Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Itt is ez volt a válasz, de körbe is jártam, ugyanez: Sarka vírus - szilvahimlő. Nem rezisztens a fa, de toleráns, a vírus nem veszélyezteti a termést, a fa működését, de a fa fertőz. Én nem vágom ki, itt a városban több kilométeres körzetben sincs szilvafa, ami van még nálam a kertben az meg már elkapta, ami nem, az meg ezek szerint biztos rezisztens (President). Minden fa egyébként makk egészséges, a termés igen finom. Magyar Kajszi nem kapta el nálam.
Egyetlen egy szilvafám, nagyon finom, van vagy 20 éves, hatalmas terméseket szokott hozni. Apám szerint bufli fajta de ilyet nem találtam csak bluefre-t. A mellette levő barackok is el fogják kapni?
Én nem tapasztaltam ilyen problémát , egyedül tavaly nem termett de akkor a -6 nem nevezhető csekély fagynak .
Az idén nagyon kötött még kb felét leszórhatna , egy rövid nyáron van hogy 10 szilva is van oda 2-3 kellene . Mellette a Jojon és a presentan is kb 80 % is primer fagyás volt . Mindegyik fajtán volt direkt elfagyás de messze a topenden volt a legkevesebb . Majd megjön a termő ereje csak idő kell neki .
A körte amúgy is viszonylag sok idő után virágzik/terem először. De ezt te biztosan tudod. :)
Szüleimnél ültettünk kb 10-11 éve két körtefát, 4-5 éve van rajta termés. Anyósnál idén 6-7 év után virágzott először egy körtefa, a másik, amit ugyanakkor ültettek, még most sem hozott virágot.
Üdvözöllek,nálam is ez van a Topendnèl.... Palesits Zsoltival is beszèltem,azt mondta a Nèmetek is pár ève jöttek ra hogy a virágzásbani csekély fagyra is èrzèkeny.....de nálam nem volt a baj..,...kicsit csalódtam de ez van
Ületetès utáni második èvben vártam volna róla pár kg termèst
Nekem kezdő kertész koromban volt egy arabitka körtém . Az első fák között volt amiket ültettem 10 éves koráig egy szem virág sem volt rajta csak hajtott . Akkor hallottam a káliumról mint tápanyag , adtam is neki , utána csak virág volt rajta persze kötött is .
Itt kicsit más a helyzet szerintem még kell neki az 1 év . Nálam a Topend volt ilyen hogy 1 évvel később hozott rendes termést mint a többi fajta . Amúgy a káliummal nagy kárt nem csinálsz ha adsz neki .
Köszi az infókat, akkor talán ez a megfejtés, hogy később fordul termőre. Akkor valószínűleg nem nálunk van a hiba, legalábbis reméljük. Jövőre újra nekifutok. Bár maradt 4-5 szem, abban reménykedem, hogy legalább megkóstolhatom.
Mozo, neked is köszi! Káliumot külön nem adtam neki, amennyi a Damisol Magnusban van, annyit kapott. Leírtam kb mindent, amit idén tavasszal kapott permetezés és tápanyagutánpótlás címszóval. Érdemes ezek szerint külön még káliumot is adni neki? Azt milyen formában?
Nekem is kb. 3 éves a Joganta, vagyis 2019-ben ültettem az akkor egy éves suhángot és pontosan ugyanúgy jártam, mint Te. Sok virág volt rajta, de ledobálta a terméseket. Maradt néhány szem. Még nem tudtam eddig kóstolni a termést.
A fa nagyon életerős, egészséges. Tavaly és idén is nagyon figyeltem a tápanyagutánpótlásra. Kizártnak tartom, hogy nálam ebben van a hiba.
Szerintem vagy később fordul termőre ez a fajta, vagy megfáztak a virágok, vagy csak pechem van, így jártam.
3 éves Joganta szilvafámon a fa méretéhez képest rengeteg virág volt, és meg is kötött, el kezdtek kialakulni a termések. Viszont mára már csak pár szem maradt rajta, a többi nagyon pici maradt, besárgult és ledobta a fa. Mi lehet? Annyira nem kicsi már a fa, szerintem egy 30-40 szemet simán elbírt volna.
Így permeteztem:
- Rügypattanás után Bordóilé+kén NEO SC - Virágzáskor 1x Chorus+BB Gabona - Virágzás után nagyon levéltetves lett, a fa legalább felén bepöndörödtek a levelek. Ennek is lehet hozzá köze? Ezután permeteztem Mospilan+Topas+Damisol Magnus kombóval.
Tavasszal 2x szórtam a tövéhez Marhajó trágyát. Néha kicsit fellazítottam a talajt. Virágzás után heti 2-3x locsoltam negyed-fél kanna vízzel.
Azért kérdezem, hogy hátha valamit én hibáztam, és jövőre már ne legyen gond. Esetleg jövőre előbb védekezek levéltetvek ellen, stb. Vagy megfázhattak a terméskezdemények?!
Stanley. Mi lehet a baja? Egyébként terem szépen és finom, de évről-évre aggasztóbb. Kapott lombtrágyát sziromhulláskor Mospilannal együtt, tavasszal felástam, trágyáztam. Sarka? Akkor vagy nem Stanley vagy nem igaz, hogy rezisztens? 14éves fa.
- Virágzás végén Mospilan + Topas + lombtrágya (Damisol Magnus). Ez volt most kb 1 hete (kicsit elkéstem vele, mert levéltetves lett a fa, de a Mospilan megtette hatását).
- Kb május végén-június elején még egy Mospilan+Topas.
- Október végén-november elején lemosó
Nyáron még esetleg, ha látsz valami rovarkártételt, akkor egy Teppeki vagy Karate mehet rá.
Este 7-fél8 után permetezz, amikor már nem járnak a méhek.
Ősszel ültettem pár szilvafát, lepotica és topfive fajtákat. Kezdő vagyok és a permetezéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni tapasztaltabb kollégáktól.
Igazából nagyon örülnék, ha valaki leírna egy alap permetezési tervet, mikor-miért-mivel, pár szóban.
A fácskák eddig még csak egy lemosó permetezést kaptak, a virágzáskori monília elleni permetezések elmaradtak (nem is volt rajtuk virág).
A topfiveról azt írta a forgalmazó, hogy moníliával szemben rezisztens, ezzel kapcsolatban mi a tapasztalatotok?
Valószínűleg akkor a mostani méhek már nem fognak visszatalálni oda.
Van egy érzékeny időszak, úgy emlékszem, valamikor ősszel, mikor bábozódnak, és éppen átrendeződésben van a belsejük. Ilyenkor mozgatni sem szabad őket, mert akkor elpusztulnak a lárvák.
Szerintem ha fölrakod a cserepeket, akkor ezekről az egyedekről és utódaikról le kell mondani. De ha kell a cserép a tetőre, akkor kell, nincs mit tenni. A téli átrakás ártana legkevésbé, mikor a bábokban már kifejlett méhek rejtőznek, és csak a tavaszt várják. Utána ott bújnak ki, ahol vannak, aztán az utódoknak majd keresnek valahol alkalmas helyet. Nem biztos, hogy a tetőre rakott cserépben.
Mondjuk bajuk nem lesz, ha felkerül a cserép a tetőre, vagy átrakom másik helyre, fa is lessz a közelben amin játszhatnak, csak a lakótelep szűnik meg.