Keresés

Részletes keresés

magácska Creative Commons License 2006.01.26 0 0 16207
azt hogy a dioptriától függ-e a műtét utáni közérzet, fájdalommenyiség nem tudom, mert csak a magam nevében nyilatkozhatok. nekem pl. szörnyű volt, de túlélhető. pedig általában jól bírom a kiképzést.

két hét szabadság szerintem ideális, én a tizedik naptól kezdtem olvasni és monitorozni, és utána minden nap egyre jobban bírtam. a harmadik héten már jó eséllyel tudsz majd egész nap a gép előtt ülni, de lehet, hogy az első pár napot lazábbra kell majd alakítani.

a napszemüveget érdemes a helyzet pontos vázolásával a klinikán megkérdezni. szigorúan veszik az UV-veszélyt (legalábbis az OM), biztos nem fogják elbagatellizálni a választ. egyébként meg én (és mástól is olvastam ezt a fórumon) kezdetben a monitort eleve napszemüvegben néztem.

a fényudvar szintén esetfüggő. nálam most elég zavaró, tegnap a kontrollon 1 és 1.5-es haze-t írtak a lapomra. ez nem csak sötétben szabad ég alatt zavaró, de zárt helyen is, ahol főleg mesterséges megvilágítás van, és nem csak a fényforrások, de a fényvisszaverő felületek is fénykoszorúban pompáznak. a napokban próbáltam pl nadrágot venni magamnak, de a próbafülkében az istennek sem tudtam megállapítani, hogy melyikben mekkora a seggem, mert valami fényfátylak folyton kitakarták a lényeget.

tegnap a homályról azt mondta az aktuális dokinő, hogy ekkora dioptriánál (-6 és -9D között) ez az érték másfél hónap után átlagos (!!), és a harmadik hónaptól fog elkezdeni kitisztulni. aztán vagy elmúlik, vagy valamennyi visszamarad. remélhetőleg minél kevesebb. azt mondta, hogy addig marad a homály, amíg a "sejtek aktívak". hozzátenném, hogy nehezen tudnám eldönteni, hogy melyik rosszab, szemüveggel és/vagy lencsével együttélni, vagy homállyal. bár az tény, hogy ezzel is együtt lehet élni.

szóval a fényudvarokra fel kell készülni.

ps cuzinak: a doktornő a haze-t a pupillaátmérő és a műtött terület eltérésével magyarázta. én nem kötöttem bele, részemről a végeredmény a lényeg.
Előzmény: adona_ (16200)
gma Creative Commons License 2006.01.26 0 0 16206
Nos ez van. Én viszont az ajánlásokból élek ;)
És ami jó, azt hirdetem, mint az Igét :D
Előzmény: Macika (16204)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.26 0 0 16205
Hova tűnt drobek?
Macika Creative Commons License 2006.01.26 0 0 16204
Huh, mit kaptam anno, hogy a pénzért csinálom a fórumozást, hogy a 10k HUF-okért nyomatom az OM-et.
Aztán kiderült, hogy még az ajánlás módjával/lehetőségeivel sem vagyok tisztában... :(
Előzmény: gma (16202)
Macika Creative Commons License 2006.01.26 0 0 16203
Na, de az FM-ben, vagy a Zyoptix-ban?

Mert egyáltalán nem mindegy!!!

:)
Előzmény: capture the flag (16199)
gma Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16202
Hahó, jött egy kis zsé, kéne egy számlaszám, ahová mehet az 5k HUF. Mailben ha lehet ;)
Előzmény: vip_ (16186)
fizikuslany Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16201
Írtam én annak idején erről egy összefoglalót, melyik klinika miben jó.
Itt megtalálod: http://www.fizikuslany.fw.hu
Linkeltem ide néhány személyes beszámolót, fórum összefoglalást, Proteán és a Szemdoki oldalát.

Kérlek írd meg, hogy tudtad-e használni valamire.
Előzmény: RZsuzsi (16191)
adona_ Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16200

Köszi!

Igaz hogy minél nagyobb a dipotria annál nehezebb az elején(mármint a műtét után), vagy ez egyéni dolog?

Szerinted két hét után már lehet szgépen előtt dolgozni egész nap? Ráadásul az iroda tiszta üvegből van, és persze kifele nézek a monitor felé, lehet hogy Uv szűrős napszemüvegben kell dolgoznom..mert valamennyi Uv átjön az üvegen ugyebár.

Ez a fényudvar dolog nagyon gázos, és csak este jelentkezik?

Előzmény: magácska (16195)
capture the flag Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16199
Millió bocsánat, nyilvánvalóan én tévedtem.
Előzmény: Macika (16193)
magácska Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16198
köszi a kiigazítást!
Előzmény: Macika (16196)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16197

Az FM-nél Zyoptix????

Nekem is furcsa volt, de gondoltam, hogy ő csak jobban tudja, hol műtötték és mivel...

Előzmény: Macika (16193)
Macika Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16196
A görbületen múlik minden. Ha sokat kell leszedni a szaruhártyából, akkor várhatóan lapos lesz az eddigi domborúbb felszín. És félő, hogy nem lesz rá olyan lencse, ami legdomborúbb pontnak továbbra is a megfelelő helyet fogja találni (merthogy nem biztos, hogy mindenki tudja, a kontaktlencse (különösen a kemény/félkemény) ez alapján áll be és marad meg a helyén.)
Csináltatni viszont bármikor lehet, az igazi kizáró ok nem ez, hanem a LASIK eljárás.
PRK-s szemre nagy általánosságban lehet utólag lencsét rakni (de azért jobb, ha nincs rá szükség). :)
Előzmény: magácska (16195)
magácska Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16195
szia, bár engem csak másfél hónapja műtöttek, de az egyik szemem -9,5 volt. műtét előtt én is rákérdeztem a kontaktlencsére, amiről én úgy tudtam, hogy biztosan lehet hordani, csak előfordulhat, hogy horribilis összegekért kell majd külön csináltatni, mert a "bolti" nem passzol majd a szememre. de erre az OM-ben a vizsgálaton azt mondták, hogy ilyen nincs, és biztos tudok majd lencsét hordnai, ha kell. de még valószínűbb, hogy nem kell.

persze a legtisztább az, ha összeírod a kérdéseid. a műtét előtt kötelező vizsgálaton türelemmel válaszolni fognak rájuk.
Előzmény: adona_ (16189)
fizzika Creative Commons License 2006.01.25 0 0 16194
Tisztelt Topikosok!

Én is benevezek az OM-esek sorába. Megállapították, hogy mindkét szemem -2D és a jobbon van 0.75D astigma. Szombaton megyek PRK műtétre, remélem minden ok lesz.
Majd beszámolok az eredményekről.
Nagyon sokat segített a topik, már tudom kb. mire számítsak.
Egy ismerősömnek az OM-nél zöldhályogot diagnosztizáltak, ezért nem lát. Már -2D szemüveget hordott, pedig csak -0.5D volt a szeme. Már ezért megérte neki felmenni vizsgálatra.
Ha valakinek rossz a szeme mindenképpen érdemes elmenni a vizsgálatra, mert lehet hogy olyan dolgokat mutatnak ki, amin azonnal változtatni kell.
Macika Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16193
Az FM-nél Zyoptix????
Nem talált...

A Zyoptix eljárás a Bausch&Lomb védett elnevezése az általuk végzett hullámfrontos LASIK-ra. Magyarországon Bausch&Lomb lézerkészülék egyetlen helyen van csak, az Optimumnál. Mellesleg az országban ez a legújabb gép.

Érdekes, hogy az FM-ben adták ki a 'vezethet' papírt.

Nem keversz Te valamit valamivel???
Előzmény: capture the flag (16188)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16192
Budapesten minden klinika megbízható. Én az Optik Mednél csináltattam, nekem ők voltak a legszimpibbek. De máshol sem fognak megvakítani :-)
Előzmény: RZsuzsi (16191)
RZsuzsi Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16191
Sziasztok!

Enis gondolkozok azon, hogy megmuttessem a szemem, es kivancsi lennek, hogy tapasztalataitok alapjan mit ajanlotok, hol a legmegbizhatobbak/legkepzettebbek az orvosok, hova erdemes menni es hova nem?

Koszonom szepen elore is a segitseget!
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16190

maga a műtét borzalmasan kellemetlen volt, még érzéstelenítéssel is nagyon fájt.

Úgy érted, a műtét közben is fájt? Hogy bírtál akkor mozdulatlan maradni?

A zyoptix a lasik felturbózott változata, igaz?

Előzmény: capture the flag (16188)
adona_ Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16189

Sziasztok!

Van esetleg itt valaki, akinek magas dipotriája volt(-8-9 körül) és fent maradt valamennyi dioptria, vagy egyéb probléma?

Tényleg bírja a kontaktlencsét utána még a szem?

Nekem ugyanis -2 garantálnak csak, és félek mi van ha mégsem tudok kontaktlencsét hordani.

Persze én bízok az ennél jobb eredményben, és persze az lenne a cél hogy minden nélkül jól lássak, de ezt is be kell kalkulálni.

Engem 31-én műtenek, és már kezdek kicsit parázni:-)

capture the flag Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16188

Nekem a FM-ban műtét után egy héttel adtak papírt, hogy szemüveg nélkül vezethetek és minden OK. Mondjuk nappal már akkor is minden rendben volt (sőt műtét +3 nap múlva már számítógép is), csak az éjszakai vezetés volt kicsit gázos... nekem sürgősen kellett a jogsi, de gondolom azzal adták ki az igazolást hogy normális ember nem vezet addig éjszaka, amíg nem lát normálisan... így is van.

Az a legfurcsább, hogy tiszta szemmel az egész arc átalakul, mert máshogy nézünk... én nem teketóriáztam sokáig a műtéttel, igaz, úgy álltam hozzá hogy már eleget láttam a világból... viszont maga a műtét borzalmasan kellemetlen volt, még érzéstelenítéssel is nagyon fájt. Utána viszont semmi gáz (Zyoptix volt mellesleg).

gma Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16187
Csak az 5-ik hónapban kapsz róla papírt. Addig legyen nálad a leleted.
vip_ Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16186
Ó, a jogosítványt meg elfelejtettem megkérdezni. Az OM-ben rögtön tesznek ezügyben valamit? (Mittudomén, adnak egy igazolást?) Vagy fel kell keresni az okmányirodát is ezügyben, és új kártyát állítanak ki (mert nekem plasztikkártyás)? Mert ha ilyen (utóbbi) hosszas macera, lehet, hogy nem várok vele a köv. kontrollig.
vip_ Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16185

Néha igen, néha nem.

Többnyire nagyon jónak érzem, de - gondolom - ha túl sokat "használom", nézelődök, akkor elhomályosodik.

Tegnap amikor első nap volt, hogy használtam a Flucont, borzasztóan csípett (DE csak a második cseppentésnél. Sem az elsőnél, sem a későbbiekben nem volt probléma), hasonló volt, mint abban a bizonyos 3 napban.

Előzmény: gma (16183)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16184
Nem lehet, hogy 1 héttel későbbi hétfőre gondoltak?
Előzmény: vip_ (16182)
gma Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16183
Na és hogy szuperál az új szemed? Meg vagy elégedve?
Előzmény: vip_ (16182)
vip_ Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16182

Hát, hogy negyedik nap már számítógép előtt dolgozz? Nekem negyedik nap (azaz a harmadik kontrollon) még a tévézést is csak mértékkel engedték. Akkor még csak sötétített képernyővel és napszemüvegen keresztül néztem. Bár még ma is csak napszemüveggel nézem.

Előzmény: Johnnyp (16177)
vip_ Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16181

Hehe, nekem szó szerint ugyanez :) Mármint január 13-án műtét (idén), és majd csak februárban lesz újra suli.

Előzmény: Törölt nick (16179)
boni72 Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16180

Szia!

Nos, az OM-ben a műtét után nekem is azt mondták, hogy 1 hét után már lehet dolgozni.

Ehhez képest én 3 hétig itthon voltam számítógép nuku és amikor visszamentem melóba, a neon alatt annyira szar lett a látásom, hogy kb. 2 hétig igencsak erőlködnöm kellett, hogy dolgozni tudjak és nem is olyan hatásfokkal mint elötte!

Az külön szerencse, hogy éppen nyugisabb időszak volt - én könyvelő vagyok.

Szóvak, bármi becsúszhat. Ezt előre senki  - még az orvosok sem - tudhatják.

Én a hozzászólások ill. az ismerőseim tapasztalatai alapján még azt sem mondanám, hogy ez dioptria függő. Egy kisdioptriásnak sem feltétlenül áll be hamarabb a szeme, mint egy -5,-6 nak. Legfeljebb másképpen éli meg.

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16179

Szerintem is két hét lenne a legideálisabb, de sajnos ezt nem mindenki engedheti meg magának. Ha pénteken műtenek, és kiveszel 1 hét szabit, akkor nyertél még 4 napot a hétvégékkel, ami 11 nap. Ennyinek elégnek kell lenni ahhoz, hogy be tudj járni és érdemi munkát tudj végezni, de egyáltalán nem biztos, hogy ez rögtön 100%-os teljesítményt jelent majd.

Annak idején én is vizsgaidőszakban csináltattam, január 13-án (tényleg, kéne menni 2 éves kontrollra....), és februárban kezdődött a szorgalmi időszak (a vizsgáimat letudtam előtte). Így könnyű volt, nem kellett aggódnom, hogy mi lesz.

Kismókus Creative Commons License 2006.01.24 0 0 16178

Én azért ráhagytam bőven! Bár decemberben megtehettem. Engem december 3-án műtöttek és január 2-án jöttem dolgozni először. Ez nem azt jelenti, hogy addig nem láttam a monitort, de úgy voltam vele, biztos, ami biztos.

Ha megteheted, 2 hétig szerintem Te is maradj otthon. Pláne, ha munkaidőben szinte folyamatosan monitor előtt ülsz (ahogy én is).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!