Alone, Pictures of You, A Night Like This, Lovesong, And Nothing Is Forever, Cold, Burn, At Night, M, Play For Today, Trust, Want, A Strange Day, Push, Shake Dog Shake, From the Edge of the Deep Green Sea, Endsong 1. ráadás: I Can Never Say Goodbye, Three Imaginary Boys, One Hundred Years, Primary, A Forest. 2. ráadás: Lullaby, The Walk, Friday I'm in Love, Doing the Unstuck, Close to Me, In Between Days, Just Like Heaven, Boys Don't Cry, 10.15 Saturday Night, Killing an Arab
Alone, Pictures of You, A Night Like This, Lovesong, And Nothing Is Forever, Cold, Burn, At Night, M, Play For Today, Trust, Want, A Strange Day, Push, Shake Dog Shake, From the Edge of the Deep Green Sea, Endsong.
Encore 1: I Can Never Say Goodbye, Three Imaginary Boys, One Hundred Years, Primary, A Forest. Encore 2: Lullaby, The Walk, Friday I'm in Love, Doing the Unstuck, Close to Me, In Between Days, Just Like Heaven, Boys Don't Cry
Alone, Pictures of You, At Night, A Night Like This, Charlotte Sometimes, Lovesong, And Nothing Is Forever, Burn, The Figurehead, A Strange Day, Push, Play For Today, A Forest, Shake Dog Shake, From the Edge of the Deep Green Sea, Endsong. Encore 1: I Can Never Say Goodbye, Plainsong, Prayers for Rain, Disintegration. Encore 2: Lullaby, The Walk, Let's Go To Bed, Friday I'm in Love, Close to Me, In Between Days, Just Like Heaven, Boys Don't Cry.
Egy érdekes statisztika: ma játszották a Boys Don't Cryt a 999 alkalommal, úgyhogy holnap különleges nap lesz kereken ezredik alkalommal fogják játszani.
Az egész komoly logisztikai tervezéssel kezdődött, mivel a helyszínen nincs ruhatár - és természetesen, mivel rólam van szó, koncertre megyek, szokatlan hideg van most Londonban, -4 fok, és ki akarja a koncert alatt a kabátot tartani?
Végül a koncert napjára tényleg annyira hideg lett, hogy minden más opció törlésre került, mert nem akartunk teljesen megfagyni :)
Ráadasul a hó is elkezdett esni, amit itt tényleg nem túl gyakori.
A hideg miatt a bejutást újragondoltuk, és mivel nem akartunk a koncert előtti várakozás során lilára fagyni, ezért később is indultunk az arénához. És milyen jól tettük :)
A kapunyitás 18.00-kor volt, mi ránk nem jellemző módon fél órával később érkeztünk. Inkább bevállaltuk volna, hogy a küzdőteres jeggyel hátrébb leszünk, mintsem fagyoskodjunk kint a bejárat előtt. Nap közben klf posztokban es cseteken már olvasni lehetett, hogy az itt szokatlan hideg miatt sokan inkább a supportot is kihagyják, vagy éppen arról panaszkodtak, hogy később fognak érkezni, mert a közlekedésben is vannak már most fennakadások a holnap induló sztrájkok miatt.
Kissé aggódva közelítettük meg az objektumot, mert reggel 10 körül már elkezdtek terjedni a fan csoportokban olyan képek, amin már akkor ott várakoznak a bejáratnál néhányan, viszont amikor odaértünk, gyakorlatilag semmi sor nem volt, és szó szerint másodperceket sem várva, a nettó 15 mp-es biztonsági ellenőrzésen átesve ((icipici) táska futószalagra a röntgenbe, ember a fémdetektor kapun belépteve, karszalag feltéve) gyakorlatilag 30 mp alatt bent voltunk az érkezéstől számítva. Életemben nem jutottam még be egyetlen koncertre sem ilyen rövid idő alatt.
Bent gyors technikai kitérő (kristálytiszta mosdók, mindössze 1-2 perc várakozással) után küzdőtérre le, és egyenesen a színpadhoz sétátunk. A színpad előtt már néhány százan várakoztak, de az ülőhelyek többsége még üres volt – sőt, legalább a fél arena üres is maradt az előzenekar alatt is. Ilyet sem nagyon láttam még eddig.
Pontban 7-kor elkezdett jászani a TTS, hozták a szokott formájukat, jó zene, kissé maníros performansz az énekestől, de összességében rendben voltak.
8-kor az ülőhelyek fele még üres volt, de a következő 15 percben hirtelen teltház lett és jött a lényeg.
Az első gondolatom, amikor megláttam őket, az volt, hogy ők sem lettek fiatalabbak, nagyon nem. Rogeren szinte ijesztően sok smink volt, és az elején a kékes-fehéres megvilágításban konkrétan inkább illett volna egy halloweeni díszletbe, mint egy színpadra.
Robert viszont remek formában volt, az előző turnéhoz kepest szemmel láthatóan fogyott, és a hangja remek volt, nyoma nem volt a pár nappal ezelőtti problémának, és végig nagyon felszabadultnak tűnt, jókedvűnek, többször beszélt is hozzánk, aranyos volt. És a végén a szokásosnál jobban meghatódott, kifejezetten az volt az érzésem, hogy tényleg nagyon nagyon értékelte ezt a közönséget, és jól esett neki a feléjük áradó töretlen rajongás.
A hangzás. Hát a Wembley Arena nem a tökéletes akusztikájáról híres, és sajnos volt néhány szám, ami a színpad előtt kifejezetten rosszul szólt, mint pl At Night, One Hundred Years, Just Like Heaven (!).
A setlistet nem részletezem, mindenki ismeri. Nekem ez volt az első koncertem ezen a turnén, miután vérző szívvel le kellett mondjam a pesti bulit, és az új dalokat dirket nem hallgattam agyon, hogy majd élőben érezhessem őket igazán. Jók. Jól szólnak így is, nekem különösen az A Fragile Thing jött így be, nagyon jól működik, talán élőben az egyik legjobban bejövős darab lett nálam.
A közönség jó volt, de kissé lassan melegedett be, bár ez lehet annak is köszönhető, hogy a helyszín akusztikája nem a legjobb. A színpad elől úgy éreztem, hogy igazaból a Hanging Gardennél érkezett meg az igazán bulizós hangulat, és fokozódott a Push, Play For Today, Shake Dog Shake kombó alatt. A második encore alatt már az ülőhelyeken is mindenki állva énekelt és táncolt. Az álló részen ettől függetlenül végig remek volt a hangulat, a körülöttem, mögöttem lévők odatették magukat, bár olvastam, hogy sokan unalmasnak találták a közönséget. Szerintem ez az akusztika hibája lehetett – konkrétan a singalong részeket néha alig lehetett hallani, pedig tudom, hogy a szokásos daloknál szinte mindenki énekelt, visszanéztem néhány élőt és yt videót róluk.
Amit viszont így is külön kiemelnék, és ezt a turné eleje óta tartom, hogy Jason dobjai nagyon nagyon jól szólnak most, jót tett a változtatás az összes számnak. Az új számok esetében különösen jól szól együtt ez az erőteljesebb dob és a basszus, nagyon, nagyon bejövős.
És végül néhány záró gondolat összegzésként. A nem a legjobb akusztika ellenére én személy szerint szeretem ezt a helyszínt, több koncerten is voltam már itt, eddig nem volt gond a hangzással, igaz ennyire a színpadhoz közel sem álltam még. Fentről az ülőhelyekről soha semmi gondom nem volt a hangzással, a Queen alatt a küzdőtéren állva is nagyon jól szólt minden. A helyszín nagyon jól szervezett, extra könnyű a bejutás, a személyzet udvarias és segítőkész, és a koncert alatt mindig adnak be vizet a tömegbe, ha kérsz.
Régebben egy-egy 3 órás Cure setlist után mindig úgy voltam vele, hogy még simán el tudnám hallgatni őket legalább egy órácskát, most viszont… hát, ezt a 2,5 órát is örültem, hogy végig tudom állni :)). Szóval kezdem érezni, hogy nem lettem fiatalabb az utolsó turné óta, és ez még inkább elgondolkoztatott, hogy Roberték 60+ -osan milyen remekül teljesítenek estéről estére. Maximális tiszteletem nekik emiatt.
Ma este London 2, remélem lesz egy kicsi extra is, én titkon nagyon remélem, hogy legalább a 10:15 SN és Killing an Arab kettős lesz, ezeket nagyon szeretem élőben, és ha emellé még előkerülne a Jumping Someone Else’s Train is, hát…. Na az szuper lenne. Esetleg még egy új, eddig nem játszott dal premierje… Meglátjuk.
Remélem a közlekedés nem fog senkinek problémát okozni, és mindenki el fog jutni a mai és a holnapi koncertekre is, ugyanis az éjjel leesett hó miatt a helyi közlekedés is rottyra került, a legtöbb metróvonal is akadozik, a repterek szintén sok sok járatot töröltek, a reptéri transzferek sem teljesen elérhetőek a kezdődő vonatsztrájkok miatt, és az országon belüli távolsági közlekedés is eleggé problémás most. Drukkolok nagyon mindenkinek, hogy eljusson Wembleybe, és utána nehézség nélkül haza is tudjon majd menni.
Alone, Pictures of You, A Night Like This, Lovesong, And Nothing Is Forever, Last Day of Summer, Want, A Fragile Thing, Burn, At Night, A Strange Day, Hanging Garden, Push, Play For Today, Shake Dog Shake, From the Edge of the Deep Green Sea, Endsong. Encore 1: I Can Never Say Goodbye, Faith, One Hundred Years, A Forest. Encore 2: Lullaby, The Walk, Friday I'm in Love, Close to Me, In Between Days, Just Like Heaven, Boys Don't Cry.
Nem gondoltam volna, hogy minden szám, amit megtippeltem, elhangzik a main set-ben (plusz At Night és Hanging Garden, ami azt jelenti, hogy nem lesz punk encore, legalábbis nem olyan hosszú, mint amit tippeltem)