Ezekből sem mindegyik jó, Vitara, Cherokee-k nagy része semmit nem tud terepen, csak a fullextrásak. Az enyémtől fiatalabb LC-kben nincs difizár, és mégs elmennek olyan helyen, ahol az enyém nem feltétlenül.
Igzából munkagép jellegű terepjárók 2000 óta nem nagyon készülnek. Főleg nem európai piacra, mert pl az LC70-es széria a világ nagy rszén még most is kapható újonnan. Elől-hátul hidas, három zárral...
És ez kb faszság is. Ahol a jó téligumival, elsőkerekes autó kipörgő kerekekkel küzd, ugyanaz a sofőr, ugyanolyan téligumival viszkós 4 kerékkel úgy megy fel, mintha semmi nem lenne az úton. A Panda méretei miatt ráadásul olyan helyeken elmegy, ahol egy átlagos, nem SUV jellegű 4wd be sem tud menni a túlnyúlások miatt. Nem arra van, hogy percekig nyüstölje padlógázon a sárban, aki ezt várja tőle az idióta. De meglepő helyeken el tud menni, annak ellenére hogy bevásárló kocsi - anélkül, h szétesne. Egy 318i-től sem várjuk, hogy 200-zal menjen órákon keresztül, pedig elméletben tud.
ezekben vannak a legjobb fixre zárható difizárak. A többi más technikával "operál". A landi gyárt olyat amivel utcára nem mennék, múltkor próbáltam egyet hát az kizárólag munkagép (ami nem rossz ha valaki olyat keres). Nyilván abban a kategóriában a legjobb. De azért írtam rendesen használható kultúrált utcait.
Na igen, a Defenderek..... Nem véletlen hogy a Land Rover valamikor mezőgazdasági gépek gyártásával kezdte, megtanulták hogy lehet boldogulni az igazi terepeken. A Defender azoknak az ősi masináknak a közvetlen leszármazottja.
nem tudom megmondani, hány éve járok ide (általában csak olvasni), persze föleg a társaság meg a duma miatt, de ilyen jól, mint ma, talán még sosem szórakoztam... hát a fél topik olasz kocsival jár! :p
A környéken volt az egyik projektem. Nagyon durva terepjárók vannak arrafelé. Múlt hétvégén is lenn voltunk, jött egy defender, a sráccal váltottunk pár szót, hogy az elmúlt héten 150 mm eső esett. Persze nekünk az a jó, most mentjük a másik defit, kiszakadt a hátsó hídja.... :))) persze, amellyel mentettek is nyakig sár volt.
Nasszer, ezt akartam mondani agísejtpusztítás közben:
A legendás 3 difizár..... Láttam egyszer a somogybabodi siratófalon egy utcai (német) rendszámos G-t, az úr az emelkedő alján benyomta 3 kapcsolót majd finom emelt alapjáraton felment, mintha csak fagyizni indult volna.
Volt már rönó fabudi alfa, lehet ilyet is mert bizony nem bmw. Találós kérdés miben látható ez a 3 gomb (utcára szériába kiadva). A világ leg értéktartóbb utcai terepjárója. Csak egy tipp lehet :)
"Az ilyen rendszer igazából csak arra jó, hogy a gyártó rányomhassa az autó farára a "4x4" feliratot, és kaszáljon még vagy fél-egymillió forintot. Marketing az egész, olyan, mint a távirányítós kínai modell - az első elemcseréig jó, utána letörik az érintkező, a házi szerelésnél aztán kiderül, hogy a motor spéci fogaskereke is elpattant. Sajnos a kínai játékkal szemben a viszkós összkerékhajtás nem ezerkétszáz, hanem hatszázezer forintba kerül."
Letaposott hóban a nyomtáv miatt lehet hátrányban , de egész ügyes lehet nyilván nem egy kőkemény terepjáró,de ha lefordulsz a földútra sem esik kétségbe .
A balesetben való részvételre , hogy válaszoljak , sajnos kettőhöz volt szerencsém . Ezzel talán mindent elmondtam , személyesen nem bíznám rá magam.
Utcai autó, de a súlya, mérete, szögei miatt egész ügyes terepen, sokszor nem is kell a 4x4-nek erőlködnie. Persze nem lesz Jimny ellenfél, nem is az a cél, hóban legyen ügyes, amíg le nem takarítják az utakat.
Én a Compact mellett már 4 éve egy Multiplát, 8 éve egy Stilot is használok. Mind a ssajátom, magam szerelem. Mind jó kocsi, szeretem mind a hármat. Nincs nagy kontraszt. Én értekelem ha valaki szereti az autóját, legyen az bármi.
És még opelos is szégyen..nagy nyugati kocsi a trabihoz képest nálam az A corsa volt.....Hogy az isten huzta volna a faszára azt aki kitalálta az opelt.ezerszer megbízhatóbb volt a 19 éves 6 V os trabim,mint a tetves 11 éves A corsa.
Akkor 163.:) legyen. De erz emelt turbónyomásos, meg nem tom mis volt.
A 750 most nem, is volt eszemben, eléggé elhavazott a munka.Most épp végeztem a projektjeimmel fizikai megvalósítás terén. Sikerült is a végére egy tüdőgyuszit összeszednem, 3X jól megáztam. Most lábadozás közben kezdek ismét valódi autókra gondolni.
Én inkább kupéban, de most hogy van egy retek kutya, lehet kombi pártinak kell lennem. Vagy vegyen a fiatal generáció, én meg maradok a kupéknál.
Dehogynem mondtam.:) Csak azokat az agysejteket épp el is ittuk :DDD 15 éve már nincs hál istennek. Mindent elmond, hogy helyette (ill, mielőtt még el nem adtam) vettem inkább egy pár éves 2107-es zsigulit, n azzal el mertem indulni bárhová, és kibírta az építkezést is, (jah arra volt még egy opel kadett 1,6D kombim is) plusz sose kellett javítani.
Nem tudom olasz felmenőim vannak ha már családfakutaásnák de nekem nem kéne soha olasz termék.Szép meg kurvajól néz ki mindegyik (csak nem)Ha csak az olaszok gyártanának autót,esköszöm beülnék egy fabudiba inkább.
Mármint nem terepjáró, hanem SUV. Legtöbbször kétkerekes, főleg mostanában:) A terepjárók kb. kihaltak, alvázas, merevtengelyes Európában szinte már nincs is. A többiek nagyrésze meg a Panda ellen is bajban lenne, pedig az sem egy dzsipp :)
E46 kupéból sincs sok, ahhoz képest,h.mennyi touring van és limó. E92 is relatív kevés fut, de pl. A5 kupéból sincs sok. Sőt, ha megnézed ma már nem nagyon jellemzőek az utakon a kupék itthon pedig viszonylag olcsón hozzálehetne jutni már a régebbi bajorokhoz. A kevés számban talán szerepet játszik az is,h.pár éve megjelentek a nagyobb, kényelmesebb 4 ajtós kupék és inkább kivárnak az emberek addig amíg ezek jó árban mennek majd (A5, CLS, Passat). A BMW gran kupék még aranyárban mennek egy darabig, hiszen későn követték a konkurenciát a bajorok. Aztán arról se feledkezzünk meg,h.terepjáró őrület van már több mint 1 évtizede.
Az első 59-ek is jók voltak, sőt túl jók. Törött 59-en ha már meg hajolt az a oszlop akkor kuka volt a kocsi.
A csomópontoknál volt ahol 3x3mm-es lemezek találkoztak. A nyári le állás után csak 4-5mm-es vastagság maradt, nagyon sok minden karcsúbb lett, és sok mindent kihagytak. A műanyagoknál 4-5 db csavar helyett csak 3db lett, stb. Pár 100 eurot meg spóroltak, de már késő volt
A fő baj az Alfánál, hogy annyira koncentráltak a kasztnira, és a megjelenésre, hogy nem marad pénzük idejük rendes motorokra. Az 1.8 Tibi elég jó lett végül is.
végül is a jtd az nagyon jó motor, 2.4 jtd 210 lóvas főleg, de ugye nem tudták az euro5-öt. Meg gazdaságtalan lett a gyártása a kocsinak. 2009 nyarán le is álltak a gyártással ( nem csak a fiesta miatt), és újra gondolták a gyártást.
Nekem vagy 15 éve volt Delta HF Integrale. Svájci autószerelőtől vettem hibátlan állapotban. Nagyon örültem neki. Aztán egy év múlva is nagyon örültem, hogy megvették. :-)
G, a Dedra HF csak 163 lovas gyárilag, viszont van benne első sperr, azért rángatódzik, pláne húzva - de mondjuk az nekem se kéne:)
Nekem volt 8V integrale, 150E km-mel vettem és 190E-rel adtam el 8 éve, soha nem volt semmi baja, aki megvette, azóta is a bontatlan motorral használja. Persze rozsdás lett, mint a szita, dehát nem ólomból van.
Nem akarom ragozni, nekem sikerült jó tapasztalatokat szerezni az olaszokkal, de amennyiféle járművet gyártanak, biztos van köztük rossz is.
-
A hetesbe nem mersz belevágni vagy nem hoz izgalomba?:)
-
Észrevettétek, mostanában hogy eltűntek az E36 kupék és helyettük megjelent a compact-hullám?
-
Tegnap kezembe akadt egy 10 éves Autó Expressz (akkori hirdetési újság) és még 3db eladó E34 M5 is volt benne, ráadásul mindhárom 3.8-as, alig 2M fölötti áron, ugyanennyiért volt egy E36 M3 is; mindegyik "újszerű, alig futott" - régi szép idők:)
Ez a benzinmotor tényleg olyan jó Zsolty Nagyon dicsérte a srác aki elvitte az F10-et. Ez még nem közvetlen befecskendezéses, ugye? Tavasszal úgyis túrázunk egyet megint csak most a gangsta X5-el,ha jól látom még megvan. :-)
Nekem is a kedvenc felnim. M5 téli vagy az edition sport csomaghoz járt alapból, a facelifttel jött. 17 es van csak 8 és 9 col szélességben. Styling 66.
Nem akarok olasz autó ellenes lenni de nem értem miből épitk ezeket a szarokat. scudoban konkrétan leeset a beltéri kárpit nem nem baztam hoozá raklapot vagy ilyesmi konkrétan elporladt.Olyan mint a györi keksz: omlós
Jah, a HF integralénél asszem 60 ezrenkénti motorgenerál volt a gyári ajánlás. - a 200 lovasra, ha tunningolták, akkor 20-30 ezrenként is lehetett....
Egy haveromnak meg volt dedra HF, amiben a 170 lovas motor 200+-ra volt húzva, és nem inegrale, hanem csak első kerekes volt. Mikor kipróbáltam, emlékszem előzés közben úgy 3-asban 80 környékén jött meg a fasza nyomaték, kitört az eleje, majdnem leestünk az útról. De szar élmény volt, alig lehetett normálisan vezetni. Bár gyakorlattal biztos jobb lett volna, de nem győzött meg a brutális menetteljesítmény ellenére sem. Jó könnyű kasztni, erős turbómotorral, de mégse....
Valamikor úgy 15 éve csapattunk a töltés oldalában egy lancia HF integraléval 240 LE. Igen durva élmény volt, mai napig visszaemlékszem az adrenalin szint extra magas volt.:)
Meg mentünk egy rendes 164-essel is, 3,2-es, valami rövid váltó volt alatta, (asszem 210-vagy 220 volt a vége csak, de azt igen hamar elérte) na az is komoly volt. Micsoda időszak volt az. Akkor nekem is lancia deltám volt, csak 1,6 GT.
Mindig baja volt, de az olasz autó fanok nagy összetartásban élnek.
Volt, hogy a Mátrában félreálltam valami apróság miatt, megállt mellettem egy deltás srác, egyből kérdezte miben segíthet. A csomagtartója tele volt alkatrészekkel. Kérdeztem tőle, ki vagy te, Gábriel? :))))
Ezektől eltekintve sose vennék már olasz autót., de GTV nagyon tatszik pl, ha hátsó kerekes lenne, talán bele mernék ülni, de inkább nem.
Túl sok a ha.:)
Persze most olasz foscht hajtok, céges retek dobló, mindjárt meglesz benne a 100 ezer km, de még baja nem volt. Csak van néhány figyelmetlen, vagy slendrián tervezési hiba, meg csak furgon, nem személyautó, és zajártalom miatt egyre romlik a hallásom....:(
Tényleg, valaki ajánlhatna valami normális munkát.:DDDD
Na ennek utána járok , HF Integralet nyúztunk régen , van egy Lancia fan ismerősöm most restaurál egy stratost egy osztrák tulajnak. Ha hajtottad rendkívül megbízhatatlan volt és csak gyári alkatrész volt
a jó hozzá :).Kétlem ,hogy unanaz a hajtáslánc volt alatta , persze lehet ,hogy rosszul gondolom .Bár az alfa próbálkozott a 75-nél ,ha jól emlékszem a hátulra szerelt váltóval .
ebben egyetértek Gambinóval. 1 éve 700-ért tudtam volna egy hibátlan e39 540 kéziváltósat venni, pont ilyen színben, de annyira unalmasnak találtam, hogy inkább mégse. Pedig biztos van benne valami jó...
Én pedig kihagytam a két etalont a felsorolásomból: E09, E24. Meg persze egy jó állapotú 6 hengeres E30 kupé is bejönne (a 4 hengeres M3 nem az álmom).
Persze, itt fogom meghirdetni először. Szép csavar lenne a kapcsolatunkban, ha a libafosch Nálad landolna mivel pár éve én filóztam azon, hogy megveszem a pirosat Tőled. Mondjuk ez nem mostanában lesz. :)
Az E36-E46 nekem is jobban bejön, de valamiért az egyes is, a régebbi, kupéként meg mindegyik. E90-et relatív sokat vezettem, szép-jó, de nem véletlenül nem vettem sosem, és valszeg nem is fogok. Az M3-asod viszont először itt hirdesd majd meg, ki tudja, lassan, pár év múlva nekem is ideje váltani az E36 platformról, és hátha nem lesz még GT86-om :)
A 159-nek kívülről csak a nagy első túlnyúlást tudom felróni, de jó színben, szép kerékkel mai napig ütős. Kevés 10 éves autóra igaz ez.
Én viszont beszereztem egy 156 V6-ot:) Csak jót tudok róla mondani, a fogyasztás meg nem érdekel. Az elsőkerekes autó másképp kanyarodik, de az is tud gyors lenni. Persze jobban örültem volna egy E36 M3-nak, de azért az nem hatszor jobb... Lehet szeretni. Megnéztem pár GTV turbót, az is érdekes. A 166 is tetszik, de nekem túl nagy.
Természetesen mindegyikben középen van a kormány és egyenesen is áll :)
Nem vagyok dízel fan, söt konkrétan utálom a gázolajat, de az Alfákban azok jöttek be jobban (GT,159). Egyébként akárki akármit mond, élményben, hangban, vezethetőségben a 90-es évek végétől a középkategóriában a dízel Alfa az egyetlen igazi alternatívája egy dízel 3-as BMW-nek. Minőségben még nem (lásd. 156, 147), de a GT és a 159-es már ebben is közelítettek. Emiatt is kíváncsian várok az M3 alázónak beharangozott Giuliára.
Az E90 már öreg modellnek tűnik, a 159 SW meg még így 9 év távlatában is qrva vagány. Honda Civic VIII dettó ugyanez. A BMW qrva kommersz volt mindig, egy E39 is maga a szürkeség így 20 év távlatából. E36 és E46 (szigorúan M3 konstrukcióval vagy M Pakettel) és a Bangle 6-os kupé az, melyek mind a mai napig vagányak és még az E60 M Pakettel is nagyot üt mind a mai napig. F10, F30 maga a szürkeség, egymás klónjai és az M Paket sem segít sokat rajtuk. Persze, ez az én véleményem. Én olyan hamar még nem untam meg autót, mint az F10-et. Az E46 kupéba meg egyszerűen szerelmes vagyok, minden idők egyik legvagányabb/legszebb kupéja. Lassan karcmentes lesz a belsőtere is mert szinte mindent cserélek új alkatrészra vagy ebayről vadászva.
Aztán amilyen fax vagyok autóügyekben, ezt is eladom majd valami qrva mázlistának ahogyan szoktam (mondjuk ez nem mostanában fog bekövetkezni, az tuti). :)) Viszont autóprojekt függő vagyok, ez van. :)
Nagyon gyönyörüek az Alfák -amikor a konténeres MAN boritja le az olasz technikából megmaradt hulladékot.Ocsmány az összes,hányoka az össszestöl(tudom deadalon)
Valóban eljátszottam a gondolattal 3-4 éve, de végül az alábbiak miatt nem vettem GTV-t:
- betegágy konstrukció a turbó nélküli 220 lovas motor (olajfogyasztás, egyebek)
- a fogyasztása nincs egyenes arányban a teljesítményével (220 LE vs. minimum 16 liter a városban)
- életidegen érzés volt számomra, ahogyan az orra megindult az autónak intenzívebb gázadásokkor :)
- csörgött, zörgött minden a belső térben (ez GTV specifikus jelenség)
Persze egy jó állapotú E36 M3 3-szor, egy E46 M3 pedig 5-ször annyiba kerül mint egy jobb V6 GTV, de minden tekintetben többet nyújtanak. A Giulia hátsókerekes lesz, azt biztosan ki fogom próbálni.
Elvileg nem olyan rossz az azért, mert a BMW-nél akkortájt már csináltak törésteszteket, korabeli japán és francia autóknál jobb volt valós körülmények között (Sierra, Vectra I, Croma, kocka Galant, Carina II, 405, R21). De ugye 1991-ben kijött autóról beszélünk, 97-ben már más generáció volt a legtöbb gyártónál.
De mondjuk nagy valószínűséggel a Panda nem sokkal rosszabb egy karambolnál, mint a nehezebb E36...
Ha 97-ben kezdték ,ha nem , akkor is siralmas az eredmény.Elfoglaltságomból adódóan sajnos láttam egy párat összecsukva ami a teszt eredményeit megerősíti , ezért is olvasgattam.Az e46 klasszisokkal jobb.
Az E36 ot kb 85 ben kezdék. Az euro ncap t meg kb 97 ben. Sőt, továbbmegyek lassan ki kell találniuk valami újat mert már úgy 10 éve bőven vannak 5 csillagos autók. A gumiknál vannak a betűk amiket kitaláltak, ott megmondták már az elején hogy direkt úgy csinálták, hogy ne kapjon mindenki azonnal A A t. Mostmár egykét nyári gumi kezdi tudni.
Elnézegettem az NCAP értékeléseket , azért meglepődtem az e36 mennyire rosszul szerepelt, szinte a futottak még kategória . Másfél csillag az össz eredmény.
Ez , a kilencvenes évek autóihoz mérten is kevés .
Jó lett a Kayaba, tényleg keményebb a gyárinál, de az nekem Hamann rugó volt, ebben egy menettel kevesebb van, de tartja a kasztnit rendesen, ugyanakkora súlyra a másik jobban összeült..
Nem ez a legmegfelelőbb hely, de hátha: kellene nekem egy vezető oldali, első ablakemelő motor. Mindegy, hogy coupe, sedan, cabrio, akármi, egyformák. A lényeg, hogy vezető oldali első, és 1993 utáni legyen.
Pályán lehet, a játék futómű miatt, na de egyenesben a súlyelőny is számít ;) Bár rövid áttétellel a gyári 170 paci sem olyan vészesen kevés, vagy én szoktam el nagyon a gyors autóktól.
Természetesen mindenki a saját ízlése szerint "formálja" az autót. Ha ,neki úgy tetszik akkor azt is tudomásul kell venni .Az én véleményem is egy porszem a sivatag homokjában .
Bár nem ezzel jött ki a gyárból a Compact, de a styling 68 qrvára tetszik nekem, meg jól is áll az autónak (szerintem).
Ippen ezért jött rám a téli depresszió, mert a 245-ös Falken outside gumi helyére megy a 205-ös Good Year rotation.
Meg ez a styl 42 felni nem is annyira szép...
Nem tudom, rajta hogy fog állni.
Csak azt akartam mondani, hogy azért van olyan átalakítás (felnire gondolok konkrétan), ami jól állhat egy autónak gyárias jelleggel úgy, hogy azért ne Millenium Falconnak nézzen ki :)
Ilyen ,hibák nincsenek nálam , sőt , olvasgatva a fórumot szinte semmi nem fordult elő idáig és remélem ez így is marad .Persze nem mindegy milyen volt az alap.
Perszehogy nekemis le akar menni lifttel a földszintre a tetőkárpit,meg az anyósoldalon a központizár hangulatfüggő. Ennyi a baj,de eszembe nem jutna ilyen lámpákat nézni:)))
Amikor behoztam az osztrák tulaj a lelkemre kötötte vigyázzak rá, mai napig úgy néz ki , mint ahogy megrendelte.
Persze hibái már vannak azok orvosolva lesznek , de igyekszem megőrizni az eredeti állapotot . Azért az elismerés , hogy egy német emberke a benzinkútnál azonnali vásárlással traktált egy órán keresztül.
Fönökömtől ma megkaptam hogy a fekete vese az nem gyári.tudom,de egyenlőre ígymarad:))
Igy kaptam, magamtól nem lett volna feketetítve.:))))megjegyzem igencsak nagy tudatlanságomat jellemzi,hogy én annó azthittem hogy ez az m packet része..
Hagyd ezeket a búcsús dolgokat el szerintem is.Semmire nem való . Főleg nem egy egy 25 éves konstrukciónál .Az eredetivel is látni fognak , és a led-el is neked mennek ...
E30-ba viszont mindenképp 260-ast rakjál. Amúgy is jobb a 220-asnál;) 4,1-es diffivel az 5-ik 1:1-es áttétellel sztem max 180 körül lehet a vége, ellenben elég hamar leforogna;) :DDDD
Urak! Ha ledes izzót teszek az irányjelző helyére, ugye akkor gyorsan fog villogni, mert olyan mintha ki lenne égve mert nincs szinte semmi ellenállása. Ha CANbuszos ledes izzót akkor működne a dolog rendesen? Hallottam egy ilyet! Megerősítené illetve megcáfolná valaki?
Hát gyerekszállítónak én sem javasolnám... a Méhari nem került szóba? :)
Pár éve együtt kipróbáltunk egy Skyline-t, a próbaút után a feleségem közölte, hogy ha akarom, vegyem meg nyugodtan, de ő nem fog beleülni. Pedig 60-nál nem is mentünk gyorsabban :)
Jó kis bringa az. Feleségem kapott néhány éve az egyik előző munkahelyétől egyet bejárni (nem Climbingot persze), komoly minőségi cserének érződött a sok Wagon R meg Ignis után.
(Engem a kocka Pandák izgatnak inkább, legjobban a Skyline, de sajnos kihaltak már.)
Na mégsem veszem meg, elég lesz bajnak és gondnak a Fiat Panda, amit gyerekszállítónak vettem. A zsiga második tulajos (25 éve) és 2002-es felújítás után ment 58.000-et. Amúgy pöcc-röff, szépecske, 150e az ára végül. Ha érdekel valakit, Pécsen van :)
Köszi, majd megkérem öcsémet boríítsa oldalra ;) Egyébként precíz tulaj, nem akarja kipróbálás, bemutatás, átnézés nélkül eladni, hiába kopogtatott öcsém a pénzzel az ajtaján...
Sosem volt ladám, és ha jó, jó áron van, akkor megveszem kipróbálni. De ismerem magam, h nem lesz évekig meg, annyira azért nem lehet érdekes :) Azt el tudom képzelni, h max Budapest-Esztergom-Lepence-Visegrád körben autózok vele egy kellemeset, de a szerelgetés, OT-ra felkészítés és tuning nem vonz.
Ilyen távok megtétele után elhiszem, hogy nem kívánod az élményautózást. Nekem évi 50-60e volt a legtöbb egy bugyi kék C3-assal ami így visszagondolva életveszély volt már 140-nél is, de már az is sok(k) volt. :) Ráadásul akkor huszonéves voltam. Szóval az élményautózás egyik legfontosabb alapfeltétele valóban az, hogy az ember ne unja a vezetést. Na, meg egy élményautó is szükséges hozzá.
Nah gyors hátra mente ma garázsba megnéztem a cikszámott mind a két váltónál.ami volt előtte motor az e34-ből m50b20 no vanos annak a váltónak a száma pedig: 260.0.1663
Amit meg belerakok motort az meg e36 m50tub25 és a saját váltója van rajta jelenleg annak meg a ciksszáma: 220.0.0225.96
Kérdés hogy hagyjam rajta a saját váltóját?Jah meg jelenleg 4.10 difi van a kocsi alatt pénz szűke hiányában majd később lesz bele rakva speer difi.Meg ami fontos tényező hogy e30-ba raknám a motort.
Jó fáradt vagyok, de: a 260-as biztos, hogy m50b20 alól való? Amúgy meg az áttétel dolog úgy van, ahogy - nem tenném, max difi cserével. 3,15-ös eredeti 25i diffivel nem lesz pörgős a 25i.
Fel, de nem érdemes. A 260-as áttételei nem az M50 motorhoz való diffihez vannak kitalálva. 5-ik áttétel pl nem 1:1, hanem 0,81 körüli. Nyilván közben sem egyezik.
Nálatok csak én nyomom jobban. Se zsigulim, se bmw-m, de mindig vennék... .DDD
Mostanában időm sincs keresni, örülök, hogy még élek. Retek doblóval 5 hónap alatt 45 ezer km, eddig is süket voltam, de most még inkább. Pláne, ha szél van (van tetősín - bár eddig egyszer sikerült is használni) autópályán. 150-nél úgy zenél, mintha marslakók adó vevővel keresnék a frekvenciát.
Ideje munkát és autót váltani. Esküszöm nem is kívánom, csak nagy-nagy ritkán az élményautózást.
Még Gábor barátommal is rég hallgattam már meg a Sárga Zsiguli c zseniális dalt néhány sör kíséretében. Igaz Nasszer Kollega;)
Azért van abban némi érdekesség, hogy még meg sem vetted, de már arról beszélsz, hogy nemsokára eladod és itt fogod meghirdetni. Komolyabban nyomod, mint én. :)
Ok, köszi. Ma megnézte egy szerelő kívülről, bejelentkezett rá, ha nekem nem kell, de pénteken akkor megkérem az öcsém, h nézze meg az alvázat is. Lakatolásnak biztos nem fogok nekiállni, csak ki szeretném próbálni a lada feelinget, sose volt még a családban :) Pár hónap, 1-2 év, garázsban nézegetni, max 1-2000 km-t a Dunakanyarba kocsikázni.
Az már lukas , biztos hogy kell javítani (ajtó,küszöb) .A lényeges rész alul van , ha a nyúlványok szét vannak porladva akkor felejtős , pénztemető, nézz alá rendesen , első ülés előtt ,mellett.
200-300-at semmikép nem adnék érte .Bár fényképről ítélkezni nem jó dolog,nem is szeretek , de ismerem mint a tenyerem :).Kevesebb pénzért ...talán.
Kaptam képeket, nem tudom, ez mennyire para, mintha azért a küszöb,ajtó nem lenne tökéletes... Kérdés, hogy így is ér-e annyit, ha a belseje szép, motor jó, műszaki van rajta...
Köszi, már az öcsémet ráállítottam, szomszédja az öreg a panelben, olyan 6-7 éve ismeri, mindig garázsban állt a kocsi, és pöcc-röf megy vele. De én úgyis megunom 1-2 év, 2-3000 km alatt ;) Addig meg csak javul, garázsban lesz, itt hirdetem meg először, ha sikerül megvenni (már vannak érdeklődők, de mondtam, h fizesse ki, amint látja a bácsit) :)
33 éves 1200-as, 60e körüli km-rel, végig garázsos, sárga az érhet 2-300e-t? minimál pöttyrozsda, lemez nincs átrohadva, jön-megy, gurul. Elvileg első tulajos.
Nekem is mindenhol leér az alja, nem is az eleje, hanem a küszöb részen...tennék bele egy erősített magasabb rugót, de még ami jól néz ki, nem az a hátbavert kinézet.
A szervokormányról is olvastam, hogy szivattyút cserélnek és akkor könnyebb kormányozni. Az eredeti 98 baros, nem tudom egy nagyobbat mennyire bír el az eredeti kormánymű. Én is megkönnyíteném szívesen.
Bár elsőre kicserélem a ET35 nyári felniket a téli ET47-re, mert ekkora ET változást már meg kell érezzek, meg a 205-ről 185-re csökken a szélesség. Meg talán egy olajcsere...mert az nem olcsó de legalább jó drága:)
Olvastam külföldi fórumot, és ott találtam, hogy a van forgattyúsház légtelenítő szelep nevű szerkezet a szívócsőre rászerelve, ha nem működik rendesen akkor megnő a nyomás a forgattyúsházban, és a tömítések mellett szivárog az olaj, ha kell ha nem. De ha ez rendesen működik akkor minimális vákuum van a rendszerben, ergo elszívja a forgattyúsház gőzeit, az olajszivárgás is alábbhagy.
Valaki cserélt már ilyet?
Szerintem az enyém nem szelel, mert izzad a moci az olajban, illetve az olajsapka csere után is párás a fedél környéke.
Szerencsére nem a futott kilométert kell megadni, mert akkor az első két szám fordított sorrendben lenne:) Mondjuk a motorja még lehet h így is jó lenne a kompótba ;)
Nekem mindig ugyanannyit eszik, külföldön viszont jobban odafigyelek a szabályokra ;) Nem vezetek különösebben sokat (25-35e km/év), de annak sztem felét külföldön. Amikor elkezdtem Prágába járni, az elején sokkal kevesebbet evett az autó, kint tankoltam a Szlovákoknál euróért és fostam a trafitól. Pár hónap után már tudtam, merre mérnek, és ugyanannyit evett mint itthon, mindegy hol tankoltam :)
Zsolty elméletéhez egy kiegészítés: jellemzően nyugati szél fúj, az egy nagyobb homlokfelületű autónál egy liter simán lehet Bécs felé vagy onnan haza ;)
Jó is, hogy feljött a téma, már korábban észrevettem, hogy más országokban tankolva, akár már a Cseheknél Ausztria, Németország, érezhetően kevesebbet fogyaszt az autó, de mivel nem járok sokat külföldre, ezért nyilván nem rendelkezem számottevő méréssel. De a kollégák akiknél előjött a téma, hasonlóról számoltak be akár 10% fölötti csökkenés. Főleg benzinesről van szó, mert a hazai diesel az szerintem valóban szar, de egy adagolós erről többet tudna mesélni. Szóval, kinek mi a tapasztalata?
Nem tudok mást írni, mint eddig. Anno amikor először jött a Shell V-Power örület, tankoltam 2-szer az akkorai E36 318-ba... Valóban azt éreztem, hogy kamu az egész, vissza is tértem a 95-re. F10-nél viszont tényleg meggyőzött az OMV Maxxmotion, a Shell V-Power és a MOL EVO 99 továbbra sem. Valami miatt klasszisokkal jobb az OMV prémium a többi üzemanyagnál, ezt továbbra is tartom.
Kolegák! Ennyi képet sikerült csinálnom, mert a percen lemerült a teló! De ma lefénylem hogy milyen lett, hogy lett bekötve.
Ott volt egyébként a helye a cuccnak, de nem oda tettük, mert a kis szenzor nem feküdt volna bele az íves díszlécbe oldalt, nagyon szarul állt volna, gondolom mert nem gyári. Így módulsult a másik két szenzor is.... de új lyuk a fúróval 2 perc alatt elrendeztük....
Egy észrevételem van, tesztjelleggel egy gurulós kukát tologattunk, tökéletes volt. Viszont egy felmosóvödörre nem jelezett. Számít a magassága a tárgynak?
Megosztanátok a tapasztalataitok?! Garázsba menet minden fain. Bokorra is tökéletes!
Én nem hiszek ebben, hogy jobb a kinti anyag. Az itthoni 95-ös ugyanazoknak a szabványban előírt határértékeknek felel meg az összes fontos paraméterben, mint a kinti. Az OMV prémiuma úgy tudom, hogy saját cucc, nem battai, legalábbis így rémlik. Batta alapvetően orosszal megy, újabban dolgoznak fel időszakosan egyebet, illetve kis mennyiségben hazait. Viszont azt tudni kell, hogy a benzin nem pusztán a kőolaj desztillálásával keletkezik, hanem elég sok egyéb reakción megy keresztül, aminek eredményeképpen hasonló összetételű és tulajdonságú anyagáramok keletkeznek alapanyagtól függetlenül.
A kéntartalmat nem fogod megtalálni az oldalakon, maximum annyit, hogy kisebb, mint 10 ppm, mivel ezt a szabvány rögzíti, tehát nem is kaphatsz nem kénmentes üzemanyagot. Ez igaz a prémiumra és nem prémiumra egyaránt, és ezen belül ingadozhat attól függően, hogy épp hogy ment a finomító, milyenek a katalizátorai, hogy adta ki a keverés a minőségeket, stb. Jelentős eltérés nem lesz a prémium és nem prémium közt, de valamit oda kellett írni a kútoszlopra, hogy kifizesse az is a felárat, akinek valójában semmi szüksége a jobb minőségre. Ez mondjuk rád nem igaz, mivel neked 98-as az ajánlott, de a legtöbb ember feleslegesen szórja el a pénzét prémium benzinre.
Tudtommal a méretezési alapnál többre nem képes egyik sem. A gyári előírtnál nagyobb oktánszám után nem tud menni, nincs hozzá térkép. Lefele igen. Amint érzékeli, hogy detonál, visszavesz.
Én pl imádom a v8 hangját. vagy a v12 hangot. pl e32 ben. ahol a hátsó hengerek akkora hőterherést kapnak hogy ne tovább,,,El is rohanok venni egy 2.0tdi pdti fabudi vagy fosvágent......
Sznobság, de nem is vennék BMW-t más motorral, mint szívó sor6. És pontosan ezért vacillálok a kompóttal, mert ha eladom, E46-ot már nem biztos, h vennék, járósnak kicsi és öreg, hobbinak meg ugyanolyan jó az E36 is, kivétel talán az E46 M3. Az újabbak meg nehéz luxusautók, arra egyáltalán nem vágyom, egyszerű falusi öregember lettem ;)
Simán ki lehet pattintani egy csavarhúzóval. Én két éve a másik kocsimba is raktam, azóta is tökéletes. MALL-nál vettem 4990-ért, sencor 200...azt hiszem.
A kisteher meg nagyteher mögött guggoló kisgyereket elég nehéz " megoldani". A lengyel kamionosnak sem siketült, pedig nem is hátra ment ill mellette voltak...
Én pont ilyet építettem be egy hónapja, tökéletesen működik. A díszléc mögött ki van hagyva gyárilag a radar helye. Méregetni sem kell, adja magát. Nekem hasznos, hogy rajta van, és nem azért mert béna vagyok.
Az lehet , a lényege az volt tudják e a motorok az előírt paramétereket , amivel a valós életben találkozunk . Ezt az eredményt kapta meg a gyártó , szúrópróba szerű volt a vizsgálat új gépeknél.
Mit nem értesz?Jockey bácsinak nem teszett az odább a vosfágen-hez szerződőttkistesőo bobby.és aharmadikkal összerúgták a gázolaj port az meg borította a bilit.Hatalmas bili voltnagy borítással.
Hát azért ezt nem mondanám , többször voltam gödöllői egyetemen próbapadi , közúti és szántőföldi mérésen igaz azok erőgépek voltak .Mindben volt teljes terhelés. De azokban is ilyen motor dolgozik és elég szigorúak a szabályok.
Én , nem is értem ezt a mostani dízel mizériát . . . anno mikor kijött a mondeo III-as 170le dízelmotorral reklámozták .
Olvastam róla egy német tesztet amiben károsanyag kibocsátást is mértek .Az eredmény az volt , ha az autó a maximális teljesítményt nyújtja akkor két euro besorolást visszalép akkora a szennyezése.
Ennek volt vagy 10-12 éve. Ez az egész nyilván tudatos dolog volt .
Minek egy e36 ba tolatóradar?.Egy mai szapanntartóból semmit nem látni hátulra.Azt értem.
Nekem van tolatóradar.Elöző tulaj rakta be.KB szart nem ér.Semmi sincs mögötte de a fák által lengedező 1 darab utbabeső falelvélre jelez.Hatalmas hátrafelémenet sipoló.
Én is örülnék ha nem lenne benne,hasznát 1 szer se vettem.
Sziasztok márkatársak!Lenne egy kérésem hozzátok!Akinek van tolatóradar a kocsiban, mérje már meg illetve mutassa meg nekem hogyan és hova vannak beszerelve a szenzorok! Főleg oldalt lenne fontos, hogy milyen szélre legyen kirakva a szenzor!Jó lenne ha lenne fotó is! Elég fontos lenne, holnap lesz beépítve nekem utólagosan!NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!
Más szempontból az autógyárak sem járttak jól, mert nem nagyon tarthatóak a EU bürokraták által meghatározott kibocsájtási értékek, azaz vért izzadnak a teljesítéséért. Költség ügyileg is.
Fejből nem vágom, de minimum 6 db jeladó található az autóm kipufogórendszerén... Egyébként a NOx-al szerelt BMW motorok első generációja a problémás, 2007-től - 2011-ig szerelték ezt a motort a turbó nélküli 6 hengeres benzinesekbe. Általában csak a jeladók valamelyike szokott behalni az újabb modelleknél és az is 150-200e környékén (mondjuk az is 150 ezres móka). Én úgy tudom, hogy az újabb konstrukcióknál ritka a NOx katalizátor behalása, az első modelleknél viszont sok a cumi mind a jeladókkal, mind magával a katalizátorral, illetve az általad már említett közvetlen fecskendezés miatti motorproblémákkal.
Ami pedig az embereket illeti: a káros anyag kibocsátás a csalásoknak köszönhetően nem lett kevesebb (dízelnél biztosan nem és a közvetlen befecskendezéses benzinesek esetében sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy játszottak a gyárak az értékekkel). Ráadásul ezek a bonyolult dízel és benzinmotorok idő előtt be is halnak. Summa summarum az autógyártók jártak jól, hiszen gyakrabban kell cserélniük az embereknek az autóiakat.
2006, 2007 volt a vízválasztó év a benzines BMW-k esetében. Azt követően már az összes lutri, főleg használtan több 100e kilométerrel.
Szerintem a tulajnak inkább örülnie kéne, hogy 200+ ezret elment a 335i gond nélkül (feltéve, ha nem harmadszorra csinálja végig ezt a történetet). :) Vigasztald azzal, hogy legalább nem V8-as.
A BMW V8 motorja is hulladékok egytől-egyig, már szívó benzines konstrukciónál is azok voltak (N62B44). Aztán az ezt leváltó facelift motorok 2005 után (N62B48TÜ) már a tűrhető kategóriában mozogtak. Azt jött a közvetlen befecskendezés, amely nagy teljesítményű motorral maga az időzített bomba. Az új 50i motorok (N63B44) ráadásul a közvetlen befecskendéses problémák mellett ráadásul akkora hőt adnak le, hogy a motortérben megadja magát szépen sorban az összes műanyagból és gumiból készült alkatrész. Az is egy 4 keréken futó időzített bomba. Gondolom járnak hozzád ezek is szép számmal...
Alap tétel, hogy a szívó benzines, sorhatos motorral szerelt BMW (lásd. pl. a Te autód) az igazi. Nekem a tartósság/teljesítmény kombináció figyelembevételével az S54B32 (E46 M3) és az M54B30 (E sorozat 30i motorjai 2003-2005-ig) a kedvenc motorjaim. Azt hiszem mindkettő az év motorja lett a megjelenésük évében.
Az engem speciel nem vigasztal, hogy lehetne xarabb is az üzemanyag minősége. :)
Tankolj OMV kúton Ausztriában vagy Németországban, aztán itthon. Tényleg vannak különbségek. Nekem sok évi 95-ös (itthon és külföldön) és az 1,5 éve tartó prémium üzemanyag tankolás alapján az a tapasztalom, hogy a hazai prémium üzemanyag hozza azt, melyet egy nyugati alap 95-ös, de a hazai 95-ös qrva gyenge. Persze azt már mindenki tudja, hogy Százhalombattára jár naftáért az összes prémium márka és utána csak saját adalékot raknak a benzinbe, így az alapanyag minősége sem utolsó szempont. A lényeg abban rejlik az okosok szerint, hogy melyik országból származik a kőolaj és a MOL tudomásom szerint azért oroszoktól is hoz bőven, mely nem a legjobb alapanyag. Ezt "az osztrák benzin jobb" legendát egyébként meg is fejelték azzal, hogy Nyugat-Magyarországon (osztrák határnál) az OMV kutak schwechati benzint kaptak (logisztikailag olcsóbb volt így az osztrákoknak ellátni a határmenti kútjaikat), illetve pár budapesti kút is (pl. BAH csomópont). Utóbbinak az üzleti okát mondjuk nem értem.
Nekem egyébként 98-as benzint ajánl a gyár, de mivel az nincs már itthon, így marad a prémium üzemanyag. Már nem sokáig mert jövő héten valszeg elviszik az 5-öst.
Anno körbejártam ezt a témát és az üzemanyagmárkák honlapjai nem voltak egyértelműek az alacsony kéntartalom esetében. Az alacsony kéntartalmat pedig valóban kénmentesként jellemezték egyes márkák.
Ha az "igényelt" alatt azt érted, hogy az való bele, akkor igen, mivel arra lett a motor tervezve. Nem csoda, hogy jobb volt a 98-assal, mivel 95-ösnél visszavesz az előgyújtásból, hogy ne detonáljon.
Magasabb oktámszámú üzemanyagot fölösleges annak a motornak adni, ami nem arra lett kitalálva.
Prémium üzemanyag pedig gyakorlatilag csak azért kapható a kutaton, mert van egy réteg, aki igényli és hajlandó is megfizetni. Az közép-nyugat európia, azon belül is a magyar üzemanyagok egyébként jó minőségűek, keletre vagy amerikában sokkal rosszabbak.
A kénmentessége miatt felesleges prémiumot tankolnod. Ha kihangsúlyozzák a kúton, hogy kénmentes, az jó eséllyel csak marketing. Az összes jelenleg kapható üzemanyag definíció szerint kénmentes, azaz a kéntartalma 10 mg/kg alatt van, mást nem is árulhatnak. 0 kéntartalmú üzemanyag nem létezik.
A GDI egyik közismert problémájára, a szelepek kokszosodására pedig nincs hatással az üzemanyag, pont ez a baj.
Csak megfordult a fejemben .. ennyi , mivel e36 a 20-25 évvel ezelőtti üzemanyagokra volt kalibrálva , ami közel sem a mai ... lehet kellene bele valami csodaszer.Hozzáteszem , eddig semmi probléma nem volt volt vele , csak menni kellett ... A lóerő kevés , de közútra bőven elég...:).
Én a közvetlen befecskendezéses motor miatt szinte csak OMV Maxxmotion 100-at tolok az autóba 1,5 éve. Miután megvettem az autót, 2-3 alkalommal 95-öst nyomtam bele. Aztán olvasgattam a közvetlen befecskendezéses motor rejtelmeiről és a kénmentessége miatt kezdtem el tankolni a prémium üzemanyagot (kímélendő a NOx katalizátort). Szóval csodát nem vártam tőle, hiba megelőzés volt a szempont. Aztán jött a meglepetés, valóban kevesebbet fogyaszt az autó és a motor valóban sokkal kiegyensúlyozottabban jár, mint 95-ös benzinnel. Pár hónapja kíváncsiságból a Shell V-Power Nitro-t is kipróbáltam (2-szer tankoltam ebből). Érdekes módon többet fogyaszt az autó, mint az OMV Maxxmotion esetében és a teljesítményben is érezhető némi különbség a Shell kárára.
Adalékot nem ajánl a BMW gyár, sőt... A fene sem tudja mi van azokban, én nem erőltetném a helyedben.
Az imént leírt hibák nem fordulnak/tak elő , rugalmasabb , a motor csendesebb tőle. Persze ez nem két kilométer után jelentkezik és a rugalmasság nem átütő erejű ,de ,ezt neked nem kell mondanom :). Összességében a "járása" kulturáltabb.
M3-asnál volt különbség, az 98-ast igényelt, 95-ösnél sok várossal voltak alapjárati problémák. Országúton mindegy volt. Kompótba még csak 95-öst tettem :) A Renaultnál (1.6 16v) Franciaországban 15% bio tartalomnál állandóan elvesztette az alapjáratot, mire hazaértünk, két normális tankolás után rendbe jött...
Azért a megfelelő használat mellett nem nagyon kell ilyenekben gondolkodni , kellően bemelegedett rendszer , néha erőltetett menet . .semmi gondja. Csak olvasom itt , hogy nincs alapjárat , rángat . . .stb.Bár ,szinte hobbiként használom :). Szüleim diesel bmw-je határozottabban jobban megy az orosz gázolajtól mint az itthonitól .
Használtatok már valamiféle üzemanyag adalékot ? Nézegettem a kúton őket , gondoltam beleöntök valami csodaszert. Végül is arra jutottam ,hogy nem kell , a 100-as benzin úgy is tartalmazza ezeket , csak kérdésként .Van e tapasztalat ? Diesel-ből az itthoni szutyok benzinkutas gázolajaktól hallottam , pozitív észrevétel.
Én 800-et kb. a fogyasztás nincs rendesen mérve, mert nem kell minden hónapban tankolni ;) Érdekes módon, a 4-5 mm-es hátsógumi viszont lekopott a legális limitig tavasz óta, ami kb 2000km. Tehát az 1000km/1mm átlagot tartom :)
Azért elég strapabíróak, a 3.2-es motorban minimum 270.000 km volt, amikor eladtam... De ha nem itt laknék, ahová elég a 170le, egy M3 átalakítás nekem sem lenne ellenemre ;)
Nekem 28i van, és már eléggé unom az autót szögelni, de egy S50B32 swapot még bevállalnék. Persze csak akkor, ha találnék egy jólárasított, kevés km-es (mondjuk angol törött kabrió) donort, és egy az egybe átpakolni. Magyarul marad a 28 :).
Az a baj ezekkel az M-es motorokkal, hogy elég érzékeny műszerek. Megveszed bontottan 7-800 ezerért, aztán mire olyan lesz, mint amilyennek azt te is, én is szeretnénk, rámegy még néhány százezer...
Ismerőseim minden nap magyar osztrák olasz svájc osztrák német osztrák magyar körön újságot hordanak cng s caddy kkel. Napi 1600 km. 3 évesek 1 millió van a kasznikban 2-3 szor volt bennük átlagban motorcsere :)
Azt akartam már korábban is kérdezni, hogy ez pontosan milyen felszereltségű autó volt, hogy 280-as kilométeróra meg olajhőmérő volt benne? Mert nemrég átpörgettem a mobile.de-n a 323ti választékot de egy ilyet sem találtam.
Nekem nincs bajom a gázzal, az is csak egy üzemanyag - szimpatikusabb, mint a gázolaj:). A cseheknél olcsó is volt, és szinte mindenhol hozzáférhető. De magamtól nem rakatnám be, plusz még sosem volt gázosom, így elméleti kérdés. Most kacérkodtam egy CNG-s kisautóval, ott a gázcső a garázsban, de szerencsére keveset autózunk, nem éri meg :)
Miért gond télen az alu? Nem rozsdásodik, és festve van, szóval baja nem lesz. Amúgy is filléres tétel már a 16-os alu :) Nyáron meg rejtőzködő autó, semmi M packett, acélfelni, T betű, 18tds felirat. Bárhol ott lehet hagyni, nem versenyeznek velem csak a ford fusionok meg az F astrák :))) A kéket még a Civicek, meg a többi bmw is észre vette, ezt nem :)
Ha megérett ténylegesen a gondolat az eladásról, dobj egy mailt. Jelenleg - motor helyett - 3. autónak valami hátsókerekes hobbigépet keresek. Abban már biztos vagyok, hogy BMW, a rendelkezésre álló keret alapján az is eldőlt, hogy E36, de az még nem, hogy 323 compact vagy 328 coupe lesz. Gyerekek cipelésére van két egyterűnk, így az élmény dönt, nem a praktikum.
Van egy alapszabály, mindig féláron veszek bringát, akcióban ;)A millás bringa egyelőre álom marad, mert nekem kellett beállni a garázsba, és így nem fogom tudni eladni. Egy barátomnak adtam most kölcsön, évek óta szeretne hathengerest, hátha megtetszik neki. Akkor a nevemen marad, és visszakerül, ha megunta ;)
Nehogy már 1 milláért vegyél egy bringát emiatt, mert tökön szúrom magam, és gondolom van egy pár profi bringád.
Egy dolog szól a millás bringa mellett, hogy a feléért eladhatod a próba után:) Bár határozottan leszálló ágba kerülnél, mert a 3millába kerülő m3-at eladtad 2 ért, a 2-be kerülő kompótot 1 -ért, és az 1millába kerülő bringát félért.....a végén meghívhatod a fórumos kollégákat egy sörre:)
Ha a barátnőm végre hajlandó lesz önállóan autózni, még kevesebb okom lesz használni (300km/hó), és költözhetne a fűre a garázsból (a madárseggű, nem az asszony). Na meg ha tovább megtartanám, akkor még nem lenne olyan szép bukta hirtelen, mint amihez szokva vagyok ;) Meg ugye arra szeretek költeni, amit használok is. Mivel ironmanre készülök, ennyiért pont lehet venni akciós időfutambringát ;)
Volt valakinek szerencséje már tetőkárpit kiegészítőket cserélni?
A kérdésem az lenne, hogy van-e bármi eltérés karosszériaváltozatok és az évjáratok függvényében a kapaszkodókban, napellenzőkben, első és hátsó világításokban.
Feketére áthúzatnám a tetőkárpitot, de nem találok sehol sem sedan-hoz való kiegészítőket.
Igen, így érthető, mire gondolsz, csakhogy a peresebb gumi jobban feszül, ezért kevésbé deformálódik külső behatásra, így összességében mégsem kell bele nagyobb nyomás, mint a nem peresbe.
Persze az is biztos, hogy ha nagyobb benne a nyomás, akkor még kevésbé deformálódik, tehát ha a felnit akarjuk megvédeni, akkor fújjuk 4 barra, az a tutti:)
Valszeg ovis korára már élvezné, de én meg még jobban, ha nem nekem kell fuvarozni ;) És kezdő sofőrre meg nem szívesen bízok egy feszített sperres, kőkemény futóműves autót. Ráadásul nem tud egy hatos karton vizet sem kiszedni a hátsó ülésről, nemhogy egy gyereket:)
Nehéz döntés, elkapkodni nem fogom a meghirdetést, mert célszerszámnak nagyon jó lett, soha nem volt még olyan autó, ami ennyire azt teszi, amit kérek tőle...
Bár innen nem érdekel senkit, de eladó lesz a 23ti, 2000km-t mentem vele márciusi olajcsere óta, kb Budapestre jártam be esténként.
1998-as, ezüst, rozsdamentes kasztni, új kuplung, teljesen leszervízelve egy éve, futómű szilentektől a folyadékokig, olajcsere márciusban. Koni állítható futómű, hátul állítható rugó, Eibach stabilizátor. Fűtött félbőr belső, klíma, 17-es lemezfelni, 60%-os gumik, 16-os alu, 95%-os téligumik. Esetleg külön eladó lesz a 3,73-as sperr, 8 lamellás aszimmetrikus, új csapágyakkal, 120nm-es élőfeszítése, tavaly új lamellák, friss olaj.
Hibák: kell két ajtókárpit, a jobb oldali ajtóra egy díszléc, és valszeg egy ABS jeladó.
Szokásos árképzés: bekerülési ár, mínusz pár százezer :)) de nagyjából 8-900e az autó, 150-200 között a sperr, 60-70 körül a téligumi, bár arra az öcsém már bejelentkezett, ha külön megy el. Egyben 1m.
Normális állapotú, 5 ajtós, klímás kisautót beszámítok, úgyis venni kell a gyerek miatt.
A felütést úgy gondoltam( tényleg rosszul fogalmaztam), hogy egy kátyú kisebb keréknyomásnál könnyebben beleüt a felnibe, mivel a peresebb, (kisebb oldalfalmagasságú gumik) kevésbé képesek tompítani az ütést ugyebár..
Ez a hasonlat sántít szerintem. Gizike 72 kilójába is kell valahonnan energia, és nyilván több, mint Marika 45 kilójába. A bajom pedig nem az, hogy a különbség elenyésző, hanem konkrétan nulla.
Ez érdekes dolog most hogy így följött anno szüleim 2-es golfja : 185 gumi után 205 került rá , álló helyzetből érezhetően könnyebb volt meggurítani kézi erővel a szélesebb gumival .
Amúgy az 1.4 -es off autómon még az azonos méretű nyári és téli gumi között is van mérhető fogyasztás különbség. Arról nem beszélve, ha a kis autón bekapcsolom a klímát nem megy fel a lejtőn sem, a 28-meg észre sem veszi a klímát sehol.
Sose felejtem vagy tíz éve tavasszal csörög a feleségem, hogy szar az autója, elment belőle az erő, többször lefulladt neki egy meredekebb feljáróban...
Este hazamegyek, kipróbálom, direkt elmegyek az ominózus feljáróba, semmi gond. Másnap hív megint rossz:( Mondom klíma be van kapcsolva?, válasz igen már meleg van, megkértem, hogy kapcsolja ki, és láss csodát felment:)
Szóval elhiszem, hogy jó a kis autó, de már nem vagyok tini lány, hogy elhiggyem, hogy azért pici és puha, hogy ne fájjon.
Ott is érdekes azért a súlykülönbség, %-osan is, azért a keréknek nem kis mozgási energiája van, de már elfelejtettem fizikából, hogyan kell ezt számolni :) De minden járműnél a súly két ponton különösen nem kívánatos: felül és a futómű forgó alkatrészeinél. Itt most nem térnék ki arra, hogy az első tengely elé tett motor váltó sem ideális :)
Egyrészt érdekes, mondjuk pontosan kellene ismerni a két abroncs gördülési ellenállását:) De teljes mezei gondlkodással lehet, hogy a 28-nak már van akkora nyomatéka, hogy ne okozzon szignifikáns fogyasztás különbséget. Nekem nyáron úgy adódott, hogy egy nagyobb útra fel kellett tennem egy Pirelli Winter sotto 245 gumit, én is kíváncsi voltam, hogy mennyivel nő a fogyasztásom úgy általában(vezetem xlsx-ben a tankolásaim), és meglepődve tapasztaltam, hogy nem volt érezhető, csodálkoztam is. Ráadásul nem használok hátul 225-től nagyobbat( sőt néha csak 205-öt:)
Az sem mindegy, hogy a bringakeréken a plusz (vagy mínusz) tömeg a a kerékagynál, vagy a felni-gumi párosban keletkezik.
Bringánál maradva: ha kerekenként a fél kilót vesszük alapul, akkor szerintem összesen az az egy kg súlycsökkentés akkor is jócskán érezhető, ha nem a kerekeken spórolod meg.
Na mindegy, elég volt ebből; akit jobban érdekel, az elmerülhet a perdület, tehetetlenségi nyomaték és társai világában :). Ha lesz rá időm és kedvem, akkor lehet, hogy én elmerülök, de ezzel fárasztani már nem fogok senkit. Inkább csak érdekességként osztottam meg a tapasztalatomat.
A bringánál mondjuk 80-90 kg össztömegről beszélünk, és a kerekek súlyában félkg különbség már érezhető. De persze ez autónál lehet, hogy elhanyagolható. A másik ok, a szélesség miatti nagyobb tapadás, ezt kisebb különbségnek érzem.
Hasonló dolgok járnak az én fejemben is, némi különbséggel. Nagy(obb) tempó tartásánál valóban a légellenállás legyőzésére megy az üzemanyag döntő része (ugye négyzetesen arányos a sebességgel). Viszont az én fejemben a nagy kerék = többletfogyasztás fő okaként a gumik nagyobb szélességéből adódó nagyobb gördülési ellenállás volt eddig megjelelölve. A rövid, ~240 km-es teszt alatt - aminek 90 %-a autópálya volt - nem igazolódott be az, hogy
Az, hogy egy kerék nehezebb vagy könnyebb egy bringánál lehet, hogy érezhető és számottevő, mivel ott ez a tényező a mozgatott össztömeghez képest jelentős.
Egy autónál, ahol a négy forgatandó kereken kívül van még 1500 kg... én elsőre azt mondanám, hogy az előbbi elenyésző kellene, hogy legyen.
Fotelfizikusként azt mondanám, hogy egyenletes tempónál a légellenállás adja a fogyasztás nagy részét, míg a nehezebb, szélesebb kerék inkább városi, gyorsítós-lassítós közlekedésnél okoz nagyobb fogyasztást, amikor folyamatosan nagyobb tömeget kell megforgatni. Kerékpáros példa: időfutamon simán használnak nehezebb kereket, ha jobb a légellenéllása, mert nem kell állandóan a nagy súlyt gyorsítani, lassítani. Míg a dinamikus versenyeken a könnyű kerék a legnagyobb előny, mert a kerék felgyorsítása érezhető plusz erőt igényel. Az autópályán a légellenállást meg kevésbé befolyásolja a széles kerék, mint a kasztni formája, meg az esetleges szél.
Mostanság kicsit többet használom az autót, mint eddig (főleg hosszabb utakra). Az alany egy 28i coupe a gyáritól rövidebb diffivel (3,23). A fogyasztásom 4 személlyel, tele csomagtartóval 8,5 liter körül alakul, gps szerinti tempomat 132-3 körül (tehát óra szerint majdnem 140). Ezt igazából nem tartom soknak, viszont egyszerűen kíváncsi voltam, hogy a széles kerék vs. keskeny kerék között vajon mennyi lehet a különbség ilyen szempontból. A nyári szettem elöl 225/45 R17, hátul 245/40 R17, a felniszett styling 24. Egy pesti út erejéig felraktam 195/65 R15 nyári gumikat, minden más paraméter tökéletesen egyezett. Négy személy, tele csomagtartó, időjárás, etc. A különbség egy kurva nagy NULLA, decire pontosan ugyan annyit evett a technika. Én egy kicsit értetlenül állok a dolog előtt, ettől függetlenül ez is eredmény.
Egy olyan gondom van az e36 325td-vel (dupla digit klíma), hogy néha találomra az egyik oldalon valahol meleget fúj. Csinálta párszor, de többnyire idő után abbahagyta. Tegnap viszont elég sokáig produkálta a hibát.
Utána olvastam a dolognak, de nem tiszta, hogy mi lehet. Klímavezérlő vagy fűtéscsap? Szerintetek? Volt már valakinek ilyen gondja?
Természetesen e36 :) . Bár a Mátra élvezetes sajnos az utak minősége néhol kritikán aluli de gondolom ez máshol is így van . Ez volt az egyik ok hogy nem rendeznek már versenyeket a másik a zöldek . . .értem én de kocsival jöttek tüntetni . . .anno.
Nem azt írtam, hogy annyival megy az ember kanyarban, hanem annyival érkezik a kanyarhoz. És marhára nem mindegy, hogy a féktávot 160-ról veszed vagy 200-ról ;) De kötekedj csak, valami öröm kell a te életedbe is ;)
igen, 235 kopott falken volt nekem is fent hátul ezelőtt, minimális tapadás, esőben gyakorlatilag 0. most hátul 245 van, michelin sport pilot és erőlteti is a hajtást érzem. elöl pedig valami gagyibb 225 michelin talán primacy hp. nem szerencsés felállás hogy a segge jobban tapad, én legalábbis nem szeretem..
Hungária krt-Árpád-híd, Váci út, szentendrei út, Fóti Cora ?;) 70.000 km-t mentem az M3-assal, a legnagyobb élmény mindig az autópályás száguldás volt, a Stelvio, Mátra, Kékestető felé hétköznap, Euroring, Kakucs....A többi helyen már a 2-3-as leforgatása is űrutazás a többi autóhoz képest:)
Ha mostanában kivételesen autózok, akkor hétköznap, munkaidőben a lepencei út (Szentendre skanzen-Visegrád), a visegrádi fellegvár esetleg Esztergom-Szentendre dobogókő felé, de ezek az utak nem olyan gyorsak, inkább farolgatósak, bár van benne 200-as szakasz is ;) Ja, és csak fényes nappal, a vadállatok miatt...
Titkos tipp: Esztergom és Tatabánya között majdnem végig új és tapadós aszfalt van, és nem vészes a forgalom. De nagyon sunyik a kanyarok, elsőre érdemes ésszel végigmenni, néhány szűkülő visszafordítóba 160-nal érkezni is életveszéyl volt, oda az M3-as 200+-al esne be :)
Dobogókőn mentem egy oda-visszát a GT86-tal, nekem bejött. Persze gyenge alul, de kiegyensúlyozott, és persze új autó, nem egy 17 éves E36, ennek minden előnyével. Más kérdés lenne ha egy új E36 és GT86 közül kéne választani, az is igaz.
Mx-5 soha nem próbáltam ,rx-7 kettő is . . . , Gt86 volt szerencsém próbálni forszírozott tempóban nekem nem jött be , egy csiga hiányzik róla. A gyerek azt tanul amit mutatsz neki , ha egy e36-ot oda teszi ahova akarja a mai autók gyerekjáték lesz neki nem egyenesben kell gyorsan menni .Persze most 10 évben gondolkodom . .és tíz év múlva egy kiváló állapotú e36 ???
Ebben egyetértek, nagyon jó ez az autó, de már nem izgat, és időm sincs rá, mert kapuzárási pánikként elkezdtem ironmanre készülni :) A sportautó, motor, csajozás már meg volt, új kihívást kellett találni :)
Pont őrizgetni nem akarom, mert ha nem használom, akkor csak tönkre megy. Mire a gyerkőc emberi méretű lesz, addigra a mostani MX-5, GT86 is elérhető lesz, rádásul még jók is, sperresek is. Meg az sem feltétlenül kell, hogy a hülyeséget tanulja:) Az adrenalin igényemet a montizás kielégíti, meg a drága autós társaknak köszönhetően az országúti kerékpározás is.
Mondjuk a vége úgyis az lesz, hogy előbb veszek valami városi kis szart, és a BMW-t meg felteszem olyan áron, hogy ne vigyék el ;) Szerintem ha 1m felett teszem fel akár egy forinttal is, akkor nem kell készenltben tartani a telefont.
Az egymillió optimista megközelítés:) Mondjuk gyenge kezdésnek jó, de mivel tudsz motorozni, hamar rájössz, hogy igazából kevés motor van, ami normális élményt nyújt, és nem egy tengilengi közlekedési eszköz. A japán sportmotorok, európai szupermotók, sportmotorok, néhány naked. Nekem mindig az a bajom ezzel, hogy amikor újságíróként évi 50.000-et motoroztam, pályáztam, versenyeztem, akkor a testem részének éreztem. Pár évvel később meg évi pár ezer kilométerrel mindig idegen volt. A gyorsulás adrenalin, de nincs meg az a biztonság, ami régen volt. Nem sorolom mire gondolok, mert ahhoz képest a városi csúszkálás etikus dolog :)
Nem kell azt eladni , ha van lehetőséged inkább tárold . . .mert ha a gyerkőc kezd majd érdeklődni legyen leány vagy fiú , sok élményt szerezhetsz vele. Az én lányom imád ebben autózni , pedig van jobb,modernebb . .a robogóról le sem lehet vakarni nyolc évesen. Anyagi részről , nézd meg az e30-at fölfelé megy az áruk ,és a jó e36-is . Persze vehetsz helyette egy családi opel kombit . . . a családnak jó az LC abban biztonságban lesz , jobb helyen nem is lehetne ha meg szeretnél egyet gyorsabban kerülni tudod hogy ott van mehetsz.
Én meg pont mostanában gondolkodom a nagymotor jogsin, illetve a motorozáson úgy általában. Az elmúlt néhány év alatt hullámokban rámtör ez, de eddig mindig elég volt eltántorítani magamat azzal, hogy megnéztem egy-két videót/képsorozatot, ahol a motoros belei 60 méteren keresztül vannak szétpasszírozva az úttesten. Mostanság viszont már ez sem lohasztja a kedvem. Az már annál inkább, hogy akárhogy számolok jogsival, majd egy komolyabb motorzástechnikai tréninggel, megfelelő védőruházattal, végül egy használt motorral akárhogy számolom, szerintem legalább egy millió belefogni.