Keresés

Részletes keresés

si Creative Commons License 2014.08.24 0 0 208

Én örültem, hogy elmaradt :-) Nyaraltunk. Cserébe véletlenül láttam egy jóval későbbi részt törökül. Görög felirattal.

Előzmény: Poltorato (206)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.08.24 0 0 207

http://www.hirado.hu/2014/08/22/torok-segitseggel-ujulhat-meg-az-egri-minaret/

 

"Török segítséggel újulhat meg az egri minaret

Forrás: Kossuth Rádió - Hajnal-táj | 2014. 08. 22. 06:53:02  

 

Török segítséggel újulhat meg az egri minaret. A műemlék állami tulajdon, korábban egy belső megerősítésre volt pénz, de ismét kell a felújítás. Ezért tárgyalt Eger: a török nagykövettel és a Török Fejlesztési Ügynökséggel – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Több év kihagyás után újra müezzin hív imára az egri minaretből. Nem könnyű feljutni az erkélyre. A 97 lépcső és a szűk belső tér miatt van, aki már visszafordult a látogatók közül.

A müezzin minden csütörtökön, pénteken és szombaton megmássza a lépcsőket.

A 18. század óta rendszeresen folynak megerősítési munkálatok. A torony belsejét pedig vasbeton béléssel erősítették meg. Az idő során a homlokzat több ment felén lecserélték a kövek felületi rétegét.
Egri minaret - Hajnal-táj
A minaret teljes felújítása azonban évtizedek óta húzódik – mondta Habis László polgármester. Felhívta rá a figyelmet, hogy a minaret állami tulajdonban van, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alá tartozik. A környező közterületek önkormányzati tulajdonban vannak, és fölmerült, hogy a mindenképpen szükséges alapmegerősítés kapcsán folytassanak korlátozott körben feltárásokat, illetve olyan környezetrendezés valósuljon meg, amely méltó az épített örökséghez – fogalmazta meg a városvezető.

Elmondta azt is, hogy a minaret rekonstrukciója két lépcsőben valósulna meg, a munkálatok több mint fele képezné az első ütemet, az alapmegerősítést, a statikai problémák megnyugtató kezelését, és a homlokzatfelújítás egy részét. A második lépcsőben talpától a tetejéig felújítanák az építményt. Török részről elhangzott az, hogy akár az első ütem egészét finanszíroznák – emelte ki Habis László.

A 40 méter magas minaret körerkélyéről a török nemzetiségű Mehmet Inceoglu szólította imára az igazhitűeket. MTI Fotó: Tréba Ákos.


A minaret az utóbbi években elkezdett süllyedni, ezért a műemlék alapjának megerősítése nem tűr halasztást. Ehhez a Török Fejlesztési Ügynökség minden segítséget megad mind anyagilag, mind szakmailag. A közeljövőben török munkások is segítik a rekonstrukciót. Ez is azt tanúsírja, hogy Törökország erősíteni szeretné a kulturális, oktatási és gazdasági kapcsolatait Magyarországgal."

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (204)
Poltorato Creative Commons License 2014.08.20 0 0 206

Ma meg nem lesz Szulejmán...csesszék meg!

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.08.20 0 0 205

A sorozattal kapcsolatban néhány korabeli Konstantinápoly/Isztambulról készített képet teszek be, milyen lehetett az akkori város. Meg beteszek egy képet az Ottomán Birodalom legnagyobb kiterjedéséről (5,2 millió km2), amikor egy birodalomba tartozott Buda, Bagdad, Athén, Mekka, Kairó, Algír, Isztambul.

 

 

 

térképek és panorámakép:

 

a városon belüli képek:

 

 

az egyik fürdő, a fedett bazár részlete, és a Szűz torony:

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.08.18 0 0 204

Egerben megnyílt a Török-Magyar Testvériség emlékparkja:

 

 

"Megnyílt a Török-Magyar Testvériség Emlékparkja 

 

 

Sakir Fakili, Törökország magyarországi nagykövete avatta fel Magyarország első Otak-i Humayunját, azaz vezéri sátrát, illetve az annak helyet adó Török-Magyar Testvériség Emlékparkot Egerben pénteken. A sátorban egy Törökországban készült berendezési tárgyakkal felszerelt kávézó nyílt meg, amely asztali játékokra, mesehallgatásra is lehetőséget kínál. A 9,8 millió forintnyi uniós forrásból támogatott beruházás összértéke 14 millió forint volt.

 

Sakir Fakili ünnepi beszédében arról beszélt, hogy Egernek "történelmi bája" van. Szavai szerint Törökország korai elődje emlékeket, nyomokat hagyott maga után a városban. "A török és a magyar nép közötti testvérkapcsolatban voltak csaták, barátkozások, évszázadok óta pedig a szeretet szava szól mindegyikünkből" - mondta.


A nagykövet beszélt arról is, hogy Egerben - a történelmi emlékeken túl - kereskedelmi és ipari lehetőségeket is látnak, amelyeket közösen szeretnének kiaknázni. Elmondta, hogy az egri Eszterházy Károly Főiskolával is új együttműködési korszak vette kezdetét.
"A most felavatott unikális sátor közös kultúránk szimbóluma, az együttműködési záloga, a szeretet jele" - fogalmazott.
Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy történelmi helyszínen, történelmi pillanat tanúi lehettek a jelenlévők. Felidézte: 1552-ben a török és a magyar véres küzdelmet vívott Egerben, s akkor elképzelhetetlen lett volna, hogy 462 évvel később a két nép képviselői közösen adják át ezt az emlékparkot. "Háborúskodás helyett ma már az együttműködés a cél" - mutatott rá.

 

Felidézte: a közelmúltban a török köztársaság elnöke és Magyarország miniszterelnöke megállapodott abban, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalmat a jelenlegi évi kétmilliárd dollárról jövőre ötmilliárd dollárra emelik.


Nyitrai Zsolt megemlékezett arról is, hogy Sakir Fakili közreműködésének köszönhetően előrehaladott tárgyalások folynak az egri minaret felújításában való török közreműködés részleteiről. "Szimbolikus értékű, hogy a minaret megőrzésében török szakemberek is részt vehetnek majd" - tette hozzá.
Habis László egri polgármester rámutatott: az önkormányzat az egriek és a térségben élők érdekeit szem előtt tartva igyekszik széleskörű nemzetközi kapcsolatokat építeni.
Szavai szerint a Török Köztársaság és Magyarország közötti kapcsolatfelvételek megnyitották a lehetőséget az egri és a török vállalkozások között együttműködés, a turizmus fejlődése előtt. Rámutatott: az egri vár rekonstrukciójához kapcsolódik a mostani beruházás is.


Az ünnepség keretében avatták fel az egri szobrászművész, Rostás Bea Evlija Cselebit, a 17. századi, Egerben is megfordult török utazót ábrázoló szobrát is. 

(MTI / Egri Szín) "

 

 

http://www.egriszin.hu/index.php?c=cikk&id=11052

Poltorato Creative Commons License 2014.08.08 0 0 203

A Validének elment a maradék józan esze is?

 

Aybigét és Musztafát akarja összeházasítani ?

 

A nagyságos szultana egy hibbant tyúk!

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.08.08 0 0 202

Valóban tilos, de nem mindegyikük tartja be a szabályt. Ahogy a világ más részein élők közül sem mindenki tarta be a rá vonatkozók törvényeket. 

Az Ottomán Birodalomban az alkoholfogyasztás csak nagyon ritkán volt betiltva (néhány szultán alatt /pl.: IV. Murad szultán/, de náluk sem a teljes uralkodásuk alatt, hanem csak uralkodsuk bizonyos éveiben - és a keresztény lakosságre ez akkor sem vonatkozott, hanem csakis a muszlim lakosságra). 

A hatóság nem tartott ellenőrzéseket és razziákat alkohol miatt (kivéve az előbb említett rövidebb időszakok, amikor alkoholtilalom volt). Ha az illető muszlim ivott, de csak kicsit, amitől még józanul tudott az utcákon közlekedni, akkor az senkinek fel nem tűnt. 

A részegekkel már más a helyzet. Ha valaki annyit ivott, hogy lerészegedett, ráadásul így részegen ki is ment az utcára, akkor az már egy más eset. Akkor már a hatóság elvihette őt - de valaki csak a saját vagy a barátja házában iszogatott, és nem csinált balhét, akkor abból nem lett semmi baj. 

Előzmény: nyuggermami (201)
nyuggermami Creative Commons License 2014.08.07 0 0 201

Úgy tudom, a muszlimoknak tilos alkoholt fogyasztani. Matrakos mégis minden este részegre issza magát. Ez meg hogy lehet? Sőt, Bali bég is iszogatott már vele együtt.

Poltorato Creative Commons License 2014.08.01 0 0 200

Gülsának a pofon, már nagyon kijárt! Ritka, undorító hárpia!

 

Aybige asszony nem is rossz bige, nekem is tetszik :-)

 

Hanem a Valide megint kitett magáért, még jó hogy Szulejmán nem enged neki..

 

 

 

 

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.07.28 0 0 199

A tegnapi nap volt az évfordulója az Ottomán Birodalom alapításának - vagy legalábbis az egyik feltétlezett időpontjának: 1299. július 27., amikor I. Oszmán elfoglalta Nicomedia városát.
(ezen kívül a 1300 és az 1301-es éveket is az alapítás évének tekintik: nézőpont kérdése, hogy melyik eseményt számítják annak, és ezen a történészek is vitáznak)

"On this day (27 July 1299), Osman I invaded the Byzantine city of Nicomedia, usually considered the founding of the Ottoman Empire."
http://lostislamichistory.com/the-birth-of-the-ottoman-empire/

"The Birth of the Ottoman Empire 

 

According to the political philosophy of Ibn Khaldun, empires have lifespans like humans. They are born, grow, reach maturity, and then decline and die. Understanding the infancy of empires is crucial to understanding why an empire became powerful, and where it derives its strength from.

This article will look at the infancy of the Ottoman Empire. From a small Turkish state in Anatolia in the 1300s, the House of Osman ended up ruling a state that extended throughout Eastern Europe, Southwest Asia, and North Africa in the 1500s. The early period of the Ottoman State sowed the seeds for this great empire.

(...)

 

Osman Ghazi

 

One of these beyliks was that of ghazi by the name of  Osman. He was born in 1258, the same year Baghdad was destroyed by the Mongols, and the fate of his beylik was interconnected with these Mongol wars. Legend has it that Osman once had a dream in which a tree grew out of his chest. It’s roots and branches grew to cover Asia, Europe, and Africa. Osman’s shaykh, who he regularly relied upon for Islamic guidance interpreted the dream as a sign that Osman’s descendants would be at the center of an empire that controlled these three continents.

Osman Ghazi

 

Well before his descendants could attempt to make his dream a reality, Osman’s beylik was centered around the town of Söğüt in northwestern Anatolia. The borders of his small state pressed right up against the Byzantine Empire. This made being a ghazi much more important and central to Osman’s life. As a result, his stature grew among the other Turkish beyliks of Anatolia, and ghazis rushed from all over to join his growing state.

Another source of population for Osman was refugees fleeing Mongol invasions in the East. The Mongol armies were still wreaking havoc on Southwest Asia, and refugees ran to the edges of the Muslim world to escape. Thus, many of them found a new home in Osman’s beylik.

With a huge influx of warriors, Osman was able to continue pressing against the Byzantine Empire. The Byzantines at this point were in full decline. Their golden age had ended long ago, and the fledgling empire could barely hold off Osman and his fierce ghazis. The result was that Osman greatly expanded his territory throughout the opening years and decades of the 1300s. It was this time that historians consider the transformation the beylik of Osman into an empire. The Ottomans themselves called their state Devlet-i Osmaniyye, Turkish for “The State of Osman”. The English word “Ottoman” is a corruption of Osman’s name.

 

After Osman

 

Osman died 1326, after having laid the foundation for an empire that would last until 1922. All future sultans of the empire were girded with the sword of Osman when they took power. This signified their role as a ghazi first and foremost, and their attachment to the patriarch of the dynasty. Osman’s son, Orhan, took power after his father, and was given a very important bit of advice from Osman:

“Son! Be careful about the religious issues before all other duties. The religious precepts build a strong state. Do not give religious duties to careless, faithless and sinful men or to dissipated, indifferent or inexperienced people. And also do not leave the state administrations to such people. Because the one without fear of God the Creator, has no fear of the created. One who commits a great sin and continues to sin can not be loyal. Scholars, virtuous men, artists and literary men are the power of the state structure. Treat them with kindness and honor. Build close relationship when you hear about a virtuous man and give wealth and grant him…Put order the political and religious duties. Take lesson from me so I came to these places as a weak leader and I reached to the help of God although I did not deserve. You follow my way and protect Din-i-Muhammadi [Islam] and the believers and also your followers. Respect the right of God and His servants. Do not hesitate to advise your successors in this way. Depend on God’s help in the esteem of justice and fairness, to remove the cruelty, attempts in every duty. Protect your public from enemy’s invasion and from the cruelty. Do not behave any person in an unsuitable way with unfairness. Gratify the public and save all of their sake.”

(...)

 

By the end of the 1300s, the empire had grown to include most of the former Byzantine Empire, with the exception of the city of Constantinople, which would not be conquered until 1453. While the Ottoman Empire would experience many ups and downs in its illustrious 600 year history, the origins and rise of the empire must be understood to fully comprehend how the Ottomans viewed themselves and their role in the world. From their origins as a small Turkish beylik centered around a ghazi society, they expanded to become one of the most powerful empires in early modern history..."

 

Poltorato Creative Commons License 2014.07.25 0 0 198

A Valide amilyen szemforgatást és grimaszokat vág, qrvára ellenszenves!

 

Pedig nem rossz nőci, korábban többször mosolygott jobban is tetszett! :-)

Géder . . . Creative Commons License 2014.07.24 0 0 197

Akit érdekel a övetkező részek részletes tartalma az itt megnézheti.

 

http://nodola.blogspot.hu/2013/06/48resz-leirasa.html

 

Poltorato Creative Commons License 2014.07.18 0 0 196

Most szerdán megint 9.25-kor kezdték el,   fene a pofájukat!  :-)

 

Más. Szegény Hürremet állandóan megpróbálják bemószerolni, de nem hagyja magát.

 

Viszont a Hárem ellene hangolt lányai közül a szószólójukat, azt a hosszú fekete hajú

 

spinét én is az ágyasommá tenném ..:-)

 

Poltorato Creative Commons License 2014.07.09 0 0 195

Az RTL meg is érdemli hogy rájuk szálltak!

 

A francért változtatgassák a kezdési időpontot .

si Creative Commons License 2014.07.03 0 0 194

Talán nem egyedül a magam nevében, de kérlek, hogy ne írd ide be a következő rész tartalmát! Akit érdekel, majd rákeres. Én szeretem úgy nézni a filmet, hogy nem tudom előre, hogy i fog történni. Nekem úgy érdekesebb.

 

Aki meg tudni szeretné mi lesz, menjen a facebook oldalra, ott mindig akad egy jólértesült, szómenésben szenvedő egyén, aki ellenállhatatlan vágyat érez, hogy tudassa mindenkivel, hogy ő már ismeri a film tartalmát.

 

A facebook oldalt emiatt kerülöm.

 

És ha itt is ezt szeretné a többség, hogy előzeteseket olvasson, akkor inkább én tűnök el.

Előzmény: Géder . . . (193)
Géder . . . Creative Commons License 2014.06.27 0 0 193

Ferdinánd Buda ostromát tervezi, mire Szulejmán hadjáratra szólítja seregeit. A valide újabb tervet eszel ki Hürrem eltávolítására. Noha azt ígéri neki, hogy ezentúl tisztelni fogja, ezúttal a háremhölgyeken keresztül próbál megszabadulni tőle. Azoknak a lányoknak a juttatását, akik nem Hürremet szolgálják megemeli, a többiekét pedig megvonja. Ez nagy elégedetlenséget vált ki a háremben. Majd mikor Hürrem felrója ezt a szultán nagyasszonynak, az minden lány jutalmát visszavonja. Ibrahim megszabadul fenyegetőjétől, Behram pasától, még mielőtt az elmondhatná titkát a szultánnak Nigarról.

Troll vagyok a Sport fórumban Creative Commons License 2014.06.17 0 0 192

Megérkezik a Krímből a valide unokahúga, Ajbige. A szabadszellemű lány különc megjelenésével is hamar a figyelem középpontjába kerül, megjelenése Hürrem tetszését is elnyeri. A valide arra kéri unokahúgát, hogy kerülje a szultánát. Közben elkészül Hürrem hőn  áhított koronája, mellyel ismét óriási megrökönyödést kelt, ezért a valide rendre utasítja. Az eset után a szultán asszonya védelmében parancsba adja, hogy aki mostantól nem tiszteli kellőképpen Hürremet, az ellene követ el vétséget. Mahidevran nehezen viseli a palotában a megpróbáltatásokat. Kifakad a szultánnál, és ezzel nagy tiszteletlenséget követ el. Hatidzse ikreket szül, Ibrahim pedig elmondja terveit Nigarnak.

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.05.29 0 0 191

ezt a történelemből lehet tudni :)

aki egy kicsit is ismeri a török történelmet, annak számára ez nem újdonság,

és ez a sorozat ugyan szappanopera, de a legfőbb eseményt nem változtatják meg benne (főleg, hogy az egész sorozat Szulejmán és Hürrem viszonyára épül)

Előzmény: Poltorato (190)
Poltorato Creative Commons License 2014.05.17 0 0 190

Csitt, egy szót se többet !  :-)

Előzmény: Magdi60 (189)
Magdi60 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 189

Nem sokáig... - hisz elveszi feleségül

Előzmény: Poltorato (188)
Poltorato Creative Commons License 2014.05.16 0 0 188

Na , most aztán lapátra került Hürrem..

Klein Hermina Creative Commons License 2014.04.24 0 0 187

sziasztok

 ismeritek a képen látható színészt?

köszi

si Creative Commons License 2014.03.20 0 0 186

Hercegnőből szolga lett...

 

csárlisín Creative Commons License 2014.03.17 0 0 185

Én meg , csak úgy nézem a sorozatot , az egyik kedvencem .

Legjobban az tetszik benne , amikor Hürrem jóban van a szultánnal. :)

 

csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.01.17 0 0 184

"Kváncsi vagyok, vajon az 1552-es egri kudarcot (ami nekik kudarc, nekünk dicsőség) hogyan fogják ábrázolni? Lehet, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják, meg sem említik. Rombolná a szultán presztizsét.  De mi akkor is tudjuk...:-)"

 

Lehet, hogy szóba sem fog kerülni. A török történelemben a sok csata közül csupán egy jelentéktelen volt. Ráadásul az egri vár sikertelen ostroma csupán annyit jelentett, hogy a Perzsa-öböltől Budáig tartó Ottomán birodalom északi határa pár 10km-rel délebbre húzodott 1596-ig, amikor viszont sikeresen bevették a várat (III. Mehmed szultán alatt). 

Ez nekünk jelentett nagy sikert, hogy a világ akkori legnagyobb és legerősebb birodalmának Eger 4 évtizedig ellent tudott állni. 

Az ő szemszögükből Bécs, a Habsburg Birodalom elfoglalása volt fontos - amit viszont nem tudtak elérni. Éppen ezért a török történelemben a mohácsi csata sem úgy szerepel mint nálunk. Mi úgy tartjuk, hogy a törökök számára az mekkora győzelem volt - de a török történelemben az vereségként szerepel, mivel a cél Bécs elfoglalása lett volna, de az nem jött össze és vissza kellett vonulniuk Bécs falai alól. 

 

Mi túlságosan magyar szempontból indulunk ki, és úgy nézzük a világtörténelmet. De egy olyan birodalom (és annak mai örökösei) szempontjából, amelyik a hőskorában a világ legnagyobb birodalma volt 5,2 millió km2 területtel, és magában foglalta Egyiptomot, Szíriát, Irakot, Arábia tengerparti sávjait (a félsziget mindkét szélén), Anatóliát, Görögországot meg a teljes Balkánt, a fővárosa pedig az egykori Bizánci Birodalom fővárosa, Konstantinápoly volt - szóval az ő szempontjukból Magyarország csupán egy útbaeső állomás volt Bécs felé. Számukra az lett volna a következő siker, ha a felsoroltak mellé a Habsburg Birodalmat is elfoglalják nyugaton, keleten pedig Perzsiát. 

A perzsákat ugyanúgy nem tudták legyőzni mint a Habsburgokat, és az számukra sokkal nagyobb kudarcnak számít. 

 

A történelem forgószelét jól jellemzi, hogy Szulejmán idejében a britek és a franciák volta a törökö szövetségesei, és a Habsburgok az ellenségei. Pár évszázaddal később pedig az angolok és a franciák voltak a nagy ellenségei, és a Habsburgok meg a németek (és mi magyarok is) a szövetségesei. És az I. világháborúban a törökökkel együtt harcoltunk az Antant ellen. 

Előzmény: nyuggermami (171)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.01.17 0 0 183

"Nos, ebben a percben mondták az RTL Klubon, hogy el ne kapcsoljunk, mert vadonatúj résszel folytatódik a történelmi sorozat!"

 

 

Történelmi, de nem dokumentumfilm. Valós történelmi témát dolgoz fel, a palotabeli jeleneteket az eredeti Topkapi Szerájban vették fel. Az ruhákat a korabeli ruhák alapján gyártották le. Ezzel olyan hangulatot keltve, mintha valóban a 16. sz-i Isztambulban lennénk. 

Míg az egri csillagokban a 13. sz-i mongol nomádoknak megfelelően voltak a török katonák felöltözve, Szulejmán szultán pedig egy fantasy film varzslójaként nézett ki (nekem róla mindig a Flash Gordon film gonosz varázslója ugrik be - és már csak Queen éneke hiányzik a háttérből), addig itt korhű ruhákban vannak, és az eredeti szultáni palotában vették fel a jelenetek jelentős részét. 

 

Persze, vannak amiket megváltoztattak, hiszen ez mégis egy szappanopera, amit sok sok évadra szét kell húzni, és végig fent kell tartani az izgalmat. Erre a hárem élete nagyon jó lehetőséget adott az intrikáival. Itt már a valóságot, a történelmi hűséget beáldozták a sorozat minél izgalmasabbá tételének. 

A másik pedig a szereplők kiválasztása. A mi királyunkat nem egy tinédzser játsza, hanem egy felnőtt színész. Ezen egyesek megsrtődnek nálunk, és hatalmasan megbotránkoznak. De kérdem én, mi magyarok minden történelmi filmben, és színházi előadásban az életkor szerint választjuk ki a színészeket, vagy netalán más szempontok is szerepet játszanak: színészi képsesség, a színész elismertsége, stb? Ja, és a sorosat első évadaiban Szulejmán szultánt is idősebb színész játsza, hiszen Szulejmán is 26 évesen lett szultán, és mégis egy 40-es éveiben járó színész alakítja. 

 

Az elmúlt években jópár iszlám országban készültek a történelmi hitelességre nagyon gondosan ügyelő sorozatok és mozifilmek is: az iszlám történelem számára fontos személyekről, illetve néhány próféta életét bemutató (ez hálivúddal szemben nagy különbség, hogy a próféták életét a vallási iratokban leírtakhoz ragaszkodva próbálják bemutatni, és nem pedig látványos akicófilmet forgatni belólük). De ezeket a magyar kereskedelmi csatornák nem fogják megvenni, mert valószínűleg alig lenne nézettsége itt Magyarországon. 

Ellenben a szappanoperásított Szulejmán sorozatnak annak ellenére is van nézettsége, hogy a főműsor időn kívül adják, jó későn, amikor sokan már lefekszenek aludni, hogy másnap reggel fel tudjanak kell dolgozni menni. 

 

 

 

Előzmény: Magdi60 (181)
rizsa31 Creative Commons License 2014.01.15 0 0 182

vadonatúj résszel folytatódik a történelmi sorozat!

    Rosszul tudja az RTL-ajánló írója. De tény, a Szulejmán (Csodálatos század) valami egyedi kevercse a szappanoperának és a történelmi filmnek, ami nálunk nem megszokott. Most megyek, aggódom Izabella testi épségéért! :)

Előzmény: Magdi60 (181)
Magdi60 Creative Commons License 2014.01.15 0 0 181

Nos, ebben a percben mondták az RTL Klubon, hogy el ne kapcsoljunk, mert vadonatúj résszel folytatódik a történelmi sorozat!

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (180)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.01.12 0 0 180

A topicban többen összekeverték a szappanoperát a dokumentumfilmmel, és felrótták a sorozat hibájának, hogy helyenként eltér a valóságbeli történelmi eseményektől. Prsze, ha megnzzük az agyonsztárolt hálivúdi történelmi filmeket és sorozatokat, mint a 300, Ben Hur, Kleopátra, Nagy Sándor, Trója, vagy a most mozikba kerülő Noé.  A Szulejmán sorozat sok kritikusát ezek a filmek nem zavarják, de ettől a sorozattól elvárják, hogy történelmileg olyan pontos legyen, mintha dokumentumfilmről lenne szó.

Nos ezen kritikusoknak most a Török Birodalomról szóló dokumentumfilmeket teszek be, talán ez kielégíti a történelmi pontosságra való érzékenységüket. 

(viszont amiatt nem akarok panaszt hallani, ha a doksifilmekben a magyar felfogással és iskolai tanítással élesen ellentétes információk fognak szerepelni, és az "elmaradott civilizációjú, másokat rabszolgasorba döntő, népírtó gonosz" törökökről pont az ellenkezője fog kiderülni)

 

Istambul - három világbirodalom fővárosa
Published on May 6, 2013

A világörökség kincsei -Isztambul,Törökország
A Boszporusz parti várost a görög megáriak vezére Byzas (akiról Bizánc nevét kapta) alapította i.e. 660-ban, majd perzsa ill., görög uralom alá kerül. A római birodalom is kiterjesztette határait, Constatinus császár egyenesen ide helyezte át székhelyét. Halála után a várost már Konstantinápolynak nevezték. I. sz. 395-ben a város a nyugati - és a keleti római birodalomra megosztott kereszténység, keleti, ortodox irányzatának fővárosa lett s virágzott 1435-ig amikor II. Mehmet szultán az ottomán birodalom fővárosává tette. Három világbirodalom kultúrájából alakult ki a mai Isztambul utolérhetelenül érdekes arculata...
https://www.youtube.com/watch?v=2aXHqligZ1g 

 

 

Birodalmak és fénykorok 19. rész Az Iszlám kezdetei 3/3 Az oszmán birodalom
https://www.youtube.com/watch?v=sX_GKySdzo8

Published on Mar 6, 2012

Ez a színes magyarul beszélő dokumentumfilm-sorozat a történelem legnagyobb birodalmait, vallásait és történelmünket meghatározó személyeket mutatja be.

 

 

East to West - Episode 6 - The Rise of the Ottomans
At the time of Elizabeth I, the greatest power in the world was not England, France or Florence, it was the Ottoman Empire -- one of the world's first truly global and multicultural Empires. The film follows the rise of the Ottomans in the Anatolian city of Bursa and tells the dramatic story of how they conquered Byzantium and transformed Istanbul.
The great Topkapı Palace of Istanbul is the stage on which we describe the growth of the Ottoman Empire and hear of the unprecedented developments in science and the arts ushered in by the rule of enlightened Sultans.

 

East To West - Episode 7 - The Ottomans and the West
Published on Jul 29, 2013

Episode 7 - The Ottomans and the West
The film looks at the wider Ottoman world, taking in superb merchants' houses in Birgi (Anatolia) and Damascus. At the edge of empire, on the Persian border near Mt Ararat, we discover how the Ottoman's controlled the extremities of Empire at Ishak Pasha's magnificent palace.
The programme then explores the growing European fascination with 'The Orient' throughout the 19th century, both as a place of culture and also as a trading partner and market for mass produced western goods. We end by tracing the decline of the Ottoman Empire in the dying days of the19th century, a time when the Sultans still managed to achieve great feats, including the building of the great Hejaz Railway across the Arabian desert.
https://www.youtube.com/watch?v=0ypqQ_UyMMo 

 

 

02/04. Discovery: Conquerors: Suleyman the Magnificent.
 
Part 02 of 04: Suleyman the Magnificent.
Barbarian warlord or cultured visionary? This enigmatic sultan lays claim to both legacies. While Suleyman transformed Constantinople into Istanbul, the center of his Ottoman Empire and the largest European city of the time, he granted a surprising amount of autonomy and religious freedom to his conquered subjects. And rather than vanquishing Europe, his main goal was defensive: preventing crusaders from entering his lands.

 

 

Ottoman Empire - Documentary Film
The Ottoman Empire, also historically referred to as the Turkish Empire or Turkey, was a contiguous transcontinental empire founded by Turkish tribes under Osman Bey in north-western Anatolia in 1299. With the conquest of Constantinople by Mehmed II in 1453, the Ottoman state was transformed into an empire.
During the 16th and 17th centuries, in particular at the height of its power under the reign of Suleiman the Magnificent, the Ottoman Empire was one of the most powerful states in the world -- a multinational, multilingual empire, controlling much of southeast Europe, Western Asia and North Africa.
At the beginning of the 17th century the empire contained 32 provinces and numerous vassal states, some of which were later absorbed into the empire, while others were granted various types of autonomy during the course of centuries.
With Constantinople as its capital and control of vast lands around the Mediterranean basin, the empire was at the centre of interactions between the Eastern and Western worlds for over six centuries. It was dissolved in the aftermath of World War I; the collapse the Turkish empire led to the emergence of the new political regime in Turkey itself, as well as the creation of the new Middle East.

Magdi60 Creative Commons License 2013.12.29 0 0 179

Nahát, csak nem megfojtja?

http://www.baratok.hu/video/232237

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!