Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége szerint a GYED és a GYES ZSÁKUTCA, de a magyar társadalom ragaszkodik hozzá, így nem lehet egyetlen tollvonással megszüntetni. HOSSZÚ TÁVON AZONBAN ALIGHA FENNTARTHATÓ EZ A RENDSZER.
Ez egy teljesen kiszámítható túlóra, pl. a hónap x. munkanapján. Képzeld el, ilyenkor a kisgyerekesek megszervezik, hogy aznap az apuka/nagynéni/szomszéd/stb. hozza el a gyereket.
Máramelyik megszervezi, mert van, amelyik azért sem :(
nem elvenni kellene azt a támogatást, hanem átalakítani és feltételekhez kötni. legyen természetbeni juttatás, és legyen biztosítva az, hogy a gyerek legalább megközelítően megfelelően nevelődik.
én a tudományos tény-nel vitatkoznék, mert kétéves kor körül már nagy a szóródás a gyerekek között. - azonkívül dolgoztam bölcsödében többször is, és a saját gyerekeim is voltak bölcsisek. a legidősebb lányom kétévesen akkor sírt, amikor haza kellett jönni, a középső tízhónaposan ment, és sosem sírt, igaz, ismert emberek közé ment már, a legkisebb 15 hónapos korától imádott oda járni, az óvodába viszont - négyéves korában, három év bölcsi után rendszerint sírva ment be.
igaz, a bölcsődében egy gondozónőhöz tartozott mindig a gyerek, mindig ugyanaz figyelte az evését, a kisgyerek szellemi-fizikai fejlődését, mert felosztották a csoportot maguk között. Az óvoda már nevelési intézmény, a gondozással nemigen törődnek, ami azért egy kicsit nehezebbé teszi a hároméves kiscsoportos életét.
egyetértek azzal, hogy több négyórás, vagy részmunkaidős munkahelyre lenne szükség, és valódi választási lehetőségre, hogy ne kelljen közelharcot vívni a bölcsődei/óvodai férőhelyért, lehessen a gyereket fél napra is bevinni, és hogy ne legyen okvetlenül kényszer kisgyerek mellett munkába állni, de azt, hogy hároméves koráig jobb az anya mellett, én nem vallom. pláne egy unatkozó, kelletlen, napi gondok között nyűglődő, esetleg rossz házasságban élő anya mellett biztosan nem jobb.
kilenc évig jártál egyetemre és azt sem tudod - persze, alkalmazottként dolgozni se dolgoztál, hogy nem minden dolgozó dolgozza végig a hónapot. van, aki beteg, van olyan is, aki egyéb okból van távol a hónap egy részében és ennek megfelelően neki nem a fix havi bér jár, hanem több/kevesebb.
legalább olyan okos vagy mint Magyar Bálint, aki kitalálta, a bérelszámolókat ki kell rúgni és diákmunkaerővel kell őket helyettesíteni.
"Megtanultam sokkal jobban beosztani az időmet. Egyszerre többfelé figyelni, a lényegeset, hova kell először segítség, gyorsan eldönteni."'
Én viszont megtanultam az összes bolygó nevét, ismerem Buthán és Wales zászlaját. A "mélypont" az lesz, ha majd életemben először kiszámítom egy függvény zérushelyét. Ez eddig soha sem sikerült, pedig nem voltam tök hülye matekból. :-) Amúgy meg most a Taj Mahal történetéből készülök, hogy mire holnap visszakapom a lánykáimat, el tudjam mesélni, mert a nagy már kérdezett róla.
De a legjobb, amikor a kétdiplomás, nyelveket beszélő barátnőmet a kis maszatosszájú, írni-olvasni nem tudó copfosa egy fél mondattal lealázta, majd az anyja egy órát guglizott hogy ne égjen a gyerek előtt. :-)
Sokszor leírtam már: semmi gond. Nem kell rugalmasnak lenni. Megoldom a gyermekeim felnevelését az állam segítsége nélkül. Nem kell semmi. DE! Akkor egyetlen gyermektelen drogos, vagy munkanélküli se kapjon nyugdíjat, ellátást segélyt az én három gyermekem által befizetett adóból járulékból stb. Nekem nem kell a gyermektelenek és dologtalonk pénze. Megoldom. Mint liberális csak annyit kérek: hagyjuk békén egymást.
"Én nem hinném, hogy nem lenne rugalmas, de mindennek van határa. Amikor pl. bérszámfejteni kell, akkor bérszámfejteni kell. Ha ehhez tovább bent kell maradni, akkor tovább bent kell maradni, és utalni kell a fizukat. "
Ez egy teljesen kiszámítható túlóra, pl. a hónap x. munkanapján. Képzeld el, ilyenkor a kisgyerekesek megszervezik, hogy aznap az apuka/nagynéni/szomszéd/stb. hozza el a gyereket. Úgyhgy nem hiszem, hogy azokkal lenne probléma, akik könyvelésen/bérszámfejtésen dolgoznának. Én ebben a körben mozgok, úgyhogy ismerek pár ilyet.
"Az a kölyök várhat még félórát az óvodában, kibírja."
Igen, a gyerek kibírja, hogy egy hónapban 1-2 nap ne 4-kor, hanem 5-kor, esetleg 6-kor menjenek érte. Csakhogy van azoknak a fránya bölcsiknek és oviknak egy nyitvatartási ideje. Van olyan bölcsi, ahol fél 5-kor már kioktatják a szülőt, hogy igyekezzen máskor jobban, de hallottam olyanról, hogy 3-ra kellett menni a gyerekekért. Az ovikban általában 5-ig van a tűréshatár, utána rátelefonálnak a szülőre, majd fél 6-kor elballagnak vele a kerületi átmeneti szállásra. Persze ovinként változó, de egyik helyen sincs az, hogy "sebaj anyuka, jöjjön csak amikor végez és ideér".
Ezzel egyetértek. Nálunk szerencsére csak alkalomszerű, és akár most megmondom jövő évre vonatkozóan, hogy mikor kell többet bent lennem és mikor csúsztatom le a túlórákat.
De tényleg azt látom, hogy amikor meló van, akkor bent van a kisgyerekes, a gyermektelen, a nő és férfi is. És nagyon nem tetszik, hogy valakit csak azért húznak le, mert gyereke van. Holott számtalan példa van arra, hogy gyermektelen férfi is tud későn jönni, korán lelépni és a kettő között munka helyett internetezni.
A legtöbb embernek állandó összegű a fizuja. Minek azt bérszámfejtegetni? Már úgy értem, hogy oké, csinálják meg a szükséges adminisztrációt akár utólag is, de attól maga a fizetés még mehetne rendszeres utalással, mindenféle havonkénti cécó nélkül.
Én nem hinném, hogy nem lenne rugalmas, de mindennek van határa. Amikor pl. bérszámfejteni kell, akkor bérszámfejteni kell. Ha ehhez tovább bent kell maradni, akkor tovább bent kell maradni, és utalni kell a fizukat. Az a kölyök várhat még félórát az óvodában, kibírja. A dolgozó viszont nem biztos, hogy tud adni hosszú hétvégén a saját kölykének kaját, ha pl. a most szerdára várt fizuja a jövő héten érkezik meg a számlára, mert Mancika nem utalta a héten.
Én sorolhatnám még a példákat. Az embernek a munkahelyén is vannak kötelességei, tisztességesen dolgozunk, hogy a cég jól menjen, nyereséges lehessen, és a többi tisztességesen dolgozó ebből részesedhessen biztos állás, magasabb jövedelem formájában.
Ne, családi adózás marhaság, és ne legyen, soha. Mert ha akarunk valakiknek valamit adni, akkor adjuk azt tisztán és egyébtől függetlenül. Mellesleg hogyan adóztatják majd azt a családot, ahol a két személynek egy közös gyermeke van, elősző párkapcsolatból még egyénenként plusz kettő, és mondjuk öt hónap után melegváltás, új apuka, esetleg több is egyszerre. No ne.
Adózzanak a mindig konkrét személyek, és a szociális támogatás maradjon másik kalapból.
Szülésből azért csak az tud megélni, akinek nagyon a béka segge alatt vannak az igényei. Ha nem korábbi tisztes adófizetőről van szó, azaz gyed nincs, csak gyes meg családi pótlék, az jó, ha elég a gyerek pelenkájára meg kajájára.
"Babco, nem sírni akarok, nekünk is ingyen van a tankönyv, és féláron az ebéd, de a cipő a bérlet, a kaja, a fűtés stb. ugyanannyiba kerül, mint nektek- csak több kell belőle."
De bizonyára nem az utcára zavarod ki a gyerekeidet, hogy legyenek el valahogy, pelenkára nincs pénz, közben meg füstölsz mint egy gyárkémény. A lányomnak van egy ovistársa, anyuka a 4 gyerekét terelgeti, mondtam is neki, hogy le a kalappal előtte. Az ilyenektől egy fillért sem sajnálok, mert 4 jövőbeni adófizetőt nevel. Nem a nagycsaláddalokkal van baj úgy általában, hanem azzal, hogy ma meg lehet élni pusztán abból, hogy valaki szül. Elvárások pedig nincsenek, egy csomó minden alanyi jogon jár.
"De tudod mit? Szülj még egyet!"
Kösz, majd mi eldöntjük a férjemmel, hogy hányat tudunk nevelni.
Számomra az sem világos, hogyan lehet állandóan segélyen élni. Az csak meghatározott idejű munkaviszony után jár, akkor is csak talán 8-10 hónapig, nem örökké.
Én meg azt mondom, hogy egy munkáltató legyen szíves annyi munkaerőt felvenni, hogy túlórázás nélkül is készen legyen a munka. Mert az egy dolog, ha mondjuk éves záráskor bent kell lenni 1-2 órával tovább, de amikor mindennapos, hogy csúnyán néznek arra, aki a hivatalos munkaidő végén pakolni kezd, akkor részemről elmehetnek a sunyiba. Én biztosan nem maradnék rendszeresen tovább még gyerek nélkül sem.
Elég lenne a gyes helyett is gyed-et adni, ami ugye az előző fizetés százalékában megy, esetleg legalább egy normál méretű fizetés után adózó családtaghoz kötni mindenféle juttatást.
"5 nemzedékre visszamenőleg majd bizonyítani kell a magyarságot? "
Nem, épp elég hogy ha bizonyítja, hogy a pénzt a gyerekre költi. Engem nem érdekel, hogy valaki cigány-e vagy sem, dolgozzon, adózzon, a gyerekét meg járassa tisztán iskolába. Miért baj ezt kérni???
"időben nem jársz be, de a munkaidő lejártának másodpercében már lelépsz. "
Láttam már pár ilyet, de azoknak nem volt gyerekük. Az én tapasztalatom szerint tök mindegy, hogy hány éves az illető, férfi vagy nő, van-e gyerek vagy nincs. Csak az számít, hogy valaki akar-e dolgozni, vagy sem. Amelyik kisgyerekessel eddig problémát láttam (állandó hiányzás, korábban lelépett) ott sem a gyerek volt a fő ok, hanem az, hogy az a nő baromira nem szokta a munkát, azt, hogy időre beérjen valahová, gyakran kell tűrni, szájat befogni, néha túlórázni kell. Ő gyerek nélkül is ilyen lett volna.
Babco, nem sírni akarok, nekünk is ingyen van a tankönyv, és féláron az ebéd, de a cipő a bérlet, a kaja, a fűtés stb. ugyanannyiba kerül, mint nektek- csak több kell belőle.
kérlek, szüljél te is 6ot aztán "viruljál" ingyért. no de mégis, hogy képzelted hogy lesz csak a cigányoktól elvéve a támogatás? 5 nemzedékre visszamenőleg majd bizonyítani kell a magyarságot? vagy vegyük el mindenkitől inkább?
Tévedsz. 8 tól 2 ig dolgozom, korábbra megyek be, hogy elkerüljem a dugót.(Mivel a legkisebb is isis, és elkíséri a bátyja. Előtte kikészítem nekik a reggelit is.)
Háromra itthon vagyunk, és miénk a délután.
Ha előre tudom, hogy tovább kell maradnom, fölkészítem őket, de ha nem tudnám előre, hát nem maradnék.
Igen, nekem a gyerekem a fontosabb, nem a munkám. Van, akinek nem.
"aki meg munkába menne vissza annak megvan a hely. "
Nem az anyukának nincs helye, hanem a bölcsiben a gyereknek!!!! Vannak olyanok, akiket vennének is vissza, mennének is dolgozni, de sem a lakóhely szerinti, sem a munkahely szerint bölcsiben nincs helye a gyereknek! Van olyan ismerősöm, aki kénytelen bébiszittert alkalmazni, ez viszi a fizetése jó részét. + az utazás, ruházkodás, mert a munkahelyre nem elég a kinyúlt mackóalsó.
"mind jártunk bölcsibe, anyukám közben dolgozott stb. semmi probléma nem volt."
Hol állítottam, hogy probléma lenne?? A kisebbik lányom is ment alig 2 éves kora előtt. Csak azt nem találom tisztességesnek, hogy olyanokkal piszkálódtok, akik gyereknevelés előtt, után dolgoznak, adót fizetnek, közben persze nevelik a gyerekeiket. Azok miatt meg nem sírtok, akik szülnek 6-ot a nagy semmire és sírnak, hogy nem elég a családi pótlék, hogy cipőt vegyenek a gyerekenek. A tököm tele van, hogy engem csak adóztatnak, kedvezmény persze nem jár semmire, mert nem vagyok nagycsaládos, a fizetésem jó, tehát a lehető legtöbbet lehet lenyúlni belőle. Közben meg él és virul az, aki csak szül a világba. Másnak minden ingyen van, én meg majd fizetem a tanszereket, tankönyveket. Nem azt mondom, hogy ezért mind én nem akarok fizetni, minden járjon ingyen, csak az zavar, hogy simán meg lehet élni segélyből.