Még két izgalmas dolgot találtam: néha rátervez olyan egyirányú utcára, ami nincs megnyitva kétirányú kerékpáros forgalom előtt. Végülis érthető, sokszor inkább tolom 50 métert, mint hogy kerüljek 500-at, de egy figyelmeztető jelzést rakhatnál az ilyen helyekre. A másik ilyen a kanyarodási tilalmak: ha jól néztem nem fogalkozik velük. Főleg a gyenge forgalomkerüléssel közlekedőknek fontos, ha szabályosan csak zebrán áttolva lehet bevenni egy kanyart.
Kicsit megreformáltam az útpontok kezelését a tervezésnél. A bikemap pont net inspirálta a változtatást, ha esetleg ismeritek, akkor ez sem lesz idegen.
Annyi változott, hogy az útipontok lerakásánál azonnal tervez és kidobja az össztávot és a szintet, így már tervezés közben ötletet adhat, hogy merre tovább, érdemes-e még nagyobb távot csapni. A pontokat bármikor el lehet húzni az egérrel, ráklikkelve pedig törölni.
Az útvonaltervet bármikor lehet folytatni a "talp előre" és "talp hátra" eszközök aktiválásával. Ez utóbbi eszköz a startpont elé szúrja be az új pontokat. A duplakatt kikapcsolja az újabb pontok hozzáadását, mint eddig.
Ha megpróbálod megnyitni az oldalt és Firefox-ban vagy Chrome-ban és nyomsz egy F12-t, majd a elküldöd az üzeneteket a "console" fülről, akkor lehet lesz egy tippem miért nem működik.
Elküldheted az info kukac merretekerjek.hu címre emailben, nem muszáj a topicba.
A szakasz mentést tényleg elrontottam, máris kijavítom. :)
Szia, javítottam a problémát, most próbáld betölteni a gpx-et.
Ez azért volt gond, mert 1db gpx fájlban több "trk" és "trkseg" lehet, azaz több összefüggő vagy teljesen független útvonal és nem tisztáztam magamban, hogy kezeljem ezt.
Most viszont arra jutottam, hogy kezdetnek jó megoldás, hogy minden betöltött útvonal egy új szakasz lesz.
Ennek a módszernek a hátránya az lehet, hogy ha sok darabban van meg az útvonal a gpx fájlban, akkor a bal panel (ami listázza a szakaszokat), olyan hosszú lehet, hogy ki fog lógni az oldalból. Emiatt beépítettem egy új funkciót az oldalba: az épp kijelölt szakaszt össze lehet vonni a következő szakasszal, így rövidebbé lehet tenni a bal panelt.
Viszont az is opció, hogy az oldal betöltéskor észleli az összefüggő útvonalakat és automatikusan összevonja őket egy szakasszá. Ezt egyelőre nem csináltam meg, de ha valaki szerint érdemes lenne, akkor nekiállok valamikor.
Alapban Operát használok, de IE rajta van, Firefoxot, Chromot rátettem, de ezekkel is semmi. Asztali gépemen tökéletes, bár néhány napja a kész útvonalat nem tudom menteni (szakasz mentése pontban).
Üdv! Van egy olyan problémám az oldallal, hogy ha hozott GPX-et akarok betölteni, nem tölti be az egészet,csak az első pár km-t. Van erre megoldás? Chrome a böngészőm, ha számít valamit! :)
Fogalmam sincs mi lehet a gond, semmilyen bővítmény nem kell, sima html5/javascript az oldal amit minden modern böngésző beszél. Milyen böngészővel próbálod?
Na megint loptam egy kis időt, lett pár említésre méltó újítás;
1. A szintgrafikonon jobbra-balra húzgálva az egeret megmutatja az adott pontot az útvonalon, kiírja a hozzá tartozó magasságot. Fordítva is működik, az útvonal fölé állva a szintgrafikonon mutatja a hozzá tartozó pontot. Ezzel együtt eltüntettem a kilóméterköveket, szerintem fölöslegessé váltak.
2. A tervezett útvonalra eső pont jellegű akadályokat (pl sorompó, padka) kiemeli. Ezek a szintgrafikon fölött eddig is látszottak, de így jobban szem előtt van, fontos infó lehet.
3. A szakaszos szerkesztés most lett igazán jól megcsinálva, a betöltött szakaszt egyenrangúként kezeli a tervezettel, ergo a tervezett szakaszt nem kell "konvertálni", így bármikor újra hozzá lehet nyúlni a tervhez (pl beszúrni egy újabb köztespontot).
A szintgrafikon kattintható a jobb/bal egérgombbal.
Valószínűleg térképhibát találtál, szerintem ott nincsenek megfelelően összekötve a kerékpárutak. Ha (akár privátba) megírod, hogy melyk hídról van szó, szivesen megnézem és javítom.
8 éves gyerekek túrájáról volt szó és a szintadatok miatt próbálgattam a tervezést.
Helyszín nélkül: kerékpárosoknak készült hidat belevette, de a másik oldalán lévő kerékpárutat sehogy. Ezért mindig visszatért, majd a 1 kilométerre lévő közúti hídon át tervezett.
Igaz a kihagyott kerékpárút idén készült, de előtte is kerékpározható volt az az útvonal, tehát érthetetlen miért nem engedte oda még a kézi rajzolást sem.
Sziasztok! Volt egy kis időm pár újításra, gondoltam leblogolom mit csináltam;
Az MTB térkép elég csúnyácska volt, teljesen újragondoltam az egészet, sokat egyszerűsítve a jelöléseken. Így szerintem sokkal könnyebb lesz értelmezni, első ránézésre is informatívabb. Mondjuk ha valaki már megszokta a régit, bocs, először biztos furcsa lesz az új.
Az MTB mód kapott egy domborzati térképet, ahol a hegyeket lehet könnyen áttekinteni (bal oldalt lehet kapcsolgatni).
Túratervezésnél sokat kapcsolgattam az MTB és a városi mód között pusztán azért, hogy a városi szakaszokon városi módban, azaz okosan tervezzen.
Ezt most fölöslegessé teszi az, hogy az MTB mód útvonaltervezője lakott területeken (földutak hiányában) ugyanúgy tervez mint a városi mód, így nincs szükség kapcsolgatásra. Ez nekem csak a kényelmet szolgálja, de észrevettem, hogy egyesek nem ismerik vagy nem használják a szakaszos tervezést és MTB módban maradva tervezik a városi szakaszokat is - nekik eddig kellemetlen útvonalakat ajánlhatott a városban, de ennek most vége.
Hát ízlésről ne vitatkozzunk. :) A kinézet egyébként könnyen felülbírálható a böngészőben saját css-sel. Pl az új Google keresőt én se tudtam megszokni, pár sor css-től nálam úgy néz ki mint a régi.
A második érdekes probléma; linkelj be légyszi egy ilyen alaposan megtervezett útvonalat.
Ugye az a probléma, hogy a tervezőnek nagyon más elképzelése lehet az ideális útvonalról mint neked, emiatt kell "kézzel" rajzolnod. Arra vagyok kíváncsi, hogy mik a te preferenciáid, hogy ennyire nem egyezel ki a tervezővel, ezt akarom kifigyelni az útvonaltervedből.
Nekem az eredeti, egyszerű, letisztult színvilágú kezelőfelület sokkal, de sokkal jobban tetszett.
Mostanra már agyon van csizázva az egész.
Pl. a Jelmagyarázat, segítség ablakát miért kellett áttűnővé tenni? Ha valaki megnyitja úgyse az alatta lévő térképet sasolja. Viszont amit nézni akar, annak láthatóságát rontja.
Az év eleje felé még a kézi rajzolást jól tűrte, ma már akár órákat is lehet kínlódni egy 20 km-es szakasszal, mert makacsul ragaszkodik néhol a saját maga tervezett útvonalához.
A narancs az amikor nincs jelentős meredekség, vagy olyan területen van a burkolatlan út, ahol nincs kiszámítva a meredekség (csak a dombos-hegyes vidékeken van számítva).
Az a jelölés a zöld lenne (enyhe lejtő), csak alatta van a korlátozott gépjárműforgalmat jelölő kék szaggatott, így jön össze ez a semmilyen szín. Ha városi nézetre kapcsolsz, akkor jól látszik az alatta lévő kék szaggatott.
Az MTB nézeten elég sok a jelölés (a városi nézet összes bringás jelölése látszik + rájön az MTB jelölések), néha előfordul ez, hogy több jel is egymásra kerül. Ilyenkor segíthet ha városi nézetben is megnézed.
Persze jó lenne ezeket úgy kezelni, hogy ne kerüljön egymás alá több jelölés, de nem egyszerű.