„Azzal a gondolattal kacérkodik az Európai Unió (EU), hogy politikai feltételeket támasszon Magyarországgal szemben, bár Brüsszel még nem lépte át a Rubicont”
http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/orban_zsarolast_jelent_amire_brusszel_keszul.html
Kartácsam, van egy olyan érzésem, hogy te itt értekezel pénz fogalmáról, olyan szavak használatával, amelyeket a régi - a mintegy 45-50 éve minden felsőfokú tanintézetben tanitott, úgynevezett - poltikai gazdaságtan a pénz funkciói közé sorolt.
Hogy mostanság milyen tantárgy elnevezéssel, és mit tanítanak a korábbi pol.gazd. helyett, azt nem tudom.
Nem hiszem, hogy napjainkban a korszerű gazdaságtan a pénz fogalmát egytelen szóval definiálná: Értékmérő.
Gyanítom ugyanakkor, hogy a pénz funkciói között ma is szerepel az értékmérő, és a helyettesítő szó is.
Na, ezzel a veled való diskurzust be is fejeztem, arkhimédészi nagyságodat tisztelve nem zavarom tovább a köreidet. Rajzolgasd csak tovább, egészen addig, amíg egy modera képében színre lépő legionárius le nem döfi a del-gombjával a jelenlegi nickedet az impertinens megnyilvánulásaid okán.
A pénzhelyetesítő eszköznek a lényege, hogy a hivatalos és konvertibilis péntk kímélje az inflációtól. Az az lehet nyomtatni mint állat, és lehet belföldön teríteni ésték mozgást letrehozni fedezet nélkül.
Én régen bevezettem volna a kettős valutarendszert is.
Hagytam volna a FT-t hogy az Eu ne okoskodhasson és bevezettem volna álltalános használatra az eurot. A külföldi cégeknek meg felajálottam volna hogy euroban is oszthatják a fizut.
Ezekhez nem kell sok tőke, de a valutakitettségünket nagyban csökkenti.
Pénzhelyettesitő eszköz pl. a csekk, vagy a betétkönyv.
Neeeem??? Látod ezt másképp tudtam..
Épp azért "találták" ki anno a kajajegyet, hogy ne kellejen annyi bankót adni bérért... Azt gondolták hogy majd egyfajta bartereszköz lesz a jegy a fogyasztás és a termelés között. Hát nem az lett, hanem egy nagy, foylton tökéletesített lopás, és a bűnözők egyik bevételi forrása. Teccik vagy nem ez az igazság.
Ha az étkezési utalvány mellesleg nem pénzhelyettesítő eszköz akkor átverik egymást a közgazdák is. Vére van itt pár Nobeles aki megmongya végre a frankót...
Fityesz körökben ez az egyedüli üdvözitő előrejutás , hozzáértés nélkül persze, de talán Lengyel László más kategória szvsz. ha Te vitatod a kvalitását is....De Ti ugyis mindenkit leszóltok aki nem azt fujja amit Ti. Hány közgazdász osztja /helyesli azt a gazdasági ámokfutást amit Matolcsy folytat ?
Meg a komcsik is. Ez az a terület, ahol kivételesen mindkettőnek igaza volt.
Nem úgy az úgynevezett szélsőliberális szabadcsapatoknak, akik érdekkörük cápáinak érdekeit képviselve harcolnak a segélyek könnyebben ellopható készpénzes kifizetéséért.
Nem is gondoltam, hogy ezeket a francia multikat nyerérkedő náci patkányoknak tartod. Adna neked Szarko a summás értékitéletért...
Amíg a pénzen alkoholt, cigit és játákautomatát lehet venni - saját gyerek szájától a falatot ellopva, addig helyes a törekvés.
Éppen és pontosan ezt az antitudományos marahaságot ideologizálják a nácik is. Te nem vagy az ugye??
Akkor lesz majd megszüntethető, ha nem lesznek kúltúrkörösök, akik a gyerekkirablók védelmére kelnek.
A gyerekek elleni bünöket a törvénynek, és a hatóságoknak és nem pár nyerészkedő náci patkánynak kell szankcionálni, különösen úgy, hogy az csakis a bűnösnek, és ne a normális többségnek ártson.
Megjegyzem általában kártyákról beszélünk, ami egy baromság, gazdaság és fejlődésellenes bármilyen indokkal.
Érdekes a "zseni " nem kell Lengyel Lászlót minősiteni. Kár hogy nem Te, hanem Ő a Pénzügykutató vezére és talán nem véletlenül.... Benned csak önbizalom teng tul a kategórikus véleményeddel fityisz fanként.