egy kérdés: amikor revolutot nyitottam, akkor még az euro vásárlásnál csak 1 forinttal került többe egy euro, mint a közép árfolyam. Később 2-vel. Ma megint akartam venni eurót, és már 3 forinttal kér többet, mint az aktuális közép árfolyam. Így akarják fedezni, hogy náluk nincs tranzakciós illeték, vagy csak nekem ad ilyen rossz árfolyamot?
Nem volt. De ezek néhány százezres tételek voltak. Meg szerintem jól védhető az is, hogy Fix Ypszilon befizet X Ft-ot és X Forint tovább megy Fix Ypszilon számlájára még aznap. Plusz az is, hogy F.Y-nek gránitos a számlája. Szerintem ezt nem tiltja semmi. Midegyik legállis forrásból, bizonylattal.
1x készültem rá. Külföldön dolgoztam, itthon nem adtam be bevallást és vettem ingatlant. Az egyik cimborámnak volt, igaz ő azután, hogy hazajött és pár hónap leforgása alatt hármat vett. :) Sok pénzébe került, kiutazni, majd begyűjtögetni a már becsukott bankszámla kivonatait, korábbi munkaadó, kinti adóhivatal igazolásait. Nekem le volt fűzve minden időrendben egy dossziéban. Az egyik ingatlant 2009 nyarán vettem egy másikat 2011-ben. Ekkor még elviekben divat volt.
A NAV sajnos nagyon sokáig tud érdeklődni, kb a tranzakciót követő 7. évig. (bevallásnaptárhatása +1, elévülés és naptárhatása+6)
Jogi útvesztőkbe nem mennék bele, de az a baj ezekkel, hogy annyi fajta jogszabályt lehet minden tranzakcióra ráhúzni, hogy éppen azzal, költségvetési csalást követtél el, vagy pénzmosást, vagy sikkasztást, esetleg ezt még csoportosan, előre megfontolt szándékkal... ezek mind komoly tételek lehetnek, és ráadásul elég vélelmezniük is sokszor. Jobb kimaradni ezekből.
Ez nekem teljesen új információ volt. Igaz ritkán nézem a facebookot a sok szemét miatt.
El tudok képzelni legális irányokat is, mert egy nagyobb összeg felvétele kedvezőtlen számlacsomagokkal lehet több tízezres nagyságrend is. Meg azt is, amire utalsz.
(többször írtam már, hogy pár éve az egyik unokatesómnak csak Gránit Banknál volt számlája. Magán is és céges is. A vállalkozásának több kp-ban fizető ügyfele volt. Befizette az én CIB-es számlára én meg onnan tovább utaltam az ő magánra. De most már az ügyfeleinek a zöme utalással fizet. NAV nem kérdezősködött még :) )
Létezik olyan fintech bank, amelyikre kp. befizethető valamilyen módon? Pl. ATM-en keresztül nem nagyon lehúzós módon. Revolut és Wise számlám van. Ez az egyetlen hiányosság, ami miatt kénytelen vagyok lakossági folyószámlát is fenntartani.
Én amikor a fizetésemet Wise-re kértem írtam egy e-mail hogy milyen cégtől kb. mekkora összeg és milyen gyakan fog érkezni. Mellékeltem a munkaadó cég hivatalos adatait is.
Férjem Szlovákiában fog szeptembertől dolgozni, Revolutra fog menni a fizetése. Most regisztráltunk csak, eddig nem használtuk. Olvastam olyat, hogy megtörténhet, hogy random zárolják a számlát, ha valami gyanús nekik. Az első fizetés október elején-közepén megy majd rá, addig nem tervezzük használni. Fel lett töltve minimális összeggel mind a forint, mind az euro számla (10.000 Huf, 10 euro). Mekkora esélye van a zárolásnak, ha előzetes pénzmozgás nélkül egyszer csak rámegy 1100-1200 euro?
Ma reggel elutaltam a lóvét, ft számláról fontra :) Sokkal jobban jártak, mint a CIBbel.. Én is. Az ügyvéd megkapta a visszaigazolást, így elvileg okés a dolog. A koráboi váltásos bukta miatt fél millával kevesebbet kaptak ft-ban, de fontban a korábbi CIBes váltáshoz képest csak 200 vhány ezer ftnyi a bukójuk. Meg talán a font is gyengült kicsit azóta.
Szóval, elutaltam a ft-ot az angol számlára, aztán a londoni HSBC banktól visszajött... Nem tudom ennek a banknak mi a funkciója, a végcél a Lloyd bank lett volna. Gondolom először átváltották, hogy majd megy tovább a Lloyd bankhoz, de az a számla meg inaktív volt/megszűnt.
HA a wise-ről ft-ot utalok, az ugyanaz mintha átváltanám, tulképp tökmind1.. Megnéztem ha előtte átváltom az angol számlámra, meg ha ft-ból utalom, ugyanaz.. Mivel csak váltási költség van. a CIBnél 74e volt az utalás költsége, a wise-n kb ugyanennyi a váltás, de azt be tudom velük nyeletni, legalább részben, míg a CIB utalási költséget nem..
A fotó meg azért kellett a bankkártyáról, h ténylegesen az adott személy nevén van a számla, mert előtte csak egy netbankos képet kaptunk, de jobban hiszek fizikális dolgoknak..
Hát ez nekem nagyon bűzlik, rossz bankszámla téma. Fotó bankkártyáról? Minek?
Milyen váltások voltak, ha forintot utaltál, és az vissza is jött? Érvénytelen számlával max minimális levelező banki költség bukták lehetnek, ha gond van a bankszámlával a levelező bank nem váltja át a pénzt.
Igen simán el tudsz utalni, max 300milliót tudsz 1 utalásban küldeni.
Gondolom a forrásigazolás amúgy nem probléma.
DE, továbbra sem tudsz forintot külföldi számlára utalni!
Illetve nem látom mi értelme forintot beutalni a Wise számlára (CIB-től?) amit utána tovább utalsz forintként? Honnan utalátál 1 fontnyi forintot? cib? Ha font a végcél akkor továbbra sem értem miért forint a megegyzés tárgya egy angol partnerrel.
Mivel elég zűrösnek tűnik, én inkább azt javaslom magyar bankból utald, hogy a rendőrségen/bíróságon könnyebb dolgod legyen, ha oda kerülne az ügy.
Nos, visszavonom a wise szapulását: tényleg gond volt a számlaszámmal.. pontosabban nem a számlaszámmal, hanem az egy lezárt, régi, nem aktív számla volt, ezt adták meg a hülyéi.. De mivel váltig állították h jó a szám, én elutaltam a CIBes számlámról, ami 1 hét után visszajött fél milla buktával a váltások miatt, azzal h a számla lezárva.. Közben rájöttek az eladók is, és adtak egy másik számlászámot, ami ugyanott van, az eleje és a vége ugyanaz mint a réginek..
Képen hitelesítettük, h tényleg az eladóé a számla (fotó róla és a bankkártyáról, személyiről..), utaltam 1 fontnyi ft-ot (tehát lehetséges a ft számláról utalás angol számlára..), ami kb egyből át is ment, visszajeleztek.
Így hnap elutalom a teljes összeget (a fél milla buktát vállalták, annyival kevesebbet kapnak..).
Kérdésem: a wise-nál el lehet utalni simán kb 9 misit? Mert olvastam h bizonyos összegeknél igazolni kell honnan van, mittudomén... ?
Nem találkoztunk, követségi hitelesítés volt. Hogy őszinte legyek nekem is néha megfordul a fejemben h átvertek, de elég valószínűtlen. Szerződésben szereplő számlára lett utalva, ami legutóbb is egyeztetve, ellenőrizve volt(persze csak az ingatlanoson keresztül), tehát ez jó. Ha ők szándékosan vagy véletlen nem jól adták meg, akkor az az ő bajuk nem? Elméletileg persze az ingatlanos csávó megadhatott más számlaszámot (ő írta le emailben), hogy ő vagy "bűntársa" kapja meg, na de ezt meg a tulaj megintcsak aláírta, mert ezzel a számlaszámmal ment ki a szerződés aláírásra..
Amúgy kb hány nap míg átmegy egy ilyen swift utalás? Csütörtökön utaltam el, az értéknap tegnap volt, de még nem jeleztek vissza h megkapták.. Az olvastam 5 nap is lehet.