Ezek nem esznek tetveket. Vagy az, amit beetee írt, vagy ázsiai márványospoloska lárvái, ez utóbbinak hosszabbak a lábai és fürgébbek. Növényi nedveket, főleg terméseket szívogatnak.
így, hogy feketetalpasság, még én nem hallottam a csúcsrothadást nevezni....
A "csúcsrothadás" a kocsánnyal átellenes oldalon, ha lóg, akkor az alján elinduló feketedés.
Kalciumhiány okozza.
A "zöldtalpasság" a kocsány felőli oldalon, tehát, ha lóg a bogyó, akkor felül a bogyó be nem érése. A bogyó nem tud egyöntetűen beérni, a kocsányhoz közeli részek éretlenek, kemények, íztelenek maradnak. És jellemzően zöldebbek, a hagyományos piros paradicsomon.
Őszre szoktam karalábét, brokkolit, fodroskelt és bimbőskelt tenni. Egyetlen ládában neveltem a palántákat, gondosan cimkéztem de nem választottam el őket. Kb egy hónapja kerültek földbe. Van ami gyönyörű mert egy elfeledett csepegtetőcső mellé került ami úgy tűnik működik is. Mások csak szenvednek, egyesek ígéretes kezdés után végül kipusztultak, van amit káposztalepke hernyója rág. A lényeg hogy brokkoli, karalábé lesz, a bimbóskel kérdéses, fodroskelt nem látok.
Kérdés hogy ha most szórok földbe fodroskel magot, locsolom, figyelek rá akkor lesz e idén belőle valami?
Idén a bagolylepkék is nagyon dühöngenek. A kukoricacsövek fele is meg volt fúrva, paprikát alig találok épet, és a paradicsomot is már zölden megtalálják. Sajnos, ők szeretik ezt a rekkenő forróságot.