Szerbusztok konyhások!
Régi vágyam teljesült azzal, hogy van immár egy teljesen új (vagyis nagyon régi, de sosem használt), saját, külön bejáratú Remoskám. Ablakos! Akinek volt ilyen valaha, az tudja, hogy milyen csodákra képes. Viszont nem nagyon találok hozzá szakirodalmat. Mi lenne, ha elindítanánk a XXI. század új Remoska-mozgalmát? Várom az ötleteket, recepteket, hátha így még boldogabbá tehetők a boldog Remoska-tulajdonosok.
Így jár, aki körbecsurgatja a remoskája lábosát mindenféle sült szafttal-zsírral, aztán meg csuszatolná, de az az áldott aluminijum nem engedi semmi módon a ráégettet!
Biztosan van másik lábosod, amire ráillik a fedél, főzz abban, amíg ez a nagy gond megoldódik, vagy a dzsuva leoldódik. :)
Azóta már nekem is eszembe jutott, egy újabb megoldás :-)
Nem a mosogatóba, hanem egy nagy-nagy edénybe amibe belefér a remoskád, abba tedd bele az alját, és akkor már főzheted is kívül, belül. Csak azt ne mond, hogy nincs akkora edényed, adok kölcsön, vagy lehet, hogy a szomszédnak van :-))
Az a bibi, hogy nekem fém főzőlapom van, ha arra ráöntöm a sót, aztán elkezdem csiszatolni, szépen megkarmolássza. Na, de nem akarok kötni, látom, mindent megteszel. Csak még egyet. Szerintem az almás főzőlének a lényege, hogy a citronysav főzés közben fejti ki a hatást, mosogatóban nem biztos, hogy elégséges. De amúgy tényleg nagyon értékelem az ötletbörzét, ígérem a sós-ecetes bizbasszal nekirontok a remosnak. Aztán irány a manikűr.
Már meg is van, igaz gáztűzhelyre, szerintem remoskára is alkalmazható.
"Ha a gáztűzhelyen erős a lerakódás, szórjunk sót a tűzhely lapjára, és öntsük le ecettel, hogy ellepje a ráégett ételfoltokat. A legmakacsabb szennyeződést is oldja."
Mi lenne, ha a mosogatódba beleöntenéd az almás főzőlevet, ebbe belefordítanád a remoskádat, hogy a víz ellepje kívül-belül, így nem kellene a külsejére ráfőznöd az almát :-) Mellesleg így a tisztítóhatás mindenhol érné. A széléhez lehet drasztikusabb zsíroldó szert használni, na mindjárt keresek környezetbarát megoldást. :-)
Ahan, ezek sem ismerik a Remoskát. Az aljával nincs is semmi gond, pompásan ki tudom ganajozni. A rohadékság ott adódik, ahol a teteje a peremre feküszik, ottan maradandó a csúfság. Meg kívül. Hogy az hogyan keletkezik, ne kérdezzétek, viszont a külsejére ráfőzni az almát, hát nem tudom.
Aluminium edény tisztítása a hazipraktikak.com -ról :-))
Alumínium edényt csak forralással és fertõtlenítõ hatású mosószerrel tisztítsunk. Lúgos mosószert ne használjunk, mert a lúg a fémet megtámadja. Ezért ajánlatos a többi, zománcozott edénytõl elkülönítve mosogatni.
Ha az edény nagyon zsíros, elõbb újságpapírral töröljük le, majd mosószeres vízben mosogassuk el. Meleg vízzel öblítsük. Amennyiben az edényt sikálnunk kell, használjunk finom fémgyapotot vagy súrolóanyagot. Durva kõporral sohase tisztítsuk, és késsel se próbáljuk levakarni a szennyezõdéseket.
Ha az edény foltos lesz, fõzzünk benne gyümölcsöt vagy almahéjat. Az alumínium felületérõl a foltok eltûnnek. Ha viszont az edény megszürkült, félbevágott citrommal dörzsöljük fényesre. A nyers paradicsomtól is megtisztul.
Az alumínium felületére a vízkõ könnyen kicsapódik. Ezért idõnként tanácsos a vízkõtõl is megtisztítani. A hozzáférhetõ helyen lévõ vékony követ súrolással távolítsuk el, a vastagabb vagy nehezen elérhetõ réteget vízkõoldóval oldjuk le.
Nem ismerem a Remoskák "lelkivilágát" - mert nincs, de ha vékonyan kikennéd valamilyen zsiradékkal, talán nem ragadna bele az étel, s maradandó mintázat sem keletkezne. :-))
Te, én ma éppen ezt csináltam, a kis rohadék krumplik meg úgy leragadtak az aljára, hogy pájszerrel jöttek csak fel. Mondjuk ami feljött, azt be is lapátoltam, mert isteni volt, a többi meg ázik reggelig. A teflonossal meg ne bosszancsá, jó? Pont most fontolgatom, hogy veszek egy kőedényt a teteje alája, aszt az alunak fapapucs. Nem bírom én ezt idegekkel.
Mielőtt belepakolod a húsokat, (bármilyen húsrol van szó) nyugodtan megágyazhatsz nekik a krumpliszeletekkel. (a krumpli nem fog szétfőni!!!) De az íze..................!
Az nem minta, hanem patina! Ki minél többet és jobban használja, annál jobban meglátszik rajta. Különben, ha tudod lúgozd el, az oldja a zsírt (a rongyot, meg a kezed bőrét is) és közben súrolhatsz is rajta.
Vizet? Olajat? Minek van abban annyi, amennyi köll!
A 121 hsz-ben írtam: " Csirkecombok besózva, mikor félig főtt/ sült, akkor kihalászva, a kisült zsiradékba hasábba vágott krumpli sózva, borsozva, pár fokhagymacikkel megszórva beleforgatva, rá a combok és mindenki, aki arra járt a kempingben az orra után jött nézni és szagolni, mi is ez a kajaillat? Nagyon finom lett, nekünk ez a mobil sütőnk mostanában. Nem gyújtom be a sütőt itthon sem. 4 egész comb szépen belefér, alá a krumpli. Jó adag.
Felvágom a combokat a csont mellett, beirdalom, sózom, a remoska lábosába bőrrel lefelé belefektetem, innen egyezik.
Az alján így is marad vacsorára kenyérrel kimártható zsíros pecsenyelé.
Ha mindenáron mintátlant akarsz, súrolgasd...nagyon zavar?
Én kétszer is csináltam combokat a hétvégén, egyszer sem raktam hozzá vizet. Kicsit több olajat tegyél alá, úgyis ereszt az új generációs hús valami levet.
Figyejjetek mán remoskások! Van valami spéci ötlet arra, hogyan lehet ezt a rohadék alumínium tálat takarítani? Nekem egész éjszaka ázott, még zsíroldóval is permeteztem erősen, de a minta csak nem oszlik róla.
Az alma is a remoskában készült? Mitől lett ilyen piros?
Én is kipróbáltam innen pár receptet. A rakott túrós palacsinta osztatlan sikert aratott, a csirkecomb is, csak még a vizzel kisérletezni kell, hogy mennyit szabad hozzáadni.
Persze a gombát nem hagytam ki belőle, a fokhagyma mellé egy kis szárított gombaszeletet is bedugtam a bőr alá. A babérlevél helyett egy vöröshagymával ízesítettem, a folyadékot, egy deci sőrrel biztosítottam, szerintem kell a párolási szakaszhoz egy kevés abból is.