Keresés

Részletes keresés

giotti Creative Commons License 2011.01.20 0 0 60

Így van, a termőterületek nagy részén szóját vagy más takarmányt termelnek a szarvasmarhák táplálásához. A kivágott őserdők helyén is szójaültetvények lesznek, már ahol nem hagyják parlagon. Ha lemondanánk a húsevésről, rengeteg terület szabadulna fel erdőnek, mezőgazdasági termőföldnek.

Egyébként én sem eszem húst 4 éve.

 

Az megoldás lehetne, ha minden család saját maga termelné meg az ennivalóját, akkor látnák, hogy vállalhatnak-e még gyereket, tudják-e etetni. Valamilyen születésszabályozás mindenképpen lesz, vagy hasonló, vagy drasztikusabb (nem lesz kaja és éhenhalunk).

Előzmény: Uezbeck (56)
.ZsL. Creative Commons License 2011.01.20 0 0 59

Érdekes megoldás, de inkább vallási orientáltság mentes utat kellene választani, mert minden ideológia, akár egyházi, akár állami, akár egyéni, akár kollektív, szűkíti a látómezőnket, és így talán épp a legjobb lehetőségeket nem vesszük észre. Az egyéni, csládi, vagy kisebb-nagyobb kolóniák által művelt önellátó gazdaságok ötlete jó lenne, ha nem lenne hozzá túl sok a majdnem 7 milliárd fő ezen a nem elég nagy és már nemigen növelhető termőfelületű bolygón. Az őserdőket és sivatagokat ugyanis békén kell hagynunk, azok a bolygó "szervei" a maguk módján. (Talán ha áttérnénk a tengerfenéki gazdálkodásra, arra lenne elég hely.)

 

Ez tehát csak átmeneti lehet, amíg az ökológiai és társadalmi problémák további halmozódása ki nem robbantja azt a vallási világháborút (amelynek csírái némelyik egyházi és állami intézkedésben már ott rejlenek), ami majd segít a létszámcsökkentésünkben. Utána (meg ami vele jár,  pl. a becsapódni szándékozó kisbolygó elhárításának megakadályozása...) a megmaradt néhány tízmilliós emberiség már megélhet a jól szervezett kolóniák vega-jellegű gazdálkodásán. Ezzel rokon a mai világban létező, kb. 200, túl nagy létszámú országnak néhány százezer törpeállammá átszervezési ötlete, amit egy másik topikban tavaly(előtt) már bedobtam a köztudatba, de általános lehurrogás volt rá a válasz, vagyis inkább hagyjuk.

Előzmény: Uezbeck (58)
Uezbeck Creative Commons License 2011.01.20 0 0 58

Igen, ez a személyi szabadság jog tényleg érdekes dolog. Mert mire mentünk a nagy liberális szabadsággal? Megszorítások és recesszió a világban......

Ha tudatosan termelnénk magunknak, s nem lenne a gazdag-szegény ellentét,  akkor nem lenne az, ami most van.

 

Mindenesetre én még mindig fenntartom azt a véleményemet, amit a topik elején már írtam, hogy a legjobb szerintem az lenne, ha a Védikus civilizáció modeljét hoznánk vissza, világszerte, nem elszigetelten lenne manapság pár önfenntartó farm, mint most. (és a Védák még a születést is szabályozzák, de az itt szerintem OFF :-) )

Előzmény: .ZsL. (57)
.ZsL. Creative Commons License 2011.01.20 0 0 57

Ez a megoldás akkor is csak néhány évtized időnyerést jelentene, ha most azonnal mindenki áttérne a vega életmódra, ami persze lehetetlen.

(Én egyébként több, mint 2 évtizede állati hús és zsírmentes kaján éldegélek, élvezem is előnyeit, nemcsak az egyszerűbb, de változatosabb élelmezés, hanem a jobb egészségi állapotom terén is. Mindjárt betöltöm a 63-at, de nem okoz nehézséget, ami itt zajlik: www.paramania.hu , és legkisebb gyermekem alig tíz éve született...)

Ismerőseim körében terjed a jó példám, mégsem ez lenne a megoldás, hanem olyasmi, amit én tartottam be a legkevésbé, miután összesen 4 gyermekem van. Ha az emberiség képes lenne lemondani az utódozásról egy generáció, vagy inkább úgy 40-50 év időtartamra, és közben kidolgozni annak tematikáját, majd be is vezetni, hogy ki alkalmas igazán gyermekét normálisan nevelő szülőnek, akkor 100 éven belül visszaszabályozódna létszámunk a bioszféra és a gazdaság számára elviselhető mértékűre. Ez persze kivitelezhetetlen, mert az emberek többsége számára fontosabbak az ún. "személyi szabadságjogok", mint a kollektív jövőnk. Talán egy jól átgondolt, megtervezett és kivitelezett humanista diktatúra lehetne a megoldás, de nyugodtan szóljatok rám, hogy túl sok sci-fit olvastam, igazatok lesz. A Tisztelt Topiknyitó kérdésére inkább az a válaszom, hogy nem kell mindenáron megváltoztatni az emberi világot, mert a nagyobb világ, mármint a bioszféra, nagyobb erőket rejt magában, mint amilyent önmagunkról beképzelünk, és majd megoldja a problémáinkat, persze a rovásunkra. Ez ugyanis az általunk értelmesnek nevezett életforma ára. Nem lehet véletlen, hogy az egyre jobb műszereink sem észlelik más bolygókon élő, hozánk hasonló lények jeleit...

Előzmény: Uezbeck (56)
Uezbeck Creative Commons License 2011.01.20 0 0 56

Ahoz mit szóltok, hogy egyes számítások szerint a Világ ugye túl népesedet, s nehéz őket etetni. Ellenben ha mindenki vegetáriánus lenne, s nem kéne haszon állatokat tartani, akkor ugyan azon mezőgazdasági területen több élelmet lehetne termelni, mert nem a szarvasmarhának termelnénk, amit később megölünk (plusz az ivóvize....), hanem a magunknak lévő növényeket termesztenénk. A fogaink alapján minden evők vagyunk, a beleink hosszúsága szerint viszont inkább gyümölcs evők vagyunk mi, emberek (a ragadozóknak rövidebb a bélrendszerük, hogy  a rothadó hús hamarébb kimenjen), úgyhogy az átállás nem lenne gond:-). Ha lenne egy ilyen szemléletváltás, hogy nem állatokat ennénk, hanem vegetáriánusok (lakto vega, vagy akár lakto-ovo vega) lennénk, akkor az élelmiszer probléma sem lenne akkora gond ennyi emberre, talán. Amúgy én 1 éve nem ettem húst :-)

.ZsL. Creative Commons License 2011.01.20 0 0 55

Figyelmetekbe ajánlom olvasásra ezt a cikket:

(Más, ökologikusabb becslés szerint nem "ezerszer", hanem "tízezerszer több" a helyes adat, ami magában rejti az automatikus megoldódás veszélyét, ami lehet, az egyetlen kiút.)

 

http://www.sg.hu/cikkek/30079/ezerszer_tobb_ember_lakik_a_foldon_mint_kellene

 

giotti Creative Commons License 2011.01.20 0 0 54

Hát... saját helyzetemből kiindulva, én is elég sötéten látom a helyzetet.

 

Valami mindenképpen változni fog, az a kérdés, hogy fokozatosan megy végbe, vagy tisztítótűz lesz.

Úgy érzékelem, hogy az emberek többsége elkezdett máshogy gondolkozni, most, hogy nem érzik a biztonságot. Elkezdik felismerni az értékeket. Megbecsülni a "kis" dolgokat.

 

Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.20 0 0 53

Fel kell állni ezután is, bár egy emberibb rendszerben ez talán könnyebben menne.

 

Te látod mára fényt az alagút végén? Változik a világ, és az emberek hozzáállása?

Előzmény: giotti (52)
giotti Creative Commons License 2011.01.20 0 0 52

Sajnos nagyon sok ember van ebben a helyzetben.

Isten malmai pedig lassan őrölnek.

Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.19 0 0 51

Egy kicsit türelmetlen vagyok, mivel a bátyámnak most vannak jó nagy pénzügyi nehézségei. És sajnos olyan méreteket ölt a dolog, hogy még az én kereteimet is meghaladja:(

Előzmény: giotti (31)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.19 0 0 50

Részletkérdés..? Nem tudom.

Előzmény: Rufella (37)
giotti Creative Commons License 2011.01.18 0 0 49

 

Az nem úgy van, hogy "majd ha független lesz az ország és meglesznek a politikai és egyéb lehetőségek", akkor majd tudunk valamit tenni.

 

Nem lesznek politikai lehetőségek. Nem lesz független az ország a bankoktól. A folyamatok és az erők ezen a pályán tartanak minket.

Fel van cserélva a sorrend. A helyes gondolkodás: ha ezt és ezt tesszük, egyre többen, akkor majd ez és ez fog történni, és ez majd elvezet oda, hogy függetlenek leszünk a pénzügyi elittől és másoktól.

Ezt jelenti az "act locally".

 

Ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi oldalon található filmet.

 

www.kulturaliskreativok.cc

 

Ők már felismerték a helyi cselekvés erejét és elkezdtek valamit tenni. Lehet, hogy jó úton haladnak.

Előzmény: Rufella (48)
Rufella Creative Commons License 2011.01.18 0 0 48

Egyetértek veled. De nem tudok màst tenni, mint àltalànossàgban beszélni. Fogalmam sincs, hogy konkrétan mit lehetne kezdeni Mo-n, ha legalàbb meglennének a politikai lehetôségei ennek. De még ezek sincsenek meg teljesen. Hiànyzik hozzà az orszàg függetlensége (bankoktòl, Europa-közösségtôl).

 

Előzmény: giotti (47)
giotti Creative Commons License 2011.01.18 0 0 47

"És pont az a lényeg sztem, hogy nem a rendszer ugyanolyan rossz, hanem van egy rendszer, ami önmagában semleges, aztán van, aki jól használja. Mi azért szívunk, mert nálunk egy elcseszett piacgazdaság  működik. A kapitalizmus önmagában nem rossz és nem jó."

 

Ez sajnos nem így van.

 

A (mostani) piacgazdaság az, ami eleve rossz. A kapitalizmus elvezetett a globalizmushoz, a globalista kapitalizmus pedig parazitaként feléli a tartalékokat, kizsákmányolja a bolygót, elpusztítja az élő környezetet, gazdaggá teszi a vállalatokat és szegénnyé az embereket. Konzerválja a rossz politikai rendszereket és még lehetne sorolni.

 

"De, az egész világhoz képest lokális"

 

Példaként hoztad Ausztriát és Svájcot a lokális rendszerekhez. Pedig a lokalitás sokkal kisebb egységet jelent, hiszen egy ország rendszere ugyanaz, mint a fennálló globális rendszer.

Ha a világ minden országában azt csinálnák, mint Ausztriában és Svájcban, akkor sem lenne fenntartható a rendszer, ugyanezek a problémák fennálnának.

Egyébként is lehetetlen, hogy mindenhol úgy csinálják, hiszen Svájc pénzközpont, ennek köszönheti gazdagságát (nem lehet minden ország pénzközpont).

Ezen országok azért lehetnek ennyire gazdagok, mert a múltban és most is kizsákmányolnak és gyarmatosítanak más országokat. És minden ország ezt nem teheti meg, ugye, hiszen akkor kit zsákmányolnának ki.

Egyébként is az lenne a lényeg, hogy a kizsákmányolás helyett találjunk valamit.

Előzmény: Kiswombat (45)
giotti Creative Commons License 2011.01.18 0 0 46

Úgy látom, megszólíttattam. :)

 

Azért furcsa egy picit az érdektelenség a témával kapcsolatban, mert a felmérések szerint csak Európában mintegy 70 millió ember él, aki elutasítja a fennlévő rendszert.

Az rendben van, hogy valamiről felismerjük, hogy rossz. Elutasítjuk. De a következő kérdés az, hogy mi legyen helyette?

Lehet, hogy eddig már nem jutunk el?

Vagy működik a kollektív felelőtlenség elve, mint amikor az utcán körbeállják azt, aki rosszul lett, de mindenki a másikra vár?

 

Nem tudom, mindenesetre én nem erőltetem. A hozzászólások egy része is inkább csak valami általánosságot mond, amivel nem igazán lehet mit kezdeni.

Előzmény: hali1 (44)
Kiswombat Creative Commons License 2011.01.17 0 0 45

De, az egész világhoz képest lokális. Főleg annak tükrében, hogy van rengeteg egyforma vagy nagyon hasonló állam-és gazdasági berendezésű ország, a különbségek mégis óriásiak. Akár az EU-n belül is.

És pont az a lényeg sztem, hogy nem a rendszer ugyanolyan rossz, hanem van egy rendszer, ami önmagában semleges, aztán van, aki jól használja. Mi azért szívunk, mert nálunk egy elcseszett piacgazdaság  működik. A kapitalizmus önmagában nem rossz és nem jó.

Előzmény: giotti (25)
hali1 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 44

Főleg akkor amikor a kapitányt alig látni a hídon :)

Előzmény: omg2 (40)
simaan Creative Commons License 2011.01.17 0 0 43

Több száz millióan látják már, hogy téves rendszereket ismételget a világ.

Rengetegen látják már azt is, hogy mennyi mindent tévesen tanultak be a valóságról.

 

Ne csupán az itthoni média lebutított botorkálásokra figyelj, hanem láss nagyobb perspektívában bátran!

Előzmény: Rufella (42)
Rufella Creative Commons License 2011.01.16 0 0 42

S hogy kevés az érdeklôdô, ez annak a bizonyitéka, hogy a legtöbb ember nem làt tovàbb az orra hegyénél, s azt vàrja, hogy majd màsok (vezetôk, politikusok) vàltoztatnak a helyzetén. Arra pedig vàrhat...

Előzmény: Rufella (41)
Rufella Creative Commons License 2011.01.16 0 0 41

Nem 'vilàgmegvàltàsròl' van szò, hanem csak a fejlôdés jò irànyba valò "kimozditàsàròl", igazi vàltozàsokròl.

Előzmény: omg2 (40)
omg2 Creative Commons License 2011.01.16 0 0 40

a világmegváltás érdeklődés hiányában elhalasztva

giotti Creative Commons License 2011.01.15 0 0 39

Köszönöm, utánanézek.

Előzmény: Rufella (38)
Rufella Creative Commons License 2011.01.15 0 0 38

Angolul és franciàul van sok minden.

Magyarul ezt talàltam neked:

http://www.tantralap.hu/nam-myoho-renge-kyo

 

vagy itt a forumon pl. a Vallàs, Filo-ban talàlhatsz pàr dolgot a Buddhista történetek c. topikban (màr biztos nagyon messze van az oldalakon, de a gugliban is rà lehet menni, ha beütöd: Nichiren Daishonin buddhizmusa-t).

 

Egyébként ha bôvebben érdekel ez a buddhizmus, ugy is keresheted, hogy:

Soka Gakkai Magyarorszàg.

Van nekik egy honlapjuk, ahol részletesen elmesélik mirôl van szo.

A YuoTube-on pedig meg lehet hallgatni a gyakorlàst: "gongyo" cimszònàl. :)

Előzmény: giotti (36)
Rufella Creative Commons License 2011.01.15 0 0 37

"A világot nem lehet megváltoztatni, de a világ embere változtathat a viselkedésén."

 

En ezt inkàbb ugy fogalmaznàm, hogy a vilàgot ugy lehet megvàltoztatni, ha elôször az egyének megvàltoznak. Ezt nevezzük "emberi (belsô) forradalomnak". Minden bennünk kezdôdik, belôlünk indul ki: a béke, a szolidaritàs, egymàs megértése, a humanizmus...stb. S mivel az egyén és környezete egymàstol elvàlaszthatatlanok, egymàsra àllando kihatàssal vannak - az egyén megvàltozàsa (gondolatai, cselekedetei pozitiv irànyba valo kimunkàlàsa) természetszerûleg kihat a tàradalomra, a vilàgra is.

Előzmény: Törölt nick (26)
giotti Creative Commons License 2011.01.15 0 0 36

Rágugliztam, sajnos szinte semmi nincs róla magyar nyelven.

Előzmény: Rufella (35)
Rufella Creative Commons License 2011.01.15 0 0 35

Nichiren Daishonin Japànban élô buddh. szerzetes volt a XIII.sz.-ban. Ugy is mondhatjuk, hogy megreformàlta a buddhizmust, amely (hasonloan màs vallàsokhoz a történelemben) többé-kevésbé eltàvolodott màr a Buddha végsô céljàtòl: minden embert kivétel nélkül boldoggà tenni. :)

Előzmény: giotti (34)
giotti Creative Commons License 2011.01.15 0 0 34

Jól érzed, a buddhizmus, bár nem mélyedtem el benne, közel áll hozzám.

 

Az idézet tetszik. :)  Utánanézek az úriembernek, nem hallottam még róla.

Előzmény: Rufella (33)
Rufella Creative Commons License 2011.01.15 0 0 33

Azt hiszem Neked "testreszabott" (vagy inkàbb lélekreszabott) lenne a Nichiren féle buddhista filozofia.

Nichiren Daishonin egyik mondàsa:

" ha az emberek szive (elméje) tisztàtalan, földjük is tisztàtalan, de ha szivük (elméjük) tiszta, a földjük is tiszta. Ily modon nincs kétféle föld, tiszta és tisztàtalan önmagàban. Csak szivünk (elménk) tisztasàga vagy tisztàtalansàga van." :-)

Előzmény: giotti (27)
hali1 Creative Commons License 2011.01.15 0 0 32

Lentebb írva volt ,hogy az embereknek magának az egyének "egyednek" is dolga a jobbitás.Valahol mindenki szeretné de csapdába lettek csalva az adóság csapdájába innen nehéz a kiút ezzel már nehéz mit kezdeni.Most azt kell kitalálni ,hogy a nagyoknak mi a következő lépése az emberiség ellen s ha ez a nyilvánoságra tud kerülni akkor már tettél azért ,hogy változtas.

Előzmény: giotti (31)
giotti Creative Commons License 2011.01.15 0 0 31

Összeesküvés-elméletek:

Azért, mert üldözési mániád van, még nem biztos, hogy nem üldöznek... :))

 

Természetesen nincs a birtokomban a bölcsek köve, nem tudom a tuti jó megoldást. A már létező megoldások között találok olyanokat, amelyekkel részben vagy egészben tudok azonosulni.

 

A Vénusz Projekt kiindulási feltételeivel, alapjaival egyetértek, de magával a megoldással nem tudok azonosulni. Nekem kiköpött szép új világ a steril, szimmetrikus megtervezettségével. Utópiának tűnik.

 

A kulturális kreatívokkal tudok leginkább azonosulni. Ebből kinőhet valami, ami az átütő változást meghozza.

 

Az alapprobléma szerintem a pénzügyi rendszer. Ha csak azt elérnénk, hogy kamatmentesen lehessen pénzt kölcsönözni (kibocsájtani), a problémák nagy része rögtön megszűnne. Nem lennének mesterségesen előidézett gazdasági válságok, kisebb mértékű lenne az emberek eladósodottsága. Lehetőség lenne maradéktalanul visszafizetni a felvett hiteleket, hiszen a rendszerben erre elegendő pénz lenne. A mostani rendszerben a kamatok miatt eleve lehetetlen visszafizetni a hiteleket, mert kevesebb pénz van forgalomban, mint amit vissza kell fizetni.

Ha az államok visszakapnák a pénzkiadás jogát, nem adósodnának el a pénz kibocsájtói felé, nem lennének visszafizethetetlen államadósságok. Ergo: nem lennének kiszolgáltatottak a pénzvilágnak, nem lennének zsarolhatók, lehetne az emberek érdekeit szolgáló intézkedéseket hozni.

 

Na igen, de hogyan lehet ezt elérni?

 

Nyilván nem lehet a rendszert egyik pillanatról a másikra egy tollvonással, hatalmi szóval, vagy bárhogy megváltoztatni.

A változás gondolatának először a fejekben kellene megérnie, persze az első lépés az lenne, hogy minél többen felismerjék a problémát.

Aztán következhetne az "act locally". Kis közösségek saját, kamatmentes fizetőeszközt használhatnának, amelyet egyre többen elfogadnának, így ezek kiszoríthatnák a kamattal terhelt most használt pénzeket.

Mivel csökkenne az egzisztenciális félelem, rengeteg teremtő energia felszabadulna az emberekben, a félelem helyét átvehetnék a pozitív érzelmek. A változás fokozatosan az élet más területeire is átterjedhetne.

Előzmény: Törölt nick (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!