Keresés

Részletes keresés

elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 197

A mindenhatónak pedig nem midegy, hogy milyen néven emlitik.
Miért?

A mindenhatónak NAGYON midegy, hogy ha valaki odáig fajul, hogy nevet ád neki,

milyen néven említi.
Miért? Azért mert a yhwh név nem szebb, vagy csúfabb, mint a Károly, vagy Zsuzsa.

Persze ha Isten fiú, nem lehet Zsuzsa, csak Károly, vagy yhwh.

(Mert úgy rémlik, ez a topik témája)

Előzmény: Törölt nick (188)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 196

"elmondtam, hogy napközben miért írok másként..
Kis képernyő, kis billentyűzet, elütések..."

Kimondani is alig merem, hogy miért írsz másként

mint én, akár napközben, akár nem napközben. Ha

leírnám, lehet azt mondanád, pofoznod kell engem

Előzmény: Törölt nick (192)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 195

Ha nyelvi kurzust szettnél, akkor arra a témára indíts topikor. 

Nem szeretnék nyelvi kurzust, így erre a témára nem indítok

topikot.

Előzmény: Törölt nick (192)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 194

A világ tele van istenekkel. 

Úgy tudom, összesen 1 db.

van csak.  Vagy azzal az  1

darab Istennel van telistele?

Előzmény: Törölt nick (193)
Törölt nick Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 193

megközelités kérdése.
A tiz csapás, egyiptom isteneit vette célba. Aminek a vége volt a legnagyobb ütés, hogy élet és halál ura, Egyiptom fő istene is vereséget szenvedett.

A világ tele van istenekkel. Csak Idiának többszázmillió istene van. Mondják ezt a védák.

számomra világos, hogy nincs olyan hatalom, erő, ami Istennel szembe tudna szállni.
amiből lekövetkeztethető, hogy a hatalom istenei sem állnának meg.

Én, EGyiptomról beszéltem, mint akkori nagyhatalom, és az ő isteneik.
ami nem zárja ki, hogy másokat ne lett volna képes... 

Előzmény: elterito (185)
Törölt nick Creative Commons License 2025.10.31 0 0 192

Hmm. :)
elmondtam, hogy napközben miért írok másként..
Kis képernyő, kis billentyűzet, elütések...

ez kvázi olyan, mint amikor 
valaki azt mondja; bocs most jövök az ólból ganéztam, szaros is vagyok büdös is.
Erre a legtöbb az, hogy egy rezignált mosollyal tudomásul veszik.

Vagy! Szóvá teszik, hogy mersz itt így megjelenni!?
Ez itt egy posztolós fórum mint olyan. A régi római korban mikor már gyakorolták ezt a formát.
Nem nézték milyen ruhában jelenik meg valaki. Vagy azt, hogy a délelőtti halaskofák szaga még mindig belengi a piacteret.
Gondolatokat megosztani gyűltek össze.
De, nem csak Róma, hanem más népek. Zsidóknál a város kapuk szolgáltak erre a célra. Némi teveszarban, állatok közt.
Egymásra, és egymás gondolataira figyeltek.

Ha nyelvi kurzust szettnél, akkor arra a témára indíts topikor. És ott már joggal kéred ki akár a stílust, vagy helyesírást.

Előzmény: elterito (190)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 191

te vagy ezen topik alapítója, csak más            néven. :) szóval fura.

Előfordul.az ilyesmi, igazán nem nagy dolog.

Amúgy nagyszerű, hogy ismét beszélhetünk.

Isteni gondviselés!

Előzmény: Törölt nick (188)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 190

Nem szekállak.

Az ronda dolog. 

Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 189

Elmúlt.
nem birom ha szekálnak!
ne Tedd!

Előzmény: elterito (187)
Törölt nick Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 188

Neked, mint embernek tök mindegy.
Bizonyára a példázatom sántít, vagy nem fejtettem ki rendesen amit gondolok.
Nos, szánok egy kevés időt ismét rád, és a témára.

De, előtte megjegyzem, hogy ismét beletenyereltem. Mert otthagytalak egy másik topikban, ahova           nem fogok vissza menni.
      És lapozgatva, rátaláltam erre a topikra, ami érdekelt, és hozzászóltam. A beletenyerelést pedig úgy          értem, hogy a sors ismét hozzád, veled hozott össze, hiszen te vagy ezen topik alapítója, csak más            néven. :) szóval fura.
      És ismét azt látom, hogy megforgatod szavaim. Ergo kis bárjézusit játszol itt a kibereben. :/

Isten, vagyis Jehova hogy maradjunk a topik témánál is. Közli, hogy az Ő gondolatai sokkal magasabb rendűek mint az emberé.

Ott kezdeném tehát, hogy Isten féltékeny Isten. Vagyis „féltőn szerető” 2mó 20:5; 5mó4:24. Nem a hétköznapi irigység vagy birtoklási vágy, hanem Isten és ember közti szövetségi kapcsolatot, mélységét, és kizárólagosságát tükrözi.

Szövetségi hűség: Isten az Ószövetségben szövetséget kötött Izráellel, amely olyan, mint egy házassági kapcsolat. Ebben a kontextusban a „féltékenység” azt jelenti, hogy Isten nem tűri, ha népe más istenekhez fordul – ez olyan, mintha egy házastárs hűtlenné válna.

Féltő szeretet: A héber „qanná” szó, amit „féltékenynek” fordítanak, inkább „féltő szeretetet” jelent. Ez a szeretet nem irigykedő, hanem védelmező és kizárólagos, amely nem osztozik más istenekkel az emberi hódolaton.

Bálványimádás elutasítása: Isten „féltékenysége” az ember lelki jólétét szolgálja. A bálványimádás nemcsak hűtlenség, hanem spirituális veszélyforrás, amely eltávolítja az embert az igaz Istentől.

De, miért is fontos ez?

Ez a „féltékenység” nem az emberi gyengeségből fakad, hanem Isten igazságosságából és szeretetéből ered. Ő nem azért „féltékeny”, mert hiányzik neki valami, hanem mert nem akarja, hogy az ember elveszítse az élet forrását – Őt magát.

A Biblia szerint Isten „emésztő tűz” (5 Mózes 4:24), ami azt jelzi, hogy az iránta való hűség nem megosztható más istenekkel vagy ideológiákkal.

Mit jelent ez teológiailag?

Isten egyedülállósága: Az Ézsaiás 42:8-ban Isten kijelenti: „Én vagyok az Úr, ez a nevem, és dicsőségemet másnak nem adom, sem dicséretemet a bálványoknak.” Ez azt fejezi ki, hogy Isten nem osztozik az Őt megillető tiszteleten olyan lényekkel vagy eszmékkel, amelyek nem isteniek.

A bálványok hamissága
: A Biblia szerint a „más istenek” nem valódi istenek, hanem emberi alkotások, eszmék vagy démoni megtévesztések. Ha az ember ezeknek adja a dicsőséget, azzal eltávolodik az igazságtól és az élet forrásától.

Az ember védelme: Isten nem azért „féltékeny” vagy kizárólagos, mert bizonytalan, hanem mert szereti az embert, és nem akarja, hogy az olyan dolgokat imádjon, amelyek nem tudnak életet adni. Ez a kizárólagosság tehát nem zsarnokság, hanem szeretetből fakadó védelem.

Miért fontos ez ma, vagy volt fontos régebben is ?

Már az emberiség hajnala óta és napjainkban is az ember hajlamos „más isteneket” követni – pénzt, hírnevet, hatalmat, ideológiákat. Isten dicsőségének megőrzése azt jelenti, hogy az ember szíve ne tévedjen el ezek felé, hanem maradjon az igazságban és a szeretetben.

A dicsőség Isten lényege: ha azt másnak adjuk, elveszítjük a kapcsolatot azzal, aki valóban képes betölteni az életünket.

Miért fontos, hogy a hála Istennek szóljon?

A hála az imádat része: Amikor valaki hálát ad, azzal elismeri, hogy nem önmagának vagy a véletlennek köszönheti a jót, hanem valakinek, aki felette áll. Ha ezt a hálát más isteneknek, eszméknek vagy embereknek adja, azzal megtöri a kapcsolatot az igaz Istennel.

Isten a forrás: A Biblia szerint minden jó és tökéletes ajándék Istentől származik (Jakab 1:17). Ha mást dicsőítünk ezekért, azzal téves irányba fordítjuk a szívünket.

A hála formálja a szívet: Aki rendszeresen Istennek ad hálát, az megerősíti a vele való kapcsolatát, alázatot tanul, és nyitottabbá válik az Ő akaratára. Ha viszont a hála más irányba megy, az spirituális eltévelyedéshez vezethet.

Példák a Bibliából

Dániel: Még akkor is hálát adott Istennek, amikor ez az életébe kerülhetett volna (Dániel 6:10). Jézus: Minden fontos pillanatban hálát adott az Atyának – kenyérszaporításnál, az utolsó vacsorán, sőt még a sírnál is, mielőtt Lázárt feltámasztotta (János 11:41).

Pál apostol: Folyamatosan buzdít a hálaadásra, de mindig Istennek és Jézus Krisztusnak címezve (Kolossé 3:17).

Összefoglalva

Nem mindegy, kinek köszönjük meg, mert a hálaadás irányt mutat: vagy az igaz Isten felé, vagy valami más felé, ami nem képes megtartani, megváltani vagy betölteni. Isten nem azért „féltékeny”, mert hiú, hanem mert nem akarja, hogy az ember elveszítse az igazi kapcsolatot azzal, aki valóban szeret és gondoskodik róla.

Tehát neked mindegy, hogy ki, és kinek köszön meg valamit.
Jehovának, nem mindegy.
Amit leírtam, Bibliára alapozva, saját nézetem. És bizonyára nem csak én gondolom így.

Vissza térve, a bekezdésben elhangzottakhoz. Beletenyereltem.
Nincs azzal gondom, ha nem értünk egyet. Nincs azzal se gondom, ha Istennel nem értesz egyet, Vagy nyelvészekkel, akik egy-egy szót és tartalmát kifejtve jutnak eredményre. Amikor azokat vitatod, akkor az ő munkájukat vitatod.
És ezzel sincs gondom.
vagy más dolgokkal. Tiszteletben tartom mindenki nézetét. Még a Tiédet is.

Mivel van gondom?
1. a tiszteletlenséggel. Annyit adj, amennyit kapsz. Egyenesen, nyíltan.
2. Ne forgasd ki mások szavait. Ha más a véleményed, őszinte egyenességgel, de tisztelettel fogalmazd meg! Ő, is ember.
3. ha nincs érdemi reakciód, nem gond. A Gond akkor van, ha elkezded mustrálni a ruháját (helysírás, vagy más apróbb részleteket felnagyítva, belekötve.)

Előzmény: elterito (186)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 187

Még mindig úgy vagy vele, hogy simán le is ver-

nél  pár pofont,  hogy  némi tiszteletet tanuljak?

Vagy már elmúlt?

Előzmény: Törölt nick (179)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 186

Mert bár nem vártál volna semmit cserébe, mégsem hagyod, hogy más arassa le a babért.

Te nem hagyod, hogy más arassa le a babért?

Én bíz hagyom,  hogy más arassa le a babért.

elterito Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 185

akkori nagy hatalom isteneit padlóraküldte.

Az akkori nagy hatalom isteneit padlóraküldte?

Nem lehet, hogy inkább a hatalom isteneit padlóra küldte?

elterito Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 184

a Bibliában szilárdult, meg ott lett monoteista Isten. 

Helyesen;

a Bibliában szilárdult meg, ott lett monoteista Isten. 

elterito Creative Commons License 2025.10.31 -1 1 183

Miért?

A mindenhatónak NAGYON midegy, hogy ha valaki odáig fajul, hogy nevet ád neki,

milyen néven említi.
Miért? Azért mert a yhwh név nem szebb, vagy csúfabb, mint a Károly, vagy Zsuzsa.

Persze ha Isten fiú, nem lehet Zsuzsa, csak Károly, vagy yhwh.

elterito Creative Commons License 2025.10.31 -1 1 182

Tehát ha valamit meg is akar köszönni az ember,

mindabból amit Istentől való, akkor Neki személyesen köszönje meg.

De úgy, hogy nevet ád neki? Így? Lajos Isten, köszönöm néked.

Vagy így, név nélkül: Isten, köszönöm néked.

elterito Creative Commons License 2025.10.31 -1 1 181

...................................................................n👇

hanem nevet adunk mindennek. Igy az isten ek is.

Nem minden  embert tesz ilyet.  Sokan csak azt

mondják: "Isten, áldd meg hazánkat!", s nem azt:

Barnabás Isten, áldd meg hazánkat.

elterito Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 180

YHWH
Már Egyiptom is igy irta le

De ugye nem Isten mondta magáról dörgő hangon: "így hínak", hanem emberek. Ugye?

Előzmény: Törölt nick (177)
Törölt nick Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 179

Amúgy szükséges a név.
Mi emberek nem csak az állatokat neveztük el.
hanem nevet adunk mindennek. Igy az istenek is.

Miért?
Egy példa; Amikor egy koldusnak adsz valamit, nem vársz köszönetet.
Viszont ha a koldus, a következő mögötted sétáló embernek mondja azt, hogy köszönöm. Akkor megfordulsz, és elmondod neki, hogy ez helytelen. Mert bár nem vártál volna semmit cserébe, mégsem hagyod, hogy más arassa le a babért.

ami úgy hanzik a Bibliában, hogy dicsőségem más isnenek nem engedem át. Ne imádj más Istent!

Tehát ha valamit meg is akar köszönni az ember, mindabból amit Istentől való, akkor Neki személyesen köszönje meg.

Tehát kell, szükséges egy név, amin az ember Emlitheti, hivhatja, és minden más istentől elkülönitheti az Istent.
olyan nevet választott magának, ami több szempontból is rá illik, és jelentése van, nem csak a haja, hove, jihije, volt van, és lesz igeidők, hanem a havah, mint folyamatos befejezetlen idejű ige, ami azt jelenti előidéz, hogy legyen.
Mindezek pedig összeségében, jelentik a folyamatos vagyok állapotot. Tehát nem egyszerű név, hanem jelentése is van, ahogy Azt Isten Mózesnek is emlitette.
ezt mond nekik! (népnek.)

isten neve már korábban is ismert volt, és nem egy nép használta, csak jelentés ismeret nélkül.
és vissza is éltek a névvel. igy lehetett Jahve, kánaán földjén viharisten, Vay egyszerűen kiházasitották saját panteonjukon belül Astarte-val. és más dolgok.

Viszont a Jahve név a Bibliában szilárdult, meg ott lett monoteista Isten. 
ami nem azt jelenti, hogy pont akkor. Hanem azt, hogy ott nyilvánitotta ki magát. és tisztázta állapotát is a többi isten közt. 
Bár ezt megtette kicsivel korábban, mikor Egyiptom, akkori nagy hatalom isteneit padlóraküldte.
De, az már egy másik történet.

Előzmény: elterito (175)
Törölt nick Creative Commons License 2025.10.31 0 0 178

Köszönöm a linket!

Előzmény: defhrfl (173)
Törölt nick Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 177

YHWH
Már Egyiptom is igy irta le. Szoleb templománál. Jelenleg ez a legrégebbi ismert régészeti lelelet, ahol hireoglifával irták le a négybetűs nevet. (ott pl. jahu.)
Később, mikor Mózes irásban rögzitette, akkor paleohéberrel irhatta le.

a mi nyelvünkön, Jehova. ezt már Károli G. is használta. lásd tótfalusi aranyos biblia.
Minden nép, a maga dialektusában ejti ki, vagy legalább is igyekszik kiejteni.
A kiejtések ezért eltérnek egymástól, van ahol jehobu.-ként emlitik.

Tehát nem fognak a népek nyelvein egyezni a nevek, hanem átiratok lesznek, a mi nyelvünk alsó, és felsőhangzású (értem ez alatt a dallam) nyelv, ezért kezdjük Jeh felsőhanzással, és fejezzük be vah, alsó hanzással, igy adunk dallamot.
(minden nyelvnek megvan a maga ritmusa, lásd olasz, ahol egy szón belül akár három-több ritmus is előfordul.)

zsidók nem ejtik ki, helyette adonáj, ahogy a videóban is látható.
És előadást tartó nem tér ki vallási szabályokra, hogy tilos. elhalgatja ezt a tényt.
Arra alapozva, hogy Isten nevét hiábavlóan ki ne ejtsd, szádra ne vedd.

Előzmény: elterito (176)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 176

Viszont Isten figyelmes, és olyan nevet ad magának ami komondható számunkra

Mondd is ki tehát Isten nevét. Mi az? Lajos? Ferenc? Katalin?

Előzmény: Törölt nick (172)
elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 175

Isten, önmagának ad nevet. Olyat amit ember is kitud ejteni, szólitani, hivni.

Logikailag az a logikus, hogy Istennek nincs neve, nem kell hasonlótól megkülönbözetni.

Az egész világnak sincs neve, mondjuk János. Sőt, a Földnek sincs igazán neve, az nem név, hanem olyan köznév, mint a víz, levegő. A többi bolygónak (Mars, Jupiter) igenis van neve.

elterito Creative Commons License 2025.10.31 0 0 174

( emlékeim szerint már csak elterito-ként ír mókusmiklós) 

Igaz. A többi név meg van semmisítve (nem én tettem)

Előzmény: defhrfl (173)
defhrfl Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 173

https://youtu.be/BG6sE4uWPB4?si=wbXyfUXE3FoBl-oE

A 11-15 percekben a névről beszél a rabbi. 

Megnézem a bogodat. 

( emlékeim szerint már csak elterito-ként ír mókusmiklós) 

Törölt nick Creative Commons License 2025.10.31 -1 0 172

Isten, önmagának ad nevet. Olyat amit ember is kitud ejteni, szólitani, hivni.
azt hogy valójában ki Ő, és hogy milyen név illetné meg, ember valóban nem tudná kifejezni.

Viszont Isten figyelmes, és olyan nevet ad magának ami komondható számunkra, másokszámára.
Tehát semmi misztikum.
a névvel, jelzi is, amennyire emberi gondolkodás felfoghatja, hogy Ő, az aki alkot, létrehoz, aki elődiézi hogy valami legyen. 
Már a Biblia elején hivatkoznak a nevére és ismert lessz több nép közt is.
Egydül Ábrám, az aki hallgat is rá. Majd rajta keresztül Izrael, Akik közt megszületett Mózes, és ott Jelenti ki Isten, a nevének értelmét.
https://lucius3098.blogspot.com/2025/09/szoleb-az-isten-neve.html

Előzmény: mókusmiklós (-)
elterito Creative Commons License 2023.08.14 0 0 171

"Jézus Krisztus legyen a fa, te meg vagy a hazug ág."

Olyn nincs hogy összehasonlításban a tagmondat egyik fele felszólító a másik kijelentő.

Lásd:

felszólító mód              kijelentő mód

A tanár legyen tájékozott, a diákok meg tanulnak.

felszólító mód              kijelentő mód

A feleség legyen hűséges, a férj pedig lemossa az autót

Előzmény: fhrfl (169)
Zellem Estelen Creative Commons License 2023.08.13 0 0 170

Amúgy semmi rejtély, mivel kik is találták azt az Istent, amire ma is cuppan a befolyásolt nép?

Ilyen helyeken kell megnézni, ha a hívő nem tudja, képzelt entitása, a bibliai Isten neve miként keletkezett:

https://zsido.com/fejezetek/isten-nevei-minek-nevezzelek/

fhrfl Creative Commons License 2023.08.13 -1 0 169

" Az már kevésbé, hogy pont velem,

és pont EA-val személyeskedsz, erre már nem kaptál meghívást. "

- ennek tehát itt semmi értelme nincs, ha már nem személyeskedtem @Elminster Aumarral.

" Az én keresztény mivoltomat gyakrabban gyalázod igaztalanul, én arra csak azt szoktam mondani, hazugág. " 

- Hát én is csak csak azt mondom a te kereszténységedre, hogy "hazugág".

Nem csúfolódásból nem javítottam a szót "hazugság"-ra, hanem azért nem,  mert így pont stimmel.

Jézus Krisztus legyen a fa, te meg vagy a hazug ág.

Azért merem ezt mondani,  mert nem a hitedről teszel bizonyságot, hanem az istentagadás mellett érvelsz.

nabukodonorozor@keemail.me

-  ez az e-mail címem; ha nem lesz ennivalód, ruhád, ágyad, akkor bátran keress meg, mert ha akkor én élek, és lehetőségem lesz segíteni, akkor nem feleslegesen próbálkozol.

Előzmény: elterito (167)
elterito Creative Commons License 2023.08.13 0 0 168

"Vagy az az igazság, hogy én személyeskedek veled, míg te velem nem?"

Ez így sem pontos. Inkább úgy fogalmaznék: te sokkal sokkal inkább személyeskedsz velam, amolyan trollosan, míg én veled jóval kevésbé.

Így a precíz.

Előzmény: fhrfl (166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!