Ha az Interregional Călători (IRC) már így elárasztotta járatokkal a Kolozsvár-Aranyosgyéres-Marosvásárhely és Marosvásárhely-Szászrégen-Déda vonalakat, akkor <a href="https://www.roco.cc/en/product/237954-72070-0-0-0-0-0-002-1/products.html">ebből</a> a Roco újdonságból lehetne pingál(tat)ni egy IRC szerelvényt, mint a lenti. :) Néhány nappal ezelőtt kaptam el az állomáson.
"Láttam youtube-on is videófelvételt, amint a maroshíd környékén viszi a Sulzer az ASEA-t Déda fele drót alá. (Mindjárt megkeresem a videót)"
Az említett videót sajnos (még) nem sikerült megtalálnom. Valószínűleg egy nagyobb videó része lehet azért nem került meg, viszont találtam egy másik videót, méghozzá hármas fogatban az ASEA egy Sulzerrel és egy Dácsiával a vásárhelyi állomáson.
Örülök hogy kicsit fellendült végre a topic!!! Kérlek segítsetek benne hogy tettem már fel képeket két Asea-ról és azokból szeretnék egy egy példányt illetve Sachsenmodelle Cfr kocsikat keresnék meg ZSR szlovák vagonokat. Ha valakinek lenne annak nagyon örülnék. Illetve az AF tervez kiadni IV.vagy V. Korszakos ASEAT?
Az utolsó mondatodra reagálva, sajnos nem mondasz újat. :| A feszülő kapaszkodók pl. elég gyakori jelenség, más gyártóknál is (inkluzív Roconál). Meg egyéb nyűgök is. Küldtem már vissza németbe Roco mozdonyt is, aminek alól forgóváz maszkjába a "Made in Austria" felirat virít. Az Albert Sulzerjeim vigyoránál pedig azt látom hogy a főkeret műanyagja hajlik lefele, nem a kaszni horgas. (Megjegyzem van Brawa mozdonyom is horgas kasznival, szóval minden gyártónál akadnak bajok). Gondolkodtam már hogy lehetne feltámasztani az alváz végeit ragasztás nélkül, de eddig még nem találtam ötletet. A csavarok megszorítása a mozdony alján nem segít semmit ahogy már javasolták itt, főleg hogy azok a mozdony közepe fele helyezkednek el, nem a végeinél.
"De ha majd T.A.-ék előrukkolnak valami IV. korszakos vásárhelyi géppel, feltétlenül szólj!"
Rendben, majd "visítok" ha látok valami olyat. Ami azt illeti a ferdecsíkos indigókék kocsijaim mellé (igaz csak két árva darab van belőlük) én is elviselnék egy olyan vilagoskék festésű Sulzert, amilyet az általad linkelt videókon lehet látni. :)
Az igazat megvallva nem követem más vonalak menetrendjeit. És az is igaz amit írtál, hogy itt a 405-ösön elég jó a menetrend, reggeli és delutáni órakban jó időpontokban ki van töltve személyvonatokkal mind Déda mind Kocsárd irányába. Csak hát na, megyeszékhely mellékvonalon...
Örülnék egy kis ASEA féle kompresszor meg ventilátor zajának is. :) Főleg, hogy a Sulzerek eredeti sípja mára már ritkaságszámba megy. :(
Annyi előnye van a vasútállomásnak, hogy megyeszékhely lévén szépen felújították az épületet, meg újraépítették a személy forgalmat kiszolgáló vágányokat, és lettek magas peronok aluljáróval.
Viszont aminek nem örülök, az hogy a Maros IC innen Budapestre szépen megszünt, a Hargita IC menetrendjét is évről évre egyre jobban elrontották. Régebb reggel volt jó időben, fel tudtam vele utazni Kolozsvárra, ott volt több órányi időm dolgaimra, mielőtt jött a délutáni párja visszafele. Utána el tették az indulását délre, onnantól kezdve viszlát... Most meg az év nagyrészében már csak Desiro jár kolozsvári átszállással a Hargitára (legalábbis a járvány előtt így volt).
Most éppen bizonyos sajnálatos események Pápához kötnek, de előbb-utóbb hazajutok Pest közelébe. És ha akkor majd kerítünk valami ismerőst, aki Vásárhelyre megy, és hajlandó lenne elvinni egy egész mozdonyt...
Egyébként én anno direkt vettem tartalékot a MMV Sulzerből is, meg a 96-os Ázeából is, kifejezetten olyan célból, hogy ha majd a boltokban elfogy, és jól felmegy az ára, valamelyiket elcserélem valami hasonlóan kifutott példányra, ami hiányzik a gyűjteményemből. Az üzleti érzékemet dicséri, hogy egyik modell sem futott be valami nagy karriert azóta... Sőt, ezek szerint a Sulzer még mindig kapható.
Mellesleg jegyzem meg, hogy eddig 4 Albert Sulzerem van, de mindegyiknek van valami nyűgje: feszülő kapaszkodók, cianoakrilátos ragasztóval megtámogatott alváz, enyhén deformálódott fémöntvény; az egyiknél a T.A. meg lefelejtett egy pályakotrót... :-/
Ami az MMV modellt illeti, tudomásom van róla, hogy a Medikernél még kapható, de ott nincs online bankkártyás fizetési lehetőség, csak banki átutalás. A nemzetközi utalás költsége viszont elég magas. Minimum 20 Euró, ami mellé még jön a külföldi szállítási költség. Ezenkívűl érdekesség, hogy régebb fel voltak tüntetve az online boltjukban a külföldi szállítási költségek, de egy ideje már nincs semmi nyoma ennek a listának. Talán már nem is postáznak külföldre?
"Na ha majd Vásárhelyen járok, viszek Neked egyet :)" (Ha tudnál hozni egy MMV modellt, annak örülnék.) :)
Sajnos nekem a VI. korszak már nagyon kiesik, az igazi célpont a IV-es lenne (esetleg Va, ami ugyanaz, mint a IVb :) Bár van egy raklapnyi Şobolányos személykocsim is, mert egy időben szinte csak azt adtak ki... De ha majd T.A.-ék előrukkolnak valami IV. korszakos vásárhelyi géppel, feltétlenül szólj!
A bosszantó az, hogy megyeszékhely lévén csak egy villamosítatlan mellékvonal jutott neki, míg Segesvár, ami jóval kisebb város, fővonal mentén van.
Hát, a bosszantó az, hogy a kiépüléskor Budapestet tekintették célnak, meg Kolozsvárt; most meg Bukarest a központ... nem csoda, ha nem passzolnak a dolgok. Ha Vásárhely nem egy bukaresti irányra merőleges vonalon lenne, akkor lehet, hogy jobban gatyába rázták volna. Bár ahogy a székely körvasutat is kiépítették... Erről jut eszembe, 400-as fővonalon kétvágányos forgalmi kitérő: érvénytelenített bejárati jelző, kiszedett váltók, bezárt őrházak; és a lényeg: a kikötött mellékvágányon egy sor teherkocsi rozsdásodik. Mindezt '94-ben. Ebből is látszik, hogy abban a pillanatban, ahogy az öreget lelőtték, minden elkezdett összedőlni az országban.
Egyébként ahogy a CFR és elődjei szolgáltattak, nem sokat számít, hogy Vásárhely egyvágányos és dízel. Nézd meg az idei Segesvárt. Ha mondjuk vonzáskörzetből lennél bejárós (személyvonatozol, mert a gyors nem áll meg), Brassó felől reggel 7 előtt nincs vonat; délelőtt 9 után meg egy 8(!) órás lyuk következik. Medgyes felől némileg jobb a helyzet, bár 9 után ott is 5-6 órás lyukak követik egymást. Ha délután mennél haza, Medgyes felé déli 12 után összesen 2(!) vonat van, az utolsó este 7 előtt megy. Brassó felé meg egyenesen katasztrófa: reggel 7-ig elmegy 3 vonat, aztán még egy 15:36-kor, és vége. Nincs több vonat, csak gyorsok. Kétvágányos, villamosított (Medgyes felé csilliárdokból 9 év alatt felújított) fővonalon! Az ember esze megáll...
És látom, a Szeretfalva-Déda lyukkal sem kezdtek semmit: Szatmár felé 8 órás vonatmentes lyuk; Brassó felé a Corona után rögtön egy 11 órás vonatmentes lyukkal indít, aztán délután 5-kor elmegy az első személyvonat is... Az sem semmi, hogy páratlan személyből napi 2, párosból viszont 3 van. De a zsibói rész is hasonlóan dúskál a vonatokban.
Ehhez képest a 405-ösön kínálati menetrend van. Főleg Régen–Déda felé, de Kocsárd felé sem rossz... Ezt teszik a magánosok.
A járműjavító még üzemel, legalábbis utoljára tavalyelőtt bolyongtam arra, akkor még volt élet a területén (éppen húztak ki festékszagú teherkocsikat). Ez a Sulzer is például, itt Vásárhelyen lett javítva-festve.
El is küldtem a képet a Trains-Addicted-nek érdeklődve, hogy ilyen festésű Sulzert nem szándékoznak rendelni Alberttől, de azt mondták nem. :(
Amúgy válaszként megsúgták, hogy még terveznek 2 rend CFR Marfas Sulzert. Az egyik piros szürke lesz (hasonló az Albert-Modell 060010 modellhez), a másik Marfas modell pedig zöld színű lesz, amelyik szintén vásárhelyi honállomású gépről fog készülni. (mert a 060010 is vásárhelyi gépről készúlt :D)
Ja igen, most hogy említetted, azt is érdekesség volt látni a videókban, a vásárhelyi mozdonyszínhez tartozó villamos gépeket, méghozzá a vezetőállásból. :D A 2000-es évek vége feléig (2008-ig talán) még voltak használatban levő ASEA-k a mozdonyszín területén.
2007-es felvételek a vásárhelyi állomás/mozdonyszín területén:
De utána eltűntek és már csak néhány letétes ASEA maradt. Ezt a képet én készítettem 2012-ben, akkor már csak ez a 3 db letétes gép volt itt. Aztán 1-2 év múlva őket is elvítték innen. Már csak Sulzerek maradtak, meg egy-két LDH (Dácsia, ahogy itt a fórumon emlegetik).
Láttam youtube-on is videófelvételt, amint a maroshíd környékén viszi a Sulzer az ASEA-t Déda fele drót alá. (Mindjárt megkeresem a videót)
Na megnéztem ezt a viedót is (illetve a vezetőállásos részét). Hát vannak ott érdekességek, például a kisvasuti rámpa, amiről én sem tudtam hogy volt ilyen, és ma már sima ott a terep, színben van a vágányokkal, meg ami érdekesség volt látni, a rég eltünt fűtő és posta kocsik, meg a csomaghordó járgányok.
"feltűnik benne az akkor még új, mára életveszélyesen leromlott Maroshíd"
A maroshid fel lett javítva, alul felül, tavaly végeztek vele. ;)
"Egyébként az egész felvételt áthatja Ceauşescu szelleme: sötétség, kosz, nyomorúságosan öltözött emberek; korszerűnek hirdetett, de amúgy lepukkant, rendezetlen ipartelepek szétesőfélben lévő teherkocsikkal és betontengerrel; rendetlenség, rendezetlenség mindenhol."
Hát igen a kommunizmus legnagyobb vívmányai a stílustalan, szürke beton csarnokok, tömbházak, meg egyéb típusú épületek voltak, mind mind szürke beton építmények. Ezek új korukban sem voltak szemet kecsegtető tárgyak, lerobbanva és elhagyatva aztán még lehangolóbb látvány. És ez így fest mindenfele, nem csak Vásárhelyen. Kicsit aktuálisabb, de végre véget ért a volt polgármester, Florea úr 20 éves uralma, és újból magyar polgármestere van a városnak, várjuk a változás szeleit, hátha tesznek ezekkel az elhagyott részekkel szemben is valamit (nem kimondottan a vasúti részre gondolok).
Hihetetlen mennyire kiesett az emlékeimből ez a kisvasúti visszafordító a nagyvasút alatt, pedig kiderült, hogy édesapám mutatta valamikor régen. Csak mára viszont nagyon bekebelezte a növényzet és vonatból is nehezen figyelhető meg. Az árok amiben halad a lesüllyesztett keskeny nyomtávú vágány az ma is megvan, nincs feltöltve, de benőtték a bokrok és fák. Az iparvágány, ami alatt áthalad a kivasút (1:14:08-tól arrafele láthatóan), a téglagyárhoz vezetett. 1:13:15-től arrafele, a nyílt vonaltól jobbra látható teher pályaudvart is mára már teljesen benőtte a bozót, mivel régóta nincsenek használva a vágányok. Attól még jobbra, kerítéssel elhatárolva található a járműjavitó (SIRV - Secția de Întreținere și Reparații Vagoane), annak az udvarán található még néhány gőzös abból a hosszú sorból, ami a filmben látható a nyárádtői állomáson (1:28 környékén).
Köszi a videót, nagyon jó, nem tudtam róla. A feltoltő oldalán látni még régebbi videókat, pl gőzösöket Székelykocsárdon.
"már csak a kib*szott kombinát maradt, az továbbra is okádja a füstöt..."
A múlt rendszerben nagyon eliparosított város lett, a Dózsa György út mentén gyárak sora állt. Mára mindet bezárták, mert Iliescu és csapata mindent eladtak külföldieknek, akik rövid időn belül leépitették ezeket a gyárakat, csak a legszennyezőbb gyár úszta meg. Másik oldalról viszont ha az sem lenne, akkor még halottabb lenne a vonal, mert a teherforgalmat a kombinát adja. A bosszantó az, hogy megyeszékhely lévén csak egy villamosítatlan mellékvonal jutott neki, míg Segesvár, ami jóval kisebb város, fővonal mentén van. Egyébként jó régen a kombinát a városon kívül volt, csak mára kinyúlt odáig a város.
Na hoppá, ez a '90-es videó sem rossz! 0:01:55-nél befigyel a kisvonat mozdonya. Sajnos a Sulzer legyorsulja :)
Utána sokáig "divatbemutató" látható Ceauşescu fénykorszakának mozdonyvezető-egyenruháiból. Egyébként itt ugrott be az a 30 évvel ezelőtti pillanat, amikor átjöttem Magyarországra, és életemben először Kürtösön megláttam egy magyarországi mozdonyvezetőt a mellettük elhaladó NoHAB-ban: kék köpeny, napszemüveg és baseball-sapka volt rajta. Teljesen le voltam döbbenve... :)
0:06-tól látható egy kis körkép Vásárhelyről: feltűnik benne az akkor még új, mára életveszélyesen leromlott Maroshíd, de érdekes a Nagyállomás is, oldalt egy gőzös várakozik a vonatunk behaladására. Továbbá VIT-ek mindenhol, dől a gőz.
0:19:02-nél ismét látszik a már emlegetett maroskeresztúri szintbeni kereszteződés, ezúttal a dolog érdekessége, hogy vonatunkkal párhuzamosan egy tolatás is zajlik, megcsodálhatjuk a tip-top teherkocsi-állományt is. A kocsikat nézve nehezen hihető, hogy állítólag '89-'90 volt a CFR fénykora, utána indult meg a lejtőn.
0:35:13-tól leállított gőzösök Nyárádtőn. Emlékszem, a '90-es években sok helyen lehetett látni őket, Segesvár mellett is hosszú sorokban rozsdásodtak...
És hoppá! 0:38:12-től megvan a film elején látható parallelfahrt előzménye is: a kisvonat versemg a magyvonattal. Sajnos megvágva, és konténerekkel tarkítva...
0:42-nél is látható egy érdekesség: rámpa a keskenynyomközű járművek normál nyomközű kocsikra pakolásához. Nem is tudtam, hogy volt ilyen Vásárhelyen!
Egyébként az egész felvételt áthatja Ceauşescu szelleme: sötétség, kosz, nyomorúságosan öltözött emberek; korszerűnek hirdetett, de amúgy lepukkant, rendezetlen ipartelepek szétesőfélben lévő teherkocsikkal és betontengerrel; rendetlenség, rendezetlenség mindenhol.
Édesapám is itt ült mellettem, mondta, hogy kapcsoljam ki a videót, annyira nyomasztja. Hja, amikor ő Vásárhelyre került, még 70%-ban magyar város volt; aztán végig kellett élnie, ahogy "kiépül" és szemétdombbá válik...
- 1:13:59-nél már le van süllyesztve a kisvasút, bal oldalt feltűnnek a sínek az árokban, párhuzamosan a szintben haladó keskeny és normál fővonallal.
- 1:14:05 környékén a süllyesztett pálya eltávolodik, azért, hogy aztán ismét a fővonal felé forduljon, gondolom hogy minél nagyobb szögben haladjon át a balra kiágazó normál nyomtávolságú iparvágány alatt (1:14:10 körül).
- 1:14:15-nél, rögtön az iparvágány hídja után a kép bal oldalán látszik, hogy a lesüllyesztett vonal élesen elfordul a fővonalak irányától, aztán
- 1:14:24-nél halad át a mozdonyunk a visszaforduló keskeny vágány fölött.
Az Általad berakott szintbeni keresztezésen pedig 1:16 végén zakatol át a vonat. Utána még lehet látni, hogy áll a bejárat a kisvonatnak a déli állomáson, de a vonat már nincs rajta a videón.
Egyébként nem tudom, hogy ismerted-e, de nagyon klassz videó. Még csillog a kisvasút sínje is, és látni, hogy mennyire komoly infrastruktúra volt. Sajnos a látottakból már szinte minden a múlté, már csak a kib*szott kombinát maradt, az továbbra is okádja a füstöt...
"Hasonló volt a járműállomány Marosvásárhelyen is. Ott is volt egy-két érdekesség"
Még egy érdekesség, bár ez annyira nem egyedülálló érdekesség, mert Magyarország területén is van/volt több szintbeli kereszteződés normál- és keskenynyomtávú vasút között, de íme egy kép a vásárhelyi déli vasútállomás környékén létezett szintbeli kereszteződésről. Már csak ennyi maradt belőle, pár fénykép, mert valamikor a 2000-es években megszüntették.
"Hasonló volt a járműállomány Marosvásárhelyen is. Ott is volt egy-két érdekesség .... A keskenynyomközű vonal a nagyvasúttal párhuzamosan, nagyvasút és a város között futott ki délnyugatra, és a nagyvasúton túli ipartelepre úgy vitték át, hogy a keskenynyomközű vágányt lesüllyesztették, majd a nagyvasút alatt egy 180°-os, szűk ívű fordulóval átvezették a túloldalra, és északkeletre bevitték az ipartelepre."
Hát ezzel most egy kis fejtörést okoztál nekem. :)) Mert nem tudom eldönteni, hogy nem is volt tudomásom erről a 180 fokos nagyvasút alatti hurokról (pedig itt élek 37 éve), vagy tudtam róla, csak rég kikopott az emlékezetemből.
"(Na a beillesztett műholdképet a zinex lehagyta, feltölteni meg nem tudom, szóval aki nem hiszi, járjon utána :)"
Utána jártam. :) Erről lenne szó?
Na majd a napokban elbarangolok a helyszínre és megnézem, ha a bozóttól megközelíthető lesz.
Köszönöm a tippet. A márka ismerős, már találkoztam vele itt a fórumon, csak azt nem tudom, hogy itteni erdélyi boltokban kapható-e. De majd utána nézek. Még egyszer köszi!
Mivel a román lokomotiv fórumon is felvetődött a kérdés a modellek élethűsége kapcsán, ezért a hétvégén elsétáltam az állomásra és készítettem pár friss fotót a kisvasút fűtőháza környékén, de mára már nem sok minden maradt ott. Íme néhány kép abból, ami a kerítésen keresztül látható.
Nahát, hogy mik vannak. Valahogyan éreztem már egy ideje a hozzászólásaidat olvasva, hogy "falubéliek lehetünk". :)
"Aztán ahogy nézegettem, úgy döntöttem, végül kihagyom. Nem hiszem, hogy össze tudnék állítani egy élethű szerelvényt;."
A kocsikat én sem vásároltam meg, csak a mozdonyt szereztem be, több okból kifolyólag. Az egyik az, hogy valóban semmi közük a CFR-s kocsikhoz, mert a T.A. Roco gyártmányú ÖBB modelleket festett át. Az ablakok száma nem stimmel, mert a modellen 6+1 ablak van, a valódi kocsikon viszont csak 5+1 van. Ezenkívűl a modell forgóvázai teljesen másak, és az oldalsó feljáró ajtók állása is eltérő. Az ajtók ugyan a modellen is és a valódi CFR kocsikon is bennebb vannak a kocsi oldalfalához képest, de amíg a valódi kocsikon ezek párhuzamosak az oldalfal síkjával, addig a modellen ezek egy adott szögben állnak az oldalfalhoz képest. Továbbá az ajtó meletti kapaszkodók sem stimmelnek. Ezek a nagyobb, szemet szúró eltérések. A másik ok, hogy itt a vásárhelyi vonalon többnyire kék kocsik jártak, legalábbis az én emlékeimben így maradt meg.
De megvettem a mozdonyt, mert reménykedem hogy egy napon majd hátha lesznek hozzá élethű kocsik is. Talán pont a Bemo-tól. :)
"Ahogy néztem, még a T.A. csapat kisebb vagyonért árult személykocsijainak sincs sok közük az eredeti CFR-kocsikhoz"
Hát a kocsik sem olcsók, de igazából, maga a mozdony ami inkább egy kisebb vagyon, mert méretre ugyan fele akkora mint egy ASEA, árban mégis majden 19.000 forinttal drágább utóbbihoz képest.
"terveket meg nem találtam, amelyek alapján neki tudnék állni egy korrekt szerelvény házilagos legyártásának."
Rajzokkal én sem találkoztam sajnos. Én a http://trainz.uv.ro/draw/schita.html oldalt ismerem, ahol találhatók mozdonyok, személykocsik és teherkocsik rajzai, többek között ott vanak az L45H mozdony rajzai is, de a keskeny nyomtávú (25-20 sorozatú) kocsikról sajnos nincs.
"Hát a GFR/RS/TH és egyéb GRAMPET-bagázzsal én elvből nem szimpatizálok, így nekem kimaradt a gyűjteményemből"
Mondjuk én sem szívlelem a Grampet csoport piszkos politikáját, ezenkívűl anno amikor belefogtam a gyűjtésbe, úgy terveztem el, hogy csak nemzeti vasúttársaságok (CFR és MÁV) modelljeit fogom gyűjteni. De amikor megjelent az MMV-s ASEA, akkor nagyon kísértett hogy vásároljam meg a modellt, mert nagyon tetszik a színtervük. Végül sok erőfeszítés árán ugyan, de lebeszéltem magam a vásárlásról. Aztán jól megbántam a dolgot. :))
A GFR-el meg úgy vagyok, hogy bár nem szívlelem a társaságot, de az ők színtervük is tetszik a szemeimnek, főleg hogy többször is találkoztam már az évek során GFR-es Sulzerekkel itt a vásárhelyi állomáson. S mivel idén jött az Albert féle GFR Sulzer, a GFR-es ASEA pedig már régóta benne van az AF katalógusban, hááát ezúttal nem sikerült leküzdenem a kísértést....
Eközben jött az MMV-s Sulzer is, több másik Albert Sulzerrel egyszerre, és előállt újból a kísértés az MMV modell iránt, de mivel már volt előrendelésem 3 CFR-s Sulzerre, nem bírta meg azt is a pénztárca. Mire gyült rá anyagi, addigra szépen elfogytak a boltokból az MMV Sulzerek. Aztán megint mérgelődhettem, hogy lemaradtam az MMV-ről, és valamilyen módon a GFR-es ASEA megvásárlásával próbáltam enyhíteni ezt. :)