Keresés

Részletes keresés

kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2011.06.08 0 0 175

Nem szünt meg, csak nincs aszalni valóóóó...:-)

 

H.J.69 Creative Commons License 2011.06.05 0 0 174

Megszünt ez a topic?

Törölt nick Creative Commons License 2010.09.13 0 0 173

Vettem a piacon igazi besztercei szilvát aszalni - gépben 2 nap alatt elkészült, pedig nem is ment folyamatosan. Most is nagy a levegő párataltalma, a kiterített ruha sem száradt meg ennyi idő alatt.

Ha lenne fám, lekvárt is főznék. hihetetlenül jó ez a szilva. De már a sokadik szivafával próbálkozunk, és mindegyik csak ezeket az utálatos óriási semmire sem jó gyümölcsöket termi, ráadásul permetezés nélkül már a fán megromlik, moniliásodik. Még az a fa is ilyen szilvát terem, amit beszterceiként adtak el.

magyar bucó Creative Commons License 2010.08.16 0 0 171
80-90% a levegő páratartalma. Szinte képtelenség aszalni...
Előzmény: Törölt nick (170)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.16 0 0 170

De igen, gombát.

És apró penyigei szilvát, ami nagyon finom(nem magvaváló), de végül feladtam, az utolsó tálcával már nem fejeztem be. Több mint egy hétig aszaltam, két napig napon is, szúnyogháló alatt, de mégsem készült el mind. A napon aszalás után le kellett mosnom, mert a legyek így is megtalálták...a muslicákról nem is beszélve.

Előzmény: Törölt nick (169)
Rkft Creative Commons License 2010.04.15 0 0 168
Ha őszre kell valakinek birs,csak jelezzen. Nekem itt a XVII.kerben van egy fám.
Leginkább nem hasznosítjuk.
A fa még vegyszert nem látott.
Ajudit1 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 166
Valóban elég ijesztően néz ki, ahogy elővesszük az olivából, de nincs baj, főzés, sütés közben megpuhul és isteni!!! Kár, h. kevés. Nekem már csak egy üveggel maradt. Szinte mindet kenyér sütéséhez használtam el.
Előzmény: dalma53 (164)
TTAMAS Creative Commons License 2009.12.18 0 0 165

Minthogy nem vízbe, hanem olajba tetted, nem is volt várható, hogy megpuhuljon.

Használni főzéshez lehet (ott majd találkozik nedvességgel), de megeshet, hogy a megajándékozott konyhadísznek használja.

Előzmény: dalma53 (164)
dalma53 Creative Commons License 2009.12.18 0 0 164
AZ AUGUSZTUSBAN ASZALT paradicsomot kb 1 honapja olivaolajba tettem fokhagymaval es meg nehany fuszerrel, (karacsonyi ajandeknak szanom), de most megneztem es a pari ugyanolyan kemeny, mint amikor az olajba beletettem ! Most mi lesz ezzel? mire lehet ezt majd felhasznalni?
Előzmény: Törölt nick (106)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.11.22 0 0 163
Előzmény: kirol (162)
kirol Creative Commons License 2009.11.22 0 0 162
Dec. 6-ig le kell adnom az irományomat belőle. :(
Ajudit1 Creative Commons License 2009.11.20 0 0 161
Sziasztok, a bookline.hu-nál lehet kapni, pár nap alatt megvan, 1990 Ft (antikvár, de jó állapotú)
Előzmény: kirol (159)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 160

Aszaló napsugár

a szerzőt elfelejtettem:)

Ha ráér pár hétig, még megcsinálhatom az idén, csak 44 oldal.

Előzmény: kirol (159)
kirol Creative Commons License 2009.11.18 0 0 159
Hát ez nagy kár! Pedig jó lett volna.
Mi a pontos címe?
Előzmény: Törölt nick (157)
kirol Creative Commons License 2009.11.18 0 0 158
Pedig az jó lett volna. :(

Mi a pontos címe?
Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 157
Sajnos nem a neten, de nekem van egy füzetkém az aszalásról, ami főleg a történetét tárgyalja - bolhapiacon vettem, csak otthon jöttem rá, hogy nem ezt kerestem. Olyan, mintha valaki a szakdolgozatát adta volna ki. Szkennelném neked, de az elkövetkező hetekben nem tudom mikor leszek rá képes (irodai a szkenner, az iroda meg éppen költözik, minden dobozban van már...)
Előzmény: kirol (156)
kirol Creative Commons License 2009.11.15 0 0 156
Tudnátok segíteni abban, hogy az aszalás történetére vonatkozóan hol találok anyagot a neten.
Már nagyon sokat kerestem, de csak a jelenre vonatkozó dolgokat találok, nekem viszont olyan kellene, hog hogyan alakult ki, milyen eszközök voltak, hogyan fejlődtek az eszközök napjainkig.

Szóval történeti háttér kellene!
TTAMAS Creative Commons License 2009.11.06 0 0 155
Vannak növények, amelyekre bizonyos szerek engedélyezettek a biogazdálkodásban is.
Előzmény: aknil (154)
aknil Creative Commons License 2009.11.06 0 0 154
Meglepő módon késsel!:)
Úgy csináltam, hogy negyedeltem a birset, kivágtam a magház-részt, majd a negyedeket vékony cikkekre vágtam. Ennél még vékonyabbakat is csináltam, de az már túlságosan száraz lett az aszalás után.

Mo-on a BIO-minősítés azt jelenti, hogy teljesen vegyszermentes a gyümölcs, vagy azt, hogy csak biológiai permetszerrel lett kezelve?
Előzmény: Ajudit1 (153)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.11.05 0 0 153

Sajnos, kénytelenek vagyunk megbízni a boltosok állításában, hogy az bio gyümölcs, amire mondják. Más termékeknél rajta kell legyen a biokontroll kht. címkéje.

Szép lett az aszalt birsed, hogy bírtad ilyen vékony szeletekre vágni?

Előzmény: aknil (149)
aknil Creative Commons License 2009.11.04 0 0 152

Kösz! Én is valami ilyesmire gondoltam. Otthon van egy fiatal birsalma fánk, amit nem permetezünk (tehát mondhatjuk rá, hogy bio!), de ha leszedjük róla azt a pár szem gyümölcsöt, ami megterem rajta, akkor felvágás után kiderül, hogy a gyümölcs fele szét van rohadva, pedig kívülről tök egészségesnek tűnik.

Előzmény: TTAMAS (151)
TTAMAS Creative Commons License 2009.11.04 0 0 151
Előzmény: aknil (149)
aknil Creative Commons License 2009.11.04 0 0 150

Hello! Második próbálkozásra nagyon finom lett az aszalt birsem, köszönöm a jótanácsokat! A szeletelt birset forró cukorszirupba raktam, és 2 napig áztattam benne. Utána kb. 4 óráig szárítottam az aszalógépben, közben 2-szer megforgattam a szeleteket és megcseréltem a tálcákat. Itt egy kép:

 

Előzmény: Ajudit1 (147)
aknil Creative Commons License 2009.11.04 0 0 149

A vegyszerekről:

Szüleim családilag foglalkoznak gyümölcs termesztéssel, méghozzá nem is olyan kis mennyiségben (meggy, csersznye, kajszi; kb. 60 fa/fajta). Tavaly a cseresznyénél elcseszték az egyik permetezést (1 héttel később végezték, mint kellett volna), és az egész gyümölcs férges, eladhatatlan sz@r lett, ott rohadt meg a fán. (Ja, és ez csak 1 permetezés volt a háromból, amit muszáj elvégezetni, ha szeretné az ember, hogy egyáltalán eljusson a gyümölcs a szüretelhetőségig.)

 

Persze a vad-faják vegyszer nélkül is megteremnek (pl. otelló és izabella szőlő, cigánymeggy, vadkörte, faeper), de ezek a gyümölcsök csak kiskertekben vannak jelen, szóval kereskedelmi forgalomba nem nagyon kerülnek.

 

A birsről nincs tapasztalatom, de azt tudom, hogy az almafélék általában elég érzékenyek bizonyos kártevőkre, szóval nekem elég gyanús, hogy Bp-en valódi vegyszermentes bio-birset árulnak. (Bár nem tudom, hogy Mo-on a "bio" minősítés vegyszermentességet (is) jelent-e, mert pl. az USÁ-ban 1általán nem.)

Előzmény: TTAMAS (148)
TTAMAS Creative Commons License 2009.11.04 0 0 148
Nekem erkélyem van. :(
Előzmény: Ajudit1 (147)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 147

Az én biobirsem nem volt sem moniliás, sem kukacos, szép és kifogástalan és nagyon finom lekvár lett belőle. Tamás, neked van birsalmafád?

Hogy visszatérjünk a topichoz, kárpiát aszalok most, mérsékelt sikerrel. Tudom is, h. mi a baj, az, h. nem forráztam le aszalás előtt, csak sóztam.

A csíkok összepöndörödtek és így nem tudnak tovább száradni. Már orvosoltam a dolgot, leforráztam, és indul újra az aszalás.

TTAMAS Creative Commons License 2009.11.04 0 0 146
Azok nem is, csaka gazda. A birs kifejezetten érzékeny a moníliára és gyakran kukacos.
Előzmény: Ajudit1 (145)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 145
Úgy értettem, h. a piaci nénikék, akik árulják, nem permetezik :))))
Előzmény: TTAMAS (143)
aknil Creative Commons License 2009.11.02 0 0 144
Akkor mégiscsak vidéken fogom megnézni, mert Pesten nagyon durva árak vannak!
Előzmény: Ajudit1 (142)
TTAMAS Creative Commons License 2009.11.01 0 0 143

A birsalma nem szokott beteg lenni

 

Ha eltekintünk a moníliától és az almamolytól. De tüdőgyulladása pl. tényleg nem szokott lenni. :)

Előzmény: Ajudit1 (142)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!