Van itt sokféle topik, kis növény, nagy növény, egzotikus zöldség és itt-ott hazai termés. Kifejezetten a fáknak viszont még nincsen helye, pedig nem egyszer találkoztam itt is fakedvelő emberekkel. Telepedjünk be!
Hát lehet, hogy a végén az lesz, de az utcánkban a töltésen, meg az út szélén nőnek ezek a szép szilek, biztos az is megélne. Igaz, ezek elég kis termetűek, de nagyon tetszenek az ágai. Délután meg is nézem jobban, ami túl közel van, annak mindig halogatom a határozását. Aztán lehet, hogy lesz egy csodasövény, és valahol máshol egy ilyen kis szil.
A gyors növés nagyon csábító, hol mosógéphalmok, hol autóroncsok tornyosulnak a második szomszédban, nagyon jó lenne, ha már nem látnám.
A paraléces nekem is teccik, még a mezei juharnak is van olyan... ez azt jelzi, h nagyon bírják a szárazságot. A szilek közül a mezeinek (Ulmus minor) van olyanja, de sajnos ő nem bírja a szilfavészt, úgyhogy nem ajánlanám, mert egy idő után, ha sok van együtt, valószínű úgyis elkapja és kipusztul:-( Amúgy talán erdészeti csemetekertekben kapni, ha még nevel valaki ilyent. Esetleg egy-egy darabot ültetni megpróbálhatod kertbe, azt meg ki is tudod ásni... Tényleg, mezei juhar?
Há én is ezt montam... A turkesztáni (jobb nevén: puszta, mert tulképp a turkesztániból lett nemesítve) szil (Ulmus pumila "Puszta") mindenhol megél, még talán a betonon is...
Mér, most mibajod a lányokkal? Talán előítéleteid vannak? Valahol ők is ám emberek... Ha büdös, hát büdös. Nem köll szagolgatni. Most megyek, és szólok az ombucmannak.
A platán egy aránylag igényes növény. Jó lenne tudni a körülményeket.
"A platánok hazájukban a miénknél lényegesen melegebb klímában, patakok vagy folyók partján élnek, a nyirkos talajt és a meleget kedvelik. "
"A városi ártalmak fokozódásával a platán csaknem teljesen kiszorult a lakóterületi utcákról és a meglevő fasorok is pusztulóban vannak. Ennek fő oka az út- és járdafelületek hermetikus burkolása, a sózás, a fokózódó forgalom és az ebből adódó erőteljes légszennyeződés. Együttes hatásukra (de főként a víz és levegő hiánya miatt a talajban) a platánok élettanilag lengyengültek, és a járványszerűen terjedő csúcsszáradás (Gnomonia platani), újabban pedig a délről északi irányba terjedő csipkés platánpoloska könnyű prédájává válnak. "
Amiről mi tanultunk az egyetemen, az a páfrányfenyő. Azt mondták, hogy Szegeden van egy utca beültetve vele, és azt elkerülik a szúnyogok.
Azt gondolom, hogy lehet, hogy így van, csak egy fa az nem fa (ilyen szempontból), meg a ginkgófával vigyázni kell, hogy csak fijút ültessen az ember. :)
Ha már szil, meg sövény, akkor miért nem veszel ezt a "csodasövény" néven elhíresült izét? Ő ugyebár a Turkesztáni szil, gyors növekedésű, igénytelen növény. 3éven belül 2 méter magas sövényed lehet belőle.
Segítségeteket kérném abban, hogy mitől sárgulhat a platánfánk levele? Fiatal fa, kb. 6-7 méteres lehet. Egyre több levele sárgul el, ezért aggódni kezdtem, gondoltam hátha tud valaki tanácsod adni.
Tulajdonképpen sövénynek kéne, de ha a fa nem érzi jól magát, nyilván a sövény is ronda lesz. Volt a telken régebben fagyal, tele volt tripsszel, ronda volt. Szilek vannak is a környéken, szép paraléces ágakkal. Gondoltam is rá, hogy kéne ültetni belőle, csak akkor nem sövényben gondolkodtam. Nagyon tetszenek azok a paralécek. Lehetne abból keskeny, sűrű sövényt nyírni? Hol lehet olyat venni? Annyit sehol se láttam, hogy ássak belőle, meg nem is szívesen szereznék úgy.
Szerintem nagyon rosszul... Két dolgot biztosan nem szeret: az egyik a forró szárazság (meleg augusztusban lehullik szinte az összes levele), a másik a szennyezett talaj/levegő. A legkisebb keresztmeszet mindenképpen a vízhiány! Homokra gyertyánt? Neeem... ne csesszetek ki szegénnyel:-( Szereti a kötöttebb talajokat, márcsak azér is, mert azok sose vesztik el víztartalmukat teljesen, még nagy szárazságban se. Nagyon nem vergődne át semmin, mert elég sekélyen helyezkednek el a gyökerei. Inkább kipusztulna. Az ültetőgödröt úgyis kinőné, és akkor nyekk... Az öntözés meg magát a klímát, a páratartalmat nem pótolja. Jobb lenne a keleti gyertyán vagy a komlógyertyán. Ha már mindenáron. De ne... Próbáltam sokféle dolgot ültetni sittes területre. Ami mindig megmaradt, kiválóan nőtt és érezte magát, az a keskenylevelű ezüstfa. Másodjára a pusztai szil, aztán futott még a virágos kőris, és persze az akác. Tényleg, tegyetek pusztai szilt... További opciók, amikkel lehetne próbálkozni: tatár- és mezei juhar, vénicszil, bibircses nyír.
Szerinted Gödöllőn, sittes homokban gyertyán hogy érezné magát? Locsolni tudnánk, az ültetőgödröt valamennyire kitisztítanánk, de a ház körül elég nagy területet sittel töltöttek föl, azon át kellene vergődnie.
Amúgy: igen, olvasni ilyeneket. Ha rákeresel a guglin, egy csomót. De előttem van szivarfa az uccán, és mégis vannak szúnyogok. Ilyenkor van az, h az elmélet meg a gyakorlat nem találkozik?
A Kamaraerdei úti New Gardenben biztos van jelenleg is, gondolom ősszel lesz pl. az Oázis kertészetben a Kőbányi úton. 180-200cm 6590:-, de ez a törzsét tekintve vékonyka, mindenesetben szakszerű karózást igényel. 10-12 cm törzskörméretű az 13590:-, a 12-14 cm 14390:- Ebből lejön 5% törzsvásárlói kedvezmény, bárki kérhet ingyen kártyát. persze a newgarden nem a legolcsóbb faiskola, ha körbetelefonálsz a környékbeli kertészetekben talán találsz olcsóbban. Legyen ez számodra kiindulópont. Azért írjad meg nekünk, mit vettél a végén, esetleg egy fotoval illusztrálva. Sok sikert!
Sziasztok! Fejembe vettem, hogy gyümölcsfákkal telepítem be a telkünk egy részét. Böngésztem a faiskolák árait... elkomorodtam... Persze, egy gyümölcsfa - majdnem - egy életre szól, nekem nagyon drága. Van arra mód, hogy egy kifejlett gyümőlcsfáról metszett ágból, vesszőből neveljek fel új növényt? Teljesen laikus vagyok, ezért bocs a hülye kérdésért! :) És köszönöm a válaszokat!!!
Kedves fórumozók: segítsetek nekem beazonosítani az alábbi 2 féle növényt. A "picit" most találtam a bozót között - szerintem Vérszilva. De a nagyobbal gondban vagyok: juharlevelű platánra hasonlít, de annak recésebb lenne a levele, illetve nem ilyen ezüst a fonákja...
Nyárfából sokféle van! A "pamaccsal szemetelő" fehér nyárat már nem nagyon ültetik tudtommal. Arra kell figyelni, hogy a nyárak legtöbbje hatalmas termetű fa, nem ritkán elérik a 30métert is (azért erre várni kell pár tíz évet).
Fajtái:
Fehér nyár(Populus alba): kb. 30méter, terebélyes lombkorona
Fekete nyár, vagy más néven jegenyenyár (Populus nigra v. italica): kb.30méter, oszlopos habitus
Rezgő nyár(Populus tremala): kb. 15méter, laza korona (tősarjakkal erősen terjed!)
Oszlopos Kínai jegenyenyár(Populus Simonii fastigiata): kb. 15méter, oszlopos habitus
Ha elég vizet kap, akkor mindegyik gyorsan megnő. Vagy próbálkozhatsz még fűzfákkal, azok is gyorsan nőnek de azok is isszák a vizet ezerrel. Tkp. ami gyors növekedésű, az mind vízigényes.
Probléma az, hogy a szemközti szomszéd telibe belát a kertbe az emeleti ablakából. Ezt kellene kizárnom, ami csak fával lehetséges, de sajnos pont ott megy egy légkábel, ezért max. 6méteres lehet. Azt hiszem, galagonya lesz, az viszonylag gyorsan nő ha jól tudom.
tiszteletem leginkább a nyárfák ilyenek. beszerzéshez kellene egy településném,mert nem hiszem hogy ha zalaegerszegen laksz pl. akkor szívesen mennél mondjuk záhonyba érte. meg jó volna egy kb.méret is, de nézz köröl a prenor weblapján mert ők szállitanak is.
ööö izé a fehér fürtös virágot lehet nem a galagonyára mondta :))) kicsit sok volt az infó :)
ha emlékeztek még raktam be képeket a házfrontról, na oda menne az egyik oldalra, másik oldalra pedig egy szép magnolia a terv :) szerencsére kicsi zsákutca jó szomszédokkal nyugodtan lehet ilyenekben is gondolkozni :)
most még ráér, makjd összel szeretnénk pár dolgot megcsinálni, egyelőre még minden héten más kedvenc van, kicsit össze kell érnie mit is szeretnénk, mert végtelenek a lehetőségek, és el lehet könnyen veszni benne :)
a mostani kedvenc egy konténeres galagonya fácska (kb 2 méter magas már), a szomszéd kertészetben láttuk rendkívül olcsón (akcióóóóó :D), de nem is ez a lényeg, hanem, hogy nagyon különleges színével, és érdekes leveleivel egyből belopta magát a szívünkbe a kedvesemmel. Az eladó hölgy szerint 5-6 méter magasra nő, és kúpos keskeny koronája van, fehér fürtös virággal, nem tudom melyik alfaj lehet, de holnap megkérdezem, mert egy ezresért, találunk neki helyet szerintem :) persze csak, ha megerősítetek benne, hogy nem nő hatalmasra, és nem nagyon vizszintes a kiterjedése a lombkoronájának :)
a másik pedig a pinus wallichiana, amit szívem szerint szoliterként ültetnék, kérdés, hogy mennyire gyorsan és mekkorára nő, mert elég ellentmondásos infókat olvasok a neten, a lényeg, hogy egy 3-4 méter átmérőjű körbe kellene beleférnie, felfelé mehet nyugodtan, ha nem hajlamos kidőlni... mi a véleményetek? (ui találtunk még egy nagyon nagyon különleges fenyőfélét is annak nem tudom a nevét, olyan volt mint a selyemfenyő, csak egy kis sárgás színárnyalattal, és rövidebb "pamacsokkal" és a kertész szerint lombhullató, de az ki volt ültetve, és nem eladó, és állítólag már 20 éve van kiültetve, és volt vagy 2 méter magas de jaj de szép volt ;) ) olyasmi mint amit képen mutattál kis picikében :)
Újabb remek ötletek! A Fagus nem bírja az itteni klímát, sajnos már próbáltam. A nyírfát megpróbálom elhelyezni nagyon szép fajta, ismerem, majd figyelem az árnyék járását van ott egy fűzfa. A juhart kezelésbe veszem, imádok metszeni!!! Szerinted a Pinusokat is lesúlyozással alakítják vízszintes ágakká? A gyertyákat ha félbe vágjuk a bonsaioknál ugye akkor tömörebb hajtást hoznak, gondolom ez kint is működik a párnás lombkialakításra....
Nagyon szívesen, csak most már tudd is beszerezni a fentieket, a bodzából a Sambucus nigra 'Black Lace'-t keresd, a többiek színben és formában a fasorban sincsenek hozzá képest. Még eszembe jutott egy 'apróság', ha a forma a lényeg, nem a japán juhar: Betula pendula 'Karaca', törpe, szeldelt levelű nyír, ha tudsz neki egy kis árnyékot adni délidőben, ami nem perzseli le a fonalas leveleit, az is nagyon ütős, itt már csücsül egy a tóparton. Ja, még egy, ha már belejöttem: Fagus sylvatica 'Ansorgei', Acer plamatum 'Atropurpureum' helyett szabadon... ;-)
Az ezüst juhar naggyon jó ötlet, de évente formázd, és szerintem egy idényben többször kell majd metszőolló után nyúlni, meg egy kis kikötözés-súlyozás sem fog ártani neki, szerintem ütős lesz. :-D Meg ha már juhar, lehet, hogy az Acer saccharinum 'Wierii'-vel jobban járnál, az már gyárilag egy szabálytalan forma és jóval mélyebben hasogatottak a levelei is.
Agicza köszönöm a kimerítő választ, a bodzás pl. tök jó ötlet, a többit is megszívelem. A juharra azt találtam ki, -lehet kicsit igénytelen egy japkertbe, de én annyira nem vagyok merev a kérdésben- h. van ezüst juharom magról saját fáról kelt csemete konténerben, azt ha visszavágom minden 2. évben nem nő nagyraés az bírja az Alföldet is. a nyírós dolgokat majd szépen kivárom van türelmem hozzá. a Domb pont a tóparton van. Pára lesz, nem győzöm utántölteni.
Éppen át akartalak dobni a Japánkertbe, amikor láttam, hogy már megfordultál arrafelé... ;-PPP Artax-ot próbáld rávenni egy mini-interjúra, hasonló terepen kertel ugyanis, juharokkal. Ám azt már előre mondom, hogy nem lesz könnyű dolgod ott lenn, azon a tengersík vidéken...
Berberis-ből mondjuk ültess thunbergii-t, van már belőle vörös-fehéren tarka is, az pl. jó kis fókuszpontot adna a lombjával, B. julianae-t viszont ne telepíts, mert elég nagy levelei vannak egy japánkertbe, inkább buxust, Lonicera pileata-t vagy L. nitida, mondjuk, 'Maigrün'-t nyírj formára, jobban jársz vele. Moha helyett mondd, hogy Sagina subulata, a cifra lombú japán juharral pedig két dolgot tehetsz: vagy itthoni áruval dolgozol, lehetőleg nem importot veszel, mert abban igen nagy a rizikófaktor, és két-három nyáron megoldod az árnyékolást raschel-hálóval, amíg a nagyon sürgősen beszerzett, kipróbáltan expressz sebességgel növő kisebb-nagyobb fáid (mondjuk, Paulownia, Acer negundo, Acer ginnala, Albizia és Rhus typhina 'Dissecta' Elaeagnus angustifolia) némi árnyékot adnak a negyven fok/homokra. Ennél egyszerűbb, ha telepítesz sötétbordó, szeldelt levelű bodzát és méretre/formára vágod, ültetsz erdeifenyőt, és azzal is hasonlóképpen jársz el, esetleg még megfontolható a Rhamnus frangula 'Asplenifolia', szálas-keskeny levelű kutyabenge beszerzése is. Boróka mehet, rogyásig, de érdemes lenne előtte tájékozódni a kínálatról is, eszméletlen változatosságban lehet már őket kapni... És hát mire azt bonsainak megnöveszted, bő tíz-tizen9t év, nem abban kellene gondolkodni. Pinus mugo-ból egész jó a választék, tiszafából is lehet nyírni, utóbbi bírni fogja a prérin is a kiképzést, akár sövény, akár formára nyírt cucc, bár mire eléri a kívánt magasságot-méretet, az megint nem két perc.
Ha meg mégis japán juhar, akkor viszont keményen mulcsolj alatta, savanyítsd a talaját és naponta locsold, szórt árnyékot adj neki és lehet, hogy némi fohászkodás még így is el fog kelni, mert a nyarak egyre kegyetlenebbek, az egyre magasabb uv. meg csúnyán elintézi a színes lombokat... Mit mondjak, egy beállt kertben nagyobb eséllyel maradnának meg, ahol már némileg élhetőbb a mikroklíma. Talán még egy kis párologtatásról gondoskodhatnál nekik, egy nagyobbacska tó, mint párolgó vízfelület mindig jól jön. ;-)