Nya.
Tartozom egy vallomással a népeknek. Eddig totális nemtörődöttségben éltem, ugyan is, abszolút nem realizáltam, hogy a 100WR macro egy full frame lencse.
Tegnap K1 tesztelés közben esett le a tantusz, maikor felcsattintottam a gépre és, szóval nem láttam hogy a váz leméretezte volna. olyan... hmmm... nagyon tetszett. Épp erről regéltem a tulajnak, amikor finoman benyögte, hogy szerintem miért D-FA jelzésű az obi?
Megérdemeltem.
A cucc nehéz. De tudjuk, hogy a súly a megbízhatóság jele.
No, a pár órás tesztelés után azt tudom mondani, hogy:
- Nekem nagyon bejön az új kijelző. Macro fotózáshoz NAGYON hasznos.
Tetszik, hogy minden irányban lehet hajtogatni. Nekem úgy tűnt, hogy a 100WR-t kicsit gyorsabban tekeri, mint a K5IIs, ÉS live viewban gyorsabban talál fókusz.
Makró távban olyan 8 a tízből még pontos is, de én jellemzően autófókusszal betekertetem az obit aztán kézzel kicsit utánanyúlok.
A régi FA 35 és 50 (1.4) obikkal nagyon szépen muzsikált. Gyors volt és pontos a fókusz.
- Felismeri ha DA lencsét pakolsz rá, és a menü-ben beállított módon jár el.
Vagy kirajzolja a teljes képet (ami ugye csúnyán fekete a szélés
Vagy a képet automatikusan leméretezi és kivágja a 'közepét' APS-C méretben.
A régi fém csatlakozós DA 55-300 használható volt még kivágással is, bár 300on továbbra is sokat tévedett (ez lehet csak az én obim hibája).
Repülő madarat, frizbit nem igazán tudta lekövetni automata fókusszal, szóval akció / sportra esélyes, hogy valamelyik drágább tele kell majd.
a DA 12-24 Szerintem nagyon jól ment a géppel. Továbbra is kivágással, és még így is inkább csak 14-en lehetett használható képeket készíeni vele.
A pixel shift bár jól hangzik, szerintem még nőnie kell kicsit a technikának.
Ha a témában van valami mozgó tárgy (falevelek, felhő, hullámzó tenger) nem tudsz használható képet készíteni, nekünk mindig volt elfolyt elem a képen. KÉZBŐL.
Állványról csak minden második volt szar.
Low light...
Na igen... Itt azért látszik az új sony érzékelő. F2-őn teszteltem a régi FA obival (amit nagyon nagyon szeretek) és a 31-es limóval. Ez utóbbi természetesen karcol mint az állat, de a régi FA is nagyon szépen teljesített, és ISO 6400 en nagyon baráti képeket adott a masina.
DA 17-70el mér ránéztem és, hümm. Szerintem gyorsabban pörgeti, mind a K5, és gyakrabban fókuszál jól alacsony fényben vele.
az új zárhang nekem bejön DE, valahogy zavar hogy érzem a rázkódást amikor lövök vele. Tájképekhez szigorúan csak tükörfelcsapással javaslom!
Távirányítóból a régiek és az olcsó kínai utángyártott mind működött, ÉS mobiltelefonról lehet tweakelni ami főleg megint táj és makróhoz, baromi hasznos lehet.
Szóval DA lencsékkel is használható a cucc, minőségileg jobb képeket hoz, mint bármi amit korábban láttam. DE... valahogy a full frame lencsékkel 'jobb érzés' volt fotózni.
Most, hogy rájöttem hogy van az új 15-30as full frame wide... háááát... csábít az ötlet, hogy piacra dobjam a DA-kat és váltsak full frame-re.
Lényegében csak egy tájfotós lencse kéne és jól ellennék a régi és új FA obikkal
Node, visszatérve a géphez.
- a fókusz a pentaxra jellemző kicsit cammogós, DE jobb, mint amit korrábban láttam a K sorozatokból bármelyiken.
A K5 memóriakártyáját nem ismerte fel (k5-ből ki k1-be be) és még formázni sem letetett. Fura.
Az új gomb, amin előre bele hehet állíani ISO meg ilyesmiket (új tárcsa a jobb oldal tetején) nekem zavaró volt. Főleg, hogy ha a keresőbe nézve tekered, nincs visszajelzés, hogy éppen milyen állíásba tekerted a tárcsát. Tehát, mielőtt fotózni kezdesz, be kell állíanod, hogy mit akarsz használni extra funkcióként ezzel a tárcsával, ami számomra nem különbözik egy menüből programozható gombbal.
A fotó - videó kallantyú nagyon tetszik. GYorsan tudsz váltani és véletlenül nem pöckölöd át.
A videó képességek... hmm... A szokásos kb 1 generációval le vagyunk maradva a piac többi játékosától. MÁRMINT a sony érzékelő ami benne van, a Sony 6300-on olyan 4K videót produlál, hogy huh... MIÉRT nem lehetett ezt valahogy összehozni?
Igaz, amennyit videózom, ez nem világfájdalom.
Ami a lényeg... a tesztet végig vigyorogtam. Jó kis gép lett, de esélyes, hogy én megvárom a K1-IIs-t :D