Ez hány éve volt? Egyébként nekünk is "sima" bronchitissel kezdődött minden. A Hystoglobin is hasonló a gammaglobulinhoz? Csatlakozom az utolsó mondatodhoz. Mi az elmúlt héten 5 napból 4-t töltöttünk orvosi rendelőben. Nem kívánom senkinek. Ezért is lenne jó vmi tanács, hogy mit tegyek.
Szvsz amit a gyereked kapott az a gammaglobulin injekció. Az én gyerekem is kapta, mert 8 hónapos korában a gyerekorvos félrekezelte a bronchitisét, és attól kezdve MINDEN VÍRUSRA - még a kötelező oltásokra is - asztmás rohammal válaszolt, és átfuldokolt havonta jópár napot.
Mi először az őszi hónapokban kaptunk gammaglobulint, majd a Vöröskereszt által kaptunk (több allergiológus szaktekintélyt megjárva) Hystoglobin injekciót, ezt újabb 2 évig kapta. (Közben az orrmanduláit is kivették), de iskolás korra elmúlt az asztmája. Nekem azt mondta a gyerekorvos, hogy nem az a baj, hogy nehézlégzése van, mert ebbe nem fog megfulladni, de ha túl gyakran lesz ez így, azt a szive fogja megsínyleni. Több időt töltöttem gyerekorvosi rendelőkben mint amennyit elképzelni bírtam. És nagyon allergiás vagyok az olyan szülők magasröptű gondolataira, akiknek a gyerekével soha semmi különösebb baj nem volt - MERT SZERENCSÉSEK VOLTAK!
Anyabanya!
Nem tudom, hogy off - e vagybelefér ebbe a topicba, de tudod az én 2,5 éves kisfiam is folyton beteg, most azt mondták lehetséges, hogy asztmás ( szerencsére nem befullad, hanem nagyon csúnyán köhög, hurutosan, görcsösen, állítólag ilyen is van )és a pulmonológus nekünk is említette ezt a szurit. Nevezzük nevén: Gamma Globulin. Azt mondta, hogy mivel jelenleg nincs tudományosan alátámasztva, meg, hogy elég nagy rizikója is van, ő nem írja le ezt mint véleményt és nem is adja be a szurit, de ha a gyerekorvos hajlandó rá, ő négyszemközt, azért ajánlaná. A gyerekorvosunk teljesen elzárkózik a dolog elől, azt mondta, amit nektek is, hogy keállíthatja teljesen a saját immunrendszert. Nektek semmi mellékhatás nem volt?
Van esetleg valaki akinek vannak hasonló tapasztalatai? Azt előre mondom, hogy túl vagyunk a BronchoVaxomon, a homeopátián, immunológiai kivizsgáláson, nincs már orrmandulánk, volt már Béres Csepp, különböző multivitaminok, szóval tényleg szinte minden. És semmi hatás. Beteg és beteg. És én úgy sajnálom ilyenkor szegényt.
Egyébként senki nem akarja lealázni a kezdő kismamákat, de manapság tényleg minden a szoptatás körül forog és akinek nem megy, bizony előbb vagy utóbb megkapja a mai - túlzottan is szoptatáspárti - társadalomtól, hogy nem tett meg mindent. És tényleg vannak egyéb gondok és témák is a világon.
Sajnalom, hogy ennyire elhatalmasodott itt az egymas szapulasara iranyulo hozzaszolasok szama, pedig azt hittem, majd lesz egy topik, ahol paran leirjak a tapasztalataikat a nagyobb gyerkocokrol is, hiszen tenyleg sokan vannak itt tobbgyerekesek, akik mar joval tobbet tapasztaltak, mint en az egyszem negyevesemmel...Gondoltam majd bele-bele olvasgatok a topikba, biztos talalok a hozzaszolasok kozott megszivlelendot (mint ahogy mas topikokban is sokszor irunk olyanokat, amin valaki atugrik, meg olyat is, amit megjegyeznek-pozitiv vagy negativ peldakent...)
En senkit nem ismerek szemelyesen, csak a hozzaszolasokbol, senkit nem is itelek meg epp ezert, es nincs eloiteletem, mert nem tudhatom, milyen ember valojaban. Bar vannak akik jobban vagy kevesbe szimpatikusak, de ennek ellenere az is sokszor elofordul, hogy egyazon ember kulonbozo topikokban megejtett velemenyevel vagy egyetertek, vagy epp ellenkezoleg, keves ember volt meg a szamomra feher vagy fekete (csak szimpatikus, vagy csak unszimpatikus hozzaszolassal.
Bemasolom a topiknyitast, amit ismerve a masik topikon tortentek utan sem ereztem igazan tamadonak, hovatovabb meg sem emliti a szoptatast, amibol a masik topikon a vita kitort, tehat csak azt erthette az esetleges celzast, aki tudott az elozo konfliktusrol...
Mellesleg en szoptatas parti vagyok, teljesen egyetertek a szoptatas fennenhangon hirdetesevel, de en sem szeretem, ha eldurvulnak a dolgok, egyik reszrol sem! (mint ahogy egyik "tabor" reszerol sem szeretema lo tulodalara valo atesest..)
Es bemasolom az itt vitaindito hozzaszolast is (Angie), amirol nem igazan ertettem, hogy hogy kerul ide.
Angi, mert ha mar ahogy irtad, nem akartal hozzaszolni a sozptatashoz, akkor ha megis hozzaszoltal, szvsz azon a topikon kellett volna tenned, ahol a vita a szoptatasrol kirobbant...
Nem akarom eldonteni, ki "felelos" ezert az elvadult hangvetelert, ami itt eluralkodott, de szerintem a veszekedes helyett, es ahelyett, hogy pro es kontra beleszolunk egymas nevelesi elveibe (ezt mindket "taborra" ertem), probaljuk cska egyszeruen leirni a tapasztalatainkat, aztan mindenki azt tart meg maganak beloluk, amit akar....
Most lehet, hogy nem leszk nepszeru egyik taborban sem, nem erdekel, csak hat Merleg vagyok, aztan nem szeretem a meddo , sehova sem vezeto vitakat!!:-)))))
TOPIKINDITO
"Sziasztok!
Ezt a topikot olyan édesanyáknak nyitottam, akik már túl vannak a kezdeti nehézségeken, megéltek már egy-két kalandot, és nem hisznek már a mesékben.
Akik nem könyvekből, és nem a "divatot" követve nevelik gyermeiket, hanem hosszú évek tapasztalata alapján.
Akik már tisztában vannak azzal is, hogy a gyerekek nem gépek, és nincs köztük két egyforma.
Remélem itt eszmét cserélhetünk és elkerülhetjük a még álomvilágban élő, tökéletes anyukák szurkálódását. (Persze a véleményét bárki elmondhatja, csak kérem, hogy kultúráltan tegye!)
Viszont szívesen látunk olyan kezdő, ill.
tanácsra váró anyukákat is, akik jobban hisznek a "régi motorosok" tapasztalatában, hozzáértésében, mint a nagyokos könyvekben. Vagy legalábbis szívesen meghallgatják a mi véleményünket is.
Ha tudunk, nagyon szívesen segítünk.
Szeretettel várom a nagycsaládosokat, elsősorban Anyabanyát, és D.a.v.i.-t (ha majd újra tud jönni).
Nekem 5 gyermekem van, a legnagyobb 19 éves, a legkisebb 10 hónapos.
Mesó"
VITAINDITO: na, ezt nem tudom, hogy jon ebbe a topikba..
"NEm akartam beleszólni ominózus vitába, de szvsz 20éve volt divathóbort, h nem szoptatunk, és hamar elválasztunk, de őseink szoptattak!!! És, ha nem volt tej, másik anyuka szoptatott, vagy fejt, és adta a tejet.
Sajnos én sem tudtam szoptatni, de majd 5hónapig fejtem a tejet. HA idegenkedünk a tápitól, akkor lefejt tejet kell adni, de semmiképp sem gyümit, spenótot, főzikét. Mondom én, aki hamar elkezdett hozzátáplálni, mert mint Te is mondtad, vettem a gyerek jelzését. De Shusy hozzátáplálása nekem is nagyon korainak tűnik. ÉS épp ezért csodálkoztam, mivel Te sokáig szoptattál."
Nekem meg az az érzésem, hogy a Kezdő anyák akarnak mindenkinél okosabbak lenni. Nincs is azzal semmi baj, ha egy Kezdő anya tisztában van a tudomány jelenlegi állásával, és aszerint igyekszik nevelni a gyerekét, de az már tényleg felhúzza az agyamba a vért, ha utólag is lealáz mindenkit, aki nem az ő tudományos elvei szerint neveli illetve hol is itt a nevelés? mert mér csak a szoptatásnaál tartunk... mondjuk így tartja a gyerekét.
ÍÉn amagam részéről, kikérem magamnak az ilyesfajta álláspontot! Ha valaha lesz unokám, igérem, nem fogok pálinkába mártott cumit adni azért a szájába, hogy hamarabb elaludjon, nem fogok mákhéjteát főzni ugyanezért, nem fogom tehéntrágyával beborítani, hogy egyenletes melegben legyen, ha kanyarós lenne meg ilyesmi... de azért azt nehezen viselem el, ha valaki idejön mondjuk egyszem gyerekkel, akit sikerült szoptatnia, és előadja nekem az "Én szartam a spanyolviaszkot" c. színművet!
Az én nagy lányom asztmás volt, de nagyon, hetente volt egy rohama. 3 éves múlt, amikor az egyik doki azt mondta, hogy ő adna neki hathetente olyan imun erösitöt, amit a katonák kapnak ha kitör a járvány. Egy ilyen injekció és 6 hétig nem lesz beteg, majd ujra egy szuri, és hat hét mulva mégegy. S ez idő alatt egy komoly vitamin kurát kap a kislány. A másik doki azt mondta, hogy nem szabad, mert akkor a saját imun rendszere teljesen leáll és csak a szuri miatt kerüli el a gyereket a nyavalya. Mivel a kislány mindig beteg volt, mintha nem is lett volna imunrendszere, ezért mi ugy gondoltuk, hogy van abban logika, amit a szuri párti doki mond. A kislány oktoberben kapta az elsö adagot és elkezdet szedni egy babavitamint. November közepén, ahogy letelt a hat hét már lefuladt, majd jöt az ujjabb szuri, ami után már január közepéig, tehát kéthonapig birta probléma nélkül. Majd január közepén megkapta a harmadik adagot és azota, az az már 10 éve nem vvolt asztmás rohama.
Nézd, nincs kedvem citálni a hozzászólásokat, főleg, mert túl sokszor keveredtek ellentmondásba önmagatokkal is.
A mézzel kapcsolatban: botulizmus mond valamit?
A természetemmel kapcsolatban: Ismerjük mi egymást? Én nem minősítettelek téged, szeretném, ha te sem tennéd. Bár megint csak a topicnyitóra tudnék hivatkozni, nem épp gúnymentes a hangneme, úgyhogy legalább az álszent szövegeket hagyjuk. Csatlakozom MuTer véleményéhez, nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy az ember rájöjjön, miért nyílt ez a topic.
Dg
Szerintem meg nem mások lealázásáért jöt létre, és talán itt a lealázás inkább arról jöt. VAnnak anyák, akiknek mond valamit a doki, pl, hogy 3 honaposan jöhet a fözi, és ők ezt betartják és nam olyan biztos, hogy ártanak vele, hisz ha nincs tej, akkor kevés az alternativa. A tápszer, ami baromi drága és abból lefaragni egy etetést oly modon, amit igen régota igen sokan károskövetkezmények nélkül használtak, talán nem bün. Ráadásul itt senki nem beszélt az anyatej ellen, hanem arról, ha nincs. S van olyan, hogy nincs és van olyan is, hogy utál a gyerk szopni és van, hogy olyan áldozattal járna a szoptatás, ami már tul megy az egyén teherbirásán, mert nem mindenki bir sokáig napi 12*szer szoptatni és közben fejni, miközben mindennap fözni kell ebédet és nevelni a többi csemetét és a férjet sem kéne elhanyagolni.
"Csak kicsit furának tartom, hogy a tapasztalt szülőjk topicba még mindig a szopásról van szó.... egy tapasztalt szülőnek általában vannak nagyobb ygerekei is, és azokkal még több a probléma."
Csodálkozol? Pedig ez a topic azért jött létre, hogy lealázza a Kezdő anyákat, mert ők szoptatnak. Ez az egy célja volt, semmi más. Lehet ezt tagadni, de hülyék mi sem vagyunk.
Nézd, azokkal a hozzászólásokkal az volt a baj, hogy elvitte a topikot "azénmegmondomatutit" irányba.
Én nem akartam senkit meggyőzni, és úgy táplálom a gyerekem, ahogy akarom.
Én, és még egy páran az elején, akik jöttek, csak beszélgetni akartunk, kötetlenül. Erre idejön a kezdő anyukák kemény magja, és szétcseszi a topikot. Főleg az ott kialakult (meg még régebbi topikokban) előitéletek alapján.
Utáljanak, vessenek meg, nem érdekel. De hagyjanak már békén, hogy egy topikban nyugodtan beszélgethessünk, a nagyokosok nélkül.
Mondják meg, én mikor kritizáltam, hogy ők, hogy nevelik a gyerekeiket. Semmi közöm hozzá, pedig véleményem van.
De itt mi nem akartunk vitatkozni.
Megjegyzem rohadtul nem is érdemes, mert te is tovább hangoztatod azokat, amit mi nem mondtunk.
! Az embergyereknek a legjobb táplálék az anyatej, a tehéntejes táplálás akkor jött a képbe, amikor NEM VOLT MÁS LEHETŐSÉG. Ma már van. A tápszer szintén egy kényszermegoldás, de ha nincs anyatej, akkor a legjobb.
Tagadta ezt valaki? Bence tápszert eszik naponta 5-ször.
Ezt mondtam már, nem egyszer!!!!!!!!!
Jelenleg szerencsére nincs háború, tehát ez nem indokolja, hogy tehéntejet adjunk
És nem is adunk!
És csak nagyon halkan: Nagynulla, ha emlékeim nem csalnak, neked kezdetben azzal volt gondod, hogy hova add le a tejet. Tehát a tejtermeléssel nem lett volna gond. Esetleg a korai hozzátáplálás zavart be?
Igen sok tejem volt, én azért vagyok gyanús, a Zsuzsinak kevés, ő meg azért. Hmmmmm
Nem zavart be a hozzátáplálás, mert (lassan elmentem ezt a részt) mindig előbb szoptattam, és ha kevés volt csak akkor kapott mást.
Én egyébként nem kezdtem korán, de nektek ez nem számít nyílván.
Mi a szöszért ne adnál neki mézeskenyeret? Mert csak 12 hónapos kortól szabad? Ennyire merev nem lehetsz.
De csinálj amit akarsz, ha rám hallgatsz.
A gyereked nem ettől fog szenvedni, hanem a természetedtől.
Na mégegy tévhit, és tényleg elhúzok: " a táp felfújja a gyereket" Ha előírt mennyiségben kapja, akkor nem
Édes jó istenem, ez már sok, tényleg! Nem pont ezt írtam? Szinte szórol szóra.
És azt is elmondtam, hogy Bence sokat eszik, sokkal többet az adagjánál.
Valami végre dereng bennem!!!!!!!!
Ti nem is olvastok!!!!! Csak írni, meg kötözködni szerettek.
Na nem baj, majd megunjátok. Inkább itt, mint otthon.
Nem szeretnék okvetetlenkedni, de nekem a kedves mamám, ki sokáig vizsgált be az OÉTI-nek azt tanácsolta, hogy ha ne adj Isten, de nincs tápszer, anyatej, akkor kis ascorbinsav a tejbe és megrázva higitva már ihatja is a kicsi. Az én nevelt fiam 3 éves koráig nem kapot tehéntejet, mert vigyáztak rá, de addig baszogatták, hogy 12 évesen már fekélyes lett, s az orvos most, ha lehet 4.4-es házi tejet tanácsol neki. Amugy a doki szerint sok gyereknek védené meg a gyomrát a fekélytől a tej. A doki szerint kb 20 év múlva drasztikusan megnő a gyomorrákká alakult fekélyek száma azok közt, akik tej nélkül, de streszben gazdagon nönek fel. Ezzel persze nem azt mondom, hogy ész nélkül tejet, de talán mégsem méreg és talán azok a dokik sem beszélnek hülyeséget, akik ajánlják a napi tej bevitelt a gyermekeknek.
Ja és a gyerek nem csak eszik, hanem létezik, él és már iciri piciriként is személyiség. Lehetne itt másról is beszélgetni. Praktikus és egyszerű dolgokról. Arról, hogy mi nem csak testben, de lélekben is egészséges emberkéket akarunk nevelni. Beszélhetnénk arról, hogy talán van fontosabb dolog is, mint hogy ki mivel és mikor táplál hozzá.
Mit szürhetünk le a gyermekünk személyiségével kapcsolatban a magzatmozgásokból?
Miként éljük meg a kismamaságot?
Mit látunk, hogy mitől nyugszik meg egy gyermek, mi teszi kiegyensulyozottá?
Mikor kezdjünk mesélni, mit meséljünk?
Hogyan ovjuk a megfázástól?
JÓk-e a bab vitaminok?
S még lehet ezernyi kérdés, ami fontosabb, mint az a fránya tej.
"A nagyobbik gyermekem ( Levi ) utált szopni ( erre mondják sokan, hogy ilyen nincs, ha érdekel valakit milyen az ilyen baba szívesen leírom ) "
De van ilyen!
A második lányom egyszerűen nem akart szopni! A nem felvágott mellemben volt tej, csak éppen nem szopott. Időre született, normál sullyal, de az istennek se! Fejtem, mindenfélét csináltam, de cuclisüvegből sem ette meg. Ilyenkor mit csináljon az ember?
Megmondom. MIkor már a jó mellem is kezdett teljesen bekékülni a sok fejéstől, a gyerekorvos beszélt rá arra, hogy ennek nincsen értelme. Kapott feles tehántejet tágra vágott cumiból, 2 hét alatt szinte a duplájára hízott.
Van ilyen. Idike lehet rám mindenfélét mondani!
Csak kicsit furának tartom, hogy a tapasztalt szülőjk topicba még mindig a szopásról van szó.... egy tapasztalt szülőnek általában vannak nagyobb ygerekei is, és azokkal még több a probléma.
Szerintem a vita teljesen elmérgesedett köztetek, pedig azt mondanám, hogy tök gyerekfüggő a dolog. A nagyobbik gyermekem ( Levi ) utált szopni ( erre mondják sokan, hogy ilyen nincs, ha érdekel valakit milyen az ilyen baba szívesen leírom ) és mindig kellett neki pótlást adni. De sajna a tápszerek nagyrésze tehéntejből készül, melyeket folyamatosan kihányt ( később kiderült tejallergiás ), így már 3 hónaposan kellett főzeléket és gyümölcsöt kapnia, mert az megmaradt benne. 2,5 éves korára kinőtte a tejallergiát, azóta szinte semmi baja nincs ( van egy flig tisztázott allergiája, de alig okoz panaszt és nagyon nehéz kideríteni mi okozza, valszeg valami tartósítószer ). Megszületett második gyermekem (Bencus ), akivel a rossz tapasztalatok miatt elkezdtünk egy allergiamegelőző kezelésre járni ( családi hajlam is van ), imádott szopni, 5,5 hónapig mégcsak egy korty vizet sem ivott, utána tök tudományosan, orvosok által előírtan etettük, mindent később vezettünk be, mint egy "átlagos" gyereknél, hipoallergén fürdetőt használt, mindent megtettünk, hogy elkerüljük az allergiát. Eredmény: ekcéma, krupp, valszeg asztma, gyenge immunrendszer, hajlam hőgutára, mindentől nagyon könnyen lesz kiütéses és még sorolhatnám. Ja és a két fiú közül neki van sötétebb haja és bőre,mégis ő nem képes lebarnulni csak leégni.
Rajtuk látszik, hogy gyerekfüggő dolog, ha megszületnek az ikreim, bizony kapnak majd sokkal több mindent, mint a Bencus, hiszen nála semmit nem ért, viszont nagyon sok többletmunkát okozott.
És mégegyszer legyetek türelmesebbek, Ildi, te pedig hidd el, nálatok lehet ám hogy máshogy állnak a dolgokhoz, mint itt. Szerintem egy 5 gyermekes anyuka már tapasztalatból is jól tudja, hogy mivel árthat, hiszen van felnőtt gyermeke is, akin már az ártalmas hatások régen megjelentek volna.
Hát pont ez az, most hirtelen kitalálták, hogy a paradicsom hú de allergizál. Igen, vannak babák, akinél allergiát okozhat. De ez gyakorlatilag azonnal látszik, másrészt nagyon egyszerűen megszüntethető, kinövik, és nem olyan komoly probléma mint a tej vagy a tojásallergia. Ha egy anyuka normális módon kezdi a hozzátáplálást, akkor ugye 2-3 naponta ad új ételféleséget. A paradicsom az 1 napon belül tünetet produkál. Így nagyon könnyen kiszűrhető, és megakadályozható onnan kezdve. Úgyhogy ennek a dolognak nagyobb a füstje mint a lángja.
Pontosan az ilyenek miatt kell alaposan tájékozódni az allergénanyagok hatásmechanizmusáról. Nekem a már említett gyerekorvos barátnőm mondta el ezeket részletesen, amikor kiderült a lányom tojásallergiája - mellesleg SOHA nem kapott addig még tojást, és mégis.
Bocs az eltünsért,de mostaság nem vagyok valami jól. Kicsit felpörgöt a szívem, igy reggel ,mikor felkelek ver vagy 120-at, pedig nem is álmodtam semmi különöset mostanában. Azért (még) élek...
A kaja ügyben kár ilyen vitát nyitni, mert mindenki abban hisz, amit megtapasztalt és bevált. Az hogy mitől lesznek alergiások szerintem nagy titok. A tesom kislánya sokáig szopizot, és nem kapot tejet, mert alergizál és mindenre figyeltek és mégis olyan alergiás, hogy olyat ritkán látni. Pedig bratyo vet kecskét is. Hogy tápszer vagy tej ez sem olyan egyszerű, mert az én fiaimnál pl csak a drága tápszer vált be, a többi kijöt sugárba, de a tej megmaradt. Tominál szerencsém volt, mert akkoriban segélycsomagokat csempéztünk át erdélybe és a svájciak, akik küldték azt üzenték, hogy nem szeretnék, hogy amig kiküldjük, addig az enyémnek nincs. Igy hát küldtek annyit, hogy még másfélévesen is volt egy csomo. A kisebbeknél viszont venni kellett és akkor az 5 napi adag volt 960forint és öszintén szólva ma sem tudom, hogy hogyan tudtam megvenni. Ma már talán nem tudnám. Akkoriban is elöfordult, hogy hóvégén tehén tej jutott és mégsem lett alergiás. Söt akkoriban a dokik többsége 6 hetesen az almapépet ajánlotta, 3 honaposan meg a fözelékeket és 5 honaposan a csirke hust, és a gyerekek valahogy tulélték. Kár ezen vitázni, mert szerintem senki sem pepecsel szivesen a kajákkal, ha van anyatej, de ha nincs akkor mindenkinek saját magának kell kitpasztalnia a legjobbat.
Piglet, a paradicsom allergizálásáról írnál kicsit bővebben? Döbbenten olvasom, én még nem hallottam róla. 13 évvel ezelőtt azt adatott elsőnek a doki az én gyerekemnek. (Hozzátáplálásnak, mert kevés volt a tejem, fogyott a gyerek, a tápszert meg nem fogadta el. Aztán nekünk krumpli lett belőle, sok-sok sírás árán.)
Zsuzsi, kis bátorításként azért írom, hogy a második gyereket -bár két hónapos korától (krumplival) hozzá kellett táplálnom- már két éves koráig tudtam szoptatni.
Amit írni fogok, azt szeretném kultúráltan írni és remélem, hogy sikerülni is fog. Ha mégsem, az azért van, mert igen érzékenyen érint a téma.
Tehát. Véleményem szerint nincs azzal semmi baj, ha valaki legjobb szándékai ellenére sem tud szoptatni. A baj a szándékkal van. Nagyon rossznak tartottam azt a hozzáállást Schusy és Meso részéről, hogy ha Schusynak fogytán a teje, majd Meso megszoptatja Bencét. Ez a legjobb módszer a tej elapasztására. Meg szeretném kérdezni, mi az a minden, amit Schusy megtett azért, hogy legyen teje. Nem azért, mert húde sok közöm van hozzá, hanem azért, mert ő ezt hangoztatja. Nem szoptatott, csak mikor szerinte elég teje volt, nem fejt, mert "nem tudott". A nem elég tejről annyit, hogy nem egy olyan eset volt, mikor a kisfiam a 3 perce üresre fejt mellemből degeszre ette magát. Sajnos én úgy látom, Schusy mindent megtett azért, hogy elapadjon a teje. Nyilván nem szándékosan! De a Kezdő anyákon többen figyelmeztették, hogy ennek nem lesz jó vége. És így is lett.
A fejő-dologról. 3 fejőm van itthon. Ha valaha, egyetlen szóval is szólt volna Schusy, hogy nincs fejője, már másnap ott lett volna az enyém! Nem pénzért!
Az anyatej-dologról. Én anno adtam anyatejet. INGYEN. Sok topictársam is adott. INGYEN. Mindannyian a neten találtuk a segítségkérést. Nem hiszem, egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy kellő utánajárással sehol a közelben nem találtatok volna ilyen embert! Tudom, hogy Szeged kisebb város, mint Budapest, de biztos vagyok benne, hogy van ott is, akinek több van mint elég.
Már bocsi, de Te, hogy megkóstoltattad vele, meg a babatejet is
Ezt én írtam. A 10 hónapos lányomról.
Az nem lett volna baj:), de Shusy írta a kezdőkben néhány napja!
Már csak egyet kérdezek: Ez az a gyerekorvos, akit ott hagytál a minap, mert hülye volt???
Nem. Ezt az a gyerekorvos mondta, akihez a fél babanet jár, és nagyon jónak tartják.
Öngól?
NEm öngól:). MErt orvost most váltottatok, BEnce pedig másfél hónapja eszik mást is.
De én télleg kulturáltan kezdtem el vitázni, először emilben írtam le NEked a véleményem (nem tudom megtaláltad e), épp azért, mert nem akartalak (énis) bántani Benneteket. De valahogy olyan, h jön belőlem, mert mintha nem értenétek miről beszélek(ünk). Mintha csak "a mindenáron nekem van igazam", nem pedig a "ja tényleg, ebben lehet valami", vagy "húúú, tényleg a spenót..." De vitáztok olyanon is, ami szvsz egyértelmű. Pl (és most újra leírom, elsiklotok felette, pedig a lényeg benne van), akkor még Shusínak volt valamennyi teje, mikor elkezdte hozzátáplálni, tehát bizti elég lett volna az anyatej+tápi. De ha nem (és valóban van az az új jsz), akkor is 3hós koráig lehetett volna szerválni atejet, plusz tápi, és 3hósan már lehet, h senki sem szólna egy szót sem. De mind1. Én szvsz nem ellenségeskedtem, próbáltam a cél érdekében elmondANI (talán építő) véleményem.
Alice, te olvasol is, vagy csak írsz?
Azt hiszem, nem ment át, amit írni akartam. Senkit nem csacsogtam ki a háta mögött, de engedtessék meg, hogy példát mondjak, ok? Nem névvel címmel idéztem valakit, nem sértettem személyiségi jogait, egyszerű példát írtam.
Nem értem, miért kell mindig az ellenséget keresni mindenkiben, és miért kell azonnal támadóan reagálni. Az első mondatodat meg végképp nem értem, de biztos bennem van a hiba.
Részemről lezártam, nincs értelme elbeszélni egymás mellett.
Dg
Törp: :-))) igazad van. Sokféle nézet megfér, és tekintsünk mindenkit felnőtt, felelősségtudó embernek, aki képes kiválasztani a gyermeke számára a legmegfelelőbbet, és a tőle telhető legjobbat.
halkan kérdezem - mert már nagyon zavar - nem lehetne visszavenni az indulatokból, vádaskodásból, burkolt iróniából?? gyaníthatóan senki se akarja megölni a gyerekét, főleg neme gy internetes társadalom szeme előtt és tudtával...
engem speciel érdekel hogy ki/mivel/hogyan/mikor eteti a gyerekét, hogyan foglalkozik vele, én meg majd szépen eldöntöm magamban h butaságnak tartom-e v sem... nem erről szólnak a topikok?
vagy én vagyok fogalomzavarban?
szóval, lehetne némileg csendesebb és nyugodtabb hangnemben?
MIért mit gondolsz én nem szerettem volna szoptatni? Miért kell olyan anyákról beszélni, akik úgysem írnak ide, egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy egy olan anya irogasson a fórumra, akinek fontosabb a kényelme mint a kisbabája... (és NEM manó, hanem kisbaba, csecsemő, mert ez komoly dolog!)
De az, hogy valaki lehúzza a keresztvizet olyanokról, akik - az anyatej hiányában - mással táplálják a gyereküket A GYEREKORVOS TANÁCSAIT KÖVETVE - hát azért ez nekem egy kicsit sok! Miért mit vártok el egy huszonvalahány éves fiatal anyától???? Komplett orvosi diplomát, naprakészséget az orvosi hetilapokban????
Megmondom én nektek a tutit! Az egészséges gyerek sokat kibír! A saját szüleit is kibírja! És nem azon múlik az élete, hogy mit evett - anyatejet avyg nem - legfeljebb annyiból, hogy 2 éves korig sok fehárjét kell ennie!!! De az a fehérje bármi lehet, amit az emésztőrendszere kibír!
Kedves piglet, köszönöm ezt a hozzászólást, már kezdtem azt hinni, hogy tök hülye vagyok.
Arról próbáltam itt beszélni, hogy az említett könyvet pont azért tartom jónak, mert egyrészt nem beszél az anyatej ellen, sőt!, másrészt nem akar lelkifurdalást kialakítani azokban az anyákban, akik nem tudnak szoptatni, harmadrészt pedig mert pontosan megmondja, hogy miből mennyit lehet enni, és hogy nagyon figyelni kell a gyerek reakcióira.
Ettől persze még lehet, hogy a gyerekgasztroenterológus barátnőd kutyaütő! :-)))
Alice,
szerintem senki nem döngölte a földbe azokat, akik nem tudtak szoptatni. Az a baj, hogy az összes ilyen témájú topic ide lukad ki:-((((, pedig nem erről volt szó. Hanem arról, hogy _anyatej hiányában_ nem feltétlenül főzeléket és gyümölcsöt kell adni a 3 hónapos kicsinek, hanem tápszert.
Egy szóval sem bánott senki olyan anyukát, aki bár mindent megtett, mégsem tud szoptatni. De akármit is mondasz, igenis vannak, akik hamar feladják. Gondolok itt az olyanokra, mint pl. nálunk egy anyuka a játszón, gyerek nem aludt vigyázzban 12 órát 3 hósan, vizes a tejem felkiáltással elkezdte tápszerezni, főzelékezni. A gyerek akkor volt közel 8 kiló, a vizes tejen.
dg
Jézusom ez itt atapasztalt anyák topicja vagy szoptatási tanácsadó????
ÉN NEM TUDTAM SZOPTATNI!!!!
Mert már az első gyereknél olyan gennyes masztitiszt kaptam, hogy 3 hét alatt fogytam bele 15 kilót nem beszélve a mellem felvágásátról, a hetekig tartó söntös létről, mikor folyamatosan folyt a genny a mellemből! Ugye nem gondoljátok, hogy így lehet szoptatni???? És a lányom 3 és fél kilóval született, és mikor meg mertem említeni, hogy kaphatnék-e anyatejet máshonnan, kiröhögtek, mert az csak koraszülötteknek jár!
Én nem tudom Idike te honnan jösz, a Holdról vagy honnan, de sajnos a dolgok nem mindig működnek menetrendszerűen. És mind a két gyerekem tápokon meg - igen!!!! - feles, meg háromnegyedes, meg egész sűrűségű tehántejen, tejbegrízen, főzelékeken, gyümölcsökön egyebeken nőtt fel, mint ahogyan én meg nagyjából bablevesen anno!!!!
Mert a háború után születtem.
Most rohadt dühös vagyok, mert aki képes más anyákat a padlóra küldeni, mert nem tudják anyatejjel táplálni a gyerekeiket, hát az nem tudom hol él!!!
Lehet, hogy a tehén teje e kisborjúnak a legjobb, mégis akkor hogyan van az, hoz egy szopós kismacskát is fel lehet nevelni vele??? Megvan benne minden ami a tejbe köll, csak éppen sűrűbben. És egy egészen csomó ember él a földön, aki nem tudott szopni - még a szomáliai csecsemők sem tudnak mindig szopni, ha az anyjuk éhezik, és valahogy rögtön rendbejönnek, ha tejporból készült tejet kapnak - mégis mit gondolsz, miből készül az a tejpor????
Na jó abbahagyom, még mielőtt gorombábbakat mondanék.
Idike, azért mert neked sikerült szoptatni, még nem kell úgy nyilatkoznod, mintha rólad mintázták volna az Anyaság szobrát.