Keresés

Részletes keresés

Ka Pál Creative Commons License 2022.01.24 -3 0 28608

Bár jó fórumban van a hozzászólásod és csak ide értelmezendő!!!, de a tisztánlátás kedvéért kiemelném, hogy nem a légitársaság kért extra dolgot. Szóban forgó cég csupán a közvetlen célország illetve a tranzit ország szabályait nézi: Olaszországba jelenleg csak tesztel lehet belépni függetlenül az oltási igazolástól (és hogy Spanyolországból indulsz, vagy Magyarországról).

 

Ha pl. Spanyolországba közvetlenül Budapestről repülsz, nincs elvárás tesztelésre, jelenleg...

 

Ez kicsit, szerintem félreérthető volt -legalább is számomra-, jómagam berezeltem és el kezdtem azonnal levelezni a légitársasággal... :O))))

Előzmény: runner1978 (28605)
Fekete ribizli Creative Commons License 2022.01.24 -1 0 28607

"...de ha autóval utazol be még most is sokszor üres a határ, senki nem nézi meg a tesztet vagy az iratokat. Persze, imádom őket meg minden, de ez miféle következetesség?"

 

A határon autóval valóban simán àtmehetsz, de utána egy étterembe, egy kávéházba egy sífelvonóba, egy múzeumba, színházba, moziba be nem jutsz oltási nélkül. Szabad téren sem. Szóval a következetesség szempontjábol most beugrik néhány europai ország, ahol ez máshogy van.

Előzmény: Sunnyrob03 (28606)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2022.01.24 -3 0 28606

Köszi, hogy leírtad a tapasztalatodat. Elképesztő ez a "szemmel leolvassák" dolog. Mégis miért csodálkozunk, hogy terjed a vírus?! Az olaszoknál is hiába vannak előírások és aki repülővel utazik, annak a légitársaság legalább leellenőrzi a dolgait, de ha autóval utazol be még most is sokszor üres a határ, senki nem nézi meg a tesztet vagy az iratokat. Persze, imádom őket meg minden, de ez miféle következetesség?! 

 

Előzmény: runner1978 (28605)
runner1978 Creative Commons License 2022.01.24 -1 3 28605

Gondoltam írok ide, hogy segítsek azoknak, akik, mint én, nem tudták mi a helyzet most januárban egy Olaszországi átszállással kapcsolatban, és milyen dokumentumok kellenek.

 

Mi január 10-én utaztunk Bergamo repülőtérre, és ott aztán pár óra múlva mentünk tovább Spanyolországba, és 22-én ugyanez vissza.

Az alapvető kérdés az volt az utazásnál, hogy ha csak átszállunk (nem hagyjuk el a repülőteret), akkor kell-e negatív teszt.

A rövid válasz: IGEN.

 

Egyrészt Bergamo repülőtere éjfél után bezár, és 4 órakor nyitják újra!

Mi éjfél előtt kicsivel szálltunk le, és kitereltek a repülőtér elővárójába, a másik gépünk csak 6:30 kor indult.

Kint van kb. 40 szék, és tele várakozókkal (sok szép, kedves, koszos ember).

4 kor nyit a terminál, de nem lehet bemenni csak a repülőgép indulása előtt 2 órával!

Szóval nagyon kellemetlen volt. El is kell hagyni a repülőteret, ha úgy vesszük, de a negatív teszt nem ezért kell.

Már Budapesten, a felszállás előtt kéri a Ryanair, akik persze csak a szokásos általános e-mailt küldözgették 1 héttel meg napokkal előbb, hogy tájékozódjon, és legyen meg minden dokumentum.

Csak 1 (!) nappal előbb írják meg, hogy kell negatív teszt a beszálláshoz.

 

Mi csináltattunk 1 napos antigén gyorstesztet (itt a fórumon írta valaki a 7900 Ft-os céget).

Visszafelé láttam is, mikor egy srácot elküldött a Ryanair Spanyolországban a repülőtéren, hogy nem szállhat fel a repülőre, mivel nem volt negatív tesztje!

 

Tehát kell 1 napos, érvényes negatív antigén gyorsteszt (vagy 2 napos PCR), hogy a repülőre felszállhasson az ember.

Meg persze kell EU covid oltás igazolás és a beutazási, országos kitöltendő dokumentum (dPLF) - Spanyolországba is kellett a megfelelő (SpTH).

 

Amúgy csak ránéznek, esetleg belenagyít a mobilon a pdf-be, hogy lássák a dátumot.

A rohanásban meg se nézik a nevet, személyit...

 

Spanyolországban pedig előrefoglalt időpontokkal, indulás előtt csináltattunk antigén gyorsteszt (30 euró / fő - előre fizetve a neten kártyával), és 5-10 percen belül küldték e-mailben a negatív igazolást (spanyolul és angolul).

Mondjuk nem tudom mi van, ha az ember pozitív lett volna. Bemondják a nevet a hangosbemondóba, és várják, hogy menjen oda az ember, és vigyék karanténba???   

 

Magyarországra belépve nem kell más, csak az EU covid oltás igazolás (amin a QR-kódot a kedves ellenőrző hölgy/úr szemmel olvas le - nyáron is ezt csinálták amúgy).

Azért igazán szűrhetnék, ki jöhet be az országba, mert így simán bejöhet fertőzött valaki... 

 

leonnnn Creative Commons License 2022.01.12 -2 2 28604

Nem a tesztrol van szo, de benne van a pakliban , hogy bar be vagy oltva kihozhatnak pozitivnak barhol , olasz repter, otthon, spanyol ,es akkor mar nem olyan jo a nyaralas, vegulis te nyaralni akarsz , nem izgulni, hogy akkor most mi lessz.A maszk viseles meg elfogadhato lenne,de ez a vegzalas ez nem.Szoval megvarjuk az aprilist amikortol szerintem lehet menne egeszen szeptemberig amikor megint jon a hullam.A szallasadom is sem orult ennek a hirnek.Azt mondta sokan vannak a szigeten,persze van random teszt ingyen a repteren.Aki direkt megy nem atszallassal mint ahogy sajnos utolag mi tettuk volna az jobban jar.Wizzair miert utalja a honfitarsakat.Tegnap olaszbol repkedtek a 10 euros odavisssza jegyek TFSre meg a tobbi szigetre, Bp-rol meg a sokszorosat kell kifizetned, amibol majdnem elrepulsz Cancunba igaz Becsbol, de akkor is.

Minden magyarnak jarhatna , ha mar fizeti a sarcot legalabb egy ingyen jegy barhova egy evben a wizzairrel.:)

Előzmény: freyya (28602)
freyya Creative Commons License 2022.01.11 -2 0 28603

Ezt tökéletesen megértem, ez nálam is kizáró ok. Nem tudnék élvezni egy utazást egész nap maszkban. De a teszt nem probléma. Ősszel Alghero előtt anyukámnak három oltással kellett tesztet csináltatnia. 

Előzmény: dokeee (28601)
freyya Creative Commons License 2022.01.11 -1 0 28602

Nem mondod, hogy egy vacak teszt miatt kukázol egy utazást? 

Előzmény: leonnnn (28600)
dokeee Creative Commons License 2022.01.11 0 1 28601

Nekünk hétvégére van egy jegyünk Szicíliába, de mi is elengedjük, a francnak van kedve maszkban járni egész nap.

Előzmény: leonnnn (28600)
leonnnn Creative Commons License 2022.01.11 0 1 28600

Fórumtársak.Akik Olaszországba utaznak függetlenül attól , hogy tranzitolnak kell az antigén vagy PCR teszt .

Ma hivtam Malpensa repteret, ők tajékoztattak erről, igy nekünk is Tenerife kuka, sajnos.

Valakinek hasonló tapasztalata van-e?

Koszi

v.atosz Creative Commons License 2022.01.06 -1 1 28599

Annyira nem aggódok. Jó fej a kis csaj és addigra már kettő és fél lesz. A nagyobbtól jobban tartok. :)

a derekam meg ha mar épp nem bírom akkor pihenünk meg nyújtok meg be ülünk valahova. Meg I jahh felülők hajóra. Az autó kész felüdülés lesz utána, de nem tervezek egyenesen hazajönni este (bár nekem mindegy lenne), de a család nehezen viselné. :)

 

Köszönöm a többi tippet. 

Előzmény: vélemény (28597)
freyya Creative Commons License 2022.01.06 0 1 28598

Szerintem a nagyvárosokba is be lehet ugrani rövid időre, csak nem olyan elvárásokkal kell menni, hogy akkor most kipipálja az ember a várost. Milánóból például kizárólag a dómot és a Galleria di Vittorio Emanuele II-t láttam. A tengerparti nyaralásból hazafelé volt pár óránk a repülő indulása előtt. Meg sem fordult a fejemben, hogy három óra alatt nekiinduljunk egy milánói városnézésnek. Amit láttunk, az viszont felejthetetlen élmény volt. 

Velencébe sem csak úgy lehet menni elsőre sem, hogy az ember fogja az útikönyvet, és végignéz mindent. Hacsak leülnek egy kávéra a Szent Márk téren, megnézik a bazilikát, és sétálnak kicsit a környéken, már több kellemes élményük volt, mintha a város közelébe sem mennének. Ráadásul egy kétéves még az a méret, akit az apja lazán a nyakába vesz. Nagyobb gyerekkel sokkal inkább nyűg a városnézés. 

Szerencsére már nem azokat az időket éljük, amikor maximálisan ki kellett használni minden egyes külföldön töltött percet. Bárhová bármikor vissza lehet menni. Meg különben is Olaszországban a dolce vita a lényeg, nem a rohanás. Ha nekem most azt mondanák, hogy letesznek egy olasz város közepén, és még a város nevét sem tudhatom, már indulnék is. Sétálgatnék, élvezném a zsalugáteres házakat, a forgatagot, a kávézók, éttermek teraszait, az egész ottani életérzést. Velencének is van egy olyan hangulata, ami akkor is átjár, hacsak egy órát töltesz ott. 

Előzmény: vélemény (28596)
vélemény Creative Commons License 2022.01.06 -2 0 28597

 A 2 éves gyereknek rémálom lesz. És ha neki rémálom, akkor a szülőknek is. Ennél  rosszabb csak a gerincednek. Velencében nem csak gyalogolni kell, hanem rengeteget lépcsőzni is. Ott nem tudsz gyerekkocsit tologatni. Mit csinálsz , ha a kicsit cipelni kell?

 Gondolom, hogy utána még autót akarsz vezetni. Ne kockáztass.

 

 

Előzmény: v.atosz (28592)
vélemény Creative Commons License 2022.01.06 -2 0 28596

Kisvárosok esetében így van. Én sokszor csillagtúráztam egy napos kirándulásokkal. Közepes városokat is kényelmesen meg lehet így nézni. De Velence látnivalók szempontjából óriás város. És a nagyvárosokban az egy napos beugrás csak a gagyi helyszínekhez vezet.

Előzmény: freyya (28595)
freyya Creative Commons License 2022.01.06 -1 0 28595

Szerintem nem kell mindenhol heteket eltölteni, túl rövid az élet hozzá, akkor rengeteg minden kimaradna. Dél-Toszkánát például úgy néztük meg, hogy egy nap 2 városkában is sétálgattunk. Ott akkorák a települések, hogy fél nap alatt egyik végétől a másikig bejárod, és még az ebéd is belefér. 

Előzmény: vélemény (28591)
onlyread Creative Commons License 2022.01.06 0 1 28594

De jó, hogy erre jártál! :) Egyrészt szívemből szóltál, másrészt elültetted a bogarat a fülembe... Firenze kb. olyan, mint Velence, oda is be szoktak ugrani emberek egy napra. Eddig mindig habzott a szám, ha ezt hallottam, aztán konstruktívra vettem a figurát és írtam egy egynapos Firenze útitervet. Állítólag elég jó lett, többen használták már. Lehet, hogy Velencéhez is kellene, nem?

Előzmény: vélemény (28591)
onlyread Creative Commons License 2022.01.06 0 0 28593

Bár nem tőled kérdeztem, de azért megosztanám a tapasztalataimat. A barátnőm is így volt Velencében, ahogy ti akartok, mondjuk három volt a gyerek, de mindegy... Alapvetően borzalmasan érezték magukat, a kétéves kb. két perc után dobta be a törölközőt. Az egyetlen megoldás szerintem ilyenkor a zsebbe nyúlás: bérelni kell valami járművet, gondolát vagy taxit, megalkudni és a vízről végignézni, amit lehet. Ha nem bírsz sétálni, az baj, mert Velencében azt igencsak kell. Ebben az esetben a helyetekben előre végiggondolnám, hogy mit akarok látni, lejárnám a térképen, előre belőném a kaja- piahelyeket és még így is el fogtok tévedni :) Nyilván a San Marco meg a Rialto érdekel mindenkit elsőre, ez természetes, de lehet hogy onnan gyorsan elhúznék nyugodtabb helyekre. 

Ezen kívül szeritem jó lehet időpontot foglalni a Fondaco dei Tedesci tetejére, ingyenes, negyed óra, csodás a kilátás, mindenki élvezni fogja, nem mellesleg a Rialto mellett van.

https://www.dfs.com/en/venice/t-fondaco-rooftop-terrace

Elég sokat láttam Velencéből, itt vannak a bejegyzések, nyilván kettesben, gyerek nélkül más, de hátha találsz valamit. 

https://hosszanexponalunk.blog.hu/tags/Velence

 

Viszonylag friss emlékeim vannak, ha konkrét dolog érdekel, kérdezz bátran.

Előzmény: v.atosz (28592)
v.atosz Creative Commons License 2022.01.06 -1 0 28592

Ok, én teljes mértékben elfogadom.

Azonban most nekünk egy 2 és egy 11 éves gyerekkel nem opció, hogy hetekre bevegyük Velencét, arra még várnunk kell pár évet és akkor majd kettesben. :D

 

Így inkább javaslatot kérnék, hogy mit javasolsz, ha mondjuk 9-10 körül megérkezünk kocsival és mondjuk úgy 5-ig ellennénk a városban. :)

És sajnos a gerincem miatt, nem tudok nagyon nagyon sokat sétálni. :(

Előzmény: vélemény (28591)
vélemény Creative Commons License 2022.01.06 -2 0 28591

Én vagyok a másik, aki mindenkit lebeszél a "beugrunk Velencébe" programról. Sőt én sokkal rosszabb vagyok,. Én mindenkit lebeszélek arról, hogy bárhova is csak úgy "beugorjon".

Sajnos az a tapasztalatom, hogy az ilyen beugrás az esetek 95%-ában   a fő sétálóutcában való bóklászást jelenti. Ahol minimális kivétellel jellegtelen épületek, bárhol megtalálható üzletek és az átlagosnál sokkal rosszabb éttermek/fagyizók/ sütizők sorakoznak. Utóbbiaknál persze a rossz minőséghez az égig érő árak tartoznak. És lehet kerülgetni a többi turistát. Az pedig mindegy, hogy a kerülgetett többi turista Velencében német, francia vagy esetleg olasz aki  Rómából vagy Milánóból jön. Szóval szerintem ez nem az a "hangulat" amit érdemes megtapasztalni.

 Rossz esetben azonnal megutálja a várost, jobb esetben csak azt nem érti, hogy miért  rajonganak érte annyian.

Előzmény: v.atosz (28586)
almart Creative Commons License 2022.01.06 -1 0 28590

Azert a 2020-as es 21-es nyar eleg specifikus volt. Szinte minden orszagra a kevesebb turista es ugy amblokk a hazai turizmus volt jellemzo. Lehet,elkepzelheto,hogy a hulye covid miatt az idei ev meg ilyen lesz.

Mi tavaly junius kozepen voltunk a Garda-tonal,szinten keves ember,foleg nemetek es hazaiak voltak. Iden szinten ebben az idoszakban keszulunk Velencebe 5 napra,utazassal,ott nem is bannam ha kisebb lenne a tomegnyomor.

Előzmény: Sunnyrob03 (28589)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2022.01.06 -1 0 28589

Ezt meg kell, hogy cáfoljam, mert mi tavaly 2021 nyarán pont Ferragasto napján indultunk ki Olaszországba és igaz, hogy Lombardia volt a cél és nem a tengerpart, de azért jártunk egy-két nagyobb városban is, illetve az Iseo tónál voltunk sokat. A tapasztalat az volt, hogy mindenhol minden kihalt volt. Én magam is nehezen hittem el, mert nagyon nem erre készültem, nem erre számítottam. Az még egy dolog, hogy csak és kizárólag önkiszolgáló benzinkutakkal találkoztunk a régióban, egy szál ember sehol nem volt, de még az éttermek is nagyon-nagyon sok helyen zárva voltak. Konkrétan úgy kellett vadászni egy olyan éttermet, ami nyitva van még a tónál is, illetve pl. Cremában kétszer jártunk és már egy idő után előre próbáltuk neten kinézni a nyitva tartásokat, nehogy lyukra fussunk, viszont ott pl. konkrétan meg sem találtuk az éttermeket, amit Google Map-en kinéztünk. Hűlt helye volt. Az egész városban egy német hamburgerezőn kívül és kávézókon/bárokon kívül semmi más nem volt nyitva és először délutáni órákban, másodszor pedig este 7 körül voltunk ott, ami konkrétan már csúcsidő kéne, hogy legyen (vacsora idő). OK, ez nem egy nagy város, de de nem csak itt volt ez. Az egy hetünkből kb. összesen 2x ettünk normális étteremben (azt nem mondom, hogy jót) és a többi alkalommal a szálláson kellett összeütni valamit.

Ez persze egy kicsit más környék nyilván, Ti most a tengerparti részekről beszéltetek, ott ilyenkor pont az ellenkezője igaz. Azért is volt itt minden annyira kihalt, mert az emberek a tengernél voltak leginkább. Mondjuk szerintem itt, ahol mi voltunk biztos, hogy a covid hatása is érezhető volt, mert tény,hogy sok helyen már nem üzemeltek azok az éttermek/vendéglátóipari egységek, amiket a net még mutatott.

Egy szó, mint száz...az, hogy augusztus közepén Olaszországban mindenütt tömeg van, nagyon nem igaz...engem is meglepett, de pont az ellenkezőjét tapasztaltuk most ennek. Mindenesetre nem volt pozitív, ez már a ló másik oldala, szóval ebből tanulva, többet ilyen környékre nem megyünk, vagy már eleve máshogy készülünk rá.

Előzmény: freyya (28574)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2022.01.06 0 1 28588

Ezt most megkönnyeztem...köszönöm! <3

 

Előzmény: bonnita (28571)
freyya Creative Commons License 2022.01.06 -1 0 28587

Igazából én előtte azt sem tudtam, hogy létezik a szálloda, az öcsém ötlete volt, hogy menjünk el, ő ismerte valami filmből. Általában ha bemegyünk valahová, akkor már fogyasztunk is valamit, nem szeretek csak úgy bámészkodni olyan helyen, amit nem arra találtak ki. Meg hát annyira nem volt megerőltető kávézgatni és hallgatni a zongoristájukat. :) A legviccesebb amúgy az volt, hogy azért igyekeztünk a helyhez méltóan felöltözni, és más vendégeket is láttunk elegánsan kicsípve, aztán az este folyamán kiderült, hogy akiket leginkább ottaniaknak hittünk az öltözetük miatt, azok voltak a betévedő turisták, a szálloda vendégei meg nagyrészt pólóban és rövidgatyában jöttek ki a szobákból. :D

Előzmény: onlyread (28585)
v.atosz Creative Commons License 2022.01.05 -1 0 28586

Megértelek alapvetően. Én speciel voltam kb 2x de elég régen volt. A feleségem viszont még nem. Arra mostanában még elég kevés az esély, hogy kettesben elutazzunk, az majd csak évek múltán játszik. A gyerekeknek meg szerintem nem lenne akkor buli napokig. Így maradt az egy nap kis életérzés. Nem vagyunk ilyen kötelező ezt meg azt megnézni, nem is érdekel igazából. Csak lenni és figyelni, átvenni a hangulatot, stb. Arra szerintem jó. Meg arra, hogy majd eldöntsük, hogy majd évekkel később visszajöjjünk esetleg kettesben pár napra. :)

Előzmény: onlyread (28580)
onlyread Creative Commons License 2022.01.05 0 0 28585

Te is azt olvastad, hogy nem lehet bejutni? Mert én igen... Aztán tettünk egy próbát, a kutya nem kérdezte, kik vagyunk, mit akarunk... Tátottuk a szánkat, fotóztunk, kijöttünk. De legközelebb én is iszom egy kávét :)

Előzmény: freyya (28584)
freyya Creative Commons License 2022.01.05 -1 0 28584

Csak kávéztunk egyet a bárban, hogy megnézhessük belülről is a szállodát. Csodaszép középkori épület, és szerencsére belül sem modernizálták. 10 euró minden alkoholmentes innivaló, szóval nem egy vagyon bejutni. És kimondottan kedvesek az alkalmazottak, egy percig nem érzed kivülállónak magad. 

Előzmény: onlyread (28583)
onlyread Creative Commons License 2022.01.05 0 0 28583

Jaaaaaaaaaaaaaj, az más! Amikor már voltál, az nem ugyanaz, de elsőre te sem 1 napra ugrottál be... A Danieliben? Oszt' micsinátá' ott? Kicsit irigykedem :)

Előzmény: freyya (28582)
freyya Creative Commons License 2022.01.05 -1 0 28582

Én imádom Velencét néhány órára is. Legelőször 3 napig voltam, utána majdnem egy teljes hetet, de azóta is akárhányszor a környéken vagyunk, mindig odalátogatunk. Legutoljára egy estét töltöttünk ott, főként a Danieliben, de az is felejthetetlen élmény volt. 

Előzmény: onlyread (28580)
vélemény Creative Commons License 2022.01.05 -2 3 28581

Bonnita, ez most nagyon ütős volt.

Főleg annak ismeretében, hogy ez csak a kezdet kezdetének a kezdete volt.

Off

 

Még 2020 nyarán voltam egy sétavárosnézésen, amely Pasaréten híres írók lakóhelyeit járta körbe. Persze csak kívülről.  Előtte csak akkor jártam Pasaréten, amikor onnan mentünk fel a busszal a Bartók házhoz. Zelk Zoltán , Szabó Magba stb. Szerb Antal házánál a sétavezető Pelsőczy Réka színésznő felolvasott  Szerb Antal naplójából egy részletet. Azt írta, hogy az embernek minden este  végig kell gondolnia, hogy aznap mi jót cselekedett, hogyan segített embertársainak. És, azt is, hogy hogyan szolgálta aznap a hazáját. Ezt 14 évesen írta, Két magyar fiatal férfi verte agyon, nem németek.

 

Még Off-abb, hogy ne legyen ennyire szörnyű. A séta során Réka kapott egy telefont, és mondta, hogy akövetkező házba be is mehetünk át a lakáson ki a teraszra. Ott egy idős hölgy fogadott minket, Radnóti Zsuzsa. MIndenkinek ismerős volt a név, dramaturg volt, Kossuth díjas. És Örkény István özvegye. Örkény lakásában voltunk. Be tudtunk nézni a dolgozó szobájába, láttuk az asztalát, az írógépé, a szemüvegét. Meg voltunk illetődve.

Bocs az Off-ért

Előzmény: bonnita (28571)
onlyread Creative Commons License 2022.01.05 0 0 28580

Egy másik olvtárssal mi vagyunk azok, akik mindenkit megpróbálnak lebeszélni az egynapos Velencéről... Persze mindenki maga dönt, de nagyon sokan éppen az ilyen "beugrunk" Velencébe miatt gyűlölték meg az egész várost. Persze ha már a többedik alkalom lenne, az más, akkor tudod mire számíts, meg hogy miért mész újra... 

Előzmény: v.atosz (28573)
leonnnn Creative Commons License 2022.01.05 -2 0 28579

Szia, koszi az infot.Az biztos, hogy nem engednek fel?Van oltasom meg QR kodom...kell meg PCR vagy gyorsteszt?DE hat csak tranzitolok....Koszi

Előzmény: Törölt nick (28570)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!