Hagyományosan soha nem is főztek 1 thumperrel egymenetben a feltalálása óta, ez az amerikai zugfőzésben terjedt el, ahol az volt a #1 szempont, hogy adott mennyiség minél gyorsabban készüljön el. (Akár az erdőben bujkálásról, akár egy zugfőzde alapterületének kihasználtságáról volt szó.)
Az eredeti Adam-lepárló 3 thumperes volt, a technológiát a mai napig használó rumlepárlók is legalább kettőt használnak. Ukrán múzeumból is láttam hagyományos régi thumperes rendszert, azon is 2 vagy 3 volt (értelmezéstől függően :)
Egylépcsős főzésre, jobb két thumper, mint egy. Ö.M. például, csak simán üsttel főzte a cefrét, aztán egy thumperrel finomította. Ha csak egy thumpered van, te is csináld inkább így.
"( Mintha hülyegyereknek magyaráznátok. )" Ne legyél hülyegyerek, használd a keresőt! A thumper-téma és a vágások is, már számtalanszor ki lettek vesézve.
Thumperosan véleményem szerint(inkább) csak whiskyt főzzél,azt te tudod meddig ér le a cső thumperon belül, a cső alja felett legyen a bele öntött alszesz jóval.De jó whiskyt egy menetben 2 thuperrel tudsz igazán csak főzni.De csináltam már igazán jót 3 thumperrel is :) 80 fok feletti párlatot fejének hívod,és külön veszed...80 fokostól kb 65 fokig közép párlatnak elveszed,én van mikor egy picit tovább engedem kóstolgatom ha jó ízű jó illatú,mert az utólagos kókuszos íz úgy alakult ki az érlelt anyagomban,ha kötéltánccal :) érzéssel minimális UP vagy farka hozzá van engedve...65fok alatt (farka) összegyűjtve az elvett fejével külön lefőzve megint. Keresgélj a topicban mindent megtalálsz...minden le van írva csak értelmezz!
Szia, - sziasztok ! Tulajdonképpen mindenkitől kérdezem, aki érdemben tud válaszolni.
Van egy rozsdamentes üstöm, onnantól kezdve minden réz. Akkor, amikor ez előtt, lehetőség híjján szünetelésre kényszerültem, készült egy thumper, szintén rozsdamentes, éppen az üsthöz méretezett. Még nem próbáltam ki de amúgy néhány órás munkával be tudnám iktatni a fazok és a hűtő közé. Nem igazán vagyok tisztában azzal, hogyan kell alkalmazni, mert ugye a sima üstnél tudom, leveszem az alszeszt és utána tisztázásnál hol kell megállni, - felteszem, mivel ez egy lépcsőben megy, nem ereszthetem addig, mint szoktam. Ugyan ez a kérdés fennáll, hogy a whiskynél hogy alakul a használata, ha ott lehet egyáltalán. ( Mintha hülyegyereknek magyaráznátok. )
Húúú...egyértelmű,főleg úgy hogy minden saválló a főződön,de szerintem,hívd fel a srácot,és a 85 L-re csináltass vele arányában nagyobbat,akkor még jobb lesz a párlatod,mert hát ugye a legfontosabb dolog,hogy a párlatod vörös rézzel érintkezzen,gondolom ez nyilvánvaló...ha minőségibb ízesebb anyagot akarsz fogyasztani.
Egy érdekes tanulság, azoknak akik skót whiskyvel próbálkoznának: A tözegfüst ízt nem a középpárlatban, hanem az utópárlat közepe-vége felé kell keresni.
Megoldás: poharazni kell az up-t is, és a tőzeges részt (amennyit elbír) hozzá kell keverni a kp-hoz.
Mivel a kétkörös hűtéssel -kvázi- hibrid üzemmódot (közelíteni a kisüsti főzéshez) is elő lehet állítani, ezért nem csoda, hogy az eddigi éles Up váltás "maszatolódik".
Ki kell tapasztalni - sajnos termékenként külön-külön -, hogy milyen "magasan" érdemes vezetni a főzést, és mennyire lehet "elengedni" (nem túlhűteni) a végét.
Megcsináltam végre kétkörösre a rendszert. Könnyebben kezelhető így, és még gyorsabb is. A deflegmátor így nincs túlhűtve. Valóban ízesebb így a kp vége, de az egyköröshöz képest úgy tűnik, hogy így kevésbé éles a kp-up határ, de sebaj, majd többet kóstolgatok. ;)
Az up-nál már levettem nullára a defihűtést, így nagyobb sugárban folyt. 30 liter "sörevet" főztem, felfűtéssel együtt 3 óra alatt meg is volt. Kevesebb hűtővizet is használtam, úgyhogy elégedett vagyok. Köszi még egyszer!
A faszekere volt nagyapádnak? :) A vasabrincsos? Vagy már gumikerekű kocsi? Gyerekkoromban,emlékszem,ahogy zörögtek,nyikorogtak a település utcáin,a mellék utak településen belül akkor még porosak voltak,csak a főbb utcák voltak aszfaltosak.Egyébként hozzá tartozott a látképhez,hogy egy "lőcsös" szekér minimum mindig állt a kocsma előtt :D "türelmes" lovakkal :D
Aztán eltűntek...a lőcsös szekerek,utak is leasztaltozódtak,pár fiatal srác még őrzi a hagyományt nálunk gumikerekű kocsikkal jönnek mennek.
A témánál maradva...ma ma megcsinálom az utolsó rozsos anyagom,aztán lehet megy a "szögre" a főző gyümölcsig...ha kibírom hogy ne ne cefrézzek be addig valamit :D
"Barbáron" meg rajtam kíyül valamelyikőtök csinál vagy tervez még valami " Jó anyagot" mostanában?
Óóóó.. bicóval (is)vannak kiváló képek a kocsmából gumicsizmában "andalgó" "majdnem etanollal" feltöltött versenyzőkről :D legalább van mire támaszkodni ha az egyensúly még viszonylag működik :D
De valóban a paripás szekér komfortosabb, és teljesen felhasználó barát :D meg aztán ha a "Rigó" módjára ha be van idomítva a ló..az már magában főnyeremény :D
Az általuk használt élesztők, enzimek eleve nem elérhetők. Gabona feltárása 140C-on majd ,hirtelen normál nyomás . Ideális ph és hőmérséklet ,minden enzimnek.Erjesztés, boldog élesztő (megfelelő sejtszám, oxigén , tápanyag ,ideális hőmérséklet, ph). Labor és még sok minden ami kihozatalukat növeli.
Nem tudsz rostkivonást végezni, tehát a hatékonyság (kihozatal) romlik.
Nem tudsz nitrogén adagolást végezni, tehát az élesztőgombák egy része elpusztul (alkoholmérgezésben :-p), romlik a hatékonyság.
Ha nem vonod ki belőle a maradék vizet, Otto motorba üzemanyagként alkalmatlan lesz a termék. Lásd kismértékű hengerfejtömítés hiba miatt meghibásodó motorok.
Több, mint száz éve használják az etanolt gépjármű üzemanyagként, de a nagyon kritikus időszakokat kivéve (pl. háborúk) az elmúlt évtizedek kivételével sose érte meg.
0,4hlf/kg-os arány mindig meg szokott lenni. Nem olvastam semmi újat. Maga a cefrézés, lepárlás, lényegét tekintve ugyanaz, mint amit csinálok. A glüko-amiláz amit használunk, ipari enzim, nekik sincs jobb. Egyedül a tiszta szesz víztelenítése okozna megoldhatatlan problémát, úgyhogy tekintsünk el attól a +2% víztől. A többi nyakatekert művelet meg nem az alkohol, hanem a kukoricából kinyerhető további anyagok kimentését célozza.
Frakcionált desztillációt hasonló hatékonysággal, mint az ipari lepárlók esetében egy "házival" nem lehet megvalósítani, hiába hasonló az elv (buboréksapkás lepárlás).
Ha nagyon akarom, a fa nem is kerül semmibe, úgy aztán meg főleg.
Csak ha muszáj. Ez csak a vész forgatókönyv, majd meglátjuk, miként alakul. De kukorica mindenképpen lesz. Két éve vetettem utoljára. Azóta azt ették a csirkék, és abból is főzögettem, mostanában fog elfogyni.
A héten nem volt időm főzni. Minden összejött. A gyümölcsfa metszés is sürgőssé vált. A pálinkára is gondolni kell.
Hát igen...basszus majd meglátod,hogy tényleg milyen költség hatékony dolog a fával főzés,nem is gondoltam volna,de legalább kipróbáltam és ez az emelkedő gázáraknál nem is egy hátrány.Meg aztán ki tudja mi lesz évek múlva? Tényleg "muunsájnerek leszünk" :D
Etanol gyáros leszel? :D
Mi a helyzet hogyan sikerült a kenyér cefrés pálinka?Kifőzted már?
Meghoztad a kedvem, én is kipróbálom a fatüzelést. Ha finomításhoz nem is, de legalábbis whisky cefre főzéshez, miért is ne? Üstházam nincs, de van egy teatűzhelyem, azon megoldható. Fa is van az erdőben, csak vágni kell, így dolgozik egy igazi moonshiner.:)
Lehet még rá is fogunk kényszerülni, ha leürülnek a gáztározók. Nem is a közelgő magas gázár a félelmetes, hanem az, ha nem lesz. Még pénzért sem. Akár csak az üzemanyag. Ma két Shell töltőállomást is láttam, ahol a kutak fele már üzemen kívül volt. Csak idő kérdése, hogy mikor sokalnak be.
Tele vetek mindent kukoricával, veszek az oszlophoz még öt darab tálcát, aztán folyhat a 96%-os szesz. Na meg kell egy kis fogyasztású tragacs, ami bírja a tiszta etanolt.
Hát ha ésszel és érzéssel rakta volna alá a tüzet,és az üstöt is csak addig cefrével,hogy az esetleges felhabzás bele van számolva,akkor a mai napig főzhetne az apósod :D
Pont azért kezdtem finoman,hogy kitapasztaljam a gázhoz képest hogyan viselkedik a cuccos :) Azt nem mondom,hogy mindig fával fogok főzni,mert a szabályozható reduktoros gázos főzés rohadt kényelmes dolog...viszont ha azt számolom,hogy 2500ft/ mázsáért veszem a fát,és egy főzéshez elhasználok mondjuk 8-10 kg fát...nagyon ott van gazdaságos árban a dolog.
Csak a thumperes van úgy hogy ajtó nélküli helységben kiszellőzik,a Destilátory zárt helységben van kimenő füstcsővel már ,majd annak is lesz egy próba főzés valamikor fával.
Nálunk csak a lakásban van vezetékes gáz,ezért palackkal szoktam főzni kint a melléképületben.Most én is vigyorgok,kipróbáltam életem első fatüzeléses lefőzését,kb 8 kg száraz kőrissel meg volt .Nagy matek nincs benne,csepegtetésig finoman van rakva a tűz azután Go...hamarabb és költség hatékonyabban lehet főzni vele mint gázzal...ezt már most megállapítottam,pedig ezen csak köpeny van az üstön kívül,a Destilatory zárt üstházzal még hatékonyabb lesz,ha nagyon cicóznak a gáz árakkal... az lesz a megoldás.De ezzel a thuperossal fatüzelésesen inkább csak egy nyitott elejű épületben főzök ha úgy alakul :D pedig gondolkodtam teszek köré kőzetgyapot lapokat de az se kell olyan jól fűt.
Mondjuk lakótelepen nincs melléképület. :) Ha az ember ésszel rakja a tüzet, biztosan jobban jön ki, mint a labilis, van - nincs és mennyiért gázzal.
Én a helyedben azért raknék valami ponyvát ajtó helyett, legalábbis télen hasznos lehet és ha van olyan, - az ártó szemektől is megvéd.
Soha sem felejtem el, Apósom valahonnan kotort egy főzőt és a szőlőterületen a borházban NEKIÁLLT a dolognak, szerintem kutya mód megpakolta az üstöt, BÉGYÚÚÚTOTT, oszt had menjen, mint utólag megtudtam, elkezdett DAGADNI az üst, hányták ki alóla a parazsat és menekültek a szélrózsa minden irányába ! Szerintem marhául telerakta, a cefre meg belehabzott a páracsőbe, tuti, hogy nem volt semmilyen vész szelep sem.
Én már csak azt tudom, hogy nagy sebességgel eladta a cejgot. Pedíg ésszel csinálva egészen szépen el lehetett volna jópofáskodni, mert rogyásig volt a törköly, meg az a fajta ringló, ami pici sárga, Ő fosószilvának mondta.
Nálunk csak a lakásban van vezetékes gáz,ezért palackkal szoktam főzni kint a melléképületben.Most én is vigyorgok,kipróbáltam életem első fatüzeléses lefőzését,kb 8 kg száraz kőrissel meg volt .Nagy matek nincs benne,csepegtetésig finoman van rakva a tűz azután Go...hamarabb és költség hatékonyabban lehet főzni vele mint gázzal...ezt már most megállapítottam,pedig ezen csak köpeny van az üstön kívül,a Destilatory zárt üstházzal még hatékonyabb lesz,ha nagyon cicóznak a gáz árakkal... az lesz a megoldás.De ezzel a thuperossal fatüzelésesen inkább csak egy nyitott elejű épületben főzök ha úgy alakul :D pedig gondolkodtam teszek köré kőzetgyapot lapokat de az se kell olyan jól fűt.