Nem nagyon járok mostanában a terepen, mert kikészült a bal lábam, így keveset tudok a kinti történésekből. Múlt hónapban is csak ötször-hatszor voltam kint. Talán a hónap közepe felé már jobb lesz.
Valóban dúrva amikor 500Watt mocorog egy PC-ben. Az bizony hővel jár. Egyszer egy fűtéstechnikai boltban kiszámolták nekem hogy a fürdő helyiségben ( pár m2) elegendő egy 300W-os törölközőszárító radiátor a 20°C eléréséhez ha folyamatosan be van kapcsolva.
ph5.5 által leírt konfig is kiszolgálja a D600/D800 rawokat, ha nem ezres nagyságrendben dolgozod föl őket (pl esküvő), hanem emberi számban. Ha elképesztő mennyiségű fotóval akarsz dolgozni, akkor viszont i7, 16GB ram.... De az meg már 200+ kategória. Viszont a fűtést kikapcsolhatod, mert egy nagyszobát bemelegít a gép. (:
NX2-t nem telepítettem vissza, mert az LR 4.1 jól sikerült, és hozza azt ami válogatásnál, alapfeldolgozásnál elegendő.
14 bites NEF fájlokat használunk kizárólag, ezek 25-26 Mb/db méretűek. EGy LR katalógus mondjuk 2000-3000 képből áll. Ezt lazán kezeli. Ebből mondjuk egy végleges anyag legyen 6-700 kép ( ez közel 20 Gb) exportálása 100%-os fájlméret esetén mondjuk 20- 30 perc. Nem tudom pontosan mennyi, mert nagyon gyors. Egyszer figyeltem... de akkor volt olyan hogy 1 kép 1 sec alatt megvolt. Közben persze mehet a zenehallgatás, fórumozás.
És ezzel az említett setuppal Capture NX 2.2 és 24/36 MP-es 14 bites NEF képek is pörögnek rendesen, 'realtime'-ban vagy batch-olva? Mert akkor future-proof a rendszer, ha egy D600/D800 is kiszolgálható vele. PC-t nem frissítek gyakran, de már annyira undorodom az utómunkától a tetű sebesség miatt hogy az fogalom.
Intel cuccot érdemes venni PS-hez és képfeldolgozáshoz. Az AMD most lemaradt egy pöttyet. Én pl PC-t úgy raktam össze, hogy össze lett rakva egy elvi követelmény, majd elsétáltam az ismerős boltjába. Szatyorba bele... otthon összedobtam, telepítettem, és az elhatározás és az indítás között pár óra telt csak el.
Hétköznapi nyelven :olyan merevlemez, mely nem tartalmaz mozgó alkatrészt.
Úgy kell elképzelni mint egy nagyméretű CF kártyát, amihez van egy beépítő keret, és egy normál házba azzal tudod beszerelni. Van pár szabálya a beüzemelésnek... de ha azzal megvagy, akkor kb 10 évet bír az ssd life progi szerint.
A sebessége brutális. A nagyon gyors hagyományos vinyók tudnak mondjuk 200 Mb/sec értéket... ebből pl a V200+-os amit írtam az 500 körüli értéket.
Az ssd-re érdemes feltenni a programokat- és második meghajtóként egy sima vinyót beüzemelni.
Proci: 1 magos már nincs. Az i3 és i5 2 magos- de 4 szálon tudnak dolgozni. Ezért gyorsabbak mint az AMD termékei. (azonos kategóriában). Az i7 az 4 magos- 8 szálon tud futni. De ott a proci mondjuk 70ezer... és jobb alaplapot igényel. Apropo alaplap... már szinte mindegyik tud USB3.0-t. Nagy találmány :-) 10x sebességet tud elvben az USB 2.0-hoz viszonyítva. Azt tudom hogy a laptopunk is és a PC is USB 3.0-s, és a 60 Mb/sec kártyáról annyival is szedi az infot az eddigi 18-22 helyett.
Hát én eléggé le vagyok maradva hardware téren, amíg még érdekelt és követtem a trendeket, akkor még egymagos procik voltak. Azóta mezei júzer lettem... :)
Üdv srácok, PC építéshez kérnék segítséget. Annyira lepusztult a gépem, hogy egy nyamvadt DVD írás is 2 óráig tart, percekig mentegeti a png-ket, meg ilyesmi. Elsősorban fotós célból használt gép kéne, játék nagyjából a pasziánszban kimerül... :) Photoshop, Capture NX, PTGui, meg persze a winamp menjen fürgén. :)
Gondoltam kéne egy 500-as vinyó, jó sok memória (XP csak 4-et kezel, úgyhogy gondolom Windows 7-re ideje váltani), egy jó videókártya, meg egy BluRay író-olvasó.
A lenti képre szeretném, hogy szavazzatok :) Köszi!
FOTÓPÁLYÁZAT - Első helyen állok, de szoros az állás, kérlek szavazz, és oszd meg ezt, hogy megnyerhessem a barcelóniai utazást. Minden szavazat számít, pár lépés az egész, 1 perc alatt kész. 1. Katt a Linkre! 2. Nyomj a "TETSZIK"-re a jobb felső sarokban! 3. Oldal alján a képeknél megkeresed a nevem :ILDIKO URBAN (napernyős kép) 4. Nyomd meg a képemnél a "VOTE" gombot! 5. Felugró ablaknál nyomd meg a KÉK gombot, amire "LOGIN IN WITH FACEBOOK" van írva! 6. Mégegyszer nyomj VOTE-ot a képemnél.