Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.15 0 0 190

Mi nem szeretjük beáztatva. Azért jól rágható, ha van valakinek foga (akár mű is:))

Fügefám csak egy 18 éves van, de hideg helyen lakunk, idén is teljesen visszafagyott. A fügelekvár nem lett kedvenc, így leginkább aszalom a termést (és nem győzök lépést tartani a késztermék fogyásával:))

Előzmény: Növényexotics007 (189)
Növényexotics007 Creative Commons License 2012.05.15 0 0 189

Ha keményre aszalódik, mennyire élvezhető? Vagy fogyasztás előtt valahogy hidratálni kell, hogy ehető lehessen?

Előzmény: Törölt nick (186)
Növényexotics007 Creative Commons License 2012.05.15 0 0 188

Ááá. neked is van fügefád? Nekiem is van vagy 6 bokor. Olyan két évesek.

Előzmény: Törölt nick (186)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.15 0 0 187

a zellerzöldet kifelejtettem... pedig még nyáron is teszek szárítottat a levesbe, a friss mellett.

Előzmény: Törölt nick (186)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.15 0 0 186

Igen, keményre kell aszalni. Sajnos én saját káromon tanultam meg, jópár üveg szilvát kellett kidobnom, mert megpenészedett, pedig elrakáskor tökéletesen száraznak tűnt.

a bolti aszalt gyümölcs nagyon csalóka, a saját nem is hasonlít hozzá. azzal nem tudom, mit csinálnak.

 

A szárított zöldfűszereket, gyógynövényeket, teákat (rengetegfélét szárítok én is, de sose jut eszembe, amikor aszalásról van szó, az nekem csak a gyümölcs...) ha van, akkor sötét üvegben tárolom. Ha kerül ilyen a családba, akkor begyűjtöm. A zöld levelek a fénytől valóban elveszítik a szinüket.

Most hirtelen ezek vannak a polcokon, mind saját szárítás: csalán, citromfű, menta, áfonyalevél, cickafark, orbáncfű, körömvirág, zsálya, hársfavirág, korpafű

tárkony, kapor, medvehagyma, szurokfű, kakukkfű, petrezselyem, póréhagyma, rozmaring, csombor, lestyán

Gombák minden mennyiségben.

A gyümölcsök viszont elfogytak. Leginkább szilvát, sárgabarackot, fügét szoktam aszalni. Ami van itthon. Az őszibarack nekem nem vált be, és általában a finom gyümölcsök elfogynak frissen, nem jut aszalásra.

Nálunk nem aratott sikert az aszalt paradicsom, más zöldséggel nem kísérleteztem.

Előzmény: Növényexotics007 (185)
Növényexotics007 Creative Commons License 2012.05.15 0 0 185

A boltban kapható aszalványoktól jól gondolom, hogy sokkal jobban meg kell aszalni? Mennyire? Szinte csontszárazra?

N!EBULO Creative Commons License 2012.05.15 0 0 184

Szia!

Én fém tetővel záródó, külünböző méretű befőttes üvegekben tárolom szárítmányaimat.

Évekig elállnak, ha nem kapnak levegőt és azzal párát.

Többfélét készítek rendszeresen:

- kb. 10 féle gomba,

- sárgarépa, zeller, petrezyelyem, lestyángumó,

- zellerzöld, petrezselyemzöld, lestyán-levél

- tárkony, kapor, menta, oregánó, citromfű,

- fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma,  medvehagyma,

- paradicsom, paprika,

- gyümölcsök - szilva, körte, alma, meggy, cseresznye, ribizli, birs, sárgabarack, (lásd. ágyaspálinkák)

 

Mindig éppen azt aszalom ami nagyon szezonális, vagy épp túltermelési válság van nálunk.

 

A legújabb kisérletem a szárított torma volt húsvét után. Gyorsan és szépen száradt, de még nem próbáltam ki. Darálni is akarok belőle a házimustár ízesítéséhez. Azt ugyanis már erősíteni nem kell, de washabisabb lehet.

 

Vissaztérve a kérdésedhez: zárt üvegben, viszonylag alacsony hőfokon, lehetőleg kevés fény mellett tároljál!

(Vannak olyan 4 literes üvegeim is amelyek kívülről maradék tapétával, vagy alufóliával vannak burkolva a fényvédelem miatt.)

 

Üdv: NEBULO

Előzmény: Növényexotics007 (181)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.14 0 0 183

Jól záródó befőttesüvegben, .

Nem veszíti el a nedvfelszívó képességét szerintem. De ha nincs jól megszárítva, akkor jobb nem bezárni egy üvegbe, hanem valami szellőző tárolási módot választani, pl celofánzacskó. Én azzal zárom le a sűrűre főzött szilvalekvárt, ott tovább szárad. Abba csomagolom a birsalmasajtot, ugyanezen okból.

Előzmény: Növényexotics007 (182)
Növényexotics007 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 182

Az igaz, hogy ha eléggé megaszalom a dolgokat, akkor nem romlik meg, mert elveszti a nedvfelszívó képességét?

Növényexotics007 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 181

Sziasztok!

Mit ajánlotok, mi a legjobb módja az azalványok eltartásának?

Iszka Creative Commons License 2012.03.12 0 0 180

Most igazán jó enni a nyári saját paradicsomom, aszalva nyersen, de vajas kenyéren is jó!

 

 

petike23 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 179

Szervusztok !

 

Aszalt birset (birsalmát) hol lehet venni ?

(Esetleg lenne valakinek eladó?)

 

Köszönöm, üdv; Péter

Retro_Elizé Creative Commons License 2011.07.31 0 0 178

hozzá tartozó időjárás meg pláne:(

Előzmény: kétkezi GAZ-da (175)
pippoka Creative Commons License 2011.07.20 0 0 177

Én aszaltam, sőt meggyet is, nagyon jól sikerült. Most a sárgabarack van soron. Sárgadinnyével is próbálkoztam, de az sz.r lett..

Előzmény: Sárkány (176)
Sárkány Creative Commons License 2011.06.20 0 0 176

Most már van....

Cseresznyét aszalt már vki?

Megpróbálkozom vele.

kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2011.06.08 0 0 175

Nem szünt meg, csak nincs aszalni valóóóó...:-)

 

H.J.69 Creative Commons License 2011.06.05 0 0 174

Megszünt ez a topic?

Törölt nick Creative Commons License 2010.09.13 0 0 173

Vettem a piacon igazi besztercei szilvát aszalni - gépben 2 nap alatt elkészült, pedig nem is ment folyamatosan. Most is nagy a levegő párataltalma, a kiterített ruha sem száradt meg ennyi idő alatt.

Ha lenne fám, lekvárt is főznék. hihetetlenül jó ez a szilva. De már a sokadik szivafával próbálkozunk, és mindegyik csak ezeket az utálatos óriási semmire sem jó gyümölcsöket termi, ráadásul permetezés nélkül már a fán megromlik, moniliásodik. Még az a fa is ilyen szilvát terem, amit beszterceiként adtak el.

magyar bucó Creative Commons License 2010.08.16 0 0 171
80-90% a levegő páratartalma. Szinte képtelenség aszalni...
Előzmény: Törölt nick (170)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.16 0 0 170

De igen, gombát.

És apró penyigei szilvát, ami nagyon finom(nem magvaváló), de végül feladtam, az utolsó tálcával már nem fejeztem be. Több mint egy hétig aszaltam, két napig napon is, szúnyogháló alatt, de mégsem készült el mind. A napon aszalás után le kellett mosnom, mert a legyek így is megtalálták...a muslicákról nem is beszélve.

Előzmény: Törölt nick (169)
Rkft Creative Commons License 2010.04.15 0 0 168
Ha őszre kell valakinek birs,csak jelezzen. Nekem itt a XVII.kerben van egy fám.
Leginkább nem hasznosítjuk.
A fa még vegyszert nem látott.
Ajudit1 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 166
Valóban elég ijesztően néz ki, ahogy elővesszük az olivából, de nincs baj, főzés, sütés közben megpuhul és isteni!!! Kár, h. kevés. Nekem már csak egy üveggel maradt. Szinte mindet kenyér sütéséhez használtam el.
Előzmény: dalma53 (164)
TTAMAS Creative Commons License 2009.12.18 0 0 165

Minthogy nem vízbe, hanem olajba tetted, nem is volt várható, hogy megpuhuljon.

Használni főzéshez lehet (ott majd találkozik nedvességgel), de megeshet, hogy a megajándékozott konyhadísznek használja.

Előzmény: dalma53 (164)
dalma53 Creative Commons License 2009.12.18 0 0 164
AZ AUGUSZTUSBAN ASZALT paradicsomot kb 1 honapja olivaolajba tettem fokhagymaval es meg nehany fuszerrel, (karacsonyi ajandeknak szanom), de most megneztem es a pari ugyanolyan kemeny, mint amikor az olajba beletettem ! Most mi lesz ezzel? mire lehet ezt majd felhasznalni?
Előzmény: Törölt nick (106)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.11.22 0 0 163
Előzmény: kirol (162)
kirol Creative Commons License 2009.11.22 0 0 162
Dec. 6-ig le kell adnom az irományomat belőle. :(
Ajudit1 Creative Commons License 2009.11.20 0 0 161
Sziasztok, a bookline.hu-nál lehet kapni, pár nap alatt megvan, 1990 Ft (antikvár, de jó állapotú)
Előzmény: kirol (159)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 160

Aszaló napsugár

a szerzőt elfelejtettem:)

Ha ráér pár hétig, még megcsinálhatom az idén, csak 44 oldal.

Előzmény: kirol (159)
kirol Creative Commons License 2009.11.18 0 0 159
Hát ez nagy kár! Pedig jó lett volna.
Mi a pontos címe?
Előzmény: Törölt nick (157)
kirol Creative Commons License 2009.11.18 0 0 158
Pedig az jó lett volna. :(

Mi a pontos címe?
Előzmény: Törölt nick (157)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!