Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ugye azt tudod, hogy amit leírtál, a filoxéra pont így működik? A direkttermőknél csak levéltüneteket okoz, ezért kevésbé káros rájuk nézve, a nemes szőlőnél viszont a gyökereket támadja, a levélen nincs tünet. Ezért is ez a neve: szőlőgyökértetű.
Azt jól tudod, hogy homoktalajon nem él meg, kérdés, nálad ha vegyes a talaj az elég-e ahhoz, hogy a nemeseidet ne támadja meg. Ha igen, szerencséd van.
A nemeseid gyökerét kéne megvizsgálni, hogy lásd, hogy meg tudta-e támadni a filoxéra azokat.
Van egy hatalmas tő direkttermő szőlőnk, a fajtája valószínűleg Bakó. Azt tele van a filoxéra tüneteivel, göbök, szemölcsök vannak a leveleken. Ettől függetlenül remekül terem.
Érdekes módon az általam dugványozott nemes szőlőkön (Csaba gyöngye stb.) nincsenek rajta ezek a göbök. Pedig saját gyökéren vannak, nem oltottak, tehát elvileg simán támadhatná a filoxéra. A talaj viszont nem egyforma a kertben, rengeteg ásás, homokkal való feltöltés is történt. Ha jól rémlik, homoktalajon nem tud megélni a gyökértetű.
Dédapámnak volt piros kecskecsöcsűje a 30-as évek környékén, de nem tudom, hogy ugyanaz a fajta-e, mint a pécsi. Csak annyit tudok, hogy télen is azt ették. Fellógatták a kamrában és sokáig elállt. Persze már rég nincs meg, dédapám is meghalt 1950-ben.
A szintén általa ültetett Mathiász Jánosné muskotályból viszont még van. Igaz nem az eredeti tőke, hanem az abból ledugványozott vesszők gyökeresedtek meg. Kb. 90 éve folyamatosan van ez a fajta a kertünkben.
A Glória Hungariae ízre milyen? Azt olvastam, hogy rágós a héja.
A Hamburgi muskotály klónját hol árulják? Nem láttam még sehol.
Hozzáértő véleményezheti, csak tipp: Lehetséges, hogy a filoxéra nem bármilyen mélységig hatol le a talajban. Ha a szőlő akkor fertőződik meg, amikor már a gyökérzet mélyebben jár, az erős, parásodott gyökérágakat nem tudja bántani. És a nagyobb mélységből táplálkozó tőke megmarad.
Az értékei:Jól gyökeresedik, szerintem a filoxéràt is toleràlja,együtt él vele.A betegségellenàllósàgàt àtlagosnak írja,de szerintem peronoszpóra és lisztharmat ellenàllósàgban nagyon sok ukràn,orosz,meg amerikai,,csodaszőlőn"túltesz.Vitàlis,életrevaló növény, szerintem azonos a piros kecskecsecsű fajtàval.
Egyébként ez a rezisztens,nem rezisztens dolog is megér egy misét.Az Izjuminka fajtàt ellenàllónak írjàk,egy peronoszpóra màgnes,az ellenàllósàga egy kalap szar,ki is dobtam,míg pl.a Gloria hungariae àtlagosan ellenàlló fajtaként van írva és 2-3 rézgàlicos permetezéssel vígan elvan,sajàt gyökéren....Ugyanígy jól bírja a javított Hamburgi muskotàly klón,sokkal ellenàllóbb az igazi Hamburgi muskotàlynàl.
Valószínűleg ez a rezisztencia dolog a termőhelytől is függ.Valahol a nem rezisztens fajta rezisztensebb a rezisztensnek leírt fajtànàl ...
....melyik fajta hol érzi magát jól...
A filoxéra is érdekes dolog.Apàm kertjében van egy kb.80 éves sajàt gyökeres Afuz Ali tőke,csodásan terem,védett helyen van ,így permetezni sem nagyon kell,a gyökerén rajta vannak a filoxérás csomók,dzzel együtt közel combvastag,hatalmas területet befut,sok szokott rajta lenni,vígan együtt él a halàlos ellenséggel a kötött ,koromfekete földben
A szeptember vége-október eleje sztem barokkos túlzás, lesz az inkább legkorábban október vége is, ill. a 25 dekás fürt tulzóan kicsi. ebböl kifolyólag nagyon igényli a fürtválogatást és a cizellázást, valamint mivel gyak. csak nöivarú a virágzata, ezért igényli, hogy más porzó fajtákkal együtt legyen telepítve a rossz beporzást elkerülendö.
Az én nagyszüleimnél is volt ilyen, de az a ház eladásánál csak 40 éves volt. Nem tudom hogyan nőtt meg ilyen hatalmasra ilyen relatív rövid idő alatt. Fajtája fehér deleváré (Delaware) direkttermő volt.
Köszönöm. Hoppá és ezt ki és hogyan állapította mg, hogy "csak" 150 éves? Mert a tulaj állítólag nem engedi, hogy megvizsgálják. Elmondása szerint a sérüléstől félti, de lehet, hogy sejti/tudja, hogy nincs 450 éves és ha kiderül, akkor oda a mítosz. :)
A nagyszuleimnel volt egy toke, ami korbefutotta a paraszthazat es az utana levo mellekepuleteket is. Saccra kb 50-70m hosszu lehetett. Sajnos amikor eladtak a hazat akkor kivagtak.