Segítséget kérnék!
A nagyapámnak volt S8-as felvevője, és egy régi orosz vetítője. Szeretném megnézni a régi "elfeledett" filmeket, de problémám van a lejátszással.
A vetítő működik, csak az a gond, hogy remegő képet látok csak.
Látszólag három lapát takarná ki a képet forogva, de egyik sem akkor megy el amikor a kép váltana.
Ha bárki tudna segíteni a beállítással, vagy valami leírás jól jönne. A neten semmit nem találtam ezekről a masinákról.
Még két apró probléma:
1. Nem értek egy szót sem oroszul. Igy a típust sem tudnám megmondani.
2. A befűzést lehet hogy nem korrektül végeztem.
Kérem aki tud segíteni, az keressen meg e-mailben a k.laci@mailbox.hu címen.
Köszönöm.
Létezik spéci moziszkenner, amely lassan, kockánként szkenneli be a filmet. Minden filmmérethez alkalmas (8, S8, 9,5, 16, 35 mm). Óriási előnye, hogy nincs képméret veszteség, nincs képremegés, sőt interpolálással bármilyen vetítési sebességre szinkronizálható digitálisan. Arról nem is beszélve, hogy szoftveresen kiszedi a karcokat, foltokat, hibákat, az átszakadt perforáció miatt vetíthetetlen filmek tökéletesen megmenthetők, gammakorrekció is lehetséges, stb.
Egy baja van: viszonylag drága.
De a pótolhatatlan filmeket érdemes így beszkenneltetni és DVD-re iratni.
Nem tudom, van valakinek gyakorlata, hogyan lehetne szupernyolcas fimet digitalizálni, számítógépre vinni? (Tudom, nem az a fíling mint a vetítés, de legelább nem romlik, nem szakad és terjeszthető!)
Ha már váltunk pár szót, had kérdezzem , hogy mire használod a flimezést.? Ebből a leírásodból kicsit gyanítom hogy valami profi háttél áll a dolog mögött. Ez csak kíváncsiskodás tényleg csak jó értelemben. Azért, mert hiszen az s8-as anyag jó drága csak azét hogy próbafelvételeket csináljanak vele. Bár lehet hogy Te a kamerádat próbáltad vele? Így persze érthető.
Nálam rendszeresen kattog a greifer.., de csak városokat embereket emlékeket veszek fel. Kicsit megvágom, jön a felirat, majd zene. Több mint boldogság, ez a hobby lényege....
Nem volt lejárt anyag, egyébként nem is egy helyen vettem - 2 tekercset pl. Németországban (ha jár ott valaki vásároljon be, mert alig több, mint feleáron van a hazai lehetőségekhez képest...)
A levelet angolul írták, de most nincs kéznél. Műszaki hibára emlékszem...
A filmen terepbejárás volt, helyszínkeresgélés, próbafelvételek - ebből a szempontból nem túl vészes a dolog, mert bukhattam volna nagyobbat is, ha már kész jeleneteket kapok így vissza...
Egyébként két tekercs filmet küldtek kárpótlás gyanánt, a levéllel...
Igen, én hivattam egy hónapja két tekercset is, de nálam nem jelentkeztek ezek a hibák.
Nagyon sajnálom a történteket , mert nem kis bosszúság. Nem értem, mert úgy tudom hogy ott van az egyetlen hely a világon ahol ezzel foglalkoznak. Nem igazán engedhetik ezt meg maguknak, ha valóban rajtuk múlott és nem lejárt anyagról volt szó. Bár soraidból azt vettem ki, hogy ezt kár is feltételezni, mert régóta foglalkozol s8-al, tehát ez kizárható. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy mit írtak és mire hivatkoztak a fent emített levélben. Ha németül írták és esetleg fordítási probléma lenne, szívesen fordiítom.
Még egy kérdés: Miket filmezel? Ez például mi volt?
Nem lehetne kártérítésként filmet kérni tőlük? Na ennyi, bocs a sok kérdért.
Nem tudom, laboráltatott-e valaki Kodachrome40-et Lausanne-ban mostanában, és milyen tapasztalatokkal, de nekem a közelmúltban elég szomorúan jött vissza 6 tekercsem - nem könnyen pótolható anyagokkal - laborhibásan... rózsaszín ég, szürkéskék mindenmás...
1 tekercs átmeneti állapotban (eleje pocsék, vége korrekt), egy meg teljesen jól érkezett, de ez nem egyenlíti ki a dolgokat... Sajnos az a két tekercs nyersanyag sem, amit egy bocsánatkérő levél kíséretében hozzámvágtak.
Úgyhogy, ha valaki mostanába akar svájcba küldeni nagyobb mennyiségű anyagot, az szerintem ne egy tételben tegye, illetve jelezze, ha neki nem volt gondja, mert már nem merek megbízni sem bennük...
Nagyon kedves vagy, de nekem 2x8-as (normál) filmre volna szükségem.
Ha a 70-es évek végén gyártották, akkor azt az anyagot már csak előhívás nélkül befűzőszalagként lehet jól hasznosítani, természetesen hosszanti félbevágás után. A ff nyersanyagok élettartama max. 5-6 év, ha helyesen tárolják. Közel 30 év után teljesen elvesztette a fényérzékenységét, az emulziója tönkrement.
Van 2x8- as anyagom. Tri/x reversal 7278 áll a dobozán. ( 16/8s), vagyis s8 as nak megfelelő a perforációja. Szerintem, a hetvenes évek végén gyártották. Némeországban vettem négy éve, de nekem nem kell. Tudom, ennyi idő alatt az emulzió már ki tudja, hogy hol jár. Ha érdekel, odaadom és kész. Üdv
Némeroszágból lehet szerintem ilyesmit rendelni. Andec flimnek hívják, de nézd meg talán a www.super8.lap. hu-t. Lehet sok újat nem mondtam most ezzel. g
Sziasztok! Volt itt egy srác aki megadta már itt is a telefonszámát. Nála bizony lehet kapni idén lejárt s8-as filmet. Nos, én vettem tőle, nem is keveset és megérte az árát. Sokat filmeztem és máig is csinálom.A tőle vásárolt filmnek teljesen jók a színei és szerintem meg lehet vele árban is egyezni. Mondom, színei olyanok most is mint ha új flimeket vettem volna. Mivel már egyszer ő itt hírdette magát én ismét felteszem ide az ő telefonját:
0670 2525038
Kezdő filmesek hajrá!!
Macerás dolog, mondjuk a digitális formátunhoz képest, de aki egyszer úgy igazán-mint én is - beleszeret a keskenyfilmezésbe, az úgy is marad.
www.kodak.hu > van színes, feka fehér ( III. Tímár u. 20. I. emelet Kiss Hajnalkát kell keresni, de előbb írjatok mélt ) .. a kodachrome40es amit Svájcban hívnak, és ez benne van az árban, a többivel forduljatok Szilas Szilárdhoz ( 2500.- 15 m hívása, 06-30-465-88-74 )
www.super8film.hu > akik szkennelik az anyagot, így lehet gépen vágni..
A Kodachrome szinroncsolós filmhívás speciális labort igényel, anno csak Bécsben, vagy még távolabb hívták elő, előfordult, hogy elcserélt tekercseket kaptam az enyémek helyett.
Dehogy nincs fekete fehér S8-as anyag. Illetve volt nem is egy típus. Agfa, Forte, Orwo, Foma, Ilford, Kodak, meg még a fene tudja hány féle.
Tegnap betévedtem a MAFSZ (Magyar Amatőrfilm és Videó Szövetség) weblapjára www.mafsz.hu és legnagyobb meglepetésemre árusítanak nyersanyagot és hírdetnek laborálást is! FF-et és színeset egyaránt!
Ezek szerint nem teljesen reménytelen a keskenyfilmezés! :)))))
Tényleg, S8-ból nincs fekete-fehér? Mármint olyan, amit a kisfilmnél bevált vegyszerekkel itthon tudnék hívni? Mert a vaterán van 8mm-es előhívó tank is.
csatlakoyom a kerdeshez, a Filmlaborban nem hivnak amugy kodakot?
Free, koszi a linket, de nekem inkabb manual kellene... (ui: a Amatorfilmezes c. konyvben nem szerepel? Asszem meg fogom venni a gepet, ha masnak nem, szobadisznek:-) )
Bolexről jut eszembe. Nekem van egy S8 Paillard-Bolex vetítőm, ilyesmi. Honnan tudok én valamit szerezni, amit tudok vele vetíteni? Most van egy filmem, de az egy fizikai kísérlet dokumentációja, és nem izgi... :c))
(Egyébként olyan jó kis kütyü... fizettem érte egy ezrest, és napokig pucolgattam, most olyan, mint újkorában. Tuti... lehet érezni, hogy ebbe még raktak anyagot. :c)) )
Ja, van egy kamerám is (műanyag, automata, szóval nem olyan szépség, mint amikről itt szó volt), meg 3 teki Kodak nyersanyagom, ami '88-ban lejárt. Ha tudnám, hogy hol hívathatom elő, belevágnék...
Tényleg, S8-ból nincs fekete-fehér? Mármint olyan, amit a kisfilmnél bevált vegyszerekkel itthon tudnék hívni? Mert a vaterán van 8mm-es előhívó tank is.
Nos szektorsebesség helyett mondhatunk zársebességet is . Az előző megnevezést a filmkameráknál használják. A digit kameránál valójában én sem tudom, hogy hogyan is mondhatnám helyesen. A lényeg az hogy a gépen biztosan találsz olyan felvételi üzemmódokat melyeket a leírás kimondottan gyors mozgások rögzitéséhez ajánl. Iyenkor egy futó ember szimbólumot helyeznek el arra az állítógombra. Nos, ezt például vízesés felvételekor is jól tudod használni. Az emberi szem számára ugyanis a vízcseppek eggyé mosódnak, míg ha egy ilyen modulban elkészített felvételt nézel, a víz cseppek mint apró száguldó golyócskák jelennek meg. Na ezt tudja produkálni a záridő állítása. A keseknyfilm vetítésekor pont az ellenkezőjére- csökkentettre - kell azt állítani. Próbáld ki, ill. nézd meg hogy van a fent említett jelzéssel ellátott gombod a kamerán. Azt próbáld állítani, meglátod , egyszer csak meg fog állni a vetített kép lüktetése.