Keresés

Részletes keresés

Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.09 0 0 176

Szia!  

Csáth Géza: Találkoztam anyámmal

Előzmény: hablány (174)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.09 0 0 175

Szia!

Csáth Géza: Találkoztam anyámmal vímű novellája

Előzmény: hablány (174)
hablány Creative Commons License 2013.10.09 0 0 174

Szia! Köszi.!

A vége:

Azóta naponként gondolok rá. És elhagytam miatta a fekete hajú asszonyokat és az édes hangú lányokat, hogy vele álmodjak - anyácskámmal, húszéves anyámmal, aki meghalt egy sötét hajnalon. Meghalt nagy, nehéz sóhajtással.

Előzmény: Sallai Gabri (173)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.05 0 0 173

Szia! Grat!

Előzmény: hablány (172)
hablány Creative Commons License 2013.10.05 0 0 172

Szia!

Sándor Mátyás - Jules Verne

Előzmény: Sallai Gabri (171)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.03 0 0 171

Kösz!

Eleje:

Trieszt, Isztria fővárosa, két egymástól igen elütő városrészből áll: egyik, az új és gazdag Terézváros, szabályosan követi az Öböl partvonalát, melyből egy darabkát kihasított magának az ember; a másik, a szegényes, szabálytalanul épült óváros, az előbbi városrész felé határát képező Korzó és a Karszt festői szépségű fellegvárral ékesített dombjának lejtője közé szorult.

Előzmény: hablány (170)
hablány Creative Commons License 2013.10.03 0 0 170

Igen,ez! grat.!

Előzmény: Sallai Gabri (169)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.03 0 0 169

Szia!

Móra Ferenc: Földhözragadt Jánosék 1932.-ben

Előzmény: hablány (168)
hablány Creative Commons License 2013.10.02 0 0 168

Szia! Köszönöm!

Az újnak a vége:

. Nem gondoltam olyan bolondságot, hogy fordíthatok a sorsukon valamit, csak a magam lelkén akartam könnyíteni. Ahogy mifelénk mondják: ha az ember sóhajtani nem tudna, hát megfulladna. Az én igénytelen cikksorozatom csak ilyen sóhajtás volt. Hallom, sokkal nagyobb érdeklõdéssel találkozott, mint ahogy én számítani mertem volna - köszönöm azoknak, akik velem sóhajtottak. Ezeknek az írásoknak õk adták meg az igazi értelmét. Ekkora nyomorúságban, mint a mienk, már az is vigasz, akármilyen sanyarú, ha szánni tudjuk egymást.

Mint mikor egyik koldus a maga baját egy pillanatra megfelejtve, kezet nyújt a másiknak:

- Testvér, te is olyan nagyon megütötted magad? Kapaszkodjunk egymásba, hátha föl bírunk tápászkodni?

Előzmény: Sallai Gabri (167)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.09.29 0 0 167

Szia! Grat.

Előzmény: hablány (166)
hablány Creative Commons License 2013.09.28 0 0 166

Szia!

A szent tehén / Moldova György

Előzmény: Sallai Gabri (165)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.09.26 0 0 165

Szia! Semmi baj. Kicsire nem adunk.

Az eleje:

1977. október 31-e van, kilenc órára várnak a Pamutnyomóipari Vállalat, a PANYOVA központjába bemutatkozó látogatásra. Mint életemben mindig, most is korán indultam el, mikor leszállok a Kolosy térnél, még csak fél kilenc, gyalog megyek tovább.

Előzmény: hablány (164)
hablány Creative Commons License 2013.09.26 0 0 164

Szia! 

Grat.!

Adj fel újat, mert mintha én tévedtem... akkor is én adtam fel,ha nem rajtam volt a sor.

Előzmény: dobrij (163)
dobrij Creative Commons License 2013.09.24 0 0 163

Szia!

Henry Chrriere: Pillangó

Előzmény: hablány (162)
hablány Creative Commons License 2013.09.24 0 0 162

Ez ,grat.!

Eleje:Az a pofon akkora volt, hogy csak tizenhárom év múlva kezdtem ocsúdni kábulatából. Nem mindennapi tasli volt valóban, sok időbe tellett, amíg magamhoz tértem.1931. október 26-a. Reggel nyolc órakor kivezettek abból a conciergerie-belicellából, amelyben egy évet töltöttem. Frissen borotválva, jó szabó kezéből kikerültelegáns öltönyömben könnyedén lépkedek. Fehér ing és halványkék csokornyakkendőegészíti ki öltözékemet.

Előzmény: dobrij (161)
dobrij Creative Commons License 2013.09.24 0 0 161

Kösz!

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a terger.

Előzmény: hablány (160)
hablány Creative Commons License 2013.09.24 0 0 160

Igen, grat.!

A mű elejéből, de nem az első mondatok

Sovány, ösztövér ember volt az .... mély ráncok baráz­dálták a tarkóját. Ábrázata tele volt a jóindulatú bõrbetegség barna májfoltjaival, amit a forróövi tenger vizérõl visszaverõdõ nap­sugaraktól lehet kapni. Ezek a májfoltok végigfutottak arcának mind a két oldalán, a két kezén pedig mélyen bevágott sebhelyek, hegek látszottak, amiket a nagy, nehéz halaknak és a kötelekkel való bajlódásnak köszönhetett. De nem volt a kezén egyetlenegy friss sebhely sem.

Előzmény: dobrij (159)
dobrij Creative Commons License 2013.09.24 0 0 159

Szia

Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Előzmény: hablány (158)
hablány Creative Commons License 2013.09.23 0 0 158

Szia! Köszi.!

A vége:

Az asztal ismét nem válaszolt.

De aztán az egyik lába hatalmasan magasba lendült, úgyhogy majdnem feldőlt, s a szellem erősen, határozottan kettőt koppantott, ezáltal közölve leányával, hogy ott, ahol most van, a végtelen térben és időben, a világűrben és semmiségben, valahol a Vénusz és Szíriusz között, már boldog.

Előzmény: dobrij (157)
dobrij Creative Commons License 2013.09.23 0 0 157

Szia! Grat.

Előzmény: hablány (156)
hablány Creative Commons License 2013.09.23 0 0 156

Üdv.!

Tonio Kröger, Thomas Mann elbeszélése

Előzmény: dobrij (155)
dobrij Creative Commons License 2013.09.22 0 0 155

Helló hableány!

Eleje

A tizennégy évesnek imponál a szőke, kékszemű Hans Hansen, egy friss, egyszerű fiú, aki feltűnően csinos. Őt szereti Tonio, az ő barátságáért és vonzalmáért verseng. Pedig Hans Hansen minden ízében Tonio Kröger ellentéte, nem csak a megjelenésében, hanem a jellemében is. Lombfűrésszel dolgozik, evez, vitorlázik, úszik, és lovaglóórákat vesz. Tonio ezzel szemben szabadidejében magányosan fekszik a parton, és a tenger titokzatosan változó felszínét nézi. Hegedül, meghatódik Schiller Don Carlos-ának egyik fejezetétől.

Előzmény: hablány (154)
hablány Creative Commons License 2013.09.22 0 0 154

Üdv. dobrij!

Jó a válasz,grat.!

( Nagyon szép könyv, érdemes elovasni...)

Előzmény: dobrij (153)
dobrij Creative Commons License 2013.09.21 0 0 153

Helló!

Nathaniel Hawthorne : A skarlát betű

Előzmény: hablány (152)
hablány Creative Commons License 2013.09.21 0 0 152

Köszönöm!

Szeretem Passuth könyveit, általában a történelmi regényeket. Passuth kissé nehézkés,de ez éppen a könnyebbek közé tartozik, vagy a témája tetszett jobban?-nem is tudom...

Az új vége:

De azért közös sírkő alatt pihentek. Körülöttük díszes síremlékek állottak címeres felírásokkal, s ezen az egyszerű kőlapon a kíváncsi szemlélő még ma is megtalálhatja egy régi bevésett pajzs körvonalainak nyomát, és eltöprenghet a különös felíráson. Pár szó van csak rajta, ami rövid összefoglalása és mottója lehetne történetünknek. A komor jelmondatra csak egyetlen halvány fénypont vet egy kis világosságot:

FEKETE MEZŐBEN EGY LÁNGVÖRÖS "A" BETŰ

Előzmény: erobika (151)
erobika Creative Commons License 2013.09.20 0 0 151

Helló!

Nagy gratula!:)

Előzmény: hablány (150)
hablány Creative Commons License 2013.09.20 0 0 150

Sziasztok!

Esőisten siratja Mexikót ---Passuth László

erobika Creative Commons License 2013.09.18 0 0 149

Köszi

(Tetszett a regény, azért emlékeztem rá, de a végét nem tudtam szó szeint felidézni, viszont gyanakodtam rá.)

A papgájok rájuk nevettek, ahogy újból kiértek a levegőre. A torz, faragott kalendáriumkő liánköntösben mutatta, merre vezetett volna az út, amikor Molch király ide kísérte ki háza népét. A folyandár benőtte az egykori kriptatemplomot, s most alaktalan, szétmállott tömegével szomrú kis dombocska volt... melyet lassan őröl az idő, si ilyenkor talán már másodszor is édesítenek a vaníliavirágok. Az út lejtősen vezetett, így messziről látszott, hogy két öregasszony, két indián asszony botorkál lefelé, s a kezükben tartott fáklya lassan egybeolvad azzal a gyér világossággal, mely hajnaltájtAnahnachban percekre előzi csak meg a kirobbanó, tropikus napot.

Előzmény: Törölt nick (148)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 148

Egy nagyon erős tipp. :) Remek. A fergeteges gyorsaságodról nem is beszélve.

Gratulálok!

Előzmény: erobika (147)
erobika Creative Commons License 2013.09.18 0 0 147

Csak egy gyenge tipp.

Robert Merle: Malevil

Előzmény: Törölt nick (146)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!