Keresés

Részletes keresés

funnyfighters Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44618

Szia nem vagyok a DM kert dolgozója csak vettem tőlük kaky szilvát. Annak a vesszöjét adtam oda oltani akit érdekelt. Fejér megyében élek és én olaszból hozattam kaky és kajszi fákat meg kivit is a tavasszal. 

 

Előzmény: epicmetal1994 (44617)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44617

A dm kert dolgozója vagy, vagy Baranya megyében laksz és onnan vásároltál? :) 

Előzmény: funnyfighters (44402)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44616

Köszönöm a linket, elkezdem majd olvasni!

Datolyaszilva, indián banán forum is van külön? (esetleg naspolya gránátalma? sok minden felé érdeklődöm, és keresem a legjobban elérhető, kibogarászható információ forrásokat, kapcsolatokat :) )

Előzmény: Ali-bá (44383)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44615

Húúú, látom nagyon benne vagytok a kháki oltás témában! Én ott tartok, hogy kb. az sincs előttem, hogy milyen is pontosan egy datolyaszilva magja, miként lehet a magoncot kinevelni (tavaly ősszel ettem elsőként supermarketből, de egyből beleszerettem!). Látom a 2 alany közti különbséget nagyjából. Az oltás terén már komoly hiányosságaim vannak. 4 db szilva fát kaptam szabadgyökeresen. Tűző napra tettem őket, lehet gond volt, és tegera és haganta oltó vesszűket raktam beléjük, félbevág alany végét, kihegyez kúposra nemes vesszőt 2-3 rüggyel, belerak bőr mentén egyik odlalt, alany vastagabb kicsit, és körbeteker szigszalag módszerrel. Eddig azt tapasztalom, hogy az elmúlt 1-2 hónapban elszáradtak a nemes vesszők rügyei, az alany meg már hajt alatta.....

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44471)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44614

én is tervezek majd kivit venni, Endrétől, 2 termőt és 1 porzót. fajtákat, neveket egyáltalán nem ismerek :/ valaki említette valahol, hogy melyik a jól bevált termő +porzó Hayward és Tomuri, Endre ezt árulja vagy más fajtát? jól informálódtam? talajt illetően nem tudom mi lenne alkalmas a kiwinek. mennyire kell savanyű föld? ha vannak a ház mögött és néhány helyen lucfenyők, vagy voltak (15-20 méter magasak is) akkor az mennyire lenne jó hely neki? érdemes ültetni mellé valami fenyőfélét akár direktbe? hogy tudom megállapítani, hogy milyen a földünk a kiwi számára?

Előzmény: Gyula20 (44494)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44613

Olvasgatva a hozzászólásaidat a fórumtagokkal, eléggé elbizonytalanodtam, hogy milyen fát is rakhatnék a ház fala mellé, ami biztonságosan teremne. A füge elvileg jól bírta a teleket, igaz több éven is visszavágtuk, nem figyeltem pontosan, hányszor fagyott vissza, szerintem részlegesen volt ilyen, csak nem tudom mikor, és mennyire, nem tudom megítélni, mi lenne vele ha nem bántottuk volna így utólagosan, idén figyelgetem az érését, törzse vastagodását tél előtt... valaki rátudna lesni a böhönye rákóczi utca 12 családi házunk telkére, fekvésére, talajára, akár egyéb klímatikus adatokra az elmúlt évekből? Pár dolgot ráfirkáltam, ott a ház alapja jobb oldalt és a melléképületsor. a nem árnyékos odlalra....alul raknék 2 datolyaszilva fát, esetleg egy gránátalmát a melléképület és a főépület sarokba, még nem tudom biztosan.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44531)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44612

Bocsi, most van időm alaposabban reagálni mindenre, látom hogy írtad már, hogy 18 éves a TIPO! hihetetlen!

Viszont említettél kajszi, szilva (pontosan melyik fajtákat termelitek?) és bosch kobakot lekvárhoz :) bosch kobakom mivel van, rákérdeznék, hogy mi a tapasztalatod vele, képeid vannak-e érés előttről utánról, bármilyen szemre való? :)

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44575)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44611

Amúgy hány éves a TIPO fátok meg milyen magas? házfal mellett van? valamilyen takaró ponyva és egy vasszerkezet volt köré építve, használva korábban, téli hidegebb időkben?

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44596)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44610

Szia! János adott néhány tippet az alanyokkal kapcsolatban. Látom, hogy te a hibridekben, fagytűrő fajtákban utazol nagyon a virgyiniana alanyban. Elmesélnéd kérlek, hogy melyik fajtákkal van tapasztalatod és mik a jellemzőik? Köszönöm! Amennyiben a "csoki" datolyaszilvát konténeresen rossz helyre ültettem, megkíséreljek ősszel egy átültetést megfelelően védett, ház melletti helyre???

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44580)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 44609

Szia! Írtad, hogy csak BIO módszerekkel termelsz. Gümölcsfáid vannak, zöldséges is? Pl. milyen tapasztalataid vannak a gyümölcsökkel, mely fajtáid vannak és mennyire betegség ellenállók?

Ez a kérdés bárkihez szól egyébként :)))).

Előzmény: Gizellamama (44582)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.23 0 0 44608

Írtam üzenetet, türelmesen várom. 

Ez már mindenkihez szól, akir érdekelhet. Harczz Endre válaszolt a napokban a facebookos üzeneteimre. Mondta, hogy nagyon elfoglalt, most próbál a levelekre reagálni, mert egyéb munkáival igen elvolt havazva.

Mondta, hogy az indián banánt majd csak október elején tudja kiszedni (ekkor menjek személyesen időpont egyeztetéssel előzetesen, ha midnent egyszerre akarok elhozni, kombi autóval ok), a többit szeptemberben lehetne már és mindenféle tanáccsal ellát majd. Konténeresen adja a fákat. Kérdem én, ebbe a porzó/termő kiwi, datolyaszilva fajták, indián banán, mária bianca barack, naspolya stb. mind beletartozik, mármint hogy konténeresen adja? Ki az, akinek tapasztalatta van a nála vásárolt fákkal, esetleg már több éves a fája, van termés? A barackra is igen kíváncsi lennék, hogy mennyire késői virágzású, sosem fagyott el :) ?

Bármilyen képet, a kertészetről való infót szívesen fogadok, hogy mit miként ad.

 

 

Előzmény: 123János (44604)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 44607

Helló!

 

Hát erre nem gondoltam mert eddig 2 celofános lett felbontva.

Amikor üvegbe lettek téve nem volt fanyar egyik sem.

Ebből azt vontam le hogy úgy is marad.

Ha felbontunk egy fedelest megírom a tapasztalatot.

Nálunk nem megy a lekvár vannak 5-6 évesek is. Ha celofános volt felére szárad. Ezt süteménybe szoktuk vagdalni.

A fedelest meg linzerhez, zserbóhoz, ahová folyékony kell.

 

Előzmény: Zéró. (44601)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 44606

Helló!

 

Azért meg lehet enni és megfogjuk.

Viszont egy kicsit fanyar lett.

Gondolom valami főzési sorrend kihagyás/elvétés. Nem mindegy mit hogyan, hány fokon öntesz össze.

Különben elég macerás hogy sikerüljön. 

Ha újra lesz termés lehet megint újra próbálni.

Előzmény: 55judit (44600)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 44605

Helló!

 

A miénkben nincsen mag. Úgy lett véve x éve. Először takarni kellett a fagyok miatt.

Állítólag lehet oltóággal is szaporítani, de nekünk elég ez ami van.

Előzmény: bcrich1994 (44602)
123János Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44604

E-mail címemre írj, ha kérdésed van, válaszolni fogok.

Előzmény: bcrich1994 (44603)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44603

Bocs Janos! Teged emlitettelek az elozo posztban Bela neven ..:/ a  datolyaszilva szaporitasa hazi korulmenyek kozott hogyan mukodik es a nikita fat, amit kedvesen felajanlottal, osszel mikor, milyen formaban, hogy tudjuk majd toled eljuttatni hozzam? :) egyebkent nagyon koszonom elore is!

Előzmény: 123János (44586)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44602

Nagyon jol neznek ki ezek az oriasi gyumolcsok!!!! Latom, hogy a foldig log az aga a sok termestol. Egy ilyen fa mindenkeppen kell majd, zabbantanam :), meg talan egy costata meg endretol.  Reagalva Bela szakmai hozzaszolasara is az alanyokkal, fagyturessel kapcsolatban datolyaszilvara, a haz fala mellett van nehany eves fugenk(sajnos mi is evekig visszavagtuk, kb. 10cm vastag a szara), szoval oda tennem mindenkeppen a kisebb turesu 2 datolyaszilvafam is amit beszerzek majd, egyet meg esetleg a kertbe, pl. a "nikita" fat, amit felajanlottak.Itt pontosan mit is kapnek egy komplett szabadgyokeres fat? Mindegyik datolyaszilvanak van magja es ezt ugy szaporitottatok, majd raoltottatok a sajat vasarolt fatokbol?mert kicsit meg kodos.

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44596)
Zéró. Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44601

A celofán segített csersavmentesíteni a lekvárt.

Fémtetővel fanyar maradt volna.


A celofán ugyanis légáteresztő, és elég szén-dioxidot enged be, hogy semlegesítse a csersavat. 

 

Ahogy a felvágott gyümölcs is levegőn egy nap alatt sokat veszít a csersavtartalmából. 

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44599)
55judit Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44600

De mégis mitől lett annyira rossz hogy nem tudtátok megenni?

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44599)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44599

Helló!

 

Hát ki kell tapasztalni a főzést.

Mit/hogyan/mivel/mennyi ideig.

Először kicsiben próbálja az ember és ha bejön nagyban.

A legjobb lett amit villával nyomkodtunk szét és persze kevés/ízlés szerint cukor egész fahéj darabok/szegfűszeg is került bele.

Volt próba zselatinnal is ami nem jött be fanyar lett, de volt ami jó lett.

Ezt legutóbb kezdtük meg. Ez celofános volt ami azt jelenti már szikkadt egy kicsit. Darabos volt és édes.

Az íze olyan mintha sárgabarackkal lenne/lett  összekeverve. Hogy milyen édes azt a cukorral lehet növelni/csökkenteni. 

 

Előzmény: 55judit (44597)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44598

Helló!

 

Én nem nagyon ismerem a fajtákat.

A nénikémnek birsalmája olyan mezei ősfajta féle, nekünk birskörte volt. 

Ez egy nemesített fajta volt óriási terméssel, de valahogy mindig megszúrta a légyféle. Kívül szép volt belül meg ehetetlen így kivágtuk, pedig permeteztük.

A fügénket/nénikém/ is tőle hoztam aminek nincs neve egy református templom kertjéből származik. 

 

A zöldségtárolásról mások biztos tudnak. Mi régen homokba raktuk a fehér/sárgarépát vagyis vermeltük. Viszont akkor voltak telek.

Mondjuk én nem sokat/keveset kertészkedek kedvtelésből.  

Jó kertészkedést.

Előzmény: epicmetal1994 (44584)
55judit Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44597

Olvastam mástól is hogy nagyon rossz a lekvárja. De miért? Az állaga, vagy az íze rossz? Milyen lesz az íze?

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44596)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44596

Helló!

 

Nekünk csak ez az 1db TIPO fajta van.

A kép tavaly nov.04.-én készült.

A termés 22-34 dkg-s szokott lenni.

Eddig még nem fagyott el. Idén valami történt vele. Talán a telet száraznak találta stb.

Majd később elválik mi lesz vele.

A gyümölcse csak éretlenül volt csersavas.

Padlástérben tároltuk és végül főztünk belőle lekvár félét, amit nem tudtunk megenni.

 

Előzmény: 123János (44586)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44595

Somogy megye, Böhönyén van, a családi házunk körül (itt nőttem fel), ha úgy nézzük idén esett át óriási láncfelvarráson a terep és még sok a munka (akácok, nagy fenyők voltak, vannak a területen). 

Azt hiszem 

Előzmény: CBNora (44592)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44594

Előzmény: 123János (44590)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 44593

Ez lenne a "csoki" datoylaszilva.

Előzmény: 123János (44590)
CBNora Creative Commons License 2020.04.20 0 0 44592

Mióta van meg a kerted?

Előzmény: epicmetal1994 (44585)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 44591

Így lesz, köszönöm a tanácsot!

Összegyűjtöm majd a növényeket, gyümölcsöket amik érdekelnek és egyeztetek a szakértőkkel itt :)

Előzmény: 55judit (44588)
123János Creative Commons License 2020.04.20 0 0 44590

 

 

Olaszról magyar nyelvre online lefordítottam.

diospyros khaki csokoládé, gyümölcs közepesen nagy, kerek, először sárga, narancs, vörös, amikor érett, fanyar. érés október-November. datolyaszilva csokoládé közepesen nagy, kerek gyümölcs, sárga először, narancssárga, amikor érett, fanyar. érlelődik október-november

 

Kerestem neked egy online képkonvertálót, hogy feltudd tölteni a képet, ha szeretnéd megmutatni a fát. 

 

https://www.fixpicture.org/

 

 

 

Egy képet átkonvertáltam így már csak 827 KB  az eredeti kép legalább 6 MB, amit nem enged a rendszer feltölteni.

 

 A képen Costata gyümölcsök.

Előzmény: epicmetal1994 (44589)
epicmetal1994 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 44589

Nagyon részletes és szakmai a leírásod, ezt még emésztenem kell kicsit és most nem tudok elmélyülni benne sajnos. A felirat ez a datolyaszilván pontosan:

Diospyros Kaki "Cioccolatino" 

Frutto medio grosso, arrotondato, prima giallo, arancio rosso a maturazione, Astringente.

Maturazione:ottobre-novembre.

 

Persimmon "Cioccolatino" 

Medium-to-large, round fruit, yellow at first, orangey-red when ripe, Astringent.

Matures October-November

Előzmény: 123János (44586)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!