Tegnap vittem vezérlés cserére az autót. mivel idén lesz 7. éves és tovább már nem akartam húzni a dolgot. (Főleg, mert az előző autómnál a vízpumpa elszakította a szíjat és nem volt kellemes, anyagilag sem!)
Vezérműszíj a görgőkkel, vízpumpa, fagyálló, munkadíj: 70e Ft.
A folyadékoknál inkább az eltelt idő a mérvadó, főleg a féknél, az előszeretettel feveszi a vízpárát, s ha intenzív fékezésre van szükség, akkor a 100 fokon elpáropgó gőz felpuhítja a féket s nem lesz fékhatás ...
Ma műszakiztattam a kocsit. Semmit nem kellett tenni vele, csak a futóművet állítattam be, 39000 Km- es.
A szervizben azt mondták, olajcsere mellett kell még a klíma tisztítása, a fagyálló, a fékfolyadék és a légszűrő cseréje. Indokoltak ezek? A fagyálló pl. tök jó, fékfolyadékot sem szoktam ilyen gyakran a Favoritban vagy a Suzukiban.
Én a Clio III. váltószoknyáját és gombját ajánlanám. Nekem egyformának tűnik.
Ha csak a műanyagot kell cserélni az ablakemelőben, annak a beszerzési ára kb. egy ezres, viszont le kell bontani az ajtóborítást, kicserélni a szerkezetet, és visszarakni mindent, ami kb. 1 óra.
Jobb hátsó búrarögzítő műanyag csavar nincs, valószínűleg már cserélték és beejtette valaki ahogy itt már többen írtátok. Megpróbálom megkukkantani hátha megtalálom a lukba beleesve valahol.
Nem tudjátok melyik másik Renault típussal kompatibilis a váltógomb és a szoknya? Le akarom ezt a csúnyát cserélni, de nem találok hozzá még itt Németországban sem. Van törött, de az egész belsőt akarják eladni így nem szednek ki belőle semmit. Hátha jó hozzá másiké is. Otthon a Renault 32.000-be adná meg gondolom plusz munkadíjért egy óra alatt elmaszatolna rajta valaki. Ennyiért marad a régi egyenlőre
Ablakemelő. Találtam Bp-n Zuglóban egy szakit, aki erre van specializálva. 12.000+áfa / db árba újítja fel, vagy cseréli ki a teljes emelőszerkezetett. Az ár függ attól, vajon mit kell cserélni, stb. Ez a max ár amit a muki mondott, ha esetleg kell valakinek e-mail pls. Árhoz mit szóltok egyébként, már akinek volt ilyen gondja. Szeretném csak átnézetni, mert olyan butácska hangja van az emelőnek mindkét oldalt, nem fut olyan szépen. Nem akarok bajt így elébe mennék, mert jön az idő, hogy ablakot kell nyitogatni
Ha az aku kezd szórakozni, akkor inkább cserléld ki. Nem tudhatod, hogy mennyit is állt. Csak figyelj az aku fizikális méretére is, mert el kell, hogy férjen! Az enyémnél is fel vagyok készülve a cserére, mert már 7 éves, de szerencsére - a hideg ellenére is - egyből indul!
Nyugodj meg, a turbo dolgozik már kb 1500-tól, a fogyi növekedés a nyomatékgörbe alakjából (2500-3000 fölött már lassan visszafele esik), illetve a légellenállás növekedéséből (a sebessséggel négyzetesen növekszik) adódik. Minden járgány a nyomatékcsúcs környékén fogyaszt kb ideálisan ...
No! Két hét használat, és 1800 km megtétele után látom már, hogy nem volt ez olyan rossz vétel :)
4,1 az átlagfogyasztása az én használatom mellett. Azért durva, hogy egy tankolással majd 1300 km-t tudok menni télen. Van már pár tapasztalatom az autóval. 2500 körüli fordulatnál kezd a turbó dolgozni, ami abból derül ki számomra, hogy 106 km/h fölött, ha a tempomattal megyek akkor azt tapasztalom, hogy a pillanatnyi fogyasztás majd egy litert emelkedik. 106-tal 3-3.5 l/100 km, 108-cal 4.2-4.5 l/100 km.
Érdekességként megemlítem, hogy Németországban olyan 10-12 Centtel kevesebbe kerül a dízelolaj mint a benzin. Van ahol többel is. Nálunk otthon meg pont az ellenkezője.
A turbóm bírja, olajveszteséget nem nagyon tapasztalok. Hidegen kicsit hangos, ha bemelegszik viszont mint a zsebóra. Nagyon kényelmes és tágas, pedig vagyok majd egy mázsa :) Elöl ült mellettem egy kollégám, aki meg 130 kg fölött van és nem tapasztaltam hogy ne fértünk volna el, vagy feszélyezett volna hogy közel ül. Jelen tesztalanyom :) hátul is ült és nagyon jó véleménnyel volt a kényelem tekintetében.
No azért volt más is. Kaptam egy hibaüzenetet, hogy vizsgáljam meg az akkumulátort. Tény, hogy reggelente nagyon nehézkesen indul, már olyan érzésem van, hogy nem megfelelő az akku, de a szervízes manusz a Renaultnál lebeszélt a cseréről. Megálltam pár km-re rá , leállítottam, majd újraindítottam és eltűnt a szervízkulcs jel és a hibaüzenet is. Ebből viszont csere lesz, mert nem akarok reszkírozni, hogy egyszer csak nem indul. Valakinek volt már ilyan?
Járgányom előéletét illetően pont ma ahogy szálltam ki, a bal első ajtóívben találtam egy kis sárga matricát. Olasz, és ahogy kivettem, az állt rajta, hogy 2008-ban, Olaszországban 14.000 km-nél volt szervízben az autó és a következő előírt 24.000-nél lenne. 2011-ben 20.000 km-rel vette meg az előző tulaj. Van egy füzete a járműnek, amiben az áll, hogy két tulajdonosa volt elvileg, lehet megpróbálom elérni, hátha van vmi infójuk :) Kis nyomozás rámfér
Képeket megpróbálok majd feltenni, valaki kérte korábban
A hátsó helyzetjelzők sajnos gyakran cserélendők, de nagyon egyszerű. A csomagtartóban kipattintod oldalt a szürke műanyagot, benyúlsz, ott kitapogatsz egy fekete, érdekes kialakítású műanyag csavart (azt hogy fekete, majd csak akkor látod, ha már kicsavartad). Kicsavarod kézzel, majd az autó mögé állsz, kipattintod a lámpát a karosszériából, és onnan már egyszerűen fog menni. Vigyázz a csavarra, mert ha leejted, és nem találod meg, akkor nem tudod rögzíteni a lámpát. Ideglenesen egy nyolcas anya is megteszi, de nem szabad rászorítani, mert akkor nem tudod kiszedni.
A 3. féklámpa cseréje macerás, nekem sikerült eltörnöm a hideg időben a búrát, de szerencsére vissza tudtam pattintani. Ha ahhoz még egyszer hozzányúl valaki, akkor szerintem cserélni kell. Ki kell nyitni a csomagtartót, és a 3. féklámpánál van két fedél, azt le kell szedni. Utána egy lapos végű csavarhúzót kell tenni a két nyílásba, majd felülről hátrafelé kell nyomni a rögzítőkapcsokat, és az majd kiakad. Utána kiszedhető a lámpa.
Megvolt az első hosszabb utam! 670 km, 5,27L/100 km fogyasztás. Ez az általam számolt, a fedélzeti 4,9-5-1 L/100 km-t mutatott, majd mire hazaértünk 4,6 lett a vége, de ebben volt minden.
Prima a fűtés, a légkondi pik-pak leveszi a párát, az ülések nagyon kényelmesek, jó az öv pozíció. Ösz-visz ma 420 km-t mentem egy félórás pihenővel, de ha még lett volna simán bevállaltam volna. Csipog, ha nem kapcsolsz övet, csipog ha be van húzva a kézifék. A ködlámpa tesztelve, hasznos volt ma a hóban. A téli gumik nagyon fognak, az ABS kicsit tol a fékúton, furi, de megszokható. Az új fékem puha mint a vaj, a motor hangja nagyon jó, dinamikusan húz, nem veszek észre semmi rendelleneset. Vasárnap megyek vele 1000 km-t egyben, azt hiszem jó kis teszt lesz mindenre.
Vár egy jobb hátsó helyzetjelző izzó csere és egy 3. pótféklámpa izzó csere, mert ezekre már nem volt humorom a bal első cseréje után. Ha valaki cserélte már ezeket, kis leírást küldhetne, hogy könnyebben menjen.
Parasol, te sokat autóztál autópályán, kevés fékezéssel. Én városi forgalomban, hegyvidékes terepen (Pécs) már 50.000-nél fékbetéteket kellett cserélni, mert már belemart a tárcsába. Pedig nem vagyok egy száguldozós, vadul fékezős. Ez is nagyban függ a használattól. Néha a több km nem biztos, hogy arányban van az autó állapotával. A városi, rövid utak szinte extrémebb igénybevételt jelentenek.
Nem akarlak elkeseríteni, de ez melléfogás volt! Így már eleve nem sok örömöd lesz benne!
Izzócseréért cca. 20.000!!!! Atyaúristen! Ki csinálta? Egy sztárügyvéd? (Meg se merem mondani, hogy házilag is cserélhető!) - Vagy nem értem ezt.
A fékmunka viszont ajándék! De nekem gyanús, hogy ennyi pénzért csak a betéteket cserélték és nem a tárcsát! Nem mindegy!
Kulcscsere - frankó, újabb "öröm"!
Turbó - jó hír, de ha veszít a teljesítményből az autó, akkor azonnal nézesd meg, mert a turbó lerendezheti a motort, katalizátort, vezérlést! Turbószelepek? Tisztítás?
Ha úgy vetted az autót, hogy rádobsz még 200.000-ret, akkor ok, amúgy én pipa lennék!
No! 15.800 HUF + 4000 HUF munkadíj, ennyi volt az első féktárcsák és a betétek cseréje. Japán tárcsa, japán betét, pöpp kedvezményt sikerült felhajtani, fél áron volt az anyag. A munkadíj meg szinte ajándék :) a szakszervízhez képest
Renault - 35.000 HUF + 6-7000 HUF betanítási díj, ennyibe kerül egy új távirányítós gyári kulcs és kulcsszár. Ha kész, kb egy hét, be kell vinni a járgányt, ott passzintják össze
Megvolt ez első manual izzócserém bal elöl. Egy jó másfél óra, kezeimen meg alíg maradt bőr. De ez legalább ingyen volt :) Nem cserélttettem ki a Renaultnál, csak ezt elfelejtettem leírni. El volt törve ráadásul a H7-es csoki és kiesett belőle az egyik saru, utána a másik fele is eltört. Vettem egy H7 kerámia foglalatot, kb 12 cm kábellel, ezzel megtoldottam a régit és kicsit könnyebb volt vele dolgozni. Ha egyszer leveszem a lököst, akkor megcsinálom mind a két oldalon rendesen ezt a hosszabítást. Nem szereltem le semmit, befért a lapát kezem, de nem könnyen sikerült a csokit rátolni az izzóra. A végén már mérges voltam, még 2 cm-t toltam a kezemen és csodák csodája sikerült. A másik oldal mókásabb lesz, de hátha nem kell cserélni :) Megnézem egyszer majd, hogy van e fényszórókban magasságállító motor. Ugyanis nem reagál semmire, valószínűleg nincs benne. Elfelejthették visszatenni :S 9000 HUF/ db áron beszerezhető, kérdés, hogy be tudom-e majd szerelni. Elvileg egy szabad csokit kábelekkel láttam, de ehhez tényleg le kell bontani az elejét, mert ahhoz hely kell, meg lehet egy elektromos szaki.
A szerelő jó hírt is mondott. Mondtam neki, hogy kukkantson már rá az olajfolyásokra. Megvizslatta, azt mondta, hogy a hangja jó, nem csörög és zörög, az olajszenny nem volt friss és nincs szerinte a turbónak komoly baja. Annak jele van ha döglődik. Egyébként egy dieselen nem csoda, ha valami olajszennyeződés előfordul. Találtam közben egy helyet a XXIII. kerületben. Itt lehet turbót felújíttatni és felújítottat elhozni a tiedért cserébe, de az többe kerül. Van műhely is, ahová a kuncsaftot iránítják beszéltem a sráccal, nagyon korrektnek tűnt! Azt számolgattam, hogy ha szerencsém lesz, akkor végülis nincs sok baj kip-kop-kop
Sajnálom, hogy így jártál. Én ezért nem veszek használt autót.
Hol cseréltetted az izzókat? Ez rablás. Nekem 12.500 Ft volt a legtöbb 2 izzóval együtt, mert érdemes párban cserélni.
A km már tuti, hogy nem valós. Nekem 140 ezer km-nél volt kb. 45%-os a betét, a tárcsát 210 ezernél sem kellett cserélni, bár én keveset fékezek.
A belseje teljesen jó állapotban volt, kivéve a kormányt, de az már 90 ezer km-nél viseltesnek tűnt.
Tudnál majd feltenni képet legalább a belsejéről?
Sajnos jó szerelőt nem tudok Bp-en, de talán a Clio III. fórumon tudnak segíteni a fiúk.
Én minden doksit odaadtam az autó eladásakor, viszont a Grand Modusét anno lementettem pdf-ben (14 MB). Ha gondolod, az e-mail címedre át tudom küldeni. Sok a hasonlóság az első generációs Modusszal.
Mire beértem, kiégett a bal első lámpa. Nem tartott soká... 1700 HUF anyag 17.600 HUF munkadíj
Elöl törve volt, made in Tajvan lámpák vannak rajta, lökös fújva, nem gyári dobbetétek, tehát minden. :((( Valószínűleg le volt bombázva az eleje, így nem is csodálkozom már a többin. A turbón olajfolyás van, egy felújított 104.000 HUF - Ferryker friss adat Renault új 200.000+ munkadíj. Valószínűleg hajtották mint a hülye. Így már tuti az is, hogy km sem annyi amennyi.
Pedig a szakszervízben a srác amúgy jókat mondott. Kinézete, a belső alapján nem olyan leharcolt mint amit egyébként a motorháztető alatt mutat.
Olajszűrőházon olajfolyás, 80.000 a gyari tömítéskészlet, Renault teljes házat cserél 106.000 HUF-ért. BÁrdinál 27.000 HUF
Fékek elöl 20-25%-osak csere mind a két oldal, 30.000 a két tárcsa és a garnítúra betét.
Most vagyok bajban, mit tegyek. Holnap Németországba kell mennem. Vajon el merjek-e indulni?
No innen indulok, egy 200.000 körüli tőkeinjekciót alapból látok. Valaki ha tudna Bp-en egy megbízható szakembert, aki a turbót és az olajfolyást meg tudná nekem javítaniu, vagy legalább szakszerűen ki és beszerelni, akkor nagyon hálás lennék.
Szerintem a klíma tuti, hogy a lökős miatt lett rossz! Szerintem kapott az eleje és az elég volt, hogy klíma kilukadjon, elszökjön agáz.
Kíváncsi vagyok a csütörtöki útról mi lesz a tapasztalat, vélemény! Az oldalszélre valóban jobban figyelni kell, azt én sem szeretem. Tudomásul kell venni, hogy ez egy magasab egyterű, kisebb nyomtávval, kerekekkel. Persze, hogy jobban meglöki a szél.
Legyünk optimisták! Egy családi második vagy anyuka autója volt talán és ezért kevés a km. A kulcs, lehet, hogy valahol a fiókba maradt eldugva. Talán még az első tulaj sem emlékszik rá.
A futómű, lengőkarok rögtön árulkodnak a futásteljesítményről! A komputere nem tudom mit mutat.
Ahogy Parasol is írta: Nem biztos, hogy kell lennie szervízkönyvnek, már elektronikusan megy a márkszervízek között. Ebből köv., hogy látják az előéletét az autónak. Kérdés mit mondanak, mondhatnak el.
Nekem is tavasszal esedékes a vezérlés csere. Első alkalommal. Írod, hogy nemrég cserélték, akkor miért akarsz rádobni 50-60.000-ret? Lehet, hogy elég csak megnézni. Kíváncsi vagyok mennyibe fáj.
Komplett szervízmanuál megvan elektronikus formában (PDF), de a magyar használati csak papír alapon.
Mennyibe van egy vezérlés szett, és valakinek nincs-e elfekvőben egy szett? Korábban láttam egy bejegyzést, valakinek volt, de hát hol van már a tavalyi hóü? Pláne a két évvel ezelőtti hó :)))
Mit gondoltok, mennyibe kerülhet most a vezérlés csere és mit érdemes még lecserélni, ha már ott járok? Esetleg egy garnitúra izzítógyertyát, gázolajszűrőt?
Ma rákérdezek bent, hogy a gyári alaktrész mibe fáj és mennyi a munkadíja. Felteszem majd a friss adatokat, hátha valaki okul belőle, meg nem ért tudni az aktuális dolgokat!
Azért agyalok, mert lutri autót vettem, és lehetőleg nem szeretnék vele szívni. De hát egyébként meg gondos gazda vagyok, így egy kis áldozatvállalás valószínűleg kifizetődik
Remélem holnap okosabb leszek.
Megrendelem a kulcsot, az nem játék, bármikor szükség lehet rá.
A váltógomb valóban nem gyári, nem is tetszik, de 32000 HUF csak a pótlás, így most tetszik :)
Akksi lehet csere lesz.
Az első lökhárító passz és a klíma baját sem tudom mi volt (elvileg töltve, ellenőriztetve volt), de rákérdezek majd személyesen a korábbi tulajdonosra.
Csütörtökön megyünk 700 km-t, azt hiszem megfelelő próbatétel lesz :)
A márkakereskedésben elvileg meg kell tudniuk mondani az előéletét bármely európai üzembe helyezésű járgánynak ... persze ha volt márkakeres (akár kinti) előélete ... és persze ha meg akarják mondani ...
2011. 12 Magyarország 20.000 km-rel veszi itt egy magyar srác
2013. 01 veszem én
5 év, 20.000 km nekem is kevésnek tűnik. Remélem valami öreg olasz volt az első tulaj.
A magyar extulaj vétel után vezérlést cserélt, olajat, stb. Elvileg 30.000 km van a vezérlésben. Más olyan komolyabb probléma nem volt, mint amit itt a fórumon írtatok. Pl. ablakemelő vagy kormányszervó. Klímát javattatta még.
Szervízkönyv nyista, de a kesztytartóban találtam egy olasz nyelvű valamit, amit át kell tanulmányozzak, mert az lesz az sztem, de őszintén km óra állást nem láttam benne, vagy nem tudtam kivenni. 2 db pecsét volt benne, majd dátumokat megnézem, meg lefotózom, feldobom ide csemegézni, hátha valaki esetleg többet tud belőle mint én, meg felélenkül a fórumélet :)) Egyeztetnem kell még ezen a paxuson a gyári azonosítókat első körben.
Csak egy kulcsa van, a régi tulajnak is csak egy volt. Holnap Renault szalonban csináltatok tartalék kulcsot ~28.000 +ÁFA. Állapotfelmérést rendeltem még, meg lehet hogy egy akkut is cserélek, mert gyengének tűnt. Renaultnál meg csak nem cseszik el a kormányszervót sem.
Lehet hogy bal...sz vagyok, de az autó egyébként kitnőnek látszó állapotban van. Kis esztétikai hibák vannak rajta, de ez egy használt autó. Kényelmes ülni benne, a Twingo után tágas, jobban fogyaszt 1,5 literrel most így télen. Jó vezetni, viszont a menetszélre reagál, érezni, ha belekap a szél. Pedig nem is volt erős. Autópályán a kis latyak már piszokul megvezeti, de sztem minden autót. 120-ig nagyon szépen szedi a lábát. Működik benne minden, és van benne az is, amit mások hiányoltak meg megpróbáltak utólag beépíteni. Külső hőmérséklet jelzés, lábtérvilágítás, kesztyűtartóvilágítás, tempomat.
Sajnos nem látom már a hirdetést. Amit Tibor írt, az érdekes. Magyarországon lett forgalomba helyezve? Sajnos az 50.000 km nekem nehezen tűnik hihetőnek egy 6 éves dízel autónál, bár ki tudja.
Amire figyelni kell, hogy a vezérlés legyen cserélve. Sajnos a dízelnél, főleg ha nem jó minőségű üzemanyaggal hajtották, tönkremehet ez-az, ami több százezer Ft-os javítást eredményezhet.
Érdemes elolvasni a totalcaron a népítéleteket a Modusról, nincs sok. Az enyém a legtöbbet futott, mindent leírtam benne, még az izzócserék idejét is.
...meg a légbeömlő rácsok a lámpák közt és alul a ködlámpák közt is színrefújtak ... így olyan mintha félbemaradt volna valami ... vagy valami ütközési nyomot szeretnének eltüntetni ...