Ill. első lépés h szerezz dugványt, és istállótrágyát. Ha most csinálod akkor készítsd előt a helyét (talajforgatás, talajfertőtlenítés, trágyázás), a télen hagyd ülepedni, és tavasszal áss ki dugványokat, vagy szerezz valahonnan, és akkor tedd csak le (az idei őszi telepítéssel már elkéstél).
Sok sikert!
Ami a hasonlatot illeti, Krulissal maximálisan egyet értek - amellett h én sem szólom le a házi malátakészítést, sőőőőt:)

Üdv: Paulus
krulis Creative Commons License 2008.11.04 0 0 338
Szerintem ez a pálinkafőzős hasonlat kissé sántít. Úgy lenne helyes a párhuzam, hogy a pálinkához a gyümölcsöt nem mástól veszed, hanem megterem a kertedben vagy pedig gyümölcsfát ültetsz. A cefrézést bolti malátával is Te végzed, és Te döntöd el miből mennyi, hány fokon meddig. Ráadásul ha ugyanazzal a módszerrel ugyanazt a sört mégegyszer elő szeretnéd állítani, ahhoz ugyanolyan jellegű/minőségű malátád kell hogy legyen, ami házilag szerintem nehéz.

Félre ne érst, nem a házi malátázást kritizálom, csak a hasonlattal nem értek egyet.
Előzmény: KRISZ2007 (337)
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 337
Pont ezek miatt nem vennék ilyen helyeken. Arra már rájöttem, hogy nem egyszerű, de a malátázással már nincsen gondom. Én így csinálom:
0.NAP DU 2,5 KG ÁRPÁT TÖBBSZÖR ÁTMOSTAM ÉS ANNYI VIZET ÖNTÖTTEM RÁ, HOGY ELLEPJE.
1.NAP DE LEÖNTÖTTEM A VIZET, ÁTMOSTAM, FRISS ViZET ÖNTÖTTEM RÁ
1.NAP DU LEÖNTÖTTEM A VIZET, ÁTMOSTAM, FRISS ViZET ÖNTÖTTEM RÁ
2.NAP DE LEÖNTÖTTEM A VIZET, ÁTMOSTAM, FRISS ViZET ÖNTÖTTEM RÁ
2.NAP DU LEÖBLÍTETTEM LECSEPEGTETTEM
3.NAP DE MEGFORGATTAM 0-0,5MM GYÖKÉRCSÍRA (SZINTE CSAK A HEGYE LÁTSZIK KI)
3.NAP DU MEGFORGATTAM 0,5-1MM GYÖKÉRCSÍRA
4.NAP DE MEGFORGATTAM 1-2MM GYÖKÉRCSÍRA
4.NAP DU MEGFORGATTAM 2-4MM GYÖKÉRCSÍRA (KÉP)
5.NAP DE MEGFORGATTAM 4-6MM GYÖKÉRCSÍRA NYERS FANYAR ZÖLD ILLAT
5.NAP DU MEGFORGATTAM 6-8MM GYÖKÉRCSÍRA LEVÉLCSÍRA 1/3-A SZEMNEK A HÉLY ALATT
6.NAP DE MEGFORGATTAM 8-10MM
6.NAP DU MEGFORGATTAM 10-12MM
7.NAP DE MEGFORGATTAM 10-15MM GYÖKÉRCSÍRA LEVÉLCSÍRA 1/2

Az aszalás azonban sokkal fontosabb, mert kb 4 órát szárítottam a hőlégkeveréses sütőben, nagyon jó illata volt, azonban kb 1 hét múlva penészes lett, mert nem volt teljesen kiszáradva. Szal tényleg kell, a 24 órányi aszalás.
Ezért most csinálok egy aszalót, már szereztem fűtőbetétet, hőfokszabályzót meg ventilátort. Ha elkészült majd teszek fel képet. (Csak naon kevés az időm.)

ÍGY KB 100 FT-BÓL JÖN KI 1 KG KÉSZ MALÁTA!!!

PB: Bocs, hogy nem válaszoltam a múltkor a vadkomlóval kapcsolatban.
Ha van időd leírhatnád a tövek ültetésétől kezdve a szüretig mit kell vele csinálni, amilyen részletesen csak lehet. Előre is köszi.

A KÉSZ MALÁTA VÁSÁRLÁSÁRÓL PEDIG AZ A VÉLEMÉNYEM, HOGY SZÉP LENNE, HA A PÁLINKAFŐZŐ EMBERKÉK KÉSZ CEFRÉT VÁSÁROLNÁNAK.
Előzmény: paulus birra (336)
paulus birra Creative Commons License 2008.11.04 0 0 336
Maga a maláta ára még nem is drága. De ezzel az a nagy gáz, h az utánvételes postaköltség NAGYON magas, ráadásul pistike csomagolási költséget is ír, tehát még ez is rá jön. A végén mindenképp drágább a leves, mint a hús (kivéve persze ha több mázsát rendelsz).
TU001 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 335
na, meg valami. november 3. van szal elvileg matol lehet malatat rendelni a pistike01.uw.hu -rol. tehetosebbek kiprobalhatjak, aztan varjuk a jelenteseket ;)
TU001 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 334
aa, koszi, annyira nem erdekel, kicefrezem en fazekban is :D
egyelore az elesztore sem tartok igenyt, de ha kesobb meggondolom magam, akkor majd eldumalgathatunk rola. hatha a tobbieket erdekli. sok sikert hozza! ;)
Előzmény: paulus birra (333)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!